Kuva Shutterstock

Uusi intervallitreeni polttaa tehokkaasti rasvaa 15 minuutissa. Ja mikä parasta: se vastaa tunnin lenkkiä.

Vaihdat tunnin sauvakävelylenkin vartin pikatreeniin. Silti kuntosi kasvaa ja rasvaa palaa vähintään yhtä paljon kuin ennenkin. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta?

Kuulostaa, mutta uskottava se on. Useat tutkimukset nimittäin todistavat pikatreenaamisen puolesta: se kohottaa kuntoa nopeammin kuin perinteinen liikunta ja yllyttää aineenvaihdunnan käymään tunteja kierroksilla.

On aika tutustua ihmeeseen nimeltä HIIT.

Ihan täysillä

Kirjainyhdistelmä HIIT tulee sanoista high intensity interval training. Suomeksi se tarkoittaa kovatehoista intervallitreeniä. Eikä oikeastaan vain kovatehoista: ideana on upottaa rauhallisen treenin väliin noin puolen minuutin pätkiä, joiden aikana kuntoilija riuhtoo niin kovaa kuin kropasta lähtee. Yksinkertaisimmillaan pikakuntoilu tarkoittaa hölkkälenkkiä, johon kuuluu 4–10 täysillä vedettyä pyrähdystä.

Parasta pikatreenissä on tietenkin se, että koko touhu kestää lämmittelyineen ja jäähdyttelyineen vaivaiset 15–20 minuuttia. Mutta sillä on muitakin etuja.

– Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kolme viikoittaista 15 minuutin treeniä kehittävät maksimaalista hapenottokykyä yhtä hyvin kuin kolme 90 minuutin matalatempoista harjoitusta. Näyttää myös siltä, että intervalliharjoittelu polttaa rasvaa hieman tehokkaammin kuin tasavauhtinen kuntoilu, liikuntabiologi ja personal trainer Timo Haikarainen kertoo.

Pikaspurttailu siis rikkoo ikiaikaisen myytin, jonka mukaan jenkkakahvoihin puree parhaiten rauhallinen, pitkä­kestoinen liikunta. Tehotreenin salaisuus ei olekaan siinä, paljonko kaloreita hupenee kuntoilun aikana, vaan sen jälkeen.

Täysillä vetäminen aiheuttaa kropassa hormonaalisen reaktion, joka saa aineenvaihdunnan käymään kierroksilla tuntikausia. Kaloreita kuluu pitkän kävelylenkin verran, ja lisäksi hormoniryöppy saattaa hillitä ruokahalua.

Syke kattoon

Pikaspurttailu ei kuitenkaan ole laiskottelijan ratkaisu. Intervallit pitää todella vetää ihan täysillä. Oikeaoppisten spurttien jälkeen maitohapot polttavat ja syke hakkaa lähellä maksimilukemia.

Koska riuhtaisut ovat rankkoja, uusi treenitapa kannattaa aloittaa muutamalla, vaikkapa neljällä, pyrähdyksellä. Entisen sohvanvaltaajan on turvallisinta kohottaa kuntoa ensin rauhallisella liikunnalla ja lisätä tehoja vähitellen.

– Jos asiakkaani on vasta aloittamassa kuntoilua, teetän hänellä ensin vain matalatehoista liikuntaa. Lisään intervalliärsykkeitä ohjelmaan vasta 1–2 kuukauden jälkeen, Timo Haikarainen kertoo.

Pikatreenailuun ei ole yhtä oikeaa tapaa. Syke nousee helposti esimerkiksi juoksemalla tai polkemalla kuntopyörää, mutta myös kyykkyhypyt tai kahvakuulan heiluttaminen toimivat.

Timo suosittelee pitämään spurtit noin 30 sekunnissa, jotta vauhti ei hyydy liikaa. Niiden tehokkuutta kannattaa kytätä esimerkiksi sykemittarista tai kuntopyörän wattinäytöstä. Pinkaisujen välissä pitää hissutella puolisentoista minuuttia, jotta hengitys tasaantuu ja voimat riittävät uudelle kierrokselle.

Jos kuntoa riittää, HIIT-treenin voi yhdistää myös perinteisempään liikuntaan. Itsensä voi haastaa kuntopyörällä esimerkiksi maltillisen salitreenin päätteeksi.

Liika on liikaa

Supertreeni vaikuttaa kiireisen pelastukselta, mutta kävelysauvoja ei kannata kiikuttaa varastoon. Asiantuntijat eivät suosittele huhkimaan pelkästään pikakelauksella, sillä rankka riuhtominen voi ylirasittaa kroppaa.

