Vartin tehotreeni HIIT vastaa tunnin lenkkiä – ohjeet harjoitteluun

Kuva Shutterstock

Uusi intervallitreeni polttaa tehokkaasti rasvaa 15 minuutissa. Ja mikä parasta: se vastaa tunnin lenkkiä.

Vaihdat tunnin sauvakävelylenkin vartin pikatreeniin. Silti kuntosi kasvaa ja rasvaa palaa vähintään yhtä paljon kuin ennenkin. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta?

Kuulostaa, mutta uskottava se on. Useat tutkimukset nimittäin todistavat pikatreenaamisen puolesta: se kohottaa kuntoa nopeammin kuin perinteinen liikunta ja yllyttää aineenvaihdunnan käymään tunteja kierroksilla.

On aika tutustua ihmeeseen nimeltä HIIT.

Ihan täysillä

Kirjainyhdistelmä HIIT tulee sanoista high intensity interval training. Suomeksi se tarkoittaa kovatehoista intervallitreeniä. Eikä oikeastaan vain kovatehoista: ideana on upottaa rauhallisen treenin väliin noin puolen minuutin pätkiä, joiden aikana kuntoilija riuhtoo niin kovaa kuin kropasta lähtee. Yksinkertaisimmillaan pikakuntoilu tarkoittaa hölkkälenkkiä, johon kuuluu 4–10 täysillä vedettyä pyrähdystä.

Parasta pikatreenissä on tietenkin se, että koko touhu kestää lämmittelyineen ja jäähdyttelyineen vaivaiset 15–20 minuuttia. Mutta sillä on muitakin etuja.

– Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kolme viikoittaista 15 minuutin treeniä kehittävät maksimaalista hapenottokykyä yhtä hyvin kuin kolme 90 minuutin matalatempoista harjoitusta. Näyttää myös siltä, että intervalliharjoittelu polttaa rasvaa hieman tehokkaammin kuin tasavauhtinen kuntoilu, liikuntabiologi ja personal trainer Timo Haikarainen kertoo.

Pikaspurttailu siis rikkoo ikiaikaisen myytin, jonka mukaan jenkkakahvoihin puree parhaiten rauhallinen, pitkä­kestoinen liikunta. Tehotreenin salaisuus ei olekaan siinä, paljonko kaloreita hupenee kuntoilun aikana, vaan sen jälkeen.

Täysillä vetäminen aiheuttaa kropassa hormonaalisen reaktion, joka saa aineenvaihdunnan käymään kierroksilla tuntikausia. Kaloreita kuluu pitkän kävelylenkin verran, ja lisäksi hormoniryöppy saattaa hillitä ruokahalua.

Syke kattoon

Pikaspurttailu ei kuitenkaan ole laiskottelijan ratkaisu. Intervallit pitää todella vetää ihan täysillä. Oikeaoppisten spurttien jälkeen maitohapot polttavat ja syke hakkaa lähellä maksimilukemia.

Koska riuhtaisut ovat rankkoja, uusi treenitapa kannattaa aloittaa muutamalla, vaikkapa neljällä, pyrähdyksellä. Entisen sohvanvaltaajan on turvallisinta kohottaa kuntoa ensin rauhallisella liikunnalla ja lisätä tehoja vähitellen.

– Jos asiakkaani on vasta aloittamassa kuntoilua, teetän hänellä ensin vain matalatehoista liikuntaa. Lisään intervalliärsykkeitä ohjelmaan vasta 1–2 kuukauden jälkeen, Timo Haikarainen kertoo.

Pikatreenailuun ei ole yhtä oikeaa tapaa. Syke nousee helposti esimerkiksi juoksemalla tai polkemalla kuntopyörää, mutta myös kyykkyhypyt tai kahvakuulan heiluttaminen toimivat.

