Ensitreffit matchmakerin kanssa – jatkoon vai ei? Kuva: Shutterstock
Ensitreffit matchmakerin kanssa – jatkoon vai ei? Kuva: Shutterstock

Seuralaispalvelun perustaneen psykologin mukaan treffeillä enää vaivauduta oikeasti tutustumaan toiseen. – Moni tekee johtopäätöksiä viidessä minuutissa ja siirtyy seuraavaan, Teija Vuorinen sanoo.

Uudessa suomalaisessa deittipalvelussa on jotain tuttua tosi-tv-ohjelmasta Ensitreffit alttarilla. Heila matchmaking -palvelussa psykologit Teija Vuorinen ja Tuija Pohjola auttavat sinkkuja löytämään toisensa. Apunaan he käyttävät parinvalintakyselyä ja kutsuvat maksavat asiakkaat henkilökohtaiseen haastatteluun. Näiden avulla pitäisi löytyä niin treffiseuraa kuin kestävä parisuhde. Häähommia ehtii onneksi sitten katsomaan myöhemmin, jos suhde etenee sille tasolle.

Lue lisää! Ensitreffit alttarilla -ohjelman rakkaustohtori: Kumppanin etsinnässä on kaksi kriteeriä yli muiden

Heila matchmaking rantautui kesäkuun alussa pääkaupunkiseudulle. Se on suunnattu kaikille sinkuille aikuisille, jotka haluavat löytää kumppanin. Palvelu maksaa 240 euroa. Se ei ole periaatteessa iso raha, jos sillä saa turvallisen parisuhteen. Ulkona syömiseen ja baarielämään kuluu monelta yhtä paljon kuukaudessa – tai vähemmässäkin ajassa. Useat deittipalvelut maksavat kymmeniä euroja kuukaudessa ja moni on jäsenenä niissä vuosiakin. Mutta hinta karsii helposti pienituloisia, kuten opiskelijoita ja työttömiä.

Millaisen takuun 240 eurolla saa siitä, että kumppani löytyy, psykologi Teija Vuorinen?

– Sellaista ei tietenkään kukaan voi mennä takaamaan. Voimme taata sen, että jokainen maksava asiakas pääsee treffeille hänelle huolella valitun treffikumppanin kanssa ja että jos suhdetta ei synny, jatkamme sopivan kumppanin etsimistä.

Palvelu on jo maailmalla tuttu juttu, ja match makerit on oma ammattiryhmänsä. Lue reportaasimme New Yorkista täältä.

”Kaikkea emme voi ennustaa”

Mitä ajattelet kotisi siisteydestä? Kuinka paljon haluat jakaa henkilökohtaisia asioitasi parisuhteessa? Kuinka tärkeä osa uskonnolla on elämässäsi? Muun muassa tällaisia kysymyksiä Heila matchmakingin alkukartoituksessa tulee vastaan. Vastaussivuja on monta, ja aikaa vastaamiseen saa varata noin 20–40 minuuttia.

– Kyselyllä selvitetään paljon, ja tapaamisessa saatetaan näitä asioita vielä tarkentaa. Tapaaminen on yksilöllinen ja se, mikä on tärkeintä, määrittyy paljon siitä ihmisestä tai siitä parista, jota ollaan muodostamassa. Erilaiset asiat nousevat huomion kohteeksi eri ihmisillä. Tapaaminen ei ole mikään tarkkailu- tai arviointitapahtuma. Tarkoitus on pyrkiä kuulemaan ja ymmärtämään, mitä ihminen oikeasti kaipaa kumppaniltaan tai mitä hänellä on tarjottavana parisuhteessa, kertoo Teija.

”Parin sopivuus toisilleen seksin suhteen on asia, jota on lähes mahdoton etukäteen laajasti selvittää.”

Kuinka tärkeä osa seksiin liittyvillä kysymyksillä on Heila matchmaking -palvelussa?

– Seksi on osa-alueena toki tärkeä. Parin sopivuus toisilleen seksin suhteen on kuitenkin asia, jota on lähes mahdoton etukäteen kovin laajasti selvittää. Kaikkea emme voi ennustaa.

”Pikadeittailu ei opeta”

Teijan mukaan nykyinen deittailukulttuuri ohjaa ihmisiä kiinnittämään huomiota pinnallisiin asioihin, mikä ei ole välttämättä otollisin lähtökohta pitkän ja onnellisen parisuhteen luomiseksi.

– Me haluamme herättää huomaamaan, että pinnan alla on muita vielä tärkeämpiä asioita, joilta ei kannata sulkea silmiään suhteeseen lähtiessään, psykologi sanoo.

– Moni ajattelee, että kaiken pitäisi olla heti helppoa. Suhteen alussa on toki lyhyt huuma, jolloin kaikki soljuu hienosti omalla painollaan. Usein kuitenkin huuman hälvettyä säikähdetään kaikkia hankalia tunteita. Toisen ihmisen lähelle päästäminen voi olla monelle hyvinkin pelottavaa ja vaikeaa. Jos tässä kohtaa päästää itsensä aina pälkähästä ja pakenee takavasemmalle, ei ehkä koskaan pääse oikeasti kokemaan rakkautta.

”Toisen ihmisen lähelle päästäminen voi olla monelle hyvinkin pelottavaa ja vaikeaa.”

Toinen yleistyvä ongelma on Teijan mielestä se, ettei treffeillä enää vaivauduta oikeasti paneutumaan ja tutustumaan toiseen.

– Ensimmäisen viiden minuutin aikana tehdään johtopäätökset ja siirrytään etsimään Tinderistä seuraavaa seuralaista. Se kun on nykyään niin helppoa. Tällainen pikadeittailu ei opeta meille itsestämme ja omista tarpeistamme mitään kovin syvällistä.

”Voi voittaa elämänsä jättipotin”

Vaikka kansainvälinen deittimaailma on täynnä erilaisia sovelluksia, matchmakers-ammattiryhmän palvelut kelpaavat sinkuille. Henkilökohtainen treffipalvelu on Suomessa vielä uusi juttu, mutta Teija sanoo miettineensä vuosien ajan, miksi tällaista palvelua ei ole olemassa. Kuitenkin vasta vuosi sitten hän päätti sitten lähteä toteuttamaan sitä Tuija Pohjolan kanssa.

Ensimmäisen viikon jälkeen Heila matchmaking on saanut satoja ilmoittautuneita. Ensimmäisiä matcheja on jo löytynyt, ja pareja aletaan muodostaa tällä viikolla.
 
– Jos palvelussamme on juuri sillä hetkellä asiakkaalle sopivia ehdokkaita, voi prosessi edetä nopeasti parissa viikossa. Prosessin kesto riippuu siitäkin, milloin haastatteluajat saadaan sovittua, eli asiakkaan omatkin aikataulut vaikuttavat.

Palvelussa voi tietenkin myös ilmoittautua pelkästään ehdokkaaksi, jolloin se ei maksa mitään. Silloin psykologit eivät etsi sopivaa kumppania aktiivisesti ehdokkaiden joukosta, mutta yllätyksiä saattaa tulla.  

– Otamme yhteyttä, jos olet mahdollisesti täydellinen kumppani jollekin asiakkaistamme. Ehdokkaana ei siis menetä mitään, mutta voi voittaa elämänsä jättipotin!

Kysely

Maksaisitko 240 euroa deittipalvelusta?

Kyllä
Kyllä
51.2%
En
En
48.7%
Ääniä yhteensä: 154
Teija Vuorinen - Heila Matchma...

240 euron sokkotreffit – miten uusi suomalainen deittipalvelu selvittää seksikemian?

