Sport banneri

Sport

Väärä asenne johtaa joogavammoihin

Heini Maksimainen

 |  1
620x0 jooha

Eikö jooga olekaan niin terveellistä kuin meille on uskoteltu?

Colourbox

Moni joogaharrastaja säikähti alkuvuodesta, kun eräs New York Timesin artikkeli alkoi kiertää netissä. Jutussa kuvattiin sivukaupalla joogan aiheuttamia vammoja. Moni samastui lukiessaan tuhoutuneista polvista ja vääntyneistä selistä: minunkin selkääni sattuu!

Mutta hetkinen. Kuka ei olisi kuullut vanhaa viisautta urheilusta ja terveistä päivistä? Joogahan on liikuntaa, ja liikunta tunnetusti aiheuttaa vammoja. Mistä tässä oikein kohkataan?

– Jooga on käynyt läpi samantapaisen kehityksen kuin aerobic 80-luvulla, jolloin kaikki leidit maakunnissa innostuivat uudesta jutusta. Kun johonkin ihastuu, ei alkuun näe, että liika on liikaa. Aluksi korostettiin vain joogan terapeuttista vaikutusta, mutta nyt käsitys alkaa muuttua realistisemmaksi, kertoo joogaohjaaja, kiropraktikko Jani Mikkonen.

Mikkosen mielestä on hyvä, että joogan turvallisuudesta on vihdoin alettu puhua. Hän näkee työssään viikoittain joogaajia, jotka kärsivät erilaisista vaivoista. Vaikka joogaan kuuluu ajatus oman kehon kuuntelemisesta, osa harrastajista haluaa vääntäytyä vaativiin asentoihin vaikka väkisin.

– Osalla ihmisistä on joogatessakin läpi harmaan kiven -mentaliteetti. Kannattaa käyttää maalaisjärkeä: jos takareiteen sattuu, ei pidä tehdä eteentaivutuksia.

Mikkonen on kaikesta huolimatta sitä mieltä, että joogaaminen on moniin muihin lajeihin verrattuna turvallista. Jos harjoitus ei satu, ja siitä tulee hyvä olo, vammoja ei kannata pelätä.

– Harjoituksessa ei ole edes tarkoitus edetä länsimaisen lineaarisesti korkeammalle, nopeammin ja paremmin vaan tutustua kehoon, mieleen ja niiden yhteistoimintaan.

Kommentit

1/1

Ryhmän "paine" laittaa yrittämään liikoja. "Kun mutkin taipuvat, runnon minäkin, vaikka väkisin, ettei hävetä kankeus."

[quote author="Vierailija" time="10.05.2012 klo 10:52"]

Ryhmän "paine" laittaa yrittämään liikoja. "Kun mutkin taipuvat, runnon minäkin, vaikka väkisin, ettei hävetä kankeus."

[/quote]
"Lainaa" Ilmoita asiaton sisältö
0 0
Tähdellä merkityt ovat pakollisia kenttiä

Me Naisten uusimmat jutut