Tyytymätön ilme ja pieni liskomaisuus tehostavat sanomaasi. Kuva: Shutterstock

... ja vieläpä lähes sanomatta mitään ilkeää!

Kommunikointi on siitä hieno laji, että siinä saa paljon aikaan ilman sanojakin. Kioskin kassa huomaa eleistäsi, milloin hänellä menee mielestäsi liian kauan vaihtorahojen kanssa. Senkin hän huomaa, jos tykkäät hänen ulkonäöstään.

Pienillä ilmeiden, eleiden ja nyanssien hallinnalla saa myös parisuhteessa loihdittua rakastavaa energiaa. Useammin niillä kuitenkin loukataan. Syyllistytkö itse johonkin seuraavista Your Tango -sivustolla esitellyistä strategioista?

1. Vaikenet aggressiivisesti

Etkö pidä jostain, mitä rakkaasi juuri teki tai sanoi? Saat ilmaistua paheksuntasi kätevästi, vaikka sanoisit jotain hyväksyvää, ihan vaikka vain ”Ok”. Lisää mukaan negatiivisia fiiliksiä ilmeellä, asennolla tai äänensävyllä, joka ei ole linjassa vastauksen kanssa! Jos kumppani huomaa ja kysyy, onko jokin huonosti, kuuluu teeskennellä, että ei tietenkään.

Pariskunnat muuttuvat vuosien myötä usein hyvin näppäriksi sekä aggressioiden sanattomassa ilmaisussa että niiden oikeassa tulkinnassa. Kun ilme sanoo, että ”tästä en tykännyt, ja tulet sen vielä huomaamaan”, on aika sama, mitä suusta tulee. Ikävää on se, että tällaisiin mikrotason näpäytyksiin ei pysty kunnolla vastaamaan. Siksi ne ovat epäreiluja.

2. Esität uhria

Tykkäätkö kontrolloida tilanteita, mutta et halua tehdä sitä avoimesti? Uhristrategia on siihen tarkoitukseen hyvä. Näin se toimii: esität toiveen, jota kumppanisi ei varmasti halua toteuttaa – juhlat, joihin hän ei halua mennä, tai ostos, joka on hänen mielestään tarpeeton. Kun hän kieltäytyy, kitise, mökötä ja käy väsytystaistelua, kunnes hän antaa periksi.

Sitten seuraa uhrinäytelmä: sen sijaan, että olisit iloinen, kun sait tahtosi läpi, teetkin ison numeron siitä, että kumppanisi ei näytä iloista naamaa. ”Mikä nyt on?” on toimiva kysymys, ja samalla näytät viattomalta. Näin saat näppärästi käännettyä tilanteen päälaelleen – ikään kuin hän olisikin se hankala, ikävä tyyppi. Oikeasti se olit kyllä sinä.

3. Olet kotikiusaaja

Uhristrategian vastakohta. Vaatii enemmän ja näkyvämpää ilkeyttä. Tee näin: älä hyväksy mitään vastarintaa, vaan runno oma tahtosi läpi. Tässä ei toimi pelkkä hiljaisuus, vaan tehokkaampaa on lisätä volyymia ja intensiteettiä. Selitä omaa näkökantaasi kyllästymiseen asti, lisää mukaan vähän nalkutusta ja toisen väheksyntää. Kun käyt päälle massiivisen armeijan tavoin, saat pieneenkin asiaan lisättyä paljon ylimääräistä ikävyyttä.

4. Pidät rakkaasi pienessä puutteessa

Siis tunnetasolla. Anna hänelle keskustelussa vain puolet siitä huomiosta, mitä hän kaipaisi. Kun hän kertoilee päivästään, kuuntele aluksi, mutta muista vaihtaa aihetta ennen kuin hän pääsee loppuun asti! Tai tsättäile samalla jonkun toisen kanssa, kun hän haluaa jutella sinulle! Vastaile hänelle hajamielisesti! Sillä tavalla varmistat, että pysyt suhteessa niskan päällä.

Olisiko joku muu mahdollisuus?

On. Tosin se on vaikeampaa: pitää ottaa itsensä seuraavalla kerralla kiinni itse teosta, kun huomaa olevansa huomaamattomasti loukkaava. Sitten pitää alkaa kommunikoida rehellisesti ja sanallisesti. Sellainen on työlästä, mutta tuo pitemmän päälle paremman mielen.

