Elina Lappalainen herkistyi kemikaaleille ja Sirpa Svärd loukkaantui pakkauslinjalla. Kuinka he selvisivät?

Elina Lappalainen, 55, kosmetologi:

”Olisi pitänyt lopettaa heti”

Se on loppu nyt, Elina Lappalainen sanoi.

– Ai mikä on loppu? puoliso Hannu ihmetteli.

Oli kesäkuinen perjantai-ilta vuonna 2001, ja Elina oli tullut töistä kotiin väsyneenä ja nuhaisena. Yhtäkkiä hän ymmärsi, ettei voisi enää pyörittää omaa kauneushoitolaansa. Elina oli taistellut vuosia kemikaaliallergiaa vastaan, mutta enää hän ei jaksanut.

Sitä hän ei aavistanut, että vaikeudet olivat vasta todenteolla
alkamassa. Allergia veisi häneltä vielä sekä oman vaateputiikin että työn puolison mehiläistarhalla.

Unelma-ammatissa

Kun Elina oli 15, hän kirjoitti päivä­kirjaansa haluavansa isona kosmetologiksi. Työ kauneushoitolassa olisi jotain ihan toista kuin elämä Mikkelin maaseudulla.

Yli kolmekymppisenä kosmetologina Elina kuitenkin palasi kotitilalleen Mikkeliin. Hänellä oli aviomies, poika ja jo vuosien työkokemus hoitoloista sekä parfymeriasta. Niin, ja hajusteiden keskellä puhjennut astma.

Mikkelissä Elina perusti oman hoitolan. Alku sujui hyvin, mutta pikkuhiljaa Elina huomasi niiskuttavansa jatkuvasti. Pian iskivät poskiontelontulehdukset, jotka levisivät otsaonteloihin saakka. Alkoi reilut viisi vuotta kestänyt antibiootti- ja tulehduskierre. Elina joutui useisiin poskionteloleikkauksiin.

Lääkäri ehdotti alanvaihtoa, mutta sinnikäs yrittäjä päätti erikoistua allergisille sopiviin hoitoihin ja tuotteisiin.

– Olisi pitänyt lopettaa heti, mutta en halunnut luopua mieleisestä työstä. Sairauslomillekin minut piti pakottaa. Niin huonossa kunnossa ei olisi pitänyt käydä töissä.

Elina herkistyi yhä uusille aineille ja alkoi uupua kipuihin ja sairaalareissuihin. Oli kuitenkin yksi mutta: Elina ei ollut ottanut ammattitaudin varalle vakuutusta. Jotta hän olisi saanut korvauksiin oikeuttavan ammattitautidiagnoosin, hänen olisi pitänyt maksaa yli kymmenentuhannen markan tutkimukset itse.

Lopulta Elina ei enää jaksanut sinnitellä. Vaikka hoitola oli Elinalle kuin oma lapsi, lopettamispäätös oli helpotus. Pettyneet asiakkaat halasivat Elinaa hyvästiksi ja toivat kukkia ja lahjoja.

– Se oli tosi haikeaa ja rankkaa. Vakioasiakkaista oli ehtinyt tulla ystäviä.

Kun hoitola oli myyty, Elina päätti alkaa auttaa miestään hunajatilalla. Lisäksi hän keksi perustaa kotitalon yläkertaan vaateputiikin.

Kohtalokas pisto

Suriseva pallo roikkui korkean männyn oksalla. Mehiläisparvi oli karannut pesästään, ja Hannu ja Elina olivat tulleet hakemaan
tuhansien mehiläisten palloa takaisin. Yhtäkkiä kuuma aalto hulahti Elinan läpi. Mehiläinen oli pistänyt häntä pohkeeseen.
Huulet menivät tunnottomiksi ja puhe puuroutui. Hannu kiidätti Elinan ensiapuun. Selvisi, että Elina oli herkistynyt mehiläismyrkylle eikä voisi enää työskennellä tarhoilla.

Samoihin aikoihin vaateputiikin asiakkaat alkoivat huomautella Elinan jatkuvasta flunssasta. Korvat tulehtuivat vähän väliä, ja kuulokin heikentyi.

Elina ymmärsi, mistä kiikasti. Hän availi myymälässään päivittäin kymmeniä muoviin pakattuja vaatelähetyksiä ja purki niitä rekkeihin. Muovipusseista pöllähti ilmoille pistävä suojakemikaalien haju. Syksyllä 2006, vuosi kohtalokkaan mehiläisenpiston jälkeen, Elina järjesti putiikissaan loppuunmyynnin.

