Ei se välttämättä haittaa. Joskus raivo siivittää tekemään hyviä tekoja. Mutta pitkään vihaamalla saa vain sydämensä kipeäksi.

Joukko afrikkalaissyntyisiä naisia pelmahtaa lähijunaan lastenrattaiden kanssa. Suomalaisittain ajateltuna he vievät ison tilan ja puhuvat kuuluvalla äänellä omaa äidinkieltään. Kantaväestöön kuuluva humalainen mies tulee nurisemaan yhtä äänekkäästi:

– Mitä nuokin täällä mölisevät kuin apinat, menisivät muualle.

Mitä sinä tekisit siinä tilanteessa?

Pahoin pelkään, että itse olisin hiljaa ja katselisin vaivautuneena ikkunasta ulos. Jälkikäteen puhisisin, että olipa harvinaisen tökerö tyyppi. Kirjoittaisin ehkä paheksuvan Facebook-päivityksen.

Mutta nyt paikalla onkin kaverini Hannele. Hän on niitä, jotka saavat suunsa auki.

– Kyllä suomalaisetkin osaavat mölistä. Ja miksi itse tulet tähän lastenrattaille ja pyörätuoleille tarkoitetulle paikalle? Mene sinä istumaan tuonne tavallisille paikoille, Hannele nuhtelee humalaista.

Mies nolostuu ja mutisee jäävänsä seuraavalla pysäkillä pois.
Jälkeenpäin Hannele kertoo, ettei aluksi aikonut sanoa miehelle mitään, sillä ei ole välttämättä järkevää antautua väittelyyn känniääliön kanssa.

– Mutta sitten alkoi kiukku tykyttää ohimossa.

Viisasta vihankäyttöä voi opetella

Suuttumus ei ole mikään mukava olotila. Ohimoissa tykyttää, sydän hakkaa, poskia kuumottaa. Verenpaineen nousun ihan tuntee.

Silti siitä voi seurata hyvääkin.

– Viha on hyökkäävä ja tuhoava tunne, mutta se voi olla myös energianlähde, jonka voimalla jaksaa puolustaa itseään ja muuttaa elämäänsä, sanoo vihan tunteista väitöskirjansa tehnyt tutkija Tuija Virkki Jyväskylän yliopistosta.

– Vihaa voi ajatella sisäisenä viisautena, joka kertoo, mitä minulle ei voi tehdä ja mikä on kohtuutonta.

Virkin tutkimuksessa naiset kertoivat saaneensa vihan voimalla aikaan asioita, jotka muuten olisivat olleet vaikeita. Säyseäksi kasvatettu nainen löysi sisäisen leijonaemonsa, kun hänen lastaan kiusattiin koulussa. Kaltoin kohdeltu vaimo jätti miehensä.

Hannelen tunne lähijunassa ei ollut ihan vihaa, mutta myös kohtuullisen kiukun voi valjastaa hyötykäyttöön.

– Kiukkuisena olen myös tosi tehokas siivoamaan, Hannele kertoo.

Miksi sitten toiset saavat vihaisina aikaan pelkkää tuhoa? Synnynnäinen temperamentti vaikuttaa siihen, miten helposti ihminen kiihtyy, mutta se, miten tunnettaan ilmaisee, on opittua – ja opittavissa.

– Viisaan vihankäytön taitoon kuuluu se, että antaa itselleen luvan tuntea vihaa oikeissa tilanteissa ja oikeita ihmisiä kohtaan, Tuija Virkki sanoo.

Ei siis niin, että raivoaa kotona puolisolle pöydälle unohtuneesta voipaketista, jos mielipahan todellinen syy on se, että työkaveri kohteli epäreilusti.

Esikuvana Peppi Pitkätossu

Sosiaalipsykologi Janne Viljamaan mielestä on jokaisen velvollisuus opetella kanavoimaan raivoaan rakentavasti.

– Se on sosiaalinen taito siinä missä muutkin. Aina parempi, jos sen oppii jo lapsena, mutta ei opettelu ole myöhäistä aikuisenakaan. Vaikka sattuisi olemaan tulinen luonne, se ei voi olla tekosyy huonoon käytökseen, hän sanoo.

