Hanna ja Johanna innostuivat superterveyden tavoittelusta, mutta seurauksena tuli huono olo. Sitten naiset oivalsivat, että heille sopiikin aika tavallinen ruoka.

Kuvat Hanna-Kaisa Hämäläinen, Pia Inberg

"Et kai sä osta ketsuppia?" Johanna Mäkelä kauhistuu kassajonossa.

Johanna nappaa poikaystävänsä ostoskorista Felix-purkin ja kiikuttaa sen takaisin hyllyyn.

Hän lupaa poikaystävälleen, että valmistaa parempaa itse. Ketsupissahan on ihan hirveästi sokeria.

Johanna on ylpeä siitä, kuinka hän pelastaa sekä itsensä että poikaystävänsä sairauksilta. Vielä hän ei tajua, että superterveyden tavoittelu tekee hänet kaikkea muuta kuin terveeksi.

Ketsuppiepisodista on nyt puolitoista vuotta, ja muisto nolottaa 23-vuotiasta Johannaa. Hän on tajunnut, että meni puhtaan ruokavalion tavoittelussa liian pitkälle.

Sen lisäksi, että täydelliseen ruokavalioon pyrkiminen karsi elämästä spontaanit viikonloppureissut, mummolakahvit ja ravintolaillat, se sekoitti elimistön täysin: hormonitoiminta häiriintyi, verensokeri heitteli, ja Johanna kärsi pahoinvoinnista.

Tarina kuulostaa erikoiselta viime aikaisen ravintokeskustelun valossa. Karppaus piristää! Raakaravinto kaunistaa! Paleodieetti vie vatsavaivat! Blogit kierrättävät tarinoita kauniisti ikääntyneistä raakaruokailijoista ja sairauksistaan parantuneista supersyöjistä. Tyypillinen arkiruoka on leimattu lisäaineineen ja hiilareineen lähes myrkyksi.

Aina ihmeruokavaliosta ei kuitenkaan tule hehkutettua hyvää oloa.

Raakaruuasta hiivantappoon

Hanna Markuksela, 33, haarukoi helsinkiläisravintolassa merenelävärisottoa. Nyt risotto on Hannan herkkua, mutta aina riisi, kuten moni muukaan perusruoka, ei ole päässyt hänen lautaselleen.

1990-luvun Suomessa ei vielä tiedetty lähiruokabuumista tai superfood-villityksestä, mutta teini-ikäinen Hanna oli oivaltanut, että jokin keskivertoruokavaliossa mätti. Hanna kärsi antibioottikuurien herkistämästä vatsasta ja etsi epätoivoisesti parantavaa ruokavaliota.

Elettiin aikaa ennen nettiä, ja niinpä Hanna lainasi lähikirjastosta lähes kaikki ravintoa käsittelevät opukset. Mieleen iskostui yksi periaate yli muiden: mitä vähemmän ruuassa on rasvaa, sitä parempi.

Hanna kyttäsi rasvaprosentteja pari vuotta. Iho oireili, hormonitoiminta häiriintyi, eikä Hanna meinannut tulla millään kylläiseksi. Vatsavaivatkaan eivät lakanneet. Hanna päätti vaihtaa rasvattoman dieettinsä raakaravintoon. Hän kiersi Jyväskylän kaikki kodinkoneliikkeet, kunnes löysi yhdestä smoothieiden tekoon soveltuvan rämisevän tehosekoittimen.

Hanna yritti noudattaa hankkimansa oppaan monimutkaisia sääntöjä: ei aamiaista, ei proteiinia ja hiilihydraattia samalla aterialla, ei välipaloja tai ruokaa iltakuuden  jälkeen.

Hän kärvisteli kalorivajeen kourissa ja tuskaili sulamattoman raakaruuan aiheuttamia vatsanväänteitä, mutta uskoi oireiden olevan merkki elimistön puhdistumisesta. Kun kuukauden kuluttua urheilemalla saadut lihaksetkin alkoivat kuihtua, Hanna ymmärsi jättää kokeilunsa.

