Karppaus on varma tapa pudottaa painoa, mutta mitkä ovat sen vaikutukset? Asiantuntijatkaan eivät oikein osaa kertoa.

Tosi helppoo. Mä vaan vähensin hiilareita!
No niinpä tietysti. Jos kysyy lähes keneltä tahansa hoikistuneelta, miten painonpudotus onnistui, vastaus on karppaus. Karppaaja vähentää ruokavaliostaan hiilihydraatteja ja lisää proteiineja ja rasvoja. Muutoksen seurauksena hän hehkuu hyvää oloa ja hoikistuu. Sehän on kiva juttu. Saako muulla tavalla enää edes laihduttaa? Tai syödä?

Mikä ihmeen kultti?

"Miksi karppaajat ovat niin kireää väkeä", kysyy nimetön henkilö netin keskustelupalstalla. Kirjoittaja valittaa, että jos karppausfoorumeilla kysyy jotain, sekopäisiltä vaikuttavat karppaajat alkavat heti raivota ja hakata kysyjää ravintoarvoilla päähän.

Kiristääkö hiilihydraattien vähentäminen ihmisten pinnaa? Tosin kyllä vastapuolikin osaa: "KARPPAUS ON LAISKOJEN YLIPAINOISTEN EPÄTOIVOINEN YRITYS SAADA KILOJA POIS." "Meidän keho tarvitsee toimiakseen kaikenlaista ravinnetta, olette kai karpit biologian tunneilla olleet?"

Käynnissä on aseeton sota Hiilarinmussuttajien ja Rasvansyöjien välillä. Se roihahtaa aina kirkkaaseen liekkiin, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska lausuu jossain sanasen perunoiden puolesta. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm on kertonut julkisuudessa saaneensa syytöksiä lasten myrkyttämisestä, koska oli puolustanut täysjyväviljaa. Leipätiedotukseen on kuulemma tullut tappouhkauksiakin?

– No ei sentään! Henkilökohtaisuuksia on kyllä tullut, 'onks sun lääkitys kunnossa' -tyyppisiä nimettömiä kysymyksiä, mutta ei vielä mitään vakavampaa, toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen kertoo.

Milläköhän karppaajat uhkailisivat? Diabeteksellä Hillopäällysteisellä vehnäpaahtoleivällä? Sydänliiton puheenjohtaja puolestaan uhkasi karppaajia sydän- ja verisuonitaudeilla. On niin vaikeaa päättää, kumpi on vaarallisempaa, karppaus vai karppaamattomuus.

Miten niin helppoa?

Karppaajat aina kehuvat vähähiilihydraattisen ruokavalion helppoutta. Hiilarinmussuttaja ei usko. Kuinka helppoa on jättää pulla pois, häh? Mitä ne sallitut ristikukkaiset vihannekset edes ovat? Jotain kaaliako? Miltä jauhelihakastike maistuu pelkän vihersalaatin kanssa? Missä on se kioski, jossa myydään keitettyjä kananmunia välipalaksi?

Helppous riippuu kai siitä, mitä kukin tarkoittaa karppauksella. Tiukimman linjan Ketokarppaajat vähentävät hiilihydraatit niin minimiin, että tomaattiakaan ei saa syödä. Rennomman sorttinen Hyväkarppaaja syö ruisleipää, todella rento myös Suffelin silloin tällöin.

Onko karppaus sitten voitolla ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kannatus vähentymässä?

Esimerkiksi lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen, jota on pidetty virallisen linjan puolustajana, suosittelee nykyään sallivaa karppausta: vähemmän tärkkelystä, vehnäjauhoja ja sokeria. Mites nyt näin?

– Minua ei kiinnosta asettua kiistassa kenenkään puolelle fanaattisesti, innostun enemmän tutkimuksista ja totuuden etsimisestä. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että hiilihydraattien vähentämisellä on etuja.

Ei voi olla terveellistä

– On kiistatonta, että karppaamalla laihtuu, Pietiläinen toteaa.

Hän on huomannut omista potilaistaan, että hiilihydraattien vähentäminen toimii painon pudottamisessa paremmin kuin vähärasvainen dieetti. Eikä siinä vielä kaikki: Pietiläisen karppaajapotilaat nukkuvat paremmin ja tuntevat olonsa virkeiksi ja terveiksi.

