”Nyt et taida olla ihan tosissasi?” Kuva: Colourbox
”Nyt et taida olla ihan tosissasi?” Kuva: Colourbox

Naiset kertovat, milloin kehu ei tunnu kehulta.

”Sä olet just tuollainen ihana koulutettu nuori nainen, josta haluaisin tyttäreni ottavan mallia. Aluksi mä kyllä luulin, että sä olet ihan kauhea snobi ämmä, joka kulkee ympäriinsä miettien, kuinka paljon parempi on kuin muut.”

Tutun sanat juhlissa kummittelivat päässäni pitkään. En voinut olla miettimättä, mikä minussa on vikana.

Ihmisen mieli takertuu helpommin kielteiseen kuin myönteiseen, joten kivoinkin kohteliaisuus jää väistämättä loukkauksen varjoon.

”Sä olet just tuollainen supertehokas, joka saa muut tuntemaan syyllisyyttä.”

Esimerkiksi tällaisia ”kohteliaisuuksia” naiset ovat kuulleet:

”Sä osaat kyllä sanoa suoraan. Mä en ikinä pystyisi, mut on kasvatettu sillä lailla hyvin.” Nainen, 56

”Sä olet just tuollainen supertehokas, joka saa muut tuntemaan syyllisyyttä.” Nainen, 39

Tiedoksi: kehu, johon sisältyy solvaus, ei ole kehu.

Piiloloukkaukset vaanivat äitiä

Koska vanhemmuus ja varsinkin äitiys on pyhä asia, se on syyllistävien kommenttien loputon lähde. Usein kommentoija vertaa toisen käytöstä omaansa.

”Ihailtavaa, että joku voi olla noin huoleton äiti. Mä en ikinä uskaltaisi.” Nainen, 39

”Aika rohkeeta viedä lapset ulkomaille ja ummikkoina sikäläiseen kouluun. Mä en raaskisi.” Nainen, 39

Myös kotityöt ovat aihe, joka tuo mukamas-kohteliaisuudet pintaan.

”Ihanaa, kun sä osaat ottaa siivoushommat niin rennosti. Ihan tulee mieleen, että kunpa minäkin kehtaisin kutsua ihmisiä kylään, vaikka olisikin sotkuista.” Nainen, 42

”Muistan myös sellaisen kohteliaisuuden, että voisin olla se paremman näköinen sisarus, jos vain vähän yrittäisin.”

Usein loukkaava kohteliaisuus liittyy ulkonäköön. Esimerkiksi toisen painon kommentoiminen on turhaa ja usein loukkaavaa.

”'Oletpa laihtunut. Näyttää paljon paremmalta!' laukoi mummoni mies pikkuveljeni synttäreillä.” Nainen, 28

”20 vuotta sitten olin juuri muuttanut Helsinkiin ja olin lisätienestien tarpeessa. Äitini kehoitti, että menepäs esittäytymään sinne Laila Snellmanin mallitoimistoon, kun sillähän on niitä omituisen näköisiä malleja. Muistan myös sellaisen kohteliaisuuden, että voisin olla se paremman näköinen sisarus, jos vain vähän yrittäisin.” Nainen, 38

Haluaako joku oikeasti kuulla ”näyttävänsä hyvältä ikäisekseen”?

Ja mikä ihmeen oletus on, että kaikki haluavat näyttää ikäistään nuoremmilta?

”Olen kuullut kahdesti, kuinka joko silmälasit tai kampaajakäynti ovat nuorentaneet minua. Neljääkymmentä lähestyessä ei tietysti ole kauhean nuori, mutta en mielestäni ole sen ikäinen, että aktiivisesti kaipaisin nuorentumista.” Nainen, 39

Eräs Tinder-tuttava sanoi ystävälleni, että tämä on ”varsin pantava synnyttäneeksi naiseksi”.

Haluaako joku oikeasti kuulla ”näyttävänsä hyvältä ikäisekseen”? Niin että ihan ok, vaikka oletkin tuollainen ikäloppu. Varo vain, pian rypistyt ja rupsahdat!

Mitä jos pidettäisiin kohteliaisuudet ihan oikeina kohteliaisuuksina? Toisen piristämisestä tulee hyvä mieli itsellekin, toisin kuin mukamas-kohteliaisuudesta.

Oletko sinä kuullut kohteliaisuuden, johon oli kätketty loukkaus? Kerro kommentissa.

Huh huh

10 kohteliaisuutta, jotka ovat oikeasti loukkauksia

Eräpäivä umpeutui kirjoitti: Mies avautui parisuhteemme tilasta: Ihastuin sinun kauneuteen heti ja koin sinun olevan vaimoainesta. Mutta et ole seksuaalisesti pantavan näköinen nainen ja se vaivaa minua, että puuttuuko joku palanen. Et ole täydellinen nainen ja siksi meille voi tulla ero. Sinun kasvoissa alkaa jo ikä näkymään, koska ikä vain kohtelee naisia julmemmin kuin meitä miehiä, joista ikä tekee vain charmikkaampia. En tiedä opinko sitoutumiskammoisena rakastamaan sinua tai ketään naista...
Lue kommentti

Elina Tanskasen mukaan ennen eroa kannattaa kuitenkin punnita tarkasti, voisiko tilanteelle tehdä jotain. 

