Maratoonarille vai sunnuntailenkkeilijälle? Testasimme juoksukengät

Kuvat Panu Pälviä
1. Puma Faas 500v2, 120 €.
2. Li-Ning -juoksukengät, 79,95 €.
3. Karhu Flow 3 trainer fulcrum, 139 €.
4. Asics 1993 gel-kayano 19, 219 €.
5. Puma Mobium elite, 130 €.
6. Adidas Snova glide 5, 135 €.
7. Adidas Energy boost, 150 €.

Laitoimme kevään juoksukengät liikunnanohjaajien tiukkaan testiin. Löydä oma parisi!

Kaupunkijuoksuun

1. Puma Faas 500v2, 120 €.

Miltä tuntui? Mahtavan erilaiselta! Erittäin kevyt kenkä, joka sai askeleen kantapäältä päkiäpainotteiseksi. Juoksu on ponnekasta ja rullaavaa. Kengässä tarpeeksi tilaa leveälle ja matalalle jalalle. Läppä pysyy paikoillaan. Pohja on hieman liukas. Normaalisti askeltavalle, koska kengässä ei ole tukia. Kantapää muotoutuu käytössä jalkaan sopivaksi.

Kenelle? Kaupungissa lenkkeilevälle aktiivijuoksijalle.

Arvosana? 4/5

Kapealestiselle kävelyyn

2. Li-Ning -juoksukengät, 79,95 €.

Miltä tuntui? Kevyt ja kapealestinen kenkä, joka on täysvaimennettu. Pohja on taipuisa, mikä sopii pehmeälle ja kovalle alustalle. Jalka pitää tunkea kenkään, sillä suuaukko on kankea. Kengän varsi ei nouse tarpeeksi korkealle, minkä vuoksi nilkka ei saa tarpeeksi tukea. Kengistä kuuluu pientä narskuntaa. Pohja on taipuisa, mutta muuten kenkä on jäykkä.

Kenelle? Kävelijälle, joka ottaa spurtteja.

Arvosana? 3/5

Pehmeille reiteille

3. Karhu Flow 3 trainer fulcrum, 139 €.

Miltä tuntui? Todella kevyeltä. Lesti on leveä, muttei hölskyvä, koska kenkä on tuettu akillesjänteen molemmin puolin pienillä tyynyillä. Pohjan pyöreähkö muoto saa askeleen rullaamaan. Vain pehmeälle alustalle, koska kenkä ei ole vaimennettu. Akillesjänteen molemmilla puolilla olevat tyynyt tuntuivat aluksi hassuilta, mutta niihin tottui.

Kenelle? Lenkkeilijälle, joka ei kaipaa vaimennuksia.

Arvosana? 3½/5

Pehmentää askeleen asfaltilla

4. Asics 1993 gel-kayano 19, 219 €.

Miltä tuntui? Ultrakevyt ja napakka kenkä. Kapealle jalalle erinomaisesti soveltuva malli. Pronaatiotuki ohjaa juoksua neutraaliin askel­linjaan. Erittäin hyvin vaimennettu kannasta ja päkiästä. Juoksu on pehmeän tuntuista jopa asvaltilla.

Kenelle? Kapealestiselle maratoonarille, joka tarvitsee pronaatiotuen.

Arvosana? 5/5

Leveälestiselle lenkkeilijälle

5. Puma Mobium elite, 130 €.

Miltä tuntui? Tossujen pohja joustaa mainiosti, ja kantapäissä on tehokas iskunvaimennus. Leveän lestin ansiosta varpailla on riittävästi tilaa. Juoksu rullaa ja kengät tukevat juuri sopivasti. Verkkokangas huolehtii jalkojen tuuletuksesta myös helteillä. Kenkä jäljittelee jalan luonnollista joustoa. Pohjan ansiosta askel laskeutuu jalka­terän keskiosalle kantapäiden sijaan.

Kenelle? Kaikille juoksijoille, etenkin leveälestisille.

Arvosana? 4/5

Hyvät vaimennukset

6. Adidas Snova glide 5, 135 €.

Miltä tuntui? Erittäin mukava ja hyvin istuva malli. Kenkä muotoutuu nopeasti oman jalan muotoon. Hyvät vaimennukset kannassa ja päkiässä. Juoksu rullaa pehmeästi myös asvaltilla. Neutraali askellus. Vasemman kengän pohjaan on mahdollista upottaa laite, joka mittaa matkan ja keskivauhdin.

Kenelle? Kapealestiselle, joka tarvitsee hyvän vaimennuksen.

Arvosana? 5/5

Melkein kuin lentäisi

7. Adidas Energy boost, 150 €.

Miltä tuntui? Näissä kaupunkijuoksijan kaunottarissa iskunvaimennus toimii kantapäistä varpaisiin. Kevyt ja joustava tossu istuu kuin valettu. Hengittävä päällikangas joustaa jalan mukaan. Juoksu rullaa pehmeästi ja kimmoisasti. Myötätuulessa tuntuu kuin lentäisi.

Kenelle? Sunnuntailenkkeilijöistä maratoonareille.

Arvosana? 5/5

Juoksukenkiä testasivat Vierumäen urheiluopiston liikunnanohjaat ja toimittaja Kirsi-Marja Kauppala. Tiedustelut: Adidas Finland Oy 030 647 7030. Asics/Oy Patrol Ab 0207 524 500. Karhu (03) 872 410. Li-Ning/L-Fashion Group Oy/PR  044 722 3482. Puma Finland Oy 020 198 5355. Testi on julkaisu MeNaiset SPORTIN numerossa 3/2013.

5 x onnelliset jalat

• Käy askelanalyysissä. Kun tiedät askeltyyppisi, oikeanlainen kenkä on helppo valita. 

• Kengän istuvuus ratkaisee. Kantapään pitää pysyä paikoillaan, eikä sivuille saa jäädä runsaasti tyhjää tilaa. 

• Paino ja juoksualusta vaikuttavat valintaan. Mitä painavampi ihminen ja mitä kovempi juoksualusta, sitä vaimennetumpi kenkä kannattaa valita.

• Tilaa varpaille. Varpaan ja kengän kärjen väliin kannattaa jättää 0,5–1 senttiä tilaa, koska jalka turpoaa juoksun aikana. Maratoonari voi jättää jopa kaksi senttiä. 

• Vaihtele kahta eri lenkkaria. Käytä keveitä lyhyillä lenkeillä ja tuettuja pitkillä lenkeillä, jotta lihakset pääsevät monipuolisesti töihin.Asiantuntijana Helsingin Mikonkadun Intersportin juoksukenkäekspertti Jeremias Ketro
.

Kommentit (2)
Vierailija
Viesti

Vivobarefoot Evot on minulla, enkä suostu enää talsimaan pullamössössä. Oli kolmet lenkkarit alla ja kaikki ne yrittivät ohjata askelta niin, että oli koko ajan polvet tai nilkat rikki. Vaihdoin paljasjalkakenkiin ja rikki oli ainoastaan lihakset (pohkeet). Tietty jos paikat on pakko hajottaa tamppaamalla kantapäälle niin siitä sitten vaan. Toki paljasjalkakengilläkin kannattaa aloittaa varovasti, etteivät marssimurtumat yms. jalkojen käyttämättömyydestä/kehittymättömyydestä syntyvät vaivat pääse haittaamaan. Mutta tällaista vaihtoehtoa kyllä suosin.

Laihduttajat huomio! Tämä yksinkertainen vinkki nopeuttaa painonpudotusta tutkitusti

Muista yksi asia ennen jokaista pääateriaa, ja kilot alkavat karista.

Uuden brittitutkimuksen mukaan puoli litraa vettä ennen jokaista ateriaa saattaa auttaa ylipainoisia pudottamaan painoaan.

Mihin väite perustuu? No tällaiseen tutkimusasetelmaan:

Birminghamin yliopiston tutkijat tarkkailivat 84:n ylipainoiseksi luokiteltavan ihmisen painon kehitystä 12 viikon ajan. Tutkittaville annettiin aluksi lyhyt ohjeistus terveellisistä elämäntavoista.

Noin puolia tutkittavista pyydettiin juomaan puoli litraa vettä ennen aamiaista, lounasta ja päivällistä. Toista puolikasta pyydettiin kuvittelemaan ennen aterioita, että heidän vatsansa on täynnä.

