Tiedetään, tiedetään: jotta voi laihtua, pitää syödä kevyemmin ja liikkua enemmän. Mutta mistä saisi motivaatiota?
 

Pudotan viisi kiloa. Hankkiudun eroon jenkkakahvoista. Mahdun vielä vanhoihin vaatteisiin. Kehtaan näyttäytyä uimapuvussa. Pidän kolesterolini aisoissa.

Kun haluaa kiloistaan eroon, tavoitteita ei ole vaikea luetella. Jokainen jojottelija ja laihdutusyrityksissä epäonnistunut kuitenkin tietää, että vaikka laihtumista kuinka tavoittelisi, onnistumiseen se ei aina riitä.

Jos laihtuisi pysyvästi vain hoikemmasta vartalosta haaveilemalla, luultavasti kukaan ei enää painiskelisi ylimääräisten kilojen kanssa eikä painonhallintaryhmiä, laihdutuskirjoja tai pussikeittoja tarvittaisi.

Tavoitteiden toteuttamiseen tarvitaan kuitenkin motivaatiota. Se on liikkeelle paneva voima, josta saa virtaa mihin tahansa elämänmuutokseen. Oli kyse sitten pysyvästä painonpudotuksesta tai tupakoinnin lopettamisesta, oman motivaation pohtiminen voi auttaa onnistumaan. 

Halu lähtee itsestä

”Jos todella haluaa jotain, sen eteen on valmis tekemään mitä tahansa!” Näin toistelevat elämänhallinta-ammattilaiset. Niin naiivilta kuin lausahdus kuulostaakin, juuri haluamisessa ja tekemisessä piilee motivaation ydin. Ellei ole itse innostunut asiastaan, tehokkainkaan ruokavalio ja liikunta eivät takaa painonpudotusta. Toisaalta motivaatio syntyy tekemisen kautta.

Motivaatio onkin hieman enemmän kuin halua: se on energiaa ja määrätietoisuutta toteuttaa haluamansa asia. 

Todellinen motivaatio ei ole mikään on-off-tila, jonka saa päälle ja pois nappia painamalla. Se vaatii syvällisempää omien toimintatapojen ja tarpeiden pohtimista.

– Pelkkä innokas päätös ei riitä vaan täytyy muistaa, että pysyviä tuloksia ei saa ilman pitkäjänteisyyttä, omavalmentaja Eija Holmala sanoo. Hän motivoi ihmisiä työkseen: ohjaa kuntoilussa ja neuvoo painonhallinnassa.

Vaikka moni kaipaa laihtumisessa asiantuntijan neuvoja, motivaatio lopahtaa nopeasti, jos elämäntapamuutokseen kannustaa vain se, että joku käskee. Painonpudotuksen on oltava ihan oma juttu. 

Ulkopuolisia määräyksiähän riittää. Kun viranomaiset varoittelevat ylipainosta kansanterveysongelmana, voi tulla olo, että minä en tätä terveysterrorismia kuuntele. Ulkoapäin saneltua on myös yhteiskunnan ulkonäkökeskeisyys. Moni kamppailee kilojensa kanssa vertaillessaan itseään vaativiin kauneusihanteisiin sen sijaan, että pyrkisi omaan hyvään oloon. 

Jos hokee, että pitäisi ja pitäisi, on siis hyvä pysähtyä ja miettiä miksi. Jos kumppani vihjailee liikakiloista tai työkaverit katsovat pahasti, se voi auttaa nipistämään napostelusta hetkeksi, mutta pidemmän päälle se aiheuttaa vain ahdistusta. 

Asiantuntijat ja lähipiiri voivat olla kiloistasi vaikka mitä mieltä, mutta paineiden ottaminen ei helpota kilojen tippumista. Kun itse tajuaa, että olo kaipaa remonttia ja tekee sen omien tarpeiden vuoksi, laihdutusinto kestää varmemmin. 

– Terve itsekkyys on myös hyvästä. Naiset ottavat monesti marttyyrin roolin ja laittavat kaiken muun itsestä huolehtimisen edelle. Itse pitäisi olla itsensä paras kaveri, Eija Holmala muistuttaa.

Keskity arkirutiineihin

Innostuessaan moni haluaa laittaa kaikki elämäntapansa uusiksi, mutta muutoksissa valttia on maltti. Pysyvä painonhallinta ei nimittäin ole mikään kuuri vaan kokonainen elämäntaparemontti. Usein laihduttajan on vaikeinta tajuta, että kilojen pudottaminen kestää kauan eikä pikaratkaisuilla saa aikaan kuin jojottelua. 

Masentaako? Seuraavaksi iloiset uutiset: pienillä muutoksilla pärjää paljon pidemmälle kuin isoilla.

Kannattaa noudattaa arjessa sellaisia päätöksiä, joita jaksaa noudattaa yhden viikon sijaan seuraavat kaksi vuotta. Esimerkiksi kasvisten syömisen lisääminen ja säännöllinen ateriarytmi on paljon helpompi sujauttaa osaksi arkea kuin jokin tiukka dieetti. Ja taas kärsivällisyydestä on hyötyä. Yleensä ihmiseltä kestää 10–12 viikkoa, ennen kuin uudesta asiasta tulee tapa.

Ihan pienistä onnistuneista etapeista voi olla iloinen, mutta painonhallinnan hyötyjä kannattaa silti etsiskellä muualtakin kuin pienempään vaatekokoon mahtumisesta tai pienemmistä vaa’an numeroista. 

Niistä saa tietysti yhdenlaista iloa, mutta usein kestävämpää motivaatiota tuottavat paremmat tuntemukset omassa kehossa. 

– Ei kannata pyristellä vain kalorinkuvat silmissä, vaan keskittyä virkeämpään ja hyväntuulisempaan oloon, jota terveelliset elintavat tuottavat. Kun syö kevyempää ruokaa ja pienentää annoskokoja, ei tule ähky. Kun liikkuu, endorfiinit rullaavat välittömästi, Eija Holmala luettelee.

Liikunnasta on ylipäätään paljon muutakin hyötyä kuin laihtuminen: esimerkiksi unet ja stressikestävyys paranevat. Nämäkin hyödyt tsemppaavat harrastamaan.

Tiedosta mielihyvät

Pienistä muutoksista puhutaan, mutta elintapojen muuttaminen voi tuntua isolta kärsimykseltä. Vanha elämä on kuin pehmeä ja mukava sänky, ja siitä irti repiminen tuntuu kuin heitettäisiin ulos räntäsateeseen.

Isonkin ylipainon maltillisen pudottamisen voi silti toteuttaa ilman kärsimyksiä. On hyvä muistaa, että nälän näkeminen ja painonhallinta eivät ole sama asia. Ihminen ei elä ilman ruokaa – ja laihtuu vain syömällä laadullisesti paremmin.

Vanhoista elintavoista luopuminen voi silti tuntua henkisesti hyvinkin vaikealta. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, aikuisellekin vaalea leipä, suklaapatukka tai vaikkapa aamutupakka voi olla elintärkeä asia. Elämä ei ehkä ole kiinni leivästä, suklaasta tai savun tupruttelusta vaan siitä, millaista mielihyvän tunnetta ne ihmiselle edustavat: helpotusta väsähdykseen, piristystä stressiin tai vapauden tunnetta. 

Vanhoista tavoista eroon pääsemiseksi onkin hyvä opetella tunnistamaan myös muita asioita, jotka tuntuvat itsestä hyvältä. Yleensä ne eivät selviä tuosta noin, vaan pitää hieman kokeilla, mistä saa kiksejä: millaisista terveellisistä ruuista tulee herkkuja tai mistä liikuntalajeista jaksaa innostua uudestaan ja uudestaan.

Jos on epävarma, riittääkö valittu ruokavalio tai kuntoilumuoto painonhallintaan, asiantuntijalta voi hakea varmistusta. Usein laihduttajat vaativat itseltään paljon enemmän kuin pitäisi. Monen ei edes tarvitsi laihduttaa, vaan painonnousun pysäyttäminen riittäisi. 

– Kun kunto- tai painonhallinta-ammattilainen sanoo, että tämä on ihan ok, se voi yllättää. Esimerkiksi sauvakävely on ihan oikeasti tehokasta, kun sen annostelee oikealla tavalla.

Vahvista uskoa ympärilläsi

Optimismista aina saarnataan, eikä motivaatiostakaan voi puhua ilman sitä. Vire ei pysy yllä, jos syyllistää ja ruoskii itseään epäonnisista päivistä. Sen sijaan positiivisuus ja usko omaan onnistumiseen ovat onnistumisen avaimia missä tahansa tavoitteessa. 

Usko ei tietenkään synny tyhjästä, jos joku on lapsesta asti ivannut, että et tule onnistumaan. Sitä voi kuitenkin vahvistaa ihan käytännön toimenpiteillä: haalimalla ympärille kohtalotovereita. 

Ihminen, joka ei ole koskaan laihduttanut, saattaa pitää kalorien kanssa painiskelevaa ihan hönttinä. Kun vaikeuksia ja onnistumisia voi jakaa ryhmässä tai laihduttavan kaverin kanssa, se toimii tehokkaammin kuin yksin sinnittely.

Joskus lähipiiri, vaikkapa perhe, passivoi, vaikka itse haluaisi noudattaa terveellisempiä elämäntapoja. Silloin on ehkä keskustelun paikka. 

– Suunsa voi avata ja sanoa: hei, haluan tehdä tämän, tukekaa minua, Eija Holmala ehdottaa.

Repsahdus ei ole maailmanloppu

Parhaiten motivaation tappaa se kuuluisa repsahdus. Vaikka olisi pystynyt elämään monta viikkoa kevyillä aterioilla, pidättäytynyt ansiokkaasti naposteluista ja harrastanut ahkerasti liikuntaa, jossain vaiheessa eteen tulee väistämättä tilanne, jolloin syö kasan herkkuja tai jää päiviksi sohvalle kuntoilun sijaan.

Kun on tsemppaillut ja sitten repsahtanut, aikuinenkin ihminen käyttäytyy kuin lapsi: heittäytyy lattialle x-asentoon ja parkuu, että tästä ei tule mitään. Olen huono!

