Murustelija houkuttelee pienillä teoilla kumppaniehdokasta ihastumaan itseensä, mutta ei kuitenkaan lupaa mitään tulevaisuudesta. Kuva: Shutterstock
Murustelija houkuttelee pienillä teoilla kumppaniehdokasta ihastumaan itseensä, mutta ei kuitenkaan lupaa mitään tulevaisuudesta. Kuva: Shutterstock

Listasimme nykyisen deittimaailman epämiellyttävimmät ilmiöt.

39 prosenttia Me Naisten deittailukyselyyn osallistuneista naisista on sitä mieltä, että nykypäivänä deittailu ei ole helppoa. Vaikka deittisovellusten kautta valinnanvaraa löytyy, hyvää kumppania ei tahdo löytyä sitten millään.

Lisäksi deittimaailmaa riivaa 2010-luvulla moni ikävähkö ilmiö. Tässä niistä kolme:

Löysässä hirressä roikottaminen

Muistatko vielä, kuinka Ensitreffit alttarilla -ohjelman ykköskaudella Miia puhui toistuvasti siitä, ettei halua roikkua parisuhteen löysässä hirressä? Häntä piinasi suhteessa se, ettei hänen kanssaan ekoilla treffeillä avioitunut Olli pystynyt määrittämään suhteen tulevaisuutta.

Yhdysvalloissa löysässä hirressä roikottamista kutsutaan murusteluksi (englanniksi breadcrumbing).

Bustle-sivusto kertoi taannoin, että samanlainen ilmiö vaivaa yleisesti nykydeittailijoita. Yhdysvalloissa löysässä hirressä roikottamista kutsutaan murusteluksi (englanniksi breadcrumbing). Nimensä se on saanut siitä, että mahdollinen kumppaniehdokas kommunikoi ja on juuri niin ihana, että toisen kiinnostus nousee. Hän jättää itsestään polun varrelle houkuttelevia palasia, joiden perässä toinen ihminen roikkuu. Hän ei kuitenkaan tee selväksi sitä, onko suhteesta tulossa mitään vakavaa.

Penkittäminen

Kun deittimahdollisuuksia on runsaasti erilaisissa sovelluksissa, moni jättää sitoutumisen sikseen ja pyörittelee useampaa rautaa tulella samaan aikaan.

Penkittämisessä on kyse siitä, että ihminen pitää jotakuta rakkauden vaihtopenkillä. Penkittäjä siis ottaa yhteyttä tyyppiin silloin, kun hänellä ei ole parempaakaan seuraa saatavilla. Erityisen ikävä ilmiö on sen takia, että se saattaa kestää pitkäänkin.

”Emme ole tavanneet tiuhaan, mutta henkisesti ottaen minua on pidetty vain varalla. Tunnen itseni loukatuksi, petetyksi ja julman pelin osapuoleksi.”

”Olen juuri herännyt näkemään, että minua on pidetty varalla yli puoli vuotta. Aina kun oma elämä ei etene toivotulla tavalla, hän ottaa minut käyttöön. Emme ole tavanneet tiuhaan, mutta henkisesti ottaen minua on pidetty vain varalla. Tunnen itseni loukatuksi, petetyksi ja julman pelin osapuoleksi”, eräs Me Naisten lukija kertoo.

Ghostaaminen

2010-luvulla suhde alkaa usein näin: otetaan puhelin käteen, avataan deittisovellus ja plärätään. Eteen tulee kiinnostava tyyppi, jota pyyhkäistään hyväksynnän merkiksi. Jos hyvin käy, tyyppikin tekee niin. Seuraa muutamat keskustelunpätkät, sitten tavataan kasvokkain ja parhaimmillaan treffikumppani on vallan ihana.

Parin tapaamisen jälkeen mieli voi kuitenkin muuttua. Silloin ihminen lempataan ghostaamalla, eli katkaisemalla yllättäen kaikki yhteydenpito toiseen. Hän siis katoaa näkömättömiin kuin kummitus. Independentin mukaan ilmiö on yleistynyt 2010-luvulla. Ilmiönä se ei kuitenkaan ole uusi. Käytännössä ghostaaminen tarkoittaa ihan perinteistä katoamistemppua.