Optimisti masentuu

Syksy oli vaikea. Elina oli katkera, ja tulevaisuus näytti hahmottomalta mustalta aukolta. Hän ei halunnut sairauseläkkeelle, mutta ei pystynyt töihinkään.

Saadakseen muuta ajateltavaa Elina liittyi paikallisen eduskuntavaaliehdokkaan tukiryhmään. Kun ehdokas ei sitten päässytkään eduskuntaan, ikuisena optimistina itseään pitänyt Elina masentui.

– Tuntui, että kaikki, mihin laitoin itseni likoon koko sydämelläni, meni pieleen. Ihan kuin minusta olisi ollut pelkkää vahinkoa ja haittaa, eikä kukaan tarvitsisi työpanostani.

Tällä kertaa Elinalla oli onneksi vakuutus. Hän sai mehiläisallergiasta ammattitautidiagnoosin, vakuutuksesta rahaa ja mahdollisuuden käydä ammatinvalintatesteissä. Masennuksen keskellä hän sai testeistä kipinän aloittaa uuden elämän ja opiskella merkonomiksi.

Luokkansa vanhin

Ensimmäisenä koulupäivänä jännitti.

– Olin 52 ja luokkani vanhin. Pelkäsin, pärjäänkö opinnoissa, mutta onneksi Hannu antoi kaiken tukensa ja kannusti. Liiketalouden opinnot imaisivat mukaansa, Elina intoilee.

Elinan itsetuntoa hiveli, että hän saikin hyviä numeroita ja
hänet valittiin linjansa vuoden aikuisopiskelijaksi.

Valmistuttuaan Elina huomasi ilmoituksen, jossa Mikkelin Allergia- ja Astmayhdistys haki toiminnanjohtajaa. Paikka oli kuin Elinalle luotu. Hän sai antaa muille vertaistukea ja hyödyntää kosmetologin osaamistaan neuvoessaan iho-ongelmista kärsiviä. Työkokemusta karttui, ja nyt Elina työskentelee perhejärjestössä projektisihteerinä.

– On kasvattavaa tajuta, että kaikki ei ole itsestään selvää. On ihmeellistä, että tässä iässä voi aloittaa uuden elämän ja työllistyä haastaviin hommiin. Koskaan ei kannata luovuttaa.

Mikä ammattitauti?

 • Lain mukaan ”ammattitauti on sairaus, joka todennäköisesti on pääasiallisesti aiheutunut fysikaalisesta, kemiallisesta tai biologisesta tekijästä työssä”. Esimerkiksi työuupumusta ei luokitella ammattitaudiksi.
 • Työperäisten sairauksien rekisteriin kirjattiin vuonna 2008 yli 6 000 ammattitautia tai -tautiepäilyä. Puolet niistä vahvistettiin ammattitaudiksi.
 • Eniten ilmoituksia tehtiin meluvammoista ja ihotaudeista, kuten ihottumista.

Sirpa Svärd, 50, sahatavarapaketoija:

”Töihin on kova ikävä”

Kolme vuotta sitten helmikuussa lappeenrantalainen Sirpa Svärd, 50, käveli työpaikalleen Stora Ensolle puoli kolmeksi. Sahatavarapaketoijana työskentelevän Sirpan osastolla on viisi työpistettä, ja paikkaa vaihdetaan tunnin välein. Sirpa oli jo hoitanut pakettien syöttäjän ja paketoijan vuorot, kun kellon viisari klonksahti kuuteen ja hän siirtyi kirjaajaksi. Paketoija huikkasi kauempaa: ”Päällimmäinen kerros jäi vähän huonosti,
oikaisetko?”.

Sirpa avasi turvaportin, joka pysäyttää kuljettimen ja lähti
oikomaan vinossa olleita varveja, kun kuorma lähtikin yllättäen liikkeelle. Pari tonnia painava sahatavarapaketti tuli kohti eikä Sirpa ehtinyt alta pois. Oikea jalka jäi alle, onneksi välissä oli turvakenkä.

– Työkaverit väänsivät jalan irti rautakangella. Mielestäni ambulanssi tuli nopeasti, mutta vieressäni odottanut ystävä on siunannut, että siinä kesti ja kesti.

Kipu ei lähtenytkään

Kun Sirpa saatiin seisaalleen, tenän tekikin vasen jalka. Sääriluu oli murtunut, kun taas jumissa olleen jalan ihoon tuli vain pieni ruttu.

