Muodikas, kyllä. Kuva: Shutterstock

Treenitrikoot ovat muotia, mutta ovatko ne nyt kuitenkaan ihan sovelias asu minne vain?

Niitä on kaikkialla. Kadulla, kahviloissa ja työpaikoilla. Mustia, harmaita, kirjavia. Itse emmin, mutta kokeiltuani ei paluuta ollut. Treenitrikoot ovat nyt arkiasu.

Me trikooheimolaiset ylistämme mukavuutta, mutta vastustajat penäävät asiallisuutta.

Ooppera, tuo konservatiivisen pukeutumisen tyyssija, saako sinne tulla treenitrikoissa, viestintäpäällikkö Heidi Almi?

– Emme kiellä ketään tulemasta haluamassaan asussa, kunhan muille ei koidu häiriötä.

Entä sopiiko kirkkoon lampsia trikoissa, pastori Marja Kotakorpi?

– Voi poiketa suoraan kadulta sellaisena kuin on! Toimitukset ovat eri asia, silloin tulee kunnioittaa juhlijoita.

Onpa sallivaa! Mitä sanovat tavalliset suomalaiset, kelpaavatko trikoot arkikäyttöön?

Kyllä-äänet:

”Mieluiten olisin housuitta, mutta ihoa nuolevat trikoot ovat siveellisempi vaihtoehto paljaille kankuille.” N, 20+

”Naiset saavat käyttää missä vaan. Miehet eivät missään.” M, 30+

”Liikun trikoissa vain matkalla treeneihin tai pois. Julkisilla paikoilla olen aina jompaakumpaa.” N, 30+

”Miehet käyttävät liian vähän trikoita! Eikä sortseja siihen päälle, menee hyvät trikoot hukkaan!” N, 30+

”Nykyiset trikoot ovat niin näyttäviä, että olisi sääli käyttää niitä vain treeneissä.” M, 30+

”Mikä ettei. Muille saattaa tulla liikuntapaineita, kun näkee jonkun timmissä kunnossa treenivaatteissa.” N, 50+

”Mistä erottaa, ovatko ne legginssit vai treenitrikoot? Sama ilmiö kuin se, että alusvaatteet eivät saa näkyä, mutta bikinit ovat ok.” M, 30+

”Töissä uskottavuus on siinä ja siinä. Vapaalla voi pukeutua niin villisti kuin kehtaa.” N, 50+

Ei-puoli:

”Haluan pukeutua siististi ja nätisti. Kun on mahdollisuus käyttää monenlaisia vaatteita eri tilanteissa, niin jätän nämä liikuntaa varten.” N, 40+

”Vain matkalla treeneihin tai pois!” N, 20+

Lue myös:

Miksi peppu näkyy läpi juoksutrikoista?

Etsitkö kotimaisia treenivaatteita? Näin löydät ne

Tekniset treenivaatteet löyhkäävät pahimmin – näin selätät hajuhaitat

Pukeuduitko vahingossa terveysriskiin?

Hyvä peruskunto pitää maitohapot kurissa.

Lenkki rullaa kivasti, mutta yhtäkkiä jalkoja alkaa kivistää ja ne tuntuvat lyjynraskailta pienien spurttien päätteeksi. Mitä tapahtui? Todennäköisesti startti on ollut liian napakka, eikä kunto riitä vielä lenkin tehoihin. 

Aerobisessa eli pitkäkestoisessa ja matalatehoisessa liikunnassa hyödynnetään happea. Elimistö pystyy pilkkomaan syntyneet maitohapot tasaisesti.

Kova ja intensiivinen treeni pakottaa lihakset työskentelemään anaerobisesti. Anaerobisessa aineenvaihdunnassa maitohappoja kertyy lihaksiin niin paljon, ettei elimistö ehdi poistaa niitä. Maitohapot kasvattavat lihasten happamuutta ja heikentävät niiden kykyä supistua. Lihakset tuntuvat kankeilta ja voivat jopa kipuilla. Anaerobista rääkkiä ei siksi jaksa kovin pitkään. 

Vippaskonsteja onneen ei ole. 

Jos jalat tuppaavat menemään maitohapoille heti ensi metreillä, syynä on todennäköisesti heikko peruskestävyyskunto. Kun hapenottokyky ei ole huipussaan, sykemaksimi tulee vastaan nopeasti. Silloin siirrytään nopeasti anaerobiselle, maitohappoja rutkasti tuottavaan aineenvaihduntaan.

Vippaskonsteja onneen ei ole. Peruskestävyyskuntoa ja lihasten kykyä hyödyntää happea on kehitettävä säännöllisellä kevyellä harjoittelulla. Sauvakävely, kävely, uinti ja pyöräily ovat lajeja, joissa itselle sopivaa vauhtia on helppo säädellä.

   3 askelta hapottomaan treeniin

  1. Laita paukut peruskuntoon. Pidä suurin osa treenistä kohtuutehoisena peruskestävyysharjoitteluna. Sen tavoite on lykätä maitohappojen runsaan kertymisen alkaminen mahdollisimman pitkälle. Hyvä peruskunto kasvattaa hapenottokykyä, jolloin elimistö pystyy kuljettamaan ja hyödyntämään happea tehokkaasti ja pitkään. 

  2. Spurttaile. Tempaise vähän kovempaa pari kertaa viikossa, esimerkiksi juoksemalla muutama spurtti juoksumatolla. Kovatehoinen harjoittelu vie pakostakin maitohappoja kerryttävälle anaerobiselle alueelle. Lihaksia on hyvä välillä totuttaa tähän, jotta ne oppivat sietämään ja poistamaan nopeasti suuriakin maitohappomääriä. Liika on kuitenkin liikaa. Jos lihasten maitohappopitoisuus on aina korkea, treenistä ei saa parhaita tehoja irti, eikä peruskestävyys kehity. 

  3. Jäähdyttele hyvin. Treenaat sitten miten tahansa, älä lipsu kunnon jäähdyttelystä. Pelkkä venyttely ei riitä. Tarvitaan vähintään 10 minuuttia kevyttä liikuntaa, joka kierrättää verta ja auttaa poistamaan treenin aikana kertyneet ylimääräiset maitohapot. Näin lihakset rentoutuvat, happi virtaa tasaisesti ja maitohappomekanismi palaa lepotyöskentelytasolle. 

  Asiantuntijana LitT, liikuntafysiologi, testauspäällikkö Piia Kaikkonen, UKK-instituutti, Tampereen Urheilulääkäriasema.

  Tiesitkö tämän maitohapoista?

  Lihakset tuottavat kohtuullisesti maitohappoja koko ajan, myös levossa. Hyvä niin, sillä elimistö pilkkoo maitohappoja sydämen ja lihasten käyttöön.
  Maitohappomekanismi toimii kaikissa lihaksissa, mutta tönkköys tuntuu useimmiten jaloissa, sillä niitä käytetään eniten. Jos käsiä treenataan yhtä kovaa, nekin voivat mennä hapoille. Maitohappojen kertymisen ehkäisyyn ei ole poppaskonsteja, mutta fiksu ja monipuolinen treeni kasvattaa niiden sieto- ja poistokykyä. 

  Eva vetää Meksikon Sayulitassa joogaretriittejä ja surffaa päivät.

  Helsingistä kotoisin oleva Eva Estlander, 31, jätti Suomen valmistuttuaan kauppatieteiden maisteriksi. Poikaystävä ja surffiaallot houkuttelivat Meksikon Sayulitaan, jossa hän vetää nyt Las Diosas -joogaretriittejä ja yksityiskouluja. 

  Eva paljasti Sport-lehdelle, mitä jooga on hänelle opettanut. 

  1. Kun pelottaa, hengitä

  ”Hengitys on joogan tärkein tekijä, ja siitä on tullut tärkein työkaluni myös arjessa. Surffaan päivittäin, ja välillä aallot ovat taitoihini nähden isoja. Jos alan pelätä, hyödynnän astangajoogassa käytettyä ujjayi-hengitystekniikkaa, joka saa minut rauhoittumaan ja keskittymään paremmin. Jo viiden syvän hengityksen jälkeen mieli alkaa rentoutua.”

  2. Mantra muuttaa tunteen

  ”Käytän positiivisia mantroja päivittäin. Toistamalla myönteistä lausetta tai sanaa voi muuttaa tunnetilaansa. Kun aloitin joogan opettamisen kolme ja puoli vuotta sitten, minua välillä hermostutti tuntien alussa. Silloin sanoin itselleni mielessäni ’hengitän sisään itsevarmuutta ja ulos pelkoa’ – ja se auttoi.”

  3. Keho on erilainen joka päivä

  ”Ruokavalio, uni, stressi ja ajatukset vaikuttavat kaikki kehoomme. Se, mihin taivuimme eilen, ei ole välttämättä tänään mahdollista. Siksi myös harjoittelun on oltava erilaista päivästä ja tilanteesta riippuen. Olen oivaltanut joogan kautta tämän, ja se on tehnyt minusta armollisemman itseäni kohtaan. Jooga ei ole suorittamista, vaan kehon kuuntelemista ja kunnioittamista. Toisina päivänä yksikin aurinkotervehdys tai seisova koira riittää hyvin.”

  ”Valitettavan moni yhdistää yhä joogan hihhulointiin.”

  4. Elämästä kuuluu nauttia

  ”Valitettavan moni yhdistää yhä joogan hihhulointiin ja luulee, että se edellyttää kasvisruokavaliota, päivittäistä meditoimista tai tuntikausien joogaharjoituksia. Minulle jooga on kuin sokeriruoko, josta imetään itselle hyvältä tuntuva tieto ja sylkäistään pois se, mikä ei sovi omaan elämään. Jooga on tuonut minulle tasapainoa, ja tasapainoiseen elämään kuuluu myös nautinto. Voin hyvin nauttia kylmästä oluesta auringonlaskua ihaillessani.”

  5. On parempi antautua

  ”Sidekudoksia avaava hidas yin-jooga on auttanut kehoani avautumaan ja mieltäni antautumaan. Yinissä samassa asennossa pysytään jopa seitsemän minuuttia ja se on joskus erittäin haastavaa niin keholle kuin mielellekin. Etenkin lantiota avaavat asanat ovat opettaneet minua antautumaan – myös arjessa. Jos asiat eivät suju, kuten toivoisin, olen oppinut hyväksymään sen ja sopeudun siihen.”

  6. Täydellinen epätäydellisenä

  ”Jooga on opettanut armollisuutta itseäni kohtaan: hyväksymään virheeni ja epätäydellisyyden niin maton päällä kuin sen ulkopuolellakin. Kun aloitin joogan, harrastin astangajoogaa päivittäin. Halusin edetä ja ansaita seuraavan asanan (astangassa opetetaan uusi asento eli asana, kun opettajan mielestä oppilas on siihen valmis.) Tämä loi kilpailuhalua. Nykyisin keskityn muihin joogatyyleihin, enkä vertaa omaa joogapolkuani tai harjoitustani muiden harjoituksiin.”

  ”Ei ole harvinaista, että joku kyynelehtii yin-tunnin aikana.”

  7. Keho osaa parantaa itsensä

  ”Joogamatolla olen tullut tietoisemmaksi tunteistani. Uskon, että varastoimme tunteita kehoomme ja joogan avulla tunnelukkoja voi avata. Ei ole harvinaista, että joku kyynelehtii yin-tunnin aikana. Itselläni kerran lantiota avaavassa fire log -asanassa kyyneleet alkoivat valua pitkin poskiani. Tunsin yhtäkkiä suurta kaipuutta tiettyjä ihmisiä kohtaan menneisyydestäni, jotka eivät enää ole elämässäni. Joogisen filosofian mukaan varastoimme suurimman osan negatiivisista tunteista kuten surun, kateuden, pettymykset ja pelot lantion alueelle. Eläimet ja pienet lapset näyttävät tunteensa häpeilemättä – toisin kuin aikuiset. Jos opimme kuuntelemaan kehomme tarpeita ja intuitiota, voimme myös poistaa patoutuneita tunnelukkoja ja parantaa itsemme.”

  8. On tärkeä olla myös yksin

  ”Olemme laumaeläimiä ja elämme toisten ihmisten seurassa jatkuvasti. Olen harjoitusteni kautta huomannut, kuinka tärkeätä on myös vetäytyä omaan rauhaan ja hiljentää mieli. Tästä syystä kävelen välillä autiorannalle istuskelemaan. Hiljentyminen saa minut ymmärtämään paremmin omia käytösmallejani. Jos mieltä painaa jokin asia tai olen muuten vaan stressaantunut, meditointi auttaa. Välillä olen jopa saanut oivalluksen miettimääni pulmaan.”

  9. Tässä hetkessä ei ole murheita

  ”Käytämme suuren osan ajatuksistamme menneisyyteen takertuen tai tulevaisuuden odottamiseen. Joogasta olen löytänyt työkaluja, jotka auttavat minua paremmin elämään nykyhetkessä. Näitä työkaluja ovat erilaiset hengitysharjoitukset ja pitkäkestoiset yin-asanat ja varsinkin lantiota avaavat asanat.”

  10. Elämä alkaa epämukavuusalueella

  ”Tämä sanonta on todella totta ja pätee niin joogamatolla kuin sen ulkopuolella. Aluksi sormeni eivät yltäneet varpaisiini, päälläseisonnasta puhumattakaan. Mutta kahden vuoden harjoittelun päästä mahdottomalta tuntunut päälläseisonta jo onnistui! Se antoi myös rohkeutta tehdä ratkaisuja, joita en ennen olisi tehnyt. Nyt osaan helpommin sanoa ei asioille, joita saatoin ennen tehdä vain miellyttääkseni muita.”

  Lue lisää Evasta: evaestlander.com

  Sportin Ruokapäiväkirja-sarjan uusi ravitsemusasiantuntija Laura Toivola luottaa rentoon ja hyvää mieltä tuovaan syömiseen.

  Tervetuloa Sportin uusi ravitsemusasiantuntija, ETM Laura Toivola!

  Kuka olet ja mitä teet?

  ”Olen ravitsemusasiantuntija ja koulutukseltani elintarviketieteiden maisteri. Työkseni teen erilaisia ravitsemusviestinnän tehtäviä, kouluttamista esimerkiksi Personal Trainer Akatemiassa sekä ravitsemuksen yksilö- ja ryhmävalmennusta. Työtäni ohjaa tutkimustieto, mutta haluan säilyttää ravitsemusasioissa käytännöllisen otteen. Lisäksi harrastan paljon monipuolista liikuntaa ja ohjaan kehonpainoharjoittelua.”

  Oma ruokafilosofiasi – mihin uskot?

  ”Kannatan sitä, että suurimmaksi osaksi syö suhteellisen järkevästi ja monipuolisesti, jolloin jäljelle jäävä osa ruokavaliosta voi olla käytännössä mitä tahansa. Se on ehkä helpommin sanottu kuin tehty. Syömisen ei silti pitäisi tuottaa stressiä vaan parantaa oloa, tuoda terveyttä ja olla myös mukavaa. On tärkeää, että löytää omiin mieltymyksiin ja elämäntapaan sopivan tavan syödä terveellisesti ja hyvin.”

  Mitkä ruoka-aineet tulisi kuulua jokaisen jääkaappiin?

  ”Vaikea nostaa tiettyä ruoka-ainetta ylitse muiden. Terveysmielessä ainakin kasviksia, marjoja ja hedelmiä toivoisi kuuluvan jokaisen kaappiin. Ja mielellään sellaista ruokaa, josta itse pitää!”

  Vinkkisi, miten ruokavaliota voi helposti muuttaa terveellisemmäksi?

  ”Suosittelen monia ainakin kokeilemaan vähän runsaampaa ja monipuolisempaa aamiaista ja lounasta. Monella ne ovat turhan kevyet, jolloin iltaan kasaantuu kova nälkä ja mielitekoja. Myös kasviöljyä kannattaa lisätä salaattiin, jotta tyydyttymättömiä rasvahappoja saa riittävästi. Yhden muutoksen tekeminen kerrallaan auttaa saavuttamaan pysyviä tuloksia.”

  Oma ruoka- tai ravintoainesuosikkisi juuri nyt?

  ”Mieleni tekee monesti Lähi-idän keittiön ruokia: ruokaisia salaatteja, yrttejä, maustettuja kasvisruokia ja erilaisia tahnoja. Olen myös suuri kermavaahdon ja ranskankerman ystävä. Syön niitä vain satunnaisesti arki-iltoina ja viikonloppuna, mutta kerralla voikin mennä aika paljon. Hyvä korvapuusti on herkuista ikisuosikki.”

  Lue Lauran arvio mediapersoona Sauli Koskisen ruokavaliosta 9/2016 Sport-lehdestä!

  Juontaja-näyttelijä Viivi Pumpanen, 28, haluaa antaa keholleen vain puhdasta polttoainetta.

  ”Olen viherpiipertäjä ja ystäväni kutsuvat minua luonnonlapseksi. Rakastan luontaishoitoja, kerään marjoja ja kasvatan yrttejä. Keittiönpöydälläni kasvatan ympäri vuoden minttua, salviaa, basilikaa... Pakkasessani on aina puna- ja mustaherukoita sekä tyrnimarjaa. Olen kaikkiruokainen mutta pyrin valitsemaan ekologisia tuotteita. Kakkukiintiöni tuli täyteen jo lapsena, kun äitini leipoi niin paljon. Nyt mässäilen kirsikkatomaateilla ja miniporkkanoilla leffaa katsoessa. Elimistöni on tottunut sokerittomuuteen, eikä makeaa tee edes mieli. En halua kuormittaa kehoani haitallisilla aineilla.”

  Flunssaan luonnon lääkkeitä

  ”Luen paljon luonnon omista hoitokeinoista. Perusflunssaa olen hoitanut vuosia echinaforcella ja siankärsämöllä, kurkuupäätulehdusta salvialla ja islanninjäkälällä. Luonnon hoitokeinot ovat toimineet ainakin minulla. Uskon, että luonnossa on kaikki, mitä tarvitsemme.”

  Lue Viivin koko haastattelu 09/2016 Sport-lehdestä!