Jos kumppanisi painostaa sinua jatkuvasti muuttumaan, kaikki ei välttämättä ole ihan kunnossa. Kuva: Colourbox
Jos kumppanisi painostaa sinua jatkuvasti muuttumaan, kaikki ei välttämättä ole ihan kunnossa. Kuva: Colourbox

Näiden kysymysten avulla selvität, onko parisuhteesi sinulle hyväksi.

Mistä tietää, että on hyvässä parisuhteessa? Siitäkö, että toisen kanssa on yksinkertaisesti hyvä olla?

Hyvä fiilis toisen seurasta on toki yksi merkki siitä, että parisuhde toimii omalle psyykellesi mainiolla tavalla. Suhde voi kuitenkin olla myrkyllinen, vaikka tuntisikin olonsa päällisin puolin ihan hyväksi toisen kanssa.

Psychology Today listasi kymmenen kysymystä, jotka mittaavat parisuhteen laatua. Mitä enemmän KYLLÄ-vastauksia voit antaa alla oleviin kysymyksiin, sitä huonommalla tolalla suhteesi on.

1. Satuttaako kumppanisi toiminnallaan sinua henkisellä tai fyysisellä tasolla?

Turvallisuuden tunne on yksi tärkeimmistä asioista toimivassa parisuhteessa. Kenenkään ei pitäisi joutua sietämään henkistä tai fyysistä väkivaltaa kumppaniltaan.

Fyysisen väkivallan tunnistaminen suhteessa on helppoa, mutta henkisen satuttamisen havaitseminen saattaa olla vaikeampaa. Yksi merkki haitallisesta suhteesta on esimerkiksi se, että joutuu jatkuvasti varomaan sanojaan, koska pelkää toisen suuttuvan. Tällaisesta suhteesta Me Naisille kertoi vastikään kirjailija Milja Kaunisto. Lue hänen haastattelunsa tästä.

2. Saako kumppanisi olosi tutumaan vähäiseksi ja kritisoiko hän sinua?

Terveessä parisuhteessa kumppanit ovat keskenään tasa-arvoisessa asemassa, ja toista voi lähestyä mieltä painavien asioiden kanssa ilman, että toinen nauraa niille. Jos kumppanisi ei tue sinua vaikeuksien keskellä ja vähättelee ongelmiasi, suhteenne ei ole terveellä tolalla. Myös toisen tekemisten jatkuva haukkuminen ja valintojen kritisoiminen ovat merkkejä siitä, että suhde on sinulle pahaksi.

3. Oletko joutunut tekemään työhösi liittyviä kompromisseja suhteenne takia?

Jos joudut ottamaan sairauslomapäivän suhteenne kiemuroiden käsittelemisen vuoksi tai et pysty keskittymään töihisi ongelmienne takia, kaikki ei ole hyvin. Jokaisella on oikeus rentoutua työstään ollessaan kotonaan. Ja jokaisella on oikeus keskittyä töihinsä, kun on töissä.

4. Joutuvatko lapsenne kärsimään, koska suhteessanne on vaikeaa?

Jos parisuhteessa on lapsia, ongelmien käsitteleminen on erityisen tärkeää, sillä lapset tarvitsevat turvallisen kasvuympäristön. On myös hyvä tiedostaa, että lapset saavat vanhempien suhteesta mallin omalle, tulevaisuuden rakkauselämälleen. Jos sinun ja kumppanisi välit ovat lasten silmissä epäkunnioittavat ja huonot, tämä malli voi kantaa myös heidän tuleviin suhteisiinsa.

5. Kulutatko jatkuvasti rahaa muuttuaksesi sellaiseksi kuin partnerisi haluaa?

Jokaisen kuuluu saada olla omanlaisensa, eikä kumppanisi saa vaatia sinua muuttamaan esimerkiksi ulkonäköäsi hänen vuokseen. Ei ole merkki hyvästä parisuhteesta, että ostit salikortin vain siksi, että kumppanisi haluaa vierelleen solakamman ihmisen.

6. Onko kumppanisi vastuuton rahan kanssa tai unohtaako hän sinun mielipiteesi raha-asioissa?

Kaikilla on silloin tällöin riitaa rahasta. Jos riitoja ei kuitenkaan saada selvitettyä, ja ajatuksenne rahankäytöstä poikkeavat toisistaan kuin yö ja päivä, tilanne on hälyttävä. Erityisesti jos kumppanisi törsää sinun rahojasi, asialle on pantava loppu.

7. Vaikuttaako suhteesi terveyteesi?

Unettomat yöt tai jatkuva stressi suhteen takia kertovat, että kaikki ei ole parhain päin. Vaikka parisuhde kestää usein enemmän vaikeuksia kuin esimerkiksi ystävyyssuhde, on kohtuutonta vaatia, että haaskaat hyvinvointiasi sen vuoksi.