Itsensä motivoinnissa täytyy pyrkiä tunteiden sijasta viileään järkevyyteen. Kliseistähän se on, mutta olennaista on varautua vastoinkäymisiin ja olla kärsivällinen. Kun tajuaa, että vanhaan tapaan sortuminen on luonnollinen osa prosessia, siitä voi päästä yli.

– Kun panostaa arkipäiväiseen syömiseen, on täysin suotavaa sallia itselleen satunnaiset herkutteluhetket. Jos rutiinit ovat kunnossa, repsahdukset eivät horjuta painonhallintaa. 

Toisia potkii eteenpäin se, että edistymisestä seuraa palkkio – jokin muu kuin mässäily. Kevyempää oloa voi juhlistaa vaikkapa hieronnalla tai rentoutumishoidolla.

Mitä elämältä haluan?

Paitsi järkevöittämistä ja suunnittelua, painonhallinta on myös priorisointia eli tärkeysjärjestyksen asettamista. 

Ihminen haluaa kovin paljon mutta ehtii niin kovin vähän. Ja nykyään on aika paljon aikaa miettiä. Jos miettimiseen kuluvan energian käyttäisi tekemiseen, olisi ehkä jo valmistanut kevyempää ruokaa tai lähtenyt lenkille – sen sijaan että olisi vain jahkannut.

Siitäkin saa voimaa, kun pysähtyy ja miettii, onko kiloista oikeasti haittaa. Moni normaalipainoinenkin kamppailee painonsa kanssa, vaikka terveydellisistä syistä siihen ei olisi tarvetta. 

Jos valmiiksi hoikka ihminen haluaa nipistää pari ”ylimääräistä” kiloa, usein hän joutuu noudattamaan matemaattisen tarkkaa syömisen tarkkailua, tiukkaa kuntokuuria ja baari-illoista kieltäytymistä. Pitäisikö sittenkin käyttää voimavarojaan johonkin muuhun? 

Elämänmuutoksen toteuttamiseen tarvitaan myös oikea aika. Jos tällä hetkellä tärkeämpää on viettää sosiaalista elämää terasseilla ystävien seurassa kuin huhkia yksin lenkillä tai lukea kirjoja mieluummin kuin keskittyä kroppaan, siinä tapauksessa on ehkä odoteltava otollisempaa aikaa muutokseen.

Näin kipinä säilyy 

Oivalla motivaation osa-alueet ja löydä lujuutta elämänmuutokseen. Leikkaa talteen!

1 Päätä itse

Kysy itseltäsi seuraavaa: Miksi laihtuminen on minulle tärkeää? Miten itse haluaisin elämänmuutoksen toteuttaa? Voisinko oppia jotain muutoksesta?

2 Listaa hyödyt

Mitä ihanaa elämänmuutoksesta seuraisi? Tee motivaatiolista jääkaapin oveen ja kirjoita, mitä ilonaiheita painonhallinta sinulle antaa.

3 Kasaa työkalut

Uskoa omaan onnistumiseen voi vahvistaa monin tavoin: onnittelemalla itseään pienistä suorituksista tai pyytämällä kannustusta puolisolta tai ammattilaiselta.

4 Hanki kohtalotovereita

Tutkittu juttu: ryhmässä painonhallinta on tehokkaampaa. Etsi oma porukkasi työpaikoilta, kuntokeskuksista ja työväenopistoista, tai kasaa tuttavista jengi yhteiseen projektiin.

5 Varaudu takapakkeihin

Vastoinkäymisiä tulee elämässä ja laihduttamisessa aina. Kun suhtaudut niihin kärsivällisesti etkä heitä hanskoja tiskiin repsahdusten kohdalla, olet ihan ässä.

Monelle kuukautiset ovat yhä ällöttävä juttu, josta mieluiten vaietaan. Puhumalla niistä tulisi normaali osa elämää.

Olihan se erikoista. Kiinalainen uimari Fu Yuanhui puhui Brasilian olympialaisissa kuukautisistaan uintisuorituksen jälkeisessä haastattelussa: ”Kuukautiseni alkoivat eilen, joten tunsin oloni normaalia väsyneemmäksi, muttei se ole tekosyy sille, etten uinut tarpeeksi hyvin.”

Moni hätkähti kiinalaisuimarin lausuntoa.

Siinä hätkähti moni meistä länsimaisista, maailman sivistävimmän peruskoulutuksen saaneista naisistakin. Miten se nyt noin meni sanomaan.

Fu Yuanhuin kommentti oli ainutlaatuinen. Kiinassa kuukautiset ovat vielä suurempi tabu, mutta eivätpä meilläkään urheilijat – tai vaikka poliitikot – puhu niistä julkisesti. Se nyt vain ei ole tapana.

Kuukautiset ovat naisen elämässä asia, josta vaietaan tai vaikeillaan. Vaikka moni meistä puhuu menkoistaan ystävilleen ja puolisolleen, kuukautisia pidetään silti vähän ällöttävänä, vaivana.

Se on täysin ymmärrettävää, sillä kuukautisia on vuosisatojen ajan käytetty lyömäaseena naisia vastaan. Monissa yhteisöissä naisten ja tyttöjen elämää rajoitetaan kuukautisten aikaan: heitä pidetään ”likaisina”, eivätkä he saa vaikkapa koskea ruokaan tai mennä kouluun.

