Monta pientä tapaa ja kas: iso muutos tapahtuu noin vain!

Terveellinen syöminen on helppoa: tarvitaan vain minimuutoksia. Tässä 15 entistä parempaa vaihtoehtoa piintyneille ruokatottumuksille.

1. Haukkaatko aamulla äkkiä palan sämpylää ja ryntäät töihin?

Vaihda vaalea sämpylä esimerkiksi runsaskuituiseen jälkiuunileipään, sillä runsaskuituinen ruokavalio parantaa vatsan toimintaa. Tarkista pakkauksesta, että sadassa grammassa leipää on vähintään kuusi grammaa kuitua. Kuidun lähteitä ovat myös kasvikset, marjat ja pavut.

Ravintoasiantuntija Anu Kosonen:

– Kaikki alkaa tiedostamisesta. Kun ymmärrät, että syöt jotakin vain tavan vuoksi, voit alkaa tehdä asialle jotain. Kirjaa ylös pieniä paheitasi ja kokeile, kuinka helppoa tai vaikeaa niistä on päästä eroon. Uusia tapoja voi oppia nopeastikin. Tavoitteen asettaminen helpottaa: päätä esimerkiksi muuttaa tapojasi kuudessa viikossa.

2. Työt huutavat tekijää luokseen lounastauollakin. Nopeuskilpailu! Kuka ekana pamauttaa tyhjän ruokatarjottimen astiakärryihin?

Keep calm and eat. Hotkimisella voit voittaa aikaa 15 minuuttia, mutta siinä ajassa et todennäköisesti saisi mitään mullistuksia aikaan. Tutkimuksissa on todettu, että hotkiminen sitä paitsi lihottaa, koska hoppuilijan elimistö ei ehdi viestittää tulleensa kylläiseksi.

Anu Kosonen:

– Eräässä hyvinvointianalyysissä huomattiin, että työntekijöiden päivässä oli stressipiikki ruokailun kohdalla. Melu ja hankalien työasioiden läpikäynti tekivät ruokailutapahtumasta epämiellyttävän. Koita keskittyä pureskelemaan ruoka hyvin, sillä silloin ruoka sulaa paremmin ja mahdolliset vatsavaivat helpottavat.

3. Buffet-ruokailu, jes! Voi valita sopivasti itse, mitä haluaa… koko rahan edestä.

Ota ruokaa maltillisesti. Suositeltava pääruoan annoskoko on 300 gramman paikkeilla. Sen lisäksi voi ottaa reilusti salaattia.

Anu Kosonen:

– Jaa ruoan määrä tasaisesti niin, että syöt kolmasosan päivän energiatarpeesta aamulla, kolmasosan lounaalla ja kolmasosan iltapäivällä. Välipalat täydentävät muuta syömistä.

4. Töistä kotiin. Hyvin jaksaa, kunhan ostaa pasteijan matkalle. Sen jälkeen on hyvä lösähtää sohvalle, koska väsyttää.

Ota ennen kotiinlähtöä pasteijan sijaan jokin järkevä välipala, vaikkapa jugurttia ja mysliä. Jos nälkä kurnii siitä huolimatta kotiovellakin, ota kupponen kahvia ja 15 minuutin voimatorkut, tai lepää silmät kiinni. Usein kyse on siitä, että tekee mieli ruokaa, eikä siitä, että on oikeasti nälkä. 15 minuutin jälkeen valheellinen näläntunne on mennyt ohi ja voit ryhtyä puuhastelemaan ruuanlaittoa ja muita kotiaskareita.

Anu Kosonen:

– Suosittelen varaamaan pikaiseksi välipalaksi vaikkapa pähkinöitä, jotka säilyvät hyvin käsilaukussa. Väsymys työpäivän jälkeen on kova, joten ihminen hakee ruoasta nostetta. Nukkuminen parantaa ravinnonoton säätelyä.

En suosittele juomaan kahvia useita kuppeja päivässä, mutta tällaisessa tilanteessa kupillisen juominen voi olla perusteltua, jos se estää ylensyönnin. Niille, jotka ovat yliherkkiä kofeiinille, se ei sovi.