Kolmen päivän kuluttua Sirpan jalka leikattiin ja ruuvattiin. Lääkärit povailivat töihin paluuta kolmen kuukauden kuntoutuksen jälkeen.

Pari kuukautta onnettomuuden jälkeen sahatavarapaketti alkoi tulla Sirpan uniin, mutta lääkärin mukaan unet kuuluivat paranemiseen. Paraneminen ei kuitenkaan edistynyt. Sirpa alkoi tuskastua, kun kivut eivät kadonneet ja särkylääkepurkilla piti käydä seitsemästi päivässä. Jalka oli edelleen kankea. Tähystysleikkauksessa selvisi, että takaristiside oli revennyt ja ulkokierukka hajonnut.

Sirpa ramppasi lääkärissä tiuhaan ja päätti kerätä kaikki lausunnot punaiseen mappiin pysyäkseen tapahtumista kärryillä. Nyt, kahden vuoden jälkeen, mappi pullistelee saumoistaan. Helsinkiläinen lääkäri ehdotti tekoniveltä, mutta Lappeenrannassa se torpattiin. Sitten kokeiltiin polvitukea. Annettiin öljypistoksia nivelille. Kokeiltiin toista polvitukea. Ja joka väliin jumppaa.

Sirpa pääsi kahdesti työkokeiluun: sahaamon syöttöön ja paketointiin. Mutta koska työ oli pelkkää istumista, jalka alkoi kiukutella ja kokeilut loppuivat viikkoon.

Ristipistoja ja jumppaa

Kolme pitkää vuotta Sirpa on odotellut, että kivut hellittäisivät, että pääsisi takaisin töihin, että elämään tulisi taas rutiineja. Omaksi onnekseen Sirpa sanoo olevansa koti- ja käsityöihminen, ja sairauslomalla on tullut tikattua kymmeniä ristipistotöitä kolmelle tyttärelle ja heidän lapsilleen.

– Mutta töihin on kova ikävä, jo työkaverit tekevät päivistä toisenlaisen.

Vakuutusyhtiö on korvannut mukisematta Sirpan lääkärissäkäynnit ja hoitokulut. Ensimmäisen vuoden hän sai sairausajan päivärahaa ja nyt työtapaturmaeläkettä.

Sirpa plärää mappiaan ja osoittaa viime juhannuksen merkintöjä: tekonivelleikkaus, vihdoinkin! Sen jälkeen päivät ovat yksitellen muuttuneet kirkkaammiksi.

– Jo viime syksynä sain rehvastella fyssarille, että otan enää kolme särkylääkettä päivässä. Vuodenvaihteessa pärjäsin jo yhdellä.

Jalkakin on alkanut taipua, täydelliseen on työsarkaa enää parikymmentä astetta.

– Nyt menee paremmin kuin hyvin. Kärrynpyörää tuskin enää heitän, mutta siitä lähden, että portaat pääsen vielä sujuvasti alas, Sirpa tuumii.

Töissä sattuu

 • Työtapaturmia tapahtuu
  vuosittain noin 120 000, niistä 10 000–15 000 työmatkoilla.
 • Reilu neljännes työtapaturmista käy naisille.
 • Eniten eli 28 prosenttia työtapaturmista sattuu
  teollisuudessa. Muita tapaturma-alttiita aloja ovat rakentaminen, kuljetus- ja varastointi sekä maa- ja metsätalous.
 • Tapaturmissa kuolee vuosittain 40–50 ihmistä.

”Kohtuus kaikessa” on edelleen pätevä sääntö syömisessä, sanoo suomalaispsykologi.

Kohtuullinen syöminen – mitä se oikein on? Moni kokee säännön vaikeaksi, jotkut jopa tylsäksi tai käyttökelvottomaksi.

Psykologi Katarina Meskanen kertoo olevansa kohtuusyömisen suuri kannattaja. Hänen mielestään kohtuudella voi nautiskella periaatteessa kaikkea, herkkujakin.

Meskanen työskentelee psykologina HYKS:in syömishäiriöyksikössä ja on yksi Irti ahminnasta -kirjan kirjoittajista. Hänen mielestään ei ole mitään järkeä kieltää itseltään jyrkästi mitään – sillä kehittää helposti itselleen epäterveen ja mustavalkoisen suhtautumisen ruokaan.

– Kohtuullisuus on veteen piirretty viiva. Sille ei liene mitään yleispätevää määritelmää, joten voi olla hankala tietää, milloin mennään kohtuullisuuden yli.