Normaalista ruumiintoiminnosta yhä elävä tabu on outo. Puolella maailman ihmisistä on kuukautiset. Niinpä uimari Fu Yuanhui sai kommentistaan maailmanlaajuista kiitosta, ja aiheesta. Kuukautiset normalisoituvat vain, kun niistä puhutaan avoimesti enemmän.

Housuissas on menkkahirviö

Vaikkei meillä enää pidetä naisia kartettavina noitina kuukautisten aikaan, moni olettamus ja ennakkoluulo menstruoivista naisista voi paksusti. ”Onko sulla menkat”, on tehokas mitätöimisen keino, jos nainen esittää vahvoja mielipiteitä tai on suuttunut. Mikäli haluaa tulla oikeasti kuulluksi ja vakavasti otetuksi, ei kannata paljon menkoistaan tuuletella, tämänhän me opimme jo varhain.

”Onko sulla menkat”, on tehokas mitätöimisen keino, jos nainen esittää vahvoja mielipiteitä tai on suuttunut.

Kuukautisten aikana kuitenkin saa ja voi olla väsynyt, kipeä tai voipunut, niin kuin normaalistikin jokainen ihminen välillä on. Kuukautisoireiden salailu ylläpitää myyttiä karjuvasta menkkahirviöstä. Kuukautiset eivät ole häiriö elämässä, vaan siihen oleellisesti kuuluva asia.

”Hämmästyn yhä uudelleen, miten huonosti monilla on kuukautisista tietoa.”

– Kyllä tieto ja avoimuus ovat kaikki kaikessa, sanoo Lunette-kuukautiskuppeja valmistavan Lune Group Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Heli Kurjanen.

Kurjanen on yrityksensä kymmenvuotisen taipaleen aikana huomannut, miten hankala asia kuukautiset vieläkin ovat.

– Hämmästyn yhä uudelleen, miten huonosti monilla on kuukautisista tietoa. Esimerkiksi koulussa kerrotaan asioista edelleen tosi pintapuolisesti.

Hänen mielestään myös pojat tarvitsevat nykyistä enemmän tietoa.

– Ymmärrän, miksi tytöt ja pojat jaetaan eri ryhmiin, kun asiasta puhutaan ensimmäisen kerran, mutta tietoa pitäisi jakaa koulussa usein, ja ottaa pojatkin mukaan. Kun pojille ei kerrota mitään, se ruokkii salailua ja outoa suhtautumista.

Heli Kurjanen sanoo, että myös kuukautissuojien markkinointi ylläpitää piilottelun, häpeän ja salailun kulttuuria.

– Ihan ensimmäisiä kertakäyttösiteitä myytiin Amerikassa niin, että nainen saattoi pudottaa kassalla olevaan laatikkoon kolikon, minkä jälkeen hänelle ojennettiin ruskea paperipussi, ettei koko asiaa tarvinnut mainita sanallakaan.

Annikka Immonen on tutkinut Turun yliopistossa kulttuurihistorian pro gradu -työhönsä vuosina 1959–1977 syntyneiden naisten kuukautiskokemuksia. Hän huomasi, että häpeä lävistää koko naisen elämänkaaren, kun kuukautisista puhutaan.

Jo nuorena opitaan, että kuukautiset ovat nolot.

Tytöt oppivat äideiltään ja ympäristöstään jo nuorina, että kuukautiset ovat nolot, eikä niistä pidä huudella.

”Tyttö tuntee olevansa aikuinen nainen ja itsenäinen toimija vasta, kun hän pystyy toimimaan ruumiinsa kanssa kulttuurisesti oikein. Oikein toimimisen kriteereinä haastateltavat esittävät, että tytön tulee oppia pitämään kuukautisvuoto näkymättömänä”, Annikka Immonen kirjoittaa tutkimuksessa.

Mitä ne menkat olikaan?

Kuukautisista pitää puhua, ettei sukupolvi toisensa jälkeen kasva inhoamaan kuukautisia ja sitä kautta omaa kehoaan.

Mitään rituaalijuhlaa, jossa syödään häpyhuulien muotoon kuorrutettuja kuppikakkuja ja maalataan kuukautisverellä, ei tarvitse järjestää. Normaali puhe normaalista asiasta riittää. Turvonnut vatsa on normaalia, runsas vuoto on normaalia, niukka vuoto on normaalia, kuukautisten päättyminen vaihdevuosi-iässä on normaalia. Jos kuukautisissa on jotain häikkää, sekin on normaalia, ja siihen saa apua.

Hyvä muistutus on myös se, ettei kuukautisveri ole pissaan tai kakkaan verrattava erite, vaan – niin, mitäs se olikaan?

Vastaus: kohdun limakalvoa ja sen mukana verta.

Bloggaaja Maria Nordin postasi Kotitalouskriisi-blogiinsa viime pääsiäisenä kuvan, jossa hän maalasi kananmunia kuukautisverellään. Kuten arvata saattaa, suurin osa piti sitä oksettavana.

Nordin halusi kiinnittää huomiota kuukautisiin liittyvään häpeään.

Postaus on hyvä testi: onko se a) huvittava, b) kantaaottava vai c) ällöttävä. Jos vastaus on c, kannattaa miettiä, miksi.

