Suomalaiset juovat paljon ja koko ajan enemmän. Kolme naista kertoo, mitä alkoholi heille merkitsee. Kaksi heistä ei juo enää lainkaan.

Kuva Kimmo Räisänen

Stressi sai tissuttelemaan

Piia Sumupuu, 49, tapasi ottaa pari lasia viiniä tai olutta illalla, kun lapset olivat menneet nukkumaan. Piia on ammatiltaan taideterapeutti ja neuropsykologinen valmentaja. Hän työskentelee BM-klinikalla päihdeterapeuttina. Piia on ollut raitis 12 vuotta.

"Join milloin mihinkin asiaan. Työtahti tiivistyi, halusin rentoutua ja päästä eroon stressistä. Minusta tuli sellainen tissuttelija. 

Nuoruuteni oli tavallinen. Opiskelin, tein uran mainostoimistossa, menin naimisiin ja sain kaksi lasta. Juhlin kuten Suomessa on tapana.

Tissuttelu jatkui vuosia. Häpesin, enkä uskaltanut puhua asiasta kenellekään. Aloin masentua ja mietin öisin, miksi juon. 
Kukaan ei huomannut mitään, sillä kävin töissä enkä kiskonut kossua kaksin käsin. Juomisen määrä on kuitenkin sivuseikka, kun ajatukset pyörivät alkoholin ympärillä.

Muisti meni

Alkoholisti-sana tuo yleensä mieleen ihmisen, joka on rappiolla ja menettänyt työn ja perheen. Ei se niin mene.

Eräs lauantaiaamu oli ratkaiseva. Heräsin ja muistin katsoneeni edellisenä iltana tv-ohjelmaa. En kuitenkaan muistanut, miten se oli päättynyt. Se ei ole normaalia, vaikka suomalaisessa alkoholikulttuurissa muistinmenetystä pidetään usein normaalina.

Kun päätin lopettaa juomisen, sain vertaistukea ystäviltä, jotka olivat tehneet samoin. Muutamat kaverit sen sijaan ihmettelivät päätöstäni, sillä heidän silmissään minulla ei ollut ongelmaa. Äitinikin närkästyi. Oli ikävää puolustautua ja kysyä, enkö todella saa olla juomatta.

Avioeroni syyt olivat moninaiset, mutta ehkä se alkoholi oli viimeinen niitti. Meillä kävi usein vieraita ja joimme paljon, joten muutos oli suuri, kun minä jätin alkoholin. Lapseni eivät reagoineet asiaan erityisesti, sillä en koskaan heilunut kotona lasi kädessä.

Monet eivät kestä ystävän raitistumista, koska silloin heidän täytyy miettiä omaa juomistaan. Firman pikkujouluissa huomasin olevani ei-toivottu henkilö, sillä minua pidettiin jonkinlaisena tarkkailijana.

Aitoja tunteita

Ensimmäinen vuosi oli vaikea, koska minun oli koettava, miltä vappu, juhannus ja uusivuosi tuntuvat ilman alkoholia. Kun selviydyin niistä, jatko oli helpompaa. Nykyään minusta on ihanaa, että voin lähteä juhlista autolla kotiin, kun minua huvittaa.

En ole halunnut turvautua alkoholiin kertaakaan, vaikka olen läpikäynyt avioeron ja muitakin vastoinkäymisiä. Jätin myös tupakanpolton, vaikka ennen olin varma, etten koskaan pääse tupakasta.

En paasaa periaatteistani muille. Molemmat aikuiset lapseni ja uusi kumppanini käyttävät alkoholia, eikä se ole mikään ongelma. En kuitenkaan pidä alkoholimainonnasta enkä siitä, että päihde- ja mielenterveystyö on Suomessa niin hajallaan ja eripuraista.

Minulle on tärkeää se, etten joudu katumaan humalassa sanomisiani tai tekemisiäni. En myöskään joudu miettimään, tunsinko jotakin ainoastaan siksi, että join. Itkiessäni ja nauraessani tiedän, että tunteeni ovat aitoja."

Alkoholi kruunaa juhlan

Merkonomi Jenni Rantala, 26, ei huolestu parista Buranasta sunnuntaiaamuna. Hän joi ensimmäisen kerran 17-vuotiaana kokeilunhalusta.

