Asiantuntijat vakuuttavat lisäaineiden turvallisuutta, mutta e-koodittomuus on silti muotia. Miksi?

Shutterstock

Nostan kolmioleipä­paketin liukuhihnalle ja vilkuilen taakseni. Jotenkin tekisi mieli selitellä. Että on niin kiire. Että tämä on ihan poikkeustilanne.

Lupaan pyhästi itselleni, että vain tänään, vain tämän kerran. Kotona haukkaan leipää ja tavaan pakkauksen aineosaluetteloa.

Vielä vuosi sitten olisin saattanut miettiä leivän turhia kaloreita, mutta nyt minua piinaavat pitkään listaan kirjatut sanat: kaliumsorbaatti ja natriumbentsoaatti.

Miten tässä on näin päässyt käymään?

Luomua ja nakkeja

Aluksi puhuttiin natriumglutamaatista. Sen pelättiin koukuttavan, aiheuttavan päänsärkyä ja tekevän lapset ylivilkkaiksi. Kun kammottu E621 korvautui vaivihkaa hiivauutteella, alettiin kauhistella makkaroiden nitraatteja.

Viesti meni perille: ruuassamme on isot määrät lisäaineita, ja ne ovat pahasta.

Joulukuussa Atria julkisti näyttävän mainoskampanjan, jossa vakuutettiin lisäaineiden turvallisuutta. Mainoksessa muistutettiin, että puolukassakin on sorbiinihappoa, bentsoehappoa, pektiiniä, karotenoidia ja antosyaania, joista käytetään tunnuksia E200, E210, E440, E160a ja E163.

– Ihmisillä on turhaan näkemys, että lisäaineet ovat pahasta, ja e-koodista on tullut melkein kirosana. Samoja aineita löytyy kuitenkin luonnosta, eivätkä aineet ole pahoja oikein käytettyinä, sanoo Atrian laatu- ja tuoteturvallisuusjohtaja Merja Leino.

Kampanja ei kelvannut ruokaintoilijoille, jotka vetivät mainoksesta luomuherneen nenään: puolukkaan väriaine E163 kuuluu luonnostaan, mutta jogurttiin sitä joudutaan lisäämään siksi, ettei se näytä tarpeeksi houkuttelevalta ilman.

Trenditietoiset jatkoivat suosikkimantransa toistelemista: "Vältän lisä­aineita ja suosin aitoa ruokaa".

Ei ihme, jos tavallista ruokakaupassa kävijää ahdistaa. Toisena päivänä hän lataa ostoskärryynsä luomua, toisena nakkipaketteja. Jos lisäaineet kerran ovat turvallisia, miksi leipäpaketin kyljessä hehkutetaan, että "e-koodeja nolla"?
Nyt tarvitaan asiantuntija hätiin.

Kuka pelkää C-vitamiinia?

Turun yliopiston ravitsemustutkijan Sanna Talvian mielestä on hyvä, että lisäaineista keskustellaan.

– On järkevää miettiä, mitä voidaan vähentää. Esimerkiksi nitriitit ovat säilöntäaineina hyödyllisiä mutta myös potentiaalisia karsinogeenejä. Paljonko niitä voidaan vähentää ennen kuin aiheutetaan uusia uhkia, esimerkiksi ruokamyrkytyksiä?

Talviaa kuitenkin ärsyttää keskustelun mustavalkoisuus. Hänen mielestään aineita ei pitäisi niputtaa yhdeksi ryhmäksi. Joukossa kun on sekä luonnontuotteita että kemiallisesti valmistettuja yhdisteitä. Väriaineita kyhätään laboratorioissa, mutta niitä saadaan myös muun muassa punajuuresta, viinirypäleistä ja punakaalista.

E-koodi ei tee aineesta automaattisesti pahaa. Talvia antaa esimerkin: samat ihmiset, jotka välttävät säilöntäaine askorbiinihappoa ruuassa, napsivat sitä purkista C-vitamiinina. Pektiiniä he saavat haukkaamalla omenaa ja natriumbikarbonaattia lisäämällä sitä taikinaan leivinjauheena.

Talvian mukaan useimpia lisäaineita voi syödä huoletta. Sanojensa vakuudeksi hän kaivaa jääkaapistaan jogurttitölkin ja tavaa sen ainesosalistaa.

– Sakeuttamisainetta, aromia ja happamuudensäätöainetta.

Kliinisen ravitsemustieteen dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti Ursula Schwab harmittelee, että villitys saa ihmiset tekemään jopa epäterveellisiä ratkaisuja.

– On ihmeellistä, miten hyvin kampanja voin lisäaineettomuudesta on mennyt läpi, vaikka kova rasva on todettu tutkimuksissa haitalliseksi. Margariinissa on lisäaineita kuitenkin vain vähän, ja lisäksi joukkoon kuuluu sellaisia kuin beetakaroteeni, jota saamme esimerkiksi porkkanasta.

Pelkoa lietsoo ehkä se, että joistakin lisäaineista voi olla suurina määrinä haittaa. Niin on tosin monesta muustakin ruoka-aineesta.

– Suola on hyvä mauste, joka voi aiheuttaa suurina määrinä terveysongelmia. Sama ajatus pätee lisäaineisiinkin: kohtuus kaikessa, Atrian Merja Leino vertaa.

Tyypillinen suomalainen syö suolaa päivässä helposti yli sallitun teelusikallisen, mutta lisäaineita saa määrät ylittääkseen vetää aika tavalla: harva ehtii juoda bentsoehappoa sisältävää mehua puoltatoista litraa päivässä. Ja jos ehtiikin, ainoa huolenaihe ei ole säilöntäaine, vaan myös sokeri.

Usein unohtuukin, että raskaasti e-koodattu ruokavalio ei ole muutenkaan suositusten mukainen. Suurin pommi muhii karkeissa, limppareissa, valmisleivonnaisissa ja jäätelössä.

Uskottava on. Perusterveellisestä ruokavaliosta on vaikea saada liikaa lisä­aineita. Miksi nollakoodivillitys ei silti ota laantuakseen?

Sinua on huijattu

Kun ruotsalaistoimittaja Mats-Eric Nilssonin kirja Petos lautasella ilmestyi, moni järkyttyi. Ruoka onkin huijausta! Se, mitä myydään meille jäätelönä, ei sisälläkään kananmunaa vaan esimerkiksi sakeuttamis-, emulgointi- ja happamuudensäätöaineita.

Monet Nilssonin opuksiin perehtyneet eivät pelkääkään e-koodeja niiden itsensä vuoksi. Heitä tympii se, että ruuan laatu kärsii teollisessa käsittelyssä niin, että lopputulos kaipaa parantelua. Jotain vikaahan ruuassa täytyy olla, jos sitä täytyy sakeuttaa ja makeuttaa.

Lisäaineiden vastustajat kaipaavat hyvää ja aitoa ruokaa. Samalla he kaipaavat menneeseen, vanhoihin hyviin aikoihin, joina maito tuli mansikin utareesta eikä pastöroituna ja homogenisoituna vaaleansinisestä tölkistä.

– Esimerkiksi taloudellinen tilanne, nykyinen työelämä ja ilmastonmuutoksen uhka ovat synnyttäneet epävarmuutta, joka saa ihmiset kaipaamaan tuttua ja turvallista, sanoo viestinnän tutkija Anne Leppänen.

Lautasen sisältöä voi hallita toisin kuin maailmantalouden liikkeitä. Ilmiötä selittää Leppäsen mielestä myös se, että monet puhtaan ruuan puolestapuhujat osaavat muotoilla viestinsä
vetoavasti. Nilssonkin puhuu ruuan väärentämisestä.

Aidon ruuan ihannoiminen ei kuitenkaan ole ihan ongelmatonta. Eineksiä on helppo halveksia, kun on rahaa ja aikaa shoppailla maatilatorilla. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta keitellä omia kasvisliemiään.

– Ruokakeskustelu luo aikamoisia paineita. On hyvä miettiä, kuinka suuria uhrauksia olemme valmiita tekemään ja miten paljon haluamme luopua saavutetuista eduista. Ainahan voi tietysti palata siihen, että toinen vanhempi jää kotiin tekemään ruokaa tai että perhe muuttaa maalle viljelemään itse omat ruokansa, Sanna Talvia sanoo.

Aito ruoka ei muutenkaan aina ole sellainen ekoteko, jolta se luomuvihanneksia paperipussiin pakatessa tuntuu. Esimerkiksi säilöntäaineiden karttaminen tarkoittaa myös nopeammin ilmestyviä homepilkkuja ja useampia kauppareissuja. Siis enemmän autoilua ja biojäteastiaan kipattua ruokaa.

Kolmioleipä on saanut synninpäästön. E-koodeja vai ei, se on ehkä sittenkin enimmäkseen makukysymys.

Mikä ihmeen ADI?

Jos lisäaineella on suurissa määrissä kielteisiä vaikutuksia, sille määritellään ADI-arvo eli suurin hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti. ADI ilmoitetaan milligrammoina henkilön painokiloa ja vuorokautta kohden. Yleensä tiedolla ei ole tavalliselle kuluttajalle merkitystä, sillä arvoja on vaikea ylittää. Poikkeuksia kuitenkin on:

– Nitriitti ja bentsoehappo ovat esimerkkejä lisäaineista, joiden rajat pienet lapset saattavat ylittää, kertoo Eviran ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen.

Nitriittiä käytetään yleisesti lihatuotteiden säilöntäaineina. Bentsoehappoa voi olla esimerkiksi joissakin mehuissa.

Osoitteesta www.evira.fi löytyvään oppaaseen on koottu kaikki lisäaineet.

Keinomakeutettu virvoitusjuoma ei välttämättä ole mikään terveysvalinta.

Moni juo keinomakeutettuja juomia, koska haluaa huolehtia terveydestään ja karistaa kiloja. Sokeri on tietenkin epäterveellistä, mutta tutkimusten perusteella kaloriton kevytlimsakaan ei vaikuta järin terveelliseltä.

Yli kaksi lasillista limua päivässä voi peräti tuplata kakkostyypin diabeteksen riskin – myös silloin, kun kyse on keinomakeutetusta kevytlimsasta, selviää ruotsalaisen Karoliinisen instituutin uudesta tutkimuksesta. Tulokset julkaistiin European Journal of Endocrinology -tiedelehdessä, ja monet ulkomaiset mediat, kuten brittilehti Telegraph, uutisoivat tuloksista.

Yksi annos oli kooltaan kaksi desilitraa, eli noin lasillisen verran. Riski kasvoi, mitä enemmän limua joi. Kahden lasillisen tai vielä pienemmän päivittäisen annoksen juomisella ei ollut yhteyttä diabetekseen.

Limsojen juominen kulki käsi kädessä huonojen elintapojen kanssa.

Tutkimuksessa analysoitiin ruotsalaisia: noin 1 100 kakkostyypin diabetesta sairastavaa, noin 350 ykköstyypin diabetesta sairastavaa ja noin 1 400 henkilöä, jolla ei ole todettu diabetesta. Tutkittavat raportoivat ruokavaliostaan vuoden ajan. Tutkijat huomioivat myös tutkittavien perimätekijät, painoindeksin ja muut elämäntavat.

Hieman alle kaksi kolmasosaa tutkituista joi sokerilla tai makeutusaineilla makeutettuja juomia. Tutkijat panivat merkille, että virvoitusjuomien kuluttaminen kulki käsi kädessä huonojen elintapojen, kuten vähäisen liikunnan, tupakoinnin sekä sokeristen ruokien ja prosessoitujen lihatuotteiden syömisen kanssa.

Ruotsalaistutkijoiden mukaan makeutusaineet voivat vääristää näläntunnetta, mikä saa syömään enemmän ja himoitsemaan makeaa. Makeutusaineet voivat myös vaikuttaa suoliston mikrobeihin niin, että elimistö sietää glukoosia entistä huonommin. Molemmat vaikutukset altistavat diabetekselle.

Syy vai seuraus?

Tutkimuksen perusteella ei voi suoraan päätellä, että diabetesriskin kasvaminen johtuu light-limuista. Voi esimerkiksi olla, että kevytlimuja juoneet elivät muutenkin epäterveellisesti. Tutkijat pyrkivät ottamaan elintavat huomioon, mutta se voi olla käytännössä hankalaa.

Saattaa myös olla, että osa kevytjuomia nauttivista tutkittavista on ennen niihin siirtymistä juonut pitkään sokerisia virvoitusjuomia.

Britannian julkisen terveydenhuollon NHS:n artikkelissa ruotsalaistutkimuksesta muistutetaan myös, että diabetes lisää janon tunnetta. Voi siis olla, että diabetekseen sairastuneet juovat ylipäätään enemmän kuin muut ja siksi myös isompia määriä virvoitusjuomia. Näin ollen limun juominen voisi olla diabeteksen seuraus eikä aiheuttaja.

Kakkostyypin diabetes puhkeaa tyypillisesti yli 40-vuotiaana.

Kakkostyypin diabetesta voi ehkäistä elintavoilla: syömällä terveellisesti, harrastamalla liikuntaa, lopettamalla tupakoinnin ja pudottamalla painoa, jos on ylipainoinen.

Kakkostyypin diabetes puhkeaa tyypillisesti yli 40-vuotiaana, joskin se voi alkaa myös nuorempana. Diabetesliiton mukaan Suomessa on noin 300 000 ihmistä, jotka sairastavat diagnosoidusti kakkostyypin diabetesta, ja noin 150 000 ihmistä, jotka sairastavat sitä tietämättään.

Kevytjuomia on kritisoitu ennenkin

Sokeristen ja keinomakeutettujen limsojen on todettu aiheuttavan kakkostyypin diabetesta jo aiemmissa tutkimuksissa.

Keinomakeutetuista virvoitusjuomista on löytynyt myös muita epäterveellisiä puolia aiemmissa tutkimuksissa. Niiden on esimerkiksi todettu vaarantavan sydämen terveydenlihottavan ja lisäävän makeanhimoa.

Viime talvena ilmestyneen Yalen yliopiston tutkimuksen mukaan keinomakeutetut tuotteet ovat kehno tapa laihduttaa, koska ne eivät tyydytä herkkuhimoa. Vaikutus johtuu siitä, että aivot himoitsevan makean lisäksi energiaa, jota kalorittomassa kevyttuotteessa ei ole.

Herkuttelun vaikutukset eivät kumoudu sillä, että syö seuraavalla aterialla terveellisesti, muistuttaa personal trainer.

Kaikkea kohtuudella – teoriassa ihan hyvä neuvo. Ainakin se kuulostaa melko rennolta ja terveeltä tavalta suhtautua ruokaan.

Ja juuri siinä piilee sen sudenkuoppa, väittää personal trainer Jonathan Ross Greatistin jutussa.

Hänestä yksinkertainen ravitsemusneuvo ”kaikkea kohtuudella” ei toimi, koska useimmille kohtuus ei oikeasti tarkoita kohtuutta vaan yhtä palaveripullaa päivässä. Siis sitä, että maanantaina tulee ostettua irtokarkkeja elokuviin, tiistaina santsattua jälkiruokaa, keskiviikkona pidettyä pizzailta.

Jos syö muuten terveellisesti, päivittäinen herkku tuntuu helposti kohtuudelta.

– Jos syö epäterveellistä ruokaa joka päivä, se ei ole herkuttelua vaan tapa, Ross toteaa.

”Jos syö epäterveellistä ruokaa joka päivä, se ei ole herkuttelua vaan tapa.”

Hän muistuttaa, että roskaruuan vaikutukset eivät kumoudu sillä, että syö terveellisesti seuraavalla aterialla.

Kun kiusauksia tulee vastaan kaikkialla, yhdestä kahvileivästä kieltäytyminen saa seuraavan tuntumaan kohtuudelta. Tämähän on päivän ainoa pulla!

– Nykyään on kaikenlaisia outoja tuotteita, jotka ovat ehkä syömäkelpoisia, mutta eivät ruokaa. Niissä on haitallisia kemikaaleja, sokeria ja rasvoja, jotka häiritsevät ihmisen fysiologiaa, Ross sanoo.

Lue myös: Helppo nyrkkisääntö: tämä on oikea annoskoko.

Pulla vai palkinto?

Käsitys kohtuudesta hämärtyy helposti myös silloin, kun ruokaan suhtautuu palkintona. Ross kertoo esimerkin tutusta tilanteesta. Kun on tehnyt jotain erityisen hyvin, herkuttelu tuntuu ansaitulta. Pulla on kuin palkinto siitä, miten hyvä ihminen on ollut.

Rossin mielestä tällainen ajattelu on vaarallista, koska käsitystä ihmisen hyvyydestä tai huonoudesta ei pitäisi rakentaa sen varaan, mitä hän syö.

– Se tuhoaa kyvyn suhtautua ruokaan terveellä tavalla, Ross toteaa.

– Jos syöt terveellistä ruokaa, olet terveempi, et hyvä tai huono ihminen.

Myös ravitsemusasiantuntija Patrik Borg on todennut, ettei ruokaan kannata suhtautua palkintona. Hänestä painonhallinta menee usein pieleen, jos ihminen ostaa itselleen luvan syödä – siis syö palkkioksi hyvästä treenistä tai jättää aterian väliin rangaistukseksi missatusta jumppatunnista.

– Ei ole loogista, että liikkuvana päivänä pitäisi syödä enemmän ja liikkumattomana vähemmän – nälkä ei yksinkertaisesti toimi niin, Borg on todennut Pöperöproffa-blogissaan.

Minävainee

Kaikkea voi syödä kohtuudella? Ei kannata uskoa vanhaa neuvoa

Uskomatonta paskaa. Rasva EI ole vihollinen. Ihminen tarvitsee hyvää rasvaa! Älkää käyttäkö vähärasvaisia höpöhöpö tuotteita! Niissä on aina lisättynä epäterveellisiä muita ainesosia. TUTKIKAA tuoteseloste. Suosikaa avokadoa/oliiviöljyä/cashew-pähkinöitä/kotimaisia kaloja jne. Monipuolinen mahdollisimman PUHDAS ruoka, sille aamen.
Lue kommentti

Onko tässä hyvää vai pahaa rasvaa? Mitä väliä? Joskus ajatukset ruuan rasvakoostumuksesta kannattaa säästää vaikkapa seuraavaan lomaan.

Tutkimuksissa stressin on todettu haittaavan niin yöunia, keskittymiskykyä kuin treenaamista. Stressi hiipii usein salakavalasti sekä sekoittaa kehomme ja mielemme. Uuden tutkimuksen mukaan se kumoaa jopa hyvien rasvojen mahdolliset hyödyt.

– Stressi muuttaa tapaa, jolla kehomme käsittelee ruokaa, Ohion valtionyliopiston psykiatrian ja psykologian professori Janice Kiecolt-Glaser kertoo Huffington Postille.

Hänen johtamansa tutkimus selvitti, miten stressi vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaamme.

Kun tutkimukseen osallistuneet naiset nauttivat stressaavan tilanteen jälkeen tuhdin aamiaisen, joka sisälsi hyviä rasvoja, heidän kehonsa poltti vähemmän kaloreita kuin normaalisti. Lisäksi heidän verestään löydettiin poikkeavia rasva-arvoja, ikään kuin he olisivat syöneet ateriallaan huonoja rasvoja.

Lue myös! Etkö tiedä, mistä stressisi johtuu? Todennäköisesti joistakin näistä arkisista asioista

Naisille tarjottavat aamiaiset sisälsivät noin 930 kaloria ja jokaisessa oli rasvaa 60 grammaa. Tämä vastaa melkein samankokoista ateriaa, joka syntyy Big Mac -hampurilaisesta ja keskikoon ranskalaisannoksesta.

Tutkimusaamupalat oli tehty eri tavoin: osa sai aterian, jonka valmistamiseen oli käytetty palmuöljyä. Toiset taas nauttivat aamupalan, jossa oli auringonkukkaöljyä. Palmuöljyssä on paljon tyydyttyneitä rasvahappoja, ja auringonkukkaöljyssä on puolestaan varsin runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Hyvien rasvojen terveyshyödyt jäivät tutkijoiden mukaan naisilta kokonaan kokematta, kun he kokivat stressiä aamiaista edeltävänä päivänä.  Heidän verikokeidensa tulokset näyttivät tuolloin yhtä huonoilta kuin verrokkiryhmän tulokset.

Tutkimus julkaistiin Molecular Psychiatry -tiedelehdessä. Sen tulokset vahvistavat paljon tutkitun käsityksen laihduttamisesta: stressillä on iso osa painonhallinnassa. Se voi pilata laihduttajan terveellisten ruokavalintojen vaikutukset.

– Stressi vaikeuttaa laihtumista, sanoo Kiecolt-Glaser.

”Stressi vaikeuttaa laihtumista.”

Runsaskalorinen ja -rasvainen ruokavaliokin aiheuttaa paljon ikäviä asioita, kuten ylipainoa ja syöpiä. Erityisen pahasta se on stressin aikana. Elimistö kuluttaa silloin vähemmän kaloreita monesta syystä, tutkimus osoittaa.

– Syömme liian helppoa ruokaa, nukumme huonosti ja olemme nälkäisempiä seuraavana päivänä. Ja kun stressaamme, liikumme todennäköisesti vähemmän kuin muulloin.

Tutkimuksen tulokset on kuitenkin syytä pitää mielessä seuraavan kerran, kun valitset ruokiasi ja koet olevasi pahasti stressaantunut. Hyviä rasvoja vai pahoja rasvoja? Kannattaako rasvakoostumuksella stressata kuormittunutta mieltä yhtään enempää? Rasvojen laadulla saattaakin olla vaikutusta loppupeleissä vain silloin, kun sinulla on tarpeeksi rento olotila.

Tiesitko? Kolme syytä, miksi stressi lihottaa – ”taustalla pitkiä, hermostuneita työpäiviä”

Painoa voi hallita muutenkin kuin kyttäämällä kaloreita ja laskemalla liikuntasuorituksia.

Jokainen laihduttaja tietää, kuinka vaikeaa on saada kiloja tippumaan – ja kuinka paljon vaikeampaa on pysyä uudessa painossa.

Yksi kulmakivistä on näläntunne. Se on kehomme keino kertoa, että nyt täytyisi saada ruokaa, eikä sitä tunnetta voi huijata kovin helposti – ainakaan kestävillä keinoilla.

Kukaan ei halua olla jatkuvasti nälässä eikä myöskään syödä liikaa – mihin pitkitetty nälkä helposti johtaa.  Listasimme kahdeksan turvallista nälänhallintavinkkiä, joilla on syvällisiä ja pitkäaikaisia vaikutuksia.

1. Lisää rasvaa

Jos nälkä piinaa, et ehkä saa tarpeeksi hyviä rasvoja. Ravitsemusterapeutti Cynthia Sass kertoo, rasva pitää näläntunteen poissa pidempään. Cooking Light -julkaisussa Sass kehottaa syömään enemmän terveellistä rasvaa, joka lisää vatsaan täydempää tunnetta. Hyviä rasvan lähteitä ovat muun muassa avokado ja siemenet. Rasvaisilla ruuilla on myös muita hyviä vaikutuksia: ne muun muassa vaikuttavat aivojemme terveyteen ja älykkyyteemme. Lue lisää älyruuista täällä.

Rasvoja lisätessä täytyy kuitenkin muistaa, että mikään ruoka- tai ravintoaine ei tehoa yksinään nälkään. Aterioita pitää ajatella kokonaisuuksina ja säilyttää tasapaino.

2. Hidasta ruokailutahtia

Oletko ajatellut koskaan, miten nopeasti haukkaat ruokasi?

Cynthia Sassin mukaan hitaampi ruokailu auttaa etenkin laihduttajaa. Huolellinen ruuan pureskelu on hyödyllinen keino muillekin opittavaksi.

Kun ruuan pureskelee suussa ensin huolella, jää elimistölle enemmän aikaa rekisteröidä suupalan merkitys. Aivoilla menee 15–30 minuuttia, ennen kuin ne rekisteröivät kylläisyyden tunteen.

3. Pienennä suupalasia

Lähtökohtana hitaaseen syömiseen on paitsi oma asenne myös pienet annokset. Eikä nyt puhuta annosten pienentämisestä, vaan niiden palastelusta: ravitsemusterapeutti Cynthia Sass kertoo, että esimerkiksi leivänkin voi viipaloida moneen osaan.

Ja miksi palasteleminen on tärkeää? Arizonan yliopiston tutkimuksen mukaan pienten ruokapalojen popsiminen täyttää paremmin ja saa syömään vähemmän kuin iso ruoka-annos, jossa on sama määrä kaloreita ja joka syödään kerralla.

Lue myös! Aina nälkä ei ole nälkää, vaan se saattaa olla signaali liian vähäisestä juomisesta tai jopa unen puutteesta + 8 muuta syytä

4. Mausteita mukaan

Maustekaapin sisältö voi auttaa painonpudotuksessa, vinkkaa Cynthia Sass. Mausteet sekä yrtit parantavat ruuan makua, mutta ne saattavat vaikuttaa myös aineenvaihduntaamme ja kiihdyttää sitä.