 

JA MITÄ SITÄ TEKISI

Puhu. Mitä enemmän naiset puhuvat kuukautisistaan, sitä normaalimmaksi suhtautuminen niihin muuttuu.

Lue. Menkoista kirjoittavat avoimesti ainakin Rosa Meriläinen ja Saara Särmä kirjassaan Anna mennä – opas hauskempaan elämään (S&S, 2016) sekä Caitlin Moran kirjoissaan Naisena olemisen taito (S&S 2012) ja Näin minusta tuli tyttö (S&S 2015).

Auta. Monien kehitysmaiden tyttöjen elämä on kuukautisten aikana vaikeaa. Syynä ovat ennakkoluulot ja puutteelliset hygieniaolot. Googlaamalla ’kuukautiset hyväntekeväisyys’ tai ’period charity’ löydät kohteita.

Osallistu. Kansainvälistä kuukautispäivää, Menstrual Hygiene Daytä, vietetään aina 28. toukokuuta. Päivän tempauksista löytyy tietoa hashtagilla #mhd.

Keskustele. Aktivisti Chella Quint on kehittänyt termin #periodpositive, jonka avulla voi edistää positiivista suhtautumista kuukautisiin sosiaalisessa mediassa. ”Jos kuulut niihin, joille tulevat kuukautiset, ne ovat merkki siitä, että kroppasi toimii. Siinä ei ole mitään hävettävää”, hän on sanonut.

Uuden tutkimuksen mukaan ”yksinäisyysgeenin” saaminen vanhemmilta ei kuitenkaan ole niin yleistä kuin on uskottu.

Yksinäisyys on merkittävä ongelma niin mielen kuin kehonkin terveydelle – ja se saattaa myös periytyä. Viime viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan geneettinen periytyvyys ei kuitenkaan ole niin yleistä kuin on uskottu.

Nature-sivuston Neuropsychopharmacology-julkaisussa yksinäisyyttä kuvataan vain jossakin määrin periytyväksi. Tutkimuksesta kirjoittaa myös Science of Us.

Tutkijat analysoivat yli 10 000 amerikkalaisen geenejä, ja kävi ilmi, että taipumus yksinäisyyteen on 14–27-prosenttisesti geneettinen. Aiemmissa tutkimuksissa tulokset ovat olleet 37–55 prosentin luokkaa.

Tulokseen päädyttiin, kun tutkittavilta kysyttiin kysymyksiä, jotka paljastivat, johtuiko yksinäisyys sittenkin elämäntilanteesta. Vain osa tunsi yksinäisyyttä riippumatta siitä, mitä heidän elämässään oli meneillään.

Kysymykset paljastivat, johtuiko yksinäisyys sittenkin elämäntilanteesta.

Yksinäisyyden tunteesta on voi olla myös hyötyä. Tutkijat vertaavat tunnetta kipuun, joka toimii varoitusmerkkinä keholle. Samalla tavalla yksinäisyyden kipeä tunne kertoo meille, että sosiaalisuutemme on uhattuna. Se saattaa motivoida vaikkapa soittamaan kaverille ja ehdottamaan näkemistä, ettei tunne pahene.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että yksinäisyydestä on vaikeaa päästä eroon – kenties lisätutkimuksista löytyy uusia ratkaisuja ongelmaan.

Onko tässä hyvää vai pahaa rasvaa? Mitä väliä? Joskus ajatukset ruuan rasvakoostumuksesta kannattaa säästää vaikkapa seuraavaan lomaan.

Tutkimuksissa stressin on todettu haittaavan niin yöunia, keskittymiskykyä kuin treenaamista. Stressi hiipii usein salakavalasti sekä sekoittaa kehomme ja mielemme. Uuden tutkimuksen mukaan se kumoaa jopa hyvien rasvojen mahdolliset hyödyt.

– Stressi muuttaa tapaa, jolla kehomme käsittelee ruokaa, Ohion valtionyliopiston psykiatrian ja psykologian professori Janice Kiecolt-Glaser kertoo Huffington Postille.

Hänen johtamansa tutkimus selvitti, miten stressi vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaamme.

Kun tutkimukseen osallistuneet naiset nauttivat stressaavan tilanteen jälkeen tuhdin aamiaisen, joka sisälsi hyviä rasvoja, heidän kehonsa poltti vähemmän kaloreita kuin normaalisti. Lisäksi heidän verestään löydettiin poikkeavia rasva-arvoja, ikään kuin he olisivat syöneet ateriallaan huonoja rasvoja.

Lue myös! Etkö tiedä, mistä stressisi johtuu? Todennäköisesti joistakin näistä arkisista asioista

Naisille tarjottavat aamiaiset sisälsivät noin 930 kaloria ja jokaisessa oli rasvaa 60 grammaa. Tämä vastaa melkein samankokoista ateriaa, joka syntyy Big Mac -hampurilaisesta ja keskikoon ranskalaisannoksesta.

