Viimeinen tiristys kohti tavoitepainoa voi olla yllättävän vaikea. Saat jumittavan painon laskemaan vielä vähän, kun teet viimeiset tarkat viilaukset.

Painonpudotus on jo loppusuoralla. Muutama kilo olisi vielä matkaa alkuperäiseen tavoitteeseen, mutta ne eivät meinaa millään lähteä, ja konstit ja motivaatio uhkaavat loppua kesken. Mikä avuksi?

Sitkein vararavinto jämähtää yleensä vatsamakkaraksi. Jos painoa on jo pudotettu jonkin aikaa, ruokavalio on yleensä kunnossa. Siksi lempeät ja normaalit painonhallintakeinot, ateriarytmin korjaaminen ja kasvisten lisääminen, eivät enää auta.

Voi vaatia melkein salapoliisin työtä selvittää, mistä energiansaantia voisi vielä nipistää. Tarkan ja äärimmäisen rehellisen ruokapäiväkirjan pitäminen voi kuitenkin paljastaa, että syödessä pieneltä tuntuvat asiat tuovat kuin tuovatkin liikaa ei-toivottuja lisäkaloreita viikkoon.

– Muutamaan kiloon riittää, että syö viikossa yhden pullan, juo pari siideriä ja parina päivänä viikossa syö vähemmän järkevästi. Siinä tilanteessa pitää miettiä, onko tavoitteeseen pääseminen itselle sen arvoista, että jättää ihan kaikki herkut pois, toteaa ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

"Muutamaan kiloon riittää, että syö viikossa yhden pullan, juo pari siideriä ja parina päivänä viikossa syö vähemmän järkevästi." 

Jos lihaskuntotreeniä voi vielä järkevästi lisätä tai tehdä monipuolisemmin, se kannattaa. Kiinteytyminen vaatii sekä aerobista että lihaskuntotreeniä, jotta aineenvaihdunta pysyy vilkkaana ja elimistö saadaan käyttämään rasvaa polttoaineena.

Vaikka liikunnan lisääminen ei saisikaan painoa juuri laskemaan vaa’an mukaan, peilikuva voi kuitenkin muuttua mieluisammaksi.

Nukutko riittävästi?

Joskus viimeiset kilot kieltäytyvät lähtemästä, vaikka ruokavaliossa ei olisi mitään ylimääräistä ja treenaisi täysillä. Syypäitä voi olla useita. Esimerkiksi stressi saattaa hidastaa aineenvaihduntaa yllättävänkin voimakkaasti.

Myös ikä tekee kiloista sitkeämpiä, osittain juuri aineenvaihdunnan hidastumisen takia. Uniongelmatkin vaikeuttavat laihduttamista.

– Unella näyttää tutkimusten mukaan olevan isompi merkitys painonhallinnassa kuin on osattu ajatellakaan. Se vaikuttaa niin paljon hormonitoimintaan, palautumiseen ja kaikenlaiseen kehon hyvään toimintaan, Palssa toteaa.

"Jo pari alkoholiannosta voi huonontaa jopa kahden yön unta ja sotkea rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa pidemmäksi aikaa."

Vaikka alkoholia käyttäisi kohtuudella, se voi riittää aineenvaihdunnan ja unen sotkemiseen.

– Joillakin jo pari alkoholiannosta voi huonontaa jopa kahden seuraavan yön unenlaatua. Toisilla se sotkee myös rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa pidemmäksi aikaa.

Liian pieni energiansaantikin voi saada elimistön säästöliekille ja vähentämään kulutusta. Silloin paino jumittaa.

Kitkuttelu ei aina kannata

Usein viimeiset kilot halutaan pudottaa, vaikka vaa’an lukemat olisivat jo normaalipainon sisällä. Kyse ei siis enää ole välttämättä ylipainosta, vaan siitä, että itse asetettuun painotavoitteeseen olisi vielä hieman matkaa.

Kaapista saattaa löytyä vaate, johon haluaisi mahtua uudelleen, se nuoruuden lemppari.

– Jos terveydellistä tarvetta laihtua ei enää ole, viimeisten kilojen kohdalla voi miettiä, onko pudotus järkevää. Kun esimerkiksi nelikymppinen haikailee takaisin parikymppisen mittoihin, tavoite ei ole realistinen.

Jos on treenannut enemmän, peilikuva ja mittanauha ovat vaakaa paremmat mittarit.

On hyvä muistaa, että lihas painaa. Jos on treenannut enemmän, vanhaan painoon yrittäminen ei ehkä siksikään ole järkevää. Silloin peilikuva ja mittanauha ovat vaakaa paremmat mittarit.