Lisäksi säännöllisesti mausteita käyttävät tuntevat itsensä harvemmin nälkäiseksi sekä heillä on vähemmän mielihaluja rasvaisia ja makeita ruokia kohtaan, kertoo Purduen yliopiston tutkimus vuodelta 2011.

Mausteinen ruoka auttaa laihduttajaa. Kuva: Shutterstock
Mausteinen ruoka auttaa laihduttajaa. Kuva: Shutterstock

5. Unohda kalorilukemat

Jokaisen keho reagoi syötyihin kaloreihin eri tavoin. Kaloreiden eri lähteetkin vaikuttavat: on ihan eri asia, saatko kalorisi suklaapatukasta vai pihvistä.

Siksi pakkomielteinen kaloreiden laskeminen kannattaisi lopettaa. Lihavuuden tutkimiseen erikoistunut lääkäri David Ludwig kertoo Shape-lehdessä, että laihduttajan pitäisi keskittyä oikean ruuan syömiseen. Hän uskoo itse hiilihydraattien karsimiseen. Eri ruokavalioita tutkimalla Ludwig on selvittänyt, että vähemmän hiilareita syöneet polttivat jopa yli 300 kaloria enemmän päivässä kuin he, jotka pihistelivät rasvan määrässä. Hänen mielestään paras on runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio, johon yhdistetään hyviä rasvoja ja hiilihydraatteja oikeista lähteistä – kuten hedelmistä ja vihanneksista. Silloin ei tarvita kalorien ynnäämistä eikä laihduttajan tarvitse stressata painonsa putoamisesta.

Suosittelemme! Näin Patrik Borg perustelee, että laihduttaa voi muutenkin kuin laskemalla kaloreita

6. Lähde kävelylle

Tuntuuko sinustakin, että liikunta lisää ruokahaluasi? Jos se vaivaa sinua paljon, unohda viimeistään nyt kovatempoiset treenit. Sass suosittelee kävelemistä.

Kävely on todistetusti yhtä tehokasta kuin esimerkiksi juoksu – ja mikä parasta, sillä on suotuisat vaikutukset ruokailutottumuksiimme. Kävelyn aikana mieli piristyy ja aivot saavat muuta ajateltavaa. Pitkän juoksulenkin tai rankan kuntosalitreenin jälkeen nälkä voi jyllätä niin, että moni saattaa syödä yli energiantarpeensa. Kevyemmän lenkin jälkeen ei tee yhtä todennäköisesti mieli ahmia ruokaa yli tarpeidensa.

Innostu! 7 syytä valita kävely juoksun sijaan

7. Naura usein

Oletko tunnistanut tavallisen arkipäiväsi stressaavimmat hetket? Moni elää ne työpaikalla tai koulussa, mutta myös siirtymiset niihin ovat raskaita.

Jos stressihormoni kortisolia on liikaa, se on pahaksi koko keholle. Se paitsi lisää ruokahalua myös viestittää elimistölle, että nyt on aika varastoida rasvaa pahan päivän varalle.

Jos työmatkasi kestää kauan ja ehdit, kuuntele suosikkimusiikkiasi tai katso hauska sketsi puhelimellasi. Tee näin myös keskellä työpäivää, jos tilanne alkaa ahdistaa liikaa. Stressitasosi laskevat tutkitusti, kun naurat, etkä sorru enää niin helposti työpaikan herkkuihin tai illalla kotona napostelemaan.

Tiesitkö? Nämä ovat 4 hormonia, jotka säätelevät painoasi – ja keinot vaikuttaa niihin

8. Sammuta ärsykkeet

Vaikka musiikin kuunteleminen tai television katseleminen on viihdyttävää puuhaa, niitä ei ole hyvä yhdistää ruokailuhetkeen.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan ihminen syö tavallista enemmän sellaisessa tilanteessa, jossa soitetaan musiikkia. Tutkimuksen tekijä, lääkäri Ryan Elder selittää tulosta sillä, että syömme helposti enemmän silloin, kun emme keskity syömiseen. Kun kuulemme oman syömisemme äänet, syömme vähemmän kuin meluisassa ympäristössä.

Tunnista 7 eri nälkää – näin laihdut tietoisen syömisen menetelmällä

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.