Keho ylikierroksilla

Oli kokeiltava jotain muuta. Hanna aloitti sokerittoman ja hiivattoman hiivantappokuurin, jonka luvattiin lievittävän vatsaoireita. Sokerittomuus paransikin oloa, mutta hiivakuurin hankaluus ahdisti.

– Pahimmillaan ajattelin, että en voi seurustella, koska kukaan ei kestäisi ruokavaliotani. Oli kauheaa sanoa kylässä, että en voi syödä tuota enkä tuota.

Hiivakuuri jäi, mutta sokerittomuuden tuoma hyvä olo ja karppausvillitys saivat Hannan kiinnostumaan vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Luvattua piristymistä ei kuulunut. Päinvastoin: Hanna käveli verensokerialhoissaan päin ovenpieliä, ja kuntosalilla voimia riitti lähinnä saunomiseen. Juurekset, marjat ja täysjyväviljatkaan eivät auttaneet. Sydän hakkasi, eikä ylikierroksilla käyvä keho suostunut nukahtamaan.

Kun edessä oli ulkomaanreissu, Hanna päätti syödä samoin kuin paikallisetkin. Hanna istui sushiravintoloissa ja tilasi lisäannoksia riisiä. Hän huomasi voivansa pitkästä aikaa hyvin.

– Minulla oli hyvä olo. Lisäksi laihduin, vaikka söin ihan hirveitä määriä.

Hanna tajusi, että hiilihydraatit sopivat hänelle. Hän päätti unohtaa syömistensä liiallisen kyttäämisen. Yhtäkkiä energiaa riitti, ja Hanna jaksoi taas urheilla. Vuosien löytöretkeily ruokavalioviidakossa loppui.

Karppaamalla stressiöverit

Hanna pyrki kokeiluillaan eroon vatsavaivoistaan, kun taas Johanna innostui ruokavalioista toipuessaan anoreksiasta. Johanna opetteli syömään uudestaan ja halusi samalla löytää sairauden alle hautautuneen identiteettinsä. Alkoi seikkailu netin kuntoilusivustoilla.

Nettikeskustelut saivat Johannan uskomaan, että hiilihydraatit sopivat vain paljon urheileville. Hän vähätteli hikilenkkejään ja jätti perunat syömättä.

Parin vuoden juoksemisen, salitreenien ja karppaamisen jälkeen Johanna alkoi kuitenkin voida huonosti. Sydän hakkasi, noustessa huimasi ja öisin hikoilutti. Kymmenen tunnin unetkaan eivät virkistäneet. Energian puute ja urheileminen olivat stressanneet kehon äärimmilleen. Johanna päätteli, että liiallinen stressi oli aiheuttanut lisämunuaisten uupumukseksi kutsutun tilan. Hänen olisi syötävä enemmän ja saatava ruuastaan myös hiilihydraatteja.

Pingotuksesta rentouteen

– Nettikeskusteluista luin, että paleoruokavalio on ainoa oikea, koska niin in syöty tuhansia vuosia. Aloin uskoa, että lisä­aineet, karkit ja muu epäterveellinen tekevät ihmisen sairaaksi.

Johannakin innostui mahdollisimman puhtaasta, luonnollisesta ja parantavasta ruuasta. Hän leipoi sämpylöitä mantelijauhoista, väänsi jäätelöä banaaneista ja paistoi lettuja pelkistä munista. Siinä sivussa hän hehkutti blogissaan  hyvin ravittua kehoaan sekä täytettyjä mineraali- ja hivenainevarastojaan.

Muutaman kuukauden jälkeen ruokavalio alkoi tökkiä. Pelkkä mantelijauhojen tuoksu yökötti, eivätkä parsakaalit meinanneet mennä alas. Johanna tajusi, että hänen olisi syötävä monipuolisemmin.

Johanna alkoi kelpuuttaa lautaselleen riisiä, perunaa ja puuroa. Hän huomasi, että maailma ei kaadu, vaikka joka aterialla ei olisikaan hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja täydellisessä suhteessa. Lopulta hän uskalsi jopa napata poikaystävän pussista karkkia.

– Ennen ajattelin, miksi kukaan syö tällaista myrkkyä: sokeripalloja, joissa ei ole keholle mitään hyvää.

Nykyisin Johanna syö ihan kaikkea ja luottaa vanhaan kunnon lautasmalliin.

– Ilo palasi elämään, kun ruuasta tuli normaali osa arkea.

Terveellisesti epäterveellistä

Hanna ja Johannan syömistä ohjaavat nyt samat periaatteet: rentous ja monipuolisuus. Hanna on sittemmin opiskellut sekä psykologiksi että ravintovalmentajaksi. Hän uskoo, että moni alkaa etsiä hyvinvointia juuri ruuasta, koska sitä on helpointa kontrolloida.

– Ei ruoka ole koskaan ratkaisu kaikkeen. Yhtä tärkeää on, että ihmissuhteet ovat kunnossa, ihminen tuntee itsensä, kuuluu yhteisöön, eikä stressaa liikaa. Myös se edistää terveyttä, että syö hyvässä seurassa ja nauttii ruuasta.

Hannakin syö nyt lähes kaikkea, mutta kohtuullisesti. Sokerin ja valkoiset jauhot hän yrittää pitää minimissä, mutta syö juhlissa kakkua.

– Kun ruokavalio on tasapainoinen, siihen voi tehdä poikkeuksia. Välillä on jopa terveellistä syödä jotain epäterveellistä. On oltava paheita, jotta pipo ei ala kiristää. Jos syömiseen suhtautuu kieltojen kautta, siitä voi tulla pelkkä suoritus.

Sekä Hanna että Johanna suhtautuvat erikoisruokavalioihin varauksella. Hannan mielestä mitään ruoka-ainetta ei kannata jättää pois ilman hyvää syytä. Uuden ruokavalion tuoma hyvä fiilis ei kerro vielä mitään, sillä alun euforia voi johtua niukasta energiansaannista. Esimerkiksi raakaruuasta voi saada liian vähän kaloreita. Stressaava energiavaje voi muuttaa ajattelua pakkomielteisemmäksi, jolloin ollaan jo lähellä syömishäiriötä.

Johanna on elävä esimerkki siitä, että äärimmilleen viritetty terveysruokavalio voi pahimmillaan sairastuttaa.

– Nyt tiedän, että tiukka ruokavalio ja runsas liikunta voivat aiheuttaa pahoja hormonaalisia vaivoja. Yritän välttää stressiä, levätä ja syödä hyvin. Elämäni oli pitkään ravintoympyrää, mutta nyt haluan elää yksinkertaista elämää sekä olla terve ja onnellinen.

Niin, ja nykyisin Johannakin ostaa ketsuppia.

Herkuttelun vaikutukset eivät kumoudu sillä, että syö seuraavalla aterialla terveellisesti, muistuttaa personal trainer.

Kaikkea kohtuudella – teoriassa ihan hyvä neuvo. Ainakin se kuulostaa melko rennolta ja terveeltä tavalta suhtautua ruokaan.

Ja juuri siinä piilee sen sudenkuoppa, väittää personal trainer Jonathan Ross Greatistin jutussa.

Hänestä yksinkertainen ravitsemusneuvo ”kaikkea kohtuudella” ei toimi, koska useimmille kohtuus ei oikeasti tarkoita kohtuutta vaan yhtä palaveripullaa päivässä. Siis sitä, että maanantaina tulee ostettua irtokarkkeja elokuviin, tiistaina santsattua jälkiruokaa, keskiviikkona pidettyä pizzailta.

Jos syö muuten terveellisesti, päivittäinen herkku tuntuu helposti kohtuudelta.

– Jos syö epäterveellistä ruokaa joka päivä, se ei ole herkuttelua vaan tapa, Ross toteaa.

”Jos syö epäterveellistä ruokaa joka päivä, se ei ole herkuttelua vaan tapa.”

Hän muistuttaa, että roskaruuan vaikutukset eivät kumoudu sillä, että syö terveellisesti seuraavalla aterialla.

Kun kiusauksia tulee vastaan kaikkialla, yhdestä kahvileivästä kieltäytyminen saa seuraavan tuntumaan kohtuudelta. Tämähän on päivän ainoa pulla!

– Nykyään on kaikenlaisia outoja tuotteita, jotka ovat ehkä syömäkelpoisia, mutta eivät ruokaa. Niissä on haitallisia kemikaaleja, sokeria ja rasvoja, jotka häiritsevät ihmisen fysiologiaa, Ross sanoo.

Lue myös: Helppo nyrkkisääntö: tämä on oikea annoskoko.

Pulla vai palkinto?

Käsitys kohtuudesta hämärtyy helposti myös silloin, kun ruokaan suhtautuu palkintona. Ross kertoo esimerkin tutusta tilanteesta. Kun on tehnyt jotain erityisen hyvin, herkuttelu tuntuu ansaitulta. Pulla on kuin palkinto siitä, miten hyvä ihminen on ollut.

Rossin mielestä tällainen ajattelu on vaarallista, koska käsitystä ihmisen hyvyydestä tai huonoudesta ei pitäisi rakentaa sen varaan, mitä hän syö.

– Se tuhoaa kyvyn suhtautua ruokaan terveellä tavalla, Ross toteaa.

– Jos syöt terveellistä ruokaa, olet terveempi, et hyvä tai huono ihminen.

Myös ravitsemusasiantuntija Patrik Borg on todennut, ettei ruokaan kannata suhtautua palkintona. Hänestä painonhallinta menee usein pieleen, jos ihminen ostaa itselleen luvan syödä – siis syö palkkioksi hyvästä treenistä tai jättää aterian väliin rangaistukseksi missatusta jumppatunnista.

– Ei ole loogista, että liikkuvana päivänä pitäisi syödä enemmän ja liikkumattomana vähemmän – nälkä ei yksinkertaisesti toimi niin, Borg on todennut Pöperöproffa-blogissaan.

Onko tässä hyvää vai pahaa rasvaa? Mitä väliä? Joskus ajatukset ruuan rasvakoostumuksesta kannattaa säästää vaikkapa seuraavaan lomaan.

Tutkimuksissa stressin on todettu haittaavan niin yöunia, keskittymiskykyä kuin treenaamista. Stressi hiipii usein salakavalasti sekä sekoittaa kehomme ja mielemme. Uuden tutkimuksen mukaan se kumoaa jopa hyvien rasvojen mahdolliset hyödyt.

– Stressi muuttaa tapaa, jolla kehomme käsittelee ruokaa, Ohion valtionyliopiston psykiatrian ja psykologian professori Janice Kiecolt-Glaser kertoo Huffington Postille.

Hänen johtamansa tutkimus selvitti, miten stressi vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaamme.

Kun tutkimukseen osallistuneet naiset nauttivat stressaavan tilanteen jälkeen tuhdin aamiaisen, joka sisälsi hyviä rasvoja, heidän kehonsa poltti vähemmän kaloreita kuin normaalisti. Lisäksi heidän verestään löydettiin poikkeavia rasva-arvoja, ikään kuin he olisivat syöneet ateriallaan huonoja rasvoja.

Lue myös! Etkö tiedä, mistä stressisi johtuu? Todennäköisesti joistakin näistä arkisista asioista

Naisille tarjottavat aamiaiset sisälsivät noin 930 kaloria ja jokaisessa oli rasvaa 60 grammaa. Tämä vastaa melkein samankokoista ateriaa, joka syntyy Big Mac -hampurilaisesta ja keskikoon ranskalaisannoksesta.

Tutkimusaamupalat oli tehty eri tavoin: osa sai aterian, jonka valmistamiseen oli käytetty palmuöljyä. Toiset taas nauttivat aamupalan, jossa oli auringonkukkaöljyä. Palmuöljyssä on paljon tyydyttyneitä rasvahappoja, ja auringonkukkaöljyssä on puolestaan varsin runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Hyvien rasvojen terveyshyödyt jäivät tutkijoiden mukaan naisilta kokonaan kokematta, kun he kokivat stressiä aamiaista edeltävänä päivänä.  Heidän verikokeidensa tulokset näyttivät tuolloin yhtä huonoilta kuin verrokkiryhmän tulokset.

Tutkimus julkaistiin Molecular Psychiatry -tiedelehdessä. Sen tulokset vahvistavat paljon tutkitun käsityksen laihduttamisesta: stressillä on iso osa painonhallinnassa. Se voi pilata laihduttajan terveellisten ruokavalintojen vaikutukset.

– Stressi vaikeuttaa laihtumista, sanoo Kiecolt-Glaser.

”Stressi vaikeuttaa laihtumista.”

Runsaskalorinen ja -rasvainen ruokavaliokin aiheuttaa paljon ikäviä asioita, kuten ylipainoa ja syöpiä. Erityisen pahasta se on stressin aikana. Elimistö kuluttaa silloin vähemmän kaloreita monesta syystä, tutkimus osoittaa.

– Syömme liian helppoa ruokaa, nukumme huonosti ja olemme nälkäisempiä seuraavana päivänä. Ja kun stressaamme, liikumme todennäköisesti vähemmän kuin muulloin.

Tutkimuksen tulokset on kuitenkin syytä pitää mielessä seuraavan kerran, kun valitset ruokiasi ja koet olevasi pahasti stressaantunut. Hyviä rasvoja vai pahoja rasvoja? Kannattaako rasvakoostumuksella stressata kuormittunutta mieltä yhtään enempää? Rasvojen laadulla saattaakin olla vaikutusta loppupeleissä vain silloin, kun sinulla on tarpeeksi rento olotila.

Tiesitko? Kolme syytä, miksi stressi lihottaa – ”taustalla pitkiä, hermostuneita työpäiviä”

Painoa voi hallita muutenkin kuin kyttäämällä kaloreita ja laskemalla liikuntasuorituksia.

Jokainen laihduttaja tietää, kuinka vaikeaa on saada kiloja tippumaan – ja kuinka paljon vaikeampaa on pysyä uudessa painossa.

Yksi kulmakivistä on näläntunne. Se on kehomme keino kertoa, että nyt täytyisi saada ruokaa, eikä sitä tunnetta voi huijata kovin helposti – ainakaan kestävillä keinoilla.

Kukaan ei halua olla jatkuvasti nälässä eikä myöskään syödä liikaa – mihin pitkitetty nälkä helposti johtaa.  Listasimme kahdeksan turvallista nälänhallintavinkkiä, joilla on syvällisiä ja pitkäaikaisia vaikutuksia.

1. Lisää rasvaa

Jos nälkä piinaa, et ehkä saa tarpeeksi hyviä rasvoja. Ravitsemusterapeutti Cynthia Sass kertoo, rasva pitää näläntunteen poissa pidempään. Cooking Light -julkaisussa Sass kehottaa syömään enemmän terveellistä rasvaa, joka lisää vatsaan täydempää tunnetta. Hyviä rasvan lähteitä ovat muun muassa avokado ja siemenet. Rasvaisilla ruuilla on myös muita hyviä vaikutuksia: ne muun muassa vaikuttavat aivojemme terveyteen ja älykkyyteemme. Lue lisää älyruuista täällä.

Rasvoja lisätessä täytyy kuitenkin muistaa, että mikään ruoka- tai ravintoaine ei tehoa yksinään nälkään. Aterioita pitää ajatella kokonaisuuksina ja säilyttää tasapaino.

2. Hidasta ruokailutahtia

Oletko ajatellut koskaan, miten nopeasti haukkaat ruokasi?

Cynthia Sassin mukaan hitaampi ruokailu auttaa etenkin laihduttajaa. Huolellinen ruuan pureskelu on hyödyllinen keino muillekin opittavaksi.

Kun ruuan pureskelee suussa ensin huolella, jää elimistölle enemmän aikaa rekisteröidä suupalan merkitys. Aivoilla menee 15–30 minuuttia, ennen kuin ne rekisteröivät kylläisyyden tunteen.

3. Pienennä suupalasia

Lähtökohtana hitaaseen syömiseen on paitsi oma asenne myös pienet annokset. Eikä nyt puhuta annosten pienentämisestä, vaan niiden palastelusta: ravitsemusterapeutti Cynthia Sass kertoo, että esimerkiksi leivänkin voi viipaloida moneen osaan.

Ja miksi palasteleminen on tärkeää? Arizonan yliopiston tutkimuksen mukaan pienten ruokapalojen popsiminen täyttää paremmin ja saa syömään vähemmän kuin iso ruoka-annos, jossa on sama määrä kaloreita ja joka syödään kerralla.

Lue myös! Aina nälkä ei ole nälkää, vaan se saattaa olla signaali liian vähäisestä juomisesta tai jopa unen puutteesta + 8 muuta syytä

4. Mausteita mukaan

Maustekaapin sisältö voi auttaa painonpudotuksessa, vinkkaa Cynthia Sass. Mausteet sekä yrtit parantavat ruuan makua, mutta ne saattavat vaikuttaa myös aineenvaihduntaamme ja kiihdyttää sitä.

Lisäksi säännöllisesti mausteita käyttävät tuntevat itsensä harvemmin nälkäiseksi sekä heillä on vähemmän mielihaluja rasvaisia ja makeita ruokia kohtaan, kertoo Purduen yliopiston tutkimus vuodelta 2011.

Mausteinen ruoka auttaa laihduttajaa. Kuva: Shutterstock
Mausteinen ruoka auttaa laihduttajaa. Kuva: Shutterstock

5. Unohda kalorilukemat

Jokaisen keho reagoi syötyihin kaloreihin eri tavoin. Kaloreiden eri lähteetkin vaikuttavat: on ihan eri asia, saatko kalorisi suklaapatukasta vai pihvistä.

Siksi pakkomielteinen kaloreiden laskeminen kannattaisi lopettaa. Lihavuuden tutkimiseen erikoistunut lääkäri David Ludwig kertoo Shape-lehdessä, että laihduttajan pitäisi keskittyä oikean ruuan syömiseen. Hän uskoo itse hiilihydraattien karsimiseen. Eri ruokavalioita tutkimalla Ludwig on selvittänyt, että vähemmän hiilareita syöneet polttivat jopa yli 300 kaloria enemmän päivässä kuin he, jotka pihistelivät rasvan määrässä. Hänen mielestään paras on runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio, johon yhdistetään hyviä rasvoja ja hiilihydraatteja oikeista lähteistä – kuten hedelmistä ja vihanneksista. Silloin ei tarvita kalorien ynnäämistä eikä laihduttajan tarvitse stressata painonsa putoamisesta.

Suosittelemme! Näin Patrik Borg perustelee, että laihduttaa voi muutenkin kuin laskemalla kaloreita

6. Lähde kävelylle

Tuntuuko sinustakin, että liikunta lisää ruokahaluasi? Jos se vaivaa sinua paljon, unohda viimeistään nyt kovatempoiset treenit. Sass suosittelee kävelemistä.

Kävely on todistetusti yhtä tehokasta kuin esimerkiksi juoksu – ja mikä parasta, sillä on suotuisat vaikutukset ruokailutottumuksiimme. Kävelyn aikana mieli piristyy ja aivot saavat muuta ajateltavaa. Pitkän juoksulenkin tai rankan kuntosalitreenin jälkeen nälkä voi jyllätä niin, että moni saattaa syödä yli energiantarpeensa. Kevyemmän lenkin jälkeen ei tee yhtä todennäköisesti mieli ahmia ruokaa yli tarpeidensa.

