Yksi kohta kehossa on jo aika hyvässä kunnossa. Vielä onkuitenkin varaa parantaa, ja se onnistuu Tampereella täälläliikuntakeskus GoGossa, jonne ensimmäiset rymistelevätkuuden jälkeen aamulla.

Kuvat Karoliina Paatos

Onko teillä työkavereita, jotka ovat heti aamuyhdeksältä täynnä energiaa? He ovat näitä ihmisiä, jotka ovat kuntosalilla puoli seitsemältä pimeänä pakkasaamuna. Oikeasti silloin pitäisi nukkua talviunta tai ainakin kahden minuutin torkkuja herätysten välissä, mutta liikuntakeskus GoGossa Tampereella kivutaan jo crosstrainerille.

Jouni Martikainen tekee päivän pohja-ajan saapumalla kello 6.17. Mies ei tunnustaudu aamuvirkuksi.

– Ei, mun pitää pakottaa itseni lähtemään. Mutta on tämä helpompaa aamulla kuin illalla. Ehtii sopivasti pari tuntia tehdä, ja on silti ysiltä töissä.

Jouni haluaa pysyä kunnossa, ja käy siksi salilla kolme kertaa viikossa. Hän on harrastanut punttisalia armeija-ajoista lähtien. Aerobista liikuntaa saa työmatkapyöräilystä – ympäri vuoden, tietysti – ja välillä hiihtämisestä. Hän myöntää, että sporttisella ulkonäölläkin on merkitystä.

Mistä sen tietää, että kunto on kohdallaan?

– No penkistähän miehet sen mittaavat. Että paljonko nousee.
Jouni ei kerro, paljonko. Hän jää jatkamaan takareiden venytystä, kun Merja Kinos astelee reippaasti sisään naisten pukuhuoneeseen, kävelee suoraan takanurkkaan ja alkaa riisua rivakasti.

Merja kyllästyi viime vuonna ”liian tukevaan ja laiskaan” itseensä. Nyt hän käy salilla kolmesta viiteen kertaa viikossa, aamuisin: silloin perheellinen joutaa parhaiten. Ja on hänellä tavoitekin.

– Kesäkuussa on pojan ylioppilasjuhlat, ja aion mahtua mekkoon, jonka ostin Barcelonasta viime kesänä.

100 syytä liikkua

Liikuntakeskuksen aula on aamunraikas. Vastaanottotiskiltä hymyillään rohkaisevasti, The Voice soi hiljaa, taka-alalla häämöttää rivi tyhjiä juoksumattoja. Silloin tällöin käy ovi, joku tulee sisään, naputtaa pin-koodinsa koneelle ja poistuu pukuhuoneeseen: naiset vasemmalle, miehet oikealle.

Rapakuntoisempi voi vaikka jäädä aulaan istumaan ja lukea tiskillä olevaa julistetta, jossa esitellään 100 hyvää syytä liikkua. Ykkösenä on itsetunnon nouseminen. Top vitoseen mahtuvat myös ruuansulatuksen paraneminen, parempi uni sekä kipinöiden ja säteilyn saapuminen olemukseen. Eikä tässä kaikki. Syy 29: Liikunta lisää mitokondrioiden kokoa ja määrää lihaksissa. Tai 85: Liikunta laajentaa tunteiden skaalaa.

Kun kääntyy tiskiltä energiapatukkahyllyn jälkeen oikealle, löytää muutaman aamuihmisen lisää.

Rauhalliseen tahtiin rautaa liikuttelevat miehet eivät ehkä tiedä laajentavansa parhaillaan tunneskaalaansa. He puhuvat peruskunnon ylläpitämisestä, selkävaivojen ehkäisystä ja painonhallinnasta. Sauli toteaa olevansa painoindeksin mukaan kolme senttiä liian lyhyt. Ari taas haluaisi kymmenen kiloa pois.

– Kaveri oli niin hyvännäköinen ja laihtunut, että minäkin aloitin. Siitä on jo pari vuotta, mutta vielä ei ole tapahtunut vastaavaa muutosta, Ari kertoo.

Arille tulee mieleen muita hyviä asioita, joita liikuntaharrastus on saanut aikaan.

– Täällä oppii juomaan enemmän vettä. Ja maksa-arvoni olivat jostain syystä koholla – eivät alkoholin takia! Mutta jostain syystä. Reenaamisen myötä ne alkoivat parantua.

Niinhän siinä huoneentaulussa tosiaan lukee. Syy 33: Liikunta parantaa maksan toimintaa. Mainitseekohan joku vielä mitokondriotkin?

Päivävuoro saapuu

Yhdeltätoista aamuryhmä on jo siirtynyt työpaikoilleen. Naisten pukuhuoneeseen tulevat nyt opiskelijat, vuorotyöläiset ja eläkeläiset, monet kaverin kanssa. He vaihtavat vaatteet ja kuulumiset kaikessa rauhassa.

– Mullekin soitettiin aamulla TAYSista. En mene vapaapäivänä. Saavat hoitaa.

Ryhmäliikuntasalissa on alkamassa BodyVive, yli nelikymppisille suunnattu jumppa 70-luvun discosoulin tahtiin. Sekaan mahtuu hyvin. Jumppaajia on parikymmentä, reilusti yli nelikymppisiä ja selvästi alle kolmekymppisiä naisia. Kaikilla on joustavat urheilutopit.

BodyVivessä tarvitaan näköjään kuminauha, pallo ja jumppamatto, jotka asetellaan aluksi seinustalle oman vesipullon viereen. Sitten aletaan marssia paikallaan.

– Do you remember! Of September! Litistä pallo! Pallo litteeksi! Baadejaadejaadejaa!

Askel sivulle, askel viereen, palloa ylös. Helppoa, aika hauskaakin, hikistä. Kädet väsyvät palloa litistäessä. Kolme kertaa viikossa pitäisi jaksaa vai?

Anja Riihijärvellä, 62, on aikaa jäädä jumpan jälkeen istumaan pukuhuoneeseen. Hän on käynyt GoGossa 80-luvulta asti. Entinen naisvoimistelun harrastaja ei innostu kuntosalilaitteista, vaan tykkää koreografiajumpista ja joogasta.

Anjan tutuista osa kauhistelee jäsenyyden hintaa, 600 euroa vuodessa! Suuret ikäluokat eivät käy joukolla zumbaamassa eivätkä ehkä tiedä, miten monet sisällyttävät nykyään viikkosuunnitelmaansa 3–5 ohjattua ryhmäliikuntatuntia. Anjakin muistelee olleensa ennen kauhean tyytyväinen itseensä, kun sai käytyä kerran viikossa voimistelussa.

– Nyt kerta viikossa ei ole mitään. Minä yritän käydä jumpassa kolmesti viikossa, mutta miniäni käy viisi kertaa.

BodyBisnes®

BodyVive on ohi, ja salin toinen omistaja Päivi Aholaita-Mäenpää siirtyy jumppaohjaajan korokkeelta päivän paperitöiden pariin. Päivin toimistossa olisi tarjolla karkkia, mutta sporttinen ympäristö on nostanut itsekurin uudelle tasolle. Karkki ei nyt maistu.

Päivin omalla työpöydällä odottaa purkillinen rasvatonta maitorahkaa. Pari kiloa pitäisi kuulemma saada pois yhtä mekkoa varten. Itsekuri vain meinaa pettää.

– Lopetin jumppien ohjaamisen kymmenen vuotta sitten, koska olin mielestäni liian vanha ja lihava. Mutta BodyVivestä innostuin taas. Siinä on vanhaa musiikkia ja vähän vanhempia jumppaajiakin.

Mutta enimmäkseen salin jäsenet ovat nuoria aktiiviliikkujia. Salille on vaikeaa houkutella vanhempaa väkeä, sillä heidän mielestä liikunnan pitää olla ilmaista.

– Vanhemmat ihmiset tekevät puutarhatöitä ja sauvakävelevät. Ja se ei riitä mihinkään. Kun ikää tulee, pitäisi lisätä lihasvoimaa eikä tehdä kevyttä aerobista. Mä tiedän, mä oon 50.

Päivi ja hänen siskonsa Taru Vähätalo ovat pyörittäneet liikuntakeskuksia jo kaksikymmentä vuotta. Ihmiset ovat koko ajan halunneet liikkua, mutta moni asia on vuosien varrella muuttunutkin.

Muoti esimerkiksi: ensin oli pikkusortseja ja -toppeja. Sitten tulivat neonvärit, kukkahousut, pyllyvakoon uppoavat jumppapuvut.

Alkuun Päivi suunnitteli liikesarjat itse ja painoi recordia, kun radiosta tuli hyvä biisi. Tyyli muuttui, kun Les Mills -ryhmäliikuntatunnit tulivat Tampereelle vuosituhannen vaihteessa. Record-nappula sai jäädä rauhaan.

Jos GoGo-salilla menee kivasti, varsinainen menestystarina on Les Mills. Uusiseelantilainen Philip Mills alkoi suunnitella ryhmäliikuntaohjelmia ja lanseerasi vuonna 1990 BodyPumpin, jossa nostellaan levypainoja musiikin tahdissa.

Ja siitä se lähti: nykyään viisi miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa jumppaa Les Millsin BodyCombatia, BodyAttackia, BodyBalancea... Salit maksavat lisenssimaksun ja ohjaajien koulutuksen, ja saavat vastineeksi valmiit ohjelmat neljä kertaa vuodessa sekä tyytyväisiä asiakkaita.

Päivin jumppaohjaajat vastustivat aluksi ajatusta, että heidän pitäisi vetää toisten suunnittelemia ohjelmia toisten valitsemaan musiikkiin.

– Nyt kukaan ei valita. Se on niin helppoa. Opettelet dvd:ltä ja vedät kolme kuukautta samaa.

Vaikka jumpat ovat tasalaatuisia, ohjaajalla on merkitystä. Parhaat ohjaajat ovat Päivin mukaan karismaattisia, persoonallisen näköisiä, ehkä haastaviakin tyyppejä. Vähän hulluista tykätään.

20 ja risat -ruuhka

Samaan aikaan kun jotkut odottavat Kauniiden ja rohkeiden alkamista, salilla eletään reippaiden ihmisten iltaryysistä. Juoksumatot ja crosstrainerit surisevat, vastaanottotiskillä on jonoa.

Jumppasalin edessä seisoo viisikymmentä nuorta naista ja yksi mies odottelemassa tunnin alkamista. Loput miehet pysyvät salin toisella puolella kolisuttelemassa Hammer Strength -kuntosalilaitteita. Siististi, hiljaisesti ja sivistyneesti – karjuvat superbodarit treenaavat selvästi jossain muualla.

Varttia yli viiden BodyJam on yksi salin suosituimmista tunneista, ja sen vetäjä Mirka yksi suosituimmista ohjaajista. BodyJamissa on tarkoitus pitää hauskaa uusimpien tanssimusiikkitrendien tahdissa. Jytyytyksen tahdissa tehdyt liikkeet näyttävät siltä, että näitä on jo muutaman kerran vedetty. – Yks kerta mä katon. Näytä! Ylpee! Hui! Vedä yhteen! Kaikki joraa! Te ootte ihanan näköisiä!

Tyypit ovat heiluttaneet käsiään ylhäällä jo kolme varttia ja hyppineet ja tanssineet, ja vielä ne jaksavat. Muutaman liikkeissä näkyy vähän väsymistä. Kädet jäävät alemmaksi, hypyt töksähtävät lattiaan.

– Peruuta! Kädet! Woohoo! Muista! Jos sä et haluu hypätä, sä voit kävellä.

Joka ikinen hyppää.

Rakkaus ei vaadi kahvoja

”Ootte ihanan näkösiä” jää mietityttämään. Kyllä, jumppasalit ja laitteet ovat täynnä ihanan näköisiä ihmisiä: tsemppaavia, hikisiä, väsyneitä, innokkaita, nauttivia.

Mutta ei täällä ole montakaan ihannevartaloista fitnessprinsessaa, joita näkyy salin motivaatiojulisteissa tai Les Millsin ulkomainoskampanjassa. Siinä jumppapoika koskettaa jumppatytön vyötäröä, ja vieressä lukee: Love doesn’t need handles (Rakkaus ei tarvitse kahvoja), mikä varmaan tarkoittaa, että rakkaus tarvitsee alhaisen rasvaprosentin.

Miksi nämä kaikki urheilevat 3–5 kertaa viikossa, jos palkinnoksi ei tulekaan Les Mills -kroppaa?

Ehkä koko liikuntahomman taustalla on julma salaliitto. Ihmiset saadaan harrastuksen pariin näyttämällä heille kuvia kauniista vartaloista. He aloittavat urheilun fitnesskisat mielessään ja treenaavat kolme kertaa viikossa. Kroppa ei komistu, mutta ihminen on huomaamattaan tullut riippuvaiseksi liikunnasta eikä enää pysty lopettamaan.

Liikunnan esille potkaisema mielihyvähormoni endorfiini puhuu Body Jamista poistuvissa tytöissä.

– Se on fiilistelyä, ei sitä siinä huomaa, että on rankkaa.

– Pitää vaan lähtee jumppaan, niin kohta ei voi enää olla lähtemättä.

– Kun tietää, millainen olo siitä tulee, niin jaksaa tulla.

– Tästä saa energiaa. Pärjää vähemmällä unella.

– Tuntuu kuin kehosta poistuisi kuonat.

– Ei tuu morkkista, kun käy.

Yksi tytöistä jatkaa BodyJamin jälkeen suoraan BodyCombatiin. Heippa.

Huomenna taas

Zumban, Spinningin ja BodyCombatin jälkeen naisten pukuhuoneessa vallitsee treenin- ja saunanjälkeinen rento tyytyväisyys. Kikatetaan, höpötetään, siirrellään kaverin kamppeita syrjään oman kaapin edestä. Pitkän huoneen toisessa päässä puidaan ihmissuhteita.

– Viet sen luokse hammasharjan.

– Enkä vie, musta se on liian tungettelevaa.

Toisessa päässä pysytään asiassa.

– Mua ärsytti ne kolme siinä edessä. Puolet biisistä ensin keskustellaan, kun on joku juttu kesken.

– Ja ylipäänsä se, et tullaan tänne ja puhutaan jostain pikkuhousuista. Että voitteko olla hiljaa, kun mä yritän treenata tässä.

Kahdeksan aikoihin pulina alkaa hiljentyä. Sisään tulee vielä muutama yksinäinen kuntoilija, mutta suurin osa on saanut tukan kuivaksi ja suuntaa kotiin. Yksi viikon jumppakerroista on takana, toinen on edessä yllättävän pian.

– Huomiseen! nämä huutavat lähtiessään.

Monelle kuukautiset ovat yhä ällöttävä juttu, josta mieluiten vaietaan. Puhumalla niistä tulisi normaali osa elämää.

Olihan se erikoista. Kiinalainen uimari Fu Yuanhui puhui Brasilian olympialaisissa kuukautisistaan uintisuorituksen jälkeisessä haastattelussa: ”Kuukautiseni alkoivat eilen, joten tunsin oloni normaalia väsyneemmäksi, muttei se ole tekosyy sille, etten uinut tarpeeksi hyvin.”

Moni hätkähti kiinalaisuimarin lausuntoa.

Siinä hätkähti moni meistä länsimaisista, maailman sivistävimmän peruskoulutuksen saaneista naisistakin. Miten se nyt noin meni sanomaan.

Fu Yuanhuin kommentti oli ainutlaatuinen. Kiinassa kuukautiset ovat vielä suurempi tabu, mutta eivätpä meilläkään urheilijat – tai vaikka poliitikot – puhu niistä julkisesti. Se nyt vain ei ole tapana.

Kuukautiset ovat naisen elämässä asia, josta vaietaan tai vaikeillaan. Vaikka moni meistä puhuu menkoistaan ystävilleen ja puolisolleen, kuukautisia pidetään silti vähän ällöttävänä, vaivana.

Se on täysin ymmärrettävää, sillä kuukautisia on vuosisatojen ajan käytetty lyömäaseena naisia vastaan. Monissa yhteisöissä naisten ja tyttöjen elämää rajoitetaan kuukautisten aikaan: heitä pidetään ”likaisina”, eivätkä he saa vaikkapa koskea ruokaan tai mennä kouluun.

Normaalista ruumiintoiminnosta yhä elävä tabu on outo. Puolella maailman ihmisistä on kuukautiset. Niinpä uimari Fu Yuanhui sai kommentistaan maailmanlaajuista kiitosta, ja aiheesta. Kuukautiset normalisoituvat vain, kun niistä puhutaan avoimesti enemmän.

Housuissas on menkkahirviö

Vaikkei meillä enää pidetä naisia kartettavina noitina kuukautisten aikaan, moni olettamus ja ennakkoluulo menstruoivista naisista voi paksusti. ”Onko sulla menkat”, on tehokas mitätöimisen keino, jos nainen esittää vahvoja mielipiteitä tai on suuttunut. Mikäli haluaa tulla oikeasti kuulluksi ja vakavasti otetuksi, ei kannata paljon menkoistaan tuuletella, tämänhän me opimme jo varhain.

”Onko sulla menkat”, on tehokas mitätöimisen keino, jos nainen esittää vahvoja mielipiteitä tai on suuttunut.

Kuukautisten aikana kuitenkin saa ja voi olla väsynyt, kipeä tai voipunut, niin kuin normaalistikin jokainen ihminen välillä on. Kuukautisoireiden salailu ylläpitää myyttiä karjuvasta menkkahirviöstä. Kuukautiset eivät ole häiriö elämässä, vaan siihen oleellisesti kuuluva asia.

”Hämmästyn yhä uudelleen, miten huonosti monilla on kuukautisista tietoa.”

– Kyllä tieto ja avoimuus ovat kaikki kaikessa, sanoo Lunette-kuukautiskuppeja valmistavan Lune Group Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Heli Kurjanen.

Kurjanen on yrityksensä kymmenvuotisen taipaleen aikana huomannut, miten hankala asia kuukautiset vieläkin ovat.

– Hämmästyn yhä uudelleen, miten huonosti monilla on kuukautisista tietoa. Esimerkiksi koulussa kerrotaan asioista edelleen tosi pintapuolisesti.

Hänen mielestään myös pojat tarvitsevat nykyistä enemmän tietoa.

– Ymmärrän, miksi tytöt ja pojat jaetaan eri ryhmiin, kun asiasta puhutaan ensimmäisen kerran, mutta tietoa pitäisi jakaa koulussa usein, ja ottaa pojatkin mukaan. Kun pojille ei kerrota mitään, se ruokkii salailua ja outoa suhtautumista.

Heli Kurjanen sanoo, että myös kuukautissuojien markkinointi ylläpitää piilottelun, häpeän ja salailun kulttuuria.

– Ihan ensimmäisiä kertakäyttösiteitä myytiin Amerikassa niin, että nainen saattoi pudottaa kassalla olevaan laatikkoon kolikon, minkä jälkeen hänelle ojennettiin ruskea paperipussi, ettei koko asiaa tarvinnut mainita sanallakaan.

Annikka Immonen on tutkinut Turun yliopistossa kulttuurihistorian pro gradu -työhönsä vuosina 1959–1977 syntyneiden naisten kuukautiskokemuksia. Hän huomasi, että häpeä lävistää koko naisen elämänkaaren, kun kuukautisista puhutaan.

Jo nuorena opitaan, että kuukautiset ovat nolot.

Tytöt oppivat äideiltään ja ympäristöstään jo nuorina, että kuukautiset ovat nolot, eikä niistä pidä huudella.

”Tyttö tuntee olevansa aikuinen nainen ja itsenäinen toimija vasta, kun hän pystyy toimimaan ruumiinsa kanssa kulttuurisesti oikein. Oikein toimimisen kriteereinä haastateltavat esittävät, että tytön tulee oppia pitämään kuukautisvuoto näkymättömänä”, Annikka Immonen kirjoittaa tutkimuksessa.

Mitä ne menkat olikaan?

Kuukautisista pitää puhua, ettei sukupolvi toisensa jälkeen kasva inhoamaan kuukautisia ja sitä kautta omaa kehoaan.

Mitään rituaalijuhlaa, jossa syödään häpyhuulien muotoon kuorrutettuja kuppikakkuja ja maalataan kuukautisverellä, ei tarvitse järjestää. Normaali puhe normaalista asiasta riittää. Turvonnut vatsa on normaalia, runsas vuoto on normaalia, niukka vuoto on normaalia, kuukautisten päättyminen vaihdevuosi-iässä on normaalia. Jos kuukautisissa on jotain häikkää, sekin on normaalia, ja siihen saa apua.

Hyvä muistutus on myös se, ettei kuukautisveri ole pissaan tai kakkaan verrattava erite, vaan – niin, mitäs se olikaan?

Vastaus: kohdun limakalvoa ja sen mukana verta.

Bloggaaja Maria Nordin postasi Kotitalouskriisi-blogiinsa viime pääsiäisenä kuvan, jossa hän maalasi kananmunia kuukautisverellään. Kuten arvata saattaa, suurin osa piti sitä oksettavana.

Nordin halusi kiinnittää huomiota kuukautisiin liittyvään häpeään.

Postaus on hyvä testi: onko se a) huvittava, b) kantaaottava vai c) ällöttävä. Jos vastaus on c, kannattaa miettiä, miksi.

 

JA MITÄ SITÄ TEKISI

Puhu. Mitä enemmän naiset puhuvat kuukautisistaan, sitä normaalimmaksi suhtautuminen niihin muuttuu.

Lue. Menkoista kirjoittavat avoimesti ainakin Rosa Meriläinen ja Saara Särmä kirjassaan Anna mennä – opas hauskempaan elämään (S&S, 2016) sekä Caitlin Moran kirjoissaan Naisena olemisen taito (S&S 2012) ja Näin minusta tuli tyttö (S&S 2015).

Auta. Monien kehitysmaiden tyttöjen elämä on kuukautisten aikana vaikeaa. Syynä ovat ennakkoluulot ja puutteelliset hygieniaolot. Googlaamalla ’kuukautiset hyväntekeväisyys’ tai ’period charity’ löydät kohteita.

Osallistu. Kansainvälistä kuukautispäivää, Menstrual Hygiene Daytä, vietetään aina 28. toukokuuta. Päivän tempauksista löytyy tietoa hashtagilla #mhd.

Keskustele. Aktivisti Chella Quint on kehittänyt termin #periodpositive, jonka avulla voi edistää positiivista suhtautumista kuukautisiin sosiaalisessa mediassa. ”Jos kuulut niihin, joille tulevat kuukautiset, ne ovat merkki siitä, että kroppasi toimii. Siinä ei ole mitään hävettävää”, hän on sanonut.

Uuden tutkimuksen mukaan ”yksinäisyysgeenin” saaminen vanhemmilta ei kuitenkaan ole niin yleistä kuin on uskottu.

Yksinäisyys on merkittävä ongelma niin mielen kuin kehonkin terveydelle – ja se saattaa myös periytyä. Viime viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan geneettinen periytyvyys ei kuitenkaan ole niin yleistä kuin on uskottu.

Nature-sivuston Neuropsychopharmacology-julkaisussa yksinäisyyttä kuvataan vain jossakin määrin periytyväksi. Tutkimuksesta kirjoittaa myös Science of Us.

Tutkijat analysoivat yli 10 000 amerikkalaisen geenejä, ja kävi ilmi, että taipumus yksinäisyyteen on 14–27-prosenttisesti geneettinen. Aiemmissa tutkimuksissa tulokset ovat olleet 37–55 prosentin luokkaa.

Tulokseen päädyttiin, kun tutkittavilta kysyttiin kysymyksiä, jotka paljastivat, johtuiko yksinäisyys sittenkin elämäntilanteesta. Vain osa tunsi yksinäisyyttä riippumatta siitä, mitä heidän elämässään oli meneillään.

Kysymykset paljastivat, johtuiko yksinäisyys sittenkin elämäntilanteesta.

Yksinäisyyden tunteesta on voi olla myös hyötyä. Tutkijat vertaavat tunnetta kipuun, joka toimii varoitusmerkkinä keholle. Samalla tavalla yksinäisyyden kipeä tunne kertoo meille, että sosiaalisuutemme on uhattuna. Se saattaa motivoida vaikkapa soittamaan kaverille ja ehdottamaan näkemistä, ettei tunne pahene.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että yksinäisyydestä on vaikeaa päästä eroon – kenties lisätutkimuksista löytyy uusia ratkaisuja ongelmaan.

Onko tässä hyvää vai pahaa rasvaa? Mitä väliä? Joskus ajatukset ruuan rasvakoostumuksesta kannattaa säästää vaikkapa seuraavaan lomaan.

Tutkimuksissa stressin on todettu haittaavan niin yöunia, keskittymiskykyä kuin treenaamista. Stressi hiipii usein salakavalasti sekä sekoittaa kehomme ja mielemme. Uuden tutkimuksen mukaan se kumoaa jopa hyvien rasvojen mahdolliset hyödyt.

– Stressi muuttaa tapaa, jolla kehomme käsittelee ruokaa, Ohion valtionyliopiston psykiatrian ja psykologian professori Janice Kiecolt-Glaser kertoo Huffington Postille.

Hänen johtamansa tutkimus selvitti, miten stressi vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaamme.

Kun tutkimukseen osallistuneet naiset nauttivat stressaavan tilanteen jälkeen tuhdin aamiaisen, joka sisälsi hyviä rasvoja, heidän kehonsa poltti vähemmän kaloreita kuin normaalisti. Lisäksi heidän verestään löydettiin poikkeavia rasva-arvoja, ikään kuin he olisivat syöneet ateriallaan huonoja rasvoja.

Lue myös! Etkö tiedä, mistä stressisi johtuu? Todennäköisesti joistakin näistä arkisista asioista

Naisille tarjottavat aamiaiset sisälsivät noin 930 kaloria ja jokaisessa oli rasvaa 60 grammaa. Tämä vastaa melkein samankokoista ateriaa, joka syntyy Big Mac -hampurilaisesta ja keskikoon ranskalaisannoksesta.

Tutkimusaamupalat oli tehty eri tavoin: osa sai aterian, jonka valmistamiseen oli käytetty palmuöljyä. Toiset taas nauttivat aamupalan, jossa oli auringonkukkaöljyä. Palmuöljyssä on paljon tyydyttyneitä rasvahappoja, ja auringonkukkaöljyssä on puolestaan varsin runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Hyvien rasvojen terveyshyödyt jäivät tutkijoiden mukaan naisilta kokonaan kokematta, kun he kokivat stressiä aamiaista edeltävänä päivänä.  Heidän verikokeidensa tulokset näyttivät tuolloin yhtä huonoilta kuin verrokkiryhmän tulokset.

Tutkimus julkaistiin Molecular Psychiatry -tiedelehdessä. Sen tulokset vahvistavat paljon tutkitun käsityksen laihduttamisesta: stressillä on iso osa painonhallinnassa. Se voi pilata laihduttajan terveellisten ruokavalintojen vaikutukset.

– Stressi vaikeuttaa laihtumista, sanoo Kiecolt-Glaser.

”Stressi vaikeuttaa laihtumista.”

Runsaskalorinen ja -rasvainen ruokavaliokin aiheuttaa paljon ikäviä asioita, kuten ylipainoa ja syöpiä. Erityisen pahasta se on stressin aikana. Elimistö kuluttaa silloin vähemmän kaloreita monesta syystä, tutkimus osoittaa.

– Syömme liian helppoa ruokaa, nukumme huonosti ja olemme nälkäisempiä seuraavana päivänä. Ja kun stressaamme, liikumme todennäköisesti vähemmän kuin muulloin.

Tutkimuksen tulokset on kuitenkin syytä pitää mielessä seuraavan kerran, kun valitset ruokiasi ja koet olevasi pahasti stressaantunut. Hyviä rasvoja vai pahoja rasvoja? Kannattaako rasvakoostumuksella stressata kuormittunutta mieltä yhtään enempää? Rasvojen laadulla saattaakin olla vaikutusta loppupeleissä vain silloin, kun sinulla on tarpeeksi rento olotila.

Tiesitko? Kolme syytä, miksi stressi lihottaa – ”taustalla pitkiä, hermostuneita työpäiviä”

Yskittää. Paleltaa. Aivastuttaa. Kuulostaa siltä, että nyt tarvitaan tehokkaita keinoja flunssan nitistämiseen.

Joka syksy se alkaa piinata: flunssakausi! Mutta ennen kuin sisukas suomalainen kaatuu sängynpohjalle, kokeilee hän useampia keinoja taudin häätämiseen.

Me Naiset kysyi lukijoiltaan sekä verkkosivuilla että Facebookissa, että miten he taltuttavat tavallisen flunssansa. Osa pystyi kertomaan täydelliset vinkkinsä jo siihen, miten tauti pysyy kokonaan poissa. Toiset taas tietävät, miten ensimmäiset oireet taltutetaan ja flunssan kestoa lyhennetään.

Seksi, sauna ja inkivääri. Siinä on tehokolmikko, johon lukijamme luottavat, mutta vastauksissa ilmenee paljon muitakin kikkoja.

Seuraavan kerran, kun räkä alkaa vuotaa tai kurkku karhentua, kokeile näitä testattuja, lääkkeettömiä kotikonsteja:

Sinkkiä kehiin

1. ”Käytän sinkkikapseleita ympäri vuoden, eikä flunssa tule.” Punkero, 62

2. ”Otan heti imeskeltäviä sinkkitabletteja, kun flunssa tekee tuloaan. Ne lyhentävät flunssan kestoa.” Sirkku, 23

Lue myös! Porkkana-inkiväärikeitto ja muut ihanat inkiväärireseptit

Inkivääri taipuu moneksi

3. ”Lepo ja kuuma inkivääri-hunaja-sitruunajuoma. Inkiväärijuoman teon opin isältäni, ja se auttaa kipeään kurkkuun ja tukkoiseen oloon.” Pauliina, 34

4. ”Inkivääri-sitruunajuoma – kylmänä snapsina tai kuumana teenä – parantaa vastustuskykyä ja avaa nopeasti hengitystiet.” Ammu, 50

5. ”Juon päivittäin vihreätä teetä, johon laitan sitruunamehua, hunajaa ja inkiväärinpalasen. Vastustuskyky parantunut niin paljon, etten ole koskaan kipeä.” Annuli, 38

6. ”Juon paljon vettä, kylmänä ja kuumana. Välillä lisään hunajaa ja inkivääriä maun antajiksi.” Mervi, 32

7. ”Illalla toimii parhaiten inkivääri-hunaja-rommitee.” Janne, 25

8. ”Tuore inkivääri on paras. Raasteena ja survoksena sekä juomiin että ruokiin. Se poistaa myös tulehduksia ja kipuja.” Ginger, 44

Inkivääriä ja hunajaa teehen sekä vanttuut käteen. Jospa se tauti pian lähtisi. Kuva: Colourbox
Inkivääriä ja hunajaa teehen sekä vanttuut käteen. Jospa se tauti pian lähtisi. Kuva: Colourbox