Hei Jari, Olen pahoillani, että kysely jumiutui kohdallasi. Meillä tuli alussa yhtenä päivänä odotettua enemmän kävijöitä ja liikennettä sivuilla, mikä aiheutti ongelmia. Korjasimme tilanteen mahdollisimman pian, mutta muutamat joutuivat siitä kärsimään varmasti ja täyttämään lomakkeen uusiksi, mikä on tosi valitettavaa. Nyt ei enää pitäisi vastaavia ongelmia olla. Aurinkoista kesää sinulle!
Lue kommentti

Elina Tanskasen mukaan ennen eroa kannattaa kuitenkin punnita tarkasti, voisiko tilanteelle tehdä jotain. 

Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä. Samaan aikaan moni valittelee, ettei kumppania kiinnosta sänkytouhut eikä petipuolella tapahdu asioita, jotka saisivat innostumaan.

Mitä tilanteessa kannattaisi tehdä? Kuinka pitkään ”huonoa seksiä” pitää kestää? Saako toisesta erota sen vuoksi, ettei ole tyytyväinen seksielämäänsä?

Seksuaaliterapeutti (NACS) Elina Tanskasen mukaan saa.

 – Olisi vanhanaikaista sanoa, että parin pitää pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Isot ongelmat seksuaalisuuden alueella heijastuvat muillekin osa-aluille ja lopputuloksena voi olla suhde, jossa on kaksi onnetonta ja omalla tavallaan kärsivää osapuolta. Kun tuntuu siltä, että kaikki kivet on käännetty ja näkökulmat katsottu eikä mikään auta, on ihan hyväksyttävää erota.

Mieti, ennen kuin kaikki loppuu

Tanskanen painottaa, että jokaisen pitää parisuhdettaan punnitessa aina pohtia tilannetta omalta kantiltaan. Joskus toivottomaltakin tuntuva tilanne korjaantuu, kun siihen kiinnitetään oikeanlaista huomiota.

Ennen eroa Tanskanen kehottaa keskustelemaan kumppanin kanssa tuntemuksista ja miettimään ajan kanssa, voisiko tilanteelle tehdä jotain.

– Kannattaa etsiä yhteistä maastoa. Siinä voi auttaa esimerkiksi keskusteleminen seksuaaliterapeutin kanssa. Hän voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia, Tanskanen kertoo.

”Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta.”

Ei ole myöskään tavatonta, että ”huonon seksin” syyksi paljastuu jokin ihan muu kuin itse petipuuhat.

– Parisuhteen muu tilanne ja elämäntilanne ylipäätään näkyy hyvin herkästi seksin ja seksuaalisuuden alueella. Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta, Tanskanen kertoo.

Erilaiset halut pöydälle!

Joskus seksi voi tuntua kehnolta sen takia, että kumppaneilla on yksinkertaisesti eri toiveet petipuuhista.

– Toinen kumppaneista saattaa tykätä kinkystä seksistä mutta toinen ei ollenkaan. Siinä vaiheessa pitää miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään toisen vuoksi.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu koko ajan enemmän vaihtoehdosta, jossa yksiavioinen suhde avataan. Silloin kumppanit voivat yhteisestä sopimuksesta harrastaa seksiä myös muiden kanssa. 

”Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.”

Tanskasen mukaan osalle avoin suhde voi tuoda avun, kun seksielämä ei tavalla tai tyydytä.

– Se on yksi ratkaisu muiden joukossa, mutta se ei toimi kaikille. Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.

Avainasemassa paremman seksielämän saavuttamisessa on muutenkin keskusteleminen. Tanskanen muistuttaa, ettei kumppani saa koskaan painostaa ylittämään toisen rajoja.

– On kuitenkin eri asia, että uudet kokeilut ujostuttavat, kuin se, että kokeilu rikkoo selkeästi omia rajoja. On myös eri asia harmitella sitä, että jää vaille jotain hiukan kaipaamaansa asiaa kuin se, ettei voi toteuttaa itseään seksuaalisesti ollenkaan.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.