Sport
Smoothien pyöräyttää helposti puoliunessakin. Tästä drinkistä saat reippaasti hyviä, pehmeitä rasvoja. Maku on samettisen kermainen.
Smoothien pyöräyttää helposti puoliunessakin. Tästä drinkistä saat reippaasti hyviä, pehmeitä rasvoja. Maku on samettisen kermainen.

Avokado on terveyspommi. Smoothiella pidät nälän loitolla ja verensokerin tasaisena pitkään.

Avokadosmoothie

1 avokado

1 vihreä omena (esim. Granny Smith)

5 dl rucolaa

1½ dl omenamehua

2 rkl sitruunan mehua

3 dl maustamatonta jogurttia

10 jääpalaa

hunajaa maun mukaan

Halkaise avokado, poista kivi ja koverra sisus blenderiin. Kuori omena, poista siemenkota ja paloittele joukkoon. Lisää loput ainekset ja anna käydä tasaiseksi. Tarkista makeus ja lisää halutessasi tilkka hunajaa.

 

Uusimmassa Sport-lehdessä 1/2017 lisää herkullisia ja terveellisiä resepti-ideoita syötäviin, jotka on helppo napata mukaan.

Laihduttaminen kannattaa tehdä pitkän kaavan kautta. Listasimme tutkittuja syitä siihen, miksi.

1. Säästöliekki uhkaa

Elimistön energiankulutus pienenee ja laihtuminen voi hidastua, jopa pysähtyä.

2. Ruokailutottumukset vääristyvät

Liian tiukat säännöt aiheuttavat repsahduksia, jotka taas masentavat ja voivat johtaa lohtusyömiseen. Oravanpyörä on valmis.

3. Lihakset kutistuvat

Niukkakaloriset dieetit tyhjentävät ensin lihasten hiilarivarastot, minkä jälkeen elimistö alkaa käyttää energianlähteenä enemmän lihasten proteiineja.

4. Pinna kiristyy

Pikadieetillä nälkä on yleensä jatkuvasti läsnä ja mieli voi olla matalalla. Usein ruokailut lähtevät dieetin jälkeen lapasesta. Paino voi tulla korkojen kera takaisin.

5. Terveys vaarantuu

Erittäin niukkakaloriset dieetit voivat heikentää vastustuskykyä, kuormittaa sydäntä, aiheuttaa rytmihäiriöitä ja häiritä sokeri- ja suolatasapainoa. Jojoilu haittaa myös hormonitoimintaa: tiukka dieetti voi johtaa esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Haluatko laihtua pysyvästi? Nappaa uusimmasta Sport-lehden numerosta 1/2017 asiantuntijan laatima bootcamp, jossa laihdutetaan 5 kiloa kuudessa viikossa kehonpainotreeneillä ja hyvällä ruoalla, ilman nälkää!

Hurmaavat keitot valmistuvat nopeasti ja pitävät energisinä pitkään.

Kylmä porkkana-inkiväärikeitto

  • 2 porkkanaa
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 2 rkl hienonnettua minttua
  • 1 rkl limetinmehua
  • 6 dl omenamehua
  • 1 dl pakastemangokuutioita
  • 2 rkl kauraleseitä

1. Kuori ja paloittele porkkanat. Kuori ja raasta inkivääri. Hienonna minttu.

2. Mittaa ainekset tehosekoittimen kulhoon ja soseuta sileäksi keitoksi. Jos tehosekoittimesi ei ole riittävän tehokas kokonaisen porkkanan soseuttamiseen, voit raastaa porkkanan ennen keitoksi soseuttamista.

Lohesta saa proteiinia, hyvää pehmeää rasvaa ja D-vitamiinia. Keitto vie nälän ja jättää juuri sopivan olon.
Lohesta saa proteiinia, hyvää pehmeää rasvaa ja D-vitamiinia. Keitto vie nälän ja jättää juuri sopivan olon.

Lohi-phokeitto

Pho-liemi

  • 5 dl kasvislientä
  • 1 tl inkiväärimurskaa
  • 1 kanelitanko
  • 2 neilikkaa
  • 2 tähtianista
  • 5 mustapippuria
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl kalakastiketta

Keittoon

  • 50 g riisinuudeleita
  • 200 g kirjolohifileetä
  • 1 pieni porkkana
  • 1/2 punainen chili
  • 1 kevätsipulinvarsi
  • 10 sentin pala tuorekurkkua
  • 1/2 dl hienonnettua korianteria
  • 100 g mungpavun ituja

1. Valmista ensin liemi. Mittaa kaikki ainekset kattilaan, kiehauta ja keitä 5 minuuttia. Lisää riisinuudelit joukkoon. Laita kansi päälle ja pidä lämpimänä.

2. Poista kirjolohifileestä nahka ja suikaloi filee.

3. Kuori ja suikaloi porkkana. Halkaise chili, poista valkoiset siemenkalvot ja siemenet ja hienonna malto. Hienonna kevätsipulinvarsi. Suikaloi kurkku. Hienonna korianteri.

4. Nostele keittokulhoihin lohisuikaleita, porkkanaa, kurkkua ja pavun ituja. Kaada päälle liemi ja nuudelit. Lisää pinnalle chiliä, kevätsipulia ja korianteria.

Proteiinia ja kasviksia!

Vietnamilaisen pho-keiton jujuna on mausteinen liemi, jota tässä pikaversiossa keitellään vain 10 minuuttia kasvisliemestä ja kourallisesta mausteita. Kuuma liemi kaadetaan raakojen suikaloitujen kasvisten päälle, jolloin ne jäävät pureskeltavan rapsakoiksi.

Kreikkalaisesta kurkku-jogurttikastikkeesta inspiraation saanut tsatsikikeitto on superhelppo ja nopea valmistaa.
Kreikkalaisesta kurkku-jogurttikastikkeesta inspiraation saanut tsatsikikeitto on superhelppo ja nopea valmistaa.

Kylmä tsatsikikeitto

  • 1 avomaankurkku
  • 1/4 tl suolaa
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 1/2 dl hienonnettua lehtikaalia
  • 3 rkl hienonnettua minttua
  • 4 dl maustamatonta jogurttia
  • 1 rkl limetinmehua
  • 1 tl hunajaa

1. Kuori ja raasta kurkku. Sekoita suola kurkkuraasteen joukkoon.

2. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Hienonna lehtikaalinlehdet ja minttu. Sekoita kurkkuraasteen joukkoon.

3. Lisää joukkoon jogurtti. Lisää limetinmehu ja hunaja. Mausta tarvittaessa suolalla. Nosta keitto kylmään vähintään 10 minuutiksi.

Rutkasti c:tä!

Keiton maku paranee, kun se saa huilata hetken jääkaapissa ennen syömistä. Keiton joukkoon hienonnettu lehtikaalikourallinen antaa keitolle sinappisen tulista makua, rutkasti rautaa ja C-vitamiinia. Lehtikaalissa on myös paljon kuitua.

Ah, kurkumaa ja kookoskermaa! Mikä ihana pari!
Ah, kurkumaa ja kookoskermaa! Mikä ihana pari!

Kookos-kantarellikeitto

  • 4 dl kantarelleja
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl öljyä
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 4 dl vettä
  • 2 dl kookoskermaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl kuivattua timjamia tai rakuunaa
  • 1 tl sriracha-kastiketta

1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kantarellit. Paista, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut pannulta. Lisää valkosipulinkynnet, tomaattipyree ja kurkuma. Kuullota minuutti.

3. Lisää kattilaan vesi, kookoskerma, suola ja timjami. Kiehauta ja keitä 10 minuuttia. Mausta sriracha-kastikkeella. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.