– Ihminen tarvitsee myös matalatehoista liikuntaa. Sillä luodaan kunnolle pohja, jota nostetaan kovilla treeneillä, Timo Haikarainen selittää.

Jos viikon aikana ehtii liikkua kolmesti, superteholla voi vetää treeneistä yhden tai kaksi. Pari viikoittaista harjoituskertaa tuskin tarjoavat ihmeratkaisua kilokamppailuun, mutta ainakin ne helpottavat laihdutusurakkaa.

– Sanoisin, että entuudestaan kuntoileville ihmisille intervallitreeni on hyvä keino kiinteytyä ja saada vaihtelua. Laihdutukseenkin se on yksi lisäkonsti, mutta ruokavalio on laihdutuksessa kaiken A ja O.

Timon ohjeet tehotreeniin

Ulkona:

1. Hölkkää rauhallisesti 10 minuuttia, kunnes kroppa on lämmennyt vastaanottamaan treenin.
2. Juokse sitten 30 sekuntia niin kovaa kuin jaksat. Spurtin pitää tuntua niin raskaalta, että vauhti alkaa lopuksi hyytyä ja syke nousee lähelle maksimilukemia. Parhaat tehot saat juoksemalla ylämäkeä.
3. Tasaa kiihdyttelyn jälkeen hengitystä kävelemällä 1,5 minuuttia. Palautumisajasta ei kannata tinkiä, sillä muuten spurtteja ei jaksa pinkoa riittävän kovaa.
4. Jatka treeniä samalla 30 sekunnin työvaiheen ja 90 sekunnin palautumisvaiheen rytmillä. Tee aluksi neljä kierrosta ja kasvata määrää viikko viikolta jopa kymmeneen vetoon. Jäähdyttele hölkkäilemällä 5 minuuttia. Voit tehdä treenin myös kuntopyörällä.

Kotona:

Liiku ensin viisi minuuttia, jotta kroppa lämpenee. Voit tanssia, hyppiä tai tehdä vaikka aerobic-liikkeitä. Aloita sitten lihaskuntotreeni seuraavalla kaavalla:

20–30 sekuntia kyykkyhyppyjä
10–15 sekuntia lepoa
20–30 sekuntia punnerruksia
10–15 sekuntia lepoa
20–30 sekuntia istumaannousuja eli perinteisiä vatsalihasliikkeitä
10–15 sekuntia lepoa

Tee peräkkäin 3–4  kierrosta. Pidä vauhti niin kovana, että et jaksa jatkaa yhtä liikettä puolta minuuttia pidempään. Jäähdyttele lopuksi viisi minuuttia esimerkiksi hölkkäilemällä tai tanssimalla.

Vinkki! Ota kännykkä avuksi. Tehotreenaamiseen on kehitetty useita kännykkäsovelluksia, jotka ilmoittavat intervallin alkamis- ja loppumisajan. Tunnistat ne koodisanoista HIIT ja interval timer.

Asiantuntijana Timo Haikarainen. Timo Haikarainen työskentelee TH-Valmennuksen personal trainerina. Hän on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri.

Oletko sinäkin huomannut, että kun kädessä on olutlasi, alkaa tupakointi tuntua tavallista paremmalta idealta?

Satunnaisesti tupakoivat, niin sanotut biletupakoitsijat, tietävät sen ehkä parhaiten.

Kyllähän lasillisella istuessaan voi sauhutella yhden tupakan – vaikkei muuten polttaisikaan. Seuraava lasi vaatii toisen savukkeen. Kohta menossa on jo viides.

Miksi alkoholin kanssa tekee mieli sauhutella, ja vieläpä niin usein?

Yhdysvaltalais-eurooppalainen tutkijajoukko on löytänyt yhteyden runsaan alkoholinkäytön ja nikotiiniriippuvuuden välillä. Alkoholin juominen nimittäin nopeuttaa nikotiinin hajoamista, kertoo uusi tutkimus.

Nikotiinin aineenvaihduntanopeus kuvaa, kuinka nopeasti keho hajottaa aineen elimistössä. Heidän, joilla nikotiini hajoaa hitaammin ja pysyy elimistössä pidempään, voi olla helpompi lopettaa tupakointi.

Alkoholi kiihdyttää nikotiinin jakautumista. Siksi tupakoinnin lopettaminen on niin vaikeaa henkilöille, jotka ovat riippuvaisia alkoholista, sanoo tutkija Maciej Goniewicz WebMD-sivustolla.

