Vartin tehotreeni HIIT vastaa tunnin lenkkiä – ohjeet harjoitteluun

Kuva Shutterstock

Uusi intervallitreeni polttaa tehokkaasti rasvaa 15 minuutissa. Ja mikä parasta: se vastaa tunnin lenkkiä.

Vaihdat tunnin sauvakävelylenkin vartin pikatreeniin. Silti kuntosi kasvaa ja rasvaa palaa vähintään yhtä paljon kuin ennenkin. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta?

Kuulostaa, mutta uskottava se on. Useat tutkimukset nimittäin todistavat pikatreenaamisen puolesta: se kohottaa kuntoa nopeammin kuin perinteinen liikunta ja yllyttää aineenvaihdunnan käymään tunteja kierroksilla.

On aika tutustua ihmeeseen nimeltä HIIT.

Ihan täysillä

Kirjainyhdistelmä HIIT tulee sanoista high intensity interval training. Suomeksi se tarkoittaa kovatehoista intervallitreeniä. Eikä oikeastaan vain kovatehoista: ideana on upottaa rauhallisen treenin väliin noin puolen minuutin pätkiä, joiden aikana kuntoilija riuhtoo niin kovaa kuin kropasta lähtee. Yksinkertaisimmillaan pikakuntoilu tarkoittaa hölkkälenkkiä, johon kuuluu 4–10 täysillä vedettyä pyrähdystä.

Parasta pikatreenissä on tietenkin se, että koko touhu kestää lämmittelyineen ja jäähdyttelyineen vaivaiset 15–20 minuuttia. Mutta sillä on muitakin etuja.

– Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kolme viikoittaista 15 minuutin treeniä kehittävät maksimaalista hapenottokykyä yhtä hyvin kuin kolme 90 minuutin matalatempoista harjoitusta. Näyttää myös siltä, että intervalliharjoittelu polttaa rasvaa hieman tehokkaammin kuin tasavauhtinen kuntoilu, liikuntabiologi ja personal trainer Timo Haikarainen kertoo.

Pikaspurttailu siis rikkoo ikiaikaisen myytin, jonka mukaan jenkkakahvoihin puree parhaiten rauhallinen, pitkä­kestoinen liikunta. Tehotreenin salaisuus ei olekaan siinä, paljonko kaloreita hupenee kuntoilun aikana, vaan sen jälkeen.

Täysillä vetäminen aiheuttaa kropassa hormonaalisen reaktion, joka saa aineenvaihdunnan käymään kierroksilla tuntikausia. Kaloreita kuluu pitkän kävelylenkin verran, ja lisäksi hormoniryöppy saattaa hillitä ruokahalua.

Syke kattoon

Pikaspurttailu ei kuitenkaan ole laiskottelijan ratkaisu. Intervallit pitää todella vetää ihan täysillä. Oikeaoppisten spurttien jälkeen maitohapot polttavat ja syke hakkaa lähellä maksimilukemia.

Koska riuhtaisut ovat rankkoja, uusi treenitapa kannattaa aloittaa muutamalla, vaikkapa neljällä, pyrähdyksellä. Entisen sohvanvaltaajan on turvallisinta kohottaa kuntoa ensin rauhallisella liikunnalla ja lisätä tehoja vähitellen.

– Jos asiakkaani on vasta aloittamassa kuntoilua, teetän hänellä ensin vain matalatehoista liikuntaa. Lisään intervalliärsykkeitä ohjelmaan vasta 1–2 kuukauden jälkeen, Timo Haikarainen kertoo.

Pikatreenailuun ei ole yhtä oikeaa tapaa. Syke nousee helposti esimerkiksi juoksemalla tai polkemalla kuntopyörää, mutta myös kyykkyhypyt tai kahvakuulan heiluttaminen toimivat.

Timo suosittelee pitämään spurtit noin 30 sekunnissa, jotta vauhti ei hyydy liikaa. Niiden tehokkuutta kannattaa kytätä esimerkiksi sykemittarista tai kuntopyörän wattinäytöstä. Pinkaisujen välissä pitää hissutella puolisentoista minuuttia, jotta hengitys tasaantuu ja voimat riittävät uudelle kierrokselle.