5. Ja sitten ruuanlaittoon: kattila hellalle ja riisit tai pastat veteen suolan kera.

Mitä jos jättäisit suolan pois lisukkeiden keitinvedestä? Todennäköisesti laitat tekemääsi kastikkeeseen suolaa, mikä riittää tuomaan makua koko ateriaan.

Anu Kosonen:

– Suolaa tulee helposti leivistä ja leikkeleistä, jolloin päivittäinen suolan saantisuositus, viisi grammaa, täyttyy todella helposti. Sen vuoksi suolan käyttöä ruoanlaitossa kannattaa vähentää.

6. Kaupan kylmäkaapista lähtee mukaan vanha tuttu purkki. Mustikkajugurtti ei voi olla pahasta, eihän?

Vaihda makea mustikkajugurtti maustamattomaan ja sekoita mukaan marjoja tai hedelmiä. Valtaosa kaupan jugurteista on erittäin makeita. Purkillisessa mustikkajugurttia voi olla 6,5 palaa sokeria. Rasvaisimmissa taas voi olla enemmän rasvaa kuin monissa kermoissa.

Anu Kosonen:

– Sokeria tulee salakavalasti vähän joka paikasta. Purkissa olevissa ateriakastikkeissa on yllättävän paljon sokeria, samoin maustekastikkeissa, kuten ketsupissa.

7. Ja ruoka-juomaksi... milloin mitäkin.

Mieti, voisitko ottaa ruokajuomaksi vettä ja lasillisen piimää. Kun otat muutaman lasillisen vettä jokaisen aterian yhteydessä, saat helposti päivän vedensaantisuosituksen (1–1,5 litraa) täyteen.

Anu Kosonen:

– Piimässä yhdistyy kaksi hyvää puolta: siinä on sekä kalsiumia että probiootteja samassa lasissa. Probiootit ovat bakteereita, jotka pitävät suolen toiminnan normaalina ja parantavat vastustuskykyä.

8. Valmiit mausteseokset, ah. Niiden avulla kokkaaminen on helppoa!

Jätä valmiit mausteseokset kauppaan ja mausta ruoka itse. Valmiissa mausteseoksissa on paljon suolaa, koska se on halvempaa kuin muut mausteet.

Anu Kosonen:

– Käytä maustamiseen mielikuvituksellisesti yrttejä: basilikaa, oreganoa ja lipstikkaa. Saat ruoasta maittavan ja terveellisen, kun suolan määrä vähenee.

9. Salaattia ruuan kanssa, kyllä vain. Sieltä se jäävuorisalaatti taas tuli mukaan.

Vaihda jäävuorisalaatti välillä lehtikaaliin tai vuonankaaliin. Lehti-kaalissa on enemmän folaattia, A-, C- jaK-vitamiinia ja proteiinia.

Anu Kosonen:

– Yleensä ihmiset ostavat samoja kasviksia: salaattia, tomaatteja ja kurkkua. Meillä on myös paljon hienoja juureksia, joita ei osata käyttää. Esimerkiksi mustajuurta ja raitajuurta ei saa pienemmistä kaupoista, koska niillä ei ole kysyntää. Arkiruoan suppeaa valikoimaa yritetään korvata kalliilla superfoodeilla, vaikka arkiruoasta saisi monipuolisemman kotimaisilla tuotteilla.

10. Juurekset. Mihin niitä käyttäisi? Kyllä liha-peruna tai kala-peruna -linja on helpoin.

Harkitse ruoka-ainesten suhteita. Sen sijaan, että laittaisit esimerkiksi kalakeittoon puolet perunaa ja puolet kalaa, laita keittoon kolmasosat perunaa, kalaa ja juureksia.

Anu Kosonen:

– Kolmasosa-säännön mukaan kasviksia tulee ruokaan enemmän, jolloin vitamiinien ja kivennäisaineiden määrä ruokavaliossa lisääntyy. Ja kun perunan, riisin tai pastan määrä vähentyy, myös tyhjän energian määrä vähenee.