Timo suosittelee pitämään spurtit noin 30 sekunnissa, jotta vauhti ei hyydy liikaa. Niiden tehokkuutta kannattaa kytätä esimerkiksi sykemittarista tai kuntopyörän wattinäytöstä. Pinkaisujen välissä pitää hissutella puolisentoista minuuttia, jotta hengitys tasaantuu ja voimat riittävät uudelle kierrokselle.

Jos kuntoa riittää, HIIT-treenin voi yhdistää myös perinteisempään liikuntaan. Itsensä voi haastaa kuntopyörällä esimerkiksi maltillisen salitreenin päätteeksi.

Liika on liikaa

Supertreeni vaikuttaa kiireisen pelastukselta, mutta kävelysauvoja ei kannata kiikuttaa varastoon. Asiantuntijat eivät suosittele huhkimaan pelkästään pikakelauksella, sillä rankka riuhtominen voi ylirasittaa kroppaa.

– Ihminen tarvitsee myös matalatehoista liikuntaa. Sillä luodaan kunnolle pohja, jota nostetaan kovilla treeneillä, Timo Haikarainen selittää.

Jos viikon aikana ehtii liikkua kolmesti, superteholla voi vetää treeneistä yhden tai kaksi. Pari viikoittaista harjoituskertaa tuskin tarjoavat ihmeratkaisua kilokamppailuun, mutta ainakin ne helpottavat laihdutusurakkaa.

– Sanoisin, että entuudestaan kuntoileville ihmisille intervallitreeni on hyvä keino kiinteytyä ja saada vaihtelua. Laihdutukseenkin se on yksi lisäkonsti, mutta ruokavalio on laihdutuksessa kaiken A ja O.

Timon ohjeet tehotreeniin

Ulkona:

1. Hölkkää rauhallisesti 10 minuuttia, kunnes kroppa on lämmennyt vastaanottamaan treenin.
2. Juokse sitten 30 sekuntia niin kovaa kuin jaksat. Spurtin pitää tuntua niin raskaalta, että vauhti alkaa lopuksi hyytyä ja syke nousee lähelle maksimilukemia. Parhaat tehot saat juoksemalla ylämäkeä.
3. Tasaa kiihdyttelyn jälkeen hengitystä kävelemällä 1,5 minuuttia. Palautumisajasta ei kannata tinkiä, sillä muuten spurtteja ei jaksa pinkoa riittävän kovaa.
4. Jatka treeniä samalla 30 sekunnin työvaiheen ja 90 sekunnin palautumisvaiheen rytmillä. Tee aluksi neljä kierrosta ja kasvata määrää viikko viikolta jopa kymmeneen vetoon. Jäähdyttele hölkkäilemällä 5 minuuttia. Voit tehdä treenin myös kuntopyörällä.

Kotona:

Liiku ensin viisi minuuttia, jotta kroppa lämpenee. Voit tanssia, hyppiä tai tehdä vaikka aerobic-liikkeitä. Aloita sitten lihaskuntotreeni seuraavalla kaavalla:

20–30 sekuntia kyykkyhyppyjä
10–15 sekuntia lepoa
20–30 sekuntia punnerruksia
10–15 sekuntia lepoa
20–30 sekuntia istumaannousuja eli perinteisiä vatsalihasliikkeitä
10–15 sekuntia lepoa

Tee peräkkäin 3–4  kierrosta. Pidä vauhti niin kovana, että et jaksa jatkaa yhtä liikettä puolta minuuttia pidempään. Jäähdyttele lopuksi viisi minuuttia esimerkiksi hölkkäilemällä tai tanssimalla.

Vinkki! Ota kännykkä avuksi. Tehotreenaamiseen on kehitetty useita kännykkäsovelluksia, jotka ilmoittavat intervallin alkamis- ja loppumisajan. Tunnistat ne koodisanoista HIIT ja interval timer.

Asiantuntijana Timo Haikarainen. Timo Haikarainen työskentelee TH-Valmennuksen personal trainerina. Hän on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri.
Kommentit (8)
Vierailija
Viesti

Eipä tarvitse kaloreita miettiä kun ruokailun ja liikkumisen suhde on kunnossa.

Ikinä ei ole paino noussut kun syö vain nälkääni.

Läskit keksii kyllä aina tekosyitä kuten hidas aineenvaihdunta joka on kuitenkin erittäin harvinainen.

Suurin osa lihavista siis vain syö yksinkertaisesti liikaa.

Vierailija
Viesti
Vierailija

"Vastaa tunnin lenkkiä" , kenen lenkkiä? Sun, mun vai meidän naapurin koiran? Jos juoksen tunnissa 15km niin aika vaikea uskoa että vartin treenillä sais saman kulutuksen.

Tossahan sanotaan et tunnin sauvakävely.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tätä mieltä: Älä KOSKE, kiitos

Halaamisesta on tullut trendikästä, ja niistä, jotka sitä eivät harrasta, tuntuu pahalta.

Halauksen puute tekee ihmisestä sairaan, Kodin Kuvalehti kirjoitti keväällä. Juttua on jaettu melkein 60 000 kertaa Facebookissa. Ei se juttu ollut ainoa: viime vuosien aikana halauksista ja koskettamisesta on alettu mekkaloida. Lehdissä kerrotaan, kuinka halaus parantaa sairaudet ja syyllistetään vähän suomalaisia, jotka ovat liian jäykkiä halaamaan.

Omassa elämässäni se näkyy näin:

Näen kaverin. Jo kaukaa huomaan hänen nostelevan käsiään. Lähempänä ystävä työntyy liki ja ujuttaa minut otteeseensa. "Ihana nähdä!" ei riitä, vaan saan samaan aikaan halauksen. (Kiristelen hampaita ja lasken sekunteja. Normaalisti, jos tilanteessa on enemmän porukkaa, jään taka-alalle, koska vain ensimmäisiä jaksetaan halata.)

Töissä työkaveri tulee antamaan palautetta. Nojautuu lähemmäs, koskettaa olkapäästä ja ottaa vähän kuin puolihalaukseen osoittaakseen, että mehän olemme jo aika läheisiä – sillä tavalla, että voimme kosketella. (Venkoilen kauemmas, mutta niin, että se ei ole ihan selvää.)

Illanvietossa puolituttu tulee tervehtimään, ottaa kiinni hartioista ja moiskauttaa ihanan keskieurooppalaisesti poskisuudelman. (Tuplapaha: halaus ja väkisinsuutelu.)

Aikaisemmin nostettiin kättä ja höpöteltiin. Halaus ei ollut mikään säännöllinen rituaali, joka oli toimitettava tapaamisen aluksi.

Ja siinäpä se ongelma onkin: minä en nimittäin kuulu halaajiin, enkä halua kuulua. Olen ihan terve, enkä kaipaa elvyttävää halausta tai lämpimiä lääppimisiä, joilla halutaan sanoa: "Ihan oikeasti välitän susta."

Minun perheessäni ei halailtu. Meidän sukutapaamisissamme nyökytellään ja tervehditään. Se riittää, että sanotaan, kuinka kiva on nähdä, kyllä läheiset tietävät ilman, että mennään iholle. Olen tehnyt ystäville selväksi, että minuakaan ei halata.

Jään alakynteen kosketusyhteiskunnassa. Minulle jää vaihtoehdoksi joko työntää lähelle pyrkivä kauemmas tai niellä vähän vastentahtoisesti lahjaksi tarkoitettu kosketus. Ja mikä pahinta, koska olen eläväinen ja iloinen tyyppi, tuntemattomat ehkä ajattelevat, että olen juuri Sellainen, halailijatyyppi.

Minulle halaus on myrkkyä. Vähän kuin joku veisi jotain, mitä en halua antaa. Kun äitini kuoli, en halunnut, että minua halataan. Halusin jutella asiasta. Silti halauksia sateli. Ihmisiltä, jotka eivät varmasti olleet kiinnostuneita asioistani. He halasivat, koska se tuntui trendikkäältä ja hyvältä. Sillä he osoittivat, kuinka sinut ovat koskettamisen kanssa. Oikeastaan kyse ei ollutkaan halattavasta, vaan siitä, mitä he halusivat.

Joten toistan sen vielä kerran: älä koske minuun, kiitos.

Kommentit (3)
Vierailija
Viesti

Oikeus fyysiseen koskemattomuuteen pitäisi olla se oletusarvo, eli jos ei ole varma että toiselle okei niin ei kosketa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tätä et todennäköisesti tiennyt neljänkympin kriisistä!

Kärsitkö ikäkriisistä? Ei hätää, tuoreen tutkimuksen mukaan tietyn iän jälkeen helpottaa – tai sitten ei!

Se iskee yllättäen. Jonain täysin vaarattomalta tuntuvana hetkenä, jolloin kaikki on ihanan tavallisesti.

Se jokin hankala kysymys, kuten: kenen elämää minä elän? Mitä teen elämälläni? Olenko onnellinen? Mitä haaveilleni tapahtui? Mitä vielä haluan elämältä?

Ikäkriisi kaikkine mahdollisesti elämän mullistavine kysymyksineen iskee tyypillisimmin juuri ennen uudelle vuosikymmenelle siirtymistä. Tuolloin saatetaan poikkeuksellisen tarmokkaasti kyseenalaistaa omia elämänvalintoja ja tulevaisuutta ja etsiä merkitystä elämälle.

Jostain syystä erityisesti neljänkympin kriisillä on hurja maine. Ehkä osittain siksi, että sen ympärillä leijuu pelottava ja painostava sana: keski-ikä.

Mutta nyt lohduttavia uutisia neljääkymppiä lähestyville tai sinne jo ehtineille: kohta se onnellisuus vasta alkaakin! Ainakin jos tuoretta tutkimusta on uskominen.

The Telegraphin mukaan The Economic Journalissa julkaistu tutkimus osoittaa, että ihmisen tyytyväisyys elämäänsä vähenee tasaisesti varhaisaikuisuudesta aina 40–42-ikävuoteen asti – ja lähtee sen jälkeen jälleen tasaiseen nousuun.  Ei siis huolta, parempaa on edessä!

Tutkimukseen osallistui 50 000 australialaista, brittiä ja saksalaista.

Ja vielä muutama sananen siitä keski-ikäisyydestä. Elinikä on pidentynyt länsimaissa niin paljon, että käytännössä keski-ikä alkaa nykyään paljon myöhemmin kuin ennen. Näin ovat tohtorit Sergei Scherbov ja Warren Sanderson tutkimuksessaan todenneet.

Eli nelikymppinen, olet vielä varsin nuori (joten ei muuta kuin viiden- tai kuudenkympin kriisiä odottelemaan).

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Luulitko dieetin loputtua helpottavan? Nämä kamppailut alkavat laihtumisen jälkeen

Liikakilojen pudottaminen on vasta yksi askel uuden, pysyvästi terveellisemmän elämäntavan tiellä. Varaudu näihin kahdeksaan haasteeseen, ja onnistuminen on helpompaa!

Takana kovaa työtä ja pudotettuja kiloja? Onnittelut! Sinulta on selvästi löytynut itsekuria, tahdonvoimaa ja pitkäjänteisyyttä.