Jos elämän joutuu vetämään ihan äärimmilleen kilojen pudottamiseksi, ne todennäköisesti palaavat nopeasti, kun elämä normalisoituu laihdutusrupeaman jälkeen. Siksi viimeisten sitkeiden kilojen kanssa kannattaa miettiä sitäkin, onko niiden pudottaminen kaiken vaivan ja kitkuttelun arvoista.

3 viimeistä viilausta lopputiristykseen

 1. Paranna unen määrää ja laatua. Vältä älylaitteiden valoa ja muita voimakkaita ärsykkeitä sekä tee kevyt venyttely tai rentoutusharjoitus vielä juuri ennen nukkumaanmenoa.
 2. Sano hei hei alkoholille. Kohtuukäyttökin voi estää viimeisten kilojen tiputtamisen, joten tipatonta kannattaa ainakin kokeilla. Alkoholi lisää usein myös ruokahalua, ja kuin huomaamatta parin lasillisen kanssa voi huveta paljonkin lisäkaloreita.
 3. Varmista, että syöt riittävästi. Herkut ja ei-järkevät syömiset kannattaa kyllä karsia minimiin tai jopa olemattomiin, mutta samalla pitää välttää kehon meneminen säästöliekille. Säästöliekillä keho käyttäytyy kuin nälänhädässä: se pienentää energiankulutustaan ja kieltäytyy luovuttamasta enempää kiloja. Jos energiavaje on ollut liian suuri, paino saattaa lähteä taas laskuun, kun syöt enemmän hiilareita.

Lue Sport-lehden numerosta 5/17, miten lisäät kylläisyyttä ja laihdut vähentämättä ruokaa. 20 minuutin täsmäpikatreeneillä saat coren, reidet ja ryhdin kuntoon ja rasvan palamaan. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi.

Sport

Suolaa, ruokasoodaa, sitruunamehua, kaoliinisavea... Niillä pysyvät ekoilijan kainalot hajuttomina.

 1. Kirpeän ja makean liitto

  Lovefresh Natural Cream Deodorant Mandarin Lime, 24 e/107 ml.

  Erikoisuudet: Voidemainen deodorantti sopii herkälle iholle. Sisältää muun muassa sheavoita, kookosöljyä ja kaoliinisavea. Pidetään hetki ihoa vasten ennen levittämistä, jotta stikki sulaa hiukan.

  Miten toimi: Vahva sitrustuoksu hurmaa heti, tätähän tekee mieli melkein lipoa kielellä! Tuhti voidepuikko vaatii opettelua: tämän kanssa ei kannata heilua paita päällä, sillä dödö sotkee sen heti. Arkisesta päivästä dödö selviää mallikkaasti, mutta jos tiedän hikoilevani päivän aikana, luottaisin enemmän vanhaan tuttuun Rexonaan.

  Arvosana: 8

  lovefresh.com

 2. Ruokasoodan voimaa

  Desti Yellow Deodorant,10 e/75 ml.

  Erikoisuudet: Ruotsalainen Desti nimittää itseään alumiinittomaksi antiperspirantiksi eli hikoilua hillitseväksi. Vaikuttavina aineina suola ja ruokasooda.

  Miten toimi: Miellyttävän mieto tuoksu ei ärsytä. Imeytyy kyllä suihkun jälkeen nihkeälle iholle, mutta kun yritän kiireessä sipaista vaatteiden alle, joudun kuivattelemaan kainaloita monta minuuttia. Työpäivän ja treenien jälkeen miellyttävä tuoksu pitää, mutta hiki puskee läpi. Menee siis kelpo perusdödöstä, joka hillitsee hikoilua ehkä hitusen. Ei silti korvaa tymäkkää antiperspiranttia kovassa käytössä.

  Arvosana: 9-

  ellos.fi

 3. Ekoilijan valinta

  Weleda Sage Deodorant Herbal Fragrance, 19 e/100 ml.

  Erikoisuudet: Suihkutettava dödö on tehty sitruunamehusta ja eteerisistä öljyistä. Hillitsee hienhajua ja sisältää puhdistavaa salviaöljyä. Kevyt spray kuivuu sekunneissa.

  Miten toimi: Olen epäluuloinen, sillä suihkepulloon pakattu dödö näyttää huonetuoksulta. Testisuihkaus tuo mieleen salvian. Mahtaako tämä pitää kainalotuoksut kurissa? Yrtit iholla lähden pyöräilemään töihin. Ainakin menomatkan dödö pitää eikä ärsytä. Saman huomion teen jumppatunnin jälkeen kotona. Pisteet ekologisesta lasipullosta!