11. Ruoka ei ole mitään ilman jälkkäriä. Nyt jotakin makeaa, vaikka vanukasta!

Syö sokerisen vanukkaan sijaan mieluummin vaikkapa banaanilettuja, jotka kesyttävät makeannälän.

Anu Kosonen:

– Lettuihin tulee kanan-munaa ja mausteeksi kanelia. Yleensä ihmisistä munien ja banaanin yhdistäminen kuulostaa oudolta, mutta tulos on herkullinen ja terveellisempi vaihtoehto kuin prosessoitu vanukas. Lettujen kanssa maistuvat marjat.

12. Jumppaan. Ennen sitä haukku energiapatukasta, joka kulkee näpsästi laukussa.

Vaihda energiapatukka luonnollisempaan energiaan: banaaniin ja kouralliseen pähkinöitä. Sokerisesta välipalasta saa kyllä energiaa, mutta se ei kestä kauan.

Anu Kosonen:

– Pelkkien nopeiden hiilihydraattien nauttiminen nostaa verensokeria. Sokeritaso myös laskee nopeasti, mikä voi johtaa väsymykseen ja huonoon oloon. Banaani ennen treeniä pitää verensokerin tasaisena. Pähkinöissä taas on proteiinia, joka saa olon tuntumaan kylläiseltä.

13. Leffassa täytyy saada napostella irtokarkkeja. Se nyt vain kuuluu asiaan.

Ympärillä karkkipussit rapisevat kutsuvasti. Karkinhimoa on varmasti vaikea vastustaa! Välillä pitääkin herkutella, mutta mieti, pystyisitkö vastustamaan karkkikiusausta vaihtamalla namit tummaan suklaaseen.

Anu Kosonen:

– Korvaa paljon lisäaineita ja väriaineita sisältävät irtokarkit jollain, joka ei ole täysin tyhjää energiaa. Suklaassa on vähemmän väriaineita, ja siinä on flavonoideja, joilla on terveysvaikutuksia. Mitä tummempaa suklaata, sen parempi.

14. Illalla sohvalla. Nyt vähän sipsejä iltapalaksi, kuin palkintona hyvin hoidetusta päivästä.

Napostelun tarpeeseen voi tehdä itse juuressipsejä, joiden suolan ja rasvan laadun voi itse valita. Kokeile ohuita lastuja perunoita, lanttua tai porkkanaa.

Anu Kosonen:

– Suosittelen palkitsemaan itsensä jollain muulla kuin ruoalla. Naposteluun juuressipsit ovat hyvä vaihtoehto, koska niissä on kuitua ja vähemmän rasvaa kuin kaupan sipseissä.

15. Ruoka ei maistu miltään, ellei sitä paista rasvassa.

Höyrytystä on suositeltu jo pitkään, mutta se ei ole tuntunut lyövän Suomessa läpi. Höyryttämistä kannattaisi kuitenkin kokeilla, sillä se on terveellinen tapa laittaa ruokaa. Uunissakin ruoka kypsyy usein tasaisemmin kuin pannulla.

Anu Kosonen:

– Paistamisen ongelmana ovat haitalliset PAH-yhdisteet, joita muodostuu, kun esimerkiksi lihan pinta palaa mustaksi. Nämä yhdisteet nostavat syöpäriskiä. Harva osaa paistaa pannulla niin, että liha ei tummu. Kokeilisin kasvisten kypsyttämistä painekattilassa. Siinä kivennäisaineet ja maku säilyvät hienosti.

Lue lisää:

Tavoitteena elämänmuutos? Miniaskelin onnistut varmasti

Näin onnistut elämänmuutoksessa: 9 keinoa saavuttaa hyvä olo pysyvästi

Keinomakeutettu virvoitusjuoma ei välttämättä ole mikään terveysvalinta.

Moni juo keinomakeutettuja juomia, koska haluaa huolehtia terveydestään ja karistaa kiloja. Sokeri on tietenkin epäterveellistä, mutta tutkimusten perusteella kaloriton kevytlimsakaan ei vaikuta järin terveelliseltä.