Mutta nyt edessä siintävät uudet, ehkä jopa kinkkisemmät kamppailut. Halusitpa sitten pysytellä saavuttamassasi painossa tai nipistää maltillisesti vielä muutaman lisäkilon, varaudu törmäämään näihin kahdeksaan Shape.com-sivuston listaamaan haasteeseen:

1. Itsensä palkitseminen

Kulttuurissamme juhlat ja ruoka nivoutuvat tiukasti yhteen. Olipa kyse sitten syntymäpäivistä, juhlapyhistä, uudesta saavutuksesta, merkkipäivästä – tai vaikka viikonlopun alkamisesta, pöytään kannetaan tyypillisesti kakkua, viiniä tai muita herkkuja. Entä jos opettelisitkin palkitsemaan itsesi muuten kuin suun ja vatsan kautta? Uusi vaate tai kasvohoito?

2. Repsahdukset ja niistä toipuminen

Kukaan ei pysty kieltäytymään loputtomasti (ja sitä yrittäessä saattaa muuttua melko ikäväksi tyypiksi). Tavoitepainon saavuttaminen ei tarkoita sitä, että kaikki mieliteot olisivat automaattisesti kadonneet. Satunnainen herkuttelu ei ole repsahtamista – kunhan nautiskelu ei riistäydy käsistä. Jos lounaalla syö pizzaa, siitä kannattaa nauttia ja itseruoskinnan sijaan syödä illalla kevyemmin. Pidä silti mielessä yksi sääntö: älä koskaan luovuta ja pidä itseäsi epäonnistujana.

3. Uusi normaali

Jokainen tietää, että pysyvä painonpudotus vaatii pysyviä elämäntapamuutoksia. Miksi sen toteuttaminen sitten on niin vaikeaa? Ole tietoinen vanhoista tavoistasi (eli niistä, joiden myötä liikakilot kertyivät) ja vältä niitä. Ja muista, että tämä uusi elämäsi on se uusi normaali.

4. Kuntoilun jatkaminen

Tavoitepainon saavuttaminen ei tarkoita sitä, että lenkillä tai salilla käymisen voisi lopettaa. Sen sijaan liikuntarutiineissa kannattaa keskittyä painonpudotuksen sijaan esimerkiksi lihasmassan tai kestävyyskunnon kasvattamiseen.

5. Uuden ulkomuodon aiheuttama huomio

Onnistunut laihdutusprojekti ei jää muilta huomaamatta. Kehutulvaa seuraa yleensä kysymys siitä, miten onnistuit pääsemään tavoitteeseesi. Kehut tuntuvat kivoilta, mutta saattavat myös herättää kysymyksen siitä, mitä vikaa entisessä minässä oli.

6. Huomion hiipuminen

Niin paljon kuin uusi ulkomuoto herättääkin ensin huomiota, ensihuuma haihtuu yllättävän nopeasti. Pian sitä on muiden silmissä ihan kuin ennenkin. Ylettömän huomion kohteena olemiseen ei siis kannata totuttautua. On tärkeää muistaa, että olet edelleen ihan yhtä upea ja onnistunut, vaikka kukaan ei enää huomauttaisikaan siitä päivittäin.

7. Muutokset ihmissuhteissa

Uusi elämäntyyli voi vaikuttaa myös ihmissuhteisiin. Kaikki eivät välttämättä ymmärrä uutta elämäntapaasi tai voivat jopa olla kateellisia onnistumisestasi. Silloin on tärkeää muistaa, ettei ketään muuta tarvitse miellyttää. Omista terveellisistä tavoista ei tarvitse luopua siksi, että toisen voi olla vaikeaa totutella niihin. Sitä paitsi pian uudesta elämäntavastasi on tullut tuttua ja normaalia myös muiden silmissä.

8. Minäkuvan päivittäminen

Toisinaan oma minäkuva ei pysy mukana putoavien kilojen vauhdissa. Opettele siis näkemään ja tuntemaan itsesi sellaisena kuin nykyään olet eikä sellaisena kuin joskus olit. Anna itsellesi lupa uuteen elämään ja päästä irti mahdollisista vanhoista painolasteista. Älä murehdi menneitä, iloitse tulevasta.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

8 keinoa saada itsensä lähtemään juoksulenkille, vaikka ulkona on kylmää ja pimeää

Näin pidät itsesi juoksukunnossa, vaikka aurinkoiset lenkit kesäsäässä ovat vain muisto.

