Auttaako akupisteiden painelu stressiin?

Kuva: Viorel Sima / Shutterstock

Kiinalaisen lääketieteen mukaan mieltä voi rentouttaa kehon tiettyjä akupisteitä painelemalla. Testasimme, toimiiko se käytännössä.

Taas yksi arkipäivä takana ja olen selvinnyt ruuhkabussista kauppakassien kanssa suoraan sohvalle. Energiaa riittää juuri ja juuri kaukosäätimen paineluun. Päivän ylikierrokset alkavat vähitellen laantua, mutta olisiko mielen lataamiseen olemassa parempikin tapa?

Jos tämä tapahtuisi Kiinassa, olisin todennäköisesti latautunut painelemalla kaukosäätimen sijaan kehoni rauhoittavia akupisteitä. Selvitin perinteisen kiinalaisen lääketieteen asiantuntijalta Tutteli Hammermannilta, mistä nämä pisteet löytyvät.

Keskity korvanlehtiin

”Kaikille sisäelimille löytyy oma kohtansa korvasta, joten hieromalla korvalehteä ja korvan sisäpintaa tasapainotat koko kehosi”, Hammermann sanoo.

Korvan lisäksi varpaiden välejä kannattaa huomioida, jos stressi painaa päälle. Hammermannin mukaan etenkin akkavarpaan ja isovarpaan välin hierominen rauhoittaa mieltä. Hän neuvoo pyörittelemään jokaista varpaanväliä kevyesti muutaman minuutin ajan.

Mielenrauhaa ei voi koskaan olla liikaa, joten päätän testata molemmat pisteet heti samana iltana. Suljen tv:n, istahdan tyynyn päälle ja aloitan harjoitukset. Alan hieroa molempia korvalehtiäni peukalon ja etusormen välissä. Ensimmäinen havaintoni on, että korvanihan ovat aivan kylmät! Toinen havainto: en ole huomioinut koko korvien olemassaoloa naismuistiin.

Hierominen ei satu, vaan tuntuu oikeastaan mukavalta. Ja palkitsee välittömästi: korvat alkavat lämmitä, jopa kuumottaa ja miellyttävä lämpö leviää koko kehooni. Tunnen rauhoittuvani. Parin minuutin päästä molemmat korvani hehkuvat lämpöä ja ajatukset ovat tyyntyneet.

Rentoutta varpaiden väleistä

Seuraavaksi vedän jalan risti-istuntaan ja käyn käsiksi varpaideni väleihin. Sama havainto: varpaat ovat jääkylmät – mutta eivät pitkään.
Varpaiden välien hierominen tuntuu kieltämättä aluksi oudolta, mutta vaikuttaa tehokkaasti. Se ikään kuin vetää ajatukset päästä pois.

Kun olen saanut hierottua molempien jalkojen varpaiden välit, vedän lämpöiset sukat jalkaan ja istun vielä nauttimaan olostani. Yöllä nukahdan tavallista helpommin ja nukun tavallista sikeämpää unta. Näitä harjoituksia teen jatkossakin.

Lue muita stressinpoistovinkkejä uudesta MeNaiset SPORTista!

Kommentit (5)
Lobbausta
Viesti

Lääkeyhtiöiden lobbaajat yrittävät kiistää asian, koska vaihtoehtohoitoihin turvautuvat ihmiset haluavat hoitaa itseään ilman usein vaarallisiakin sivuvaikutuksia. Tämä taas laskee lääkkeiden myyntiä. Myös luonto kiittää, koska lääkejäämiä päätyy todennäköisesti vähemmän vesistöihin.

Oikein kunnes toisin todistetaan
Viesti

Akupunktiosta, jossa myös käsitellään akupisteitä, löytyy tänä päivänä jo tieteellistä tutkimusnäyttöä muun muassa kivun lievittäjänä. Silti täytyy muistaa, että tiede on ainoastaan tutkittua tietoa jota ei vielä ole pystytty osoittamaan vääräksi. On harhaista kuvitella, että tiede olisi siten ehdoton totuus. Ihmisruumiissa on vielä paljon sellaista mitä emme saata ymmärtää. On hienoa jos joku saa avun tällaisesta eikä sitä kannata lopettaa leimaantumisen pelossa tai ollakseen rationaalinen. Kyllä oma keho kertoo melko nopeasti mennäänkö metsään vai ei.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Luulitko dieetin loputtua helpottavan? Nämä kamppailut alkavat laihtumisen jälkeen

Liikakilojen pudottaminen on vasta yksi askel uuden, pysyvästi terveellisemmän elämäntavan tiellä. Varaudu näihin kahdeksaan haasteeseen, ja onnistuminen on helpompaa!

Takana kovaa työtä ja pudotettuja kiloja? Onnittelut! Sinulta on selvästi löytynut itsekuria, tahdonvoimaa ja pitkäjänteisyyttä.