  Arvosana: 8 ½

  sante.fi

 4. Tuoksuja karttavalle

  Urtekram Eco Morning Haze Cream Deo, 6,30 e/50 ml.

  Erikoisuudet: Voidemainen roll on sisältää lakan, karpalon ja mustaseljauutteen ravinteita ja hyaluronihappoa, jotka kosteuttavat ja hoitavat kainalon ihoa. Vaikuttava aine risiiniöljyhapon suola sitoo hajuja.

  Miten toimi: Miedon tuoksuinen, voidemainen dödö levittyy iholle helposti eikä tahmaa. Mutta miten on tehojen laita? Se selviää, kun on minun vuoroni hakea lapsi pyöräkärryllä päiväkodista. Poljen ylämäkeä puuskuttaen, kotona imuroin ja luuttuan lattiat. Kaiken ähellyksenkin jälkeen kainalot ovat kuivat. Tuoksuttomuuden vuoksi en ehkä kuitenkaan uskaltaisi laittaa tätä hikitreeniin.

  Arvosana: 8

  urtekram.fi

Lue Sport-lehden numerosta 7/2017, miten iho hyötyy probiootteja sisältävistä hoitotuotteista. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

Sport
Sport
Sport

Ota nurkissa lojuva jalkapallo tai kuntopallo hyötykättöön! Janni Hussi näyttää kaksi tehokasta kyykkyliikettä, joilla herätät ja treenaat tärkeät pakaralihakset.

Pakaratreenistä ei kannata luistaa, oli motiivina sitten terveys tai ulkonäkö. Hyvät pakarat ojentavat myös ryhtiä ja suojaavat selkävaivoilta.

Parhaita takamuksen tuunaajia ovat erilaiset kyykyt. Jos peruskyykky omalla kehonpainolla on jo nähty eikä huvita lähteä salille tangon alle kyykkimään, hyvä väline löytyy läheltä: ota avuksi tuiki tavallinen nurkissa lojuva jalkapallo.

Fitnessmalli Janni Hussi näyttää kaksi superliikettä. Joudut käyttämään kehonhallintaa, eli myös core vahvistuu. Kun ajatus on mukana ja puristat koko liikkeen ajan hiukan pakaroita, herättelet ne alta aikayksikön! 

1. Syväkyykky pallolle

Asetu leveähköön haara-asentoon, pallo on pari jalanmittaa takanasi. Lähde laskeutumaan keskivartalo tiukkana kyykkyyn. Työnnä polvia ulos ja lantiota taakse. Kyykkää pallolle, pysäytä kevyesti ala-asennossa ja palaa hallitusti ylös. Tee 10–15 toistoa.

 

 

 

2. Seinäpito

Aseta pallo selän ja seinän väliin, jalat ovat muutaman jalanmitan päässä seinästä. Laskeudu hallitusti kyykkyyn, reidet noin 90 asteen kulmaan. Yritä pysyä ala-asennossa 60 sekuntia. Pallo pysyy paikallaan selässä.

Lue lisää: Fitnessmalli Janni Hussi löysi liikuntaan ja syömiseen rentouden luopui yhdestä sanasta

Jannin haastattelu ja tehokas pallotreeni kokonaisuudessaan Sport-lehden numerossa 7/2017. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä osoitteessa digilehdet.fi.

Sport

Vain viikonloppu aikaa ja mieli tekisi metsään? Valitse lajisi ja starttaa retkelle. Nämä kohteet sopivat ihan kaikentasoisille.

Melomaan

Melonta kannattaa aloittaa kurssilta, sillä hyvällä tekniikalla lajista saa paljon enemmän irti. Lisäksi aloittelija ei yleensä saa vuokrata melontakalustoa. Erityisen hyvää liikuntaa selkävaivaiselle!

Asuksi käyvät tavalliset tuulenpitävät ulkoiluvaatteet ja lenkkarit, kun vedet ovat lämpimiä. Kylmissä vesissä meloessa tarvitaan jotain tuhdimpaa, esimerkiksi kuivapuku. Muista vesitiiviisti pakatut vaihtovaatteet – muovipussiviritelmäkin onnistuu, mutta vedenpitävä melontasäkki on kätevä vaihtoehto.