Vettäryypiskelevien ryhmässä tutkittavat pudottivat painoaan kolmen kuukauden aikana keskimäärin 4,3 kiloa. Verrokkiryhmäläisten kiloista karisi tuona aikana keskimäärin vain 0,8 kiloa.

Ero on siis huomattava!

– Kun vedenjuonti yhdistetään neuvoihin sopivasta määrästä liikuntaa ja terveellisistä ruokailutavoista, se näyttää avittavan ihmisiä ylimääräiseen painonpudotukseen – kohtuullisella ja terveellisellä tasolla. Näiden asioiden liittäminen kiireiseen arkeen ei ole liian työlästä, kertoo lääketieteentutkija Helen Parretti.

Jos siis mielit kesäkiloista eroon hieman vikkelämmin, älä skippaa tehokasta nesteytystä.

Lähde: Independent

Tällä palaa rasva: tabata on neljän minuutin helppo tehotreeni

Päivän treenit hoidettu neljässä minuutissa? Kyllä kiitos!

Ajanpuute ei aina käy tekosyyksi liikkumattomuuteen. Tabata-harjoituksen ehtii tehdä aina, koska koko treeni yhteensä neljä minuuttia. Kaiken lisäksi se on huipputehokas!

Tabata on aerobinen intervalliharjoitus, joka kehitettiin alun perin 1970-luvulla Japanin olympiajoukkuetta varten. Setti on niin rankka, että se tuntuukin olympiatason huhkimiselta. Tiedät tehneesi tabata-treenin oikein, kun olo on neljän minuutin jälkeen puolikuollut.

Shape-lehden mukaan neljän minuutin tabata voi parantaa aerobista kestävyyttä ja maksimaalista hapenottokykyä, tehostaa aineenvaihduntaa ja auttaa polttamaan enemmän rasvaa kuin vaikka perinteinen tunnin matalasykkeinen aerobinen treeni.

Näin tabata toimi

Tabata-treeniin voi valita minkä tahansa aerobisen lajin, kuten juoksun, kuntopyöräilyn, uimisen, hyppynarulla hyppimisen tai vaikka jännehypyt. Paina menemään niin lujaa kuin ikinä pystyt 20 sekunnin ajan, ja lepää sitten 10 sekuntia. Toista tämä puolen minuutin kokonaisuus 8 kertaa, ja olet valmis.

"Niin lujaa kuin pystyt" tarkoittaa todella sitä, että teet intervallit sadan prosentin teholla yhtään säästelemättä. Jaksamista voi helpottaa, kun valitset itsellesi kannustavan mantran, jota toistelet mielessäsi intervallin ajan.

Tabatalla voi korvata kiireessä pitkän treenin, tai sitten lisätä sen ylimääräisenä rasvanpolttajana muun liikunnan sekaan kerran tai kahdesti viikossa. Mutta: Kuten kaiken hyvin kuormittavan liikunnan kanssa, myös tabatan kanssa kannattaa käyttää maalaisjärkeä. Jos olet vasta aloittamassa liikunnan harrastamista tai jatkamassa sitä pitkän tauon jälkeen, rankka intervalliharjoittelu kannattaa jättää siihen, kun peruskunto on jo hyvä.

P.S. Ja miten Tabata sitten eroaa hiit-hittilajista? Tabatassa treeniaika on lyhyempi, lepo- ja treenijaksot vaihtuvat tiiviimmin ja syke nousee korkeammalle.

Lähde: Shape

 

 

Treenaatko aamuisin? Näin saat siitä eniten irti

Ylös vain ja lenkille!

Näillä vinkeillä et voi epäonnistua, vaan askel kantaa kevyesti lenkille tai salille aamukuudeltakin.

Nuku tarpeeksi hyvin

Liikunta on tärkeää, mutta niin on myös lepo ja uni. Harva voi valvoa puoleen yöhön ja olla silti virkeänä lenkillä 05:30.

Syö kunnolla

Vaikka nousisit jumpalle todella aikaisin eikä nälkä vielä kurnisi vatsassa, syö silti ennen aamutreenejä. Syö edes vähän: jo banaani tai leipäkin riittää. Jos et syö, ei kehollasi ole polttoainetta, jota polttaa treenin aikana.  

Juo vettä

Aamiaisen lisäksi aamutreenaaja tarvitsee nestettä. Älä kuitenkaan liioittele ja juo paria litraa vettä juuri ennen kuin lähdet salille, vaan juo lasillinen tai kaksi samalla kun syöt.

Valmistaudu

Laita treenivaatteet sukkineen ja kenkineen valmiiksi esille jo illalla. Näin aamusi sujuu helposti ja herätessäsi päätös lähteä aamujumppaan ei tunnu niin raskaalta.

Suunnittele

Jos et ole aamuihminen, mutta haluat silti treenata ennen töitä, suunnittele treenisi mahdollisimman mielenkiintoiseksi. Jos rakastat pyöräilyä tai käsitreeniä salilla, on aamu sopiva aika tehdä lempitreenisi: näin heräät varmasti etkä jää sänkyyn loikoilemaan.

Lämmittele

Koska olet juuri herännyt, on erityisen tärkeää lämmitellä keho kunnolla ennen treeniä. Lämmittelyn aikana veri lähtee kiertämään paremmin ja heräät unenpöpperöstäsi.

5 virhettä, jotka jokainen aloitteleva juoksija tekee

Lenkkiharrastus saattaa kosahtaa nopeasti, jos otat nämä mokat mukaan pururadalle.

Moka 1: Aloitat liian nopeasti.

Maltti on juoksussa valttia. Omia voimiaan ei kannata kuluttaa loppuun heti ensiaskeleiden kohdalla. Lataa puhelimeesi juoksutahtia mittaava sovellus (esimerkiksi RunKeeper, joka on saatavilla iPhonelle ja Android-puhelimille). Aloita maltillisesti ja lisää juoksutehokkuutta lenkin loppupäätä kohden. Kun et aloita lenkkiäsi ihan täysillä, nautit siitä enemmän ja todennäköisesti myös kehityt nopeammin.

Moka 2: Käytät vääränlaisia kenkiä.

Pelkkä rakoilta välttyminen ei tarkoita, että vetelet menemään oikeilla popoilla. Kengät ovat usein juoksijan nilkkojen, lonkkien ja jopa olkapäiden ”hiljainen tappaja”. Vääränlaiset tossut saattavat tehdä siis tuhojaan, vaikka siltä ei ihan heti tuntuisikaan. Kenkäkaupoilla kannattaa luottaa asiantuntijoihin. Pyydä liikkeen henkilökuntaa avuksi ja kuuntele heidän neuvojaan.

Moka 3: Asetat liian kovia tavoitteita.

Älä vertaa itseäsi kehenkään muuhun. Jos kuuntelet juoksijatuttaviesi saavutuksia ja yrität päästä nopealla tahdilla vaativiin suorituksiin, tulet hyvin todennäköisesti epäonnistumaan. Juoksu on laji, jossa kannattaa kilpailla ainoastaan itseään vastaan. Jos et ole eläessäsi juossut viittä kilometriä pidempää matkaa, älä aseta ensimmäiseksi tavoitteeksesi maratonia. Tähtää esimerkiksi kymmenen kilometrin matkaan tai yritä parantaa omaa vitosen ennätystäsi.

Moka 4: Et ravitse itseäsi oikein.

Jokaisen juoksijan elimistö on erilainen, joten yleispätevien ruokaohjeiden laatiminen on hankalaa. Joitain yleisiä nyrkkisääntöjä kuitenkin on olemassa. Jos syöt tuntia ennen lenkkiä, täytä vatsasi kevyesti. Muista, että ateriassa on hyvä olla proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Esimerkiksi täysjyväleipä maapähkinävoin kanssa toimii hyvin. Paria tuntia ennen lenkkiä nautittu ateria saa olla suurempi. Pitkälle lenkille lähtiessä mukaan kannattaa pakata jotain nopeaa energiaa, kuten kuivattuja hedelmiä. Muista myös nauttia vettä tasaisesti pitkin päivää.

Moka 5: Askellat kantapää edellä.

Jos kantapääsi tömähtää kovalla voimalla maahan ensimmäisenä, tulet todennäköisesti kärsimään penikkataudista. Vaivasta pääsee eroon muuttamalla askellustaan. Yritä askeltaa niin, että jalkapohjasi väliosa osuu maahan ensimmäisenä. Tällöin askeleesi todennäköisesti lyhenee, mutta pitkällä tähtäimellä juoksusi kuitenkin tulee rullaamaan paremmin.

Lähde: Time