Tässä olisi tällainen sormusyllätys! Eikä siinä mitään, kunhan koko suku ei kyttää taustalla. Kuva: Shutterstock

Perjantaina 20.3. vietetään kansainvälistä kosintapäivää. Rakkausvalmentaja Mia Halonen neuvoo, miten kosia hyvin. Paikka? Sormus? Polvistuminen? Nyt tulee vastaus kaikkeen. Mukana myös: miten kieltäytyä tyylikkäästi?

Hyvää kansainvälistä kosintapäivää! Sen tarkoitus on saada liikkeelle avioliiton arkajalat. Eli veijarit, jotka haluaisivat kosia mutta eivät uskalla, ja nyt piiloutuvat teemapäivän taakse, jotta voisivat hoitaa homman porukalla kosintapäivä tekosyynään.

Eikä ihme, jos haluaa haluaa nojata joukon turvaan: kosiminen ja avioliitto jännittävät.

– Parasta avioerojen ehkäisyä on valita kumppaninsa hyvin, sanoo Maajussille Morsian -tv-sarjastakin tuttu rakkausvalmentaja Mia Halonen.

– Avioliiton kanssa kannattaa pistää hösseliksi 25–35-vuotiaana, sillä ikä mutkistaa asioita. Alle 25-vuotiaana on jo riittävän aikuinen, mutta taas 35 ikävuoden jälkeen hedelmällisyys laskee ja markkinat kumppaninetsinnässä pienenevät. Parempi toimia, kun on vielä nuori.

Halonen toivoo, että miehessä olisi sen verran testosteronia, että olisi se, joka kosii.

– Suomalaiset miehet ovat tässä suoraan sanottuna pilalle hemmoteltuja. He ovat tottuneet, että nainen hoitaa kaiken.

Mies tai nainen, yksi kysymys kiinnostaa: miten kosia hyvin? Tässä rakkausvalmentajan vinkit:

1. Älä tee kosinnasta liian näyttävää

Yliampuva jenkkityyli tuo liikaa paineita. Entä jos paikalle järjestetty höyryjuna on myöhässä? Helikopteri ei saavukaan? Kosinta on vain yksi päivä. Jos paikalle on kärrätty kaikki sukulaiset ja ystävät, voi kosittavalla olla kiusallista vastata muuta kuin kyllä. Hän saattaisi haluta esimerkiksi puhua ensin kosijan kanssa kaksin asioista, jotka vaikuttavat suostumiseen.

2. Kosi henkilökohtaisessa paikassa

Paikan kannattaa olla merkityksellinen kummallekin. Näin tilanteesta tulee intiimi. Paikka voi olla vaikkapa puistonpenkki, jossa pari tapasi ensi kertaa. Henkilökohtaisuudesta tulee hienoja muistoja kerrottavaksi myöhemmin jälkikasvulle.

3. Sormus mukana – heti

Ota sormus mukaan. Valmiiksi ostettu sormus antaa tietyn varmuuden, ettei kosinta ole vain hetken mielijohde. Se, että hankkii mieluisan, kertoo, että on kuunnellut kosittavaa ja kiinnostunut laajemminkin, mitä tämä haluaa.

4. Mies, muista polvistua

Kosinta on hetki, johon kannattaa panostaa. Vaikka tilanne ei muuten olisi suurieleinen, polvistuminen on valtavan vaikuttavaa.

5. Älä jahkaile

Kosi selkeästi. Jos kuitenkin löydät itsesi jahkailemasta, muista turvanasi tämä neuvo: kysy, miten kysyt, kunhan kysyt.

Entä jos en haluakaan naimisiin? Näin kieltäydyt

Sano suoraan ei, ja heti. Sano nätisti. Vastauksen pitkittäminen on toista kohtaan ilkeää.

Lue myös

Rakkausvalmentaja Mia Halonen: ”Sänkyyn ei kannata mennä ekoilla treffeillä”

Mies säästi 12-vuotiaasta lähtien täydellistä kosintaa varten – tältä se näytti

Radiojuontajan kosinta yllätti Krista Siegfridsin: ”Söimme illallista tähtitaivaan alla”

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usein se on jotain ihan arkista, mutta jää ikuisesti mieleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä on kauneinta, mitä sinun kumppanisi tai eksäsi on sinulle sanonut? Kerro kommenteissa!

kaunis :)

Naiset kertovat: tämä on kauneinta, mitä puolisoni on minulle sanonut

Sinä olet kaunis. (Sanoo joka päivä!) ja 'Kuka sokea muka ei tajuaisi, että se sama upea nainen on noiden verkkareiden ja t-paidan alla kuin muussakin vaateparressa tai alasti.. hölmöhän sitä olisi, jos ei omaa naistaan pysty näkemään vaatteidenkin lävitse juuri niin loistavana kuin hän on!' - sanoo samainen jo usean vuoden aviomies, kun itse olin ollut kuumeessa ja nuhassa, ja istuin löhöhousuissa sohvalla. Olin myös todennut aiemmin, että joku exä ei sietänyt relavaatteita kotona, koska 'ei...
Lue kommentti