Tutkimusaamupalat oli tehty eri tavoin: osa sai aterian, jonka valmistamiseen oli käytetty palmuöljyä. Toiset taas nauttivat aamupalan, jossa oli auringonkukkaöljyä. Palmuöljyssä on paljon tyydyttyneitä rasvahappoja, ja auringonkukkaöljyssä on puolestaan varsin runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Hyvien rasvojen terveyshyödyt jäivät tutkijoiden mukaan naisilta kokonaan kokematta, kun he kokivat stressiä aamiaista edeltävänä päivänä.  Heidän verikokeidensa tulokset näyttivät tuolloin yhtä huonoilta kuin verrokkiryhmän tulokset.

Tutkimus julkaistiin Molecular Psychiatry -tiedelehdessä. Sen tulokset vahvistavat paljon tutkitun käsityksen laihduttamisesta: stressillä on iso osa painonhallinnassa. Se voi pilata laihduttajan terveellisten ruokavalintojen vaikutukset.

– Stressi vaikeuttaa laihtumista, sanoo Kiecolt-Glaser.

”Stressi vaikeuttaa laihtumista.”

Runsaskalorinen ja -rasvainen ruokavaliokin aiheuttaa paljon ikäviä asioita, kuten ylipainoa ja syöpiä. Erityisen pahasta se on stressin aikana. Elimistö kuluttaa silloin vähemmän kaloreita monesta syystä, tutkimus osoittaa.

– Syömme liian helppoa ruokaa, nukumme huonosti ja olemme nälkäisempiä seuraavana päivänä. Ja kun stressaamme, liikumme todennäköisesti vähemmän kuin muulloin.

Tutkimuksen tulokset on kuitenkin syytä pitää mielessä seuraavan kerran, kun valitset ruokiasi ja koet olevasi pahasti stressaantunut. Hyviä rasvoja vai pahoja rasvoja? Kannattaako rasvakoostumuksella stressata kuormittunutta mieltä yhtään enempää? Rasvojen laadulla saattaakin olla vaikutusta loppupeleissä vain silloin, kun sinulla on tarpeeksi rento olotila.

Tiesitko? Kolme syytä, miksi stressi lihottaa – ”taustalla pitkiä, hermostuneita työpäiviä”

Yskittää. Paleltaa. Aivastuttaa. Kuulostaa siltä, että nyt tarvitaan tehokkaita keinoja flunssan nitistämiseen.

Joka syksy se alkaa piinata: flunssakausi! Mutta ennen kuin sisukas suomalainen kaatuu sängynpohjalle, kokeilee hän useampia keinoja taudin häätämiseen.

Me Naiset kysyi lukijoiltaan sekä verkkosivuilla että Facebookissa, että miten he taltuttavat tavallisen flunssansa. Osa pystyi kertomaan täydelliset vinkkinsä jo siihen, miten tauti pysyy kokonaan poissa. Toiset taas tietävät, miten ensimmäiset oireet taltutetaan ja flunssan kestoa lyhennetään.

Seksi, sauna ja inkivääri. Siinä on tehokolmikko, johon lukijamme luottavat, mutta vastauksissa ilmenee paljon muitakin kikkoja.

Seuraavan kerran, kun räkä alkaa vuotaa tai kurkku karhentua, kokeile näitä testattuja, lääkkeettömiä kotikonsteja:

Sinkkiä kehiin

1. ”Käytän sinkkikapseleita ympäri vuoden, eikä flunssa tule.” Punkero, 62

2. ”Otan heti imeskeltäviä sinkkitabletteja, kun flunssa tekee tuloaan. Ne lyhentävät flunssan kestoa.” Sirkku, 23

Lue myös! Porkkana-inkiväärikeitto ja muut ihanat inkiväärireseptit

Inkivääri taipuu moneksi

3. ”Lepo ja kuuma inkivääri-hunaja-sitruunajuoma. Inkiväärijuoman teon opin isältäni, ja se auttaa kipeään kurkkuun ja tukkoiseen oloon.” Pauliina, 34

4. ”Inkivääri-sitruunajuoma – kylmänä snapsina tai kuumana teenä – parantaa vastustuskykyä ja avaa nopeasti hengitystiet.” Ammu, 50

5. ”Juon päivittäin vihreätä teetä, johon laitan sitruunamehua, hunajaa ja inkiväärinpalasen. Vastustuskyky parantunut niin paljon, etten ole koskaan kipeä.” Annuli, 38

6. ”Juon paljon vettä, kylmänä ja kuumana. Välillä lisään hunajaa ja inkivääriä maun antajiksi.” Mervi, 32

7. ”Illalla toimii parhaiten inkivääri-hunaja-rommitee.” Janne, 25

8. ”Tuore inkivääri on paras. Raasteena ja survoksena sekä juomiin että ruokiin. Se poistaa myös tulehduksia ja kipuja.” Ginger, 44

Inkivääriä ja hunajaa teehen sekä vanttuut käteen. Jospa se tauti pian lähtisi. Kuva: Colourbox
Inkivääriä ja hunajaa teehen sekä vanttuut käteen. Jospa se tauti pian lähtisi. Kuva: Colourbox

Mummon mehu lievittää kipua

9. ”Nautin hunajalla ja sitruunalla maustettua mustaherukkamehua runsain määrin. Se auttaa tukkoisuuteen.” Maalainen, 62

10. ”Lämmitän mummon mustaherukkamehua ja nautin sitä lempikupistani. Saan samalla paljon C-vitamiinia ja kurkkukipu häipyy.” Marianne, 31

