Auttaako akupisteiden painelu stressiin?

Kuva: Viorel Sima / Shutterstock

Kiinalaisen lääketieteen mukaan mieltä voi rentouttaa kehon tiettyjä akupisteitä painelemalla. Testasimme, toimiiko se käytännössä.

Taas yksi arkipäivä takana ja olen selvinnyt ruuhkabussista kauppakassien kanssa suoraan sohvalle. Energiaa riittää juuri ja juuri kaukosäätimen paineluun. Päivän ylikierrokset alkavat vähitellen laantua, mutta olisiko mielen lataamiseen olemassa parempikin tapa?

Jos tämä tapahtuisi Kiinassa, olisin todennäköisesti latautunut painelemalla kaukosäätimen sijaan kehoni rauhoittavia akupisteitä. Selvitin perinteisen kiinalaisen lääketieteen asiantuntijalta Tutteli Hammermannilta, mistä nämä pisteet löytyvät.

Keskity korvanlehtiin

”Kaikille sisäelimille löytyy oma kohtansa korvasta, joten hieromalla korvalehteä ja korvan sisäpintaa tasapainotat koko kehosi”, Hammermann sanoo.

Korvan lisäksi varpaiden välejä kannattaa huomioida, jos stressi painaa päälle. Hammermannin mukaan etenkin akkavarpaan ja isovarpaan välin hierominen rauhoittaa mieltä. Hän neuvoo pyörittelemään jokaista varpaanväliä kevyesti muutaman minuutin ajan.

Mielenrauhaa ei voi koskaan olla liikaa, joten päätän testata molemmat pisteet heti samana iltana. Suljen tv:n, istahdan tyynyn päälle ja aloitan harjoitukset. Alan hieroa molempia korvalehtiäni peukalon ja etusormen välissä. Ensimmäinen havaintoni on, että korvanihan ovat aivan kylmät! Toinen havainto: en ole huomioinut koko korvien olemassaoloa naismuistiin.

Hierominen ei satu, vaan tuntuu oikeastaan mukavalta. Ja palkitsee välittömästi: korvat alkavat lämmitä, jopa kuumottaa ja miellyttävä lämpö leviää koko kehooni. Tunnen rauhoittuvani. Parin minuutin päästä molemmat korvani hehkuvat lämpöä ja ajatukset ovat tyyntyneet.

Rentoutta varpaiden väleistä

Seuraavaksi vedän jalan risti-istuntaan ja käyn käsiksi varpaideni väleihin. Sama havainto: varpaat ovat jääkylmät – mutta eivät pitkään.
Varpaiden välien hierominen tuntuu kieltämättä aluksi oudolta, mutta vaikuttaa tehokkaasti. Se ikään kuin vetää ajatukset päästä pois.

Kun olen saanut hierottua molempien jalkojen varpaiden välit, vedän lämpöiset sukat jalkaan ja istun vielä nauttimaan olostani. Yöllä nukahdan tavallista helpommin ja nukun tavallista sikeämpää unta. Näitä harjoituksia teen jatkossakin.

Lue muita stressinpoistovinkkejä uudesta MeNaiset SPORTista!

Kommentit (3)
Vierailija
Viesti

Realiteetit esiin! Jos puretaan tästä ne faktat mitä tiede havaitsee, niin ehkäpä eniten asiaan vaikuttanut seikka on tuo ensiksi mainittu, eli "sammutin television". Aivojen pitäisi muutenkin rauhoittua tunti ennen nukkumaanmenoa. Myöskään akupisteitä ei ole olemassa muualla kuin kirjoissa, ihmisestä niitä ei löydy. Toiseksi vaikuttavin seikka lienee itsesuggestio ja plasebovaikutus, jotka myös tiede tuntee. Artikkelista on luettavissa myös näiden olemassaolo ilman että potilas on edes yrittänyt niitä pois sulkea.

Vierailija
Viesti

Olipa kiinnostava artikkeli. Halpa ja hyväksi havaittu konsti painella itse akupisteitä. Kirjastosta löysin akupainanta-oppaitakin. Jos voi korvata päänsärkypillerit akupainannalla tai saada  hyvän yöunen, niin kannattaa kokeilla. Ei haittavaikutuksia, ei neuloja.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näin menestyjät viettävät viikonloppunsa – ota mallia tai älä

Vietätkö viikonloppusi näin? Olet menestyjä!

Menestyneet ihmiset Oprahista Warren Buffetiin kertovat mielellään, miten he sen tekivät. Huipulle kiipeäminen ei rajoitu vain toimistojen työaikoihin, vaan se on kokonaisvaltainen elämäntapa. Niinpä menestyjät viettävät viikonloppujaan ehkä hieman eri tavalla kuin me muut.