Suomalaiset harrastavat yhä vähemmän seksiä. Samaan aikaan moni valittelee, ettei kumppania kiinnosta sänkytouhut eikä petipuolella tapahdu asioita, jotka saisivat innostumaan.

Mitä tilanteessa kannattaisi tehdä? Kuinka pitkään ”huonoa seksiä” pitää kestää? Saako toisesta erota sen vuoksi, ettei ole tyytyväinen seksielämäänsä?

Seksuaaliterapeutti (NACS) Elina Tanskasen mukaan saa.

 – Olisi vanhanaikaista sanoa, että parin pitää pysyä yhdessä hinnalla millä hyvänsä. Isot ongelmat seksuaalisuuden alueella heijastuvat muillekin osa-aluille ja lopputuloksena voi olla suhde, jossa on kaksi onnetonta ja omalla tavallaan kärsivää osapuolta. Kun tuntuu siltä, että kaikki kivet on käännetty ja näkökulmat katsottu eikä mikään auta, on ihan hyväksyttävää erota.

Mieti, ennen kuin kaikki loppuu

Tanskanen painottaa, että jokaisen pitää parisuhdettaan punnitessa aina pohtia tilannetta omalta kantiltaan. Joskus toivottomaltakin tuntuva tilanne korjaantuu, kun siihen kiinnitetään oikeanlaista huomiota.

Ennen eroa Tanskanen kehottaa keskustelemaan kumppanin kanssa tuntemuksista ja miettimään ajan kanssa, voisiko tilanteelle tehdä jotain.

– Kannattaa etsiä yhteistä maastoa. Siinä voi auttaa esimerkiksi keskusteleminen seksuaaliterapeutin kanssa. Hän voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia, Tanskanen kertoo.

”Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta.”

Ei ole myöskään tavatonta, että ”huonon seksin” syyksi paljastuu jokin ihan muu kuin itse petipuuhat.

– Parisuhteen muu tilanne ja elämäntilanne ylipäätään näkyy hyvin herkästi seksin ja seksuaalisuuden alueella. Seksi voi tuntua suhteen suurimmalta ongelmalta, mutta todellinen alkusyy ongelmiin voi löytyä toisaalta, Tanskanen kertoo.

Erilaiset halut pöydälle!

Joskus seksi voi tuntua kehnolta sen takia, että kumppaneilla on yksinkertaisesti eri toiveet petipuuhista.

– Toinen kumppaneista saattaa tykätä kinkystä seksistä mutta toinen ei ollenkaan. Siinä vaiheessa pitää miettiä, millaisia kompromisseja on valmis tekemään toisen vuoksi.

Viime aikoina julkisuudessa on puhuttu koko ajan enemmän vaihtoehdosta, jossa yksiavioinen suhde avataan. Silloin kumppanit voivat yhteisestä sopimuksesta harrastaa seksiä myös muiden kanssa. 

”Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.”

Tanskasen mukaan osalle avoin suhde voi tuoda avun, kun seksielämä ei tavalla tai tyydytä.

– Se on yksi ratkaisu muiden joukossa, mutta se ei toimi kaikille. Suhteen avaaminen vaatii paljon keskustelua, mutta samalla siinä on elementtejä, jotka voivat tuoda apua tilanteeseen.

Avainasemassa paremman seksielämän saavuttamisessa on muutenkin keskusteleminen. Tanskanen muistuttaa, ettei kumppani saa koskaan painostaa ylittämään toisen rajoja.

– On kuitenkin eri asia, että uudet kokeilut ujostuttavat, kuin se, että kokeilu rikkoo selkeästi omia rajoja. On myös eri asia harmitella sitä, että jää vaille jotain hiukan kaipaamaansa asiaa kuin se, ettei voi toteuttaa itseään seksuaalisesti ollenkaan.

Vastaa kyselyyn!

Antti Tuisku kertoo tänään torstaina ilmestyvässä Me Naiset -lehdessä kärsineensä kateuden tunteesta niin pahasti, että haki apua terapiasta. Haastattelussa Antti muistelee esimerkiksi vuoden 2011 Emma Gaalaa, jossa Jenni Vartiainen voitti ennätysmäärän palkintoja. Silloin Antti ei voinut pidätellä pettymystään.

– Olin ihan paskana, etten taaskaan ollut voittanut mitään. Vielä enemmän olin paskana siitä, että en osannut olla onnellinen rakkaan ystäväni puolesta. Kävin sotaa pääni sisällä. En halunnut olla kateellinen, mutta olin. Minun oli pakko pureutua tunteeseen syvemmin: miksi tunnen näin? Antti kertoo.

Pahimmillaan kateus voi ajaa hirveään kierteeseen, eikä pysty keskittymään omaan elämäänsä lainkaan. Mutta on siinä myös hyviäkin puolia. Kodin Kuvalehden haastatteleman psykoterapeutti Terhi Teräs-Hukan mukaan kateudesta puhuminen auttaa ihmistä usein hahmottamaan, mitä hän oikeasti elämältä tahtoo. Se voi opettaa jotain.

Mistä ja kenelle sinä olet ollut kateellinen? Vastaa jutun lopussa olevaan kyselyyn. Voit tehdä sen nimettömänä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.