Normaaliksi neljässä viikossa

Tuoreen tutkimuksen koehenkilöinä olivat puolalaiset miehet, jotka olivat saaneet hoitoa alkoholismiinsa. Kun tupakoitsijat lopettivat juomisen, heidän nikotiinin aineenvaihduntanopeutensa hidastui. Vieroitusoireet eivät olleet enää yhtä voimakkaita, koska nikotiini poistui elimistöstä hitaammin.

Nikotiinin aineenvaihdunta palautui heillä normaaliksi neljän viikon päästä siitä, kun he olivat lopettaneet alkoholin juomisen.

Lue myös: Röökimuijan toipumisaikataulu – mitä kehossasi tapahtuu, kun tumppaat?

Tutkimus ei todista täysin, että runsas juominen vaikeuttaa tupakoinnin lopettamista. Mutta Goniewiczin mukaan se on tärkeä havainto, koska aiemmissa löydöksissä nikotiinin aineenvaihduntanopeus on liitetty suurempaan määrään savukkeita.

Tutkimus esiteltiin äskettäin Drug and Alcohol Dependence -julkaisussa. Goniewicz on saanut tutkimukseensa apurahan lääkejätti Pfizerilta, ja hänen tutkijakollegansa tässä raportissa, Neal Benowitz, työskentelee lääkekonsulttina.

Otsikkoa on muokattu 25.5.2016 klo 22.33.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Saako alkoholin nauttiminen sinut tupakoimaan enemmän?

Kommentit

9v kokemus
Viesti

Osta apteekista tai marketista nikotiinitabletteja. 90 kpl alle 20 euroa. Vaikka kielen alle ohjeessa sanotaan, voit käyttää kuten nuuskaa!
Helppoa, halpaa, laillista!

Vierailija
Viesti

Pääsin sikareista laakista eroon kun kävin Ruotsinlaivalta ostamassa 3 tornia nuuskaa. Hitottaa että se on kiellettyä vaikka tutkimuksen mukaan siinä on häviävän pieni syöpäriski ja se itseasiassa suojaa koska tupakka ei kiinnosta enää.

Bloggaaja Veera Korhonen on kyllästynyt hokemaan, että naiset vihaavat kehoaan ja haluavat olla hoikempia.

"Wautti wau, miten nätti tyttö!"

Näin ihana asenne on tuttavani 2,5-vuotiaalla tytöllä, kun hän katselee itsestään peilistä, kertoo Me Naisten bloggaaja Veera Korhonen. Mutta toista ovat aikuisten naisten puheet: Koko ajan ollaan jollakin dieetillä ja väheksytään omaa kehoa. Nämä hokemat "ottavat pattiin", Veera sanoo.

– Kun kerta toisensa jälkeen toistellaan, että ihan varmasti kaikki naiset jotain paikkaa itsessään inhoavat ja haluavat kaikki olla hoikempia, niin siinä alkaa viimeinenkin itsestään aidosti pitävä ihminen miettiä, että onko minussa jotain vikaa, kun olen itseeni tyytyväinen, kirjoittaa Veera Tyyliä metsästämässä -blogissaan. 

Veera uskoo, että jos pitää itseään rumana ja huonona, niin tuskin asenne muuttuu hyväksi vaikka mitä tekisi: Aina voi keksiä uusia asioita joihin olla tyytymätön. Aina on jotain, mitä voi itsessään inhota ja aina voi olla kolme kiloa hoikempi.

– Olen monta kertaa miettinyt syitä siihen, miksi olen itseeni tyytyväinen ja voin aidosti sanoa tykkääväni myös vartalostani. Vielä nytkin, vaikka se on kymmeniä kiloja suurempi kuin joskus nuorempana.

”Olen monta kertaa miettinyt syitä siihen, miksi olen itseeni tyytyväinen ja voin aidosti sanoa tykkääväni myös vartalostani.”

Yksi syy lempeään suhtautumiseensa itseään kohtaan on Veeran mukaan hänen saamansa kasvatus. Hän kertoo, että hänen ei ole koskaan tarvinnut kuulla kenenkään ulkonäkövoivotteluja kotona.

– Olen aina keskittynyt enemmän siihen, mitä osaan kuin miltä näytän. Kun itsetunto ei ole rakentunut ulkonäön mukaan, on se helpompaa ottaa sellaisena, kun nyt sattuu olemaan.

– Näen kyllä, että pepussani on selluliittia ja että rintoihini on maan vetovoima tarttunut jo melkoisesti. Mutta en ymmärrä, miksi minun pitäisi antaa tuollaisten asioiden vaikuttaa siihen, että olen itse itselleni ihana.