Innokkaimpien karppausihmisten mukaan hiilihydraattien vähentämisellä saattaisi ratketa paitsi ylipaino myös diabetes, epilepsia, skitsofrenia, silmänpainetauti, syöpä... Pietiläinen ei ole pitkäaikaisista terveyshyödyistä varma.

– Veriarvot kyllä näyttävät paranevan. Toisaalta kaikki seurantatutkimukset loppuvat parin vuoden päähän, joten pitkäaikaisvaikutuksista ei tiedetä tarpeeksi. Näppituntumalta pelkään, että hyvin vähähiilihydraattinen, eläinvalkuaiseen ja rasvaan perustuva ruokavalio muuttaa suoliston bakteerikantaa. Se lisää paksusuolen syövän riskiä. 

Kenenkään terveyttä ei sen sijaan haittaa, vaikka söisi reippaasti vähemmän perunaa, pastaa tai riisiä. Hedelmiä tai ruisleipää lihavuustutkija ei jättäisi pois.

– Rukiin terveellisyydestä on niin paljon näyttöä, että ei sen hiilihydraateissa ole mitään pahaa.

Miten käy planeetan?

Ennen vanhaan syötiin puuroa, perunaa, leipää ja sunnuntaisin vähän läskiä lisäksi. Nykyään liha kuuluu varsinkin karppaajan jokaiselle aterialle, eikä se ole ongelmatonta. Oma ruokavalio ei ole pelkkä yksityisasia, vaan valintani rosmariinibroilerin ja purjo-perunasosekeiton välillä on suhmuraisen vyyhden toinen pää. Vyyhden toisessa päässä ovat nälänhädät ja ilmastonmuutos, ja matkan varrella muita tylsyyksiä kuten lannoitteiden pilaamat vesistöt ja hormonikasvatetut broilerit.

Ei sillä, etteikö kasvissyöjäkin voisi kiinnittää huomiota hiilihydraatteihin. Mutta jos yrittää karpata ilman kananmunia ja maitotuotteita, tulee käytännön ongelmia (mitä mä sitten syön?) ja terveysongelmia (kasvirasvoihin perustuvaa dieettiä ei suositella). Käytännössä karppaus tarkoittaa yleensä lisää lihaa, ja sitten pitäisi vielä kuunnella syöpäjärjestöjäkin. Ne ovat laskeneet, että lihaa kannattaisi syödä korkeintaan kolmesataa grammaa viikossa, muuten uhkaa suolistosyöpä. Suomalaiselta kuluu nykyään lihaa 200 grammaa päivässä, ja käyrä nousee.

Koska tämä kohkaus loppuu?

Karppauksesta on vouhotettu jo aika kauan. Tai ehkä se vain tuntuu siltä – aika alkaa tunnetusti kulkea hitaammin samalla hetkellä, kun joku loihe avautumaan uuden elämäntapansa hyvää tekevästä voimasta. Miten on, tuleeko kohta jokin uusi, mahtava dieetti, joka ratkaisee ylipainon, ilmastokriisiin ja suolistoterveyden?

– Karppauksesta on puhuttu meillä enemmän vasta muutama vuosi. Ei sen aika ole vielä pitkään aikaan ohi, Pietiläinen ennustaa.

Ruokavaliotrendit näyttäisivät kestävän parikymmentä vuotta. Pohjois-Karjala-projekti nosti vähärasvaisuuden 70-luvulla ainoaksi terveelliseksi elämäntavaksi, ja sama laulu jatkui 90 luvulle asti. Sitten, pienen välivaiheen jälkeen, alettiin puhua karppaamisesta. Tulokset näkyvät jo. Suomalaiset söivät viime vuonna leipää neljä prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, ja Vaasan Oy aloittaa yt-neuvottelut. Salaattien kulutus kasvaa ruokaloissa perunoiden, riisin ja pastan kustannuksella.

Vastatrendikin näkyy jo, jos oikein osaa katsoa. Kaveri viestittää Tukholmasta: "Ei näy karppaustrendi. Taas oli lounassalaatissa kauhee kasa jotain vehnä­palleroita."

