Arki alkoi, entä sitten? Työpäivänkin jälkeen irtoaa hetki itselle: näyttelijä venyy hot joogassa, kirjailija hivelee taidetta ja tangokuningas posauttaa tulet grilliin.

Kuvat Panu Pälviä

Kun aikaa on pari tuntia:

"Taiteeseen voi kastautua kuin veteen"

Kuvataidekulinaristi. Sana naurattaa kirjailija Siri Kolua, 40. Voiko itseään nimittää sellaiseksi?

Mutta sellainen Siri on. Hän ei suostu maistelemaan taidenäyttelyssä kiltisti kaikkea. Hän haluaa parhaat palat, elämyksen. Siksi hän saattaa marssia epähoukuttavien töiden ohi ja tuijottaa pelkästään yhtä teosta jopa puolitoista tuntia.

– Jos olen ystäväni kanssa näyttelyssä ja löydän ihanan teoksen, saatan tulla myöhemmin uudestaan nautiskelemaan lempiteoksestani syntisessä yksinäisyydessä. Meditoin teosta, etsin siitä uusia puolia ja ihastelen.

Taiteeseen upottautuminen on Sirin tapa saada hetki lomaa tekstistä ja italialaistyyppisen hälisevästä perheestä.

– Kirjailijan ammatissa voi ylikuormittua sanoista. Taide on minun keitaani. Siihen uppoutuminen on tapa uida. Taiteeseen voi kastautua kuin veteen ja antaa pään tyhjentyä muusta.

Yhden hengen treffit

Sirin suosikkipakopaikka on Espoon modernin taiteen museo Emma. Kun aurinko värjää pihan männyt ja paistaa seinänkorkuisista ikkunoista sisään, Siristä tuntuu kuin luonto olisi tullut osaksi näyttelyä. Hän rakastaa sitä, kuinka mietittyä kaikki Emmassa on: Miten kahvilan katosta roikkuvat valaisimet heiluvat ilmavirrassa ja kutsuvat kuiskimaan salaisuuksia. Miten aulan eriväriset tuolit houkuttavat valitsemaan punaisen, keltaisen tai sinisen väliltä.

Nyt Sirin on houkutellut paikalle näyttelyn nimi Punainen. Se on itseään tuliseksi kuvaavan ja väreillä tunteitaan ilmaisevan Sirin lempiväri.

– Onpa tämän pinta kiiltävä. Tähän kuuluisi saada koskea! Huomaakohan sitä kukaan? Siri supattaa kahden katosta roikkuvan jättiläiskuparilautasen välissä ja ojentaa kättään.
Yhteen aikaan Sirillä oli tapana merkitä joka viikko kalenteriin kirjailija Julia Cameronin oppien mukaiset taiteilijatreffit. Ne tarkoittavat hetkeä, joka varataan elämyksille, kuten vaikkapa kangaskaupassa haahuilemiselle.

– Meidän aikuistenkin pitäisi muistaa ällistyä ja ihmetellä maailmaa kuin lapset. Kun pääsen hetkeksi omiin keitaisiini, olen parempi äiti, parempi taiteilija ja taatusti parempi vaimo.

Juuri nyt Siri tarvitsee arjen lomia enemmän kuin koskaan, sillä teossa on kolme kirjaa, puutalo on remontissa ja perheen kaksivuotias on sangen vilkas.

– Jos stressaannun, tulen epävarmaksi ja lakkaan luottamasta vaistoihini. Koska en voi lähteä retriittiin kirjoittamaan, minun pitää huolehtia hyvinvoinnistani tässä ja nyt. Ja sitä paitsi minä haluan juuri tämän kiireisen, suloisen ja hälisevän elämän.

Siri Kolu muistetaan parhaiten Me Rosvolat -lastenkirjoistaan. Me Rosvolat ja Iso-Hemmin arkku ilmestyi kesäkuussa.

Kun aikaa on tunti:

"Jooga luo elämään tyhjää tilaa"

Tampereella on yksi paikka, jossa on takuuvarmasti tänään hellettä. Niin on huomennakin. Ja syksyllä.

Ei ihme, että paikassa viihtyy myös näyttelijä Miina Maasola, 34. Hän nojautuu aitajuoksijan asennossa kohti oikeaa säärtään ja tuntee, kuinka lämpölamppu hohkaa kylkeen.
Yhtäkkiä on vain tämä hetki, soljuva itämainen musiikki, 35 asteen lämpö, karpaloina otsalle kihoava hiki, ihana venytys kyljessä ja ohjaajan rauhallinen ääni.

Hot jooga -salissa mielen valtaa lomalta tuttu rauhallinen, rento olo. Oivallus siitä, että asiat ovat sittenkin aika hyvin, vaikka uusi näytelmärooli tuntuisikin hypyltä tuntemattomaan.

– Stressaantuneena sulkee helposti maailman ympäriltään ja alkaa pyöritellä asioita mielessään. Silloin ongelmat paisuvat. On tärkeää malttaa olla hiljaisuudessa, jotta uudet ajatukset mahtuvat nousemaan. Jooga luo elämään tyhjää tilaa.

Nuorempana Miina purki stressiään mieluiten hikiliikunnalla. Hän on yhä sitä mieltä, että juostessakin voi päästä meditatiiviseen, ajatusten virran katkaisevaan tilaan.

Omaa lomaa

Miina haluaa elää niin, ettei hänen tarvitse odottaa seuraavaa lomaa.

– On tärkeää pysähtyä miettimään, mitä elämältään ja työltään haluaa ja tehdä juuri nyt asioita, joista tulee hyvä olo. Ei lykätä niitä eteenpäin ja ajatella, että sitten kun...

Periaate tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Miina varaa itselleen aikaa juosta, joogata ja ihan vain olla. Parhaiten oman loman ottaminen onnistuu hänen mielestään joogasalilla, sillä kotona teekuppi kädessä ikkunasta tuijotellessa tahtoo tulla mieleen, että oikeastaan pitäisikin palauttaa kirjaston kirjat ja keittää perunat.

– Lapsiperheessä tulee helposti karsittua omasta ajasta. Uskon kuitenkin siihen, että täytyy olla itselleen hyvä, jotta voi olla hyvä myös muille. On tärkeää kävellä välillä kaupungissa päämäärättömästi ja istua puistonpenkille. Niin on kotonakin rennompi ja enemmän läsnä.

Miina näyttelee loppuvuonna elokuvissa Rakkauden rasvaprosentti sekä Vuonna 85. Teatteri Siperian näytelmä Kolmen naisen kohtauksia tulee ensi-iltaan lokakuussa.

Kun on koko ilta aikaa:

"Hälinä saa kaipaamaan luontoon"

Hyönteiset parveilevat ilta-auringon valaiseman veden pinnan yllä. Metsää heijastava pinta rikkoutuu, kun hauki molskahtaa ruovikossa. Jostain kaukaa kuuluu käen kukuntaa.

Sellaisena hetkenä tangokuningas Pekka Mikkolan, 25, mieli lepää. Kun Pekka kyllästyy kiireeseen ja kaupunkiin, hän haluaa mökille rauhoittumaan.

Eikä siihen tarvita viikkojen lomaa. Yksikin ilta riittää, sillä hetken nuotion savussa istuttuaan Pekka kaipaa jo takaisin ihmisten ilmoille.

– Olen niin sosiaalinen, etten viihtyisi viikkotolkulla mökillä, mutta välillä hälinä saa kyllä kaipaamaan luonnonrauhaa.
Hälinää on viime aikoina riittänyt, sillä alkukesästä Pekka treenasi toistasataa tuntia Tangomarkkinoita varten. Voiton jälkeen hän katosi keikkaputkeen. Ensimmäisellä viikolla Pekka veti peräti kuusi keikkaa neljässä päivässä ja juoksi siinä sivussa haastattelusta toiseen.

Täydellisen illan kaava on selvä: tyttö­ystävä tai kavereita mukaan, lököverkkarit jalkaan, grilli päälle, puuta saunan pesään ja ehkä uimaankin, jos veteen vielä tarkenee. Elokuisena iltana on myös upeaa soutaa tuulastamaan pimenevälle järvelle.

Ruokalistalla on salaattia ja tietenkin makkaraa, mieluiten Huiluntuhti-merkkistä. Makkaraan Pekan äijäily jääkin, sillä kaljanhuuruinen örvellys ei häntä kiinnosta.

– En tykkää kaljasta. Sitä paitsi juominen ei rentouta, vaan sen jälkeen on entistä väsyneempi.

Paljon virkistävämpää on istua hetkeksi ulos ja tuijottaa tyyntä vettä. Unohtaa hetkeksi kaikki tuleva, levynteko, univaje ja kymmenet tuhannet kilometrit auton ratissa. Kuulla kuinka lokki kirkaisee.

Pekka Mikkola on tämän vuoden tangokuningas. Hän opiskelee
Oulun yliopistossa musiikkikasvatusta.

Saksalaistutkijoiden mukaan vehnän proteiini saattaa laukaista ja pahentaa monia autoimmuunisairauksia.

Nivelreuma, astma ja tulehdukselliset suolistosairaudet ovat kaikki autoimmuunisairauksia, joissa vehnällä voi uuden tutkimuksen mukaan olla merkittävä rooli.

Johannes Gutenbergin yliopiston tutkimuksen mukaan tietyt vehnän proteiinit saattavat laukaista ja entisestään pahentaa erilaisia kehon tulehduksia. Ne voivat kehittää ihmisillä myös nykyisellään gluteeniyliherkkyydeksi määriteltyä tilaa.

Tutkimuksen mukaan nämä amylaasi-trypsiini-inihibiittorit (ati) voivat aiheuttaa immuunireaktion elimistössä. Keho voi reagoida vehnän ati-proteiineihin, vaikka ihmisellä ei olisikaan todettu keliakiaa tai vilja-allergiaa. Löydökset esiteltiin alan konferenssissa Wienissä.

Saksalaistutkimuksen johtaja, professori Detlef Schuppan työryhmineen tarkasteli ati-proteiinien vaikutuksia myös suoliston ulkopuolella, ja löysi niitä runsaasti.

Vehnän proteiineista ati-laatua on vain pieni osa, noin neljä prosenttia. Tutkimuksessa päätellään, että ati-proteiinit vaikuttavat kuitenkin merkittävästi muun muassa imusolmukkeiden, pernan ja aivojen toimintaan sekä aiheuttavat tulehduksia. Ne saattavat pahentaa esimerkiksi nivelreumaa, astmaa, rasvamaksaa ja ärtyvän suolen oireyhtymää. Kliiniset tutkimukset jatkuvat, ja niiden avulla yritetään selvittää tarkemmin ati-proteiinien roolia vaikeissa kroonisissa sairauksissa.

”Toivomme, että tutkimuksen myötä voimme alkaa suositella ati-proteiineista vapaata ruokavaliota vakavista immunologisista sairauksista kärsiville ihmisille.”

– Toivomme, että tutkimuksen myötä voimme alkaa suositella ati-proteiineista vapaata ruokavaliota vakavista immunologisista sairauksista kärsiville ihmisille, sanoo Schuppan tiedotteessa.

Ihottumaa ja vatsanväänteitä

Tutkimuksen mukaan vehnän ati-proteiinit voivat myös auttaa kehittämään ja pahentamaan gluteeniherkkyytenä tunnettua tilaa. Sitä on monta eri laatua, kuten myös gluteiiniherkkyyden oireita.

Monilla gluteeniherkkyys oirehtii tyypillisesti vatsavaivoina tai iho-ongelmina. Samat oireet voivat vaivata niin ikään keliaakikkoja ja vehnäherkkyydestä kärsiviä.

Schuppan toivookin, että tutkimuksen avulla gluteeniherkkyydelle voidaan antaa tarkempi määritelmä. 

Lue myös! Suomalaiset asiantuntijat: keliakia ei ole ainoa syy välttää gluteenia

Saatko oireita vehnästä?

Hollywood-tähti Amanda Seyfried puhuu avoimesti mielenterveysongelmistaan, ja se on mahtava juttu.

Näyttelijä Amanda Seyfried, 30, kertoo tuoreessa haastattelussa Allurelle, että on syönyt pakko-oireisen häiriönsä eli OCD:n vuoksi 19-vuotiaasta asti mielialalääkkeitä.

Ulostulo on kaikkea muuta kuin yhdentekevä. On tärkeää, että yhä useampi julkkis Girls-tähti Lena Dunhamista suomalaisräppäri Cheekiin puhuu avoimesti mielenterveydestään ja sen hoidosta, kuten lääkityksestä.

Tähtien puheet muistuttavat, että mielenterveyden ongelmat ovat tavallisia ja että kuka tahansa voi kärsiä niistä.

Työpaikalla yleensä kerrotaan, jos joku on vatsataudissa tai flunssassa. Jos käsi kipsataan, yksi ja toinen kirjoittaa siitä somepäivityksen. Kun työkaveri taas jää pitkälle sairaslomalle eikä kukaan kerro syytä, moni veikkaa mielessään, että kyse on uupumuksesta tai masennuksesta. Mutta ei sitä sanota ääneen.

Ei kaikkien pidä päivittää mielenterveydestään Facebookissa. Jokainen voi tietenkin päättää itse, mistä avautuu. Tärkeintä on, ettei mielen sairauksia tarvitsisi hävetä – emmehän häpeä murtunutta rannetta tai influenssaakaan.

Kun ongelmista vaietaan julkisuudessa, yhä useampi vaikenee niistä myös läheisilleen. Vaikka usein puhuminen ja muut ihmiset auttavat voimaan paremmin. Psykologi Anna Salmi perustelee Väestöliiton blogissa, miksi.

”Pieni lapsi, joka on pois tolaltaan, tarvitsee vanhemman joka ymmärtää lapsen kokemusta. Vanhempi myötäelää ja vakuuttaa, että kipu ei kestä ikuisesti. Aikuiset eivät ole sen kummempia. Myös aikuinen tarvitsee toisen ihmisen, joka uskoo siihen, että kaikki muuttuu paremmaksi”, Salmi kirjoittaa.

Keskustelu auttaa myös ottamaan haltuun omia tunteita ja itselle tapahtuneita asioita.

Jokainen menee lääkäriin, kun polvi menee sijoiltaan. Miksei silloin, kun mieli murtuu?

Jokainen meistä menee lääkäriin, jos polvi menee sijoiltaan tai viisaudenhammas tulehtuu. Harmillisen usein ihminen ei kuitenkaan hae apua, kun mieli murtuu.

Kaikissa sairauksissa tilanne on usein helpompi korjata, mitä nopeammin kääntyy asiantuntijan tai edes läheisen puoleen. Amanda Seyfried uskoo, että mielenterveysongelmiin liittyvä häpeä estää monia hakemasta apua.

– Ihmiset luokittelevat mielenterveyden sairaudet erikseen, mutta mielestäni ne eivät eroa muista sairauksista. Ne pitäisi ottaa yhtä vakavasti kuin mikä tahansa muu. Mielenterveysongelmat eivät näy päällepäin, ei ole pattia tai kystaa. Mutta sairaus on olemassa. Miksi sinun täytyy todistaa se? Jos voit hoitaa sen, voit hoitaa sen, näyttelijä sanoo.

Toivottavasti jaottelu on jonain päivänä historiaa, koska siitä ei ole mitään hyötyä.

Mahtavaa! Vihdoin on selvitetty se tarpeellinen tieto, kuinka paljon kahdeksan tunnin istumisen jälkeen pitää liikkua pysyäkseen terveenä.

Kärsitkö sinäkin työ- tai opiskelupäivistä, jotka ovat pelkkää istumista aamusta iltaan? Ja kuten jo tiedämme, istumisesta on tutkimusten mukaan monia vaaroja terveydelle.

Synkimmissä tutkimustuloksissa on todettu, että istuminen tappaa eikä mikään liikunta poista terveyshaittoja kokonaan. Jos ihminen istuu joka päivä yli seitsemän tuntia, lisää se huomattavasti ennenaikaisen kuoleman riskiä. Suositusten mukainen liikuntakaan ei vähennä tätä uhkaa, tutkimukset sanovat.

Nyt uusimmassa selvityksessä kerrotaan kuitenkin hyviä uutisia: tietyllä määrällä liikuntaa voi kumota istumisen haitat, kertoo Popsugar-julkaisu.

Lue myös! Istuminen tappaa – kolme helppoa keinoa huijata itsesi liikkeelle

Liikunnan tarve riippuu siitä, kuinka paljon ihminen istuu. The Lancetissa julkaistu tutkimus kertoo, että kahdeksan tuntia päivittäin istuvien ihmisten pitäisi liikkua vähintään tunti päivässä.

Tunnin liikuntajaksoa ei tarvitse suorittaa putkeen. Sen ei tarvitse myöskään olla hikiliikuntaa. Tutkijat huomasivat, että tunnin voi käyttää pätkissä pitkin päivää ja liikunta voi olla vaikkapa ihan tavallista kävelyä.

Jos istut kuusi tuntia päivässä, puoli tuntia riittää päivittäiseksi liikunta-annokseksi.

Mukana tutkimuksessa oli yhteensä yli miljoonan ihmisen tiedot ympäri maailmaa, kuten Euroopasta, Australiasta ja Yhdysvalloista. Pääosin tutkittavat olivat yli 45-vuotiaita. Kansainvälinen tutkijaryhmä käytti myös tietoja kuudestatoista aiemmasta tutkimuksesta.