Lue myös: Tällä naisella on aina täydelliset alusvaatteet – tutustu räväkkään XL-bloggaajaan

Veera toivoo, että ihmiset hyväksyisivät sen, että jotkut saattavat elää itsestään tykäten. Hänen mielestään ihmiset saavat edelleen myös etsiä virheitä kehostaan ja pitää pienempää kokonumeroa paremman ihmisen kriteerinä – kunhan eivät pakota toisia samaan.  

– Mutta ennen kaikkea, vaikka miten näkisit vartalossasi virheitä, pidä ne omana tietonasi ja lärvisi ummessa edes lasten ja nuorten läheisyydessä. Kaikkien ei tarvitse kasvaa pitämään totuutena sitä, että naiset olisivat ikuisella laihdutuskuurilla ja aina tyytymättömiä itseensä.

Veeran blogikirjoitus Onko pakko olla "ikuinen laihduttaja"? on kerännyt huikean määrän kommentteja. Mitä sinä ajattelet aiheesta?

Käy lukemassa täältä Veeran kirjoitus kokonaisuudessaan ja mitä mieltä muut lukijat ovat.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

Kommentit

Miltä tuntuisi, jos raskauden ehkäisy pitäisi hoitaa salaa omalta mieheltä? Keniassa se voi olla naiselle ainoa mahdollisuus päättää itse tulevaisuudestaan.

Pienen, nuhjuisen huoneen keskellä on valkealla lakanalla päällystetty sänky. Sillä makaa pari-kolmekymppinen Nancy, käsi jännittyneillä kasvoillaan.

Hento tuulenvire käy sisään vaalean harsoverhon raosta, nurkassa on lavuaari, peili ja ämpäreitä. Terveyskeskuksen vastaanottohuoneeksi tämän tunnistaa vain metallikärrystä, jonka päällä lojuvat vihreä liina, sakset ja sideharsoa.

 

Klinikan työvälineet ovat yksinkertaiset.
Klinikan työvälineet ovat yksinkertaiset.

 

Kätilö Emmah Kariuki tunnustelee Nancyn käsivartta. Hän etsii sieltä ehkäisykapselia, joka vaihdetaan nyt uuteen.

– Laitan ensin puudutusainetta. Et tunne kipua, Emmah rauhoittelee.

Nancy makaa silmät kiinni ja irvistää, kun Emmah pistää. Käytävältä kuuluu lapsen huuto.

”Nyt voin nauttia seksistä ilman, että huoli raskaaksi tulemisesta pilaa sen.”

Nancy haluaa tällä kertaa viisivuotisen kapselin. Hän on menettänyt ainoan lapsensa ja haluaa toipua rauhassa.

– Nyt voin nauttia seksistä ilman, että huoli raskaaksi tulemisesta pilaa sen.

Mitä suomalaisnaisen elämä olisi ilman ehkäisyä? Sitä tulee harvoin ajatelleeksi, kun ehkäisykeinoja on käden ulottuvilla useita ja suurin huoli se, onko hormoniehkäisy hyvä vai paha asia. Täällä Kenian Nairobissa moni nainen ei ole koskaan edes kuullut ehkäisystä tai käyttää sitä salaa, koska miehet suhtautuvat siihen nihkeästi. Abortit ovat laittomia, mutta yleisiä.

Nancyn ehkäisykapseli on valmistettu Suomen Turussa, ja tänne Dandoran terveyskeskukseen sen on tuonut perhesuunnitteluhanke. Kansainvälinen hanke vie ehkäisyvälineitä ja -tietoutta kehitysmaiden naisille, ja sen missio on kapselia suurempi: parantaa naisten asemaa ja antaa heille mahdollisuus päättää tulevaisuudestaan itse.

 

Dandoran terveyskeskuksen yksi huone on varattu perhesuunnittelulle.
Dandoran terveyskeskuksen yksi huone on varattu perhesuunnittelulle.

 

Kapselin ansiosta Nancy saa päättää, milloin haluaa raskaaksi. Se ei ole itsestään selvää, sillä täällä ehkäisy on vielä tabu. Moni mies ei sitä halua, siitä ei puhuta.

Nancykin katsoo seinille, vastailee hiljaisella äänellä eikä halua esiintyä jutussa koko nimellään tai kasvoillaan.

Salaa tai ei ollenkaan

Kun puudutusaine on vaikuttanut, Emmah tekee Nancyn käsivarteen viillon. Nancy irvistää, vetää polvet koukkuun ja näyttää itkevän hetkenä minä hyvänsä. Pienen hakemisen jälkeen vanhan kapselin pää tulee esiin, ja Emmah vetää sen pois saksilla.

”Jos häntä ei satu, hän voi suositella tätä ystävälleenkin.”

Työvälineiden alkeellisuus puistattaa. Toimitusta on lähes brutaalia katsella, mutta Emmah kyselee koko ajan Nancyn vointia ja lupaa, että pian operaatio on ohi.

Ja onkin. Kohta vain laastari kertoo tehdystä toimenpiteestä.

– Olen ystävällinen, koska jos häntä ei satu, hän voi suositella tätä ystävälleenkin, Emmah sanoo.

Keniassa tieto ehkäisystä leviää usein nimenomaan naiselta toiselle. Valistustyötä tekevät myös koulutetut työntekijät, joiden joukossa on nykyään miehiäkin.

 

 

Tietoa tarvitaan erityisesti maaseudulla ja slummeissa. Alueelliset erot ovat Keniassa valtavat. Omakotitaloalueet, luksushotellit ja hökkelikylät seuraavat toisiaan. Modernit, kouluttautuneet kaupunkilaiset ymmärtävät ehkäisyn tärkeyden, mutta köyhimmillä alueilla naiset saattavat olla jatkuvasti raskaana.

Ehkäisyä käyttää noin 58 prosenttia naimisissa olevista kenialaisnaisista. Suosituin on kolmen kuukauden suojan antava ehkäisyruiske – se on helpoin ottaa salaa.

Pillereitä syö vain 13 prosenttia, kondomiin turvautuu 3 prosenttia naimisissa olevista naisista. Sen suurin ongelma on, että moni mies ei halua käyttää sitä.

Toiseksi yleisin ehkäisykeino on käsivarteen laitettava hormonikapseli. Perhesuunnitteluhankkeeseen se on valittu, koska se vaikuttaa pitkään eikä ehkäisyä tarvitse napsia päivittäin tai uusia parin kuukauden välein. Jos matka terveyskeskukseen on pitkä, moni nainen tekee mieluummin töitä kuin lähtee päiväksi klinikan jonoon.

”Jos mies saa tietää salailusta, se voi olla avioliiton loppu.”

Salailun helppouskin on syy, vaikka toiveena onkin, että asenteet saataisiin muuttumaan.

– Jos mies saa tietää salailusta, se voi olla avioliiton loppu. Ehkäisyn pitäisi olla yhteinen päätös, mutta suurin osa miehistä ei halua edes puhua siitä, perhesuunnittelukampanjan parissa työskentelevä Helen Mwathi sanoo.

Nairobissa asuva Helen työskentelee lääkeyhtiö Bayerin Itä-Afrikan-viestinnässä ja on hyvä esimerkki Kenian modernista kaupunkilaisesta. Hän uskoo asiaansa ja puhuu naisten puolesta suoraan ja tunteella.

– Tämä on tärkeä hanke, koska nyt naiset voivat itse suunnitella, kuinka monta lasta he haluavat ja voivat kasvattaa. Se on ihmisoikeus.

Penkin ainoa isä

Nancyn huoneen ulkopuolella, terveyskeskuksen odotustilassa istuu joukko nuoria äitejä ja suurin silmin katsovia lapsia. Kaikkialla on pimeää ja vähän nuhjuista. Pitkät penkit reunustavat seiniä, pöydillä lojuu paperipinoja ja pahvilaatikoita. Vähäinen valo siivilöityy sisään metallikaltereiden takaa, ja kuuma ilma seisoo hämärissä käytävissä.

 

Perhesuunnitteluklinikalla voi nähdä nykyään miehiäkin. Keniassa lapset merkitsevät myös sosiaaliturvaa vanhempiensa vanhuuden varalle.
Perhesuunnitteluklinikalla voi nähdä nykyään miehiäkin. Keniassa lapset merkitsevät myös sosiaaliturvaa vanhempiensa vanhuuden varalle.

 

Yhdellä penkillä mies pitää lasta sylissään. Se on täällä harvinainen näky.

– Hän on tuonut naisen klinikalle. Sitä ei yleensä tapahdu, Helen Mwathi sanoo.

Dandoran terveyskeskus palvelee noin 51000:ta ihmistä. Kun naiset tuovat lapsensa lääkäriin, heille kerrotaan myös ehkäisystä.

– Ihmisillä täytyy olla tietoa. On paljon naisia, jotka eivät edes tiedä, mikä ehkäisy on, Helen kertoo.

”On paljon naisia, jotka eivät edes tiedä, mikä ehkäisy on.”

Suomalaisen silmin Dandoran lähiö näyttää slummilta. Kadunvarsille on kasautunut roskaa, autonraatoja ja mutaa. Aaltopeltihökkeleissä myydään mitä uskomattomimpia asioita: sänkyjä, sipsejä, käytettyjä vaatteita, vesimelonia ja elektroniikkaromua. Ilma tuoksuu trooppiselta lämmöltä ja nahkealehtisiltä kasveilta.