Seuraavaksi, joskus vuosien päästä, karppauskohu laantuu ja tilalle tulee jotain muuta, ehkäpä henkilökohtaiset ruokavaliot. Nyt jo tiedetään, että toisille sopivat hiilihydraatit paremmin kuin toisille, joku ei siedä maitoa, joku toinen leipää. Pietiläinen näkisi mielellään räätälöityjen ruokavalioiden maihinnousun.

– 10 vuoden päästä on varmaan liian pian. Mutta ehkäpä parinkymmenen vuoden päästä ajatellaan jo, että on vanhanaikaista uskoa yhteen totuuteen ruokavalioasioissa, oli se karppaus tai mikä muu tahansa.

Keinomakeutettu virvoitusjuoma ei välttämättä ole mikään terveysvalinta.

Moni juo keinomakeutettuja juomia, koska haluaa huolehtia terveydestään ja karistaa kiloja. Sokeri on tietenkin epäterveellistä, mutta tutkimusten perusteella kaloriton kevytlimsakaan ei vaikuta järin terveelliseltä.

Yli kaksi lasillista limua päivässä voi peräti tuplata kakkostyypin diabeteksen riskin – myös silloin, kun kyse on keinomakeutetusta kevytlimsasta, selviää ruotsalaisen Karoliinisen instituutin uudesta tutkimuksesta. Tulokset julkaistiin European Journal of Endocrinology -tiedelehdessä, ja monet ulkomaiset mediat, kuten brittilehti Telegraph, uutisoivat tuloksista.

Yksi annos oli kooltaan kaksi desilitraa, eli noin lasillisen verran. Riski kasvoi, mitä enemmän limua joi. Kahden lasillisen tai vielä pienemmän päivittäisen annoksen juomisella ei ollut yhteyttä diabetekseen.

Limsojen juominen kulki käsi kädessä huonojen elintapojen kanssa.

Tutkimuksessa analysoitiin ruotsalaisia: noin 1 100 kakkostyypin diabetesta sairastavaa, noin 350 ykköstyypin diabetesta sairastavaa ja noin 1 400 henkilöä, jolla ei ole todettu diabetesta. Tutkittavat raportoivat ruokavaliostaan vuoden ajan. Tutkijat huomioivat myös tutkittavien perimätekijät, painoindeksin ja muut elämäntavat.

Hieman alle kaksi kolmasosaa tutkituista joi sokerilla tai makeutusaineilla makeutettuja juomia. Tutkijat panivat merkille, että virvoitusjuomien kuluttaminen kulki käsi kädessä huonojen elintapojen, kuten vähäisen liikunnan, tupakoinnin sekä sokeristen ruokien ja prosessoitujen lihatuotteiden syömisen kanssa.

Ruotsalaistutkijoiden mukaan makeutusaineet voivat vääristää näläntunnetta, mikä saa syömään enemmän ja himoitsemaan makeaa. Makeutusaineet voivat myös vaikuttaa suoliston mikrobeihin niin, että elimistö sietää glukoosia entistä huonommin. Molemmat vaikutukset altistavat diabetekselle.

Syy vai seuraus?

Tutkimuksen perusteella ei voi suoraan päätellä, että diabetesriskin kasvaminen johtuu light-limuista. Voi esimerkiksi olla, että kevytlimuja juoneet elivät muutenkin epäterveellisesti. Tutkijat pyrkivät ottamaan elintavat huomioon, mutta se voi olla käytännössä hankalaa.

Saattaa myös olla, että osa kevytjuomia nauttivista tutkittavista on ennen niihin siirtymistä juonut pitkään sokerisia virvoitusjuomia.

Britannian julkisen terveydenhuollon NHS:n artikkelissa ruotsalaistutkimuksesta muistutetaan myös, että diabetes lisää janon tunnetta. Voi siis olla, että diabetekseen sairastuneet juovat ylipäätään enemmän kuin muut ja siksi myös isompia määriä virvoitusjuomia. Näin ollen limun juominen voisi olla diabeteksen seuraus eikä aiheuttaja.

Kakkostyypin diabetes puhkeaa tyypillisesti yli 40-vuotiaana.

