Sport

Starttaa kesä 21 kilometrin kisamatkalla ja tule mukaan juoksuhaasteeseen! 

 

Kesä ja juoksutapahtumakausi on jo nurkan takana. Tee yksin puurtamisesta vähän hauskempaa ja lähde juoksemaan puolimaraton Sport-lehden kanssa!

Tykkää meistä Facebookissa /Sportlehti ja Instagramissa @sportlehti, ja tägää puolimaratontreenikuvasi hashtagilla #sportpuolimaraton. Kaikkien treenikuvansa tägänneiden kesken arvotaan 5 Sport-lehden irtonumeroa ja 1 kpl pääsyjä VIP-pukuhuoneeseen Helsinki City Run -puolimaratonille, joka juostaan lauantaina 13.5. 

Seuraa myös Sportin somea ja nettisivuja, niin saat rutkasti hyödyllisiä vinkkejä puolimaratonin selättämiseen, olit sitten aloittelija tai pro. Juoksukoulun aiemmissa osissa muun muassa vinkit juoksuvammojen välttämiseen, parhaat juoksutossut, juoksuappsien, -ohjelmien ja -koulujen vertailu ja juoksjian mindfulness-harjoitukset. Luvassa vielä mm. parhaat tankkaus- ja psyykkausvinkit ja vinkit, miten jatkaa harjoittelua kisan jälkeen. 

 

Sport

Ihmiset pysähtyvät liian harvoin miettimään, mitä oikeasti haluavat elämältä, sanoo asiantuntija. Mutta millaiseen self helpiin kannattaa tarttua?

Onnellisempi elämä ja parempi itsetuntemus, kiitos! Se on itseapuun tarttuvien ykköstoive. Tarpeeseen on myös vastattu: itseapukirjoja julkaistaan Suomessa jo tuplasti enemmän kuin 90-luvun alussa.

Oli lupaus sitten paketoitu stressittömäksi elämäksi tai vahvaksi intuitioksi, kaikessa self helpissä on lopulta sama tausta-ajatus: kun tarpeeksi paneudun itseeni, elämä muuttuu. Pinnallista hömppää – vai syvällisen herättelevää? Voiko itsensä uudistaa kirjoilla tai voimalauseilla?

Henkistä hauista

Vaikka unelmakarttakirjan piirtely tuntuisi kliseeltä, psykoterapeutti Mikael Saarisen mukaan sitä ei kannata tuomita suorilta.

– Ihmiset pysähtyvät liian harvoin miettimään, mitä minä oikeasti haluan. Kaikki self help taklaa tätä kysymystä ja yleensä myös tarjoaa reittiä muutokseen. Ensimmäinen hyöty on, että saa lisää itsetuntemusta.

Filosofi, psykoterapeutti Antti S. Mattilan mukaan esimerkiksi onnellisuusharjoitus voi tutkitusti toimia yhtä hyvin kuin terapia.

– Kun toteuttaa tärkeitä projekteja, saa energiaa toteuttaa taas uusia projekteja. Parhaimmillaan self help vahvistaa kierrettä, kuin urheiluvalmentaja. Oikean valmentajan valitseminen onkin sitten hankalampaa.

"Ei lihaksiakaan kehitetä sohvalla makaamalla, vaan harjoittelemalla."

Unelmia mietiskelemällä pääsee alkuun. Jopa inspiroivat voimalauseet voivat olla arvaamattoman tärkeitä, jos ne auttavat pitämään mielessä oikeasti tärkeät asiat. Sen jälkeen itseavun pitäisi kuitenkin tarjota jotain kättä pidempää.

– Ei lihaksiakaan kehitetä sohvalla makaamalla, vaan harjoittelemalla.

Tiedettä vai ei?

Kun valikoi sopivaa opusta, on tärkeää, että se sopii omiin arvoihin ja elämäntilanteeseen.

– Testaa nettikursseja, lataa vaikka meditaatioappsi puhelimeen. Ole utelias ja leikkisä. Löydänkö tästä jotain, joka voisi sopia minulle? Mikael Saarinen neuvoo.

Koska taustalla on valtaisa bisnes, kirjoittajan taustat kannattaa tarkistaa. Nettoaako hän rahat vauhdikkailla lupauksilla vai onko taustalla vankkaa tietoa?

Mattilan mukaan on epäilyttävää, jos kirja tai kurssi lupaa lisätä onnellisuutta suoraan. Paljon hedelmällisempää on treenata onnea epäsuorasti: näin parannat ihmissuhteita, opit rentoutumaan...

Koska taustalla on valtaisa bisnes, kirjoittajan taustat kannattaa tarkistaa.

– Jos yrittää nostaa onnellisuustasoja suoraan, se on kuin yrittäisi kuumentaa saunaa lämmittämällä pelkkää lämpömittaria. Onnellisuus on vain hyvän elämän kukinto, Mattila sanoo.