Suolavesi irrottaa limaa

11. ”Kurlaan kurkkuni suolavedellä useita kertoja päivässä. Laitan lasilliseen vettä noin ½ ruokalusikallista hienoa merisuolaan ja kurlaan. Tämä auttaa, eikä flunssa iske isommin päälle. Lisäksi se vähentää kurkun turvotusta, irrottaa limaa ja auttaa näin bakteereja poistumaan kurkusta.” Suolakeksi, 18

Hygienia haltuun

12. ”En koske mihinkään yleisten tilojen kahvoihin ja pintoihin. Oven avaan hanskalla, joskus jopa pipolla, ja vältän koskettamasta esimerkiksi kaupassa turhia tuotteita. Käsidesiä käytän ahkerasti aina, kun tulen kotiin.” Ninna, 30

13. ”En koske omaan nenään suuhun tai silmiin julkisilla paikoilla, jos en ole pessyt käsiäni.” Maija, 28

14. ”En käy apteekeissa, sillä siellä ovat kaikki sairastavat ja heidän pöpönsä.” Teemu, 32

15. ”Vaihdan hammasharjan ja kylpysienen sopivin väliajoin. Heti kun flunssa uhkaa tulla, vaihdan ne myös uusiin.” Milo, 29

16. ”Vältän paikkoja, joissa on paljon ihmisiä tungoksessa, kuten julkisia liikennevälineitä ja tapahtumia.” Terttu, 63

Tiesitkö? Tämän takia miesflunssa leviää niin helposti

Ai jai, nyt sattuu! Kuva: Colourbox
Ai jai, nyt sattuu! Kuva: Colourbox

Sipulia eri tavoin

17. ”Silppuan raakaa sipulia kuumaan maitoon ja juon sen.” Airi, 50

18. ”Laitan pään viereen yöksi halkaistut sipulit kuivattaman juoksevia flunssaeritteitä.” Ninoska, 33

19. ”Laitan yöksi sipulia sukkiin ja kuumavesipullon rintakehälle.” Anastasi, 38

20. ”Kun tunnen, että flunssa on tulossa, niin syön ensimmäiseksi raakoja valkosipulinkynsiä. Mitä nopeammin toimin, niin sitä pienempi on flunssan todennäköisyys. Valkosipulin kynnet ovat todella tehokkaita, ja olen estänyt niillä monet flunssat.” Heli, 27

”Laitan yöksi sipulia sukkiin ja kuumavesipullon rintakehälle.”

Apua saunasta

21. ”Kuuma suihku taikka sauna auttaa päästämään liman liikkeelle helpommin. Hengittäminenkin helpottuu sekä tukkoisuus häviää.” Sulo, 23

22. ”Käyn saunassa kaksi kertaa päivässä ja otan kunnon löylyt. Ne poistavat flunssani.” Pekka, 32

Runsaasti vitamiineja

23. ”Otan tuplat C-vitamiinia. Se ei varastoidu elimistöön, koska on vesiliukoinen.” Katjuska, 23

24. ”Käytän paljon paprikaa. Etenkin makeita suippopaprikoita. En ole sairastanut flunssia lainkaan. Paprika sisältää paljon C-vitamiinia.” Aija

25. ”Kotoa peritty flunssantainnuttaja on perinteinen auringonhattu-uute. Yleensä otan runsaasti myös sinkkiä ja C-vitamiinia.” Hellu, 32

26. ”Kaikki hehkuttavat aina C- ja D-vitamiinia. Minä otan flunssan alkaessa paljon B-vitamiinia, ja päivässä olo paranee.” Eija, 26

27. ”Suomalaisille neuvotaan aivan liian pieniä D-vitamiinimääriä. Otan flunssakautena D:tä purkista reilulla kädellä. Eipähän ole tullut viiteen vuoteen lenssua.” Heli, 32

Lue myös! Lääkäri: Sinkki auttaa flunssaan vain, jos imeskelee kymmeniä tabletteja päivässä

Lämmintä päälle

28. ”Kietoudun lämpimän viltin sisään toipumaan ja keräämään voimia.” Matleena, 46

29. ”Jalat eivät saa kylmettyä.  Villasukat ovatkin jalassa päivittäin syyskuusta lähtien.” Sanski, 34

30. ”Kaikkein paras olisi, jos laittaisi heti syksyllä pipon päähän ja pitäisi sitä aina ulkona. Jos kuitenkin flunssa tulee, käytän tiikeribalsamia ja juon lämmintä viinimarjamehua.” Pipokas, 48

Lähteekö nuha niistämällä? Kuva: Colourbox
Lähteekö nuha niistämällä? Kuva: Colourbox

Viileitä keinoja

31. ”Kun nukkuu ikkuna auki, tulee raikas olo ja on parempi hengittää.” Jussi, 36

32. ”Käyn marraskuusta huhtikuulle avannossa.” Anna, 26

Helliviä höyrykylpyjä

33. ”Höyryn hengittäminen auttaa tukkoisuuteen ja avaa taatusti kaikki röörit. Sekoitan kiehuvaan veteen Vicks-voidetta tai kurkkupastilleja. Pyyhkeen avulla saan höyryn pysymään aisoissa.” Niini, 25

34. ”Kiehautan vettä isoon astiaan ja otan höyrykylpyjä laittamalla pään sen ylle.” Raija, 53

”Kiehautan vettä isoon astiaan ja otan höyrykylpyjä laittamalla pään sen ylle.”

