Auttaako akupisteiden painelu stressiin?

Kuva: Viorel Sima / Shutterstock

Kiinalaisen lääketieteen mukaan mieltä voi rentouttaa kehon tiettyjä akupisteitä painelemalla. Testasimme, toimiiko se käytännössä.

Taas yksi arkipäivä takana ja olen selvinnyt ruuhkabussista kauppakassien kanssa suoraan sohvalle. Energiaa riittää juuri ja juuri kaukosäätimen paineluun. Päivän ylikierrokset alkavat vähitellen laantua, mutta olisiko mielen lataamiseen olemassa parempikin tapa?

Jos tämä tapahtuisi Kiinassa, olisin todennäköisesti latautunut painelemalla kaukosäätimen sijaan kehoni rauhoittavia akupisteitä. Selvitin perinteisen kiinalaisen lääketieteen asiantuntijalta Tutteli Hammermannilta, mistä nämä pisteet löytyvät.

Keskity korvanlehtiin

”Kaikille sisäelimille löytyy oma kohtansa korvasta, joten hieromalla korvalehteä ja korvan sisäpintaa tasapainotat koko kehosi”, Hammermann sanoo.

Korvan lisäksi varpaiden välejä kannattaa huomioida, jos stressi painaa päälle. Hammermannin mukaan etenkin akkavarpaan ja isovarpaan välin hierominen rauhoittaa mieltä. Hän neuvoo pyörittelemään jokaista varpaanväliä kevyesti muutaman minuutin ajan.

Mielenrauhaa ei voi koskaan olla liikaa, joten päätän testata molemmat pisteet heti samana iltana. Suljen tv:n, istahdan tyynyn päälle ja aloitan harjoitukset. Alan hieroa molempia korvalehtiäni peukalon ja etusormen välissä. Ensimmäinen havaintoni on, että korvanihan ovat aivan kylmät! Toinen havainto: en ole huomioinut koko korvien olemassaoloa naismuistiin.

Hierominen ei satu, vaan tuntuu oikeastaan mukavalta. Ja palkitsee välittömästi: korvat alkavat lämmitä, jopa kuumottaa ja miellyttävä lämpö leviää koko kehooni. Tunnen rauhoittuvani. Parin minuutin päästä molemmat korvani hehkuvat lämpöä ja ajatukset ovat tyyntyneet.

Rentoutta varpaiden väleistä

Seuraavaksi vedän jalan risti-istuntaan ja käyn käsiksi varpaideni väleihin. Sama havainto: varpaat ovat jääkylmät – mutta eivät pitkään.
Varpaiden välien hierominen tuntuu kieltämättä aluksi oudolta, mutta vaikuttaa tehokkaasti. Se ikään kuin vetää ajatukset päästä pois.

Kun olen saanut hierottua molempien jalkojen varpaiden välit, vedän lämpöiset sukat jalkaan ja istun vielä nauttimaan olostani. Yöllä nukahdan tavallista helpommin ja nukun tavallista sikeämpää unta. Näitä harjoituksia teen jatkossakin.

Lue muita stressinpoistovinkkejä uudesta MeNaiset SPORTista!

Kommentit (3)
Vierailija

Realiteetit esiin! Jos puretaan tästä ne faktat mitä tiede havaitsee, niin ehkäpä eniten asiaan vaikuttanut seikka on tuo ensiksi mainittu, eli "sammutin television". Aivojen pitäisi muutenkin rauhoittua tunti ennen nukkumaanmenoa. Myöskään akupisteitä ei ole olemassa muualla kuin kirjoissa, ihmisestä niitä ei löydy. Toiseksi vaikuttavin seikka lienee itsesuggestio ja plasebovaikutus, jotka myös tiede tuntee. Artikkelista on luettavissa myös näiden olemassaolo ilman että potilas on edes yrittänyt niitä pois sulkea.

Vierailija

Olipa kiinnostava artikkeli. Halpa ja hyväksi havaittu konsti painella itse akupisteitä. Kirjastosta löysin akupainanta-oppaitakin. Jos voi korvata päänsärkypillerit akupainannalla tai saada  hyvän yöunen, niin kannattaa kokeilla. Ei haittavaikutuksia, ei neuloja.

Tämän ällöttävän syyn vuoksi kasvoja ja kroppaa ei kannata kuivata samalla pyyhkeellä

Yksinkertainen niksi voi säästää sinut näpyiltä ja sienitulehduksilta.

Olemme hiljattain oppineet, että pyyhe pitää pestä aina viimeistään neljän käyttökerran välein 60 asteessa, tai muuten siitä tulee inha bakteeri- ja homepesäke. Nyt seuraa lisää pyyheoppia: samalla pyyhkeellä ei saisi kuivata kasvoja ja kroppaa. Ei, ei edes suihkun jälkeen tai silloin,  kun kuntosalille ei jaksa kantaa kahta pyyhettä. Syy on jälleen bakteereissa.