Kirjassaan Käytä kiukkuasi Viljamaa listaa hyviä ja huonoja tapoja ilmaista suuttumusta. On tärkeää oppia pitämään puoliaan, mutta se on eri asia kuin ilkeys, eikä väkivalta ole koskaan eikä missään muodossa hyväksyttävää.

– Kannattaa ottaa mallia Peppi Pitkätossusta. Hän tekee jämäkästi sen, minkä katsoo oikeaksi, alistumatta itse ja alistamatta muita. Hän uskaltaa myös puolustaa toisia, Janne Viljamaa sanoo.

Kiukuttavat asiat pitää käsitellä niiden ihmisten kanssa, joita ne koskevat. Selän takana panettelu ei muuta mitään.

– Pahimmillaan vihan patoaminen johtaa siihen, että jonain päivänä kuppi menee nurin. Ihminen tahtoo hallita elämäänsä, ja alistetun ihmisen raivo voi purkautua järkyttävällä tavalla. Ääriesimerkki tästä ovat koulusurmaajat.

Jokaisella on vastuu omasta toiminnastaan. Väkivaltaista käytöstä ei voi puolustella sillä, että on itse kokenut kovia.
Kovin rakentavaa ei ole sekään, jos vierittää syyn ongelmistaan toisten niskoille.

– Tyyliin alkoholisti-isä joka sanoo lapsilleen, että minun on nyt pakko juoda tätä viinaa, kun te olette niin tyhmiä.

Joskus vihan patoamisen kulttuuri kulkee perintönä perheessä. Tutkija Tuija Virkki on törmännyt kokonaisiin sukuihin, joissa häpeänsekainen raivo siirretään sukupolvelta toiselle.

– Siitä syntyy rankaiseva, väkivaltainen kulttuuri, joka näkyy koulukiusaamisena ja perheväkivaltana.

Harjoittele kuin huippu-urheilija

Tavoite on siis selvillä: peppipitkätossumainen reilu jämäkkyys. Entä jos kerta toisensa jälkeen menettää ikävästi malttinsa tai antaa toisten kyykyttää itseään?

Janne Viljamaa ehdottaa mielikuvaharjoittelua.

– Huippu-urheilijakin huijaa aivojaan jauhamalla mielessään onnistunutta suoritusta. Kun tositilanne tulee, oikea toiminta tulee selkäytimestä.

Viljamaa neuvoo treenaamaan minä-puhetta päivittäin: Tämä asia harmittaa minua, koska... Minä toivoisin, että...

Tärkeää on myös ajoitus. Jos suuttumukseen jää vellomaan, se muuttuu katkeruudeksi, joka on paitsi myrkyllinen tunne myös terveysriski. Kiukku nostaa verenpainetta, ja jatkuvasti kiukkuisen ihmisen elimistö jää ikään kuin pysyvään kriisitilaan.

Verisuonet jäykistyvät, sydän rasittuu. Siksi voimakkaat ja jatkuvat vihan tunteet altistavat sydäninfarkteille. Kiukkuun voi siis oikeasti kuolla.

Krooniseen vihaisuuteen kannattaa hakea apua, jos huomaa, että siitä tulee ongelmia ihmissuhteissa, tai jos vihamieliset asiat pyörivät päässä päivittäin.

Vihaisuuteen jumiin jäänyt yleensä ajattelee, että vika on niissä muissa. Tuo pappa köröttelee alinopeutta ihan vain minua kiusatakseen, ja tuo kömpelön myyjän toheloinnin takia meni ilta pilalle.

Onneksi omaa ajattelua voi muuttaa. Ensin pitää vain hoksata haluta sitä.

Saksalaistutkijoiden mukaan vehnän proteiini saattaa laukaista ja pahentaa monia autoimmuunisairauksia.

Nivelreuma, astma ja tulehdukselliset suolistosairaudet ovat kaikki autoimmuunisairauksia, joissa vehnällä voi uuden tutkimuksen mukaan olla merkittävä rooli.

Johannes Gutenbergin yliopiston tutkimuksen mukaan tietyt vehnän proteiinit saattavat laukaista ja entisestään pahentaa erilaisia kehon tulehduksia. Ne voivat kehittää ihmisillä myös nykyisellään gluteeniyliherkkyydeksi määriteltyä tilaa.

Tutkimuksen mukaan nämä amylaasi-trypsiini-inihibiittorit (ati) voivat aiheuttaa immuunireaktion elimistössä. Keho voi reagoida vehnän ati-proteiineihin, vaikka ihmisellä ei olisikaan todettu keliakiaa tai vilja-allergiaa. Löydökset esiteltiin alan konferenssissa Wienissä.

Saksalaistutkimuksen johtaja, professori Detlef Schuppan työryhmineen tarkasteli ati-proteiinien vaikutuksia myös suoliston ulkopuolella, ja löysi niitä runsaasti.

Vehnän proteiineista ati-laatua on vain pieni osa, noin neljä prosenttia. Tutkimuksessa päätellään, että ati-proteiinit vaikuttavat kuitenkin merkittävästi muun muassa imusolmukkeiden, pernan ja aivojen toimintaan sekä aiheuttavat tulehduksia. Ne saattavat pahentaa esimerkiksi nivelreumaa, astmaa, rasvamaksaa ja ärtyvän suolen oireyhtymää. Kliiniset tutkimukset jatkuvat, ja niiden avulla yritetään selvittää tarkemmin ati-proteiinien roolia vaikeissa kroonisissa sairauksissa.

”Toivomme, että tutkimuksen myötä voimme alkaa suositella ati-proteiineista vapaata ruokavaliota vakavista immunologisista sairauksista kärsiville ihmisille.”

– Toivomme, että tutkimuksen myötä voimme alkaa suositella ati-proteiineista vapaata ruokavaliota vakavista immunologisista sairauksista kärsiville ihmisille, sanoo Schuppan tiedotteessa.

Ihottumaa ja vatsanväänteitä

Tutkimuksen mukaan vehnän ati-proteiinit voivat myös auttaa kehittämään ja pahentamaan gluteeniherkkyytenä tunnettua tilaa. Sitä on monta eri laatua, kuten myös gluteiiniherkkyyden oireita.

Monilla gluteeniherkkyys oirehtii tyypillisesti vatsavaivoina tai iho-ongelmina. Samat oireet voivat vaivata niin ikään keliaakikkoja ja vehnäherkkyydestä kärsiviä.

Schuppan toivookin, että tutkimuksen avulla gluteeniherkkyydelle voidaan antaa tarkempi määritelmä. 

Lue myös! Suomalaiset asiantuntijat: keliakia ei ole ainoa syy välttää gluteenia

Saatko oireita vehnästä?

Hollywood-tähti Amanda Seyfried puhuu avoimesti mielenterveysongelmistaan, ja se on mahtava juttu.

Näyttelijä Amanda Seyfried, 30, kertoo tuoreessa haastattelussa Allurelle, että on syönyt pakko-oireisen häiriönsä eli OCD:n vuoksi 19-vuotiaasta asti mielialalääkkeitä.

Ulostulo on kaikkea muuta kuin yhdentekevä. On tärkeää, että yhä useampi julkkis Girls-tähti Lena Dunhamista suomalaisräppäri Cheekiin puhuu avoimesti mielenterveydestään ja sen hoidosta, kuten lääkityksestä.

Tähtien puheet muistuttavat, että mielenterveyden ongelmat ovat tavallisia ja että kuka tahansa voi kärsiä niistä.

Työpaikalla yleensä kerrotaan, jos joku on vatsataudissa tai flunssassa. Jos käsi kipsataan, yksi ja toinen kirjoittaa siitä somepäivityksen. Kun työkaveri taas jää pitkälle sairaslomalle eikä kukaan kerro syytä, moni veikkaa mielessään, että kyse on uupumuksesta tai masennuksesta. Mutta ei sitä sanota ääneen.

Ei kaikkien pidä päivittää mielenterveydestään Facebookissa. Jokainen voi tietenkin päättää itse, mistä avautuu. Tärkeintä on, ettei mielen sairauksia tarvitsisi hävetä – emmehän häpeä murtunutta rannetta tai influenssaakaan.

Kun ongelmista vaietaan julkisuudessa, yhä useampi vaikenee niistä myös läheisilleen. Vaikka usein puhuminen ja muut ihmiset auttavat voimaan paremmin. Psykologi Anna Salmi perustelee Väestöliiton blogissa, miksi.

”Pieni lapsi, joka on pois tolaltaan, tarvitsee vanhemman joka ymmärtää lapsen kokemusta. Vanhempi myötäelää ja vakuuttaa, että kipu ei kestä ikuisesti. Aikuiset eivät ole sen kummempia. Myös aikuinen tarvitsee toisen ihmisen, joka uskoo siihen, että kaikki muuttuu paremmaksi”, Salmi kirjoittaa.

Keskustelu auttaa myös ottamaan haltuun omia tunteita ja itselle tapahtuneita asioita.

Jokainen menee lääkäriin, kun polvi menee sijoiltaan. Miksei silloin, kun mieli murtuu?

Jokainen meistä menee lääkäriin, jos polvi menee sijoiltaan tai viisaudenhammas tulehtuu. Harmillisen usein ihminen ei kuitenkaan hae apua, kun mieli murtuu.

Kaikissa sairauksissa tilanne on usein helpompi korjata, mitä nopeammin kääntyy asiantuntijan tai edes läheisen puoleen. Amanda Seyfried uskoo, että mielenterveysongelmiin liittyvä häpeä estää monia hakemasta apua.

– Ihmiset luokittelevat mielenterveyden sairaudet erikseen, mutta mielestäni ne eivät eroa muista sairauksista. Ne pitäisi ottaa yhtä vakavasti kuin mikä tahansa muu. Mielenterveysongelmat eivät näy päällepäin, ei ole pattia tai kystaa. Mutta sairaus on olemassa. Miksi sinun täytyy todistaa se? Jos voit hoitaa sen, voit hoitaa sen, näyttelijä sanoo.

Toivottavasti jaottelu on jonain päivänä historiaa, koska siitä ei ole mitään hyötyä.

Mahtavaa! Vihdoin on selvitetty se tarpeellinen tieto, kuinka paljon kahdeksan tunnin istumisen jälkeen pitää liikkua pysyäkseen terveenä.

Kärsitkö sinäkin työ- tai opiskelupäivistä, jotka ovat pelkkää istumista aamusta iltaan? Ja kuten jo tiedämme, istumisesta on tutkimusten mukaan monia vaaroja terveydelle.

Synkimmissä tutkimustuloksissa on todettu, että istuminen tappaa eikä mikään liikunta poista terveyshaittoja kokonaan. Jos ihminen istuu joka päivä yli seitsemän tuntia, lisää se huomattavasti ennenaikaisen kuoleman riskiä. Suositusten mukainen liikuntakaan ei vähennä tätä uhkaa, tutkimukset sanovat.

Nyt uusimmassa selvityksessä kerrotaan kuitenkin hyviä uutisia: tietyllä määrällä liikuntaa voi kumota istumisen haitat, kertoo Popsugar-julkaisu.

Lue myös! Istuminen tappaa – kolme helppoa keinoa huijata itsesi liikkeelle

Liikunnan tarve riippuu siitä, kuinka paljon ihminen istuu. The Lancetissa julkaistu tutkimus kertoo, että kahdeksan tuntia päivittäin istuvien ihmisten pitäisi liikkua vähintään tunti päivässä.

Tunnin liikuntajaksoa ei tarvitse suorittaa putkeen. Sen ei tarvitse myöskään olla hikiliikuntaa. Tutkijat huomasivat, että tunnin voi käyttää pätkissä pitkin päivää ja liikunta voi olla vaikkapa ihan tavallista kävelyä.

Jos istut kuusi tuntia päivässä, puoli tuntia riittää päivittäiseksi liikunta-annokseksi.

Mukana tutkimuksessa oli yhteensä yli miljoonan ihmisen tiedot ympäri maailmaa, kuten Euroopasta, Australiasta ja Yhdysvalloista. Pääosin tutkittavat olivat yli 45-vuotiaita. Kansainvälinen tutkijaryhmä käytti myös tietoja kuudestatoista aiemmasta tutkimuksesta.

Suosittelemme! Viikko istumista – teetkö sinäkin itsesi sairaaksi?