"Juon alkoholia viikoittain, mutta ainoastaan sosiaalisissa tilanteissa: piknikeillä, illanistujaisissa, synttäreillä ja polttareissa.

Alkoholi kruunaa juhlan. Viimeksi juhlin ilman alkoholia, kun kävin kaverin baby showerissa.

Välillä on kausia, kun en ota huikkaakaan. Jos minulla on tärkeää menoa seuraavana päivänä, en juo lainkaan.

Paineiden poistoa

Tykkään juoda eteläeurooppalaiseen tapaan, eli ottaa viiniä ja nauttia rennosta meiningistä. Kesällä tapaan ystäviä terassilla. Yökerhoissa käyn nykysin vähemmän, sillä en viihdy siellä enää entiseen tapaan.

En välttämättä tarvitse alkoholia hauskanpitoon – minulla ei yleensä ole tylsää, tein sitten mitä tahansa. Osaan nauttia vapaa-ajasta täysin rinnoin, ja alkoholi tuo ainoastaan lisää mukavia hetkiä elämään kavereiden kanssa.

Minulla on ystäviä, jotka eivät juo alkoholia. Vietän heidän kanssaan aikaa aivan samalla tavalla kuin muidenkin kanssa. Kaveripiirissäni ei painosteta ketään juomaan. Kun seurustelin, en juonut oikeastaan lainkaan.

Juomisen hyvä puoli on se, että suomalaiset pääsevät ujoudestaan. Alkoholi poistaa paineita. On mukava ottaa muutama ja lähteä tanssimaan.

Lisää viinaa, silmät liikkuu

Juominen lähtee käsistä siinä vaiheessa, kun muisti menee tai tavaroita katoaa. On aivan turhaa leikkiä tekopyhää: kaikki ovat varmasti juoneet joskus liikaa. Minulle kävi niin joskus nuorempana, kun vasta opettelin alkoholinkäyttöä.

Minulle kokonainen viinipullo on jo paljon. Jos sen päälle juon baarissa vielä pari, se on aivan maksimi.

Lisää viinaa, jos silmät liikkuu – niinhän se Suomessa menee. Alkoholimainontaa on kuitenkaan turha syyttää. Suomalainen tarttuu pulloon silloin, kun häntä ahdistaa, ja silloin kierre lähtee käyntiin. Meidän on autettava niitä, joille alkoholi on ongelma.

Tunnen kyllä alkoholin vaarat. En kuitenkaan murehdi niitä niin kauan kun alkoholi ei vaikuta elämääni kielteisesti. Kyllähän sitä muutama Burana menee sunnuntaiaamuna, mutta mitään sen vakavampaa ei ole tapahtunut."

Hiihtopummista streittariksi

Sosiologian opiskelija ja lumilautailuvalmentaja Tiina Lindströmille (kuvassa oikealla), 28, juomattomuus kuuluu punk-aatteeseen. Kahden lapsen äiti on ollut streittarina kahdeksan vuotta.

"Elin hiihtopummin elämää. Olin alle 20-vuotias lumilautailija ja kilpailin kansainvälisesti. Kävin koulua etänä ja asuin talvet hiihtokeskuksissa, jotta pääsin laskemaan. Alkoholi kuului tunturikulttuuriin.

Join 17–20-vuotiaana todella paljon. Hiihtokeskusten 'euron keskiviikoissa' juotiin keskellä viikkoakin. Kun viinan hinta aleni, Leijona-pullosta tuli järjettömän halpa ja sellainen meni yhdessä illassa. Join sitä, millä sai halvimman kännin.

Uudenvuoden jälkeisenä iltana portsari katsoi minua jo kaukaa ja sanoi, että tuo ei tule sisään. Jäin pihalle rähisemään. Kaverini lähti viemään minua kotiin, ja haukuin hänet pystyyn. Muille lähetin loukkaavia tekstiviestejä.

Seuraavana aamuna häpesin, kun aloin muistaa, mitä oli tapahtunut. En halunnut olla sellainen ihminen. Se ei ollut ensimmäinen kerta, kun minusta oli jouduttu huolehtimaan.