Kakkostyypin diabetesta voi ehkäistä elintavoilla: syömällä terveellisesti, harrastamalla liikuntaa, lopettamalla tupakoinnin ja pudottamalla painoa, jos on ylipainoinen.

Kakkostyypin diabetes puhkeaa tyypillisesti yli 40-vuotiaana, joskin se voi alkaa myös nuorempana. Diabetesliiton mukaan Suomessa on noin 300 000 ihmistä, jotka sairastavat diagnosoidusti kakkostyypin diabetesta, ja noin 150 000 ihmistä, jotka sairastavat sitä tietämättään.

Kevytjuomia on kritisoitu ennenkin

Sokeristen ja keinomakeutettujen limsojen on todettu aiheuttavan kakkostyypin diabetesta jo aiemmissa tutkimuksissa.

Keinomakeutetuista virvoitusjuomista on löytynyt myös muita epäterveellisiä puolia aiemmissa tutkimuksissa. Niiden on esimerkiksi todettu vaarantavan sydämen terveydenlihottavan ja lisäävän makeanhimoa.

Viime talvena ilmestyneen Yalen yliopiston tutkimuksen mukaan keinomakeutetut tuotteet ovat kehno tapa laihduttaa, koska ne eivät tyydytä herkkuhimoa. Vaikutus johtuu siitä, että aivot himoitsevan makean lisäksi energiaa, jota kalorittomassa kevyttuotteessa ei ole.

Herkuttelun vaikutukset eivät kumoudu sillä, että syö seuraavalla aterialla terveellisesti, muistuttaa personal trainer.

Kaikkea kohtuudella – teoriassa ihan hyvä neuvo. Ainakin se kuulostaa melko rennolta ja terveeltä tavalta suhtautua ruokaan.

Ja juuri siinä piilee sen sudenkuoppa, väittää personal trainer Jonathan Ross Greatistin jutussa.

Hänestä yksinkertainen ravitsemusneuvo ”kaikkea kohtuudella” ei toimi, koska useimmille kohtuus ei oikeasti tarkoita kohtuutta vaan yhtä palaveripullaa päivässä. Siis sitä, että maanantaina tulee ostettua irtokarkkeja elokuviin, tiistaina santsattua jälkiruokaa, keskiviikkona pidettyä pizzailta.

Jos syö muuten terveellisesti, päivittäinen herkku tuntuu helposti kohtuudelta.

– Jos syö epäterveellistä ruokaa joka päivä, se ei ole herkuttelua vaan tapa, Ross toteaa.

”Jos syö epäterveellistä ruokaa joka päivä, se ei ole herkuttelua vaan tapa.”

Hän muistuttaa, että roskaruuan vaikutukset eivät kumoudu sillä, että syö terveellisesti seuraavalla aterialla.

Kun kiusauksia tulee vastaan kaikkialla, yhdestä kahvileivästä kieltäytyminen saa seuraavan tuntumaan kohtuudelta. Tämähän on päivän ainoa pulla!

– Nykyään on kaikenlaisia outoja tuotteita, jotka ovat ehkä syömäkelpoisia, mutta eivät ruokaa. Niissä on haitallisia kemikaaleja, sokeria ja rasvoja, jotka häiritsevät ihmisen fysiologiaa, Ross sanoo.

Lue myös: Helppo nyrkkisääntö: tämä on oikea annoskoko.

Pulla vai palkinto?

Käsitys kohtuudesta hämärtyy helposti myös silloin, kun ruokaan suhtautuu palkintona. Ross kertoo esimerkin tutusta tilanteesta. Kun on tehnyt jotain erityisen hyvin, herkuttelu tuntuu ansaitulta. Pulla on kuin palkinto siitä, miten hyvä ihminen on ollut.

Rossin mielestä tällainen ajattelu on vaarallista, koska käsitystä ihmisen hyvyydestä tai huonoudesta ei pitäisi rakentaa sen varaan, mitä hän syö.

– Se tuhoaa kyvyn suhtautua ruokaan terveellä tavalla, Ross toteaa.

– Jos syöt terveellistä ruokaa, olet terveempi, et hyvä tai huono ihminen.