Mutta nyt edessä siintävät uudet, ehkä jopa kinkkisemmät kamppailut. Halusitpa sitten pysytellä saavuttamassasi painossa tai nipistää maltillisesti vielä muutaman lisäkilon, varaudu törmäämään näihin kahdeksaan Shape.com-sivuston listaamaan haasteeseen:

1. Itsensä palkitseminen

Kulttuurissamme juhlat ja ruoka nivoutuvat tiukasti yhteen. Olipa kyse sitten syntymäpäivistä, juhlapyhistä, uudesta saavutuksesta, merkkipäivästä – tai vaikka viikonlopun alkamisesta, pöytään kannetaan tyypillisesti kakkua, viiniä tai muita herkkuja. Entä jos opettelisitkin palkitsemaan itsesi muuten kuin suun ja vatsan kautta? Uusi vaate tai kasvohoito?

2. Repsahdukset ja niistä toipuminen

Kukaan ei pysty kieltäytymään loputtomasti (ja sitä yrittäessä saattaa muuttua melko ikäväksi tyypiksi). Tavoitepainon saavuttaminen ei tarkoita sitä, että kaikki mieliteot olisivat automaattisesti kadonneet. Satunnainen herkuttelu ei ole repsahtamista – kunhan nautiskelu ei riistäydy käsistä. Jos lounaalla syö pizzaa, siitä kannattaa nauttia ja itseruoskinnan sijaan syödä illalla kevyemmin. Pidä silti mielessä yksi sääntö: älä koskaan luovuta ja pidä itseäsi epäonnistujana.

3. Uusi normaali

Jokainen tietää, että pysyvä painonpudotus vaatii pysyviä elämäntapamuutoksia. Miksi sen toteuttaminen sitten on niin vaikeaa? Ole tietoinen vanhoista tavoistasi (eli niistä, joiden myötä liikakilot kertyivät) ja vältä niitä. Ja muista, että tämä uusi elämäsi on se uusi normaali.

4. Kuntoilun jatkaminen

Tavoitepainon saavuttaminen ei tarkoita sitä, että lenkillä tai salilla käymisen voisi lopettaa. Sen sijaan liikuntarutiineissa kannattaa keskittyä painonpudotuksen sijaan esimerkiksi lihasmassan tai kestävyyskunnon kasvattamiseen.

5. Uuden ulkomuodon aiheuttama huomio

Onnistunut laihdutusprojekti ei jää muilta huomaamatta. Kehutulvaa seuraa yleensä kysymys siitä, miten onnistuit pääsemään tavoitteeseesi. Kehut tuntuvat kivoilta, mutta saattavat myös herättää kysymyksen siitä, mitä vikaa entisessä minässä oli.

6. Huomion hiipuminen

Niin paljon kuin uusi ulkomuoto herättääkin ensin huomiota, ensihuuma haihtuu yllättävän nopeasti. Pian sitä on muiden silmissä ihan kuin ennenkin. Ylettömän huomion kohteena olemiseen ei siis kannata totuttautua. On tärkeää muistaa, että olet edelleen ihan yhtä upea ja onnistunut, vaikka kukaan ei enää huomauttaisikaan siitä päivittäin.

7. Muutokset ihmissuhteissa

Uusi elämäntyyli voi vaikuttaa myös ihmissuhteisiin. Kaikki eivät välttämättä ymmärrä uutta elämäntapaasi tai voivat jopa olla kateellisia onnistumisestasi. Silloin on tärkeää muistaa, ettei ketään muuta tarvitse miellyttää. Omista terveellisistä tavoista ei tarvitse luopua siksi, että toisen voi olla vaikeaa totutella niihin. Sitä paitsi pian uudesta elämäntavastasi on tullut tuttua ja normaalia myös muiden silmissä.

8. Minäkuvan päivittäminen

Toisinaan oma minäkuva ei pysy mukana putoavien kilojen vauhdissa. Opettele siis näkemään ja tuntemaan itsesi sellaisena kuin nykyään olet eikä sellaisena kuin joskus olit. Anna itsellesi lupa uuteen elämään ja päästä irti mahdollisista vanhoista painolasteista. Älä murehdi menneitä, iloitse tulevasta.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ujosteletko isolla hädällä käymistä töissä? Tiede ei suosittele pidättämään

Lopetetaan ujostelu pöntöllä, jooko? Elimistö kiittää.

Rivistö vessoja, joista useampi kuin yksi on varattu. Kopeista ei kuulu pihaustakaan, eikä kukaan uskalla tulla ulos. Menossa on armoton väsytystaistelu siitä, kuka luovuttaa ja poistuu ensin – kakkaamatta.

Kahvipöytäkeskusteluiden perusteella keskuudessamme on useita naisia, joille ison hädän hoitaminen julkisessa vessassa on mahdottomuus. Oikein kovassa paikassa siihen saattaa pystyä, kunhan ketään ei ole kilometrin säteellä. Heidän mielestään kakkaaminen on yksityinen tapahtuma, joka on mieluisinta hoitaa oman kodin suojassa.

Tiedemiehet ja -naiset eivät kuitenkaan ole samaa mieltä. He eivät suosittele pidättämään, kunnes sopivan yksityinen tila ulostamiseen löytyy, vaan menemään vessaan heti, kun hätä ilmoittaa itsestään. 

