Kuvat Panu Pälviä
1. Puma Faas 500v2, 120 €.
2. Li-Ning -juoksukengät, 79,95 €.
3. Karhu Flow 3 trainer fulcrum, 139 €.
4. Asics 1993 gel-kayano 19, 219 €.
5. Puma Mobium elite, 130 €.
6. Adidas Snova glide 5, 135 €.
7. Adidas Energy boost, 150 €.

Laitoimme kevään juoksukengät liikunnanohjaajien tiukkaan testiin. Löydä oma parisi!

Kaupunkijuoksuun

1. Puma Faas 500v2, 120 €.

Miltä tuntui? Mahtavan erilaiselta! Erittäin kevyt kenkä, joka sai askeleen kantapäältä päkiäpainotteiseksi. Juoksu on ponnekasta ja rullaavaa. Kengässä tarpeeksi tilaa leveälle ja matalalle jalalle. Läppä pysyy paikoillaan. Pohja on hieman liukas. Normaalisti askeltavalle, koska kengässä ei ole tukia. Kantapää muotoutuu käytössä jalkaan sopivaksi.

Kenelle? Kaupungissa lenkkeilevälle aktiivijuoksijalle.

Arvosana? 4/5

Kapealestiselle kävelyyn

2. Li-Ning -juoksukengät, 79,95 €.

Miltä tuntui? Kevyt ja kapealestinen kenkä, joka on täysvaimennettu. Pohja on taipuisa, mikä sopii pehmeälle ja kovalle alustalle. Jalka pitää tunkea kenkään, sillä suuaukko on kankea. Kengän varsi ei nouse tarpeeksi korkealle, minkä vuoksi nilkka ei saa tarpeeksi tukea. Kengistä kuuluu pientä narskuntaa. Pohja on taipuisa, mutta muuten kenkä on jäykkä.

Kenelle? Kävelijälle, joka ottaa spurtteja.

Arvosana? 3/5

Pehmeille reiteille

3. Karhu Flow 3 trainer fulcrum, 139 €.

Miltä tuntui? Todella kevyeltä. Lesti on leveä, muttei hölskyvä, koska kenkä on tuettu akillesjänteen molemmin puolin pienillä tyynyillä. Pohjan pyöreähkö muoto saa askeleen rullaamaan. Vain pehmeälle alustalle, koska kenkä ei ole vaimennettu. Akillesjänteen molemmilla puolilla olevat tyynyt tuntuivat aluksi hassuilta, mutta niihin tottui.

Kenelle? Lenkkeilijälle, joka ei kaipaa vaimennuksia.

Arvosana? 3½/5

Pehmentää askeleen asfaltilla

4. Asics 1993 gel-kayano 19, 219 €.

Miltä tuntui? Ultrakevyt ja napakka kenkä. Kapealle jalalle erinomaisesti soveltuva malli. Pronaatiotuki ohjaa juoksua neutraaliin askel­linjaan. Erittäin hyvin vaimennettu kannasta ja päkiästä. Juoksu on pehmeän tuntuista jopa asvaltilla.

Kenelle? Kapealestiselle maratoonarille, joka tarvitsee pronaatiotuen.

Arvosana? 5/5

Leveälestiselle lenkkeilijälle

5. Puma Mobium elite, 130 €.

Miltä tuntui? Tossujen pohja joustaa mainiosti, ja kantapäissä on tehokas iskunvaimennus. Leveän lestin ansiosta varpailla on riittävästi tilaa. Juoksu rullaa ja kengät tukevat juuri sopivasti. Verkkokangas huolehtii jalkojen tuuletuksesta myös helteillä. Kenkä jäljittelee jalan luonnollista joustoa. Pohjan ansiosta askel laskeutuu jalka­terän keskiosalle kantapäiden sijaan.

Kenelle? Kaikille juoksijoille, etenkin leveälestisille.

Arvosana? 4/5

Hyvät vaimennukset

6. Adidas Snova glide 5, 135 €.

Miltä tuntui? Erittäin mukava ja hyvin istuva malli. Kenkä muotoutuu nopeasti oman jalan muotoon. Hyvät vaimennukset kannassa ja päkiässä. Juoksu rullaa pehmeästi myös asvaltilla. Neutraali askellus. Vasemman kengän pohjaan on mahdollista upottaa laite, joka mittaa matkan ja keskivauhdin.

Kenelle? Kapealestiselle, joka tarvitsee hyvän vaimennuksen.

Arvosana? 5/5

Melkein kuin lentäisi

7. Adidas Energy boost, 150 €.

Miltä tuntui? Näissä kaupunkijuoksijan kaunottarissa iskunvaimennus toimii kantapäistä varpaisiin. Kevyt ja joustava tossu istuu kuin valettu. Hengittävä päällikangas joustaa jalan mukaan. Juoksu rullaa pehmeästi ja kimmoisasti. Myötätuulessa tuntuu kuin lentäisi.

Kenelle? Sunnuntailenkkeilijöistä maratoonareille.

Arvosana? 5/5

Juoksukenkiä testasivat Vierumäen urheiluopiston liikunnanohjaat ja toimittaja Kirsi-Marja Kauppala. Tiedustelut: Adidas Finland Oy 030 647 7030. Asics/Oy Patrol Ab 0207 524 500. Karhu (03) 872 410. Li-Ning/L-Fashion Group Oy/PR  044 722 3482. Puma Finland Oy 020 198 5355. Testi on julkaisu MeNaiset SPORTIN numerossa 3/2013.

5 x onnelliset jalat

• Käy askelanalyysissä. Kun tiedät askeltyyppisi, oikeanlainen kenkä on helppo valita. 

• Kengän istuvuus ratkaisee. Kantapään pitää pysyä paikoillaan, eikä sivuille saa jäädä runsaasti tyhjää tilaa. 

• Paino ja juoksualusta vaikuttavat valintaan. Mitä painavampi ihminen ja mitä kovempi juoksualusta, sitä vaimennetumpi kenkä kannattaa valita.

• Tilaa varpaille. Varpaan ja kengän kärjen väliin kannattaa jättää 0,5–1 senttiä tilaa, koska jalka turpoaa juoksun aikana. Maratoonari voi jättää jopa kaksi senttiä. 

• Vaihtele kahta eri lenkkaria. Käytä keveitä lyhyillä lenkeillä ja tuettuja pitkillä lenkeillä, jotta lihakset pääsevät monipuolisesti töihin.Asiantuntijana Helsingin Mikonkadun Intersportin juoksukenkäekspertti Jeremias Ketro
.

Mutta ei syytä huoleen! Nämä yllättävät oireet ovat lähes poikkeuksetta vaarattomia.

Aerobinen liikunta, kuten juoksu, pyöräily tai uinti, on tunnetusti monin tavoin hyödyllistä: se muun muassa pitää sairaudet loitolla, kohentaa mielialaa ja terästää aivoja. Sillä on kuitenkin myös pienempiä, vähän kummallisiakin vaikutuksia.

Urheilulääkäri Jordan Metzl listaa liikunnan yllättäviä sivuvaikutuksia Runner's World -lehdessä. Ne saattavat säikäyttää, mutta onneksi oireet ovat lähes aina vaarattomia. Metzlin mukaan suurin osa niistä viestii, että keho on paiskinut lujasti töitä. Toiset asioista taas ovat ohimeneviä vaivoja, joihin on yleensä olemassa helppo ratkaisu.

1. Suussasi on metallinen maku

Kun puskee itseään yli tietyn rajan, suussa voi maistua metalliselta. Se johtuu siitä, että pieni määrä verta voi kulkeutua rankan liikuntasuorituksen aikana keuhkoihin. Voimakas hengitys kuljettaa sen nenäonteloon, nieluun, kurkunpäähän ja suuhun. Metallinen maku johtuu veren sisältämästä raudasta, kertoo liikuntalääketieteen ja kliinisen fysiologian erikoislääkäri Arja Uusitalo Helsingin Sanomien jutussa.

Jos metallinen maku iskee treenin aikana tai sen jälkeen, ei ole syytä huoleen. Jos taas veren maku on jatkuva vaiva, on syytä käydä lääkärissä selvittämässä, ettei se johtu esimerkiksi tulehduksesta.

2. Nenä vuotaa

Ulkona liikkuminen rasittaa nenäonteloita, joten nenän valuminen on tavallinen vaiva ulkona liikkuvilla. Se on yskän tapaan yhä yleisempää viileällä kelillä. Vuotamista pahentavat allergiat, kuiva ilma, katupöly ja mahdollisesti myös ilmansaasteet.

Jos vuotava nenä häiritsee sinua paljon eikä nenäliina taskussa riitä, käy lääkärissä. Esimerkiksi reseptillä saatava nenäsuihke voi auttaa.

Lue myös: Siitepölyallergia vai tavallinen nuha? Näistä merkeistä tiedät, kummasta on kyse

3. Iho kutisee

Kutisevat reidet voivat olla merkki vain kuivasta ihosta tai luonnollinen reaktio, kun lihakset alkavat lämmetä. Ensimmäiseen auttaa ihon kosteuttaminen, toiseen rauhallinen lämmittely.

Ihotautilääkäri Yan Isabel Zhu sanoo Women's Healthin jutussa, että kyse voi olla myös hankaavien liikuntavaatteiden tai liikunnan aikana nousseen ruumiinlämmön vapauttamasta histamiinista. Toinen mahdollinen syypää on treenivaatteiden kemikaalien tai materiaalin aiheuttama allerginen reaktio.

Jos kutina vaivaa, voi siis kokeilla löysempiä treenivaatteita. Zhu suosittelee pesemään uudet vaatteet miedolla pesuaineella ja ilman huuhteluainetta. Kannattaa myös tarkkailla, ärsyttävätkö tietyt vaatteet ja mistä ne on tehty.