Mummon mehu lievittää kipua

9. ”Nautin hunajalla ja sitruunalla maustettua mustaherukkamehua runsain määrin. Se auttaa tukkoisuuteen.” Maalainen, 62

10. ”Lämmitän mummon mustaherukkamehua ja nautin sitä lempikupistani. Saan samalla paljon C-vitamiinia ja kurkkukipu häipyy.” Marianne, 31

Suolavesi irrottaa limaa

11. ”Kurlaan kurkkuni suolavedellä useita kertoja päivässä. Laitan lasilliseen vettä noin ½ ruokalusikallista hienoa merisuolaan ja kurlaan. Tämä auttaa, eikä flunssa iske isommin päälle. Lisäksi se vähentää kurkun turvotusta, irrottaa limaa ja auttaa näin bakteereja poistumaan kurkusta.” Suolakeksi, 18

Hygienia haltuun

12. ”En koske mihinkään yleisten tilojen kahvoihin ja pintoihin. Oven avaan hanskalla, joskus jopa pipolla, ja vältän koskettamasta esimerkiksi kaupassa turhia tuotteita. Käsidesiä käytän ahkerasti aina, kun tulen kotiin.” Ninna, 30

13. ”En koske omaan nenään suuhun tai silmiin julkisilla paikoilla, jos en ole pessyt käsiäni.” Maija, 28

14. ”En käy apteekeissa, sillä siellä ovat kaikki sairastavat ja heidän pöpönsä.” Teemu, 32

15. ”Vaihdan hammasharjan ja kylpysienen sopivin väliajoin. Heti kun flunssa uhkaa tulla, vaihdan ne myös uusiin.” Milo, 29

16. ”Vältän paikkoja, joissa on paljon ihmisiä tungoksessa, kuten julkisia liikennevälineitä ja tapahtumia.” Terttu, 63

Tiesitkö? Tämän takia miesflunssa leviää niin helposti

Ai jai, nyt sattuu! Kuva: Colourbox
Ai jai, nyt sattuu! Kuva: Colourbox

Sipulia eri tavoin

17. ”Silppuan raakaa sipulia kuumaan maitoon ja juon sen.” Airi, 50

18. ”Laitan pään viereen yöksi halkaistut sipulit kuivattaman juoksevia flunssaeritteitä.” Ninoska, 33

19. ”Laitan yöksi sipulia sukkiin ja kuumavesipullon rintakehälle.” Anastasi, 38

20. ”Kun tunnen, että flunssa on tulossa, niin syön ensimmäiseksi raakoja valkosipulinkynsiä. Mitä nopeammin toimin, niin sitä pienempi on flunssan todennäköisyys. Valkosipulin kynnet ovat todella tehokkaita, ja olen estänyt niillä monet flunssat.” Heli, 27

”Laitan yöksi sipulia sukkiin ja kuumavesipullon rintakehälle.”

Apua saunasta

21. ”Kuuma suihku taikka sauna auttaa päästämään liman liikkeelle helpommin. Hengittäminenkin helpottuu sekä tukkoisuus häviää.” Sulo, 23

22. ”Käyn saunassa kaksi kertaa päivässä ja otan kunnon löylyt. Ne poistavat flunssani.” Pekka, 32

Runsaasti vitamiineja

23. ”Otan tuplat C-vitamiinia. Se ei varastoidu elimistöön, koska on vesiliukoinen.” Katjuska, 23

24. ”Käytän paljon paprikaa. Etenkin makeita suippopaprikoita. En ole sairastanut flunssia lainkaan. Paprika sisältää paljon C-vitamiinia.” Aija

25. ”Kotoa peritty flunssantainnuttaja on perinteinen auringonhattu-uute. Yleensä otan runsaasti myös sinkkiä ja C-vitamiinia.” Hellu, 32

26. ”Kaikki hehkuttavat aina C- ja D-vitamiinia. Minä otan flunssan alkaessa paljon B-vitamiinia, ja päivässä olo paranee.” Eija, 26

27. ”Suomalaisille neuvotaan aivan liian pieniä D-vitamiinimääriä. Otan flunssakautena D:tä purkista reilulla kädellä. Eipähän ole tullut viiteen vuoteen lenssua.” Heli, 32

Lue myös! Lääkäri: Sinkki auttaa flunssaan vain, jos imeskelee kymmeniä tabletteja päivässä

Lämmintä päälle

28. ”Kietoudun lämpimän viltin sisään toipumaan ja keräämään voimia.” Matleena, 46

29. ”Jalat eivät saa kylmettyä.  Villasukat ovatkin jalassa päivittäin syyskuusta lähtien.” Sanski, 34

30. ”Kaikkein paras olisi, jos laittaisi heti syksyllä pipon päähän ja pitäisi sitä aina ulkona. Jos kuitenkin flunssa tulee, käytän tiikeribalsamia ja juon lämmintä viinimarjamehua.” Pipokas, 48

Lähteekö nuha niistämällä? Kuva: Colourbox
Lähteekö nuha niistämällä? Kuva: Colourbox

Viileitä keinoja

31. ”Kun nukkuu ikkuna auki, tulee raikas olo ja on parempi hengittää.” Jussi, 36

32. ”Käyn marraskuusta huhtikuulle avannossa.” Anna, 26

Helliviä höyrykylpyjä

33. ”Höyryn hengittäminen auttaa tukkoisuuteen ja avaa taatusti kaikki röörit. Sekoitan kiehuvaan veteen Vicks-voidetta tai kurkkupastilleja. Pyyhkeen avulla saan höyryn pysymään aisoissa.” Niini, 25

34. ”Kiehautan vettä isoon astiaan ja otan höyrykylpyjä laittamalla pään sen ylle.” Raija, 53

”Kiehautan vettä isoon astiaan ja otan höyrykylpyjä laittamalla pään sen ylle.”