Katoamistemppu on melko raukkamainen tapa lopettaa suhde. Lue rakentavammat jättämisvinkit täältä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Parisuhteen päättyminen voi olla sysäys vaikka minkälaisiin elämänmuutoksiin.

Parisuhteen päättyminen eroon on iso pala purtavaksi, ja elämänvaiheeseen kuuluu myös surua ja järkytystä, joka voi jähmettää paikoilleen. Toisaalta ero on myös iso muutosvoima, jonka avulla moni toteuttaa jonkin elämänmuutoksen, joko pienen tai isomman, joka osaltaan auttaa toipumaan erosta.

Eroryhmiä vetävä Marianna Stolbow puhui Hyvän Terveyden haastattelussa ”vihatynnyristä”, jonka ero saa täyteen. Se on oikein käytettynä voimanlähde, jonka avulla saa vaikka kodin ikuisuusremontin valmiiksi tai uskaltaa lähteä yksin reppureissaamaan toiselle puolelle maapalloa.

Esimerkiksi seuraavat muutokset ovat yleisiä:

1. ”Erotukka”

Jostakin syystä etenkin naiset tuntuvat astelevan eron jälkeen kampaajalle (tai tarttuvan saksiin). Joskus siitä jopa varoitellaan, sillä itse leikattu otsatukka voi myös olla virhe, joka kaduttaa seuraavat kuukaudet.

Refinery29-sivuston jutussa seitsemän naista kertoo erokampauksistaan – vaikka leikkaaminen olisikin hirvittänyt, lopulta uudet hiukset toivat elämään kaivatun muutoksen. Kampausta kannattaa kuitenkin harkita huolella ja suunnitella muutos yhdessä kampaajan kanssa, jotta lopputuloksesta tulee onnistunut. Joskus vähän pienempikin muutos virkistää

2. Kuntoiluhurahdus

Eron jälkeen saa hyvällä omallatunnolla keskittyä itseen. Yksi tapa on liikunta, josta innostuminen saattaa yllättää eronneen itsensäkin. Maratonkoulu, crossfit-kurssi, bikini fitness... Kaikissa pääsee purkamaan vihaenergiaansa ja saa kaupan päälle hyvän mielen hormoneita, joita liikunta vapauttaa. Iloa voi tuoda myös se, että huomaakin olevansa liikunnallinen ihminen, vaikka on koko ikänsä kuvitellut ihan muuta.

3. Työelämä uusiksi

Yksi iso elämänmuutos saattaa johtaa toiseen. Yksi käyttää energiansa oman yrityksen perustamiseen, toinen vaihtaa työpaikkaa tai alkaa tehdä töitä urallaan etenemiseksi. Ero saattaa vaikuttaa myös taloudelliseen tilanteeseen, joten se on hyvä hetki pohtia, miten ja millaista elämää haluaa elää ja miten tuon tavoitteen voi saavuttaa.

Eron täyttämä ”vihatynnyri” toimii voimanlähteenä.

4. Syvenevät ystävyyssuhteet

Ystävät ovat eronneelle tärkeä turvaverkko. Maailman parantaminen yötä myöten saattaa lämmittää vanhat kaverussuhteet uudelleen tai syventää suhteita uusiin ystäviin, jos parisuhteessa ollessa muille ihmissuhteille ei muka ollut tarpeeksi aikaa. Nyt on.

5. Toteutuvat unelmat

Aloittaminen on usein vaikeinta, mutta eron tunnekuohuissa saattaa saada polkaistua käyntiin vaikka minkä uuden projektin tai harrastuksen.

Haastattelimme kesällä 43-vuotiasta Minna Alankoa, joka hankki avioeronsa jälkeen vanhan, huonokuntoisen talon ja alkoi remontoida sitä. Hänellä ei ollut sitä aiemmin minkäänlaista kokemusta rakennushommista, ei edes tapetoinnista, mutta se ei häntä estänyt. Lue juttu täältä.