Karvojen pitäisi nousta pystyyn myös silloin, jos kirja vannoo ahdistuksen katoavan minuuteissa. Oikeasti vaatii viikkojen treeniä ennen kuin vanhoista tavoista pääsee irti.

– Moni self help -tekniikka perustuu esimerkiksi ratkaisukeskeiseen psykoterapiaan. Varminta on, jos elämänohjeissa on tieteellistä pohjaa.

 

Sportin lukijoiden kokemuksia self helpistä:

 • ”Self helpistä tulee reippaampi mieli, ja se toimii tsempparina kaverittomalle.”
 • ”Lukemani kirjat eivät ole olleet tarpeeksi selviä juuri minulle. Olen pyrkinyt sittenkin toimimaan oman pääni mukaan.”
 • ”Minusta on tullut rauhallisempi ja minun on helpompi tarttua toimeen.”
 • ”Self help on ahdistanut, jos siinä on hehkutettu täydellistä elämää. Tulee riittämätön olo.”
 • ”Itsetuntemukseni on parantunut. Olen saanut uusia ideoita moneen asiaan."

Sport-lehden numerossa 6/17 pureudumme toiseen ajankohtaiseen ilmiöön eli ton-ton-ruokavalioihin. Miksi maidon, gluteenin ja sokerin välttelystä tuli uusi normaali? Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

3 x self help netistä

 • Onnellisuustutkija, suomalaistaustainen Emma Seppälä jakaa iskeviä, tuoreisiin tutkimuksiin perustuvia vinkkejä, joilla suitsit ahdistusta ja tulet tuotteliaammaksi. emmaseppala.com
 • SuperBetter-sovellus tekee tapojen muuttamisesta pelin. Keräile pisteitä vaikka tupakan tumppaamisesta tai meditoinnista. SuperBetter, Android- ja iOS-puhelimille.
 • YouTuben luovin itseapukanava! FightMediocrityn taiteilija tiivistää self help -suosikkiopuksensa hauskoiksi animaatioiksi. youtube.com/fightmediocrity
Sport

Ramen-kulho valmistuu nopeasti ja maistuu myöhemmin myös kylmänä.

2 annosta

valmistusaika

15 minuuttia

 

7 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 kevätsipulin vartta

100 g siitakesieniä

100 g sokeriherneitä

100 g munanuudeleita

inkiväärikastike

2 rkl soijaa

1 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl inkivääriraastetta

ripaus sokeria

lisäksi

1 keitetty muna

öljyä paistamiseen

 

 1. Kuumenna kattilassa vesi ja lisää liemikuutio. Viipaloi kevätsipulit ja siitakesienet. Paista sipuleita, sieniä ja sokeriherneitä pari minuuttia öljyssä kuumalla pannulla.
 2. Kypsennä nuudelit kasvisliemessä. Valuta hyvin ja sekoita sipulin, sienten ja sokeriherneiden joukkoon. Jaa seos kahteen kulhoon.
 3. Sekoita kastikkeen aineet ja lusikoi kastike kulhojen päälle. Viimeistele keitetyillä munanpuolikkailla.

Sportissa 6/2017 ihanan raikkaan mansikka-basilikajäden ohje. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

Apua lihaskipuun

Inkivääri sisältää roppakaupalla hyvää tekeviä ainesosia, jotka vähentävät tulehduksia ja kipua. Sporttaajan kannalta inkiväärillä on suotuisa vaikutus tiukan treenin aiheuttamaan lihaskipuun. Lisäksi inkiväärin on huomattu lieventävän pahoinvointia, flunssan oireita ja edistävän ruoansulatusta.

Sport

Lohi maistuu simppelin salaatin kera, kun maustajana on superkasvi kurkuma.

300 g ruodotonta kirjolohifileetä

1 rkl kurkumaa raastettuna

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria

7 dl salaattisekoitusta

kourallinen tuoreita yrttejä (esim. lehtipersiljaa, minttua)

8 retiisiä

kastike:

1 rkl kurkumaa raastettuna

1 rkl tahinia

2 rkl öljyä

1 rkl sitruunamehua

ripaus suolaa

 1. Valmista kastike. Kuori ja raasta kurkuma. Mittaa ruokalusikallinen kurkumaa pieneen kulhoon ja lisää joukkoon tahini, öljy, sitruunanmehu ja suola. Sekoita.
 2. Leikkaa lohi kahdeksi annospalaksi. Laita palat kylmälle paistinpannulle nahkapuoli alaspäin ja laita levy keskilämmölle. Ripottele ruokalusikallinen kurkumaa lohipalojen pinnoille. Paista 5–7 minuuttia lohen paksuudesta riippuen. Käännä lopuksi lohipalat, laita levy kuumimmalle ja paista toiselta puolen kauniin ruskeaksi noin minuutin ajan. Mausta.
 3. Pese ja leikkaa salaatit sopiviksi suupaloiksi salaattivadille. Sekoita joukkoon tuoreyrttejä makua antamaan. Viipaloi retiisit ja lisää salaattiin.
 4. Poista lohipaloista nahka ja nosta palat salaatin päälle. Lusikoi lopuksi kastike salaatin joukkoon.