Lue myös:

Tsekkaa tästä, oletko onnellisessa parisuhteessa!

Näillä pienillä asioilla saat paremman parisuhde-elämän

Kerjäätkö riitaa? 7 asiaa, joista on syytä huolestua

Tuntuuko uusiin ihmisiin tutustuminen hankalalta? Vai haluatko lämmitellä välejäsi vaikean tyypin kanssa? Yksinkertaisesta niksistä voi olla iso apu.

Välillä tulee vastaan tilanne, jossa ihmiset eivät pidä toisistaan – eikä siihen ole välttämättä mitään sen kummempaa syytä.

Esimerkiksi uudessa työpaikassa voi kestää pitkään ennen kuin lämpenet uusien kollegoidesi seurassa. Aikaa vie sekin, että ärsyttävästä tyypistä tulee edes siedettävä omassa mielessäsi.

Onneksi ihmissuhteiden kehittymistä voi vauhdittaa pienellä psykologisella kikalla. Sama niksi voi auttaa kääntämään kurjat tunteet hetkessä toisiksi –ellei nyt täysin myönteisiksi, niin ainakin neutraaleiksi. Niksistä kertoo talouslehti Business Insider.

Yksinkertainen temppu menee näin: pyydä palvelusta häneltä, jonka kanssa haluat lämmittää välejäsi.

Tälle kikalle on annettu nimi kuuluisan tiedemiehen ja diplomaatin mukaan: kyseessä on Benjamin Franklinin menetelmä.

Lue myös: Näin voit olla mukava sosiaalisissa tilanteissa ilman, että sanot sanaakaan

Jos siis haluat voittaa toisen puolellesi, tehokkain keino siinä on saada hänet auttamaan sinua vapaaehtoisesti. Tapa toimii jopa paremmin kuin se, että tekisit itse palveluksia hänelle. Kannattaa pyytää aluksi pientä, helposti toteutettavaa palvelusta.

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostusta.

Franklin on kuvannut menetelmän omaelämäkerrassaan näin:

”Hän, joka on vapaaehtoisesti tehnyt sinulle kerran palveluksen, auttaa sinua toisenkin kerran todennäköisemmin kuin hän, jota olet käskenyt.”

Avunpyyntö on älykäs keino osoittaa arvostustasi toiselle. Se on myös imarteleva ele auttajaa kohtaan.

Kun pyydät apua toiselta, tunnustat samalla hänen tärkeytensä ja osaamisensa – sekä ilmaiset oman nöyryytesi. Kuka nyt sellaisen jälkeen voisi enää vastustaa sinua?

Ei ole yhtä oikeaa lausetta – eivätkä kaikki masentuneet edes halua jutella.

Tilastojen mukaan joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Sairaus kuitenkin vaikuttaa monen muunkin elämään – jos jokaisella masentuneella on vierellään esimerkiksi kaksi läheistä ihmistä, masennus koskettaa valtavaa joukkoa suomalaisia.

Masentuneen läheisen on tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, ja vertaistukeakin on tarjolla. Silti masentuneen lähellä voi olla vaikea olla. Miten toista voisi tukea niin henkilökohtaisessa kokemuksessa?

Miten valita sanat oikein? Masennuksen kokeneet käyttäjät kertoivat AskReddit-sivustolla, mitä toivoisivat itselleen sanottavan.

Sadoista vastauksista käy ilmi, ettei ole olemassa yhtä mallia, joka toimisi joka tilanteessa. Kaikki masentuneet eivät ensinnäkään kaipaa sitä, että joku on koko ajan lähellä – ja silloin heille kannattaa antaa tilaa.

Mielenterveysseuran sivuilla muistutetaan, että monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta. On tärkeää muistaa kertoa, että toinen on tärkeä itselle.

Monesti pelkkä tieto siitä, että joku välittää, auttaa masentunutta.

Sitten Redditin käyttäjien ehdotuksiin. Vaikka ei saisikaan aikaan näkyvää muutosta masentuneessa, kannattaa muistaa, että millä tahansa sanoilla voi olla silti merkitystä. Vetäytymisen sijaan on tärkeää näyttää, että ihminen on yhä olemassa sinulle, vaikka onkin masentunut.