Innostu! 7 syytä valita kävely juoksun sijaan

7. Naura usein

Oletko tunnistanut tavallisen arkipäiväsi stressaavimmat hetket? Moni elää ne työpaikalla tai koulussa, mutta myös siirtymiset niihin ovat raskaita.

Jos stressihormoni kortisolia on liikaa, se on pahaksi koko keholle. Se paitsi lisää ruokahalua myös viestittää elimistölle, että nyt on aika varastoida rasvaa pahan päivän varalle.

Jos työmatkasi kestää kauan ja ehdit, kuuntele suosikkimusiikkiasi tai katso hauska sketsi puhelimellasi. Tee näin myös keskellä työpäivää, jos tilanne alkaa ahdistaa liikaa. Stressitasosi laskevat tutkitusti, kun naurat, etkä sorru enää niin helposti työpaikan herkkuihin tai illalla kotona napostelemaan.

Tiesitkö? Nämä ovat 4 hormonia, jotka säätelevät painoasi – ja keinot vaikuttaa niihin

8. Sammuta ärsykkeet

Vaikka musiikin kuunteleminen tai television katseleminen on viihdyttävää puuhaa, niitä ei ole hyvä yhdistää ruokailuhetkeen.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan ihminen syö tavallista enemmän sellaisessa tilanteessa, jossa soitetaan musiikkia. Tutkimuksen tekijä, lääkäri Ryan Elder selittää tulosta sillä, että syömme helposti enemmän silloin, kun emme keskity syömiseen. Kun kuulemme oman syömisemme äänet, syömme vähemmän kuin meluisassa ympäristössä.

Tunnista 7 eri nälkää – näin laihdut tietoisen syömisen menetelmällä

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Helsingin Sanomien haastatteleman ravitsemustieteen professorin Mikael Fogelholmin mukaan aamiaisen hyötyjä on liioiteltu.

Vuosikaudet on toitotettu, että aamiainen on päivän tärkein ateria, mutta entäs jos ei olekaan?

Tutkimustiedon valossa ei välttämättä haittaakaan, jos sinnittelee lounasaikaan asti pelkästään pannullisella mustaa kahvia.

– Tiede ei tue väitteitä aamiaisen hyödyistä tai sen laiminlyönnin haitoista, Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Aamiaisen syömiseen kannustetaan sillä, että varhain nautittu ateria käynnistää aineenvaihdunnan ja auttaa hallitsemaan päivän muiden aterioiden annoskokoja. Monelle on myös uskoteltu, että aamiaisen väliin jättäminen kostautuu myöhemmin päivällä ylimääräisinä kaloreina.

Päivän kalorisaalis ratkaisee

Bathin yliopiston tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, etteivät aamupalan skippaajat ylensyöneet lounaalla. Sen sijaan ne, jotka söivät aamiaisen, saivat päivän aterioistaan yhteensä enemmän energiaa kuin aamupalaton ryhmä.

Yleensä aamiaisella syödään noin viidennes päivän energiantarpeesta, joten aamiaisen jättäminen väliin saattaa joillekin olla hyvä keino pienentää päivän kalorisaalista – liiallinen energiansaanti kun johtaa lihomiseen.

Toisaalta jos aamulla on nälkä tai tietää vatsan alkavan kurnia jo kauan ennen lounasaikaa, ei aamiainen välttämättä ole haitaksi.

– Jos alkaa hirveästi tehdä mieli suklaapatukkaa aamupäivällä, kannattaa harkita paluuta aamiaisiin, Fogelholm neuvoo Helsingin Sanomien artikkelissa.

Hänen mukaansa hyviä aamiaistarpeita ovat kasvikset, marjat, hedelmät sekä täysjyväviljat.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Syötkö aamupalan?

Kyllä, joka päivä.
Kyllä, joka päivä.
68.8%
Silloin tällöin.
Silloin tällöin.
19.6%
En koskaan.
En koskaan.
11.6%
Ääniä yhteensä: 500