Suosittelemme! Viikko istumista – teetkö sinäkin itsesi sairaaksi?

Uuden tutkimuksen liikuntasuositukset ovat korkeampia kuin edelliset, kirjoittaa Popsugar, mutta ne saattavat olla paremmin saavutettavissa, koska liikkumisen voi jakaa koko päivän ajaksi. Tarpeen saa täytettyä puoliksi sillä, että tekee pienen kymmenen minuutin kävelyn lounaalla sekä ennen ja jälkeen työpäivän.

Kuinka monta tuntia sinä istut päivittäin?

Väsyttää, ei innosta  ja makeaakin tekee mieli jatkuvasti. Jopa 85 prosenttia kärsii kaamosoireista. Onneksi oireita voi lievittää.

Teimme pikagallupin ja kysyimme ihmisiltä, miten he yrittävät helpottaa mielialanlaskua. Kerro sinäkin meille parhaat vinkkisi jutun lopussa olevassa lomakkeessa, niin teemme niistä jutun.

1. Katson Netflixistä sarjoja, jotka oli joskus tosi tärkeitä. Musasta ja kaikesta tulee ihanan lämmin ja nostalginen olo.
2. Ajattelen etelänmatkaa, jolle en kuitenkaan pääse, mutta katson Instagram-kuvia ja kavereiden somepäivityksiä. Mietin, että ensi vuonna minäkin, vaikka tiedän, etten kummiskaan.
3. Yritän saada edes vähän päivänvaloa. Kiireisinäkin työpäivinä yritän käydä viiden minuutin kävelyllä ulkona.
4. Räväytän kaikki valot päälle heti aamusta.
5. Eniten minua auttaa se, että pistää kissan pöydälle. Eli menen sinne pimeään, mieluiten liikkumaan niin että tulee hiki. Sitten kun endorfiinit kohisevat päähän, se pimeä ei tunnukaan niin pahalle. Aivot osaa yhdistää sen pimeän johonkin mukavaan tunteeseen, joka liittyy pimeään.
6. Olen käyttänyt kymmenen vuotta kirkasvalolamppua. Aloitan sen käytön joka vuosi yhä aiemmin. Tänä vuonna jo syyskuun lopussa virittelin valoni ja yritän ehtiä päivittäin olla sen valossa vähintään 15 minuuttia heti aamusta. Käytän myös niitä korvakirkasvaloja, vaikka niiden hyödyistä ollaan montaa mieltä. Mutta minulle ne auttavat.
7. Vihreä tee on loistava piriste. Jos juon aitoa japanilaista matchateetä, niin se myös saa kierrokseni laskemaan – mutta samalla tuntuu, että saan hirveästi energiaa ja aistini terästäytyvät kummasti. Maidon kanssa se on makea herkku itsessään.
8. Teen valokuvakirjan viime kesän kuvista.
9. Juon skumppaa, kun siihen on vähänkin syytä tai joskus ilman syytäkin.
10. Vältän ihmisiä, jotka valittavat kaamoksesta, koska heidän kanssaan on pakko ajatella kaamosta.
11. Raakasuklaa on hyvää ja lisäksi se piristää ja on ravintoarvoiltaan parempaa kuin tavallinen maitosuklaa. Sitä vaan ei kärsi syödä illalla edes palaakaan, jos haluaa pitää yöunensa – ainakaan jos on kofeiiniherkkä.
12. Yritän arjesssa tehdä pieniä luksusjuttuja, kuten pitää piknikin olohuoneen lattialla ja juoda kivennäisvettä samppanjalaseista.
13. Aamiaistreffit ennen työpäivää ovat parhaita. Yritän muutenkin sopia mahdollisimman paljon treffejä kavereiden kanssa. Näyttelyt, leffat, lautapeli-illat, nyyttärit ja yhteiset kokkailut piristävät.
14. Varaan matkan jonnekin lämpimään ja odotan sitä.
15. Annan itselleni luvan olla vähän alakuloinen. Kohtaan kaamoksen ja lähden ulos pimeään kävelylle. Kaupungissa voi katsella valoisia ikkunoita ja lähiössä pihoille ilmestyviä jouluvaloja. Lenkin jälkeen onkin jo parempi mieli, ja voi juoda punkkua kynttilänvalossa ja katsoa Vain elämäätä.
16. Teen asioita, joista pidän. Jos en ehdi ohjatuille tunneille, teen päivittäiset joogaliikkeet ja meditoin kotona.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.