Elena on vasta nyt tajunnut, kuinka suuri osa hänen identiteetistään äiti oli.

Kun omat vanhemmat kuolevat, aikuinenkin voi tuntea itsensä yksinäiseksi orvoksi. Elenan, 28, äiti kuoli puoli vuotta sitten, isä kolme vuotta sitten.

”Olin viime tammikuussa äitini luona lounaalla. Juttelimme kaikesta tavallisesta, kun äiti alkoi yhtäkkiä valittaa kovaa pääkipua. Soitimme hätäkeskukseen. Äiti puhui itse puhelimessa, kunnes kaatui yhtäkkiä tajuttomana lattialle.

Kun äiti vietiin ambulanssilla pois, toimin kuin robotti. Ensin korjasin lautaset pöydältä jääkaappiin. Lounaammehan jäi kesken, ja voisimme syödä ruuan loppuun myöhemmin. Sitten soitin sukulaisille ja äidin ystäville.

Kuukausi aikaisemmin äiti oli saanut sairauskohtauksen. Silloin hänellä todettiin aivovaltimon pullistuma, ja hänet laitettiin leikkausjonoon. Sairaalasta arvioitiin, että äiti pääsisi leikkaukseen parin kuukauden sisällä. Lääkäri sanoi, että aivovaltimon puhkeaminen ennen leikkaukseen pääsyä oli yhtä epätodennäköistä kuin se, että minä jäisin auton alle.

Äiti kuoli seuraavana aamuna sairaalassa, 23. tammikuuta, tasan samana päivänä kuin isäni kuoli kolme vuotta aiemmin. Pidän itseäni  rationaalisena tyyppinä, mutta tämän asian kanssa järki on horjunut. Miksi he kuolivat samana päivänä, vaikka vuodessa on 365 päivää?

Yksin vastuussa

Vanhempani erosivat vuosia sitten. Asuimme ennen Italiassa, mistä isä oli kotoisin. Muutin kymmenen vuotta sitten äidin kanssa Milanosta Helsinkiin. Minua monta vuotta vanhemmat sisko ja veli jäivät Italiaan. Kun isä kuoli maksakirroosiin, olin surullinen. Isä ei kuitenkaan ollut minulle samalla tavoin läheinen kuin äiti. Sisarukseni tulivat äidin kuoleman jälkeen käymään, mutta heillä on oma elämänsä Italiassa eivätkä he voineet jäädä kovin pitkäksi aikaa.

Ensimmäiset viikot kuoleman jälkeen luin surua käsitteleviä kirjoja ja katsoin telkkarista Dr. Philiä. Se oli rauhoittavaa amerikkalaista soopaa, joka ei vaatinut ajattelua. Lukemissani kirjoissa kerrottiin surun vaiheista ja käskettiin laittaa rasti siihen ruutuun, joka kuvasi omaa vaihetta. En uskonut, että suru tuntuisi koskaan siedettävämmältä.

Kesti kauan ennen kuin käsitin, ettei äitiä enää ole. Kaikki kuolemaan liittyvien asioiden hoito, kuten äidin talousasioiden setviminen, hautajaisten järjestely ja äidin asunnon tyhjentäminen jäivät minun vastuulleni. Tuntui epätodelliselta valita arkkua äidille, koska meinasin vieläkin vähän väliä soittaa hänelle.

Turhat, tärkeät kysymykset

Olen hyvässä parisuhteessa. Silti äidin kuoleman jälkeen olen tuntenut itseni täysin irralliseksi. Olen miettinyt paljon sitä, kuka minä nyt olen.

Olen vasta nyt tajunnut, kuinka suuri osa identiteetistäni äiti oli. Äiti tiesi asioita, joita minä en tiedä, mutta en voi enää kysyäkään. Esimerkiksi varhaislapsuudestani tai isän ja äidin avioliitosta. Ne ovat hölmöjä pikkukysymyksiä, jotka tuntuvat nyt tärkeiltä.

Olen miettinyt paljon sitä, mitä sanoin äidille ennen kuolemaa ja uskon, ettei mitään jäänyt sanomatta. Olimme hirveän läheisiä. Äiti kuoli 59-vuotiaana. Hän oli tosi nuori, ja meiltä jäi kauheasti kokematta yhdessä. Minun elämäni on vielä ihan kesken. Ehkä menen jonain päivänä naimisiin tai saan lapsen. Äiti ei saa tietää mitään niistä suurista asioista, joita minulle tapahtuu.

Ennen ajattelin, etten halua omia lapsia koskaan. Viime kuukausina olen kuitenkin alkanut miettiä, että ehkä minä haluankin vielä joskus toisen oman perheen.”

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.