 • Kokeile tätä:

  Suomen Amatsoniksi kutsuttu Siuntionjoki Uudellamaalla on hyvä ja helppo kohde omatoimiselle melonnalle, mutta siellä järjestetään myös kursseja. Jokea lipuessa puut kaartuvat kauniisti veden päälle. Alueella pesii harvinainen kuningaskalastaja, joten pidä silmä tarkkana. Välineitä vuokraa ja kursseja järjestää ainakin SE-Action.

 

Vaeltamaan

Maastossa kulkeminen on suunnilleen kaksi kertaa niin hidasta kuin asvaltilla. Jyrkät nousut ja laskut syövät voimia, ja aloitteleva retkeilijä valitsee usein liian rankan matkan. Pieni nöyryys on hyvä vaelluskaveri. Muista varata aikaa myös maisemien ihailuun.

Valitse tutut kengät, jotka eivät hankaa varpaita tai kantapäätä. Pakkaa myös parit vaihtosukat, sillä hiostuneet sukat hiertävät jalat rakoille. Vaikka puhelimessa olisi hienot appsit ja kartat, ota mukaan paperikartta ja kompassi. Niistä ei lopu akku.

 • Kokeile tätä:
  Repoveden kansallispuistossa Kouvolan ja Mäntyharjun alueella on huikaisevat maisemat, jylhiä kallioita ja mahdollisuus yhdistää vaeltaminen melontaretkeen. Mäet polttelevat mukavasti reisiä. Viikonlopun aikana ehtii kiertää puiston ympäri, yhteensä 26 kilometriä, mutta lyhyempiäkin reittejä löytyy. Aloittelijalle hyvä kohde on Kanta-Hämeessä sijaitseva Liesjärven kansallispuisto. Lue kohteista lisää: luontoon.fi.

 

Pyöräilemään

Valitse reitti, jonka jaksat polkea. Maantietä 40 kilometriä päivässä riittää hyvin aloittelijalle. Retki- tai hybridipyörä toimii pitkällä matkalla hyvin, maastopyörä on fiksu, jos lähdet metsäreitille.

Jätä selkää hiostava reppu kotiin ja hanki pyörälaukku. Hengittävät, mutta tuulen pitävät vaatteet ovat parhaat. Kuminpaikkaustarvikkeet on hyvä olla mukana, ja niitä pitäisi osata myös käyttää.

 • Kokeile tätä:
  Fiskarsissa voi tehdä pyörällä eripituisia retkiä ja yöpyä idyllisessä ruukissa. Aloittelijalle löytyy metsäistä hiekkatietä, mutta seikkailunhaluiselle myös haastavia mäkisiä polkuja. Metsässä voi bongata peuroja. Fiskars Village Trail Center vuokraa pyöriä ja tarjoaa tietoa reiteistä.

Asiantuntijat: Susanne Blomqvist, Suomen latu, Pirjo Räsänen, Outdoors Finland, Jukka Henttu, FlowRiders ry, outdoorsfinland.fi, luontoon.fi

Lue Sport-lehden numerosta 7/2017, miten etätreenaamisesta saa kaiken irti. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

Sport
Kotitekoiset jädepuikot sisältävät huikean paljon aitoa marjaa ja vain vähän sokeria.

Kesän parhaat virkistäjät valmistetaan bulgarianjogurtista.

Mansikka-basilikajäätelö

4 annosta 15 min + jäädytys 2 h

4 dl mansikoita pilkottuina

2 rkl tomusokeria

150 g bulgarian jogurttia (rasvaa 3 %)

1 munanvalkuainen

2 rkl basilikaa hienonnettuna

Lisäksi

mehujäämuotteja ja -tikkuja, pinnalle esim. kuivattuja mansikoita, kookoshiutaleita

 • Mittaa mansikat, tomusokeri ja jogurtti tehosekoittimeen ja anna käydä tasaiseksi.
 • Vatkaa valkuainen kiinteäksi vaahdoksi.
 • Lisää valkuaisvaahto ja tuore hienonnettu basilika mansikka-jogurttiseokseen käsin sekoittaen.
 • Kaada jäätelö annosmuotteihin tai esimerkiksi tyhjiin jogurttikippoihin ja työnnä kippoihin puiset jäätelötikut. Anna jäätyä vähintään 2 tuntia.
 • Irrota jäätyneet tikut muoteistaan ja viimeistele halutessasi esim. kookoshiutaleilla tai kuivatuilla marjoilla.

Joko olet kokeillut aivan mahtavaa mansikka-chiahilloa? Katso ohje täältä. Muistathan, että Sportin tilaajana voit lukea lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport