Yhtä kieltäytymistä ja kidutusta? Ei suinkaan. Laihduttaminen onnistuu, kun koko elämän ottaa vähän rennommin.

Shutterstock 

Laihduttaminen on periaatteessa helppoa: Syö monta pientä ateriaa päivässä. Suosi kasviksia ja proteiinia. Vältä valkoisia jauhoja ja sokeria. Liiku ainakin puoli tuntia päivässä. Käytäntö voi kuitenkin tuntua pelkältä kieltäytymiseltä ja kidutukselta. Kurimuksesta selviytyy, kun omaksuu uuden kepeämmän asenteen.

1. Maistele hartaasti

Syötkö suusi äkkiä tyhjäksi, jotta pääset haukkaamaan uuden palan? Hotkitko sämpylää ja kirjoitat samalla sähköpostia?

Heti seuraavan suupalan ahnehtimisen sijaan voisit pikemminkin nauttia juuri tästä puraisusta. Moni asiantuntija puhuu nyt tietoisesta syömisestä. Pöydän ääressä keskitytään ruokaan eikä lueta muropaketin ravintoainetaulukkoa. Kun jokaisesta suupalasta nauttii, ruokaa ei tarvitse ahmia kaksin käsin. Rauhallinen maisteleminen havahduttaa kuuntelemaan kehoa: Mitä kroppani oikeastaan kaipaisi? Joko vatsa on täynnä? Ruokahetken rauhoittaminen tekee hyvää myös mielelle.

2. Syö hyvää ruokaa

Laihdutat, siis syöt tonnikalaa suoraan purkista ja sekoittelet kuppikeittoja? Ei ihme, jos mielen sopukat täyttyvät suklaapaloista.

– Kannattaa miettiä, syökö ruokaa, joka tekee kylläiseksi ja onnelliseksi. Jos ihminen valitsee syyllisyydentunnossaan ankeaa ruokaa, se ei tyydytä ja mieliteot jäävät vaivaamaan, useita laihdutusoppaita kirjoittanut Varpu Tavi huomauttaa.

Hän kehottaa unohtamaan kiellettyjen ja sallittujen ruokien listat. Laihduttajan kannattaa kattaa houkuttelevasti ja nauttia hyvästä, kauniin värikkäästä ruuasta. Sitä pitää vain syödä maltillisesti. Hyväksi havaittu kikka on valita samaa ruokaa kuin muutkin, mutta napsaista annoksesta vähän pois.

– Kannatan aasialaista periaatetta, jossa syöminen lopetetaan, kun ollaan 80-prosenttisesti kylläisiä.

Moni säästää päivällä kaloreita, koska ei mielestään mahda iltasyöpöttelylleen mitään. Jos lounas koostuu pelkästä salaatista, työpäivän jälkeinen nälkä on liian kova. Kun päivällä syö kunnolla, illasta saattaa selvitä ilman himoja.

3. Vältä näitä: laihduttajan tyypilliset mokat

Jätät aamiaisen väliin ja syöt lounaaksi sosekeiton.
Miksi ei? Olet ylpeä kurinalaisuudestasi: olet syönyt iltapäivään mennessä vasta 300 kaloria! Valitettavasti kidutus kostautuu illalla, kun nälkävelka painaa ja makeanhimo piinaa. Suuhun katoaa kuin vahingossa vielä pari karjalanpiirakkaa ja muutama suklaapala.

Syöt välipalaksi pari leipää
Miksi ei? Ihminen ei elä vain leivällä. Jos ruuassa ei ole proteiinia, se ei pidä nälkää. Siksi kaikilla aterioilla, myös aamiaisella ja välipaloilla, pitää syödä jotakin proteiinipitoista. Leipä kannattaa vaihtaa vaikka maustamattomaan jogurttiin ja marjoihin, tai ainakin leivän päälle on syytä siivuttaa juustoa ja vihanneksia.

Syöt salaatin ja pääruuan eri lautasilta
Miksi ei? Jos lautasella on pelkkää pääruokaa, annoskoko paisuu. Kun lautasesta puolet on peitetty kasviksilla, joukkoon ei mahdu kauhakaupalla perunamuusia. Varo tarjottimen kokoisia jättilautasia, sillä niille on helppo ahtaa liikaa ruokaa.

4. Liiku iloisesti

Vanha fakta pitää paikkansa: pelkällä liikunnalla ei laihdu. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että harva ehtii huhkia satojen ekstrakaloreiden edestä. Lisäksi kroppa vaatii kuntoilun vastapainoksi lisää ruokaa.

Tylsistä faktoista huolimatta liikunta on laihtujalle tärkeää. Laihduttaminen nipistää lihasmassaa, mikä puolestaan pienentää kehon energiankulutusta. Treenaaminen takaa sen, että kilot lähtevät vatsamakkaroista eivätkä vatsalihaksista.

Kalorimielessä kuntoileminen kyllästyttää nopeasti. Tärkeintä on etsiä laji, joka koukuttaa. Lisäksi arkeen kannattaa ujuttaa mahdollisimman paljon hyötyliikuntaa. Shoppaileminen, sienestäminen ja siivoaminen kuluttavat huomaamatta enemmän kaloreita kuin pari jumppatuntia.

Myös liikunnan henkiset puolet hoikistavat. Kun stressi lievittyy, hyvää oloa ei tarvitse etsiä keksipaketista. Lisäksi itsensä voittaminen saa uskomaan onnistumiseen. Ja kun lenkin jälkeen peilistä katsoo reippaan tervehenkinen ihminen, mielikuvaa ei huvita romuttaa karkkipussilla.

5. Kevennä omaatuntoasi

Huono omatunto ei laihduta. Päinvastoin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssa on huomannut, että laihduttajat syyllistyvät usein turhasta. Syyllisyys puolestaan ajaa lohtusyömiseen ja ylilyönteihin.

Kun itselleen sallii pienet paheet, suklaapatukka ei tunnu epäonnistumiselta, jonka jälkeen on ihan sama tyhjentää sipsipussi.

Jos jokainen suupala kolkuttaa omaatuntoa, ehdottomuutta kannattaa pohtia jonkun toisen kanssa. Ajatusten peilaaminen havahduttaa näkemään, ettei saunasiiderin juominen ole synneistä suurin.

6. Muista 80 ja 20

Tästä lähtien syön pelkkiä ituja ja levää. Mutta ei sen ihan noinkaan tarvitse mennä. Elämänmuutosta ei kannata vetää överiksi, koska tiukkapipoilu stressaa.

Välillä on kieltäydyttävä ja käytettävä itsekuria, mutta ei aina. Hyvä sääntö on 80/20: kun 80 prosenttia aterioista on koostettu oikeaoppisesti, jäljelle jäävän 20 prosentin kanssa ei tarvitse olla turhan tarkka.

Toisinaan välipalan voi korvata tunnontuskitta jätskillä ja juhlissa voi ottaa kakkua. Jos kaaostyöpäivänä ei ehdi syödä kunnolla, sitten ei ehdi.

Usein laihdutusyritykset lopahtavat juuri täydellisyyden tavoitteluun: jos korvapuusti tuntuu romahduttaneen uuden elämän, on seuraavaksi sama kruunata kurjuus suklaalevyllä.

Mutta kun tavoittelee vain 80-prosenttisesti hyvää ruokavaliota, krapulapizza ei ole epä­onnistumisen vaan elämisen merkki.

7. Motivoi itsesi oikein

Maanantaisin päätät, että tästä lähtien farkut eivät kiristä. Tiistaina sovittelet suosiolla väljempää hametta.

Motivaatio on laihduttamisen kulmakivi, mutta sen pitää olla oikeanlaista. Ulkonäköseikat riittävät harvoin, koska ne on helppo sivuuttaa heikolla hetkellä: miksi aikuisen naisen edes pitäisi mahtua teinityttöjen vaatteisiin? Terveyttä vastaan on sen sijaan paha keksiä vasta-argumentteja.

Tavoitteiden pitää olla selkeitä mutta realistisia. Jos odottaa laihtuvansa kuukaudessa neljä kiloa, pettyy varmasti. Ravitsemusterapeutti Anette Palssa onkin sitä mieltä, että onnistumista ei kannata mitata pelkällä painonlaskulla. Silloin into saattaa lopahtaa elämänvaiheisiin, joissa ei ehdi liikkua ja syödä niin kuin on suunnitellut.

Anette kehottaa tarkkailemaan vaa'an sijaan omaa oloa. Kun ei väsytä entiseen tapaan, uusista elämäntavoista haluaa pitää kiinni.

8. Unohda laskuoppi

Jos syö päivässä korkeintaan 1500 kaloria, laihtuu.

Periaatteessa kyllä, kunnes elämä on pelkkää kaloritaulukkoa. Laskuoppi tekee elämästä syyllisyydentuntoista vaihtokauppaa: kun välipalaleivät muuttuvat tunnin lenkiksi, syömisestä katoaa nautinto.

Kaiken lisäksi kalorimatematiikka toimii varsin huonosti.

– Ihmisillä on taipumus aliarvioida syömisiään 20–30 prosenttia ja samalla yliarvioida liikunnan määrää. Sitten he ihmettelevät, miksi paino ei laske, sanoo ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Hänen mielestään kaloreita ei kuitenkaan kannata hylätä kokonaan. Ruokapäivä­kirjan pitäminen voi havahduttaa huomaamaan, mistä ylimääräinen energia tulee. Maanantain palaveripulla, tiistai-illan siideri ja keskiviikon jäätelö tekevätkin yhteensä 900 kaloria.

Lisäksi ruokapakkausten kaloritaulukoiden vilkaiseminen helpottaa valintojen tekemistä.

– Niiden avulla voi päättää, kannattaako syödä 550 kalorin
suklaapuikko vai 130 kalorin sorbettijäätelö.

9. Älä syö tylsyyteen

Lorautat lasiin viiniä, kokoat lautaselle juustolajitelman ja heittäydyt sohvalle. Tänään. Huomenna. Ehkä ylihuomennakin. Pitäähän elämässä olla jotain kivaakin!

Niin pitää, siis jotain muutakin kivaa kuin ruoka.

– Jos elämä on sellaista, että lohtua on pakko hakea ruuasta, pitää muuttaa elämää, tietokirjailija Varpu Tavi toteaa.

Moni syö yllättävän usein tylsyyteensä. Jos illat kuluvat tv-kanavaa vaihdellessa, jääkaappi alkaa houkuttaa. Mutta kun elämä on hauskaa, herkkuhetkeä ei ehkä enää tarvitsekaan –
ainakaan joka päivä.

10. OMG, harkitse kahdesti

Brittien uusin dieettivillitys on nimeltään OMG. Se on kohukuuri, joka taatusti laihduttaa. Se on myös kuuri, jonka jälkeen kilot tulevat yhtä todennäköisesti takaisin.

OMG on personal trainer Paul Khannan kehittämä kuuden viikon ohjelma, jossa kilot karistetaan vähillä hiilareilla ja tyhjällä mahalla vedetyillä aamulenkeillä. Välipalat ja aamiainen ovat pannassa, ja aineenvaihduntaa buustataan mustalla kahvilla ja kylmillä kylvyillä.

Sen lisäksi että dieetti on epäterveellinen, se on muutenkin ongelmallinen: kuka jaksaa kiduttaa itseään kielloilla ja kylmällä kylpyvedellä kovin pitkään?

Järkevä laihduttaja tekee vain sellaisia elämänmuutoksia, joita jaksaa noudattaa loppuelämänsä. Jotkut piristyvät karppaamalla, toiset väsähtävät. Muutamat pärjäävät tunteja syömättä, toisten kroppa vaatii välipaloja. Kokeile ja kuuntele kehoasi. Jos voit hyvin ja painokin laskee, olet oikealla tiellä.

Unitutkija jakaa ihmiset neljään nukkujatyyppiin. Oletko leijona, delfiini, karhu vai susi?

Entäpä, oletko aamuvirkku vai yökukkuja?

Unitottumuksemme määrittävät meille jokaiselle oivallisimmat ajat herätä, syödä, liikkua ja nukkua. Näin uskoo brittiläinen unitutkija, lääkäri Michael Breus.

Breus pitää vastaanottoa Los Angelesissa ja on kirjoittanut useita kirjoja unihäiriöistä. 16 vuotta yksityisellä klinikallaan työskennellyt lääkäri huomasi ensimmäisinä vuosinaan, että hänen normaalit hoitokeinonsa eivät auttaneet unettomuudesta kärsiviin ihmisiin.

– Ymmärsin, että potilaani eivät kärsi unettomuudesta. He osoittautuivat yökukkujiksi. Ainakin jotkut heistä, Breus kertoo Independent-lehdelle.

Breusin mukaan yöukkujat voivat erinomaisesti viikonloppuisin ja lomalla. He menevät nukkumaan noin yhdeltä yöllä ja heräävät aamulla kello 8–9. Mutta kun arki taas koittaa, kukkujat tuntevat itsensä väsyneiksi.

– Huomasin, että heidän sisäinen kellonsa on häiriintynyt.

Tämä oivallus sai Breusin pohtimaan, onko olemassa muita nukkujatyyppejä, joiden sisäinen kello käy eri ajassa valtavirran kanssa. Uudessa kirjassaan The Power of When hän esittelee löydöksensä.

Hän päätyi neljään eri nukkujatyyppiin ja nimesi ne karhuihin, delfiineihin, leijoniin ja susiin. Vahvoja aamuvirkkuja ovat leijonat ja yökukkujia sudet; kumpaankin ryhmään kuuluu noin 15–20 prosenttia kaikista ihmisistä.  

Joka kymmenes on Breusin mukaan delfiini, joka nukkuu kevyesti ja saattaa heräillä monta kertaa yössä. Hekin ovat melkoisen aamuvirkkuja. Lääkäri määritteli nukkujatyypeille muitakin ominaisuuksia. Delfiiniryhmässä on muun muassa paljon perfektionisteja, joiden aineenvaihdunta toimii hyvin. He ovat varuillaan ihmissuhteissaan eivätkä harrasta riitelemisestä.

Lue myös! Tämän vuoksi säpsähdät hereille, kun olet nukahtamassa

Tyypillisin nukkujatyyppi on karhu. Heitä on noin puolet väestöstä, Breus sanoo. He nukkuvat yleensä hyvin ja sikeästi, mielellään vähintään kahdeksan tuntia joka yö. ”Karhut” ovat kuuluisia ruokahalustaan ja ystävällisyydestään.

Ihmisten unitottumusten ja niihin liittyvien persoonallisuuksien kartoittamisen lisäksi Breus suosittelee jokaiselle nukkujatyypille tietynlaista vuorokausirytmiä. Kun ihminen on löytänyt luonnollisen rytminsä, hänen väsymyksensä vähenee ja tuotteliaisuus lisääntyy kuin itsestään – onpa hän sitten täydellinen aamuihminen tai loistava iltaseuralainen.

Selvitä nukkujatyyppisi ja ideaali päivärytmi

Oman nukkujatyyppisi voit selvittää Breusin testillä täällä, tai ehkä tunnistat sen jo lukemalla eri nukkujatyyppien ideaalit päivärytmit. Oletko pitkään aamulla unenpöpperössä vai alatko heti hommiin? Kaipaatko raskasta aamupalaa vai syötkö mieluummin välipaloja iltapäivällä?

Breus on listannut kunkin tyypin parhaat ajat myös liikunnalle, työnteolle ja seksille.

Katso, miten sinun kannattaisi järjestää päiväsi ja rutiinit sen mukaan, oletko leijona, karhu, delfiini vai susi.  

Unettomalle! Nolla tuntia unta viime yönä? Näin selviät päivästä

Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock
Aktiivinen leijona menee ajoissa nukkumaan. Kuva: Shutterstock

Leijonan ihannepäivä

05.30–06.00 Herätys ja toimintaa! Leijonat ovat täydessä terässä heti herättyään. Heille sopii varhainen aamupala, joka täyttää mahan. Harva leijona on ylipainoinen, sillä he syövät terveellisesti.

06.00–07.30 Leijonat ovat heitä, jotka hyötyvät eniten aamuseksistä. He ovat usein iltaunisia ja päivät venyvät helposti töissä, koska moni leijonista ylenee toimitusjohtajaksi tai muihin korkeisiin tehtäviin. Virkeä leijona nauttii varhaisista lemmenleikeistä ja saa niistä puhtia päivään.

07.30–10.00 Varhaiset herätykset saavat leijonat kaipaamaan pientä välipalaa jo silloin, kun muut syövät vasta aamiaistaan. Tämä on leijonien huippuaikaa, joka kannattaa käyttää ajattelutyöhön.

Suosittelemme! 5 minuuttia riittää – piristä ilmettä pikakasvohoidolla

12.00–13.00 Nauti päivänvalosta ja lounaasta – mutta älä hiilareista! Ne tekevät iltapäivällä uneliaan olon.

13.00–17.00 Tässä vaiheessa päivää on luonnollista, että leijona alkaa hieman nuutua. Uusien ideoiden ja kaiken vapaan luomisen paras hetki on nyt!

17.00–18.00 Lähde liikkumaan! Vaikka leijonat ovatkin aamuvirkkuja, varhainen liikuntahetki on hyvä siirtää illansuuhun – eli sinne, missä energiaa tarvitaan eniten.

18.00–19.30 Illallisaika! Kenties nyt maistuisi yksi drinkki, kuten unitutkija suosittelee?

19.30–22.00 Leijonat kömpisivät mieluiten jo sänkyyn ja vetäisivät peiton päällensä. Mutta jos he ovat noudattaneet unitutkijan ohjeita, he ovat nyt poikkeuksellisesti pirteitä ja ehtivät vielä sosiaalisille riennoilleen. 

22.30–01.30 Levollinen uni alkaa maistua tässä vaiheessa, mikäli leijonat ovat ylittäneet itsensä ja malttaneet kokeilla uutta päivärytmiään.

Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock
Delfiini ei hellitä ja on melkein kuin puoliksi hereillä koko ajan. Kuva: Shutterstock

Delfiinin ihannepäivä

06.30–07.30 Tyypillinen delfiini on hereillä, mutta hän on liian väsynyt noustakseen ylös ja liian virkeä jäädäkseen sänkyyn. Silloin olisi paras nousta ylös ja harrastaa jotain liikuntaa.

07.30–09.00 Delfiineille sopii proteiinipitoinen aamupala. Hiilarit eivät sovi delfiinien aamuun, sillä ne tekevät ihmistyypin hitaaksi ja uneliaaksi.

09.00–12.00 Delfiinit ovat yleensä tässä kohti päivää niin sumussa, että kuppi kahvia saattaisi olla hyväksi. Jos aikatauluun kuuluu töitä, ne kannattaa tehdä omassa rauhassa. Tiimitöistä delfiinityypit eivät pidä muutenkaan, eivätkä varsinkaan tässä kohti päivää.

12.00–13.00 Delfiineillä on paha tapa unohtaa lounas. Terveellinen ateria keskipäivän tienoolla auttaa pysymään hereillä ja ajatukset tasapainossa.

13.00–16.00 Tämä on delfiinien suosikkiaikaa päiväunille, mutta Breusin mukaan päikkäreitä parempaa toimintaa olisi kävelylle lähteminen.

16.00–18.00 Pitääkö sinun tehdä jotain aivotyötä? Illansuu on valppaille delfiineille parasta aikaa projektien ja raporttien valmisteluun.

18.00–19.00 Hyperaktiivisten delfiinien mieli muuttuu iltaa kohti entistä levottomammaksi. Ennen ruokailua heille suositellaan puolentunnin hiljaista hetkeä, esimerkiksi meditoiden.

19.00–20.00 Hiilihydraattia sisältävä illallinen rauhoittaa virkeää delfiiniä. Katso siis, että lautasellasi on perunaa, pastaa tai muuta hiilaria.

20.00–20.30 Seksiä, kiitos!

20.30–23.30 Kierroksilla käyvät delfiinit eivät hyödy sängyssä pyöriskelystä. Ennen nukkumaan menoa heidän on syytä katsoa televisiota tai nauttia lasi viiniä – mutta viimeinen huikka kannattaa ottaa ennen kello 21.

23.30 Nukkumaan! Delfiinit pärjäävät usein kuuden tunnin yöunilla. Jos et saa unta tässä vaiheessa, kokeile erilaisia nukahtamiskeinoja.

Suosittelemme! Eikö uni tule? 14 + 8 vinkkiä, jotka auttavat

Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock
Talviunillehan tästä joutaisi. Kuva: Shutterstock

Karhun ihannepäivä

07.00–07.30 Painatko sinäkin usein torkkunappulaa? Tyypillinen karhu torkuttaa ainakin kahdesti, vaikka enemmän hyötyä olisi kävelylle lähtemisestä tai pikaseksistä.

07.30–09.00 Karhut rakastavat ruokaa ja he nauttivat välipaloja aina, kun vain voivat. Proteiinit kuuluvat ihanneaamupalaan, mutta hiilihydraatit ja kahvi eivät.

09.00–10.00 Auringonvalo määrää pitkälti karhujen vireystilaa. He voivat olla pitkään aamulla unenpöpperöisiä. Pieni kävely luonnonvalossa viimeistään tässä kohti aamua auttaa herättämään karhun hitaalla käyvät aivot.

Mielenkiintoista! Kuluuko aamu pökkyrässä? Oletkin ehkä unihumalassa

10.00–12.00 Nyt on kahvikupin ja tärkeiden töiden aika. Ennen keskipäivää karhujen älykkyys on huipussaan; nyt kannattaa tehdä alta pois vaativimmat hommat.

12.00–13.00 Lounastauolla karhu hyötyy eniten puolen tunnin kävelystä ennen ruokailua. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, joka on monesti karhuilla jumissa.

13.00–15.00 Väsyttääkö? Iltapäiväkooman saa kuriin meditoimalla tai tosi pienillä päiväunilla – ei suklaapatukalla.

15.00–18.00 Myöhäinen iltapäivä sopii sosiaalisiin tapaamisiin ja esiintymisiin. Minivälipala eli noin 250 kalorin ateria pitää aivot skarppina.

18.00–19.00 Liikuntaa!

19.00–20.30 Yleensä karhut kaipaavat illallista jo kuuden aikoihin, mutta tunnin siirto voi auttaa myöhäisen illan mielitekojen vastustamisessa. Ruokaileminen kolme tuntia ennen nukkumaan menemistä sopii karhuille.

20.30–22.00 Kuuma kylpy ja kirja tai kevyt jutustelu rytmittävät kohti yöunia.

22.00–23.00 Sulje puhelimet ja hae nautintoa seksistä!

23.00 Hyvää yötä!

Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock
Tekisikö sinunkin mieli käpertyä tällä tavoin vasta aamuyöstä? Kuva: Shutterstock

Suden ihannepäivä

07.00–07.30 Susityypit eivät mielellään heräisi ennen aamuyhdeksää. Herätys kello 7 vaatii kaksi kelloa ja noin puolen tunnin tuumaustauon.

07.30–08.30 Kahvi ei pelasta aamu-unista, mutta kunnon aamiainen sopii herättäjäksi.

08.30–11.00 Suuntaa ulos kävelylle, ja aivosumu on pois kello 10 mennessä. Lemmenleikit piristäisivät myös suden aamua – mutta ethän nukahda uudelleen?

11.00–13.00 Hienoa, jos olet pystynyt olemaan erossa kofeiinista tähän saakka. Pidä kahvihetki näihin aikoihin päivästä!

13.00–14.00 Päivä alkaa hiljalleen valjeta ja harmaus häipyä. Lounas ystävien kanssa sopisi hyvin tähän väliin.

14.00–16.00 Kahden tunnin kuluttua lounaasta suden energiapiikki on korkeimmillaan. Työpäivä alkaa oikeastaan vasta nyt.

16.00–18.00 Delfiinit, karhut ja leijonat ovat tällä hetkellä äärettömän väsyneitä, mutta susijengi saa paljon aikaan. Nyt on hyvä hetki vakuuttaa pomo tai tehdä kotitöitä.

18.00–20.00 Koska iltalataus on niin suuri, susi hyötyy myöhäisestä jumpasta.

Lue myös! Iltakävely auttaa nukahtamaan – tässä syy

20.00–21.00 Kenellepä ruoka ei maistuisi jo? Käy siis illallisen kimppuun.

21.00–23.00 Paras hetki päivästä on käsillä: miksi et käyttäisi sitä petipuuhiin? Sudet ovat riskinottajia ja seksuaalisesti aktiivisia tyyppejä, joille seksi sopii niin aamulla kuin illalla.

23.00–00.00 Laske kierroksia lisää! Sulje turhaan valvottavat ruudut, ota rennosti ja käy vaikkapa kuumassa suihkussa.

00.00–00.30 Pari viikon sitoutuminen uuteen aikatauluun pitäisi tuoda unen viimeistään puolenyön jälkeen.

Lähteet myös: Daily Mail ja The Telegraph

Oletko nukkujatyypiltäsi karhu, delfiini, susi vai leijona?

Raskaustesti voi näyttää plussaa jo päiviä ennen kuin kuukautisten olisi pitänyt alkaa. Silti kannattaa odottaa.

Moni haluaa tietää mahdollisimman nopeasti, onko raskaana – on kyse sitten toivotusta lapsesta tai pelätystä raskaudesta. Markkinoilla on raskaustestejä, jotka lupaavat kertoa tuloksen jo päiviä ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa. 

Testiä ei kuitenkaan pitäisi tehdä ennen kuin kuukautiset ovat myöhässä. Näin sanoo yhdysvaltalaisen Brighamin naistensairaalan gynekologian johtava lääkäri ja Harvardin lääketieteellisen apulaisprofessori Daniela Anne Carusi Glamourin jutussa.

Carusi selittää, että terveen naisen raskaus keskeytyy aivan alkuvaiheessa eli kahden viikon sisällä hedelmöittymisestä 25 prosentin todennäköisyydellä. Jos taas odottaa, kunnes yhdet kuukautiset ovat jääneet välistä, keskenmenon todennäköisyys on enää 15 prosenttia. Terveyskirjaston artikkeli kertoo, että arvioiden mukaan jopa puolet hedelmöityksistä päättyy erittäin varhaiseen keskenmenoon.

”Silloin hedelmöitynyt munasolu on kiinnittynyt kohtuun ja muodostanut sen verran istukkasolukkoa, että raskaustesti on positiivinen. Vuoto kuitenkin alkaa muutaman päivän myöhässä, mahdollisesti tavallista runsaampana”, artikkelissa kirjoitetaan.

On tavallista tulla raskaaksi ja menettää lapsi ennen kuin yhdetkään kuukautiset jäävät tulematta.

Carusin mukaan on tavallista tulla raskaaksi ja menettää lapsi ennen kuin yhdetkään kuukautiset jäävät tulematta. Ja jos asiaa ei edes ehdi huomata, sillä ei ole väliä. Jos taas toivoo kovasti tulevansa raskaaksi ja saa jatkuvasti tietää keskeytymisistä, voi se tuntua musertavalta.

Naiset luulevat usein turhaan, että heissä on jotain vialla, kun näin käy, Carusi kertoo. Sen sijaan varhaisessa vaiheessa keskeytynyt raskaus on oikeastaan myönteinen merkki: se kertoo, että raskaus on mahdollinen.

Jotkut saattavat tehdä testin, jos edessä on tapahtuma, jossa aikoo nauttia alkoholia. Se on turhaa, sanoo Carusi. Hänen mukaansa ei ole tieteellisiä todisteita siitä, että elintapojen muuttaminen paria päivää ennen poisjääneitä kuukautisia olisi tehokkaampaa kuin niiden jälkeen.

Entä jos kuukautiset ovat epäsäännölliset?

Entä jos kuukautiset ovat todella epäsäännölliset, kuten aikuisillakin naisilla toisinaan on? Väestöliitto kehottaa siinä tapauksessa tekemään testin 3–4 viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä.

Poikkeuksiakin on. Terveysasemalla raskaustesti otetaan yleensä verestä, josta sen voi nähdä aikaisemmin kuin virtsasta. Tämä on tarpeen varsinkin silloin, jos on syytä epäillä kohdunulkoista raskautta äkillisten alavatsakipujen vuoksi.

Keinomakeutettu virvoitusjuoma ei välttämättä ole mikään terveysvalinta.

Moni juo keinomakeutettuja juomia, koska haluaa huolehtia terveydestään ja karistaa kiloja. Sokeri on tietenkin epäterveellistä, mutta tutkimusten perusteella kaloriton kevytlimsakaan ei vaikuta järin terveelliseltä.

Yli kaksi lasillista limua päivässä voi peräti tuplata kakkostyypin diabeteksen riskin – myös silloin, kun kyse on keinomakeutetusta kevytlimsasta, selviää ruotsalaisen Karoliinisen instituutin uudesta tutkimuksesta. Tulokset julkaistiin European Journal of Endocrinology -tiedelehdessä, ja monet ulkomaiset mediat, kuten brittilehti Telegraph, uutisoivat tuloksista.

Yksi annos oli kooltaan kaksi desilitraa, eli noin lasillisen verran. Riski kasvoi, mitä enemmän limua joi. Kahden lasillisen tai vielä pienemmän päivittäisen annoksen juomisella ei ollut yhteyttä diabetekseen.

Limsojen juominen kulki käsi kädessä huonojen elintapojen kanssa.

Tutkimuksessa analysoitiin ruotsalaisia: noin 1 100 kakkostyypin diabetesta sairastavaa, noin 350 ykköstyypin diabetesta sairastavaa ja noin 1 400 henkilöä, jolla ei ole todettu diabetesta. Tutkittavat raportoivat ruokavaliostaan vuoden ajan. Tutkijat huomioivat myös tutkittavien perimätekijät, painoindeksin ja muut elämäntavat.

Hieman alle kaksi kolmasosaa tutkituista joi sokerilla tai makeutusaineilla makeutettuja juomia. Tutkijat panivat merkille, että virvoitusjuomien kuluttaminen kulki käsi kädessä huonojen elintapojen, kuten vähäisen liikunnan, tupakoinnin sekä sokeristen ruokien ja prosessoitujen lihatuotteiden syömisen kanssa.

Ruotsalaistutkijoiden mukaan makeutusaineet voivat vääristää näläntunnetta, mikä saa syömään enemmän ja himoitsemaan makeaa. Makeutusaineet voivat myös vaikuttaa suoliston mikrobeihin niin, että elimistö sietää glukoosia entistä huonommin. Molemmat vaikutukset altistavat diabetekselle.

Syy vai seuraus?

Tutkimuksen perusteella ei voi suoraan päätellä, että diabetesriskin kasvaminen johtuu light-limuista. Voi esimerkiksi olla, että kevytlimuja juoneet elivät muutenkin epäterveellisesti. Tutkijat pyrkivät ottamaan elintavat huomioon, mutta se voi olla käytännössä hankalaa.

Saattaa myös olla, että osa kevytjuomia nauttivista tutkittavista on ennen niihin siirtymistä juonut pitkään sokerisia virvoitusjuomia.

Britannian julkisen terveydenhuollon NHS:n artikkelissa ruotsalaistutkimuksesta muistutetaan myös, että diabetes lisää janon tunnetta. Voi siis olla, että diabetekseen sairastuneet juovat ylipäätään enemmän kuin muut ja siksi myös isompia määriä virvoitusjuomia. Näin ollen limun juominen voisi olla diabeteksen seuraus eikä aiheuttaja.

Kakkostyypin diabetes puhkeaa tyypillisesti yli 40-vuotiaana.

Kakkostyypin diabetesta voi ehkäistä elintavoilla: syömällä terveellisesti, harrastamalla liikuntaa, lopettamalla tupakoinnin ja pudottamalla painoa, jos on ylipainoinen.

Kakkostyypin diabetes puhkeaa tyypillisesti yli 40-vuotiaana, joskin se voi alkaa myös nuorempana. Diabetesliiton mukaan Suomessa on noin 300 000 ihmistä, jotka sairastavat diagnosoidusti kakkostyypin diabetesta, ja noin 150 000 ihmistä, jotka sairastavat sitä tietämättään.

Kevytjuomia on kritisoitu ennenkin

Sokeristen ja keinomakeutettujen limsojen on todettu aiheuttavan kakkostyypin diabetesta jo aiemmissa tutkimuksissa.

Keinomakeutetuista virvoitusjuomista on löytynyt myös muita epäterveellisiä puolia aiemmissa tutkimuksissa. Niiden on esimerkiksi todettu vaarantavan sydämen terveydenlihottavan ja lisäävän makeanhimoa.

Viime talvena ilmestyneen Yalen yliopiston tutkimuksen mukaan keinomakeutetut tuotteet ovat kehno tapa laihduttaa, koska ne eivät tyydytä herkkuhimoa. Vaikutus johtuu siitä, että aivot himoitsevan makean lisäksi energiaa, jota kalorittomassa kevyttuotteessa ei ole.

Tahmaako meditaatioharrastuksen aloittaminen? Apua voi saada kännykkäsovelluksesta.

Meditaation vaikutuksista mielialaan, terveyteen ja onnellisuuteen on vakuuttavaa tutkimusta. Kaiken muun hyvän lisäksi meditoiminen on varsin yksinkertaista ja ilmaista. Siitä huolimatta alkuun pääseminen voi olla hankalaa – ajatukset harhailevat, nukuttaa tai ahdistaa.

Psykoterapeutti Henriikka Maikku, meditaatio-opettaja Sampo Manninen ja onnellisuustutkija Emma Seppälä vinkkaavat, miten aloittelijan ongelmista pääsee yli. 

Kun yritän meditoida, nukahdan.

Kokeile meditoida heti herättyäsi ja käytyäsi vessassa. Meditoi istuen, älä maaten.

Heti kun suljen silmäni, mieleeni tunkee kauppalistaa ja muuta joutavaa.

Kokeile hengitysharjoituksia, joiden avulla voit palauttaa keskittymisesi harhailevista ajatuksista takaisin hengitykseen. 

En taivu lootusasentoon.

Ei haittaa. Voit vain istua selkänojallisella tuolilla jalkapohjat lattiassa ja kädet sylissä.

Meditointi nostaa mieleeni ikäviä ja ahdistavia asioita.

Meditaatio purkaa painolastia, jota meihin kertyy. Siksi se voi aiheuttaa ahdistusta. Etsi ammattiapua, jos mieltä myllertää liikaa.

Tuntuu, etten tajua enkä osaa.

Alku on takkuista. Anna meditaatiolle aikaa tai kokeile ohjattua meditaatiota.

Minulla ei ole aikaa meditoida.

Et tarvitse kuin viisi minuuttia aamulla ja viisi minuuttia työpäivän jälkeen. Meditaatio on lepoa siinä missä yöunikin, joten kelloa voi huoletta siirtää herättämään vähän aikaisemmin.

Ohjatun Meditaation kuunteleminen on helppo tapa aloittaa meditoiminen. Kuva: Shutterstock.

Vaikka älypuhelin on usein meditoidessa häiriötekijä, joskus se voi olla myös apulainen. Kokeile esimerkiksi näitä sovelluksia. 

1. Insight Timer

Sovellusta voi käyttää ajastimena tai kuunnella ohjattuja englanninkielisiä meditaatioita, joita on satoja.

2. Headspace.

Ilmainen kymmenen päivän ohjelma opettaa meditaation perusteet kymmenessä minuutissa per päivä.

3. Take a Break!

Sovelluksessa on ohjattuja englanninkielisiä meditaatioita ja rentouttavia taustamusiikkeja sekä -ääniä.

Shamaani

Mistä aika meditaatioon? Kuusi vinkkiä aloittelijalle

Jos iltapäivällä tai illalla meditoit ja se johtaa nukahtamiseen, niin ei sillä minusta ole niin väliä aluksi, sillä uni on myös parantavaa. Nukahtaessa ja meditaation aikana aivoaaltojen frekvenssi laskee, tällöin syntyy rentoutunut tila, jolla on parantava vaikutus. Tieteellisesti meditaation idea on oppia laskemaan frekvenssiä luonnostaan, jolloin suorituskyky, muisti ja oppiminen paranee, sekä empatiakyky. Lisäksi alhaisemmat aivoaallot laskevat tajunnan tilaa, jolloin ulkoisen maailman voi...
Lue kommentti