8. Voitko joutua oikeudellisiin ongelmiin kumppanisi tekemisten takia?

Harjoittaako kumppanisi rikollista toimintaa? Voitko joutua vahingossa vastaamaan hänen tekemisistään? Pysähdy myös miettimään, jos suhteesi aiheuttaa sinulle niin suurta tuskaa, että päädyt esimerkiksi ajamaan järkyttyneenä autoa.

9. Oletko unohtanut, millainen on hyvä parisuhde?

Moni itselleen haitallisessa suhteessa oleva yrittää puolustella kumppaninsa toimintaa loppuun saakka. ”Hän on niin väsynyt töiden takia, että ei jaksa olla minulle ystävällinen. Kyllä hän minusta välittää, vaikka kritisoikin koko ajan.” Tällaiset mielenliikkeet kertovat, että homma on mennyt liian pitkälle.

Muista!

Jokainen ansaitsee suhteen, jota miettiessään voi vastata kaikkiin näihin kysymyksiin EI. Vaikka ero voi olla käsittämättömän raskas prosessi, huonossa suhteessa kärsiminen on todennäköisesti vielä rankempaa.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Eurooppalaiseen keskiarvoon verrattuna suomalaiset suhtautuvat hyvin tiukasti syrjähyppyihin.

Uskottomuus puhuttaa ja kiinnostaa suomalaisia. Monet Me Naistenkin luetummista parisuhdejutuista liittyvät pettämiseen.

Mutta ovatko suomalaiset erityisen uskotonta kansaa? Olemmeko yhä sallivampia pettämistä kohtaan ja petetäänkö parisuhteissa entistä enemmän?

No emme tosiaan.

Väestöliiton tuoreen FINSEX-tutkimuksen mukaan suomalaisten uskollisuus parisuhteissa on lisääntynyt. Suuri osa odottaa kumppaniltaan uskollisuutta entistä enemmän ja tuomitsee syrjähypyt vakaasti.

Rakkautta ja tasa-arvoa

Vielä 70-luvulla joka kolmas 18–24-vuotias ajatteli, että kumppanin syrjähyppy on ihan hyväksyttävä asia. Nyt samaa mieltä on vain 5–15 prosenttia kaikenikäisistä, ja nuorten asenteet sujahtavat samaan keskiarvoon.

Miksi asenteet pettämistä kohtaan ovat tiukentuneet näin paljon? Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo Me Naisille, että syy piilee suomalaisten käsityksessä parisuhteesta.

– Päätelmäni mukaan asenteiden tiukentuminen liittyy suomalaisten ajatuksiin siitä, mikä pitää parisuhdetta koossa.

– Ennen monille parisuhde saattoi olla enemmän järjestetty asia, jossa pysyttiin esimerkiksi taloudellisen tilanteen takia. Nykyään parisuhdetta pitää kasassa puhtaasti tunteet ja rakkaus. Silloin suhteen keskiössä on luottamus, jonka kadotessa suhteen pohja putoaa. Rakkaus ja luottamus ovat isompia asioita nykyään kuin ennen.

”Ennen monille parisuhde saattoi olla enemmän järjestetty asia, jossa pysyttiin esimerkiksi taloudellisen tilanteen takia.”

2000-luvulla tehtyjen vertailujen mukaan suomalaisten asenteet pettämistä kohtaan ovat tiukemmat kuin muiden eurooppalaisten. Nyt ero muihin maihin on korostunut entisestään. Suomi on suorastaan seksuaalisen uskollisuuden mallimaa, tutkimuksessakin kiteytetään.

Kontulan mukaan tämä johtuu siitä, että suomessa sukupuolten välinen tasa-arvo on niin korkea. Pettäminen voidaan tuomita, koska suhteessa ei ole pysyttävä väkisin.

– Myös seksuaalinen tasa-arvo on meillä korkeampaa kuin muualla. Meillä niin naiset kuin miehet voivat solmia uusia suhteita. Eroaminen ei ole yhtä helppoa muualla.

Asenteet näkyvät makuuhuoneissa

Erityisen uskollista porukkaa suomalaiset ovat avio- ja avoliitoissa, mutta myös seurustelusuhteissa pettäminen on vähentynyt. Tutkimuksen mukaan koko elämänsä aikana miehistä on pettänyt 39 prosenttia ja naisista 30 prosenttia. Tulos on melko samanlainen kuin aiempinakin vuosina

– Koska nämä luvut kattavat koko elämän, ne eivät voi kovin paljoa muuttua muutamassa vuodessa, tutkimuksessa kerrotaan.

Merkittävä ero on kuitenkin tapahtunut siinä, kuinka moni on pettänyt kumppaniaan viimeisen vuoden aikana. Näissä luvuissa sekä miesten että naisten keskiarvo on alentunut jopa 10 prosenttiyksikköä.