Aivot jumissa? – Tällainen ruokavalio auttaa

Aivot tykkäävät samasta ravinnosta kuin sydän. Nyt siis kaalimehua linkoamaan!

Muistihäiriöt, aivojen rappeumasairaudet ja mielialaongelmat yleistyvät koko ajan. Miksiköhän? Yhtenä syynä saattavat olla länsimaiset ruokatottumukset – ainakin huonoimmat niistä.
Ruuasta voi saada energian lisäksi myös lisää viisautta ja henkistä hyvinvointia – kun vain osaisi syödä oikein. Ravitsemusterapeutti Marja Ruutin mukaan aivoja hellivä syöminen ei ole vaikeaa. Pitää muistaa vain muutama perusasia. 

– Oleellisinta on syödä mahdollisimman luonnollisia peruselintarvikkeita. Kaksi kunnollista ateriaa päivässä, jotka sisältävät paljon kasviksia, kuituja ja hyviä rasvoja.

Ruutin mielestä yhtä ainoaa oikeaa ruokavaliota ei olekaan. On yksilöllistä, paljonko voi syödä lihomatta tai paljonko kunkin keho sietää vaikkapa hiilihydraatteja.

1. Mikä on hyvää aivoruokaa?
Aivotkin käyvät hiilihydraateilla, rasvoilla ja proteiineilla.
Valitse hitaita hiilihydraatteja, jotka pitävät verensokerin tasaisena. Niitä saa ruisleivästä ja kasviksista.
Käytä kasviöljyjä ja luonnollisia rasvoja. Kalasta saa Omega 3 -rasvahappoja, jotka ovat elintärkeitä hermosolujen toiminnalle. Kalaöljyn tehosta on näyttöä myös masennuksen hoidossa.
Syö joka aterialla myös proteiineja: lihaa, palkokasveja, soijaa, siemeniä, manteleita tai pähkinöitä.
– Pelkkä vihersalaatti ei riitä lounaaksi. Vastaanotollani tapaan aina välillä palelevia naisia, jotka saavat liian vähän proteiinia, Ruuti toteaa.

2. Mikä on huonoa ravintoa aivoille?
Sokeri, valkoiset jauhot ja huonot rasvat. Aivoruokaan liittyvät ravitsemusihmisten peruskiistat siitä, onko hiilihydraattien laadulla väliä ja mikä on hyvää rasvaa. Marja Ruuti unohtaisi kevytlevitteet ja käyttäisi mieluummin öljyjä ja jopa voita. Ruutin mielestä ravintosuosituksissa kannattaisi kiinnittää rasvojen lisäksi huomiota myös hiilihydraattipuoleen ja jättää vaaleat leivät pois.

3. Onko aivoille omia superruokia?
Ruoka-aineet, joissa on paljon hyviä rasvoja tai antioksidantteja, huoltavat aivoja. Hyviä rasvoja on esimerkiksi rasvaisessa kalassa ja manteleissa. Antioksidanttien on huomattu suojaavan aivoja rappeutumissairauksia vastaan. Niitä saa vaikkapa mustikasta, kaalista, omenasta, punaviinistä ja kahvista. Mutta: jos syöt muuten mitä sattuu, ei auta vaikka juot lisäksi lasin punaviiniä ja kourallisen manteleita.

4. Mistä tiedän, että aivoni kärsivät nykyisestä ruokavaliostani?

Onko olo epämääräisen huono? Alakuloa, krapulaista fiilistä, keskittymishäiriöitä, väsymystä, mielialojen heittelyä, aivosumua? Jos joku edellä mainituista tuntuu tutulta, kannattaa kokeilla muutoksia. Marja Ruutin mukaan myös suoliston kuntoa on hyvä tarkkailla. Aivojen ja suoliston yhteydestä tiedetään koko ajan enemmän, ja näyttää siltä, että epätasapaino vatsassa vaikuttaa myös yläpäähän. Jos kärsii jatkuvasti ilmavaivoista, turvotuksesta tai ripulista, elimistössä voi olla käynnissä hiljainen tulehdus. Sen saa  kuntoon tavallisella, terveellisellä ravinnolla.

5. Toisella mummollani on Alzheimerin tauti ja toisellakin muisti pätkii. Pystynkö vaikuttamaan ravinnolla siihen, etten itse sairastu?
Kyllä. Muistisairauksilla on samat riskitekijät kuin sydänsairauksillakin: ylipaino, korkea verenpaine, kakkostyypin diabetes ja pielessä olevat kolesteroliarvot. Erityisesti hyvän kolesterolin eli HDL:n alhaisen tason on huomattu liittyvän muistisairauksiin.
Myös keinot sekä sydämen että aivojen hyvinvointiin ovat samat: liikunta ja terveellinen ruoka.