Yli kaksi lasillista limua päivässä voi peräti tuplata kakkostyypin diabeteksen riskin – myös silloin, kun kyse on keinomakeutetusta kevytlimsasta, selviää ruotsalaisen Karoliinisen instituutin uudesta tutkimuksesta. Tulokset julkaistiin European Journal of Endocrinology -tiedelehdessä, ja monet ulkomaiset mediat, kuten brittilehti Telegraph, uutisoivat tuloksista.

Yksi annos oli kooltaan kaksi desilitraa, eli noin lasillisen verran. Riski kasvoi, mitä enemmän limua joi. Kahden lasillisen tai vielä pienemmän päivittäisen annoksen juomisella ei ollut yhteyttä diabetekseen.

Limsojen juominen kulki käsi kädessä huonojen elintapojen kanssa.

Tutkimuksessa analysoitiin ruotsalaisia: noin 1 100 kakkostyypin diabetesta sairastavaa, noin 350 ykköstyypin diabetesta sairastavaa ja noin 1 400 henkilöä, jolla ei ole todettu diabetesta. Tutkittavat raportoivat ruokavaliostaan vuoden ajan. Tutkijat huomioivat myös tutkittavien perimätekijät, painoindeksin ja muut elämäntavat.

Hieman alle kaksi kolmasosaa tutkituista joi sokerilla tai makeutusaineilla makeutettuja juomia. Tutkijat panivat merkille, että virvoitusjuomien kuluttaminen kulki käsi kädessä huonojen elintapojen, kuten vähäisen liikunnan, tupakoinnin sekä sokeristen ruokien ja prosessoitujen lihatuotteiden syömisen kanssa.

Ruotsalaistutkijoiden mukaan makeutusaineet voivat vääristää näläntunnetta, mikä saa syömään enemmän ja himoitsemaan makeaa. Makeutusaineet voivat myös vaikuttaa suoliston mikrobeihin niin, että elimistö sietää glukoosia entistä huonommin. Molemmat vaikutukset altistavat diabetekselle.

Syy vai seuraus?

Tutkimuksen perusteella ei voi suoraan päätellä, että diabetesriskin kasvaminen johtuu light-limuista. Voi esimerkiksi olla, että kevytlimuja juoneet elivät muutenkin epäterveellisesti. Tutkijat pyrkivät ottamaan elintavat huomioon, mutta se voi olla käytännössä hankalaa.

Saattaa myös olla, että osa kevytjuomia nauttivista tutkittavista on ennen niihin siirtymistä juonut pitkään sokerisia virvoitusjuomia.

Britannian julkisen terveydenhuollon NHS:n artikkelissa ruotsalaistutkimuksesta muistutetaan myös, että diabetes lisää janon tunnetta. Voi siis olla, että diabetekseen sairastuneet juovat ylipäätään enemmän kuin muut ja siksi myös isompia määriä virvoitusjuomia. Näin ollen limun juominen voisi olla diabeteksen seuraus eikä aiheuttaja.

Kakkostyypin diabetes puhkeaa tyypillisesti yli 40-vuotiaana.

Kakkostyypin diabetesta voi ehkäistä elintavoilla: syömällä terveellisesti, harrastamalla liikuntaa, lopettamalla tupakoinnin ja pudottamalla painoa, jos on ylipainoinen.

Kakkostyypin diabetes puhkeaa tyypillisesti yli 40-vuotiaana, joskin se voi alkaa myös nuorempana. Diabetesliiton mukaan Suomessa on noin 300 000 ihmistä, jotka sairastavat diagnosoidusti kakkostyypin diabetesta, ja noin 150 000 ihmistä, jotka sairastavat sitä tietämättään.

Kevytjuomia on kritisoitu ennenkin

Sokeristen ja keinomakeutettujen limsojen on todettu aiheuttavan kakkostyypin diabetesta jo aiemmissa tutkimuksissa.

Keinomakeutetuista virvoitusjuomista on löytynyt myös muita epäterveellisiä puolia aiemmissa tutkimuksissa. Niiden on esimerkiksi todettu vaarantavan sydämen terveydenlihottavan ja lisäävän makeanhimoa.

Viime talvena ilmestyneen Yalen yliopiston tutkimuksen mukaan keinomakeutetut tuotteet ovat kehno tapa laihduttaa, koska ne eivät tyydytä herkkuhimoa. Vaikutus johtuu siitä, että aivot himoitsevan makean lisäksi energiaa, jota kalorittomassa kevyttuotteessa ei ole.

Herkuttelun vaikutukset eivät kumoudu sillä, että syö seuraavalla aterialla terveellisesti, muistuttaa personal trainer.

Kaikkea kohtuudella – teoriassa ihan hyvä neuvo. Ainakin se kuulostaa melko rennolta ja terveeltä tavalta suhtautua ruokaan.

Ja juuri siinä piilee sen sudenkuoppa, väittää personal trainer Jonathan Ross Greatistin jutussa.

Hänestä yksinkertainen ravitsemusneuvo ”kaikkea kohtuudella” ei toimi, koska useimmille kohtuus ei oikeasti tarkoita kohtuutta vaan yhtä palaveripullaa päivässä. Siis sitä, että maanantaina tulee ostettua irtokarkkeja elokuviin, tiistaina santsattua jälkiruokaa, keskiviikkona pidettyä pizzailta.

Jos syö muuten terveellisesti, päivittäinen herkku tuntuu helposti kohtuudelta.

– Jos syö epäterveellistä ruokaa joka päivä, se ei ole herkuttelua vaan tapa, Ross toteaa.

”Jos syö epäterveellistä ruokaa joka päivä, se ei ole herkuttelua vaan tapa.”

Hän muistuttaa, että roskaruuan vaikutukset eivät kumoudu sillä, että syö terveellisesti seuraavalla aterialla.

Kun kiusauksia tulee vastaan kaikkialla, yhdestä kahvileivästä kieltäytyminen saa seuraavan tuntumaan kohtuudelta. Tämähän on päivän ainoa pulla!

– Nykyään on kaikenlaisia outoja tuotteita, jotka ovat ehkä syömäkelpoisia, mutta eivät ruokaa. Niissä on haitallisia kemikaaleja, sokeria ja rasvoja, jotka häiritsevät ihmisen fysiologiaa, Ross sanoo.

Lue myös: Helppo nyrkkisääntö: tämä on oikea annoskoko.

Pulla vai palkinto?

Käsitys kohtuudesta hämärtyy helposti myös silloin, kun ruokaan suhtautuu palkintona. Ross kertoo esimerkin tutusta tilanteesta. Kun on tehnyt jotain erityisen hyvin, herkuttelu tuntuu ansaitulta. Pulla on kuin palkinto siitä, miten hyvä ihminen on ollut.

Rossin mielestä tällainen ajattelu on vaarallista, koska käsitystä ihmisen hyvyydestä tai huonoudesta ei pitäisi rakentaa sen varaan, mitä hän syö.

– Se tuhoaa kyvyn suhtautua ruokaan terveellä tavalla, Ross toteaa.

– Jos syöt terveellistä ruokaa, olet terveempi, et hyvä tai huono ihminen.

Myös ravitsemusasiantuntija Patrik Borg on todennut, ettei ruokaan kannata suhtautua palkintona. Hänestä painonhallinta menee usein pieleen, jos ihminen ostaa itselleen luvan syödä – siis syö palkkioksi hyvästä treenistä tai jättää aterian väliin rangaistukseksi missatusta jumppatunnista.

– Ei ole loogista, että liikkuvana päivänä pitäisi syödä enemmän ja liikkumattomana vähemmän – nälkä ei yksinkertaisesti toimi niin, Borg on todennut Pöperöproffa-blogissaan.