Kun päätin lopettaa juomisen, en uskaltanut kertoa siitä kenellekään. Pelkäsin, että retkahtaisin ja olisin kaikkien silmissä luuseri. Pelkäsin pettyväni myös itse itseeni. Siksi menin viikko kerrallaan. Sanoin kaikille, että en juo nyt hetkeen, ja merkitsin kalenteriin jokaisen selväpäisen viikon. Vasta vuoden päästä ilmoitin, että olen streittari enkä juo enää ollenkaan. Sitä ennen jouduin joka viikko punnitsemaan, otanko, kun muut tarjosivat.

En ole absolutisti vaan streittari. Olin jo ennen juomisen lopettamista tutustunut streittaribändeihin ja -laulujen sanoituksiin, mutta en ollut pystynyt tekemään lopettamispäätöstä aiemmin.

Straigth Edge on osa hard core punk -kulttuuria ja se on vastaliike holtittomalle elämäntyylille ja päihteiden käytölle. Myös irtosuhteet ovat pannassa. Nyt liikkeen sisällä keskustellaan siitä, saako energiajuomaakaan juoda.

Liike antaa merkitystä ja sisältöä. Minulle kyse on suuremmasta asiasta kuin pelkästä alkoholin jättämisestä.

Mieskään ei ota

Myös avomieheni on streittari. Minun on helpompi sitoutua sellaiseen ihmiseen, joka jakaa arvomaailmani ja elämäntyylini. Voin luottaa siihen, ettei hän lähde kännissä toilailemaan.

Nykyään kaikki läheisimmät ystävänikin ovat päihteettömiä. Toivoisin, että elämäntapani hyväksyttäisiin, eikä sitä tarvitsisi selitellä. Tiedän, etten ole ensimmäisenä listalla, kun ihmisiä kutsutaan bileisiin. Minulle sanotaan usein: 'Tosi kivaa, että tulit, vaikka sinulla oli varmaan tosi tylsää.' Yleensä minua väsyttää jo ennen puoltayötä, ja lähden kotiin.

Minulla ei ole mitään juomista vastaan, jos siitä ei koidu kenelläkään haittaa. Suomessa alkoholin käyttö kyseenalaistetaan kuitenkin liian harvoin: urheilutapahtumissa on kaljateltat ja uimarannalle lähdetään sikspäkin kanssa. Kenenkään ei pitäisi juoda ainoastaan siksi, että kaikki muut tekevät niin."

”Kohtuus kaikessa” on edelleen pätevä sääntö syömisessä, sanoo suomalaispsykologi.

Kohtuullinen syöminen – mitä se oikein on? Moni kokee säännön vaikeaksi, jotkut jopa tylsäksi tai käyttökelvottomaksi.

Psykologi Katarina Meskanen kertoo olevansa kohtuusyömisen suuri kannattaja. Hänen mielestään kohtuudella voi nautiskella periaatteessa kaikkea, herkkujakin.

Meskanen työskentelee psykologina HYKS:in syömishäiriöyksikössä ja on yksi Irti ahminnasta -kirjan kirjoittajista. Hänen mielestään ei ole mitään järkeä kieltää itseltään jyrkästi mitään – sillä kehittää helposti itselleen epäterveen ja mustavalkoisen suhtautumisen ruokaan.

– Kohtuullisuus on veteen piirretty viiva. Sille ei liene mitään yleispätevää määritelmää, joten voi olla hankala tietää, milloin mennään kohtuullisuuden yli.

Meskanen suostui kuitenkin listaamaan merkkejä, joista jokainen voi tunnistaa kohtuullisen syömisen:

1. Kohtuullisuuteen ei kuulu liian tiukka kurinalaisuus. Mustavalkoisuus ruokavaliossa ja erilaiset dieetit vain saavat syömisen karkaamaan jossain vaiheessa käsistä.

Lue myös! Oletko nautiskelija vai kontrolloija? Psykologi kertoo, mikä on paras tapa herkutella

2. Älä rajaa liian jyrkästi, mitkä ovat sallittuja ruoka-aineita. Erilaisia ruokia pitää saada nauttia tunnontuskitta, jottei ruokavaliosta tule liian suppea.

”Kun oma ruokasuhde on kunnossa, kohtuullisuus toimii.”

3. Kun oma ruokasuhde on kunnossa, kohtuullisuus toimii. Silloin ruokaa ei tarvitse tankata kuin pula-ajan lapsi ruotsinlaivan buffetissa. Jos kohtuullisuus ei toimi, omassa ruokasuhteessa saattaa olla jotain pielessä.