1. ”Olet tervetullut.”

Masentuneelle on tyypillistä vetäytyä omiin oloihinsa, mutta siltikään ei maksa mitään kutsua häntä esimerkiksi mukaan juhliin – vaikka hän olisi jättänyt tulematta ties kuinka monta kertaa.

– Vaikka en tulisi, jo sen tietäminen, että joku haluaa minut mukaan, voi auttaa, Reddit-käyttäjät Lacerik sanoi keskusteluketjussa.

2. ”Tiedän, että teet parhaasi.”

Ulospäin voi näyttää siltä, että masentunut ei tee juuri mitään, vaikka hän käykin läpi väsyttävää henkistä taistelua. Välittämisensä voi näyttää esimerkiksi kertomalla, että tietää toisen yrittävän parhaansa ja ettei tällä ole helppoa.

3. Kysy jotain

Jos ei ole aivan varma siitä, miten masentuneen kanssa tulisi toimia, oiva ratkaisu on kysyminen! Kerro, että haluat auttaa ja kysy, miten sen voisit tehdä. Muista myös kuunnella vastaus huolella. Masentuneella saattaa olla täsmällinenkin vastaus tai sitten ei. Joka tapauksessa olet kertonut, että olet valmis tukemaan häntä.

4. Anna hali

Aina sanoja ei tarvita. Usein riittää, että on läsnä ja kuuntelee, jos toinen haluaa kertoa jotain. Jotkut saavat sanojakin suurempaa lohdutusta fyysisestä kontaktista.

5. ”Ollaan vaan ja hengaillaan.”

Redditissä ehdotellaan reseptiksi rentoa yhdessäoloa: pizzan syömistä, tv:n katselua, videopelejä ja siinä ohessa jutustelua kaikesta mahdollisesta. Joskus on ihan vapauttavaa, etteivät kaikki koko ajan keskity siihen, miten masennus milläkin hetkellä jakselee.

6. ”Rakastan sinua.”

...sellaisena kuin olet. Rakastan sinua, enkä ole menossa minnekään.

7. ”Uskon tunteisiisi ja niillä on minulle merkitystä.”

Osa Redditin käyttäjistä oli sitä mieltä, että he haluavat kuulla pelkästään sen, että heidät hyväksytään tunteineen – eikä heitä yritetä väkisin korjata. ”On ok olla surullinen.”

Joidenkin elämänohjeiden oppiminen ei ole koskaan liian myöhäistä – vaikka saattaahan se harmittaa, kun neuvoa olisi voinut tarvita jo teininä.

Rakkautta. Unelmia. Arkea. Näihin elämän peruspilareihin nojautuvat Me Naisten lukijoiden aikuisena opitut viisaudet.

Me Naiset kertoi viime viikolla seitsemästä elämänohjeesta, jotka ihmiset oppivat liian myöhään. Kysyimme jutussa myös lukijoiltamme, minkä elämänviisauden he ovat oppineet aikuisena.

Vaikka moni harmitteli, että tärkeimmät ohjeet on opittu vasta vanhemmalla iällä, vastauksista henki kiitollisuus ja armollisuus. Ne ovat hyödyllisiä tunteita opittavaksi missä iässä tahansa.

1. Unelmista

2. Tunteista

3. Itsetunnosta

4. Työstä

5. Seikkailuista

6. Ihmissuhteista

7. Rakkaudesta

8. Kiireestä

9. Nukkumisesta

10. Arjesta

Osallistu kyselyyn ja kerro, puhutko parisuhteestasi somessa.

Yhdelle pusukuvat ovat arkipäivää, toinen ei koe julkista söpöilyä omaksi jutukseen. Miten sinun parisuhteesi näkyy sosiaalisessa mediassa? Kerrotko puolisosi nimen Facebook-profiilissa? Hehkutatko rakkautta vuosipäivänä tai jaat selfieitä aurinkorannalta? Miksi tai miksi et? Kertooko somekäyttäytyminen mielestäsi jotain suhteesta?

Osallistu jutuntekoon ja kerro meille, puhutko parisuhteestasi somessa. Vastauksia käytetään myöhemmin Me Naisten jutussa.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.