Sarvikuono kaveriksi

35. ”Sarvikuono on ehdoton. Eli huuhtelen poskiontelot nenäkannulla, yleensä jo paljon ennen flunssan tuloa ja flunssassa joka päivä.” Tiiu, 28

Hyvää ruokaa ja juomaa

36. ”Jos minulla tai avopuolisolla on flunssa, kokkaan normaalia tulisempaa, usein meksikolaistyyppistä ruokaa. Kun nenä on tukossa, niin ei maista juuri mitään, jolloin tulisempi ruoka maistuu edes joltain. Tulinen ruoka laittaa myös veren kiertämään ja saattaa jopa kuumottaa, eli sitten sitä hikoilee taudin pois.” Sontsa, 26

37. ”Kun havaitsen ensimmäiset flunssan oireet, keitän kattilallisen pakuriteetä ja juon sitä pitkin päivää.” Tuuli, 48

38. ”Tumma suklaa, mielellään raakasuklaa, rentouttaa ja samaan aikaan piristää. Siinä on hyvää tekeviä antioksidantteja, ja kenellepä pari palaa laatusuklaata ei maistuisi. Sitten täytyy olla todella kipeä, jos ei maistu.” Kata, 33

39. ”Yskään auttaa lusikallinen hunajaa nautittuna aamuin illoin.” Mimmi, 33

40. ”Syön runsaasti hedelmiä ja vihanneksia muutenkin, mutta lisään niiden käyttöä oireiden alkaessa. Eipähän tarvitse syödä vitamiineja purkista.” Kirsi, 39

Suosittelemme! Tämä yksinkertainen kikka toimii: ei flunssaa yli kymmeneen vuoteen

41. ”Käytän ruuassa paljon yrttejä, kuten salviaa ja rosmariinia. Ne tappavat bakteereja.” Senna, 45

42. ”Kurlaan kurkkuni vodkalla tai rommilla. Joskus saatan nielaista vähän sitä. Puhdas alkoholi tappaa bakteereja. Nautinnon kautta otan rommitotin, joka toimii flunssan alkuvaiheessa.” Mikko, 39

43. ”Syön joka päivä marjoja vähintään 200 grammaa. Kun olo tulee tukkoiseksi ja nuha yrittää iskeä, lisään marjojen syöntiä yhteensä 500 gramman päiväannokseen. Enpä ole kymmeniin vuosiin sairastanut.” Anneli, 54

Ulkoilua lasten tapaan

44. ”Flunssa säikytetään pois liikkumalla syksyllä paljon ulkona, mieluiten avokengissä niin kauan kuin tarkenee.” Tulppaani, 32

45. ”Lapset ovat opettaneet, että pieni flunssa ei haittaa menoa. Vasta kuume on syy jäädä huilaamaan. Ottakaamme oppia lapsilta; nenäliina taskuun ja ulos raittiiseen ilmaan ihmettelemään maailmaa. Ulkoilu parantaa oloa paremmin kuin mikään muu.” Äiree, 24

Kivoja asioita ympärille ja flunssa häipyy, eikö? Kuva: Shutterbox
Kivoja asioita ympärille ja flunssa häipyy, eikö? Kuva: Shutterbox

Lepoa ja seksiä

46. ”Ulkoilen ja nukun riittävästi, eli en väsytä itseäni enkä päästä kehoani stressitilaan.” Minttu, 23

47. ”Teen mukavaksi oloni pehmein vaattein ja lepään niin paljon kuin mahdollista, hyvin tuuletetussa huoneessa.” Ruusunen, 51

48. ”Stressin välttäminen on paras terveen olon varmistaja.” Sanna, 28

49. ”Suosikkikirjat ja -leffat antavat muuta ajateltavaa sairauden keskelle. Toisaalta, sairaana ei tarvitsekaan ajatella mitään, joten leffat tyhjentävät pään kivasti ja voi vain lojua sohvalla katsellen hömppää. Sairaus paranee siinä ohessa.” Sady, 38

50. ”Harrastan seksiä riittävän usein ja huolehdin muutenkin ihmissuhteistani. Ne pitävät mielen virkeänä, erittävät hyviä hormoneja ja pysyn kunnossa. Uskon, että siinä on riittävästi syitä, että en ole sairastanut räkätautia yli kymmeneen vuoteen.” Antsa, 35

Ilmianna omasi!

Puuttuuko listasta joku keino, jota sinä käytät flunssan häätämiseen?
Kirjoita oma tehovinkkisi alla olevassa kommentointikentässä.

Vierailija

Kun olo tuntuu flunssaiselta, laita sankkoon niin tulista vettä kuin hanasta saa ja upota siihen jalkasi pohkeita myöten.
Kun jalat ovat tottuneet tuliseen veteen, alkaa tautinen olotila tulla hikoiluna kehosta ulos. Tepsii joka kerta. Kannattaa tehdä heti kylmettymisoireiden ilmestyttyä.