4. Tunnistatko tilanteet, joissa menetät syömisen hallinnan? Kun oppii tunnistamaan sellaiset hetket, voi jatkossa toimia toisin, jotta syöminen pysyy kohtuudessa.

5. Pystytkö lopettamaan syömisen halutessasi? Kohtuullista syömistä on myös se, ettei syö enemmän kuin oli tarkoitus.

6. Ja jos joskus herkutteleekin liikaa, kohtuusyöjä palaa taas normaaliin seuraavalla aterialla.

7. Ruoka ei saa aiheuttaa pahaa mieltä tai syyllisyyttä. Kohtuullista syömistä ei seuraa huono omatunto, itsesyytökset, pettymys tai syyllisyys.

”Kohtuullista syömistä ei seuraa huono omatunto, itsesyytökset, pettymys tai syyllisyys.”

8. Kohtuullisuuteen kuuluu myös se, ettei ruokaa tarvitse ansaita, eikä se ole palkinto. Ruoka ja syöminen saavat toki edelleen olla nautintoja elämässä, mutta eivät ainoita.

9. Armollisuus, sallivuus, joustavuus ja mutkattomuus ovat hyviä tavoitteita syömisessä.

10. Kohtuullinen syöminen on ennen kaikkea sitä, että ei kiellä itseltään mitään. Se ei silti tarkoita, että herkkuja ahmitaan kaksin käsin.

Vedä pikahiki pintaan ja ehdit vielä sohvallekin löhöilemään.

Tarvitset nämä: yksi isompi kahvakuula (8–16 kg) ja kaksi samankokoista kahvakuulaa (6–12 kg) sekä step-lauta tai jokin muu taso, jolle hypätä.

  • 15 x etuheilautus kahvakuulalla
  • 10 x kulmasoutu kahvakuulalla
  • 15 x thruster kahvakuulalla
  • 10 x lattiapenkki kahvakuulalla
  • 15 x tasajalkahyppy step-laudalle
  • 10 x sivurutistukset lankussa

Tee kaikki sarjat peräkkäin ja tee niitä niin monta 20 minuutissa kuin ehdit. Pidä taukoja silloin, kun siltä tuntuu. Aloita mieluummin hitaammin kuin ihan täysillä, sillä 20 minuuttia on pitkä aika. Liikkeet kehittävät monipuolisesti sekä lihaskuntoa että aerobista kuntoa.

Vinkit antoi ja treenin laati fysioterapeutti ja personal trainer Jessica Reiman, Fressi Kamppi.

Kun hiuspohja pöllyää tai tukka makaa liiskana, pitää päänahkaa hoitaa oikeilla tuotteilla.

Pipokausi painaa pälle, mutta ennen kuin talven valkohiutaleita edes näkyy taivaalla, niitä alkaa kummasti leijailla olkapäille. Hilseen lisäksi monille aiheuttaa pulmia rasvoittuva päänahka, joka tekee hiuksista elottoman liuskan.

Pölytys kuriin

Kuiva hilse kertoo, ettei hiuspohja voi hyvin. Kutiseva ja pöllähtelevä päänahka on seurausta ihon liiasta kuivumisesta sekä hitaasti toimivista talirauhasista. Joskus kuiva hilse voi olla merkki atooppisesta ihottumasta. Ilmastointi, kuiva huoneilma, stressi tai tuuheuttavat muotoilutuotteet eivät itsessään aiheuta hilsettä mutta voivat pahentaa oireita.

Unique Haircare Omega 3 -hiusöljy kosteuttaa hiuspohjaa jojobaöljyn ja F-vitamiinin avulla. Ravitseva öljy hoitaa omega-3-rasvahappojem sekä rosmariinin avulla erinomaisesti, 17 €.

Hilsesampoot voivat vain pahentaa ongelmaa. Tärkeintä on kunnon kosteutus. Valitse hellävarainen sampoo, joka ei pese hiuspohjaa ja hiuksia natisevan puhtaiksi. Levitä kosteuttava hoitoaine tyveen saakka ja elvytä päänahan verenkiertoa hieromalla. Tehohoidot ja naamiot toimivat kuivina kausina samalla tavalla kuin huulirasva rohtuneilla huulilla.

Phytosquam Anti-Dandruff Moisturizing Shampoo on kuuriluontoinen shampoo kuivan ja herkän hiuspohjan hilseilyyn. Japaninpagodipuu-uute ehkäisee hilseen muodostumista ja rauhoittaa hiuspohjan tulehdusta, 21 €.

