Hollywood-julkkikset vannovat meditaation nimeen. Voiko hengityksen tarkkaileminen oikeasti tehdä ihmeitä? On pakko kokeilla.

Hengitä kuin Heidi Klum: sisäääään, ulooossss, sisäään, uloosss...  Kuva Lehtikuva

Vien käteni korvan juurelle ja alan puristella sormieni välissä tahmaista rusinaa. Se ritisee ja litisee.

Kippaan rusinan kämmenelleni ja sivelen sormenpäällä sen poimuja. Annan katseeni uppoutua sen jokaiseen laaksoon ja halkeamaan.

En ole koskaan ennen tutkinut rusinaa. Enkä ole tullut edes ajatelleeksi, että sitä voisi kuunnella.

Sitä en ole varsinkaan ajatellut, että rusinan kuuntelemisella voisi olla jotakin tekemistä meditoimisen kanssa.

Sinäkin Giseleni

Ennen meditoiminen kuulosti hippien hommilta, se toi mieleen parrakkaat miehet ja Intiaan hurahtaneet ex-uranaiset.

Sitten tapahtui jotakin. Yhtäkkiä Hollywood-julkkikset ilmoittivat aloittavansa päivänsä meditoimalla. Gisele Bündchen kertoi tekevänsä sitä. Orlando Bloom kertoi tekevänsä sitä. Gwyneth Paltrow, tietenkin, kertoi tekevänsä sitä.

Pian trendikkään työpaikan merkki ei ollutkaan luovasti nurkkaan heitetty säkkituoli vaan meditaatiohuone.

Ulkopuolinen ymmärtää hehkutuksesta sen verran, että meditoimisessa on pakko olla jotain. On otettava selvää mitä. 

Päivä 1

Pää tokkurassa

Puulattialle on aseteltu lampaantaljaa muistuttavia mattoja, ja niiden päälle on viikattu siististi vilttejä. Seinän kokoisten ikkunoiden takana huojuvat hiirenkorville puhjenneet koivut, ja keskellä huonetta lepattaa pari tuikkua. Kaikki näyttää juuri niin seesteiseltä kuin meditaatiokurssilla olettaisikin.

Viitisentoista ihmistä on tullut Läsnäolon tila -nimiseen paikkaan Helsingin Haagassa. Tarkoituksenamme on omistaa viikonloppu Mindfulness-Based Stress Reduction -menetelmälle.

Mindfulness tarkoittaa suomeksi hyväksyvää tietoista läsnäoloa. Ideana on tehdä harjoituksia, jotka opettavat tuomaan huomion nykyhetkeen. Ihmisen mieli laukkaa menneessä ja tulevassa, mutta hengitys ja kehon aistimukset ovat aina tässä ja nyt.

Mindfulness pohjautuu buddhalaiseen meditaatioon ja joogaan, mutta se on länsimaisen ihmisen helpotukseksi varsin lääketieteellistä puuhaa. MBSR-menetelmää on tutkittu Massachusettsin yliopiston stressinhallintaklinikalla yli kolmekymmentä vuotta.

Aloitamme perinteisestä istumameditaatiosta. Asettaudun istuma-asentoon, suljen silmät ja alan noudattaa ohjaajamme, mindfulness-mbsr-kouluttaja Leena Pennasen ohjeita. 

Havainnoin hengitystäni. Vatsa nousee ja laskee, nousee ja laskee, nousee ja laskee. Sitten jalkaa alkaa pistellä ja alaselkään sattua. Yritän palauttaa karanneen huomioni ohjeiden mukaan hengitykseen lempeästi ja suhtautua kipristelyyn hyväksyvästi, mutta oikeasti haluaisin vain vaihtaa asentoa.

Hengityksen jälkeen aistimme kehoa ja havainnoimme ääniä. Tunnen maata vasten painuvat jalkani ja jumittuneet hartiani. Kuulen, kuinka ilmastointi humisee ja liikenne kohisee.

Sitten Leena ohjaa meidät havainnoimaan mieleemme juolahtavia ajatuksia. Järkeeni ei mahdu, miten ajatuksiaan voi tarkkailla "kuin poutapilviä taivaalla". Onneksi en ehdi epäillä älyäni pitkään, kun Leena kumauttaa sointumaljaa.

Puolen tunnin jälkeen pää on tokkurainen kuin päiväunien jälkeen. Fiilis on myös vähän huijattu. Odotin enemmän: transsia, pyhyyttä, rauhaa tai edes jotakin. Tässäkö kaikki? 

Rusinoita ja vartalovoidetta

Seuraavaksi kokeilemme epämuodollista meditoimista. Se on suorastaan huvittavan yksinkertaista: riittää, että johonkin puuhaan keskittyy kaikin aistein.

Moni meditoi tiskatessaan, mutta me aloitamme rusinoista. Harjoitamme  aloittelijan mieleksi kutsuttua suhtautumistapaa. Siirrämme hetkeksi syrjään kaiken, mitä tiedämme kuivatuista rypäleistä ja keskitymme tutkimaan niitä uusin silmin, sormin ja korvin.

Sivelen rusinan poimuja, katselen uurteita ja vien sen korvalleni. Kun maistan sitä, hämmästyn, miten pikkuisen rusinan makeus täyttää koko suun. 

Päivä 2

Tunne sun luut

– Tutki uteliaana, mitä tuntemuksia tunnet varpaissasi. Tuntemuksia voivat olla kylmä, kuuma, kostea, raskas, kevyt, kihelmöinti ja puutuminen.

Vien huomioni vuorotellen varpaita pitkin nilkkaan, sitten sääreen, sitten pohkeeseen. Tunnen painon pohkeen alla ja vaatteiden kutituksen sääressä.

– Aisti myös pintaa syvemmältä, aina luihin saakka.

Luitani en osaa aistia, mutta muuten kehomeditaatio tuntuu yllättävän helpolta. Makaamme raatoina maassa ja tunnustelemme kehon jokaisen kohdan varpaista päälakeen. Hengityksestä ajatus karkaa vähän väliä, mutta lattiaa vasten painuvassa kantapäässä se pysyy. Ainakin hetken.

– Jos tunnet kyllästymisen tai levottomuuden tunteen, huomioi se, mutta palaa takaisin kehoon.

Kiinni jäin. 

Päivä 3

Syke nousee

Alan tarkkailla hengityksen tahdissa nousevaa vatsaani tottuneesti kuin paraskin munkki. Kunnes yhtäkkiä tajuan, että olen unohtanut hoitaa erään tärkeän asian.

Stressi hyökyy aaltona rinnan alle.

Vatsaa kipristää ja lihakset jännittyvät. Mutta sitten päätän kuunnella Leenan ohjeita ja tutkailla epämiellyttävää tunnetta. Kuuntelen sydämeni sykettä ja tunnustelen kiristyneitä hartioitani. Hengitän ja annan tuntemusten tulla ja mennä. On hämmentävää tajuta, että valtavana vyöryvä tunne on ihan siedettävä, kun sitä ei pakene sähläämiseen.

Sisäistän kurssilla toistellun lauseen, jonka mukaan ajatukset ovat vain ajatuksia. Mieleni on täynnä kauhukuvia, mutta ne eivät ole totta – eivät nyt, eivätkä todennäköisesti tulevaisuudessakaan.

Hyväksyn myös sen, ettei autuus ole onnistuneen harjoituksen merkki. Joskus olo on euforinen. Joskus mieli karkaa viidentoista sekunnin välein ja selkään sattuu. Olennaisinta ei ole itse harjoitus, vaan sen vaikutukset arkeen.

Siksi kurssi onkin vasta alkua. Leena antaa mukaan kolme äänitettyä meditaatioharjoitusta ja kannustaa meitä meditoimaan kuukauden ajan joka päivä puoli tuntia.

Neljässä viikossa meidän pitäisi huomata, että elämä alkaa muuttua. 

Viikko 1

Sujuu kuin laihis 

Meditoimiseen pätevät samat lainalaisuudet kuin laihduttamiseen. Ei auta, että aloittaa armottoman kuurin ja repsahtaa sitten vanhaan. Uudet tavat pitäisi ujuttaa arkeen, ja se ei ole ihan helppoa.

Tulen parina iltana kotiin vasta yhdeltätoista. Tiskit haisevat altaassa, mutta minun pitäisi asettua matolle puoleksi tunniksi tunnustelemaan, kihelmöivätkö varpaani. Havahdun, että olen nukahtanut toisen jalan aikana.

Vaihdan taktiikkaa ja vilkaisen sopivan ajan kalenterista jo aamulla.

Istun tuolille ja alan tunnustella, kuinka ilma virtaa nenästä sisään, nostattaa vatsaa ja palaa samaa reittiä takaisin.

Ajatus karkaa lomasuunnitelmiin, mutta en tuskastu. Tiedän, että keskittymiskykyni ei ole vielä kovin kehittynyt.

– Mielesi siirtyy lupaa kysymättä muualle monta kertaa harjoituksen aikana, Leenan ääni vakuuttaa nauhalta. 

Viikko 2

Huono unilääke

Olen päässyt kehomeditaatiossa onnistuneesti päälakeen asti. Sitten nauha loppuu. Olen yhä hereillä. Valitettavasti, sillä kello on yöllä kaksi.

Alan epäillä touhun hyödyllisyyttä. Olen harjoittanut jokapäiväisen puolituntiseni, mutta kehoni käy sellaisilla kierroksilla, että syke laukkaa sängyssäkin hölkkävauhtia. Edes öinen makuumeditaatio ei saa minua nukahtamaan.

Tiedän, että elämässäni on paljon kaikenlaista meneillään, mutta valvominen tuntuu kohtuuttomalta. Onhan harjoittamani menetelmän nimessä sanapari "stress reduction", stressin vähentäminen. 

Viikko 3

Minä ja maailmankaikkeus

En ole tajunnutkaan, kuinka äänekkäästi linnut laulavat. Istun puistossa viltillä ja olen päässyt hengitysten ja äänten tarkkailusta vaiheeseen, jossa olen vain läsnä, ilman erityisiä huomion kohteita. Aurinko lämmittää kasvoja, tuuli värisyttää ihoa ja jäätelökioskin jonosta kantautuu kolikoiden kilinää. Hetken kaikki, kesä, maailma, elämä, on tässä.

Olen kuullut ihmisten sanovan, kuinka he tuntevat meditoidessaan olevansa yhtä maailmankaikkeuden kanssa. Olen naureskellut sille mutta en naura enää.

Vähitellen tunnen olevani valmis. Tunteessa on selittämätöntä alitajuista selkeyttä, hieman kuin niinä aamuina, kun herätessään tietää, että kello on jo seitsemän. Kännykkäni soi saman tien ja ilmoittaa, että 28 minuuttia on kulunut.

Eikä olemassa olemisen ihmeellisyys jää vain puistoon. Se alkaa pilkahdella kauppareissuilla ja iltakävelyillä. Tuijotan valoa vasten leijailevia voikukan haituvia ja ihailen lehmusten vehreyttä. Bussissa en räpellä kännykkää vaan liikutun emäntänsä sylissä istuvasta koirasta, joka tarkkailee maailmaa kuono ikkunaan liimaantuneena. 

Viikko 4

Kahvivieroitusta

Herään aamulla pirteänä. Tajuan, että minä, pahimman luokan tyynyn kääntelijä, olen nukkunut jo viikon heräilemättä. En tosin ole varma, johtuuko se meditoimisesta. Olen nimittäin lopettanut iltakahvien juomisen. Toisaalta ilman uutta elämäntapaani en olisi tajunnut käyväni kierroksilla, joita olen kiihdyttänyt vahvoilla kahvimukillisilla.

Muutakin on tapahtunut. Olen alkanut kyseenalaistaa tapani haluta koko ajan jotakin.

Entä jos keskittyisin syömiseen, enkä tavaisi samalla käteen sattuvaa mainosta? Entä jos kävelisin rauhassa enkä viihdyttäisi itseäni soittamalla jollekulle?

Opettelen näkemään odottamisen toisin. Kun ystäväni ilmoittaa myöhästyvänsä lenkkitreffeiltä, en laske marttyyrinä minuutteja vaan istun puistonpenkille nauttimaan auringosta. 

Viikko 5

Kiitos koiranputkista

Kuukausi on ohi. En ole valaistunut tai seestynyt. Keskittymiskykyni on edelleen kuin kolmevuotiaalla, ja pätkivä nettiyhteys raivostuttaa niin kuin ennenkin. Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että paljon voi vielä tapahtua.

Ja jos ei tapahdukaan, puolen tunnin hiljentyminen on pieni hinta kahdeksan tunnin yöunista. Ja varsinkin niistä ihmeellisistä hetkistä, joina koiranputket heiluvat tuulessa, enkä minä vain katso niitä, vaan näen ja tunnen.

Meditoiminen

 • Parantaa keskittymiskykyä.
 • Lievittää stressiä ja sen ikäviä  sivuvaikutuksia.
 • Syventää unta.
 • Lisää empatiaa.
 • Vähentää ahdistusta.
 • Opettaa erottamaan toisistaan tunteet, ajatukset sekä kehon tuntemukset ja aistimukset.
 • Opettaa lempeää ja hyväksyvää asennetta.
 
Mindfulness tarkoittaa hyväksyvän tietoisen läsnäolon 
taitoa. Kyky pysyä juuri tässä hetkessä on taito, joka kehittyy meditaatioharjoitusten avulla. Harjoituksia on erilaisia, mutta idea on sama: huomio viedään havaintoihin ja aistimiseen. 
 
Yksinkertaisin tapa on keskittyä tuntemaan hengitys vatsan kohoiluna tai ilmavirtana nenässä. Kun mieli karkaa muualle, se palautetaan takaisin hengitykseen. Huomion kohteena voivat olla myös ympäristön äänet tai kehon tuntemukset. Vaikka ihminen ei ulkoisesti tee mitään, kehossa tapahtuu paljon: stressihormonien määrä vähenee, aineenvaihdunta hidastuu ja tietyt aivoalueet aktivoituvat.
 
Mindfulness-Based Stress Reduction -menetelmä sopii myös niille, jotka suhtautuvat meditointiin vähän epäillen. Sitä on tutkittu paljon, eikä siihen liity uskonnollisuutta.
 

Tahmaako meditaatioharrastuksen aloittaminen? Apua voi saada kännykkäsovelluksesta.

Meditaation vaikutuksista mielialaan, terveyteen ja onnellisuuteen on vakuuttavaa tutkimusta. Kaiken muun hyvän lisäksi meditoiminen on varsin yksinkertaista ja ilmaista. Siitä huolimatta alkuun pääseminen voi olla hankalaa – ajatukset harhailevat, nukuttaa tai ahdistaa.

Psykoterapeutti Henriikka Maikku, meditaatio-opettaja Sampo Manninen ja onnellisuustutkija Emma Seppälä vinkkaavat, miten aloittelijan ongelmista pääsee yli. 

Kun yritän meditoida, nukahdan.

Kokeile meditoida heti herättyäsi ja käytyäsi vessassa. Meditoi istuen, älä maaten.

Heti kun suljen silmäni, mieleeni tunkee kauppalistaa ja muuta joutavaa.

Kokeile hengitysharjoituksia, joiden avulla voit palauttaa keskittymisesi harhailevista ajatuksista takaisin hengitykseen. 

En taivu lootusasentoon.

Ei haittaa. Voit vain istua selkänojallisella tuolilla jalkapohjat lattiassa ja kädet sylissä.

Meditointi nostaa mieleeni ikäviä ja ahdistavia asioita.

Meditaatio purkaa painolastia, jota meihin kertyy. Siksi se voi aiheuttaa ahdistusta. Etsi ammattiapua, jos mieltä myllertää liikaa.

Tuntuu, etten tajua enkä osaa.

Alku on takkuista. Anna meditaatiolle aikaa tai kokeile ohjattua meditaatiota.

Minulla ei ole aikaa meditoida.

Et tarvitse kuin viisi minuuttia aamulla ja viisi minuuttia työpäivän jälkeen. Meditaatio on lepoa siinä missä yöunikin, joten kelloa voi huoletta siirtää herättämään vähän aikaisemmin.

Ohjatun Meditaation kuunteleminen on helppo tapa aloittaa meditoiminen. Kuva: Shutterstock.

Vaikka älypuhelin on usein meditoidessa häiriötekijä, joskus se voi olla myös apulainen. Kokeile esimerkiksi näitä sovelluksia. 

1. Insight Timer

Sovellusta voi käyttää ajastimena tai kuunnella ohjattuja englanninkielisiä meditaatioita, joita on satoja.

2. Headspace.

Ilmainen kymmenen päivän ohjelma opettaa meditaation perusteet kymmenessä minuutissa per päivä.

3. Take a Break!

Sovelluksessa on ohjattuja englanninkielisiä meditaatioita ja rentouttavia taustamusiikkeja sekä -ääniä.

Shamaani

Mistä aika meditaatioon? Kuusi vinkkiä aloittelijalle

Jos iltapäivällä tai illalla meditoit ja se johtaa nukahtamiseen, niin ei sillä minusta ole niin väliä aluksi, sillä uni on myös parantavaa. Nukahtaessa ja meditaation aikana aivoaaltojen frekvenssi laskee, tällöin syntyy rentoutunut tila, jolla on parantava vaikutus. Tieteellisesti meditaation idea on oppia laskemaan frekvenssiä luonnostaan, jolloin suorituskyky, muisti ja oppiminen paranee, sekä empatiakyky. Lisäksi alhaisemmat aivoaallot laskevat tajunnan tilaa, jolloin ulkoisen maailman voi...
Lue kommentti

Gynekologit ovat huolissaan naisille markkinoiduista laserhoidoista, joiden väitetään auttavan lukuisiin vaivoihin.

Suomessa on muutaman vuoden ajan ollut tarjolla emättimen kiristyshoitoja, joita tehdään laserilla. Toimenpiteessä emättimeen viedään laservaloa johtava sauva, jonka avulla kudosta valotetaan, ja se lämpenee noin 60 asteeseen. Hoito kestää 20–40 minuuttia kertaa kohden.

Suomen Gynekologiyhdistys otti hiljattain kantaa näihin emättimen nuorennushoitoinakin tunnettuihin toimenpiteisiin. Yhdistyksen lausunnon mukaan laseriin tai lämpöön ja mikroaaltoihin perustuvien hoitojen hyödyllisyydestä ei ole tieteellistä näyttöä.

– Lausunto tehtiin, koska erilaiset kaupalliset tahot ovat alkaneet markkinoida aggressiivisesti erilaisia lämpö- ja laserlaitteita. Potilaan on hyvin vaikea tietää, mikä teho laitteilla on, dosentti Tomi Mikkola, HYKS Naistenklinikan urogynekologian osastonylilääkäri kertoo.

Iän tai synnytysten myötä löystyneitä paikkoja kiristellään ainakin Cityklinikan Helsingin ja Turun toimipisteissä sekä raumalaisessa Tohtoripalvelussa. Kaikissa paikoissa laserhoitoja tekee sama mies, gynekologi Lasarus Mitrofanoff.

”Hoidon antaminen perustuu ei-lääketieteelliseen näyttöön.”

Cityklinikan verkkosivujen mukaan kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että laserilla tehty emättimen kiristys on ”tehokas, potilaalle hyvin helppo ja täysin turvallinen hoitomenetelmä”. Hoitoja klinikalla tekevä Lasarus Mitrofanoff kuitenkin myöntää, että kiristyshoito ei perustu lääketieteelliseen tutkimukseen.

– Kiristyshoitoa ei ole lääketieteellisesti tutkittu ollenkaan, mutta lääkärit ovat tutkineet, että emätin kiristyy jo ensimmäisen hoidon jälkeen. Hoidon antaminen perustuu ei-lääketieteelliseen, kokemusperäiseen näyttöön, Mitrofanoff sanoo.

Koska kunnollinen tutkimustieto emättimen kiristyshoidoista puuttuu, Mitrofanoff kertoo tukeutuvansa laitteita valmistavan yrityksen antamiin tietoihin.

– Toivon, että asiaa innostuttaisiin tutkimaan yliopistotasolla Suomessa. Jos joku nuori tutkija tekisi aiheesta väitöskirjan ja osoittaisi, ettei hoidoista olekaan hyötyä, sittenhän asia olisi selvitetty, hän miettii. 

Eettisiä ongelmia

Cityklinikan verkkosivuilla kehutaan, että 95 prosenttia laserilla hoidetuista potilaista on ollut tyytyväisiä. Korkean prosenttiluvun takana on laitevalmistajaan sidoksissa oleva taho, jonka tekemässä tutkimuksessa on ollut mukana vain 21 naista. 

– Lumevaikutus on aika iso tämäntyyppisissä hoidoissa, Mikkola sanoo.

– Jos joku haluaa uskoa, että laser- tai lämpöhoito nuorentaa emätintä ja haluaa siihen rahansa laittaa, se on jokaisen oma asia, kunhan tietää, ettei hoito ole tutkitusti tehokasta. Lumehoidon antaminen potilaalle, joka luottaa saavansa tehokasta hoitoa, taas on eettisesti hyvin tuomittavaa.

Vielä nuorennus- ja kiristyshoitoja tuomittavampana Mikkola pitää sairauksien hoitamista laserilla ja lämpöhoidoilla. Emättimen kiristäminen ei nimittäin ole ainoa toimenpide, johon Suomessa käytetään laseria. Mitrofanoffin mukaan laserista olisi apua ponnistusvirtsankarkailuun, vaihdevuosien jälkeiseen emättimen kuivuuteen ja kohdun laskeuman oireisiin.

Näihin vaivoihin on olemassa myös tieteellisesti tehokkaiksi todistettuja hoitoja. Virtsankarkailuun auttavat esimerkiksi fysioterapia ja leikkaus, joskus myös painon pudottaminen. Laskeumia taas hoidetaan yleensä leikkauksilla, sekä yksityisessä että julkisessa terveydenhuollossa. 

– On eettisesti arveluttavaa uskotella, että laserhoidoilla saa saman hyödyn kuin leikkauksella. Pahimmillaan potilas maksaa sekä lumehoidosta että myöhemmin oikeasta hoidosta, Mikkola sanoo. 

”Pahimmillaan potilas maksaa sekä lumehoidosta että oikeasta hoidosta.”

Lääkärinä gynekologin täytyy ensin ehdottaa potilaille hoitoja, jotka on todistettu tehokkaiksi. Osa potilaista ei kuitenkaan halua leikkaukseen, jos tarjolla on muitakin vaihtoehtoja – vaikka niiden tehoa ei olisikaan todistettu. Mitrofanoffin mukaan 80–90 prosentilla emättimen kiristykseen tulevista naisista on todellisuudessa kohdun laskeuma, joka haittaa elämää ja arkea muutenkin kuin seksin aikana. Osaa näistä laskeumapotilaista hoidetaan silti laserilla.

– Suurin osa heistä ohjataan laskeumaleikkaukseen julkiseen sairaalaan, pieni osa haluaa leikkauksen yksityisesti ja ehkä yhdestä viiteen prosentin kohdalla päädytään kokeilemaan laserhoitoa, koska asiakas ei leikkaukseen halua, Mitrofanoff toteaa.

Hän kertoo käyvänsä potilaiden kanssa ensin läpi muut hoitomuodot. 

– Vasta jos muut hoidot eivät sovellu tai asiakas ei vaikka halua leikkaukseen, niin tietysti annetaan laserhoito, Mitrofanoff vastaa.

Tomi Mikkolan mukaan laserhoidot eivät yleensä ole vaarallisia mutta eivät myöskään tehoa laskeumaan tai virtsankarkailuun.

– On järjetöntä puolustella hoitoja sillä, ettei niissä ole komplikaatioita, jos niissä ei ole hyötyjäkään. Saman lämpövaikutuksen saa menemällä lämpimään kylpyyn istumaan, se vain maksaa vähemmän. 

”Saman vaikutuksen saa menemällä lämpimään kylpyyn istumaan.”

Laserhoitoja on Suomessa annettu vasta parin vuoden ajan. Mitrofanoff arvioi tekevänsä 10–20 hoitoa vuodessa.

– Laserin vaikutuksen kesto on noin vuodesta puoleentoista vuoteen, ja sen jälkeen täytyy miettiä, mitä nyt tehdään. Minun historiani näiden hoitojen kanssa on niin lyhyt, ettei yksikään nainen, jolle hoitoa on annettu, ole vielä tullut kontrolliin, Mitrofanoff kertoo. 

Hänen mukaansa laserhoitoa puoltavia tutkimuksia on julkaistu lehdissä, jotka eivät ole sidoksissa laitevalmistajaan. Tomi Mikkolan mukaan ne tutkimukset eivät ole riittävän luotettavia.

– Potilasmäärät ovat kymmenissä ja seuranta-ajat lyhyitä, puhumattakaan siitä, että tutkimuksissa ei tehty ole vertailua tehokkaisiin hoitoihin, hän perustelee.

Kasvava ala

Lasarus Mitrofanoff esittelee itsensä esteettiseksi gynekologiksi, ja hänellä on gynekologin koulutus. Työssään hän tekee muitakin intiimialueen hoitoja, kuten täyttää ja leikkaa ulompia häpyhuulia sekä pienentää ja suurentaa häpykumpuja – mihin suuntaan asiakkaat milloinkin haluavat alapäätään muotoilla. 

Laserhoitoja hän kertoo pitäneensä ensin huuhaana, mutta alkaneensa sitten uskoa niihin.

– Kun maailma on mennyt sellaiseksi kuin on, tämä on todennäköisesti kasvava ala, Mitrofanoff sanoo.

Samaa pelkää Suomen Gynekologiyhdistys. 

– Meistä on väärin, että potilas menee hyvässä uskossa hoitoihin ja maksaa niistä eikä saa muuta kuin lämmintä sauvaa, Tomi Mikkola toteaa.

"Kun maailma on mennyt sellaiseksi kuin on, tämä on todennäköisesti kasvava ala."

Mikkola on erityisen huolissaan siitä, että monilla esteettisen kirurgian lääkäreiksi itseään kutsuvilla ei ole gynekologista koulutusta. Koulutusta tarvitaan diagnoosien tekemiseen, mikä on Mikkolan mukaan kaiken hoidon perusta.

– Sekä naisten virtsankarkailua että laskeumia on hyvin erilaisia, ja niitä myös hoidetaan eri tavoilla. Ajatus siitä, että kaikkiin näihin olisi yksi ja sama tehokas hoito, on järjetön. 

Uusien hoitomuotojen kehittämistä Gynekologiyhdistys ei Mikkolan mukaan vastusta. Mikkola kertoo nähneensä gynekologien kongresseissa ulkomailla laitevalmistajia esittelemässä erilaisia laser- ja lämpöhoitolaitteita.

– Osalla näistä hoidoista voi olla tehoa tulevaisuudessa. Mutta asia ei voi mennä niin päin, että ensin markkinoidaan ja sitten tutkitaan.

Tutkimustieto meditoinnin hyödyistä kasvaa koko ajan. Päivittäinen hiljentyminen hyödyttää niin kehoa kuin mieltäkin.

Meditointi vähentää mielen harhailua ja auttaa keskittymään. Meditointi ehkäisee ja hoitaa masennusta. Meditointi lisää sekä myönteisiä tunteita että vastustuskykyä.

Uusia tutkimustuloksia meditaation hyödyistä pulpahtelee esiin sitä tahtia, ettei kukaan voi enää kuitata sitä hippien puuhasteluna. Tutkijoiden lisäksi puolestapuhujiin liittyy koko ajan kasvava joukko ihmisiä yritysjohtajista taiteilijoihin. Moni vakuuttaa meditoimisen muuttaneen heidän elämänsä.

Viimeistään nyt on ennakkoluuloisimpienkin syytä istuutua, laittaa silmät kiinni ja hengittää syvään sisään ja ulos.

Yksi meditaation vannoutuneista kannattajista on psykoterapeutti Henriika Maikku. Hän kertoo, että meditoidessaan hän "pystyy lepäämään äänten alla olevassa hiljaisuudessa".

– Se on niin mehukas ja ihanalla tavalla juovuttava tila. Niinä hetkinä, joina se rauha aukeaa, kaikki minussa tuntuu olevan elossa, Maikku kuvailee.

Kuulostaa oudolta, mutta mahtavalta. Ei tekisi pahaa juopua hiljaisuudesta ja löytää tila, jossa levätä milloin vain. Kiire ja stressi saavat meidät haikailemaan vastavoimaa: rauhoittumista ja hiljentymistä.

– Ihmisillä on syvällä kaipuu sisäiseen rauhaan. Joku kokee sen kalastaessa, joku mökkeillessä tai saunoessa, Maikku sanoo.

Lisää onnellisuutta

Hiljentymisen lisäksi on kyse hyvinvointitrendistä. Yksi treenaa pakaroitaan, toinen tekee hengitysharjoituksia. Molemmat tavoittelevat hyvää oloa ja terveyttä – ja molemmilla keinoilla on mahdollisuus saavuttaa terveyshyötyjä.

”Elämme äärimmäistä aikaa, ja sen vastapainoksi tarvitsemme hetkiä, jolloin emme tee mitään ja vain hengitämme silmät kiinni.”

Kysyn meditaation tutkituista eduista suomalaistaustaiselta tutkija Emma Seppälältä. Seppälä tutkii onnellisuutta maineikkaassa Stanfordin yliopistossa ja on juuri kirjoittanut kirjan siitä, että onnellisuus on tie menestykseen.

– Elämme äärimmäistä aikaa, ja sen vastapainoksi tarvitsemme hetkiä, jolloin emme tee mitään ja vain hengitämme silmät kiinni.

Seppälän verkkosivuilla on 20-kohtainen lista meditaation hyödyistä tutkimusviitteineen. Listan mukaan meditaatio muun muassa parantaa vastustuskykyä ja vähentää kipua. Listalla on ainoastaan kolme kohtaa, jotka käsittelevät kehon terveyttä. Loput 17 asiaa liittyvät onnellisuuteen, sosiaaliseen elämään, tuottavuuteen ja aivojen kehittymiseen.

Tuhansia vuosia

Yksinkertaisimmillaan meditaatio tarkoittaa rauhoittumista omaan itseen. Vuosituhansia vanhan käytännön kylkeen on kuitenkin painettu jos jonkinmoista leimaa. Jo sana meditaatio nostaa osalle ihmisistä mieleen batiikkivärjätyt haaremihousut ja kiusallisuuden, joka iskee, kun joogatunnilla käsketään toistella mantroja.

Siksi on keksitty mindfulness, eli tietoinen hyväksyvä läsnäolo. Meditaatio-opettaja Sampo Manninen kertoo, että mindfulness sopii paremmin esimerkiksi yritysmaailmaan, vaikka käytännössä meditaatiota ja mindfulnessia harjoittaessa käytetään samoja tekniikoita.

– Mindfulness on kehitetty, jotta voitaisiin tuoda itämainen traditio länsimaiseen kulttuuriin.

Haemme siis meditaatiosta mielenrauhaa ja jotakin sellaista hiljentymistä, jota joskus koettiin rukouksessa tai kirkossa – mutta harva haluaa kuulla puhuttavan hengellisyydestä meditaation yhteydessä.

– Meditaatio on 5 000–6 000 vuotta vanha traditio, joten on harmi, että se kytketään uskontoon, Sampo Manninen sanoo.

Ei pelkkää hengittelyä

Kun Manninen opettaa meditaatiota, hän välttää puhumasta siitä henkisen kasvun polkuna. Meditointi ei kuitenkaan ole pelkkää hengittelyä, sillä usein siitä seuraa syvällisempiä oivalluksia.

– Saat työkaluja jaksamiseen ja itsesi oivaltamiseen. Intuitio kehittyy, alat aavistaa asioita. Alat nauttia elämästä enemmän. Aistit muutoksen siinä, miten suhtaudut vastaantuleviin ikäviin asioihin, Manninen luettelee.

– Nämä asiat tapahtuvat, vaikket niitä tilaisikaan.

Parasta olisikin, jos meditointiin voisi syventyä tilaamatta mitään. Useimmille se on todella vaikeaa.

– On tyypillistä langeta ajattelemaan, että kun meditoin, kehitän itseäni. Meditaation sydän on ihan toisenlainen: jospa onkin ihan okei, että olen tällainen kuin olen, Henriika Maikku sanoo.

Meditoidessa harjoitellaan itsehyväksyntää ja myötätuntoa, ei aherreta paremmaksi ihmiseksi muuttumisen toivossa.

Emma Seppälän mukaan meidän on vaikea päästää irti suorittamisesta, koska esi-isiemme luterilainen työmoraali tutkitusti vaikuttaa meihin edelleen. Meidän ei ehkä enää tarvitse todistella ahkeruuttamme millekään jumalalle, mutta sen sijaan todistelemme sitä toisillemme.

”On tyypillistä langeta ajattelemaan, että kun meditoin, kehitän itseäni.”

Siksi tuntuu kumoukselliselta tavoitella hyvää elämää, onnea ja menestystä tekemällä ja yrittämällä vähemmän. Meditaation harrastajia, downshiftaajia ja muita kiireestä irrottautujia ihaillaan, mutta myös inhotaan. Miten joku kehtaa kyseenalaistaa hiki päässä puurtamisen!

Keho saa relata

– Aivoihimme tulee joka päivä tietomäärä, joka riittäisi kaatamaan tietokoneen viikossa, Emma Seppälä muistuttaa.

Sampo Manninen puolestaan puhuu stressistä ja sen vaikutuksista: verenpaineen ja sykkeen noususta sekä ruuansulatusongelmista. Meditaatio on vastavoima infoähkylle ja stressille.

– Jo muutama rauhallinen hengitys auttaa rauhoittumaan ja lähettää keholle sellaisen viestin, että nyt voi rentoutua. Keho alkaa automaattisesti hakeutua tasapainoon, Manninen sanoo.

On lohdullista kuulla, että yksinkertaisesta hengitysharjoituksestakin on hyötyä. Meditaation pitkäaikaisemmat vaikutukset, kuten Emma Seppälän mainitsemat muistin ja keskittymiskyvyn parantuminen sekä myötätunnon lisääntyminen, sen sijaan ovat seurausta säännöllisestä meditoimisesta.

Meditaatio, siinä missä muutkin tavat ja tottumukset, vaatii useamman viikon aikaa juurtuakseen.

– Lopulta meditaatio on kuin hampaiden pesu: ihan kiva juttu, jonka oikeasti haluaa tehdä, Sampo Manninen sanoo.

Asiantuntijat kertovat: Näin aloitin meditaation

Henriika Maikku, psykoterapeutti:

"Yli 15 vuotta sitten etsin apua ahdistukseeni, joten osallistuin jooga- ja hengitysharjoituksiin. Lähestyin meditaatiota suorittajan asenteella, ja aluksi ikään kuin meditoin, mutta oikeasti vain haaveilin. Nykyään suhtaudun meditaatioon eri tavalla. Pidän dynaamisista meditaatioista, joissa ensin esimerkiksi hypitään tai tanssitaan, ja sitten vasta istutaan.”

Sampo Manninen, meditaatio-opettaja:

”Olen ollut 30 vuotta viestintäyrittäjänä. Kymmenen vuotta sitten ajoin itseni piippuun yritykseni kanssa ja etsin keinoja parantaa oloani. Sanotaan, että kun oppilas on valmis, opettajia alkaa löytyä. Päädyin Deepak Chopran kursseille ulkomaille. Meditaation suurin hyöty on se, että jaksan olla rauhassa haastavissa tilanteissa, joita elämä tuo.”

Emma Seppälä, onnellisuustutkija:

”Asuin New Yorkissa, kun vuoden 2001 terrori-iskut tapahtuivat. Olin ahdistunut ja aloin opetella meditaatiota. Se ei ollut helppoa. Sen sijaan hengittäminen tuntui helpommalta, joten harjoittelin ensin sitä. Opittuani hengittämään, opettelin meditoimaan. Pahimmasta ahdistuksesta päästyäni se oli helpompaa.”

Suokuikka

Kannattaisiko jo kokeilla? Meditointi poistaa stressiä, lisää onnellisuutta ja parantaa vastustuskykyä

nyt on keksitty meditointi. mikäpäs siinä. meditoinnin avulla pystymme tekemää työtä paremmin ja olemme tuottavampia yksilöitä työntantajille, myös ammattiliito kiittää. Näin hyödymme kaikki meditoinnin eduista. joku mietti miksi menemme normaalisti maisemakonttoriin, kuulemme ja näemme koko osaston hajut maut ja värit äänistä puhumatta. sitten luemme sähköposteja ja instant messages ja soitamme puheluja näyttääksemme tehokkailta. pomo voi vahtia koko ajan tekeekö/näyttääkö se mitään tällä...
Lue kommentti

Katarina Meskanen haastaa kaikki kokeilemaan kaksi viikkoa joustavaa syömistä, jossa saa herkutella, eikä ruokaa tarvitse ansaita.

Amerikkalaisvalmentaja, personal trainer Jonathan Ross väittää, että kohtuullisuus on sudenkuoppa, joka ajaa ihmiset holtittomaan herkutteluun.

Syömishäiriöihin erikoistunut suomalaisasiantuntija puolestaan Katarina Meskanen tyrmää Rossin väitteen.

HYKS:in psykologina työskentelevä Meskanen uskoo, että turhan jyrkät säännöt saavat pahempaa jälkeä aikaan kuin kohtuudella nautittu ruoka. Hänen mielestään kohtuudella voi nautiskella kaikkea – herkkujakin. Mustavalkoinen kurinalaisuus altistaa puolestaan siihen, että syöminen karkaa jossain vaiheessa käsistä, Meskanen sanoo.

Lue myös! Kävikö sinullekin pikku snäksidentti? Näin estät sen ensi kerralla

– Mitä enemmän tarkkailee ja rajoittaa omaa ruokavaliotaan, sitä todennäköisemmin ampuu jossain vaiheessa yli ja ajautuu ahmimaan kaikenlaista itseltään kieltämäänsä ruokaa.

Meskasen mukaan arjessa tärkeintä on tasapainoinen ja riittävä syöminen – ei ruokailujen kontrollointi. Kun alkaa syödä säännöllisesti, monipuolisesti ja ravitsevasti, kiusaus aterioiden korvaamiseen herkuilla pienenee, mielihalut laantuvat ja napostelemisen tarve laantuu, hän sanoo.

– Parasta olisi opetella armollinen suhtautumistapa herkkuihin: ne eivät missään nimessä ole kiellettyjä, mutta niiden osuutta päivittäisestä ravinnosta kannattaa pohtia.

”Miksi tekee mieli herkutella?”

Psykologin mielestä ei ole yleispätevää määritelmää sille, mikä on kohtuullista syömistä, puhumattakaan kohtuullisesta herkuttelusta. Asiaan liittyy niin monta tekijää, kuten elämäntilanne, oma aineenvaihdunta ja ruokavalio. Loppupeleissä kohtuullisuus on jokaisen itsensä määriteltävissä.

– Paino on huono mittari, sillä se vaihtelee luonnollisesti muutamia kiloja – parempi mittari ovat esimerkiksi omat vaatteet. Jos tuntuu, että vaatteet alkavat kiristää, voi kysyä itseltään, onko herkuttelu pysynyt kohtuudessa. Sanoisin silti, että jos on pakko herkutella koko suklaalevy ja pari muutakin herkkua samalla kerralla, ei puhuta enää kohtuullisesta herkuttelusta.

”Jos on pakko herkutella koko suklaalevy ja pari muutakin herkkua samalla kerralla, ei puhuta enää kohtuullisesta herkuttelusta.”

Jonathan Rossin mukaan jokapäiväinen roskaruoka ei ole herkuttelua, vaan opittu tapa. Hänen mielestään epäterveellisen herkun vaikutukset eivät kumoudu sillä, että syö terveellisesti seuraavalla aterialla. Mitä mieltä asiasta on suomaispsykologi?

Meskanen antaa synninpäästön päivittäiselle herkuttelulle, mutta samalla myös hän kyseenalaistaa tavan: miksi pitää herkutella joka päivä?

– Paljastava kysymys on usein se, että miksi tarvitsen tätä herkkua juuri nyt? Jos iltapäivisin tekee mieli aina pullaa kahvin seuraksi tai joka kerta töistä tullessa mutustaa suklaapatukkaa, voi olla aiheellista pohtia, onko syönyt päivän aikana tarpeeksi. Tai, kaipaako oikeastaan vain helpotusta väsymykseen? Vai onko siitä tullut vain tapa, jota noudattaa paremman puutteessa?

Monet ihmiset ovat tottuneet antamaan itsellensä ”luvan herkutella”. Ruoka toimii ikään kuin palkintona hyvin tehdystä työstä, lohdukkeina huonosta päivästä tai piristeenä matalapaineeseen. Meskanen muistuttaa, että tämän kaltainen ansaintalogiikka menee aina metsään. Ruoan palkintoarvosta tulisi aktiivisesti pyristellä pois, hän sanoo.

"Paljastava kysymys on usein se, että miksi tarvitsen tätä herkkua juuri nyt?"

– Ruoka on huono apu varsinaisiin ongelmiin, ja nautintonakin se on vain väliaikainen. Palkintoruoka on tyypillisesti sellaista ruokaa, joka muuten ei ole sallittu. On aika nurinkurista kieltää itseltään jatkuvasti jotain, johon sitten liittää voimakkaan positiivisia asioita – jolloin se himottaa vieläkin voimakkaammin.

”Kuka tahansa ahmii joskus liikaa”

Meskanen myöntää, että nykyään on melko mahdotonta ylläpitää mutkatonta ruokasuhdetta, kun joka paikasta tulvii ristiriitaisia viestejä.

– Verrattuna entisaikojen peltotyöläisiin, meillä on myös mahdollisuus keskittyä liiaksikin omiin syömisiin. Siinä missä ennen syötiin elääkseen, nykyisin tuntuu, että eletään syödäkseen.

– Ruoka ei ole enää pitkään aikaan ollut vain ruokaa, vaan siihen liittyy isoja asioita ja assosiaatioita. Terveellisesti syömällä tavoitellaan laajempaa hyvinvointia. Nykyisin erilaiset dieetit ja erikoisruokavaliot ovat kovin suosittuja ja tuntuu siltä, että on enempi normi kuin poikkeus noudattaa jotain kuuria tai ruokavaliota.

Fitnessbuumi on tuonut oman lisänsä ruokavalion tarkkailemiseen ja superkurinalaiseen syömiseen, Meskanen myöntää.

– Huolestuttavaa on, että jo ihan ala-asteikäiset tytöt tarkkailevat painoaan, puhuvat rasvaprosenteista ja kieltäytyvät herkuista. Joka kymmenes tyttö kärsii syömishäiriön oireista nuoruusiän aikana.

Varsinaista syömishäiriötä arvioidaan sairastavan Suomessa muutamia prosentteja väestöstä. Monesti syömishäiriö, etenkin ahmintahäiriö, jää kuitenkin tunnistamatta, Meskanen kertoo. Hän on ollut itse mukana kirjoittamassa muun muassa aihetta käsittelevää Irti ahminnasta -kirjaa.

– Kuka tahansa ahmii joskus liikaa ruokaa, mutta jos se alkaa toistua, herää kysymys, onko ahmiminen ongelma. Vastaavasti, jos ei voi syödä ruokaa syyllistymättä tai herkutella ahdistumatta, voi kysyä: ovatko syömiseen liittyvät ajatukset ihan reilassa?

2 viikon haaste:

”Ruokaa ei tarvitse ansaita, ja herkutellakin saa kohtuudella.”

”Haluaisin haastaa kaikkia kokeilemaan kahden viikon ajan säännöllistä, monipuolista ja joustavaa syömistä. Sellaista syömistä, jossa jokaisen suupalan ja aterian kohdalla ei tarvitse käydä pitkällistä syyllistävää, syyttelevää keskustelua itsensä kanssa.

Syö 3–4 tunnin välein monipuolista, ravitsevaa ruokaa. Päivä alkaa aamupalalla, ja seuraavaksi tulevat lounas, välipala, päivällinen sekä iltapala.

Kannattaa kokeilla, miltä tuntuisi sellainen syöminen, jossa ei tarvitsisi elää jatkuvassa kurissa ja nuhteessa, ei tarvitsisi syyllistyä jokaisesta suupalasta eikä varsinkaan tarvitsisi antaa syömisille ja ruoalle leijonanosaa omasta arjestaan. Ehkä ruoka palautuisi silloin omalle paikalleen, kehon polttoaineeksi ja mukavaksi nautinnoksi muiden joukossa.”

Suosittelemme! 18 syytä, miksi terveellinen syöminen kannattaa (ja ei – nämä eivät liity laihduttamiseen)

Terve suhtautuminen ruokaan – millaista se on?

 1. Syöminen ja syödyt määrät pysyvät hanskassa ilman tuhraa kontrollointia.
 2. Halutessaan voi syödä lähes kaikkea eikä tarvitse kieltäytyä mistään sellaisesta, mitä oikeasti haluaisi.
 3. Ruoka on kehon polttoainetta – mutta se saa olla myös nautinto, kunhan se ei ole ainoa nautinto eikä toimi palkintona.
 4. Terve suhtautuminen ruokaan näkyy ennen kaikkea järkevänä syömisenä, säännöllisenä ateriarytminä, joustavuutena ruokavalinnoissa, armollisuutena ja sallivuutena itseään kohtaan.
 5. Terve ruokasuhde on niin mutkaton, että sen äärelle ei välttämättä tule edes pysähtyneeksi – siinä missä sairas syömisajattelu värittää elämän lähestulkoon kaikkia valintoja kauppalistasta ravintolaillallisiin ja työpaikan kahvihetkiin.
 6. Ruokasuhde on terve, kun syömisestä ei seuraa suurta syyllisyyttä, siihen ei liity pettymystä, tunnontuskia eikä se aiheuta pahaa mieltä.

Lähde: HYKS:in syömishäiriöyksikön psykologi Katarina Meskanen

Kieltäydytkö vai syötkö herkkuja kohtuudella?