Meskanen suostui kuitenkin listaamaan merkkejä, joista jokainen voi tunnistaa kohtuullisen syömisen:

1. Kohtuullisuuteen ei kuulu liian tiukka kurinalaisuus. Mustavalkoisuus ruokavaliossa ja erilaiset dieetit vain saavat syömisen karkaamaan jossain vaiheessa käsistä.

Lue myös! Oletko nautiskelija vai kontrolloija? Psykologi kertoo, mikä on paras tapa herkutella

2. Älä rajaa liian jyrkästi, mitkä ovat sallittuja ruoka-aineita. Erilaisia ruokia pitää saada nauttia tunnontuskitta, jottei ruokavaliosta tule liian suppea.

”Kun oma ruokasuhde on kunnossa, kohtuullisuus toimii.”

3. Kun oma ruokasuhde on kunnossa, kohtuullisuus toimii. Silloin ruokaa ei tarvitse tankata kuin pula-ajan lapsi ruotsinlaivan buffetissa. Jos kohtuullisuus ei toimi, omassa ruokasuhteessa saattaa olla jotain pielessä.

4. Tunnistatko tilanteet, joissa menetät syömisen hallinnan? Kun oppii tunnistamaan sellaiset hetket, voi jatkossa toimia toisin, jotta syöminen pysyy kohtuudessa.

5. Pystytkö lopettamaan syömisen halutessasi? Kohtuullista syömistä on myös se, ettei syö enemmän kuin oli tarkoitus.

6. Ja jos joskus herkutteleekin liikaa, kohtuusyöjä palaa taas normaaliin seuraavalla aterialla.

7. Ruoka ei saa aiheuttaa pahaa mieltä tai syyllisyyttä. Kohtuullista syömistä ei seuraa huono omatunto, itsesyytökset, pettymys tai syyllisyys.

”Kohtuullista syömistä ei seuraa huono omatunto, itsesyytökset, pettymys tai syyllisyys.”

8. Kohtuullisuuteen kuuluu myös se, ettei ruokaa tarvitse ansaita, eikä se ole palkinto. Ruoka ja syöminen saavat toki edelleen olla nautintoja elämässä, mutta eivät ainoita.

9. Armollisuus, sallivuus, joustavuus ja mutkattomuus ovat hyviä tavoitteita syömisessä.

10. Kohtuullinen syöminen on ennen kaikkea sitä, että ei kiellä itseltään mitään. Se ei silti tarkoita, että herkkuja ahmitaan kaksin käsin.

Vedä pikahiki pintaan ja ehdit vielä sohvallekin löhöilemään.

Tarvitset nämä: yksi isompi kahvakuula (8–16 kg) ja kaksi samankokoista kahvakuulaa (6–12 kg) sekä step-lauta tai jokin muu taso, jolle hypätä.

 • 15 x etuheilautus kahvakuulalla
 • 10 x kulmasoutu kahvakuulalla
 • 15 x thruster kahvakuulalla
 • 10 x lattiapenkki kahvakuulalla
 • 15 x tasajalkahyppy step-laudalle
 • 10 x sivurutistukset lankussa

Tee kaikki sarjat peräkkäin ja tee niitä niin monta 20 minuutissa kuin ehdit. Pidä taukoja silloin, kun siltä tuntuu. Aloita mieluummin hitaammin kuin ihan täysillä, sillä 20 minuuttia on pitkä aika. Liikkeet kehittävät monipuolisesti sekä lihaskuntoa että aerobista kuntoa.

Vinkit antoi ja treenin laati fysioterapeutti ja personal trainer Jessica Reiman, Fressi Kamppi.

Kun hiuspohja pöllyää tai tukka makaa liiskana, pitää päänahkaa hoitaa oikeilla tuotteilla.

Pipokausi painaa pälle, mutta ennen kuin talven valkohiutaleita edes näkyy taivaalla, niitä alkaa kummasti leijailla olkapäille. Hilseen lisäksi monille aiheuttaa pulmia rasvoittuva päänahka, joka tekee hiuksista elottoman liuskan.

Pölytys kuriin

Kuiva hilse kertoo, ettei hiuspohja voi hyvin. Kutiseva ja pöllähtelevä päänahka on seurausta ihon liiasta kuivumisesta sekä hitaasti toimivista talirauhasista. Joskus kuiva hilse voi olla merkki atooppisesta ihottumasta. Ilmastointi, kuiva huoneilma, stressi tai tuuheuttavat muotoilutuotteet eivät itsessään aiheuta hilsettä mutta voivat pahentaa oireita.

Unique Haircare Omega 3 -hiusöljy kosteuttaa hiuspohjaa jojobaöljyn ja F-vitamiinin avulla. Ravitseva öljy hoitaa omega-3-rasvahappojem sekä rosmariinin avulla erinomaisesti, 17 €.

Hilsesampoot voivat vain pahentaa ongelmaa. Tärkeintä on kunnon kosteutus. Valitse hellävarainen sampoo, joka ei pese hiuspohjaa ja hiuksia natisevan puhtaiksi. Levitä kosteuttava hoitoaine tyveen saakka ja elvytä päänahan verenkiertoa hieromalla. Tehohoidot ja naamiot toimivat kuivina kausina samalla tavalla kuin huulirasva rohtuneilla huulilla.

Phytosquam Anti-Dandruff Moisturizing Shampoo on kuuriluontoinen shampoo kuivan ja herkän hiuspohjan hilseilyyn. Japaninpagodipuu-uute ehkäisee hilseen muodostumista ja rauhoittaa hiuspohjan tulehdusta, 21 €.

Kutina kuriin

Kun päänahassa on isoina liuskoina lähtevää hilsettä, ja iho on kutiseva ja ärtynyt, on kyseessä rasvainen hilse. Se on yksi yleisimmistä hilsetyypeistä, joten keinoja sen taltuttamiseen onneksi löytyy.

Cutrinin BIO+ Clear Anti-Dandruff Peel Mask -naamio sopii myös terveen hiuspohjan kuorintaan kuolleen ihosolukon irrottamiseksi, 16 €.

Yleisin syy on taliköhnäihottuma eli seborrooinen ekseema, jonka aiheuttavat hiuspohjassa normaalistikin elävät rasvahiivat. Kun hiuspohjassa on paljon talia, eli likaa ja rasvaa, hiivasienten kiihtynyt aineenvaihdunta pääsee ärsyttämään ihoa ja aiheuttamaan hilsettä.

Sim Sensitive System 4 Shale Oil 4 sampoon liuskekivioljy tasapainottaa talineritystä ja rahoittaa hiuspohjaa, ja tuote on suunniteltu erityisesti rasvaisen hilseen ongelmiin, 17 €.

Tärkeintä on säännöllinen pesu. Rasvaiseen hilseeseen purevat hilsesampoot. Niitä voi käyttää joko päivittäin tai muutaman kerran viikossa normaalin sampoon rinnalla. Helpotusta saa myös lisäämällä hiuspohjaan hydrokortisonilinimenttiä tai glyserolia sisältävää käsihuuhdetta. Ihmekikka, mutta toimii!

Liiskaletti liehuvaksi

Pesuvälin pidentäminen ei saa rasvoittumista aisoihin, vaan hiukset ovat aina littanat ja elottomat. Miten ne pysyisivät kuohkeina edes päivän?

Jos käytät paljon muotoilutuotteita, pese hiuksesi syväpuhdistavalla sampoolla kerran viikossa. Redken Hair Cleansing Cream vapauttaa hiukset myös metalli- ja mineraalijäämistä hedelmähappojen avulla, 32 €.

Jopa joka kolmannella on rasvoittuva päänahka. Hiusten pesuvälin pidentäminen voi joskus vain pahentaa ongelmaa, sillä rasvaisessa hiuspohjassa viihtyvät myös erilaiset sienet ja hiivat.

Lushin Jumping Juniper -palasampoon nimeen vannovat monet rasvaisesta hiuspohjasta kärsivät. Laventelia ja katajaa sisältävä tuote jättää päänahan raikkaaksi, 14 €.

Oikea hoitokeino on säännöllinen pesu tuuheuttavalla tai rasvoittuvalle päänahalle tarkoitetulla sampoolla. Liian kuivattava sampoo saattaa vain lisätä talineritystä, sillä myös rasvaista ihoa täytyy kosteuttaa. Valitse ilmavaksi jättävä mutta hoitava hoitoaine ja levitä sitä sekä latvoihin että hiuspohjaan. Jätettävät hoitosuihkeet toimivat kevyempään kosteutukseen.

Raaviskelija

Lumikone vai liiskaletti? Helli päänahka kuntoon

Tulipa oikein roppakaupalla kalliita tuotteita. Itselläni oli epätoivon partaalle vieviä kuivan hiuspohjan ongelmia. Ensin luulin, että minulla on hilsettä ja käytin kaikki mahdolliset apteekin ja muiden kauppojen hilseshampoot. Eikä mitään apua niistä. Sitten luulin että minulla on täitä, koska hiuspohjaa kutisi vietävästi koko ajan. Ja niin ryntäsin ostamaan täishampoita. Ei ollut täitä. Rahaa paloi, eikä mistään ollut apua. Lopulta sain vihjeen Sebamed-shampoosta. Ja XZ Niittyvilla-...
Lue kommentti

Unitutkija jakaa ihmiset neljään nukkujatyyppiin. Oletko leijona, delfiini, karhu vai susi?

Entäpä, oletko aamuvirkku vai yökukkuja?

Unitottumuksemme määrittävät meille jokaiselle oivallisimmat ajat herätä, syödä, liikkua ja nukkua. Näin uskoo brittiläinen unitutkija, lääkäri Michael Breus.

Breus pitää vastaanottoa Los Angelesissa ja on kirjoittanut useita kirjoja unihäiriöistä. 16 vuotta yksityisellä klinikallaan työskennellyt lääkäri huomasi ensimmäisinä vuosinaan, että hänen normaalit hoitokeinonsa eivät auttaneet unettomuudesta kärsiviin ihmisiin.

– Ymmärsin, että potilaani eivät kärsi unettomuudesta. He osoittautuivat yökukkujiksi. Ainakin jotkut heistä, Breus kertoo Independent-lehdelle.

Breusin mukaan yöukkujat voivat erinomaisesti viikonloppuisin ja lomalla. He menevät nukkumaan noin yhdeltä yöllä ja heräävät aamulla kello 8–9. Mutta kun arki taas koittaa, kukkujat tuntevat itsensä väsyneiksi.

– Huomasin, että heidän sisäinen kellonsa on häiriintynyt.

Tämä oivallus sai Breusin pohtimaan, onko olemassa muita nukkujatyyppejä, joiden sisäinen kello käy eri ajassa valtavirran kanssa. Uudessa kirjassaan The Power of When hän esittelee löydöksensä.

Hän päätyi neljään eri nukkujatyyppiin ja nimesi ne karhuihin, delfiineihin, leijoniin ja susiin. Vahvoja aamuvirkkuja ovat leijonat ja yökukkujia sudet; kumpaankin ryhmään kuuluu noin 15–20 prosenttia kaikista ihmisistä.  

Joka kymmenes on Breusin mukaan delfiini, joka nukkuu kevyesti ja saattaa heräillä monta kertaa yössä. Hekin ovat melkoisen aamuvirkkuja. Lääkäri määritteli nukkujatyypeille muitakin ominaisuuksia. Delfiiniryhmässä on muun muassa paljon perfektionisteja, joiden aineenvaihdunta toimii hyvin. He ovat varuillaan ihmissuhteissaan eivätkä harrasta riitelemisestä.

Lue myös! Tämän vuoksi säpsähdät hereille, kun olet nukahtamassa

Tyypillisin nukkujatyyppi on karhu. Heitä on noin puolet väestöstä, Breus sanoo. He nukkuvat yleensä hyvin ja sikeästi, mielellään vähintään kahdeksan tuntia joka yö. ”Karhut” ovat kuuluisia ruokahalustaan ja ystävällisyydestään.

Ihmisten unitottumusten ja niihin liittyvien persoonallisuuksien kartoittamisen lisäksi Breus suosittelee jokaiselle nukkujatyypille tietynlaista vuorokausirytmiä. Kun ihminen on löytänyt luonnollisen rytminsä, hänen väsymyksensä vähenee ja tuotteliaisuus lisääntyy kuin itsestään – onpa hän sitten täydellinen aamuihminen tai loistava iltaseuralainen.

Selvitä nukkujatyyppisi ja ideaali päivärytmi

Oman nukkujatyyppisi voit selvittää Breusin testillä täällä, tai ehkä tunnistat sen jo lukemalla eri nukkujatyyppien ideaalit päivärytmit. Oletko pitkään aamulla unenpöpperössä vai alatko heti hommiin? Kaipaatko raskasta aamupalaa vai syötkö mieluummin välipaloja iltapäivällä?

Breus on listannut kunkin tyypin parhaat ajat myös liikunnalle, työnteolle ja seksille.

Katso, miten sinun kannattaisi järjestää päiväsi ja rutiinit sen mukaan, oletko leijona, karhu, delfiini vai susi.  

Unettomalle! Nolla tuntia unta viime yönä? Näin selviät päivästä

Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock
Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock

Leijonan ihannepäivä

05.30–06.00 Herätys ja toimintaa! Leijonat ovat täydessä terässä heti herättyään. Heille sopii varhainen aamupala, joka täyttää mahan. Harva leijona on ylipainoinen, sillä he syövät terveellisesti.

06.00–07.30 Leijonat ovat heitä, jotka hyötyvät eniten aamuseksistä. He ovat usein iltaunisia ja päivät venyvät helposti töissä, koska moni leijonista ylenee toimitusjohtajaksi tai muihin korkeisiin tehtäviin. Virkeä leijona nauttii varhaisista lemmenleikeistä ja saa niistä puhtia päivään.

07.30–10.00 Varhaiset herätykset saavat leijonat kaipaamaan pientä välipalaa jo silloin, kun muut syövät vasta aamiaistaan. Tämä on leijonien huippuaikaa, joka kannattaa käyttää ajattelutyöhön.

Suosittelemme! 5 minuuttia riittää – piristä ilmettä pikakasvohoidolla

12.00–13.00 Nauti päivänvalosta ja lounaasta – mutta älä hiilareista! Ne tekevät iltapäivällä uneliaan olon.

13.00–17.00 Tässä vaiheessa päivää on luonnollista, että leijona alkaa hieman nuutua. Uusien ideoiden ja kaiken vapaan luomisen paras hetki on nyt!

17.00–18.00 Lähde liikkumaan! Vaikka leijonat ovatkin aamuvirkkuja, varhainen liikuntahetki on hyvä siirtää illansuuhun – eli sinne, missä energiaa tarvitaan eniten.

18.00–19.30 Illallisaika! Kenties nyt maistuisi yksi drinkki, kuten unitutkija suosittelee?

19.30–22.00 Leijonat kömpisivät mieluiten jo sänkyyn ja vetäisivät peiton päällensä. Mutta jos he ovat noudattaneet unitutkijan ohjeita, he ovat nyt poikkeuksellisesti pirteitä ja ehtivät vielä sosiaalisille riennoilleen. 

22.30–01.30 Levollinen uni alkaa maistua tässä vaiheessa, mikäli leijonat ovat ylittäneet itsensä ja malttaneet kokeilla uutta päivärytmiään.

Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock
Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock

Delfiinin ihannepäivä

06.30–07.30 Tyypillinen delfiini on hereillä, mutta hän on liian väsynyt noustakseen ylös ja liian virkeä jäädäkseen sänkyyn. Silloin olisi paras nousta ylös ja harrastaa jotain liikuntaa.

07.30–09.00 Delfiineille sopii proteiinipitoinen aamupala. Hiilarit eivät sovi delfiinien aamuun, sillä ne tekevät ihmistyypin hitaaksi ja uneliaaksi.

09.00–12.00 Delfiinit ovat yleensä tässä kohti päivää niin sumussa, että kuppi kahvia saattaisi olla hyväksi. Jos aikatauluun kuuluu töitä, ne kannattaa tehdä omassa rauhassa. Tiimitöistä delfiinityypit eivät pidä muutenkaan, eivätkä varsinkaan tässä kohti päivää.

12.00–13.00 Delfiineillä on paha tapa unohtaa lounas. Terveellinen ateria keskipäivän tienoolla auttaa pysymään hereillä ja ajatukset tasapainossa.

13.00–16.00 Tämä on delfiinien suosikkiaikaa päiväunille, mutta Breusin mukaan päikkäreitä parempaa toimintaa olisi kävelylle lähteminen.

16.00–18.00 Pitääkö sinun tehdä jotain aivotyötä? Illansuu on valppaille delfiineille parasta aikaa projektien ja raporttien valmisteluun.

18.00–19.00 Hyperaktiivisten delfiinien mieli muuttuu iltaa kohti entistä levottomammaksi. Ennen ruokailua heille suositellaan puolentunnin hiljaista hetkeä, esimerkiksi meditoiden.

19.00–20.00 Hiilihydraattia sisältävä illallinen rauhoittaa virkeää delfiiniä. Katso siis, että lautasellasi on perunaa, pastaa tai muuta hiilaria.

20.00–20.30 Seksiä, kiitos!

20.30–23.30 Kierroksilla käyvät delfiinit eivät hyödy sängyssä pyöriskelystä. Ennen nukkumaan menoa heidän on syytä katsoa televisiota tai nauttia lasi viiniä – mutta viimeinen huikka kannattaa ottaa ennen kello 21.

23.30 Nukkumaan! Delfiinit pärjäävät usein kuuden tunnin yöunilla. Jos et saa unta tässä vaiheessa, kokeile erilaisia nukahtamiskeinoja.

Suosittelemme! Eikö uni tule? 14 + 8 vinkkiä, jotka auttavat

Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock
Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock

Karhun ihannepäivä

07.00–07.30 Painatko sinäkin usein torkkunappulaa? Tyypillinen karhu torkuttaa ainakin kahdesti, vaikka enemmän hyötyä olisi kävelylle lähtemisestä tai pikaseksistä.

07.30–09.00 Karhut rakastavat ruokaa ja he nauttivat välipaloja aina, kun vain voivat. Proteiinit kuuluvat ihanneaamupalaan, mutta hiilihydraatit ja kahvi eivät.

09.00–10.00 Auringonvalo määrää pitkälti karhujen vireystilaa. He voivat olla pitkään aamulla unenpöpperöisiä. Pieni kävely luonnonvalossa viimeistään tässä kohti aamua auttaa herättämään karhun hitaalla käyvät aivot.

Mielenkiintoista! Kuluuko aamu pökkyrässä? Oletkin ehkä unihumalassa

10.00–12.00 Nyt on kahvikupin ja tärkeiden töiden aika. Ennen keskipäivää karhujen älykkyys on huipussaan; nyt kannattaa tehdä alta pois vaativimmat hommat.

12.00–13.00 Lounastauolla karhu hyötyy eniten puolen tunnin kävelystä ennen ruokailua. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, joka on monesti karhuilla jumissa.

13.00–15.00 Väsyttääkö? Iltapäiväkooman saa kuriin meditoimalla tai tosi pienillä päiväunilla – ei suklaapatukalla.

15.00–18.00 Myöhäinen iltapäivä sopii sosiaalisiin tapaamisiin ja esiintymisiin. Minivälipala eli noin 250 kalorin ateria pitää aivot skarppina.

18.00–19.00 Liikuntaa!

19.00–20.30 Yleensä karhut kaipaavat illallista jo kuuden aikoihin, mutta tunnin siirto voi auttaa myöhäisen illan mielitekojen vastustamisessa. Ruokaileminen kolme tuntia ennen nukkumaan menemistä sopii karhuille.

20.30–22.00 Kuuma kylpy ja kirja tai kevyt jutustelu rytmittävät kohti yöunia.

22.00–23.00 Sulje puhelimet ja hae nautintoa seksistä!

23.00 Hyvää yötä!

Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock
Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock

Suden ihannepäivä

07.00–07.30 Susityypit eivät mielellään heräisi ennen aamuyhdeksää. Herätys kello 7 vaatii kaksi kelloa ja noin puolen tunnin tuumaustauon.

07.30–08.30 Kahvi ei pelasta aamu-unista, mutta kunnon aamiainen sopii herättäjäksi.

08.30–11.00 Suuntaa ulos kävelylle, ja aivosumu on pois kello 10 mennessä. Lemmenleikit piristäisivät myös suden aamua – mutta ethän nukahda uudelleen?

11.00–13.00 Hienoa, jos olet pystynyt olemaan erossa kofeiinista tähän saakka. Pidä kahvihetki näihin aikoihin päivästä!

13.00–14.00 Päivä alkaa hiljalleen valjeta ja harmaus häipyä. Lounas ystävien kanssa sopisi hyvin tähän väliin.

14.00–16.00 Kahden tunnin kuluttua lounaasta suden energiapiikki on korkeimmillaan. Työpäivä alkaa oikeastaan vasta nyt.

16.00–18.00 Delfiinit, karhut ja leijonat ovat tällä hetkellä äärettömän väsyneitä, mutta susijengi saa paljon aikaan. Nyt on hyvä hetki vakuuttaa pomo tai tehdä kotitöitä.

18.00–20.00 Koska iltalataus on niin suuri, susi hyötyy myöhäisestä jumpasta.

Lue myös! Iltakävely auttaa nukahtamaan – tässä syy

20.00–21.00 Kenellepä ruoka ei maistuisi jo? Käy siis illallisen kimppuun.

21.00–23.00 Paras hetki päivästä on käsillä: miksi et käyttäisi sitä petipuuhiin? Sudet ovat riskinottajia ja seksuaalisesti aktiivisia tyyppejä, joille seksi sopii niin aamulla kuin illalla.

23.00–00.00 Laske kierroksia lisää! Sulje turhaan valvottavat ruudut, ota rennosti ja käy vaikkapa kuumassa suihkussa.

00.00–00.30 Pari viikon sitoutuminen uuteen aikatauluun pitäisi tuoda unen viimeistään puolenyön jälkeen.

Lähteet myös: Daily Mail ja The Telegraph

Oletko nukkujatyypiltäsi karhu, delfiini, susi vai leijona?