Kutina kuriin

Kun päänahassa on isoina liuskoina lähtevää hilsettä, ja iho on kutiseva ja ärtynyt, on kyseessä rasvainen hilse. Se on yksi yleisimmistä hilsetyypeistä, joten keinoja sen taltuttamiseen onneksi löytyy.

Cutrinin BIO+ Clear Anti-Dandruff Peel Mask -naamio sopii myös terveen hiuspohjan kuorintaan kuolleen ihosolukon irrottamiseksi, 16 €.

Yleisin syy on taliköhnäihottuma eli seborrooinen ekseema, jonka aiheuttavat hiuspohjassa normaalistikin elävät rasvahiivat. Kun hiuspohjassa on paljon talia, eli likaa ja rasvaa, hiivasienten kiihtynyt aineenvaihdunta pääsee ärsyttämään ihoa ja aiheuttamaan hilsettä.

Sim Sensitive System 4 Shale Oil 4 sampoon liuskekivioljy tasapainottaa talineritystä ja rahoittaa hiuspohjaa, ja tuote on suunniteltu erityisesti rasvaisen hilseen ongelmiin, 17 €.

Tärkeintä on säännöllinen pesu. Rasvaiseen hilseeseen purevat hilsesampoot. Niitä voi käyttää joko päivittäin tai muutaman kerran viikossa normaalin sampoon rinnalla. Helpotusta saa myös lisäämällä hiuspohjaan hydrokortisonilinimenttiä tai glyserolia sisältävää käsihuuhdetta. Ihmekikka, mutta toimii!

Liiskaletti liehuvaksi

Pesuvälin pidentäminen ei saa rasvoittumista aisoihin, vaan hiukset ovat aina littanat ja elottomat. Miten ne pysyisivät kuohkeina edes päivän?

Jos käytät paljon muotoilutuotteita, pese hiuksesi syväpuhdistavalla sampoolla kerran viikossa. Redken Hair Cleansing Cream vapauttaa hiukset myös metalli- ja mineraalijäämistä hedelmähappojen avulla, 32 €.

Jopa joka kolmannella on rasvoittuva päänahka. Hiusten pesuvälin pidentäminen voi joskus vain pahentaa ongelmaa, sillä rasvaisessa hiuspohjassa viihtyvät myös erilaiset sienet ja hiivat.

Lushin Jumping Juniper -palasampoon nimeen vannovat monet rasvaisesta hiuspohjasta kärsivät. Laventelia ja katajaa sisältävä tuote jättää päänahan raikkaaksi, 14 €.

Oikea hoitokeino on säännöllinen pesu tuuheuttavalla tai rasvoittuvalle päänahalle tarkoitetulla sampoolla. Liian kuivattava sampoo saattaa vain lisätä talineritystä, sillä myös rasvaista ihoa täytyy kosteuttaa. Valitse ilmavaksi jättävä mutta hoitava hoitoaine ja levitä sitä sekä latvoihin että hiuspohjaan. Jätettävät hoitosuihkeet toimivat kevyempään kosteutukseen.

Raaviskelija

Lumikone vai liiskaletti? Helli päänahka kuntoon

Tulipa oikein roppakaupalla kalliita tuotteita. Itselläni oli epätoivon partaalle vieviä kuivan hiuspohjan ongelmia. Ensin luulin, että minulla on hilsettä ja käytin kaikki mahdolliset apteekin ja muiden kauppojen hilseshampoot. Eikä mitään apua niistä. Sitten luulin että minulla on täitä, koska hiuspohjaa kutisi vietävästi koko ajan. Ja niin ryntäsin ostamaan täishampoita. Ei ollut täitä. Rahaa paloi, eikä mistään ollut apua. Lopulta sain vihjeen Sebamed-shampoosta. Ja XZ Niittyvilla-...
Lue kommentti

Unitutkija jakaa ihmiset neljään nukkujatyyppiin. Oletko leijona, delfiini, karhu vai susi?

Entäpä, oletko aamuvirkku vai yökukkuja?

Unitottumuksemme määrittävät meille jokaiselle oivallisimmat ajat herätä, syödä, liikkua ja nukkua. Näin uskoo brittiläinen unitutkija, lääkäri Michael Breus.

Breus pitää vastaanottoa Los Angelesissa ja on kirjoittanut useita kirjoja unihäiriöistä. 16 vuotta yksityisellä klinikallaan työskennellyt lääkäri huomasi ensimmäisinä vuosinaan, että hänen normaalit hoitokeinonsa eivät auttaneet unettomuudesta kärsiviin ihmisiin.

– Ymmärsin, että potilaani eivät kärsi unettomuudesta. He osoittautuivat yökukkujiksi. Ainakin jotkut heistä, Breus kertoo Independent-lehdelle.

Breusin mukaan yöukkujat voivat erinomaisesti viikonloppuisin ja lomalla. He menevät nukkumaan noin yhdeltä yöllä ja heräävät aamulla kello 8–9. Mutta kun arki taas koittaa, kukkujat tuntevat itsensä väsyneiksi.

– Huomasin, että heidän sisäinen kellonsa on häiriintynyt.

Tämä oivallus sai Breusin pohtimaan, onko olemassa muita nukkujatyyppejä, joiden sisäinen kello käy eri ajassa valtavirran kanssa. Uudessa kirjassaan The Power of When hän esittelee löydöksensä.

Hän päätyi neljään eri nukkujatyyppiin ja nimesi ne karhuihin, delfiineihin, leijoniin ja susiin. Vahvoja aamuvirkkuja ovat leijonat ja yökukkujia sudet; kumpaankin ryhmään kuuluu noin 15–20 prosenttia kaikista ihmisistä.  

Joka kymmenes on Breusin mukaan delfiini, joka nukkuu kevyesti ja saattaa heräillä monta kertaa yössä. Hekin ovat melkoisen aamuvirkkuja. Lääkäri määritteli nukkujatyypeille muitakin ominaisuuksia. Delfiiniryhmässä on muun muassa paljon perfektionisteja, joiden aineenvaihdunta toimii hyvin. He ovat varuillaan ihmissuhteissaan eivätkä harrasta riitelemisestä.

Lue myös! Tämän vuoksi säpsähdät hereille, kun olet nukahtamassa

Tyypillisin nukkujatyyppi on karhu. Heitä on noin puolet väestöstä, Breus sanoo. He nukkuvat yleensä hyvin ja sikeästi, mielellään vähintään kahdeksan tuntia joka yö. ”Karhut” ovat kuuluisia ruokahalustaan ja ystävällisyydestään.

Ihmisten unitottumusten ja niihin liittyvien persoonallisuuksien kartoittamisen lisäksi Breus suosittelee jokaiselle nukkujatyypille tietynlaista vuorokausirytmiä. Kun ihminen on löytänyt luonnollisen rytminsä, hänen väsymyksensä vähenee ja tuotteliaisuus lisääntyy kuin itsestään – onpa hän sitten täydellinen aamuihminen tai loistava iltaseuralainen.

Selvitä nukkujatyyppisi ja ideaali päivärytmi

Oman nukkujatyyppisi voit selvittää Breusin testillä täällä, tai ehkä tunnistat sen jo lukemalla eri nukkujatyyppien ideaalit päivärytmit. Oletko pitkään aamulla unenpöpperössä vai alatko heti hommiin? Kaipaatko raskasta aamupalaa vai syötkö mieluummin välipaloja iltapäivällä?

Breus on listannut kunkin tyypin parhaat ajat myös liikunnalle, työnteolle ja seksille.

Katso, miten sinun kannattaisi järjestää päiväsi ja rutiinit sen mukaan, oletko leijona, karhu, delfiini vai susi.  

Unettomalle! Nolla tuntia unta viime yönä? Näin selviät päivästä

Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock
Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock

Leijonan ihannepäivä

05.30–06.00 Herätys ja toimintaa! Leijonat ovat täydessä terässä heti herättyään. Heille sopii varhainen aamupala, joka täyttää mahan. Harva leijona on ylipainoinen, sillä he syövät terveellisesti.

06.00–07.30 Leijonat ovat heitä, jotka hyötyvät eniten aamuseksistä. He ovat usein iltaunisia ja päivät venyvät helposti töissä, koska moni leijonista ylenee toimitusjohtajaksi tai muihin korkeisiin tehtäviin. Virkeä leijona nauttii varhaisista lemmenleikeistä ja saa niistä puhtia päivään.

07.30–10.00 Varhaiset herätykset saavat leijonat kaipaamaan pientä välipalaa jo silloin, kun muut syövät vasta aamiaistaan. Tämä on leijonien huippuaikaa, joka kannattaa käyttää ajattelutyöhön.

Suosittelemme! 5 minuuttia riittää – piristä ilmettä pikakasvohoidolla

12.00–13.00 Nauti päivänvalosta ja lounaasta – mutta älä hiilareista! Ne tekevät iltapäivällä uneliaan olon.

13.00–17.00 Tässä vaiheessa päivää on luonnollista, että leijona alkaa hieman nuutua. Uusien ideoiden ja kaiken vapaan luomisen paras hetki on nyt!

17.00–18.00 Lähde liikkumaan! Vaikka leijonat ovatkin aamuvirkkuja, varhainen liikuntahetki on hyvä siirtää illansuuhun – eli sinne, missä energiaa tarvitaan eniten.

18.00–19.30 Illallisaika! Kenties nyt maistuisi yksi drinkki, kuten unitutkija suosittelee?

19.30–22.00 Leijonat kömpisivät mieluiten jo sänkyyn ja vetäisivät peiton päällensä. Mutta jos he ovat noudattaneet unitutkijan ohjeita, he ovat nyt poikkeuksellisesti pirteitä ja ehtivät vielä sosiaalisille riennoilleen. 

22.30–01.30 Levollinen uni alkaa maistua tässä vaiheessa, mikäli leijonat ovat ylittäneet itsensä ja malttaneet kokeilla uutta päivärytmiään.

Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock
Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock

Delfiinin ihannepäivä

06.30–07.30 Tyypillinen delfiini on hereillä, mutta hän on liian väsynyt noustakseen ylös ja liian virkeä jäädäkseen sänkyyn. Silloin olisi paras nousta ylös ja harrastaa jotain liikuntaa.

07.30–09.00 Delfiineille sopii proteiinipitoinen aamupala. Hiilarit eivät sovi delfiinien aamuun, sillä ne tekevät ihmistyypin hitaaksi ja uneliaaksi.

09.00–12.00 Delfiinit ovat yleensä tässä kohti päivää niin sumussa, että kuppi kahvia saattaisi olla hyväksi. Jos aikatauluun kuuluu töitä, ne kannattaa tehdä omassa rauhassa. Tiimitöistä delfiinityypit eivät pidä muutenkaan, eivätkä varsinkaan tässä kohti päivää.

12.00–13.00 Delfiineillä on paha tapa unohtaa lounas. Terveellinen ateria keskipäivän tienoolla auttaa pysymään hereillä ja ajatukset tasapainossa.

13.00–16.00 Tämä on delfiinien suosikkiaikaa päiväunille, mutta Breusin mukaan päikkäreitä parempaa toimintaa olisi kävelylle lähteminen.

16.00–18.00 Pitääkö sinun tehdä jotain aivotyötä? Illansuu on valppaille delfiineille parasta aikaa projektien ja raporttien valmisteluun.

18.00–19.00 Hyperaktiivisten delfiinien mieli muuttuu iltaa kohti entistä levottomammaksi. Ennen ruokailua heille suositellaan puolentunnin hiljaista hetkeä, esimerkiksi meditoiden.

19.00–20.00 Hiilihydraattia sisältävä illallinen rauhoittaa virkeää delfiiniä. Katso siis, että lautasellasi on perunaa, pastaa tai muuta hiilaria.

20.00–20.30 Seksiä, kiitos!

20.30–23.30 Kierroksilla käyvät delfiinit eivät hyödy sängyssä pyöriskelystä. Ennen nukkumaan menoa heidän on syytä katsoa televisiota tai nauttia lasi viiniä – mutta viimeinen huikka kannattaa ottaa ennen kello 21.

23.30 Nukkumaan! Delfiinit pärjäävät usein kuuden tunnin yöunilla. Jos et saa unta tässä vaiheessa, kokeile erilaisia nukahtamiskeinoja.

Suosittelemme! Eikö uni tule? 14 + 8 vinkkiä, jotka auttavat

Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock
Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock

Karhun ihannepäivä

07.00–07.30 Painatko sinäkin usein torkkunappulaa? Tyypillinen karhu torkuttaa ainakin kahdesti, vaikka enemmän hyötyä olisi kävelylle lähtemisestä tai pikaseksistä.

07.30–09.00 Karhut rakastavat ruokaa ja he nauttivat välipaloja aina, kun vain voivat. Proteiinit kuuluvat ihanneaamupalaan, mutta hiilihydraatit ja kahvi eivät.

09.00–10.00 Auringonvalo määrää pitkälti karhujen vireystilaa. He voivat olla pitkään aamulla unenpöpperöisiä. Pieni kävely luonnonvalossa viimeistään tässä kohti aamua auttaa herättämään karhun hitaalla käyvät aivot.

Mielenkiintoista! Kuluuko aamu pökkyrässä? Oletkin ehkä unihumalassa

10.00–12.00 Nyt on kahvikupin ja tärkeiden töiden aika. Ennen keskipäivää karhujen älykkyys on huipussaan; nyt kannattaa tehdä alta pois vaativimmat hommat.

12.00–13.00 Lounastauolla karhu hyötyy eniten puolen tunnin kävelystä ennen ruokailua. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, joka on monesti karhuilla jumissa.

13.00–15.00 Väsyttääkö? Iltapäiväkooman saa kuriin meditoimalla tai tosi pienillä päiväunilla – ei suklaapatukalla.

15.00–18.00 Myöhäinen iltapäivä sopii sosiaalisiin tapaamisiin ja esiintymisiin. Minivälipala eli noin 250 kalorin ateria pitää aivot skarppina.

18.00–19.00 Liikuntaa!

19.00–20.30 Yleensä karhut kaipaavat illallista jo kuuden aikoihin, mutta tunnin siirto voi auttaa myöhäisen illan mielitekojen vastustamisessa. Ruokaileminen kolme tuntia ennen nukkumaan menemistä sopii karhuille.

20.30–22.00 Kuuma kylpy ja kirja tai kevyt jutustelu rytmittävät kohti yöunia.

22.00–23.00 Sulje puhelimet ja hae nautintoa seksistä!

23.00 Hyvää yötä!

Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock
Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock

Suden ihannepäivä

07.00–07.30 Susityypit eivät mielellään heräisi ennen aamuyhdeksää. Herätys kello 7 vaatii kaksi kelloa ja noin puolen tunnin tuumaustauon.

07.30–08.30 Kahvi ei pelasta aamu-unista, mutta kunnon aamiainen sopii herättäjäksi.

08.30–11.00 Suuntaa ulos kävelylle, ja aivosumu on pois kello 10 mennessä. Lemmenleikit piristäisivät myös suden aamua – mutta ethän nukahda uudelleen?

11.00–13.00 Hienoa, jos olet pystynyt olemaan erossa kofeiinista tähän saakka. Pidä kahvihetki näihin aikoihin päivästä!

13.00–14.00 Päivä alkaa hiljalleen valjeta ja harmaus häipyä. Lounas ystävien kanssa sopisi hyvin tähän väliin.

14.00–16.00 Kahden tunnin kuluttua lounaasta suden energiapiikki on korkeimmillaan. Työpäivä alkaa oikeastaan vasta nyt.

16.00–18.00 Delfiinit, karhut ja leijonat ovat tällä hetkellä äärettömän väsyneitä, mutta susijengi saa paljon aikaan. Nyt on hyvä hetki vakuuttaa pomo tai tehdä kotitöitä.

18.00–20.00 Koska iltalataus on niin suuri, susi hyötyy myöhäisestä jumpasta.

Lue myös! Iltakävely auttaa nukahtamaan – tässä syy

20.00–21.00 Kenellepä ruoka ei maistuisi jo? Käy siis illallisen kimppuun.

21.00–23.00 Paras hetki päivästä on käsillä: miksi et käyttäisi sitä petipuuhiin? Sudet ovat riskinottajia ja seksuaalisesti aktiivisia tyyppejä, joille seksi sopii niin aamulla kuin illalla.

23.00–00.00 Laske kierroksia lisää! Sulje turhaan valvottavat ruudut, ota rennosti ja käy vaikkapa kuumassa suihkussa.

00.00–00.30 Pari viikon sitoutuminen uuteen aikatauluun pitäisi tuoda unen viimeistään puolenyön jälkeen.

Lähteet myös: Daily Mail ja The Telegraph

Oletko nukkujatyypiltäsi karhu, delfiini, susi vai leijona?