Minävainee

Kaikkea voi syödä kohtuudella? Ei kannata uskoa vanhaa neuvoa

Uskomatonta paskaa. Rasva EI ole vihollinen. Ihminen tarvitsee hyvää rasvaa! Älkää käyttäkö vähärasvaisia höpöhöpö tuotteita! Niissä on aina lisättynä epäterveellisiä muita ainesosia. TUTKIKAA tuoteseloste. Suosikaa avokadoa/oliiviöljyä/cashew-pähkinöitä/kotimaisia kaloja jne. Monipuolinen mahdollisimman PUHDAS ruoka, sille aamen.
Lue kommentti

Onko tässä hyvää vai pahaa rasvaa? Mitä väliä? Joskus ajatukset ruuan rasvakoostumuksesta kannattaa säästää vaikkapa seuraavaan lomaan.

Tutkimuksissa stressin on todettu haittaavan niin yöunia, keskittymiskykyä kuin treenaamista. Stressi hiipii usein salakavalasti sekä sekoittaa kehomme ja mielemme. Uuden tutkimuksen mukaan se kumoaa jopa hyvien rasvojen mahdolliset hyödyt.

– Stressi muuttaa tapaa, jolla kehomme käsittelee ruokaa, Ohion valtionyliopiston psykiatrian ja psykologian professori Janice Kiecolt-Glaser kertoo Huffington Postille.

Hänen johtamansa tutkimus selvitti, miten stressi vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaamme.

Kun tutkimukseen osallistuneet naiset nauttivat stressaavan tilanteen jälkeen tuhdin aamiaisen, joka sisälsi hyviä rasvoja, heidän kehonsa poltti vähemmän kaloreita kuin normaalisti. Lisäksi heidän verestään löydettiin poikkeavia rasva-arvoja, ikään kuin he olisivat syöneet ateriallaan huonoja rasvoja.

Lue myös! Etkö tiedä, mistä stressisi johtuu? Todennäköisesti joistakin näistä arkisista asioista

Naisille tarjottavat aamiaiset sisälsivät noin 930 kaloria ja jokaisessa oli rasvaa 60 grammaa. Tämä vastaa melkein samankokoista ateriaa, joka syntyy Big Mac -hampurilaisesta ja keskikoon ranskalaisannoksesta.

Tutkimusaamupalat oli tehty eri tavoin: osa sai aterian, jonka valmistamiseen oli käytetty palmuöljyä. Toiset taas nauttivat aamupalan, jossa oli auringonkukkaöljyä. Palmuöljyssä on paljon tyydyttyneitä rasvahappoja, ja auringonkukkaöljyssä on puolestaan varsin runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Hyvien rasvojen terveyshyödyt jäivät tutkijoiden mukaan naisilta kokonaan kokematta, kun he kokivat stressiä aamiaista edeltävänä päivänä.  Heidän verikokeidensa tulokset näyttivät tuolloin yhtä huonoilta kuin verrokkiryhmän tulokset.

Tutkimus julkaistiin Molecular Psychiatry -tiedelehdessä. Sen tulokset vahvistavat paljon tutkitun käsityksen laihduttamisesta: stressillä on iso osa painonhallinnassa. Se voi pilata laihduttajan terveellisten ruokavalintojen vaikutukset.

– Stressi vaikeuttaa laihtumista, sanoo Kiecolt-Glaser.

”Stressi vaikeuttaa laihtumista.”

Runsaskalorinen ja -rasvainen ruokavaliokin aiheuttaa paljon ikäviä asioita, kuten ylipainoa ja syöpiä. Erityisen pahasta se on stressin aikana. Elimistö kuluttaa silloin vähemmän kaloreita monesta syystä, tutkimus osoittaa.

– Syömme liian helppoa ruokaa, nukumme huonosti ja olemme nälkäisempiä seuraavana päivänä. Ja kun stressaamme, liikumme todennäköisesti vähemmän kuin muulloin.

Tutkimuksen tulokset on kuitenkin syytä pitää mielessä seuraavan kerran, kun valitset ruokiasi ja koet olevasi pahasti stressaantunut. Hyviä rasvoja vai pahoja rasvoja? Kannattaako rasvakoostumuksella stressata kuormittunutta mieltä yhtään enempää? Rasvojen laadulla saattaakin olla vaikutusta loppupeleissä vain silloin, kun sinulla on tarpeeksi rento olotila.

Tiesitko? Kolme syytä, miksi stressi lihottaa – ”taustalla pitkiä, hermostuneita työpäiviä”

Painoa voi hallita muutenkin kuin kyttäämällä kaloreita ja laskemalla liikuntasuorituksia.

Jokainen laihduttaja tietää, kuinka vaikeaa on saada kiloja tippumaan – ja kuinka paljon vaikeampaa on pysyä uudessa painossa.

Yksi kulmakivistä on näläntunne. Se on kehomme keino kertoa, että nyt täytyisi saada ruokaa, eikä sitä tunnetta voi huijata kovin helposti – ainakaan kestävillä keinoilla.

Kukaan ei halua olla jatkuvasti nälässä eikä myöskään syödä liikaa – mihin pitkitetty nälkä helposti johtaa.  Listasimme kahdeksan turvallista nälänhallintavinkkiä, joilla on syvällisiä ja pitkäaikaisia vaikutuksia.

1. Lisää rasvaa

Jos nälkä piinaa, et ehkä saa tarpeeksi hyviä rasvoja. Ravitsemusterapeutti Cynthia Sass kertoo, rasva pitää näläntunteen poissa pidempään. Cooking Light -julkaisussa Sass kehottaa syömään enemmän terveellistä rasvaa, joka lisää vatsaan täydempää tunnetta. Hyviä rasvan lähteitä ovat muun muassa avokado ja siemenet. Rasvaisilla ruuilla on myös muita hyviä vaikutuksia: ne muun muassa vaikuttavat aivojemme terveyteen ja älykkyyteemme. Lue lisää älyruuista täällä.

Rasvoja lisätessä täytyy kuitenkin muistaa, että mikään ruoka- tai ravintoaine ei tehoa yksinään nälkään. Aterioita pitää ajatella kokonaisuuksina ja säilyttää tasapaino.

2. Hidasta ruokailutahtia

Oletko ajatellut koskaan, miten nopeasti haukkaat ruokasi?

Cynthia Sassin mukaan hitaampi ruokailu auttaa etenkin laihduttajaa. Huolellinen ruuan pureskelu on hyödyllinen keino muillekin opittavaksi.

Kun ruuan pureskelee suussa ensin huolella, jää elimistölle enemmän aikaa rekisteröidä suupalan merkitys. Aivoilla menee 15–30 minuuttia, ennen kuin ne rekisteröivät kylläisyyden tunteen.

3. Pienennä suupalasia

Lähtökohtana hitaaseen syömiseen on paitsi oma asenne myös pienet annokset. Eikä nyt puhuta annosten pienentämisestä, vaan niiden palastelusta: ravitsemusterapeutti Cynthia Sass kertoo, että esimerkiksi leivänkin voi viipaloida moneen osaan.

Ja miksi palasteleminen on tärkeää? Arizonan yliopiston tutkimuksen mukaan pienten ruokapalojen popsiminen täyttää paremmin ja saa syömään vähemmän kuin iso ruoka-annos, jossa on sama määrä kaloreita ja joka syödään kerralla.

Lue myös! Aina nälkä ei ole nälkää, vaan se saattaa olla signaali liian vähäisestä juomisesta tai jopa unen puutteesta + 8 muuta syytä

4. Mausteita mukaan

Maustekaapin sisältö voi auttaa painonpudotuksessa, vinkkaa Cynthia Sass. Mausteet sekä yrtit parantavat ruuan makua, mutta ne saattavat vaikuttaa myös aineenvaihduntaamme ja kiihdyttää sitä.

Lisäksi säännöllisesti mausteita käyttävät tuntevat itsensä harvemmin nälkäiseksi sekä heillä on vähemmän mielihaluja rasvaisia ja makeita ruokia kohtaan, kertoo Purduen yliopiston tutkimus vuodelta 2011.

Mausteinen ruoka auttaa laihduttajaa. Kuva: Shutterstock
Mausteinen ruoka auttaa laihduttajaa. Kuva: Shutterstock

5. Unohda kalorilukemat

Jokaisen keho reagoi syötyihin kaloreihin eri tavoin. Kaloreiden eri lähteetkin vaikuttavat: on ihan eri asia, saatko kalorisi suklaapatukasta vai pihvistä.

Siksi pakkomielteinen kaloreiden laskeminen kannattaisi lopettaa. Lihavuuden tutkimiseen erikoistunut lääkäri David Ludwig kertoo Shape-lehdessä, että laihduttajan pitäisi keskittyä oikean ruuan syömiseen. Hän uskoo itse hiilihydraattien karsimiseen. Eri ruokavalioita tutkimalla Ludwig on selvittänyt, että vähemmän hiilareita syöneet polttivat jopa yli 300 kaloria enemmän päivässä kuin he, jotka pihistelivät rasvan määrässä. Hänen mielestään paras on runsaasti proteiinia sisältävä ruokavalio, johon yhdistetään hyviä rasvoja ja hiilihydraatteja oikeista lähteistä – kuten hedelmistä ja vihanneksista. Silloin ei tarvita kalorien ynnäämistä eikä laihduttajan tarvitse stressata painonsa putoamisesta.

Suosittelemme! Näin Patrik Borg perustelee, että laihduttaa voi muutenkin kuin laskemalla kaloreita

6. Lähde kävelylle

Tuntuuko sinustakin, että liikunta lisää ruokahaluasi? Jos se vaivaa sinua paljon, unohda viimeistään nyt kovatempoiset treenit. Sass suosittelee kävelemistä.

Kävely on todistetusti yhtä tehokasta kuin esimerkiksi juoksu – ja mikä parasta, sillä on suotuisat vaikutukset ruokailutottumuksiimme. Kävelyn aikana mieli piristyy ja aivot saavat muuta ajateltavaa. Pitkän juoksulenkin tai rankan kuntosalitreenin jälkeen nälkä voi jyllätä niin, että moni saattaa syödä yli energiantarpeensa. Kevyemmän lenkin jälkeen ei tee yhtä todennäköisesti mieli ahmia ruokaa yli tarpeidensa.

Innostu! 7 syytä valita kävely juoksun sijaan

7. Naura usein

Oletko tunnistanut tavallisen arkipäiväsi stressaavimmat hetket? Moni elää ne työpaikalla tai koulussa, mutta myös siirtymiset niihin ovat raskaita.

Jos stressihormoni kortisolia on liikaa, se on pahaksi koko keholle. Se paitsi lisää ruokahalua myös viestittää elimistölle, että nyt on aika varastoida rasvaa pahan päivän varalle.

Jos työmatkasi kestää kauan ja ehdit, kuuntele suosikkimusiikkiasi tai katso hauska sketsi puhelimellasi. Tee näin myös keskellä työpäivää, jos tilanne alkaa ahdistaa liikaa. Stressitasosi laskevat tutkitusti, kun naurat, etkä sorru enää niin helposti työpaikan herkkuihin tai illalla kotona napostelemaan.

Tiesitkö? Nämä ovat 4 hormonia, jotka säätelevät painoasi – ja keinot vaikuttaa niihin

8. Sammuta ärsykkeet

Vaikka musiikin kuunteleminen tai television katseleminen on viihdyttävää puuhaa, niitä ei ole hyvä yhdistää ruokailuhetkeen.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan ihminen syö tavallista enemmän sellaisessa tilanteessa, jossa soitetaan musiikkia. Tutkimuksen tekijä, lääkäri Ryan Elder selittää tulosta sillä, että syömme helposti enemmän silloin, kun emme keskity syömiseen. Kun kuulemme oman syömisemme äänet, syömme vähemmän kuin meluisassa ympäristössä.

Tunnista 7 eri nälkää – näin laihdut tietoisen syömisen menetelmällä

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.