Aivot jumissa? – Tällainen ruokavalio auttaa

Aivot tykkäävät samasta ravinnosta kuin sydän. Nyt siis kaalimehua linkoamaan!

Muistihäiriöt, aivojen rappeumasairaudet ja mielialaongelmat yleistyvät koko ajan. Miksiköhän? Yhtenä syynä saattavat olla länsimaiset ruokatottumukset – ainakin huonoimmat niistä.
Ruuasta voi saada energian lisäksi myös lisää viisautta ja henkistä hyvinvointia – kun vain osaisi syödä oikein. Ravitsemusterapeutti Marja Ruutin mukaan aivoja hellivä syöminen ei ole vaikeaa. Pitää muistaa vain muutama perusasia. 

– Oleellisinta on syödä mahdollisimman luonnollisia peruselintarvikkeita. Kaksi kunnollista ateriaa päivässä, jotka sisältävät paljon kasviksia, kuituja ja hyviä rasvoja.

Ruutin mielestä yhtä ainoaa oikeaa ruokavaliota ei olekaan. On yksilöllistä, paljonko voi syödä lihomatta tai paljonko kunkin keho sietää vaikkapa hiilihydraatteja.

1. Mikä on hyvää aivoruokaa?
Aivotkin käyvät hiilihydraateilla, rasvoilla ja proteiineilla.
Valitse hitaita hiilihydraatteja, jotka pitävät verensokerin tasaisena. Niitä saa ruisleivästä ja kasviksista.
Käytä kasviöljyjä ja luonnollisia rasvoja. Kalasta saa Omega 3 -rasvahappoja, jotka ovat elintärkeitä hermosolujen toiminnalle. Kalaöljyn tehosta on näyttöä myös masennuksen hoidossa.
Syö joka aterialla myös proteiineja: lihaa, palkokasveja, soijaa, siemeniä, manteleita tai pähkinöitä.
– Pelkkä vihersalaatti ei riitä lounaaksi. Vastaanotollani tapaan aina välillä palelevia naisia, jotka saavat liian vähän proteiinia, Ruuti toteaa.

2. Mikä on huonoa ravintoa aivoille?
Sokeri, valkoiset jauhot ja huonot rasvat. Aivoruokaan liittyvät ravitsemusihmisten peruskiistat siitä, onko hiilihydraattien laadulla väliä ja mikä on hyvää rasvaa. Marja Ruuti unohtaisi kevytlevitteet ja käyttäisi mieluummin öljyjä ja jopa voita. Ruutin mielestä ravintosuosituksissa kannattaisi kiinnittää rasvojen lisäksi huomiota myös hiilihydraattipuoleen ja jättää vaaleat leivät pois.

3. Onko aivoille omia superruokia?
Ruoka-aineet, joissa on paljon hyviä rasvoja tai antioksidantteja, huoltavat aivoja. Hyviä rasvoja on esimerkiksi rasvaisessa kalassa ja manteleissa. Antioksidanttien on huomattu suojaavan aivoja rappeutumissairauksia vastaan. Niitä saa vaikkapa mustikasta, kaalista, omenasta, punaviinistä ja kahvista. Mutta: jos syöt muuten mitä sattuu, ei auta vaikka juot lisäksi lasin punaviiniä ja kourallisen manteleita.

4. Mistä tiedän, että aivoni kärsivät nykyisestä ruokavaliostani?

Onko olo epämääräisen huono? Alakuloa, krapulaista fiilistä, keskittymishäiriöitä, väsymystä, mielialojen heittelyä, aivosumua? Jos joku edellä mainituista tuntuu tutulta, kannattaa kokeilla muutoksia. Marja Ruutin mukaan myös suoliston kuntoa on hyvä tarkkailla. Aivojen ja suoliston yhteydestä tiedetään koko ajan enemmän, ja näyttää siltä, että epätasapaino vatsassa vaikuttaa myös yläpäähän. Jos kärsii jatkuvasti ilmavaivoista, turvotuksesta tai ripulista, elimistössä voi olla käynnissä hiljainen tulehdus. Sen saa  kuntoon tavallisella, terveellisellä ravinnolla.

5. Toisella mummollani on Alzheimerin tauti ja toisellakin muisti pätkii. Pystynkö vaikuttamaan ravinnolla siihen, etten itse sairastu?
Kyllä. Muistisairauksilla on samat riskitekijät kuin sydänsairauksillakin: ylipaino, korkea verenpaine, kakkostyypin diabetes ja pielessä olevat kolesteroliarvot. Erityisesti hyvän kolesterolin eli HDL:n alhaisen tason on huomattu liittyvän muistisairauksiin.
Myös keinot sekä sydämen että aivojen hyvinvointiin ovat samat: liikunta ja terveellinen ruoka.

6. Mitä lisäravinteita aivot tarvitsevat?

Kalaöljyä kannattaa Marja Ruutin mielestä syödä aina, jos oma aivotoiminta askarruttaa tai suvussa on sydäntauteja. On nimittäin vaikeaa syödä niin paljon kalaa, että tärkeitä rasvahappoja saisi luontaisesti riittävästi.
Paljon puhuttua D-vitamiinia käyttävät myös aivot. Sitäkin kannattaa syödä purkista ainakin
pimeään aikaan.

7. Kaksi lämmintä ruokaa päivässä, ei teollista ruokaa, paljon kasviksia... ei pysty! Miten saan muutettua ruokavalioni oikeanlaiseksi?
Askel kerrallaan, kuuluu neuvo. Jos et ole syönyt yhtään lämmintä ruokaa päivässä, aloita yhdellä. Jos et syö juurikaan kasviksia, aloita lisäämällä niitä ruoka¬valioon. Kasvikset eivät tarkoita pelkkää salaattia. Niitä voi nauttia myös lämpiminä, jos vatsa ei kestä tuoreita vihanneksia.

8. Aivoista viis – entä, jos sieluni tykkää karkista ja sipseistä?
Makean- ja suolaisenhimot eivät välttämättä kerro muusta kuin kehon epätasapainosta. Niistä onkin hankalaa päästä eroon pelkästään päättämällä ja ruokavalioon keskittymällä. Marja Ruutin mukaan tarvitaan muita nautintoja tilalle: hyviä ihmissuhteita, mielen rauhoittumista ja hyvää oloa.
Jos ruokavalion kokonaisuus on kunnossa, se kestää myös muutaman epäterveellisen herkun päivässä.

9. Kuinka tärkeää hengenravinto on aivoille?
Jos ihminen on pahasti stressaantunut, ei auta vaikka söisi kuinka terveellisesti. Stressi kuluttaa aivoja. Muista musiikki, liikunta, luonto, nauru ja mielekkäät asiat. Kosketushoidot auttavat toisia stressinhallinnassa, toisille sopivat muut keinot.

9 rasvaista ruokaa, joita kannattaa syödä

Hurraa! Kaiken hyvän ei tarvitse olla rasvatonta hapatusta. Näitä ruokia saa – ja pitääkin – syödä jonkin verran, vaikka tuhteja ovatkin. 

Hyvät rasvat kuuluvat terveelliseen ruokavalioon. Toki myös kalorimäärällä on väliä, mutta vielä tärkeämpää on se, mistä kalorit tulevat. Jotkin vähäkaloriset ruuat saattavat myös jättää nälkäiseksi, kun taas hyviä rasvoja sisältävät pitävät kylläisenä pidempään.

Monet tuhdit terveyspommit sisältävät supertärkeitä ravintoaineita. Shape-lehti kertoo, että ainakin näitä rasvaisia (mutta terveellisiä!) ruokia pitäisi muistaa syödä – joskin kohtuudella.

1. Mantelit

Noin 30 grammassa manteleita on 160 kilokaloria. Pikkukaverit ovat pullollaan hyviä juttuja: E-vitamiinia (40 prosenttia päivän tarpeesta), kuitua, magnesiumia. Manteleissa on myös ainesosia, jotka vähentävät riskiä sairastua syöpään tai sydäntauteihin.

2. Avokadot

Atsteekit ovat kutsuneet avokadoa vuosituhansia sitten "hedelmällisyyshedelmäksi". Se sisältää pariakymmentä eri ravintoainetta. Hass-avokadossa on 75 prosenttia rasvaa, erityisesti sydänystävällistä sellaista. Siitä saa 8 prosenttia päivän kuiduista. Terveyshyödyt saavuttaa jo noin 60 gramman annoksella.

3. Tumma suklaa

Kaakaopavussa on A-, B- ja E-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja kaliumia. Mukana on myös antioksigfantti, joka vähentää tulehdustiloja ja laskee verenpainetta. Jo noin 30 grammaa riittää, rasvaa tummassa suklaassa on sen verran paljon.

4. Kananmunat (keltuaisineen)

Jotkut erottelevat kananmunasta keltuaisen ja syövät vain valkuaisen, koska pelkäävät keltuaisen rasvaa ja kolesterolia. Mutta! Kananmunissa on itse asiassa yllättävän vähän tyydyttyneitä rasvoja. Ruuan sisältämän kolesterolin vaikutus elimistön kolesterolipitoisuuksiin on viime aikoina tutkimuksissa kyseenalaistettu.

5. Oliiviöljy

Ruokalusikallisessa öljyä on 120 kilokaloria ja 14 grammaa puhdasta rasvaa. Oliiviöljy on erityisen terveellistä, koska sen sisältämät rasvat jopa laskevat kolesterolia, jos öljyä käytetään esimerkiksi voin tai majoneesin tilalla.

6. Parmesaani

Parmesaanissa on paljon kaloreita kuten monissa muissakin juustoissa. Mutta koska maku on vahva, jo pieni määrä riittää. Kaksi ruokalusikallista raastettua parmesaania sisältää noin 45 kilokaloria. Juusto on myös hyvä kalsiumin lähde.

7. Pellavansiemenet

Yhdessä ruokalusikallisessa on 55 kilokaloria, 3 grammaa kuitua ja hyvä lataus omega-3-rasvahappoja. 

8. Oliivit

14 keskikokoista oliivia sisältää noin 40 kilokaloria ja runsaasti A- ja E-vitamiinia. Rasva on enimmäkseen sydänystävällistä laatua, ja myös hyödyllisiä antioksidantteja löytyy.

9. Lohi

A-vitamiinia ja proteiinia, niitä saa lohesta. Se ja muut rasvaiset kalat saavat olon kylläiseksi ja tekevät hyvää myös aivoille. Omega-3-rasvahapoissakin riittää!

Lähde: Shape

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Julkkiskokki Jamie Oliver paljastaa suosikkinsa superfoodeista – ja ne ovat yllättävän tavallisia

Hyvän ruuan puolestapuhuja, kokki Jamie Oliver kertoo, mitä kannattaa syödä, jos haluaa elää satavuotiaaksi.

Gojimarjat ja viherpirtelöt sikseen, pitkän elämän takaavat aika tavalliset ruoka-aineet. Uudessa ohjelmassaan julkkiskokki Jamie Oliver selvitti, mitkä ruuat ovat hyväksi terveydelle ja pidentävät elinikää.

Tiettyjen ruokien syömisen lisäksi olennaista on se, mitä jättää syömättä. Esimerkiksi liikaa lihansyöntiä kannattaisi välttää.

– Olen matkustanut ympäri maailmaa nähdäkseni ihmisiä, jotka elävät pisimpään ja ovat tuotteliaimpia. He kaikki syövät kunnon aamiaisen, kokki kertoi The Independentin mukaan huomanneensa.

Artikkelissa paljastuivat myös nämä Jamien 14 maagista superruokaa.

1. Kananmunat

2. Vuohenmaito (fetajuusto)

3. Kala

4. Bataatti

5. Villivihannekset ja yrtit

6. Tofu

7. Saksanpähkinät

8. Mustapavut

9. Tuoreet hedelmät

10. Merilevä

11. Villiriisi

12. Valkosipuli

13. Katkaravut

14. Chilit

Nam! Ja ei kun kokkaamaan.

Viisi syytä, miksi sinunkin pitäisi aloittaa aamusi trendijuoma hunajavedellä

Sen jo tiedämme, että vedenjuonti on hyväksi. Nyt terveysgurut kehottavat lisäämään veteen hunajaa, joka tekee vedestä suorastaan superjuoman.

Vaikka ravintoasiantuntijat ovatkin keskenään hieman eri mieltä siitä, paljonko vettä täytyy juoda joka päivä, jonkin verran sitä olisi kuitenkin juotava. Terveysvaikutuksiksi lupaillaan virkeämpää oloa ja kirkasta ihoa.

Jos vedestään haluaa vielä enemmän tehoja irti, se kannattaa lämmittää ja lisätä joukkoon hunajaa.

Lifehack-sivuston mukaan aamujen aloittaminen lasillisella hunajavettä on suoranainen terveysteko siitäkin huolimatta, että juomassa on rutkasti sokeria. Hunaja ei kuitenkaan ole mikä tahansa sokeripommi, vaan se on myös luonnon antioksidantti, joka auttaa kehoa pääsemään eroon kuona-aineista. Antibakteerisuutensa vuoksi hunajaa on myös käytetty haavanhoidossa, joten miksipä sillä ei olisi muitakin hyviä terveysvaikutuksia?

Ihosta tulee kirkkaampi

Luonnollisesti antibakteerinen hunaja auttaa pitämään ihon kirkkaampana – juomisen lisäksi sitä voi käyttää ihonhoidossa ulkoisesti, esimerkiksi kuorintana.

Pysyt terveempänä

Sen lisäksi, että hunaja taistelee pöpöjä vastaan, sen entsyymit, vitamiinit ja mineraalit ovat hyväksi terveydelle ja immuunipuolustukselle. Hunajan flavonoidit ja antioksidantit saattavat auttaa myös ehkäisemään sydänsairauksia. Tutkimuksessa havaittiin, että hunaja hidasti pahan kolesterolin hapettumista veressä, mikä taas alentaa sydänkohtauksen riskiä.

Paino putoaa

Niin makeaa kuin se onkin, hunaja auttaa painonpudotuksessa. Se on valkoista sokeria luonnollisempi makean lähde, joten Lifehackin mukaan lasillinen hunajavettä vie muut herkkuhoukutukset mennessään. Ainahan voi kokeilla.

Ilmavaivat helpottavat

Hunajavesi auttaa turvotukseen ja liialliseen kaasunmuodostukseen tasapainottamalla ruuansulatusta. Seuraavan kerran kun olo on pöhöttynyt, kannattaa kiehauttaa hunajavedet.

Verensokeri pysyy tasaisena

Tavallinen sokeri saa verensokerin heittelemään rajusti, mutta hunajan fruktoosin ja glukoosin yhdistelmä sen sijaan auttaa säätelemään verensokeritasoja.

+ muista myös sitruuna!

Moni vannoo aamuisin sitruunaveden nimeen, ja hapokas sitruunamehu tuokin kivan säväyksen makeaan hunajaveteen. Hunaja huuhtelee kehoa kuona-aineista, ja sitruuna lisää virtsaneritystä. Sitruuna-hunajavesi toimii siis oivallisena detox-juomana.

Kommentit (2)
Vierailija
Viesti

Voi, elämän kevät! 

Anna meille meidän jokapäiväinen terveysohjeemme. Amen.

Nanna
Viesti

^No piti ihan kommentoida, niinkö? Jätä lukematta tällaiset jutut, jos ei kiinnosta.

Sitä piti sanomani, että joku varoitteli tuosta liiallisen sitruunaveden juomisesta, että se voisi tehdä hampaiden kiilteelle haittaa. Tosin en tiedä, onko vaikutus eri, jos sitruunamehua laittaa lämpimään veteen kylmän veden sijaan.

Kolme painavaa syytä – näiden takia kannattaa olla syömättä sokeria

Tiedetään: sokeri lihottaa ja tuhoaa hampaita. Nämä kolme syytä sokerittomuuteen ovat vielä suurempia.

Ilman lisättyä sokeria. Se on juuri nyt erityisen trendikäs ruokavalio, mutta minkä takia sokerin jättäminen pois oikeastaan kannattaa?

No ihan jo siksi, että lisätty sokeri on ruokavaliossa turha juttu. Tyhjien kalorien syömisestä ei ole minkäänlaista hyötyä, sanoo ravinto- ja hyvinvointivalmentaja Hanna-Kaisa Raninen.

– Ensinnäkin liika sokeri sotkee kroppaa. Se häiritsee leptiinin eli kylläisyyshormonin toimintaa, jolloin oma olo ei enää kerro, milloin on kylläinen. Näin sokeri saa syömään enemmän kuin on tarpeen, Raninen kertoo.

– Sokeri vaikuttaa myös muuhun hormonitoimintaan. Pitkällä aikavälillä suuri määrä ylimääräistä sokeria päivittäin nostaa insuliinihormonin tasoa ja altistaa metaboliselle oireyhtymälle sekä kakkostyypin diabetekselle. Lisäksi liika sokerinkulutus saattaa kerryttää ylimääräistä rasvaa kroppaan.

Toinen tärkeä asia on vatsan hyvinvointi: sokeri heilauttaa suolistobakteerien tasapainoa. Suolistobakteerien yksi tärkeimmistä tehtävistä on pitää ihminen terveenä ja vastustuskykyisenä. Jos bakteeritasapaino ei ole kunnossa, taudit tarttuvat helpommin.

– Näin sokerin syönti vaikuttaa suoraan terveyteen, esimerkiksi siihen, miten altis on sairastumaan flunssaan, Raninen sanoo.

Kolmas syy jättää sokeri vähemmälle on sen koukuttava vaikutus. Herkuttelu vaikuttaa suoraan aivojen välittäjäaineisiin ja saa joka kerta aikaan dopamiinipiikin. Siitä seuraa hyvänolontunne, ja siinä mielessä sokeri toimii aivan samoin kuin huumeet – toki se on erittäin lievä päihde. Tähän hyvänolontunteeseen voi jäädä koukkuun.

– Hyvänolonhormoni serotoniinista iso osa muodostuu suolistossa, ja kun sokeri häiritsee suoliston toimintaa, myös serotoniinin tuotanto häiriintyy.

Kaupallinen yhteistyö