Sportissa 6/2017 neljä kesäistä mansikkareseptiä. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

Kurkuma on supermauste

Kurkuma sisältää runsaasti tulehduksia ehkäiseviä aineita, kuten kurkumiinia. On myös huomattu, että kurkuma saattaisi torjua joitakin syöpiä sekä kakkostyypin diabetesta. Jotta kurkumasta saa täyden hyödyn irti, sitä tulisi nauttia päivittäin muutama teelusikallinen.

Sport

Keho viestii, kun sillä ei ole kaikki hyvin. Kipu ja särky johtuvat useimmiten heikosta lihashuollosta.

Kolottaa, jomottaa ja vihloo. Harva liikkuja säästyy vaivoilta kokonaan. Mitä kovempaa treenaa, sitä todennäköisemmin se tuntuu välillä tuskana. Treenaaminen pitkästä aikaa voi saada lihakset särkemään niin, ettei sängystä pääse ylös. Myös tehojen nostaminen tai keston pidentäminen tuntuu väistämättä jossain. Keho viestii myös siitä, missä menee oma raja. Miten kipua voi oppia kuuntelemaan? Urheilulääkäri Pippa Laukka vastaa.

Mistä liikkujan kipu yleisimmin johtuu?

”Lähes aina syynä on puutteellinen lihashuolto, eli lihakset eivät ole päässeet palautumaan. Treenin ohella pitäisi tehdä liikkuvuusharjoitteita, joilla nivelten välinen mekaniikka ja lihasten venyvyys saadaan kuntoon. Toinen iso syy on puutteellinen suoritustekniikka. Varsinkin juoksussa ja hyppyjä sisältävissä jumpissa, liikkeet pitää tehdä oikein, jotta lihakset eivät tule väärällä tavalla kipeiksi.”

Onko joskus ok treenata kivun läpi?

”Tiettyihin lajeihin kipu kuuluu. Balettitanssija ei voi lopettaa harjoittelua aina, kun johonkin sattuu. Jos vetää kovan treenin, se tuntuu kyllä pahalta ja kuuluukin tuntua. Jos lajissaan haluaa kehittyä ja parantaa tuloksia, joutuu menemään myös epämukavuusalueelle. Olennaista on tunnistaa oman kehon tuntemukset, mikä on normaalia kipua ja mikä ei.”

Miksi poikkeavaa kipua yleensä syntyy?

”Kipu voi olla fyysistä kipua tai korvien välissäkin. Kipua voi tulla siitäkin, jos on liian väsynyt ja aivot yrittävät estellä menoa. Fyysinen kipu on joko toiminnallista tai mekaanista. Toiminnallisessa mitään ei ole näkyvästi rikki, mutta silti sattuu. Tutkimuksissa ei välttämättä näy mitään kudosvauriota. Kipu varoittaa, että jos jatkat samaan malliin, se todennäköisesti johtaa mekaaniseen kipuun. Mekaanisessa kivussa kudoksiin on tullut vaurio, ja keho lähettää siitä hätähuutoa. Yleensä oireina ovat kuumotus, turvotus ja punoitus.

Erilainen liike on yleensä parempi hoitokeino kuin pelkkä lepo.

Aktiiviliikkujan yleisin luuperäinen rasitusvamma on rasitusmurtuma. Se on vasta murtuman alku luussa ja näkyy parhaiten magneettikuvassa. Ilman riittävää lepoa se voi edetä oikeaksi luunmurtumaksi. ”

Millaista ensiapua voi antaa kotona?

”Särkylääke ja kylmäpakkaus auttavat ensi hätään. Jos kipu ei hellitä tai toistuu, voi itsekin alkaa selvittää syytä. Polvikivun syy voi olla liian kireissä etureisissä. Jalkapöydän kivuissa kannattaa tarkistaa, ettei pidä lenkkarin nauhoja liian kireällä.”

Estääkö kipu treenaamisen?

”Kivun kanssa ei pidä treenata. Jos juostessa sattuu sääreen, voi ehkä silti uida tai pyöräillä. Erilainen liike onkin yleensä parempi hoitokeino kuin pelkkä lepo.”

 

Lue Sport-lehden numerosta 6/2017, miten juoksija selvisi välilevynpullistumasta ja lentopalloilija katkenneesta eturistisiteestä ja murtuneesta nivelkierukasta. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi