Maratoonarille vai sunnuntailenkkeilijälle? Testasimme juoksukengät

Kuvat Panu Pälviä
1. Puma Faas 500v2, 120 €.
2. Li-Ning -juoksukengät, 79,95 €.
3. Karhu Flow 3 trainer fulcrum, 139 €.
4. Asics 1993 gel-kayano 19, 219 €.
5. Puma Mobium elite, 130 €.
6. Adidas Snova glide 5, 135 €.
7. Adidas Energy boost, 150 €.

Laitoimme kevään juoksukengät liikunnanohjaajien tiukkaan testiin. Löydä oma parisi!

Kaupunkijuoksuun

1. Puma Faas 500v2, 120 €.

Miltä tuntui? Mahtavan erilaiselta! Erittäin kevyt kenkä, joka sai askeleen kantapäältä päkiäpainotteiseksi. Juoksu on ponnekasta ja rullaavaa. Kengässä tarpeeksi tilaa leveälle ja matalalle jalalle. Läppä pysyy paikoillaan. Pohja on hieman liukas. Normaalisti askeltavalle, koska kengässä ei ole tukia. Kantapää muotoutuu käytössä jalkaan sopivaksi.

Kenelle? Kaupungissa lenkkeilevälle aktiivijuoksijalle.

Arvosana? 4/5

Kapealestiselle kävelyyn

2. Li-Ning -juoksukengät, 79,95 €.

Miltä tuntui? Kevyt ja kapealestinen kenkä, joka on täysvaimennettu. Pohja on taipuisa, mikä sopii pehmeälle ja kovalle alustalle. Jalka pitää tunkea kenkään, sillä suuaukko on kankea. Kengän varsi ei nouse tarpeeksi korkealle, minkä vuoksi nilkka ei saa tarpeeksi tukea. Kengistä kuuluu pientä narskuntaa. Pohja on taipuisa, mutta muuten kenkä on jäykkä.

Kenelle? Kävelijälle, joka ottaa spurtteja.

Arvosana? 3/5

Pehmeille reiteille

3. Karhu Flow 3 trainer fulcrum, 139 €.

Miltä tuntui? Todella kevyeltä. Lesti on leveä, muttei hölskyvä, koska kenkä on tuettu akillesjänteen molemmin puolin pienillä tyynyillä. Pohjan pyöreähkö muoto saa askeleen rullaamaan. Vain pehmeälle alustalle, koska kenkä ei ole vaimennettu. Akillesjänteen molemmilla puolilla olevat tyynyt tuntuivat aluksi hassuilta, mutta niihin tottui.

Kenelle? Lenkkeilijälle, joka ei kaipaa vaimennuksia.

Arvosana? 3½/5

Pehmentää askeleen asfaltilla

4. Asics 1993 gel-kayano 19, 219 €.

Miltä tuntui? Ultrakevyt ja napakka kenkä. Kapealle jalalle erinomaisesti soveltuva malli. Pronaatiotuki ohjaa juoksua neutraaliin askel­linjaan. Erittäin hyvin vaimennettu kannasta ja päkiästä. Juoksu on pehmeän tuntuista jopa asvaltilla.

Kenelle? Kapealestiselle maratoonarille, joka tarvitsee pronaatiotuen.

Arvosana? 5/5

Leveälestiselle lenkkeilijälle

5. Puma Mobium elite, 130 €.

Miltä tuntui? Tossujen pohja joustaa mainiosti, ja kantapäissä on tehokas iskunvaimennus. Leveän lestin ansiosta varpailla on riittävästi tilaa. Juoksu rullaa ja kengät tukevat juuri sopivasti. Verkkokangas huolehtii jalkojen tuuletuksesta myös helteillä. Kenkä jäljittelee jalan luonnollista joustoa. Pohjan ansiosta askel laskeutuu jalka­terän keskiosalle kantapäiden sijaan.

Kenelle? Kaikille juoksijoille, etenkin leveälestisille.

Arvosana? 4/5

Hyvät vaimennukset

6. Adidas Snova glide 5, 135 €.

Miltä tuntui? Erittäin mukava ja hyvin istuva malli. Kenkä muotoutuu nopeasti oman jalan muotoon. Hyvät vaimennukset kannassa ja päkiässä. Juoksu rullaa pehmeästi myös asvaltilla. Neutraali askellus. Vasemman kengän pohjaan on mahdollista upottaa laite, joka mittaa matkan ja keskivauhdin.

Kenelle? Kapealestiselle, joka tarvitsee hyvän vaimennuksen.

Arvosana? 5/5

Melkein kuin lentäisi

7. Adidas Energy boost, 150 €.

Miltä tuntui? Näissä kaupunkijuoksijan kaunottarissa iskunvaimennus toimii kantapäistä varpaisiin. Kevyt ja joustava tossu istuu kuin valettu. Hengittävä päällikangas joustaa jalan mukaan. Juoksu rullaa pehmeästi ja kimmoisasti. Myötätuulessa tuntuu kuin lentäisi.

Kenelle? Sunnuntailenkkeilijöistä maratoonareille.

Arvosana? 5/5

Juoksukenkiä testasivat Vierumäen urheiluopiston liikunnanohjaat ja toimittaja Kirsi-Marja Kauppala. Tiedustelut: Adidas Finland Oy 030 647 7030. Asics/Oy Patrol Ab 0207 524 500. Karhu (03) 872 410. Li-Ning/L-Fashion Group Oy/PR  044 722 3482. Puma Finland Oy 020 198 5355. Testi on julkaisu MeNaiset SPORTIN numerossa 3/2013.

5 x onnelliset jalat

• Käy askelanalyysissä. Kun tiedät askeltyyppisi, oikeanlainen kenkä on helppo valita. 

• Kengän istuvuus ratkaisee. Kantapään pitää pysyä paikoillaan, eikä sivuille saa jäädä runsaasti tyhjää tilaa. 

• Paino ja juoksualusta vaikuttavat valintaan. Mitä painavampi ihminen ja mitä kovempi juoksualusta, sitä vaimennetumpi kenkä kannattaa valita.

• Tilaa varpaille. Varpaan ja kengän kärjen väliin kannattaa jättää 0,5–1 senttiä tilaa, koska jalka turpoaa juoksun aikana. Maratoonari voi jättää jopa kaksi senttiä. 

• Vaihtele kahta eri lenkkaria. Käytä keveitä lyhyillä lenkeillä ja tuettuja pitkillä lenkeillä, jotta lihakset pääsevät monipuolisesti töihin.Asiantuntijana Helsingin Mikonkadun Intersportin juoksukenkäekspertti Jeremias Ketro
.

Kommentit (2)
Vierailija

Vivobarefoot Evot on minulla, enkä suostu enää talsimaan pullamössössä. Oli kolmet lenkkarit alla ja kaikki ne yrittivät ohjata askelta niin, että oli koko ajan polvet tai nilkat rikki. Vaihdoin paljasjalkakenkiin ja rikki oli ainoastaan lihakset (pohkeet). Tietty jos paikat on pakko hajottaa tamppaamalla kantapäälle niin siitä sitten vaan. Toki paljasjalkakengilläkin kannattaa aloittaa varovasti, etteivät marssimurtumat yms. jalkojen käyttämättömyydestä/kehittymättömyydestä syntyvät vaivat pääse haittaamaan. Mutta tällaista vaihtoehtoa kyllä suosin.

Voiko joogan avulla kasvaa pituutta?

Jos kaipaat muutamaa lisäsenttiä, ryhdy joogiksi.

Moni hehkuttaa joogan auttavan yhteen sun toiseen asiaan, mutta että pituuteenkin! Näin kuitenkin näyttäisi olevan. Syy piilee siinä, että jooga rentouttaa selkärankaa ja parantaa ryhtiä.

Useat joogan taivutukset ja asennot eli asanat edellyttävät selkärangalta joustavuutta ja rentoutumista.  Myös lajiin olennaisesti kuuluva syvään hengittäminen rentouttaa lysyssä olevaa selkärankaa, ja vähitellen se suorenee. Samalla ryhti paranee, ja istuma-asentokin muuttuu ryhdikkääksi. Olkapäät ovat istuessa oikeaoppisesti takana. Harjoittelun myötä hallitset myös kehosi hyvin ja kannat itsesi paremmin, jolloin saat pituutta muutaman lisäsentin.

Joogaamista voi harrastaa melkein missä vain: aamuisin  tai vaikka saunassa. Tunnetusti jooga myös voi parantaa seksielämää ja on ylipainoisillekin loistava laji.

Ei muuta kuin jumppamatto esille ja aurinkotervehdykseen!

Miten tsempata rankka treeni loppuun asti? Kuntovalmentajat kertovat

Jokainen tietää sen tunteen, kun tekisi mieli jättää leikki kesken jumppatunnilla. Eihän tätä jaksa loppuun asti!

Luovuttaakaan ei tietysti haluaisi, vaikka jalat tärisevät, oksettaa ja päässä huimaa. Hiki tippuu otsalta ja olo on yksiselitteinen: enää ei jaksa. Mitä itselleen voi siinä tilanteessa sanoa?

Kuntoilun ammattilaiset kertovat, miten he tsemppaavat itseään.

 ”Kipu on vain väliaikaista”

–Toistelen itselleni miten kipu ja epämukavuus ovat vain väliaikaisia tunteita. Hoen, että oloni on parempi, jos jaksan, enkä luovuta, sanoo Holly Perkins, Women's Strength Nation –kuntoyhdistyksen perustaja

“Keskity, anna mennä, taistele, jaksa, hengitä, pysy pystyssä”

–Kun juoksen, minulla on usein vaikeaa. Sanon itselleni yksinkertaisia asioita, ja toistan niitä uudestaan ja uudestaan. Lisään vielä aina itselleni, että ”sinä pystyt tähän”, kertoo Kourtney A. Thomas, kuntopalveluita tarjoavan Lagniappe Fitnessin omistaja.

”Se, miten suoriudut nyt, kertoo miten suoriudut elämässä”

–Aina kun haluan lopettaa ennen aikojani, sanon itselleni, että tämä kertoo siitä, miten suoriudun elämäni muillakin osa-alueilla. En halua totutella luovuttamiseen, sanoo kuntovalmentaja Mike Donavanik.

”Taistelenko vai tulenko toisena päivänä uudelleen?”

–Niin hölmöltä kuin se kuulostaakin, se on ensimmäinen ajatukseni kun treenatessa on vaikeaa. Jos päätän jatkaa ja taistella ja keskityn yhteen liikkeeseen kerrallaan, neuvoo urheilupsykologi Mike. T. Nelson.

 “On ihan okei kävellä, jos juoksee ensin kolme kilometriä”

–10 kilometrin juoksu tuntuu todella pitkältä, ellei matkan varrelle mieti etappeja. Sanon itselleni usein, että voin ihan hyvin kävellä kolmen kilometrin välein. Näin 26 kilometriäkin taittuu, kun ajattelee sen olevan yhdeksän kolmen kilometrin juoksua. Salilla menen rauhalliseen paikkaan istumaan, suljen silmäni ja kuvittelen seuraavan liikkeen päässäni. Tsemppaan näin itseäni ja se auttaa, kehottaa urheilupsykologi Janet Hamilton.

“En herännyt aikaisin aamulla luovuttaakseni”

–Ajattelen aina kolmea asiaa. Sitä, etten herännyt aikaisin aamulla vain luovuttaakseni, joten nyt minun on parasta ottaa tästä kaikki irti. Toiseksi ajattelen, että maailmassa on aina heitä, jotka antavat kaikkensa joten minunkin täytyy. Kolmanneksi ajattelen treenin jälkeistä tunnetta. Kysyn itseltäni, että onko minua koskaan kaduttanut, että tein treenin loppuun? toteaa urheilupsykologi Marta Montenegro.

Juoksulehti valitsi kanteensa pluskokoisen mallin – lukijat innoissaan

Women's Running -lehden uusimman numeron kannessa poseeraa XL-malli Erika Schenk.

Juokseminen ei katso kokoa. Myös yhdysvaltalainen juoksulehti Women's Running puhuu tämän puolesta. Lehden elokuun numeron kannessa juoksee nimittäin pluskokoinen malli Erika Schenk, 18.

Schenkin esiintyminen lehden kannessa on herättänyt myönteistä hehkutusta sosiaalisessa mediassa. Malli kertoo olevansa hämmentynyt saamastaan huomiosta.

– Perheeni on hyvin ylpeä minusta, Schenk sanoo People-lehdelle.

Women’s Running -lehden päätoimittaja Jessica Seborin mukaan Schenk valikoitui kansimalliksi, koska yksi lehden artikkeleista käsittelee urheiluvaatemerkkejä, jotka tekevät mallistoja myös pluskokoisille.

– Stereotyyppisesti juoksijoiden ajatellaan olevan laihoja, mutta heitä on kaiken muotoisia ja kokoisia. Meille oli tärkeää juhlistaa sitä.

Lehden lukijat ovat Erikan kansikuvasta innoissaan.  Womens’ Running on onnistunut tavoitteessaan.

– Halusimme, että kuka tahansa lukijoistamme voisi ajatella näkevänsä itsensä lehtemme kannessa.

Myös pluskokoinen britti, Julie Creffield, rikkoi viime kesänä juoksijoiden vartaloon liittyviä stereotypioita. Creffield juoksi maratonin, vaikka hän on kokoa 44.

Tämä välitunneilta tuttu laji polttaa tutkitusti eniten kaloreita

Jo 10 minuutin treeni on tehokas kuin mikä.

Tätä lajia varten ei tarvitse tehdä suuria hankintoja, eikä väline vie pahemmin tilaakaan. Kyseessä on nimittäin vanha tuttu laji alakoulun välitunneilta: hyppynarulla hyppiminen.

Louisianan Kinesiologisen (lihaksia tutkivan) yliopiston uusissa tutkimuksissa on todettu, että hyppynarulla hyppiminen on äärimmäisen tehokas tapa urheilla.

– 10 minuutin hyppely hyppynarulla on todella kova aerobinen urheilusuoritus, professori Neil Johannsen sanoo.

Hyppynarun salaisuus on siinä, että hyppiessä koko kehon lihakset joutuvat intensiivisesti töihin. Hypyn aikana joutuu ponnistamaan maasta koko kehonsa painon verran.

Esimerkiksi reippaalla kävelylenkilläkin käyttää vain muutamia lihaksia, vaikka lenkki olisikin tehokas.

– Hyppiessä sen sijaan joutuu käyttämään käsiä, tasapainolihaksia, jalkalihaksia ja sydän pääsee myös kunnolla töihin, Johannsen selittää.

Katso vinkki toimivaan treeniin vaikkapa tästä.