Sarvikuono kaveriksi

35. ”Sarvikuono on ehdoton. Eli huuhtelen poskiontelot nenäkannulla, yleensä jo paljon ennen flunssan tuloa ja flunssassa joka päivä.” Tiiu, 28

Hyvää ruokaa ja juomaa

36. ”Jos minulla tai avopuolisolla on flunssa, kokkaan normaalia tulisempaa, usein meksikolaistyyppistä ruokaa. Kun nenä on tukossa, niin ei maista juuri mitään, jolloin tulisempi ruoka maistuu edes joltain. Tulinen ruoka laittaa myös veren kiertämään ja saattaa jopa kuumottaa, eli sitten sitä hikoilee taudin pois.” Sontsa, 26

37. ”Kun havaitsen ensimmäiset flunssan oireet, keitän kattilallisen pakuriteetä ja juon sitä pitkin päivää.” Tuuli, 48

38. ”Tumma suklaa, mielellään raakasuklaa, rentouttaa ja samaan aikaan piristää. Siinä on hyvää tekeviä antioksidantteja, ja kenellepä pari palaa laatusuklaata ei maistuisi. Sitten täytyy olla todella kipeä, jos ei maistu.” Kata, 33

39. ”Yskään auttaa lusikallinen hunajaa nautittuna aamuin illoin.” Mimmi, 33

40. ”Syön runsaasti hedelmiä ja vihanneksia muutenkin, mutta lisään niiden käyttöä oireiden alkaessa. Eipähän tarvitse syödä vitamiineja purkista.” Kirsi, 39

Suosittelemme! Tämä yksinkertainen kikka toimii: ei flunssaa yli kymmeneen vuoteen

41. ”Käytän ruuassa paljon yrttejä, kuten salviaa ja rosmariinia. Ne tappavat bakteereja.” Senna, 45

42. ”Kurlaan kurkkuni vodkalla tai rommilla. Joskus saatan nielaista vähän sitä. Puhdas alkoholi tappaa bakteereja. Nautinnon kautta otan rommitotin, joka toimii flunssan alkuvaiheessa.” Mikko, 39

43. ”Syön joka päivä marjoja vähintään 200 grammaa. Kun olo tulee tukkoiseksi ja nuha yrittää iskeä, lisään marjojen syöntiä yhteensä 500 gramman päiväannokseen. Enpä ole kymmeniin vuosiin sairastanut.” Anneli, 54

Ulkoilua lasten tapaan

44. ”Flunssa säikytetään pois liikkumalla syksyllä paljon ulkona, mieluiten avokengissä niin kauan kuin tarkenee.” Tulppaani, 32

45. ”Lapset ovat opettaneet, että pieni flunssa ei haittaa menoa. Vasta kuume on syy jäädä huilaamaan. Ottakaamme oppia lapsilta; nenäliina taskuun ja ulos raittiiseen ilmaan ihmettelemään maailmaa. Ulkoilu parantaa oloa paremmin kuin mikään muu.” Äiree, 24

Kivoja asioita ympärille ja flunssa häipyy, eikö? Kuva: Shutterbox
Kivoja asioita ympärille ja flunssa häipyy, eikö? Kuva: Shutterbox

Lepoa ja seksiä

46. ”Ulkoilen ja nukun riittävästi, eli en väsytä itseäni enkä päästä kehoani stressitilaan.” Minttu, 23

47. ”Teen mukavaksi oloni pehmein vaattein ja lepään niin paljon kuin mahdollista, hyvin tuuletetussa huoneessa.” Ruusunen, 51

48. ”Stressin välttäminen on paras terveen olon varmistaja.” Sanna, 28

49. ”Suosikkikirjat ja -leffat antavat muuta ajateltavaa sairauden keskelle. Toisaalta, sairaana ei tarvitsekaan ajatella mitään, joten leffat tyhjentävät pään kivasti ja voi vain lojua sohvalla katsellen hömppää. Sairaus paranee siinä ohessa.” Sady, 38

50. ”Harrastan seksiä riittävän usein ja huolehdin muutenkin ihmissuhteistani. Ne pitävät mielen virkeänä, erittävät hyviä hormoneja ja pysyn kunnossa. Uskon, että siinä on riittävästi syitä, että en ole sairastanut räkätautia yli kymmeneen vuoteen.” Antsa, 35

Ilmianna omasi!

Puuttuuko listasta joku keino, jota sinä käytät flunssan häätämiseen?
Kirjoita oma tehovinkkisi alla olevassa kommentointikentässä.

Vierailija

Kun olo tuntuu flunssaiselta, laita sankkoon niin tulista vettä kuin hanasta saa ja upota siihen jalkasi pohkeita myöten.
Kun jalat ovat tottuneet tuliseen veteen, alkaa tautinen olotila tulla hikoiluna kehosta ulos. Tepsii joka kerta. Kannattaa tehdä heti kylmettymisoireiden ilmestyttyä.