6. Mitä lisäravinteita aivot tarvitsevat?

Kalaöljyä kannattaa Marja Ruutin mielestä syödä aina, jos oma aivotoiminta askarruttaa tai suvussa on sydäntauteja. On nimittäin vaikeaa syödä niin paljon kalaa, että tärkeitä rasvahappoja saisi luontaisesti riittävästi.
Paljon puhuttua D-vitamiinia käyttävät myös aivot. Sitäkin kannattaa syödä purkista ainakin
pimeään aikaan.

7. Kaksi lämmintä ruokaa päivässä, ei teollista ruokaa, paljon kasviksia... ei pysty! Miten saan muutettua ruokavalioni oikeanlaiseksi?
Askel kerrallaan, kuuluu neuvo. Jos et ole syönyt yhtään lämmintä ruokaa päivässä, aloita yhdellä. Jos et syö juurikaan kasviksia, aloita lisäämällä niitä ruoka¬valioon. Kasvikset eivät tarkoita pelkkää salaattia. Niitä voi nauttia myös lämpiminä, jos vatsa ei kestä tuoreita vihanneksia.

8. Aivoista viis – entä, jos sieluni tykkää karkista ja sipseistä?
Makean- ja suolaisenhimot eivät välttämättä kerro muusta kuin kehon epätasapainosta. Niistä onkin hankalaa päästä eroon pelkästään päättämällä ja ruokavalioon keskittymällä. Marja Ruutin mukaan tarvitaan muita nautintoja tilalle: hyviä ihmissuhteita, mielen rauhoittumista ja hyvää oloa.
Jos ruokavalion kokonaisuus on kunnossa, se kestää myös muutaman epäterveellisen herkun päivässä.

9. Kuinka tärkeää hengenravinto on aivoille?
Jos ihminen on pahasti stressaantunut, ei auta vaikka söisi kuinka terveellisesti. Stressi kuluttaa aivoja. Muista musiikki, liikunta, luonto, nauru ja mielekkäät asiat. Kosketushoidot auttavat toisia stressinhallinnassa, toisille sopivat muut keinot.

Nämä ovat valmisruokien sokeripommit – arvaatko, mitkä tuotteet ovat pahimpia?

Yhdessä smoothiessa voi olla saman verran sokeria kuin tölkissä kokista.

Sokerista on tullut ruokien välttelylistan kärkinimi. Suomalaiset ravitsemusasiantuntijat ovat kertoneet, että sokeri on jopa rasvaa suurempi haitta terveydelle. Se on monen mukaan pelkkää tyhjää energiaa, jonka on arveltu koukuttavan jopa pahemmin kuin kovien huumeiden.

Syyskuussa Me Naiset kokeili yhdessä lukijoidensa kanssa, miten sokeriton elämä onnistuu kuukauden ajan. Pieniä repsahduksia sattui eikä ihme: lisättyä sokeria on melko vaikea välttää.

Kaikki tietävät, että kaupan karkkilaarit ovat makeaa pullollaan, mutta lisättyä sokeria on myös monissa valmisruuissa, kauppojen välipaloissa ja leipähyllyillä.

– Sokereilla on väliä. Lisättyä pitäisi välttää. Monesti lisätyn sokerin määrää tietyssä einestuotteessa on kuitenkin vaikeaa arvioida, koska pakkausselosteissa ei tarvitse eritellä lisätyn ja tuotteessa luontaisesti olevien sokereiden määrää, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Jan Verho.

Esimerkiksi monissa tomaattikeitoissa näyttää tuoteselosteiden mukaan olevan paljon sokeria. Kaikki siitä ei kuitenkaan ole huonoa.

– Tomaatissa on luontaisesti paljon sokeria, minkä takia tuotteen sokerimäärä näyttää korkealta. Sitä sokeria ei kuitenkaan tarvitse välttää.

Verho kehottaa sokeritarkkailijaa tsekkaamaan, missä vaiheessa ainesosaluetteloa sokeri on mainittu. Jos sitä ei ole mainittu ollenkaan, sokeri on peräisin luontaisista raaka-aineista, eikä sitä ole lisätty tuotteeseen. Listan häntäpäästä löytyvä sokerimerkintä tarkoittaa sitä, että tuotteessa on melko vähän lisättyä sokeria.

Kauppojen suurimmat sokeripommit löytyvät välipalaosastolta. Annosruuissa Verho kehottaa tarkkailemaan sokerin sijasta suolan määrää.

Kauppojen kovimmat sokeripommit

Jogurtit ja jogurttijuomat

Vaikka maitopohjaisissa jogurteissa on luonnostaan sokeria, välipaloiksi tarkoitetuista juomista ja törpöistä löytyy usein sitä myös lisättynä.

– Juotava jogurttijuoma saattaa pahimmillaan sisältää yhtä paljon sokeria kuin pullo kokista.

Rainbow'n juotava jogurtti mansikka 500 g: 12 grammaa sokeria 100 grammassa. Koko pullossa 60 grammaa sokeria.

Valio-jogurtti hedelmäpommi 150 g: 8 grammaa lisättyä sokeria 100 grammassa. Pikarissa 12 grammaa sokeria.

Smoothiet

Ravintosuositusten mukaan erilaisia mehuja kannattaa välttää, sillä niissä on runsaasti sokeria.

– Kaupan valmissmoothieissa on usein runsaasti mehua ja sitä kautta sokeria.

Pirkka smoothie mango-appelsiini 250 g: 12 grammaa sokeria 100 grammassa. Pakkauksessa 30 grammaa sokeria.

Marlin marjainen smoothie + D & C vitamiinit 750 g: 14 grammaa sokeria 100 grammassa. 250 millilitran annoksessa 35 grammaa sokeria.

Leipä

Esimerkiksi tummaan saaristolaisleipään lisätään sokeria ja siirappia tuomaan makua ja tiettyä väriä.

– Vaikka monesti niin uskotaan, tumma leipä ei automaattisesti tarkoita terveellistä, Verho sanoo.

Oululainen Reissumies tosi tumma: 8,1 grammaa sokeria 100 grammassa. Yhdessä leivässä sokeria 5,6 grammaa.

Salaatit

Vaikka salaatinlehtien joukkoon sokeria ei lisättäisikään, majoneesin kanssa astutaan usein ansaan. Esimerkiksi peruna- tai coleslaw-salaatissa on usein lisättyä sokeria.

– Tämä on kyllä vähän hassu, Verho naurahtaa.

– Miksi ihmeessä salaatissa pitää olla sokeria?

Rainbow'n Coleslaw-salaatti: 9,7 grammaa sokeria 100 grammassa.

Saarioinen Hieno punajuurisalaatti 250 g: 8,6 grammaa sokeria 100 grammassa.

Kommentit (3)
Rasvakammoton
Viesti

"Suomalaisetravitsemusasiantuntijat ovat kertoneet, että sokeri on jopa rasvaa suurempi haitta terveydelle." Tämä lause kertoo paljon suomalaisista ravitsemusasiantuntijoista. Kanssaihmisten terveys ei paljon vaakakupissa paina, kun epätoivoisesti nyt yritetään vielä säilyttää omat kasvot.

Tiedemiehet eivät ole koskaan edes yrittäneet väittää, että rasva yleisesti ottaen olisi epäterveellistä, koska se on ihmiselle aivan välttämätön ravintoaine. Jos ruokavaliossa ei ole yhtään rasvaa, niin ihminen kuolee melko nopeasti (todistetusti), vaikka ruokavalio muuten olisi kunnossa. Eli rasvoja on monenlaisia. Sen sijaan kukaan ei sairastu tai kuole, jos ruokavaliossa ei ole yhtään lisättyä sokeria. Itse asiassa suurin osa ihmisistä eläisi ongelmitta ja terveenä, vaikka ruokavaliossaan ei olisi yhtään hiilihydraatteja ylipäätään, jos ruokavalio muuten olisi kohdallaan.

Vuosikymmeniä tyydyttyneen rasvan kuviteltiin olevan haitallista ja lähes kaikki ravitsemusterapeutit kuvittelivat, että se olisi tieteellisin tutkimuksin todistettu. Nyt on viimeisen 15 vuoden aikana käynyt yksiselitteisesti selväksi jopa maallikoille, että tieteelliset tutkimukset eivät ole koskaan tällaista todistaneet. Erittäin noloa ravitsemustieteilijöille, koska tämä todistaa, että koko ammattiryhmässä on ollut vain ihan muutamia tunnollisia (hörhöiksi leimattuja), jotka ovat vaivautuneet itse käymään alansa tieteellisiä tutkimuksia läpi.

Todella lapsellista on ollut myös ravitsemusterapeuttien ohjeistukset vähärasvaisiin tuotteisiin laihduttajille. On ymmärrettävää, että maallikko, joka ei jaksa asiaan paljon perehtyä, voi kuvitella, että ruoka, jossa on mahdollisimman vähän kaloreita, olisi parasta laihduttajalle. Ammattilaiselta kyllä odottaisi paljon enemmän. Kyllä ammattilaisten olisi pitänyt ymmärtää edes perusteet, eli että ylipainoisille laihduttaminen on ensisijaisesti nälänhallintaa, eikä kaloreiden hallintaa. Saman kalorimäärän aterioilla on hyvin erilaisia vasteita kylläisyyteen ja kylläisyyden kestoon.

T.s.m
Viesti

Miten ihmeessä aiemmat sukupolvet ovatkaan selvinneet syömällä omatekoisia hilloja ja lettuja ja kurkkusalaattia joissa on yllätys yllätys sokeria! Pullaa ja täysmaitoa, voita leivän päälle ja läskisoossia.. Toki tehtiin paljon ruumiillista työtä eikä vapaallakaan ehditty sohvalla loikoilla mutta sokerilla pelottelu on mennyt ihan överiksi. Tottakai karkkia ja pullatuotteita kannattaa välttää mutta hedelmiä ja vaikkapa nyt punajuurisalaattia syömällä tuskin sairastuu. Järki käteen ja ostoksille.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tutkija: maito on terveysriski – älä ylitä tätä määrää

Harvardin yliopiston ravintotieteilijä muistuttaa, että maitotuotteet voivat olla terveyshaitta aikuisille.

Liika määrä maitoa altistaa aikuisen vakaville sairauksille, kertoo tuore tutkimusartikkeli.

Mutta mikä sitten on sopiva määrä maitoa aikuiselle?

Harvardin yliopiston terveystieteen laitoksen johtaja Walter Willett suosittelee, että aikuisten pitäisi saada päivässä enintään kaksi annosta (yksi annos on tuotteesta riippuen 1,5–2 dl) maitotuotteita, ja toisen annoksista pitäisi tulla mieluummin vaikkapa jogurtin muodossa. Yhteensä kalsiumia pitäisi saada päivässä alle 1000 milligrammaa.

Maailman terveysjärjestö WHO on samaa mieltä, samoin kuin suomalainen Luustoliitto, jonka suositusten mukaan yli 20-vuotiaille riittää 800 milligrammaa kalsiumia vuorokaudessa.

Tutkivan journalismin lehti MoJon eli Mother Jonesin tuoreessa artikkelissa kerrotaan, että amerikkalaiset aikuiset käyttävät edelleen liikaa maitotuotteita, vaikka tutkimukset ovat jo vuosikymmeniä todistaneet, ettei niin suurelle määrälle ole tarvetta. Maitotuotteiden liikakulutus johtuu muun muassa kansallisista ravintosuosituksista, joihin maitoteollisuuden lobbareiden väitetään vaikuttaneen.

Willettin mukaan aikuiset, jotka juovat paljon maitoa tai syövät paljon maitotuotteita, altistuivat tietyille sairauksille, kuten eturauhassyövälle ja rintasyövälle, helpommin kuin vähän maitotuotteita kuluttavat. Vaikka ei olekaan aivan selvää, mistä se johtuu, syyksi on veikattu maitotuotteiden sisältämiä hormoneita ja laktoosia – sekä kalsiumia. Lisäksi Willett on todistanut, että kalsium ei vastoin yleistä uskomusta tee luista lujempia, vaan paljon maitoa kuluttavilla luunmurtumien todennäköisyys jopa kasvaa.

MoJon jutun mukaan ravintotieteilijä Mark Hegsted alkoi selvittää maitotuotteiden tarpeellisuutta jo 1950-luvulla. Niukalla ruokavaliolla eläviä vankeja tutkittuaan hän sai selville, että vain vähän kalsiumia – 126 milligrammaa päivässä, saman verran kuin yhdessä maitolasillisessa – ei heillä todettu minkäänlaista kalsiumvajausta. Vaikka tutkimusotanta oli pieni ja siinä oli mukana vain miehiä, Hegsted vakuuttui olevansa oikeilla jäljillä: saamme kalsiumia riittävästi perusravinnosta, eikä sitä tarvitse erityisesti tankata.