Myös ravitsemusasiantuntija Patrik Borg on todennut, ettei ruokaan kannata suhtautua palkintona. Hänestä painonhallinta menee usein pieleen, jos ihminen ostaa itselleen luvan syödä – siis syö palkkioksi hyvästä treenistä tai jättää aterian väliin rangaistukseksi missatusta jumppatunnista.

– Ei ole loogista, että liikkuvana päivänä pitäisi syödä enemmän ja liikkumattomana vähemmän – nälkä ei yksinkertaisesti toimi niin, Borg on todennut Pöperöproffa-blogissaan.

Minävainee

Kaikkea voi syödä kohtuudella? Ei kannata uskoa vanhaa neuvoa

Uskomatonta paskaa. Rasva EI ole vihollinen. Ihminen tarvitsee hyvää rasvaa! Älkää käyttäkö vähärasvaisia höpöhöpö tuotteita! Niissä on aina lisättynä epäterveellisiä muita ainesosia. TUTKIKAA tuoteseloste. Suosikaa avokadoa/oliiviöljyä/cashew-pähkinöitä/kotimaisia kaloja jne. Monipuolinen mahdollisimman PUHDAS ruoka, sille aamen.
Lue kommentti

Onko tässä hyvää vai pahaa rasvaa? Mitä väliä? Joskus ajatukset ruuan rasvakoostumuksesta kannattaa säästää vaikkapa seuraavaan lomaan.

Tutkimuksissa stressin on todettu haittaavan niin yöunia, keskittymiskykyä kuin treenaamista. Stressi hiipii usein salakavalasti sekä sekoittaa kehomme ja mielemme. Uuden tutkimuksen mukaan se kumoaa jopa hyvien rasvojen mahdolliset hyödyt.

– Stressi muuttaa tapaa, jolla kehomme käsittelee ruokaa, Ohion valtionyliopiston psykiatrian ja psykologian professori Janice Kiecolt-Glaser kertoo Huffington Postille.

Hänen johtamansa tutkimus selvitti, miten stressi vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaamme.

Kun tutkimukseen osallistuneet naiset nauttivat stressaavan tilanteen jälkeen tuhdin aamiaisen, joka sisälsi hyviä rasvoja, heidän kehonsa poltti vähemmän kaloreita kuin normaalisti. Lisäksi heidän verestään löydettiin poikkeavia rasva-arvoja, ikään kuin he olisivat syöneet ateriallaan huonoja rasvoja.

Lue myös! Etkö tiedä, mistä stressisi johtuu? Todennäköisesti joistakin näistä arkisista asioista

Naisille tarjottavat aamiaiset sisälsivät noin 930 kaloria ja jokaisessa oli rasvaa 60 grammaa. Tämä vastaa melkein samankokoista ateriaa, joka syntyy Big Mac -hampurilaisesta ja keskikoon ranskalaisannoksesta.

Tutkimusaamupalat oli tehty eri tavoin: osa sai aterian, jonka valmistamiseen oli käytetty palmuöljyä. Toiset taas nauttivat aamupalan, jossa oli auringonkukkaöljyä. Palmuöljyssä on paljon tyydyttyneitä rasvahappoja, ja auringonkukkaöljyssä on puolestaan varsin runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Hyvien rasvojen terveyshyödyt jäivät tutkijoiden mukaan naisilta kokonaan kokematta, kun he kokivat stressiä aamiaista edeltävänä päivänä.  Heidän verikokeidensa tulokset näyttivät tuolloin yhtä huonoilta kuin verrokkiryhmän tulokset.

Tutkimus julkaistiin Molecular Psychiatry -tiedelehdessä. Sen tulokset vahvistavat paljon tutkitun käsityksen laihduttamisesta: stressillä on iso osa painonhallinnassa. Se voi pilata laihduttajan terveellisten ruokavalintojen vaikutukset.

– Stressi vaikeuttaa laihtumista, sanoo Kiecolt-Glaser.

”Stressi vaikeuttaa laihtumista.”

Runsaskalorinen ja -rasvainen ruokavaliokin aiheuttaa paljon ikäviä asioita, kuten ylipainoa ja syöpiä. Erityisen pahasta se on stressin aikana. Elimistö kuluttaa silloin vähemmän kaloreita monesta syystä, tutkimus osoittaa.

– Syömme liian helppoa ruokaa, nukumme huonosti ja olemme nälkäisempiä seuraavana päivänä. Ja kun stressaamme, liikumme todennäköisesti vähemmän kuin muulloin.

Tutkimuksen tulokset on kuitenkin syytä pitää mielessä seuraavan kerran, kun valitset ruokiasi ja koet olevasi pahasti stressaantunut. Hyviä rasvoja vai pahoja rasvoja? Kannattaako rasvakoostumuksella stressata kuormittunutta mieltä yhtään enempää? Rasvojen laadulla saattaakin olla vaikutusta loppupeleissä vain silloin, kun sinulla on tarpeeksi rento olotila.

Tiesitko? Kolme syytä, miksi stressi lihottaa – ”taustalla pitkiä, hermostuneita työpäiviä”

Painoa voi hallita muutenkin kuin kyttäämällä kaloreita ja laskemalla liikuntasuorituksia.

Jokainen laihduttaja tietää, kuinka vaikeaa on saada kiloja tippumaan – ja kuinka paljon vaikeampaa on pysyä uudessa painossa.

Yksi kulmakivistä on näläntunne. Se on kehomme keino kertoa, että nyt täytyisi saada ruokaa, eikä sitä tunnetta voi huijata kovin helposti – ainakaan kestävillä keinoilla.

Kukaan ei halua olla jatkuvasti nälässä eikä myöskään syödä liikaa – mihin pitkitetty nälkä helposti johtaa.  Listasimme kahdeksan turvallista nälänhallintavinkkiä, joilla on syvällisiä ja pitkäaikaisia vaikutuksia.

1. Lisää rasvaa

Jos nälkä piinaa, et ehkä saa tarpeeksi hyviä rasvoja. Ravitsemusterapeutti Cynthia Sass kertoo, rasva pitää näläntunteen poissa pidempään. Cooking Light -julkaisussa Sass kehottaa syömään enemmän terveellistä rasvaa, joka lisää vatsaan täydempää tunnetta. Hyviä rasvan lähteitä ovat muun muassa avokado ja siemenet. Rasvaisilla ruuilla on myös muita hyviä vaikutuksia: ne muun muassa vaikuttavat aivojemme terveyteen ja älykkyyteemme. Lue lisää älyruuista täällä.

Rasvoja lisätessä täytyy kuitenkin muistaa, että mikään ruoka- tai ravintoaine ei tehoa yksinään nälkään. Aterioita pitää ajatella kokonaisuuksina ja säilyttää tasapaino.

2. Hidasta ruokailutahtia

Oletko ajatellut koskaan, miten nopeasti haukkaat ruokasi?

Cynthia Sassin mukaan hitaampi ruokailu auttaa etenkin laihduttajaa. Huolellinen ruuan pureskelu on hyödyllinen keino muillekin opittavaksi.

Kun ruuan pureskelee suussa ensin huolella, jää elimistölle enemmän aikaa rekisteröidä suupalan merkitys. Aivoilla menee 15–30 minuuttia, ennen kuin ne rekisteröivät kylläisyyden tunteen.

3. Pienennä suupalasia

Lähtökohtana hitaaseen syömiseen on paitsi oma asenne myös pienet annokset. Eikä nyt puhuta annosten pienentämisestä, vaan niiden palastelusta: ravitsemusterapeutti Cynthia Sass kertoo, että esimerkiksi leivänkin voi viipaloida moneen osaan.

Ja miksi palasteleminen on tärkeää? Arizonan yliopiston tutkimuksen mukaan pienten ruokapalojen popsiminen täyttää paremmin ja saa syömään vähemmän kuin iso ruoka-annos, jossa on sama määrä kaloreita ja joka syödään kerralla.

Lue myös! Aina nälkä ei ole nälkää, vaan se saattaa olla signaali liian vähäisestä juomisesta tai jopa unen puutteesta + 8 muuta syytä

4. Mausteita mukaan

Maustekaapin sisältö voi auttaa painonpudotuksessa, vinkkaa Cynthia Sass. Mausteet sekä yrtit parantavat ruuan makua, mutta ne saattavat vaikuttaa myös aineenvaihduntaamme ja kiihdyttää sitä.