Jos kuntoa riittää, HIIT-treenin voi yhdistää myös perinteisempään liikuntaan. Itsensä voi haastaa kuntopyörällä esimerkiksi maltillisen salitreenin päätteeksi.

Liika on liikaa

Supertreeni vaikuttaa kiireisen pelastukselta, mutta kävelysauvoja ei kannata kiikuttaa varastoon. Asiantuntijat eivät suosittele huhkimaan pelkästään pikakelauksella, sillä rankka riuhtominen voi ylirasittaa kroppaa.

– Ihminen tarvitsee myös matalatehoista liikuntaa. Sillä luodaan kunnolle pohja, jota nostetaan kovilla treeneillä, Timo Haikarainen selittää.

Jos viikon aikana ehtii liikkua kolmesti, superteholla voi vetää treeneistä yhden tai kaksi. Pari viikoittaista harjoituskertaa tuskin tarjoavat ihmeratkaisua kilokamppailuun, mutta ainakin ne helpottavat laihdutusurakkaa.

– Sanoisin, että entuudestaan kuntoileville ihmisille intervallitreeni on hyvä keino kiinteytyä ja saada vaihtelua. Laihdutukseenkin se on yksi lisäkonsti, mutta ruokavalio on laihdutuksessa kaiken A ja O.

Timon ohjeet tehotreeniin

Ulkona:

1. Hölkkää rauhallisesti 10 minuuttia, kunnes kroppa on lämmennyt vastaanottamaan treenin.
2. Juokse sitten 30 sekuntia niin kovaa kuin jaksat. Spurtin pitää tuntua niin raskaalta, että vauhti alkaa lopuksi hyytyä ja syke nousee lähelle maksimilukemia. Parhaat tehot saat juoksemalla ylämäkeä.
3. Tasaa kiihdyttelyn jälkeen hengitystä kävelemällä 1,5 minuuttia. Palautumisajasta ei kannata tinkiä, sillä muuten spurtteja ei jaksa pinkoa riittävän kovaa.
4. Jatka treeniä samalla 30 sekunnin työvaiheen ja 90 sekunnin palautumisvaiheen rytmillä. Tee aluksi neljä kierrosta ja kasvata määrää viikko viikolta jopa kymmeneen vetoon. Jäähdyttele hölkkäilemällä 5 minuuttia. Voit tehdä treenin myös kuntopyörällä.

Kotona:

Liiku ensin viisi minuuttia, jotta kroppa lämpenee. Voit tanssia, hyppiä tai tehdä vaikka aerobic-liikkeitä. Aloita sitten lihaskuntotreeni seuraavalla kaavalla:

20–30 sekuntia kyykkyhyppyjä
10–15 sekuntia lepoa
20–30 sekuntia punnerruksia
10–15 sekuntia lepoa
20–30 sekuntia istumaannousuja eli perinteisiä vatsalihasliikkeitä
10–15 sekuntia lepoa

Tee peräkkäin 3–4  kierrosta. Pidä vauhti niin kovana, että et jaksa jatkaa yhtä liikettä puolta minuuttia pidempään. Jäähdyttele lopuksi viisi minuuttia esimerkiksi hölkkäilemällä tai tanssimalla.

Vinkki! Ota kännykkä avuksi. Tehotreenaamiseen on kehitetty useita kännykkäsovelluksia, jotka ilmoittavat intervallin alkamis- ja loppumisajan. Tunnistat ne koodisanoista HIIT ja interval timer.

Asiantuntijana Timo Haikarainen. Timo Haikarainen työskentelee TH-Valmennuksen personal trainerina. Hän on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri.
Kommentit (8)
Vierailija
Viesti

Eipä tarvitse kaloreita miettiä kun ruokailun ja liikkumisen suhde on kunnossa.

Ikinä ei ole paino noussut kun syö vain nälkääni.

Läskit keksii kyllä aina tekosyitä kuten hidas aineenvaihdunta joka on kuitenkin erittäin harvinainen.

Suurin osa lihavista siis vain syö yksinkertaisesti liikaa.

Työterveyslaitos: Tämä riski uhkaa, jos käyt töissä puolikuntoisena

Hallitus haluaa leikata sairauslomakorvauksia Suomen talouden pelastamiseksi. Riskinä on, että ihmiset alkavat tehdä töitä sairaanakin.

"Noo, ainahan sitä voi tulla kipeänä töihin", kommentoi yksi jos toinenkin, kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus ilmoitti suunnittelevansa ensimmäisestä sairauslomapäivästä palkatonta ja ehdotti myös, että seuraavista kahdeksastakin maksetaan vain 80-prosenttista palkkaa.

Jos tulee flunssassa töihin, riskinä on, että sairastuttaa myös työkaverit. Lisäksi töitä puolikuntoisena paiskimalla voi saattaa itsensä myös todella vakavasti sairaaksi.

Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula kommentoi tiedotteessa, että lyhyellä aikavälillä työnantajien kustannukset luultavasti laskevat, mutta tulevaisuudessa sairastamisen kustannukset saattavat lisääntyä.

Sairaana työteho ja keskittymiskyky heikkenevät, mikä voi johtaa työtapaturmiin. Myös muiden terveysongelmien riski kasvaa.

– On jonkun verran näyttöä siitä, että sydänkuolleisuuden riski voi nousta, jos sairauslomalle ei jää ollenkaan, vaikka terveys on huono, tiedotteessa kerrotaan.

Vaarana on lisäksi se, että sairauslomat pitkittyvät, koska työntekijät pelkäävät joutuvansa heti töihin palattuaan vielä uudelle sairauslomalle omalla kustannuksellaan.

Työterveyslaitoksen mukaan karenssipäivää paremmin sairauspoissaoloja voitaisiin ehkäistä esimerkiksi varhaisen tuen avulla.

Aamuliikunta voi johtaa ahmimiseen – älä tee näitä virheitä!

Aamuliikunnasta saa tehot irti, kun muistaa välttää sudenkuopat.

Iltaliikkujana olen aina ihaillut aamuliikkujien tahdonvoimaa. Että joku asettaa herätyskellonsa kiekumaan kilpaa kukon kanssa ja saa itsensä salille tai juoksulenkille kello 6.00!

Monet tuntuvat uskovan, että juuri aamuliikunta on erityisen tehokasta esimerkiksi painonpudotuksessa. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että liikunta johtaa liialliseen syöpöttelyyn.

Womens Health -lehti listasi viisi virhettä, jotka voivat saada aamuliikkujan ahmimaan.

1. Urheileminen tyhjällä vatsalla

Elimistö tarvitsee aamuisin polttoainetta. Yöunet ovat saaneet kehon paastotilaan ja illallinen on muisto vain. Energia- ja verensokeritasot ovat alhaalla. Tyhjällä vatsalla kuntoileminen saa elimistön käyttämään energialähteenä hiilihydraattivarastojaan. Liikuntasuorituksen jälkeen keho huutaakin lisää hiilihydraatteja ja herättää ruokahimon, jotta verensokeri lähtisi taas nousuun.

Laihdutusasiantuntija Reema Kanda neuvoo syömään ennen aamuspurttia pienen, 100–200 kilokalorin proteiinia ja hiilihydraatteja sisältävän aamupalan.

2. Nukut liian vähän

Liian vähäinen uni sotkee myös näläntunnetta sääteleviä hormonitoimintoja. 80 minuuttia tavanomaista lyhyemmät yöunet saavat ihmisen syömään keskimäärin 550 kilokaloria enemmän päivän aikana.

Jos tarkoituksena on nousta aamulenkille, on pehkuihin syytä painua hyvissä ajoin.

3. Syöt treenin jälkeen liian hiilihydraattipitoista ruokaa

Kandan mukaan treenin jälkeen nautittu sapuska vaikuttaa yllättävän paljon koko päivän aterioihin. Nopeat hiilihydraatit saavat verensokerin nousemaan ja laskemaan nopeasti, mikä johtaa pian uuteen nälkään.

Treenin jälkeen kannattaakin syödä proteiineja ja hitaita hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita, kuten täysjyvätuotteita ja vihanneksia.

4. Et juo tarpeeksi

Olisitko arvannut, että jano voi tuntua myös nälkänä? Yön aikana harva tulee juoneeksi vettä. Aamutreenin aikana loputkin nesteet tulee hikoiltua ulos. Muista siis juoda lasillinen vettä ennen treeniä sekä runsaasti treenin jälkeen. Älä odota janoa, silloin olet jo myöhässä.