Joka pöpöllä on oma paikkansa

Käsivarsilla, säärissä ja olkapäissä on bakteereja, jotka ovat ominaisia juuri näille kehonosille, kertoo fysiologian ja biofysiikan apulaisprofessori Christopher Mason Seventeen-lehdessä.

– Jos käyttää samaa pyyhettä vartalolla ja kasvoilla, voi siirtää bakteereita, viruksia ja sieniä kasvojen iholle.

Dermatologi Amy Weschler huomauttaa Seventeenissä, että pyyhkeiden erottelu on erityisen tärkeää, jos on taipuvainen akneen.

– Kasvojen iho on herkkä, eikä muiden kehonosien tai hiusten öljyjä pitäisi koskaan siirtää kasvoille, Weschler neuvoo.

Miten pyyhepyykistä selviää?

Harva kuitenkaan jaksaa pyhittää päivänsä pyyhkeiden vaihtamiselle. Ei tarvitsekaan, lupaa dermatologi Weschler. Tällä vinkillä pidät bakteerit kurissa ilman, että vaihdat pyyhettä kuin sukkia:

Käytä pyyhettä muutaman ensimmäisen päivän ajan vain toiselta puolelta. Loppuviikosta voit siirtyä kuivailemaan toisella puolella, ja sitten onkin jo aika heittää pyyhe pyykkikoriin. Samaa tekniikkaa voi soveltaa sekä kasvo- että vartalopyyhkeeseen, jotka pidämme tästä lähtien visusti erillään toisistaan.

 

Näin tulkitset alapääoireita – 7 yleistä syytä

Alapäävaivoihin löytyy usein yksinkertainen selitys. Se saattaa olla vaikkapa jokin näistä.

Kutina, kirvely, runsaalta tuntuva vuoto ja alapään ärsytys eivät aina johdu sukupuolitaudeista tai mistään vakavammista ongelmista. Usein on hyvä käydä lääkärillä, mutta pienempiä vaivoja voi koettaa hoitaa myös itse. Syyt voivat nimittäin olla hyvinkin yksinkertaisia ja ongelmat helposti korjattavissa.

Prevention-sivusto haastatteli alapääasioihin erikoistunutta dermatologia Libby Edwardsia sekä gynekologian asiantuntijaa Cynthia Rasmussenia, jotka kertoivat yleisimmät syyt vaivoihin, joista moni nainen kärsii. Hyvä uutinen on, että ongelmat saattavat ratketa pelkästään pesuainetta vaihtamalla!

1. Putsaatko liian perusteellisesti?

Alapää on siitä hieno värkki, että se puhdistaa itse itsensä. Liiallinen peseminen voi suistaa emättimen luonnollisen tasapainon raiteiltaan, minkä seurauksena voi olla kutinaa, kirvelyä tai ikävää hajua. Riittää, että puhdistat paikat suihkussa ainoastaan ulkoisilta alueilta joko pelkällä vedellä tai intiimialueen pesuun tarkoitetulla tuotteella, jonka pH on korkeintaan 5,5.

2. Käytätkö liian tymäköitä aineita?

Hajusteet, säilöntäaineet ynnä muut kemikaalit ovat alapäälle enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Alapään iho on ohut ja herkkä, joten se ei siedä ylimääräistä rasitusta. Muista myös tarkistaa pyykinpesuaineittesi pakkausmerkinnät. Vaihda aineet tarvittaessa allergikoille kehitettyihin tuotteisiin, joiden ei pitäisi ärsyttää ihoa.

3. Unohtuiko kosteutus?

Levität kasvoillesi voidetta päivittäin, jotta iho pysyisi kunnossa. Sama logiikka pätee myös alapäähän. Tavallista vartalovoidetta ei kuitenkaan kannata käyttää herkillä alueilla, sillä ne sisältävät usein hajusteita ja muita ärsytystä aiheuttavia aineita. Kokeile hajusteetonta, alkoholitonta ja säilytysaineetonta vaseliinia.

4. Teitkö väärän liukuvoidevalinnan?

Myös liukuvoide voi olla syyllinen inhottaviin tuntemuksiin alapäässä, sillä monissa tuotteissa on sinänsä kivoja tuoksu- tai makuaineita. Ne saattavat kuitenkin ärsyttää. Myös voiteet, joiden luvataan lisäävän nautinnollista kihelmöintiä tai lämpöä kannattaa kiertää kaukaa. Liukuvoidetta ei kuitenkaan kannata hylätä kokonaan, sillä se tekee yhdynnästä usein miellyttävämpää. Suosi tuoksuttomia ja lisäaineettomia vaihtoehtoja – tarkista esimerkiksi lähiapteekkisi valikoima! 

5. Käytätkö hormoniehkäisyä?

Jotkut hormonaaliset ehkäisyvalmisteet kuivattavat ja ohentavat emättimen limakalvoja, mikä tekee yhdynnästä epämiellyttävää ja kivuliasta. Jos epäilet syyksi ehkäisymenetelmääsi, keskustele lääkärin kanssa eri vaihtoehdoista.

6. Ovatko alusvaatteesi keinokuitua?

Mummoalkkarit ovat muotia, ja se on hyväksi myös alapäälle. Puuvillaiset ja tarpeeksi väljät alusvaatteet antavat paikkojen hengittää. Ne eivät myöskään hankaa, kuten keinokuituiset pitsialushousut saattavat tehdä.

7. Ajeletko karvojasi?

Höyläsi voi olla melkoinen bakteeripesäke, etenkin jos säilytät sitä lämpimässä, kosteassa suihkussa. Pieni haavauma voi aiheuttaa tulehduksen. Myös karvojen ajelussa käytettävät geelit ja vaahdot voivat ärsyttää, joten vähintä mitä voit tehdä, on vaihtaa hajustamattomaan tuotteeseen. Myös karvanpoistogeelit sisältävät usein tuhdin annoksen kemikaaleja, ja vahauskin saattaa ärsyttää ihoa. Mutta hei, onneksi puska on pop (ainakin joidenkin mielestä).

Nyt se on tutkittu! Tämän takia hyttysenpiston raapiminen tuntuu niin hyvältä

Miksi raapimista seuraava tyydytyksen tunne on lähes pakkomielteisen voimakas?

Kutiava hyttysenpisto pitäisi jättää rauhaan, mutta houkutus raapia kasvaa yleensä liian suureksi. Eikö tätä todella voi vastustaa? Uusimpien tutkimusten mukaan se on ainakin todella vaikeaa, sillä aivomme käskevät meitä raapimaan kutiavaa kohtaa.  

Templen yliopiston tutkijat ovat löytäneet vastauksen tutkimalla kroonisesta kutinasta kärsivien aivoja. Journal of Investigate Dermatologyssa julkaistut tulokset kertovat jotain yllättävää: raapimisen yhteydessä aivoissa aktivoituivat osat, jotka vastaavat palkitsemisen tunteesta.

Kun raapii kutisevaa kohtaa, aivot tulkitsevat sen palkinnoksi. Siksi se on myös niin koukuttavaa.

-Selvisi, että kutinan aiheuttama raapiminen on yhteydessä niihin aivojen osiin, joissa syntyy palkitsemisen ja tyydytyksen tunteita, lääkäri Gil Yisopovitch kertoo.

Lääkäri Hideki Mochizuki muistuttaa, että vaikka tyydytyksen tunne on voimakas, hyttysenpistoja ei silti saisi raapia.

-Jatkuva raapiminen voi jopa lisätä kutinaa. Se aiheuttaa lisäksi kipua ja jopa pysyviä ihovaurioita.

Lääkäri kehottaa varovaisuuteen somessa leviävän punkin irrotuskikan kanssa

Pumpulipuikko saattaa toimia punkin irrottamisessa, mutta hommassa on oltava varovainen.

Punkkikauden käydessä kuumimmillaan jokainen viheliäisen otuksen irrottamisvinkki tuntuu kullanarvoiselta.

Virallisten suositusten mukaan punkki tulee irrottaa ihosta punkkipihdeillä kiertämällä. Jotkut toimivat vanhan kansan neuvojen mukaan ja upottavat ihoon tarrautuneen otuksen rasvaan, vaikka lääkäreiden mukaan näin ei kannattaisikaan tehdä.

Konsteja on muitakin. Eilen nettisivusto Vivas uutisoi YouTube-videosta, joka esittelee uuden tavan puutiaisen poistamiselle. Vinkkivideo on eilisestä lähtien levinnyt somessa kuin häkä. Tähän mennessä Vivasin uutista on jaettu Facebookissa yli 1700 kertaa.

Videon mukaan punkin irrottaminen onnistuu parhaiten vanupuikon ja veden avulla. Kostealla vanupuikkoa apuna käyttäen punkin kehoa kierretään muutaman kerran puremakohdan ympäri. Lopulta punkki irrottaa otteensa ihosta.

Voiko tämä kikka toimia, Terveystalon erikoislääkäri Jaakko Halonen?

– Videossa esitetty keino irrottaa punkki näyttää näppärältä ja lienee toimiva vaihtoehto. Punkin ruumiin kiertämisessä on kuitenkin se riski, että punkin suuosa irtoaa punkin vartalosta jääden ihon alle. Punkkipihdeillä irrotettaessa pihtien ote punkista on hyvin lähellä sen leukoja ja todennäköisyys saada punkki kokonaisena pois on parempi.