6. Uudet ja kutkuttavat ihmissuhteet

Joku saattaa syöksyä suoraan uuteen suhteeseen, toinen nauttii treffeistä, joilla ei ennen ole päässyt juuri käymään. 30-vuotias nainen alkoi itse pyytää kiinnostavia ihmisiä kanssaan treffeille.

”Pelkäsin ihan turhaan sitä, että saan pakit ja häpäisen itseni. Jokaisesta uskalluksesta tuli vain mahtava voittajafiilis ja elämästä hetkeksi aika paljon hauskempaa. Lopulta yksi treffikutsu johti nykyiseen parisuhteeseen. Kannatti kehdata”, hän muistelee.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Pin the Fuck Ups -blogissa kerrotaan omakohtaisten kokemuksien kautta, millaista todella on olla demiseksuaali.

Junassa vastapäätä istuu elokuvatähden näköinen tyyppi, jonka voisi epäilemättä nähdä komeilemassa lehden kannessa. Useimmilla tuntemattoman ihmisen ulkomuoto ja leveä hymy saisi helposti kädet hikoamaan ihanasta jännityksestä. Toisissa ihmisissä tuntematon tyyppi ei herätä mitään tunteita.

Sellaista on olla demiseksuaali.

Demiseksuaalisuudella tarkoitetaan sitä, että seksi linkittyy hyvin voimakkaasti tunteisiin. Demiseksuaalit eivät siis koe seksuaalisia haluja uutta ihmistä kohtaan, ennen kuin suhteessa on mukana syvempiä tunteita, kuten rakkautta ja luottamusta.

Lue aiheesta lisää aiemmin kirjoittamastamme jutusta.

”Olen täysin välinpitämätön seksiä tai romantiikkaa ajatellen.”

Millaista elämä demiseksuaalina on ihan oikeasti? Asiaa on avannut vähän aikaa sitten Pin the Fuck Ups -blogin kirjoittaja Demijumalatar-nimisessä blogitekstissä.

– Olen täysin välinpitämätön seksiä tai romantiikkaa ajatellen enkä aktiivisesti etsi ihmisiä, joiden kanssa näitä voisin harjoittaa. Ne kiinnostavat minua ainoastaan siinä tapauksessa, jos joku, jonka tunnen, herättää kiinnostukseni, bloggaaja kertoo.

Ulkopuolinen omasta tahdosta

Pin the Fuck Ups -blogin kirjoittaja kertoo, että ennen demiseksuaalisuus-termin löytämistä hän tunsi olonsa ulkopuoliseksi. Kun hän löysi termin, olo helpottui huomattavasti.

”En jää mistään paitsi, sillä en halua sitä, mitä on tarjolla.”

– Aluksi olin aika järkyttynyt tästä ajatuksesta, sillä tosiaan, minunlaiselleni parisuhdemarkkinat ovat aika toivottomat. Nyt olen kuitenkin tajunnut, mikä valttikortti minulle onkaan elämässä suotu, bloggaaja kirjoittaa.

– Kun ymmärsin sen, että en oikeastaan edes halua osallistua parinmuodostusrituaaleihin, mieleni vapautui. Ymmärsin, että jättäydyn itse ulos. En jää mistään paitsi, sillä en halua sitä, mitä on tarjolla.

Asiantuntijoiden mukaan demiseksuaalisuus-käsite on monille helpotus. Ylen haastatteleman seksuaaliterapeutti Aune Karhumäen mukaan erityisesti miehet ovat löytäneet siitä apua.

– Moni mies tulee terapiaan, koska he kokevat hyvin paineistavana sen, että heihin suhtaudutaan kuin ainoa asia, joka heillä on mielessä, on seksi. Näinhän ei todellakaan ole, hän kertoi vuonna 2015.

Juttua muokattu kauttaaltaan 20.9.2017 klo 10.30.