Vaikka rikollisuus, huumeet ja prostituutio ovat täällä isoja ongelmia, alue on parempi kuin monet.

– Tämähän on ihan keskiluokkaa, Helen sanoo.

Silti nuorilla ja köyhillä ei ole aina varaa ehkäisyyn. Kun rahaa on niukasti, ensin hankitaan ruokaa.

Uskonto ja oma heimo

Ehkäisyvalistusta jarruttaa moni muukin asia. Esimerkiksi uskonnot, heimojen vanhat perinteet, harhaluulot ja kulttuuri, jossa asioista päättävät enimmäkseen miehet. Naisen asema on yhä hankala. Epäkohdista tiedetään, mutta niihin puuttuminen on puolitiessä.

– On paljon naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, seksuaalista väärinkäyttöä ja vahingollisia perinteitä, kuten naisten ympärileikkaus, Pohjoismaisen Afrikka-instituutin tutkija Sirkku Hellsten sanoo.

”Sukupuolten tasa-arvo on saatu paperilla eteenpäin, mutta maaseudulla naiset ovat hyvin alistuneessa asemassa.”

– Keniassa on paljon vahvoja naisia, politiikassakin, mutta yhteiskuntaa hallitsevat miehet. Sukupuolten tasa-arvo on saatu paperilla eteenpäin, mutta maaseudulla naiset ovat hyvin alistuneessa asemassa. Esimerkiksi masai-heimot ovat täysin miesten hallitsemia.

Paikalliset ovat niin protestantteja, katolilaisia kuin muslimeja, ja lisäksi on erilaisia perinneuskontoja.

– Kaikissa uskonnoissa seksuaalisuus on aika tabu, eikä ehkäisyä kannateta. Jos yhteisö on vanhoillinen tai mies ei hyväksy, on vaikea hakea ehkäisyä. Joskus päättämässä saattaa olla koko suku, miehen äiti tai oma äiti.

 

Ehkäisykapselin teho kestää viisi vuotta. Kapselin voi poistaa aiemminkin.
Ehkäisykapselin teho kestää viisi vuotta. Kapselin voi poistaa aiemminkin.

 

Lapsissa on yhä turva

Ehkäisy ei houkuttele myöskään siksi, että perhe on kenialaisille valtavan tärkeä. Yhteisöä halutaan jatkaa, ja lapset huolehtivat vanhoista vanhemmistaan.

– Perheet, joilla ei ole lapsia, nähdään jotenkin vajavaisina, ja naiset, jotka eivät synnytä, alempiarvoisina naisina, Sirkku Hellsten sanoo.

– En ole tavannut yhtä ainutta kenialaista naista, joka ei olisi halunnut lasta. Kaupungeissa kaksi kolme lasta riittää hyvin, mutta maaseudulla naisetkin näkevät lapset vanhuuden turvana, työvoimana ja sijoituksena.

Kenialaisperheissä on keskimäärin 3,9 lasta, ja maaseudulla seitsenlapsisetkin perheet ovat tavallisia. Lapsia kuolee paljon, ja jatkuvat raskaudet rasittavat naisten terveyttä. Moni menehtyy synnytykseen tai laittomaan aborttiin.

”En ole tavannut yhtä ainutta kenialaista naista, joka ei olisi halunnut lasta.”

Sirkku Hellsten uskoo, että kansainvälisistä perhesuunnittelukampanjoista on hyötyä, jos ne suunnitellaan paikallisten ehdoilla. Eli mietitään, mikä toimii juuri tässä kulttuurissa ja yhteisössä parhaiten.

– Kun projektit tulevat ulkopuolelta, paikalliset ajattelevat, että ne tuovat länsimaisia arvoja. Ajatellaan, että länsimaalaiset eivät arvosta perhettä ja pyrkivät rajoittamaan erityisesti afrikkalaista väestönkasvua.

Nuoret toivot

Mombasan maaseudulla Kilifissä ilmassa leijuu vahva savun ja palaneen puun tuoksu. Pöly lentää tieltä kasvoille, kun ohi vilahtavat pienet savimajakylät ja kilometrikaupalla peltoa.

Pyykkinarut on pingotettu palmujen väliin, heinikossa torkkuu yksinäinen aasi. Naiset kuokkivat pelloilla tai kantavat päänsä päällä polttopuita, vettä ja koreja. Miehet paistattelevat päivää palmujen varjossa.

Ehkäisyneuvontaa tarvitaan eniten täällä – kaukana modernisti ajattelevista kaupunkilaisista. Teoriassa seksivalistusta pitäisi olla jo koulussa, mutta käytännössä monet opettajat ovat edelleen konservatiivisia. Kilifin maakunnassa joka viides teinityttö tulee raskaaksi ja jättää siksi koulun kesken. Moni heistä tekee häpeän takia laittoman abortin. Nuorimmat raskaaksi tulleet ovat olleet 9-vuotiaita.

Iloisensininen Kilifin terveysasema on pieni. Sisällä vain vaatimaton sermi erottaa potilassängyn ja toimiston puisen vastaanottopöydän. Lapset kurkkivat huoneeseen revenneiden moskiittoverkkojen välistä.

 

”Ehkäisy antaa aikaa miettiä ja hyvän tulevaisuuden perheelle. Se on auttanut monia täällä”, Emily sanoo.
”Ehkäisy antaa aikaa miettiä ja hyvän tulevaisuuden perheelle. Se on auttanut monia täällä”, Emily sanoo.

 

Sängyllä makaa Emily Kadzo, 21. Lääkäri on juuri asentanut hänen käsivarteensa ehkäisykapselin.

– Sattui vähän, mutta nyt olen ok, Emily hymähtää.

Emily kuuli ehkäisystä sairaalassa synnyttäessään ensimmäisen lapsensa kolme vuotta sitten. Hän on itse kuusilapsisesta perheestä mutta selvästi osa muutoksen sukupolvea. Hän ei arastele puhua ehkäisystä, haluaa suunnitella lapsilukunsa ja on uskaltanut kertoa kapselista sekä miehelleen että äidilleen.

– Kun sain tietoa ehkäisystä, menin kotiin ja kerroin miehelleni. Hän sanoi, että tämä olisi hyväksi perheellemme. Kaikki miehet eivät ole samanlaisia.

”Nykyään moni nainen käyttää ehkäisyä. Muuten voi saada lapsen joka vuosi.”

Emily uskoo, että ehkäisy auttaa naisia, ja on puhunut siitä ystävilleen.

– Nykyään moni nainen käyttää ehkäisyä. Muuten voi saada lapsen joka vuosi. Ei saa hyvää koulutusta ja on edelleen kotona, jopa kadulla.

– Ehkäisy antaa minulle mahdollisuuden etsiä töitä ja pojalleni mahdollisuuden mennä kouluun. Jos työtä ei ole, elämä täällä on kovaa.

Jos rahaa olisi, Emily haluaisi opiskella kampaajaksi. Nyt perheeseen kuuluu aviomies ja 3-vuotias poika, tulevaisuudessa ehkä kaksi muutakin lasta.

– Kolme lasta on tarpeeksi. Kun olisi vielä kaksi tyttöä, olisi täydellistä.

Raha pyörittää muutosta

Vaikka moni nainen joutuu vielä salaamaan ehkäisyn puolisoltaan, tulevaisuus on toinen. Välillä Kilifin ehkäisyklinikalle tulee jo naisia miehensä lähettäminä.

Rutiköyhällä maaseudulla ehkäisyn käyttöä puoltaa ennen kaikkea raha: kun lapsia on vähemmän, he saavat paremman elämän ja koulutuksen.

– Ennen tehtiin paljon lapsia, koska iso osa heistä kuoli. Se on muuttunut, mutta jotkin yhteisöt eivät ole muuttuneet, Helen Mwathi sanoo.

Aviopari Robert Mwarome ja Elizabeth Juma ovat kuulleet ehkäisystä juuri täältä. Pariskunnalla on kolme 2–7-vuotiasta lasta, ja joskus voisi hankkia lisääkin, muttei vielä hetkeen.

Robert uskoo, että ehkäisystä hyötyy koko perhe.

– Se on tuonut elämänhallintaa ja aikaa etsiä työtä.

Ehkäisykapselin hankkiminen oli alun perin hänen ideansa. Elizabeth nyökkää vieressä – päätös oli hyvä.

Robert on kymmenlapsisesta perheestä, mutta haluaa ajatella kolmen lapsensa parasta. Jos lapsia ei synny joka vuosi, heidät on ehkä varaa laittaa kouluun.

 

”Ehkäisy antaa mahdollisuuden saada lapset kouluun”, Elizabeth ja Robert sanovat.
”Ehkäisy antaa mahdollisuuden saada lapset kouluun”, Elizabeth ja Robert sanovat.

 

Wasi Ngumbao ja Rehema Katana ovat olleet naimisissa 20 vuotta. Vanhin viidestä lapsesta on 17-vuotias, nuorin viisi.

Rehemalla on ollut ehkäisykapseli jo neljä vuotta. Kun se vanhenee, hän aikoo laittaa heti uuden. Lapsia on jo riittävästi.

– Ehkäisy on tärkeää, koska nyt lapset voivat hyvin, Rehema sanoo.

– Ja rahaa on enemmän, Wasi lisää.

”Ehkäisy on tärkeää, koska nyt lapset voivat hyvin.”

Kolme lapsista käy jo yläastetta, ja nyt kaksi muutakin saadaan ehkä kouluun.

– Elämä täällä on taloudellisesti rankkaa, ja siksi emme halua enempää lapsia. Voin huolehtia tästä perheestä, mutta en isommasta, Wasi sanoo.

– Olemme onnellisia näistä viidestä.

Kenian maaseudulla uskotaan muutokseen, ja se on jo alkanut. Ehkäisyä käyttävien naisten määrä on kasvanut, kampanjat ympärileikkausta vastaan tuottavat hiljalleen tulosta ja hiv-tartuntojen määrä on lähtenyt laskuun. Myös miesten asenne muuttuu hiljalleen.

Sirkku Hellsten uskoo, että toivoa on.

– Kenialaiset ovat suhteellisen avoimia mieleltään. He ottavat vastaan ideoita ja näkevät, miksi kannattaa käyttää ehkäisyä.

Kilifissä toivon voi lähes tuntea. Miehet osallistuvat, naiset puhuvat, sairaanhoitajien äänestä kuuluu usko.

 

Tästä on kyse

Kansainvälisen perhesuunnitteluhankkeen takana ovat esimerkiksi Ruotsin ja Yhdysvaltain hallitukset, Bill ja Melinda Gates Foundation, Clinton Health Access -järjestö ja lääkeyritys Bayer.

Hankkeen ehkäisykapselit valmistetaan ja kehitetään Bayerin tuotantolaitoksessa Turussa.

Hankkeen rahoittajat ostavat ehkäisykapselin Bayerilta noin puolella sen normaalihinnasta, ja naisille se on ilmainen.

Neljä vuotta käynnissä ollut hanke jatkuu ainakin vuoteen 2018 asti.

Kommentit

Curryn sisältämä mauste kurkuma tekee hyvää muistille, väittävät australialaistutkijat.

Brittilehti Telegraph uutisoi uudesta australialaistutkimuksesta, jonka mukaan curryruuan syöminen kerran viikossa voi ehkäistä muistisairauksia. Tutkimustulokset julkaistiin arvostetussa British Journal of Nutrition -tiedelehdessä.

Tämä johtuu curryssa käytetystä kurkumasta ja tarkemmin sen ainesosasta kurkumiinista. Tutkimuksen mukaan se estää beeta-amyloidi-nimisiä proteiineja tuhoamasta neuroneja. Beeta-amyloidit monistuvat aivoissa, kun ihminen sairastaa Alzheimerin tautia.

Lue myös: Tällainen ruokavalio tekee hyvää aivoille.

Perthissä sijaitsevan Edith Cowanin yliopiston tutkijat seurasivat vuoden ajan 96:tta 40–90-vuotiasta. Osa sai päivittäin tehotonta lumelääkettä ja osa kurkumiinipillereitä.

Kuuden kuukauden jälkeen testattiin osallistujien muistia ja verbaalisia kykyjä. Lumelääkettä syöneiden taidot heikkenivät, kun taas kurkumiinia syöneiden taidot pysyivät ennallaan.

Jo aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että kulttuureissa, joissa syödään paljon currya, on vähemmän dementiaa ja kognitiiviset taidot ovat paremmalla tolalla kuin muualla.

Tärkeintä terveelliset elämäntavat

Tutkija Laura Phipps Britannian Alzheimer-tutkimuskeskuksesta kommentoi Telegraphissa, että vielä on liian aikaista päätellä mitään kurkumiinin vaikutuksesta muistisairauksiin. Aiheesta tarvitaan hänen mukaansa lisää tutkimusta.

– Vaikka kurkumiinin vaikutuksesta aivojen terveyteen on varhaisen vaiheen tutkimusta, vielä ei ole ratkaisevia todisteita siitä, että se voisi ehkäistä tai hoitaa dementiaa, Phipps sanoo.

Hän huomauttaa, että tutkimustiedon mukaan ikääntyvistä aivoista voi huolehtia parhaiten, kun välttää tupakointia ja suositukset ylittävää alkoholin juomista, pysyy henkisesti ja fyysisesti aktiivisena, syö monipuolisesti ja terveellisesti sekä pitää verenpaineen ja kolesteroliarvot kunnossa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kommentit