Artikkeleita aiheesta löytyy pilvin pimein. Kokosimme niiden pohjalta koodiston, jota lukiessasi voit joko tuntea itsesi menestyjäksi – tai sitten olla välittämättä siitä, mitä muut tekevät, ja puuhailla vapaapäivinä ihan omaan tahtiisi.

1. Herää aikaisin!

Niinpä tietysti. Tässä aamuvirkkujen pyörittämässä oravanpyörässä ei saisi enää edes viikonloppuisin nukkua, jos haluaa pärjätä. Toki jos jotakin haluaa saada aikaan, ei kannata kieriskellä koko päivää peiton alla, se on menestyjien mielestä ajanhukkaa. Aikainen lintu nappaa madon ja sillä lailla. Tosin miksei kotia voisi siivota tai lenkillä käydä iltamyöhällä? Tärkeintä kai on, että hommat saa tehdyksi jossain välissä.

2. Suunnittele!

Menestyjän viikonloppuun ei kuulu asioiden tekeminen sitä mukaa kuin milloinkin mieleen juolahtaa. E-hei. Hänellä on suunnitelma! Tavoitteita asettamalla on mahdollista saada jotakin aikaiseksi. Ja toki kalenterista kuuluu varata aikaa myös laiskotteluun, tosin menestyjätyyliin senkin pitäisi olla harkittua ja merkityksellistä (eli joogaa ja mindfulnessia).

3. Urheile!

Jotta mieli pysyisi vireänä, kroppakin tarvitsee liikettä. Myös viikonloppuna. Jotta mieli olisi virkeänä maanantaiaamuna, kehoa ei kannata päästää sohvaperunoitumaan kahdeksi päiväksi. Löydä siis Anna Wintourin kurinalaisuus sisältäsi (hän pelaa tunnin tennistä joka päivä), ja lähde lenkille niin kuin olisi jo!

4. Mutta muista myös levätä!

Ota vaikka päikkärit. Se on kuin ihanaa kapinointia suorittajaluonnetta vastaan. Mutta laita nyt hyvä ihminen sentään herätyskello soimaan viimeistään tunnin tai puolentoista kuluttua.

5. Kehitä itseäsi!

Sen sijaan, että vaihtaisit vapaalle dekkareiden tai chick litin parissa, tartu viimein yöpöytääsi koristaneeseen teokseen, oli se sitten jonkun kuuluisan menestyjän elämäkerta tai self help -opus mielenhallinnasta. Lisäpisteitä ropisee marginaaleihin tehdyistä muistiinpanoista. Varaa aikaa myös pohdiskelulle. Ja ehtiihän viikonloppuna osallistua vaikka kursseille!

6. Vietä aikaa läheistesi kanssa!

Eihän se olisi menestyjä eikä mikään, jos hänellä ei menisi hyvin myös kotisektorilla. Kuvittele mielessäsi idyllinen hetki koko perheen kesken ja toteuta se viimeistä piirtoa myöten. Ei, tablettilaitteet ja älypuhelimet joka ikisen kädessä eivät todellakaan kuulu siihen.

7. Valmistaudu seuraavaan viikkoon!

Jokainen on joskus kokenut sunnuntaiahdistusta, mutta menestyjät tajuavat torjua sitä mielekkäällä tekemisellä ja suunnittelemalla jo seuraavaa viikkoa. Näin he ovat valmiita porskuttamaan täysillä seuraavaan viikkoon, josta tietenkin tulee jälleen ihan huippu.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kuinka paljon viikossa voi lihoa? Asiantuntija kertoo

Jos mässäilee huolettomasti koko viikon, lisäkiloja voi kertyä tietty määrä.

Mässäilystä tulee nopeasti huono omatunto. Esimerkiksi lomaviikon jälkeen tulee usein ynnäiltyä yhteen jokainen syöty jäätelö, kakkupala, pizza ja muu ei-niin-kevyt herkkuhetki. Ihan kuin vaatteetkin tuntuisivat yhtäkkiä hieman kireämmiltä.

Mutta kuinka paljon viikossa on oikeasti mahdollista lihoa?

Yleisen uskomuksen mukaan ihminen tarvitsee noin 3500 kaloria lihoakseen puoli kiloa. Marie Clairen haastatteleman asiantuntijan Keri Glassmanin mukaan tämä nyrkkisääntö ei kuitenkaan täysin pidä paikkaansa.

Ensinnäkin ihmisten energiankulutus on erilaista, ja kaikki kalorit eivät ole yhtä lihottavia. Ravintoköyhän ruuan kuten makeisten sisältämät tyhjät kalorit varastoituvat helpommin rasvaksi kuin vitamiineja ja ravintoaineita sisältävä energia.

Mutta hylkäämällä liikunnan tyystin ja syömällä holtittomasti voi Glassmanin mukaan viikon aikana lihoa noin kahden kilon edestä. Siitä noin kilon verran on elimistöön kertynyttä nesteen aiheuttamaa turvotusta ja kilo rasvaa.

Normaaleiden elintapojen palauduttua turvotus laskee itsestään, mutta ylimääräinen rasvakilo on sulatettava. Hyvä uutinen sen sijaan on se, että terveellinen laihdutustahti on noin puoli kiloa viikossa. Satunnaisen holtittoman viikon vaikutukset eivät siis välttämättä ole kovin kauaskantoisia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tämäkin vielä! Nämä tapasi ovat yhtä vaarallisia kuin tupakointi

Tutkimusten mukaan elämä todellakin tappaa.

Tupakoijat tietävät, että röökin sytyttäminen ei ole terveysteko. Mutta myös monet harmittoman tuntuiset tavat ovat yllättävän haitallisia terveydelle. Itse asiassa tutkimusten valossa yhtä vaarallisia kuin tupakoiminen.

1. Istuminen

Tupakointi lisää syövän riskiä, mutta niin tekee istuminenkin. Kanadalaisen Alberta Health Servicesin syöpäyksikön mukaan istumisen aiheuttama liikkumattomuus on yhdistetty 160 000 tuhanteen rintasyöpä-, paksusuolensyöpä-, eturauhassyöpä- ja keuhkosyöpätapaukseen vuosittain.

Sen lisäksi, että istuminen tappaa, se myös tyhmentää ja leventää takapuolta.

2. Kaasulieden käyttäminen

Yhä useamman ruokahifistelijän keittiöstä löytyy Suomessakin kaasuliesi. Kaasulieden käyttäjät altistuvat kuitenkin herkullisen ruoan lisäksi myös hiilomonoksidille, typpioksidille ja formalehydeille – eli samoille aineksille kuin passiiviset tupakoijatkin.

3. Solarium

Yhdysvalloissa todetaan vuosittain peräti 420 000 solariumin käytön aiheuttamaa ihosyöpää, osoittaa Journal of the American Medical Association -julkaisussa julkaistu tutkimus. Vastaavasti tupakoinnin aiheuttamia keuhkosyöpiä todetaan vuosittain 226 000. Tarvitseeko sanoa enempää?

4. Liian vähäiset yöunet

Jatkuva univaje kohottaa verenpainetta, lisää sydänkohtauksen, halvauksen, ylipainon ja monen muun terveysongelman riskiä. Lisäksi asiantuntijat väittävät, että jopa unirytmiä sotkeva yöllinen heräileminen voi vauhdittaa kasvainten kasvamista.

Lähde: Prevention.com

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Työterveyslaitos: Tämä riski uhkaa, jos käyt töissä puolikuntoisena

Hallitus haluaa leikata sairauslomakorvauksia Suomen talouden pelastamiseksi. Riskinä on, että ihmiset alkavat tehdä töitä sairaanakin.

"Noo, ainahan sitä voi tulla kipeänä töihin", kommentoi yksi jos toinenkin, kun Juha Sipilän (kesk.) hallitus ilmoitti suunnittelevansa ensimmäisestä sairauslomapäivästä palkatonta ja ehdotti myös, että seuraavista kahdeksastakin maksetaan vain 80-prosenttista palkkaa.

Jos tulee flunssassa töihin, riskinä on, että sairastuttaa myös työkaverit. Lisäksi töitä puolikuntoisena paiskimalla voi saattaa itsensä myös todella vakavasti sairaaksi.

Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula kommentoi tiedotteessa, että lyhyellä aikavälillä työnantajien kustannukset luultavasti laskevat, mutta tulevaisuudessa sairastamisen kustannukset saattavat lisääntyä.

Sairaana työteho ja keskittymiskyky heikkenevät, mikä voi johtaa työtapaturmiin. Myös muiden terveysongelmien riski kasvaa.

– On jonkun verran näyttöä siitä, että sydänkuolleisuuden riski voi nousta, jos sairauslomalle ei jää ollenkaan, vaikka terveys on huono, tiedotteessa kerrotaan.

Vaarana on lisäksi se, että sairauslomat pitkittyvät, koska työntekijät pelkäävät joutuvansa heti töihin palattuaan vielä uudelle sairauslomalle omalla kustannuksellaan.

Työterveyslaitoksen mukaan karenssipäivää paremmin sairauspoissaoloja voitaisiin ehkäistä esimerkiksi varhaisen tuen avulla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kaupallinen yhteistyö