Lisäksi säännöllisesti mausteita käyttävät tuntevat itsensä harvemmin nälkäiseksi sekä heillä on vähemmän mielihaluja rasvaisia ja makeita ruokia kohtaan, kertoo Purduen yliopiston tutkimus vuodelta 2011.

Mausteinen ruoka auttaa laihduttajaa. Kuva: Shutterstock
Mausteinen ruoka auttaa laihduttajaa. Kuva: Shutterstock

5. Unohda kalorilukemat

Jokaisen keho reagoi syötyihin kaloreihin eri tavoin. Kaloreiden eri lähteetkin vaikuttavat: on ihan eri asia, saatko kalorisi suklaapatukasta vai pihvistä.

Siksi pakkomielteinen kaloreiden laskeminen kannattaisi lopettaa. Lihavuuden tutkimiseen erikoistunut lääkäri David Ludwig kertoo Shape-lehdessä, että laihduttajan pitäisi keskittyä oikean ruuan syömiseen. Hän uskoo itse hiilihydraattien karsimiseen. Eri ruokavalioita tutkimalla Ludwig on selvittänyt, että vähemmän hiilareita syöneet polttivat jopa yli 300 kaloria enemmän päivässä kuin he, jotka pihistelivät rasvan määrässä. Hänen mielestään paras on runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio, johon yhdistetään hyviä rasvoja ja hiilihydraatteja oikeista lähteistä – kuten hedelmistä ja vihanneksista. Silloin ei tarvita kalorien ynnäämistä eikä laihduttajan tarvitse stressata painonsa putoamisesta.

Suosittelemme! Näin Patrik Borg perustelee, että laihduttaa voi muutenkin kuin laskemalla kaloreita

6. Lähde kävelylle

Tuntuuko sinustakin, että liikunta lisää ruokahaluasi? Jos se vaivaa sinua paljon, unohda viimeistään nyt kovatempoiset treenit. Sass suosittelee kävelemistä.

Kävely on todistetusti yhtä tehokasta kuin esimerkiksi juoksu – ja mikä parasta, sillä on suotuisat vaikutukset ruokailutottumuksiimme. Kävelyn aikana mieli piristyy ja aivot saavat muuta ajateltavaa. Pitkän juoksulenkin tai rankan kuntosalitreenin jälkeen nälkä voi jyllätä niin, että moni saattaa syödä yli energiantarpeensa. Kevyemmän lenkin jälkeen ei tee yhtä todennäköisesti mieli ahmia ruokaa yli tarpeidensa.

Innostu! 7 syytä valita kävely juoksun sijaan

7. Naura usein

Oletko tunnistanut tavallisen arkipäiväsi stressaavimmat hetket? Moni elää ne työpaikalla tai koulussa, mutta myös siirtymiset niihin ovat raskaita.

Jos stressihormoni kortisolia on liikaa, se on pahaksi koko keholle. Se paitsi lisää ruokahalua myös viestittää elimistölle, että nyt on aika varastoida rasvaa pahan päivän varalle.

Jos työmatkasi kestää kauan ja ehdit, kuuntele suosikkimusiikkiasi tai katso hauska sketsi puhelimellasi. Tee näin myös keskellä työpäivää, jos tilanne alkaa ahdistaa liikaa. Stressitasosi laskevat tutkitusti, kun naurat, etkä sorru enää niin helposti työpaikan herkkuihin tai illalla kotona napostelemaan.

Tiesitkö? Nämä ovat 4 hormonia, jotka säätelevät painoasi – ja keinot vaikuttaa niihin

8. Sammuta ärsykkeet

Vaikka musiikin kuunteleminen tai television katseleminen on viihdyttävää puuhaa, niitä ei ole hyvä yhdistää ruokailuhetkeen.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan ihminen syö tavallista enemmän sellaisessa tilanteessa, jossa soitetaan musiikkia. Tutkimuksen tekijä, lääkäri Ryan Elder selittää tulosta sillä, että syömme helposti enemmän silloin, kun emme keskity syömiseen. Kun kuulemme oman syömisemme äänet, syömme vähemmän kuin meluisassa ympäristössä.

Tunnista 7 eri nälkää – näin laihdut tietoisen syömisen menetelmällä

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.