Jos on tottunut juoksemaan kesän lämmössä, lenkkeily talven pimeydessä ja kylmyydessä voi olla jo ajatuksenakin hirveä. Vaikeinta on kuitenkin lähteminen: loppu sujuu samoin kuin yleensäkin eli panemalla töppöstä toisen eteen.

Myönnetään, talvella ovesta ulos on vielä vaikeampaa päästä, sillä päälle pitää pukea muutakin kuin sortsit ja urheiluliivit. Juoksuharrastusta on kuitenkin aivan mahdollista jatkaa talvellakin! Runner's World kokosi vinkkejä onnistuneeseen kylmän kauden lenkkeilyyn.

1. Vähennä juoksukertoja

Muuta treeniohjelmaasi niin, että ulkona tarvitsee käydä vain pari tai kolme kertaa viikossa. Tee juoksua tukevaa treeniä sisällä, kuntosalin lämmössä.

2. Laita kaikki valmiiksi jo illalla

Perinteinen mutta erittäin toimiva kikka on valmistella seuraavan päivän treenit jo edellisenä iltana – kun urheilukamat voi vain vetäistä niskaansa eteisessä (tai lenkille lähtee suoraan töistä), kynnys lähteä madaltuu huomattavasti.

3. Ilmoittaudu juoksutapahtumiin

Edessä siintävä juoksukilpailu tai -tapahtuma on hyvä tapa motivoida itseään lenkille, vaikka ulkona sataisi räntää. Välitavoitteiksi ennen kesän koitoksia kannattaa napostella lyhyen matkan juoksutapahtumia.

4. Hanki juoksukaveri

Se voi olla ystävä tai vaikka koira. Voit myös miettiä juoksukouluun ilmoittautumista, jos kaipaat tukea harjoitteluun. Kun lenkit on sopinut etukäteen (tai niitä on pakko tehdä, kiitos koiran), ulos tulee lähdettyä. Jos lenkkiseurana on ihminen, valitse jääräpäistä sorttia oleva, jotta ette päädy yhdessä tuumin skippaamaan lenkkejä.

5. Sitoudu pitämään itsesi kunnossa

Ihmismieli vain toimii niin, että yhden lenkin jättäminen väliin johtaa helposti seuraavastakin luistamiseen, kun taas lenkille lähteminen kannustaa tekemään saman toistekin. Muistuta itseäsi siitä, että kannattaa pysyä ruodussa – jos annat itsesi lipsua, sohvan pohjalta on taas vaikeaa nousta vetämään lenkkareita jalkaan.

6. Varaudu huonoon säähän

Kun ulkona näyttää pahalta, on hyvä tietää jo valmiiksi, mitä voi tehdä lenkin sijaan. Pidä sisäliikuntakamoja vaikka valmiiksi pakattuina eteisessä ja mene joogaan.

7. Juokse aamuisin

Joidenkin tutkimusten mukaan aamuliikkujat onnistuvat todennäköisemmin pitämään kiinni treeniohjelmastaan kuin ne, jotka jättävät liikunnan iltaan. Aamutreenien tehokkuus perustuu yksinkertaisesti siihen, että kun treenin hoitaa heti päivän aluksi pois alta, illalla ei enää tarvitse miettiä, lähtisikö lenkille vai katsoisiko sittenkin jonkin houkuttelevan tosi-tv-sarjan.

8. Panosta juoksuvarusteisiin

Tämä on etenkin Suomen säässä erittäin tärkeää. Juoksemisesta tulee heti houkuttelevampaa, kun vaatteet sekä hengittävät että lämmittävä, eivätkä kengät lipsu jäällä niin, että tarvitsee pelätä henkensä edestä.

Kommentit (2)
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kaupallinen yhteistyö