5. Syöt liian vähän

Mitä hyötyä on treenistä, jos sen jälkeen syö kaiken sen mitä kuluttikin? Jos aamupäivällä nipistää liikaa kaloreista, riistäytyy syöminen sitä todennäköisemmin käsistä viimeistään illalla. Järkevintä on syödä riittävästi pitkin päivää. Se on tehokkain keino välttää ahmimista.

Kommentit (1)
ellala
Viesti

"Mitä hyötyä on treenistä, jos sen jälkeen syö kaiken sen mitä kuluttikin?" Ööh, no esimerkiksi omassa lajissaan kehittyminen, hyvänolontunteen saaminen, stressinhallinta, osteoporoosin ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisy... Tai miten olisi ihan vaan liikunnasta nauttiminen?! News flash: jokainen liikkuja ei tavoittele laihtumista plus-miinus-kalorityylillä.

Helppo nyrkkisääntö: tämän verran työpäivän aikana pitäisi istua ja seistä

Kaikki sen tietävät: istuminen tappaa. Mutta ei seisominenkaan pelasta. Tärkeintä on istumisen, seisomisen ja liikkumisen oikea suhde.

Istumatyöntekijöitä muistetaan jatkuvasti pelotella sillä, kuinka vaarallista paikallaan kökkiminen onkaan. Mutta koko päivän ajan seisominenkin on pahaksi.

Wall Street Journalin haastatteleman ergonomian professorin Alan Hedgen mukaan oleellisinta on hajauttaa aktiivisuutta. Eli työpäivän aikana tulisi sekä istua, seistä että liikkua ja venytellä oikeassa suhteessa.

Toimi näin

1. Istu jokaisesta puolesta tunnista 20 minuuttia.

2. Seiso jäljelle jääneistä 10 minuutista 8 minuuttia.

3. Käytä viimeiset kaksi minuuttia liikuskeluun ja venyttelyyn.

Eli yhden työtunnin aikana tulisi istua 20 minuuttia, seistä 8 minuuttia, liikkua 2 minuuttia, istua jälleen 20 minuuttia, seistä 8 minuuttia ja liikkua 2 minuuttia.

Helppoa! Käytä esimerkiksi kännykän ajastintoimintoa apunasi.

Kommentit (1)

Ulkomailla varoitetaan: älä tutki rintojasi itse!

Tätä mieltä Syöpäsäätiössä ollaan väitteestä.

Älä usko vanhaa väitettä siitä, että rinnat pitäisi tutkia kerran kuussa itse, Marie Claire -lehti kirjoittaa. Muutkin ulkomaiset lehdet ovat varoitelleet näin rintasyöpäkampanjoinnin kulta-aikana, Roosa nauha -kuussa, että rintojen tutkimisesta saattaakin olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Mihin väite sitten perustuu? No esimerkiksi Marie Clairen mukaan siihen, että jos itsetutkintaa ei osaa tehdä oikein ja hälytysmerkit jäävät huomaamatta, jää lääkärikäynti väliin. Paha tilanne saattaa jäädä tutkimatta, eikä rintasyöpä paljastu. Lehden mukaan itsetutkinta johtaa valheelliseen turvallisuuden tunteeseen.

Mitä mieltä Suomessa ollaan?

– Alle 50-vuotiaiden ei tarvitse käydä tutkituttamassa rintojaan, jos niissä ei ole mitään huolestuttavia merkkejä. Yli viisikymppiset taas pääsevät Suomessa ilmaiseksi säännöllisiin mammografiatutkimuksiin, sanoo Roosa nauha -kampanjan kampanjapäällikkö Tuuli Lahti Syöpäsäätiöstä.

Eli nuorempien ei välttämättä tarvitse tutkia rintojaan säännöllisesti, jos niissä ei ole mitään hälyttäviä merkkejä, kuten kyhmyjä, turvotusta, punaisuutta, tummentumia, kipua tai vaikka ihomuutoksia.

Onko kerran kuukaudessa tehtävä itsetutkinta sitten vaarallista? Lahden mukaan ei. Suomessa sitä suositellaan tekemään edelleen.

Joten ei panna vanhaa sääntöä ihan vielä uusiksi.

Roosa nauha -päivää vietetään perjantaina 9.10. Lisää kampanjan sivuilta.