Discovery Newsin julkaisemalla videolla kerrotaan, että pidättämisestä voi seurata ummetusta. Tutkimuksissa on saatu näyttöä myös siitä, että pidättäminen saattaa haitata ulostamiseen tarvittavien lihaksien toimintaa. Pidättää ei siis kannata, ellei ole aivan pakko. Ainakaan siitä ei saisi tehdä tapaa.

Uutispommi: me kaikki kakkaamme.

Siksi siitä ei kannattaisi tehdä ongelmaa – menee vain vessaan ja hoitaa homman. Äänistä, hajuista ynnä muusta on aivan turhaa stressata (tosin vessaharjaa on kohteliasta pyöräyttää pöntössä, jos jätit jälkiä). Kokosimmekin oman vessaetikettimme jo jonkin aikaa sitten, ja se on luettavissa täällä.

Ujostuttaako sinua kakkaaminen julkisessa vessassa? Perustele kantasi kommenteissa!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Taas uusi kahvitutkimus – näin monta kuppia päivässä voi pidentää elinikää

Uusi tutkimustulos ilahduttanee kahvin lipittelijöitä.

Harvardin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan kohtuullinen määrä kahvia saattaa pidentää elinikää. Sopiva määrä on 3–5 kuppia päivässä.

The Telegraphin mukaan tutkimuksessa selvisi, että kyseinen määrä kahvia ehkäisee sydänsairauksista, neurologisista sairauksista kuten Parkinsonin taudista sekä kakkostyypin diabeteksesta johtuvia ennenaikaisia kuolemia.

Kiinnostavaa tutkimuksessa oli se, että kahvin kofeiinilla ei ollut merkitystä. Myös kofeiinittomalla kahvilla teho oli sama. Tutkimusta johtaneen Ming Dingin mukaan tämä viittaa siihen, että kahvin bioaktiiviset ainesosat alentavat kehon insuuliniresistenssiä. 

Tutkimuksessa tutkittiin yli 200 000 ihmistä, jotka vastasivat kyselyihin joka neljäs vuosi 30 vuoden ajan.

Hiljattain julkaistun ruotsalaistutkimuksen mukaan naisten, jotka juovat vähintään viisi kuppia päivässä, riski sairastua rintasyöpään on jopa 19 prosenttia pienempi kuin muilla. Tässä tuoreimmassa tutkimuksessa ei kahvinjuonnilla havaittu kuitenkaan olevan mitään vaikutusta syöpäsairauksista johtuviin kuolemiin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ottaako päähän? Näillä 10 keinolla taltutat harmistuksen hetkessä

Lasi viiniä ja hieman erikoisempiakin käytännön vinkkejä pahan mielen taltuttamiseen.

Joskus potuttaa niin, että alkaa jo ottaa päähän, kun harmittaa niin kovasti. Aina kenkutuksen syytä ei pysty hoitamaan, mutta onneksi oloa voi parantaa muilla tavoilla.

Kysyimme naisilta, mitä he tekevät, että saavat pahan olon talttumaan yhtä nopeasti kuin se ilmestyikin. Kokeile omalla vastuulla!

1. "Siivoan. Puhtaasta kodista tulee vähitellen myös puhdas mieli, ja aggression vapauttaman energian saa hyvin kulutettua nurkkien hinkuttamiseen."

2. "Minulla on sellainen sumopainijan näköinen neulatyyny, jota on kiva tökkiä nuppineulalla. Kohdistan kiukkuni siihen ja ajattelen sitä tyyppiä, joka **tuttaa. Toimii myös itseinhoon, ja muutenkin, kun harmitus kohdistuu johonkin konkreettiseen."

3. "Törkeä, vähintään 30 vuotta vanha disko toimii aina."

4. "No lasi viiniä! Jos terveellisen kautta, niin juoksu- tai hölkyttelylenkki toimii aina. Ylipäätään, että pääsee yksin ulos tuulettumaan."

5. "Katson elokuvia! Tietyistä vakkarileffoista tulee aina hyvä mieli. Esim. Stardust on jo vuosia toiminut klassikko."

6. "Soitan kaverille. Kerron, miltä tuntuu. Kun saa asiat mittasuhteeseen tai vertaistukea, on aina parempi mieli. Helposti huonoa mieltä tulee vain kerrytettyä, kun vatvoo yksin jotain."

7. "Teen jotain! Mitä vain sellaista, johon pitää keskittyä intensiivisesti. Pelaan sulkkista, teen töitä, katson suosikkijännärisarjaa, menen kahville kaverin kanssa, jonka ihmissuhdeongelmia pitää vatvoa. Ja lempparini: menen elokuviin."

8. "Halaan koiraa!"

9. "Raivopäinen urheilu toimii, esimerkiksi juokseminen niin kovaa, että jalat eivät enää kanna."

10. "Annan itselleni luvan velloa itsesäälissä, kunnes huomaan (yllättävän äkkiä), että tämähän on aivan turhaa."

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.