Suomalainen suositus, 800 milligrammaa kalsiumia, tarkoittaa käytännössä kolmea tai neljää lasillista maitoa ja paria viipaletta juustoa, Hyvä terveys -lehdessä kirjoitetaan. Maidon ja juuston lisäksi kalsiumia saa myös vaikkapa soijamaidosta, tofusta, lehtikaalista, pavuista ja parsakaalista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vedenjuonti pakkopullaa? 6 ruokaa, jotka nesteyttävät tehokkaasti

Ei paljon vedenjuonti kiinnosta, vai? Hyvää lisänesteytystä voi saada myös ruuista. Napsi näitä kuutta herkkua, niin keho kiittää.

Vettä pitäisi juoda päivässä noin 1–1,5 litraa päivässä, laihduttajan vielä enemmän hikisen kuntoilun takia (kyllä, laihduttajan tulee kuntoilla hikisesti). Ei kuulosta mahdottomalta, mutta laskepa: kuinka paljon vettä olet tänään todellisuudessa juonut?

Elimistön nesteyttäminen unohtuu helposti kiireen keskellä, eikä vesi edes kaikille maistu. Mutta! Monet ruuat voivat auttaa nesteyttämisessä! Sellaiset, jotka sisältävät paljon vettä, mutta eivät lisää kaloreita ruokavalioon kohtuuttomasti.

Syö siis näitä (mutta älä silti unohda juoda myös vettä!), niin homma toimii:

1. Kurkku

Miedon makunsa ansiosta kurkku sopii moneen. Siitä jopa 97 prosenttia on vettä.

2. Retiisi

Vettä 95 prosenttia! Löytyy vähän potkua, sopii hyvin esimerkiksi salaatteihin.

3. Tomaatti

94,5 prosenttia vettä. Hyvä valinta!

4. Paprika

Punainen, oranssi, keltainen, vihreä. Erikoista kyllä, juuri vihreissä on eniten vettä, noin 94 prosenttia. Muunkin värisissä ihan hyvin: 92 prosenttia.

5. Vesimeloni

Nimestä voi jo arvata, tämä nesteyttää erinomaisesti. Vettä on 92 prosenttia.

6. Greippi

90,5 prosenttia, oikein hyvä. Lisäksi greipin syöminen voi auttaa painonhallinnassa. 

Lähde: Daily Mail

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusi mahdollinen syy lihavuuteen löytyi: ahneusgeeni

Tekeekö taas mieli makeaa, rasvaista tai molempia? Syy voi olla geeneissäsi.

Jos ajattelet, että himoitset takuulla enemmän rasvaisia ja kaloripitoisia ruokia kuin muut, saatat hyvinkin olla oikeassa.

Lihavuusgeeneistä on kohistu jo hyvän aikaa, ja nyt Lontoon Imperial Collegen tutkijat ovat löytäneet geenimuunnoksen, jota kantavat ihmiset saattavat himoita rasvaista ja sokerista ruokaa keskivertoa enemmän. Tutkimuksesta kirjoittaa Medical News Today.

Tutkimus oli pieni, sillä siinä tutkittiin vain 45 eurooppalaisen aikuisen DNA:ta. Tarkoitus oli löytää muunnoksia kahden geenin, FTO:n ja DRD2-geenin, läheltä. Ne on jo aiemmin yhdistetty ruokahimoihin ja taipumukseen lihoa.

Tutkittavien piti katsoa kuvia sekä vähäkalorisista että rasvaisista ja hyvin kaloripitoisista ruuista ja arvioida, kuinka houkuttelevilta sapuskat tuntuivat. Samalla mitattiin heidän aivotoimintaansa.

Ne, joilta löytyi geenimuunnos lihavuuteen yhdistetyn FTO-geenin läheltä, arvioivat runsaskaloriset ruuat hyvin houkutteleviksi ja myös heidän aivoissaan näkyi enemmän aktiivisuutta palkitsemista ja ruuanhimoa käsittelevillä alueilla. Epäterveelliset ruuat siis herättivät näissä tutkittavissa vahvempia himoja kuin muissa. 

Tutkimustietoa voidaan käyttää kenties hyödyksi lihavuuden hoidossa, kun tiedetään, että lihomisen taustalla vaikuttaa "ahneusgeeni", joka saa himoitsemaan rasvaa, sokeria tai molempia – aineita, joilla on painava roolinsa ylipainon kertymisessä.

Himoitsetko enemmän rasvaista vai makeaa?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.