Uuden tutkimuksen liikuntasuositukset ovat korkeampia kuin edelliset, kirjoittaa Popsugar, mutta ne saattavat olla paremmin saavutettavissa, koska liikkumisen voi jakaa koko päivän ajaksi. Tarpeen saa täytettyä puoliksi sillä, että tekee pienen kymmenen minuutin kävelyn lounaalla sekä ennen ja jälkeen työpäivän.

Kuinka monta tuntia sinä istut päivittäin?

Väsyttää, ei innosta  ja makeaakin tekee mieli jatkuvasti. Jopa 85 prosenttia kärsii kaamosoireista. Onneksi oireita voi lievittää.

Teimme pikagallupin ja kysyimme ihmisiltä, miten he yrittävät helpottaa mielialanlaskua. Kerro sinäkin meille parhaat vinkkisi jutun lopussa olevassa lomakkeessa, niin teemme niistä jutun.

1. Katson Netflixistä sarjoja, jotka oli joskus tosi tärkeitä. Musasta ja kaikesta tulee ihanan lämmin ja nostalginen olo.
2. Ajattelen etelänmatkaa, jolle en kuitenkaan pääse, mutta katson Instagram-kuvia ja kavereiden somepäivityksiä. Mietin, että ensi vuonna minäkin, vaikka tiedän, etten kummiskaan.
3. Yritän saada edes vähän päivänvaloa. Kiireisinäkin työpäivinä yritän käydä viiden minuutin kävelyllä ulkona.
4. Räväytän kaikki valot päälle heti aamusta.
5. Eniten minua auttaa se, että pistää kissan pöydälle. Eli menen sinne pimeään, mieluiten liikkumaan niin että tulee hiki. Sitten kun endorfiinit kohisevat päähän, se pimeä ei tunnukaan niin pahalle. Aivot osaa yhdistää sen pimeän johonkin mukavaan tunteeseen, joka liittyy pimeään.
6. Olen käyttänyt kymmenen vuotta kirkasvalolamppua. Aloitan sen käytön joka vuosi yhä aiemmin. Tänä vuonna jo syyskuun lopussa virittelin valoni ja yritän ehtiä päivittäin olla sen valossa vähintään 15 minuuttia heti aamusta. Käytän myös niitä korvakirkasvaloja, vaikka niiden hyödyistä ollaan montaa mieltä. Mutta minulle ne auttavat.
7. Vihreä tee on loistava piriste. Jos juon aitoa japanilaista matchateetä, niin se myös saa kierrokseni laskemaan – mutta samalla tuntuu, että saan hirveästi energiaa ja aistini terästäytyvät kummasti. Maidon kanssa se on makea herkku itsessään.
8. Teen valokuvakirjan viime kesän kuvista.
9. Juon skumppaa, kun siihen on vähänkin syytä tai joskus ilman syytäkin.
10. Vältän ihmisiä, jotka valittavat kaamoksesta, koska heidän kanssaan on pakko ajatella kaamosta.
11. Raakasuklaa on hyvää ja lisäksi se piristää ja on ravintoarvoiltaan parempaa kuin tavallinen maitosuklaa. Sitä vaan ei kärsi syödä illalla edes palaakaan, jos haluaa pitää yöunensa – ainakaan jos on kofeiiniherkkä.
12. Yritän arjesssa tehdä pieniä luksusjuttuja, kuten pitää piknikin olohuoneen lattialla ja juoda kivennäisvettä samppanjalaseista.
13. Aamiaistreffit ennen työpäivää ovat parhaita. Yritän muutenkin sopia mahdollisimman paljon treffejä kavereiden kanssa. Näyttelyt, leffat, lautapeli-illat, nyyttärit ja yhteiset kokkailut piristävät.
14. Varaan matkan jonnekin lämpimään ja odotan sitä.
15. Annan itselleni luvan olla vähän alakuloinen. Kohtaan kaamoksen ja lähden ulos pimeään kävelylle. Kaupungissa voi katsella valoisia ikkunoita ja lähiössä pihoille ilmestyviä jouluvaloja. Lenkin jälkeen onkin jo parempi mieli, ja voi juoda punkkua kynttilänvalossa ja katsoa Vain elämäätä.
16. Teen asioita, joista pidän. Jos en ehdi ohjatuille tunneille, teen päivittäiset joogaliikkeet ja meditoin kotona.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.