Tiedätkö kaiken aina vähän paremmin kuin muut? Se on piinaavaa. Kuva: Shutterstock.
Tiedätkö kaiken aina vähän paremmin kuin muut? Se on piinaavaa. Kuva: Shutterstock.

Karttavatko ihmiset seuraasi? Se voi johtua siitä, että kritisoit heitä, ehkä myös saarnaat. Toisten kontrolloiminen osuu niin ikään omaan nilkkaan.

Miksi jotkut vain tuntuvat ärsyttävämmiltä kuin toiset? Se saattaa johtua näistä kymmenestä syystä, joita Independent listasi.

Jos nyt ihan tarkkaan peiliin katsotaan, oletko sinäkin sortunut näihin virheisiin sosiaalisissa tilanteissa? Todennäköisesti. Hyvä uutinen on se, että asialle todella voi tehdä jotain. 

1. Kontrolloitko muita?

Älä. Toki joskus saattaa tuntua siltä, että olet ainoa täysjärkinen ihminen huoneessa, mutta se ei tarkoita, että muita kannattaa liikaa manipuloida. Ainoa ihminen, jota oikeasti voi kontrolloida, olet sinä itse. Kontrolloimalla muita osoitat, että sinun mielipiteesi ja päämääräsi ovat tärkeämpiä kuin heidän. Se vie voimia myös sinulta, kun pakotat ja painostat voit itsekin huonommin.

Ratkaisu: Vietä aikaa sellaisessa seurassa, jolla on sama suunta kuin sinulla. Kaikki ovat tyytyväisempiä. 

2. Syytteletkö muita? 

Missä ihmisiä, siellä virheitä. Niitä nyt vain yksinkertaisesti tehdään. Jos vaikka pyydät jotain joltakulta ja hän epäonnistuu, syy voi olla myös siinä, että odotit häneltä liikaa liian nopeasti. Syy ei siis ole välttämättä vain toisessa.

Ratkaisu: Ota vastuu asioista, jotka menevät pieleen. Silloin teet ne paremmin seuraavalla kerralla.

3. Yritätkö tehdä vaikutuksen?

Vaikka työkaveri tykkäisi uudesta kampauksestasi, se ei saa häntä pitämään sinusta enemmän ihmisenä. Aidossa suhteesta toista ei arvosteta ulkoisten juttujen perustella – esimerkiksi työmenestyksen.

Ratkaisu: Ole enemmän oma itsesi.

4. Takerrutko?

Kun on peloissaan tai epävarma, saattaa takertua tiukasti kiinni tuttuihin asioihin, vaikka tietäisi, että ne eivät enää ole hyväksi itselle. Se mitä tarvitset ja mitä luulet tarvitsevasi voivat olla ihan eri juttuja.

Ratkaisu: Päästä irti ja tarkastele, mitä oikeasti haluat.

5. Keskeytätkö? 

Keskeyttäminen kertoo toiselle, ettei kuuntele tätä ymmärtääkseen, mitä hän sanoo, vaan vain siksi, että voisi päättää, mitä aikoo itse sanoa.

Ratkaisu: Kuuntele ja keskity siihen, mitä ihmiset sanovat sinulle. Kysele kysymyksiä. Ihmiset rakastavat tällaisia tyyppejä.

6. Valitatko?

Ongelmista valittaminen saa olosi huonommaksi, ei suinkaan paremmaksi. Tosiystävä ei anna myöskään toisen valittaa loputtomiin.

Ratkaisu: Älä tuhlaa aikaa valittamiseen, vaan keskitä energia siihen, miten voisit korjata tilanteen.

7. Kritisoitko?

Sinulla voi olla parempi koulutus kuin toisella, ehkä enemmän kokemusta. Nämä seikat eivät tee sinusta fiksumpaa, parempaa tai näkemyksellisempää. 

Ratkaisu: Arvosta erilaisuutta. Kukaan ei ole huonompi, vaan vain erilainen. Älä keskity puutteisiin.

8. Saarnaatko?

Tämä on sukua kritisoinnille. Kyse on periaatteessa tuomitsemisesta. Mitä korkeammalle itsesi asetat, sitä todennäköisemmin muut pitävät sinua näsäviisaana.

Ratkaisu: Älä kuvittele, että sinä tiedät aina parhaiten.

9. Vellotko?

Menneisyyden virheistä kuuluu oppia, olivatpa ne sitten omia tai muiden. Sitten niistä pitää päästää irti. Menneisyys on vain harjoittelua tulevaisuuteen, se ei määritä sinua.

Ratkaisu: Kun jotain pahaa tapahtuu sinulle, ota tilanne oppimisen kannalta. Kun joku toinen tekee virheen, ole ystävällinen, anteeksiantavainen ja ymmärtäväinen.

10. Pelkäätkö?

On aina helppoa epäröidä, pelätä ja odottaa sopivaa hetkeä. Tutkia muita vaihtoehtoja ja antaa ajan sekä unelmien valua hukkaan. 

Ratkaisu: Älä anna pelkojesi pidätellä sinua. Ota ensimmäinen askel kohti maalia. 

Lähde: Independent

mies

10 syytä, miksi ihmiset eivät pidä sinusta

Kateutta ja kyräilyä ei tietenkään ole naisvaltaisilla työpaikoilla. Huvittaa tuo kohta jossa todetaan ettei kokeneemman ja koulutetun mielipiteissä ole yhtään sen enempää näkemystä kuin kouluttamattoman ja kokemattoman. Kritisointi ei sinänsä ole paras tapa puuttua asioihin mutta tässä meni perustelu metsään. Missä on toteamus että olemme kaikki yhtä hyviä ja että tyhmillä on runsaasti tunneälyä?
Lue kommentti

Elina Tanskasen mukaan ennen eroa kannattaa kuitenkin punnita tarkasti, voisiko tilanteelle tehdä jotain. 

Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä. Samaan aikaan moni valittelee, ettei kumppania kiinnosta sänkytouhut eikä petipuolella tapahdu asioita, jotka saisivat innostumaan.

Mitä tilanteessa kannattaisi tehdä? Kuinka pitkään ”huonoa seksiä” pitää kestää? Saako toisesta erota sen vuoksi, ettei ole tyytyväinen seksielämäänsä?

Seksuaaliterapeutti (NACS) Elina Tanskasen mukaan saa.

 – Olisi vanhanaikaista sanoa, että parin pitää pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Isot ongelmat seksuaalisuuden alueella heijastuvat muillekin osa-aluille ja lopputuloksena voi olla suhde, jossa on kaksi onnetonta ja omalla tavallaan kärsivää osapuolta. Kun tuntuu siltä, että kaikki kivet on käännetty ja näkökulmat katsottu eikä mikään auta, on ihan hyväksyttävää erota.

Mieti, ennen kuin kaikki loppuu

Tanskanen painottaa, että jokaisen pitää parisuhdettaan punnitessa aina pohtia tilannetta omalta kantiltaan. Joskus toivottomaltakin tuntuva tilanne korjaantuu, kun siihen kiinnitetään oikeanlaista huomiota.

Ennen eroa Tanskanen kehottaa keskustelemaan kumppanin kanssa tuntemuksista ja miettimään ajan kanssa, voisiko tilanteelle tehdä jotain.

– Kannattaa etsiä yhteistä maastoa. Siinä voi auttaa esimerkiksi keskusteleminen seksuaaliterapeutin kanssa. Hän voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia, Tanskanen kertoo.

”Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta.”

Ei ole myöskään tavatonta, että ”huonon seksin” syyksi paljastuu jokin ihan muu kuin itse petipuuhat.

– Parisuhteen muu tilanne ja elämäntilanne ylipäätään näkyy hyvin herkästi seksin ja seksuaalisuuden alueella. Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta, Tanskanen kertoo.

Erilaiset halut pöydälle!

Joskus seksi voi tuntua kehnolta sen takia, että kumppaneilla on yksinkertaisesti eri toiveet petipuuhista.

– Toinen kumppaneista saattaa tykätä kinkystä seksistä mutta toinen ei ollenkaan. Siinä vaiheessa pitää miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään toisen vuoksi.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu koko ajan enemmän vaihtoehdosta, jossa yksiavioinen suhde avataan. Silloin kumppanit voivat yhteisestä sopimuksesta harrastaa seksiä myös muiden kanssa. 

”Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.”

Tanskasen mukaan osalle avoin suhde voi tuoda avun, kun seksielämä ei tavalla tai tyydytä.

– Se on yksi ratkaisu muiden joukossa, mutta se ei toimi kaikille. Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.

Avainasemassa paremman seksielämän saavuttamisessa on muutenkin keskusteleminen. Tanskanen muistuttaa, ettei kumppani saa koskaan painostaa ylittämään toisen rajoja.

– On kuitenkin eri asia, että uudet kokeilut ujostuttavat, kuin se, että kokeilu rikkoo selkeästi omia rajoja. On myös eri asia harmitella sitä, että jää vaille jotain hiukan kaipaamaansa asiaa kuin se, ettei voi toteuttaa itseään seksuaalisesti ollenkaan.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.