4. Sinua yskittää

Liikunta voi aiheuttaa astman kaltaisia oireita, jos treenaa paljon kovempaa kuin on tottunut. Silloin pienet lihakset keuhkojen lähellä alkavat kouristella.

Urheilulääkäri Metzlin mukaan köhimistä näkee paljon alkuvuodesta, kun ihmiset innostuvat tauon jälkeen liikkumaan eivätkä vielä ole niin hyvässä kunnossa. Joillakuilla voi myös olla perinnöllinen taipumus liikunnan aiheuttamaan yskään.

Vaiva on yleisempi kylmällä kuin lämpimällä säällä liikkuessa, kun kylmä ja kuiva ilma koettelee hengitysteitä. Ohuen huivin läpi hengittämisestä voi olla apua.

5. Päässäsi sumenee

Moni hehkuttaa liikunnan aiheuttamaa hyvän olon tunnetta ja sitä, kuinka esimerkiksi lenkki saa ajatuksen juoksemaan. Toisinaan liikunnan jälkeen on kuitenkin ihan pihalla, ja se on täysin normaalia.

Olo johtuu siitä, että olet käyttänyt glykogeenivarastot loppuun. Palautusjuomasta voi olla apua, mutta tärkeintä on syödä kunnon ruokaa mahdollisimman pian treenin jälkeen.

6. Vessahätä iskee äkillisesti

Varsinkin juoksulenkillä voi iskeä yhtäkkiä kova tarve ulostaa, vaikka ennen ulos lähtemistä ei olisi ollut yhtään vessahätä. On nähty jopa huippujuoksijoita, joiden on pakko hoitaa homma yleisön edessä kesken maratonin.

Tavallinen terveellinen ruoka on parasta myös vatsan toiminnan kannalta. Lääkäri Sophie Balzora neuvoo BuzzFeedin jutussa välttämään sokerisia ja rasvaisia ruokia, keinomakeutettuja tuotteita sekä kofeiinipitoisia juomia, jos kärsii äkillisestä vessahädästä lenkin aikana.

Balzora kehottaa olemaan syömättä kaksi tuntia ennen kuin lähtee juoksemaan ja olemaan kokeilematta uutta ruokalajia esimerkiksi ennen juoksukisoja. Myös riittävä nesteytys on tärkeää vatsalle.

Kommentit

Uuden rakkaan voi löytää juoksun, vaelluksen tai vaikkapa tanssin parista.

Sinkut huomio! Nyt tulevat sporttailusessiot, joiden idea on lainattu pikatreffeistä: samanhenkiset sinkut kokoontuvat yhteen, ja tavoite on hikoilun lomassa selvittää, olisiko treenikaveri se oikea.

Vauhtisammakko-liikuntayritys järjesti ensimmäiset sinkkulenkkinsä ystävänpäivänä, ja suosio oli huikea.

– Parejakin syntyi, Anni Liukka Vauhtisammakosta paljastaa.

Liukka tutustui puolisoonsa Mikkoon aikoinaan juoksun merkeissä, mistä lähti idea sinkkulenkkeihinkin.

– Juostessa kehoon muodostuu endorfiineja, jotka nostattavat fiiliksiä paljon paremmin kuin pari rohkaisuryyppyä, Mikko sanoo.

Ja homma toimii näin: miehet ja naiset juoksevat omissa jonoissaan rinnakkain. Parin minuutin välein toinen jono nytkähtää eteenpäin ja pari vaihtuu. Kuuluuko klik?

Lue lisää Fb:n ryhmästä Sinkkulenkki.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

 

Kommentit

Lankku on tehokas keskivartaloliike, mutta se menee helposti pieleen. Liikunnanohjaaja näyttää, miten korjaat virheistä yleisimmät.

Lankkupito on loistavaa treeniä vatsan ja selän lihaksille. Lankutus esimerkiksi ehkäisee selkävaivoja sekä parantaa ryhtiä, tasapainoa ja kehonhallintaa, jos sen tekee oikealla tekniikalla. Lankkua on lisäksi helppoa harjoitella missä vain.

Liikunnanohjaaja AMK ja personal trainer Sanna Elosen mukaan moni lankuttaa kuitenkin väärällä tekniikalla. Silloin liikkeestä ei ole hyötyä ja sillä voi jopa rikkoa itsensä. Katso videolta, miltä yleiset virheet ja oikeanlainen tekniikka näyttävät:

Yleisimmät virheet lankutuksessa

1. Keskivartalon hallinta pettää. Selkä menee notkolle tai pyöristyy liikaa.

2. Yläkropan hallinta pettää. Olkapäät kääntyvät sisäänpäin tai nousevat lähelle korvia.

3. Pää roikkuu tai on turhan pystyssä.

Olkapäät eivät pääse romahtamaan, kun kädet ovat erillään.

Näin lankutat oikein

1. Aktivoi yläkroppa. Purista lapoja yhteen niin, etteivät olkapäät mene korviin tai roiku alhaalla.

2. Jännitä samalla vatsaa niin, että keskivartalo on tiukkana.

3. Ojenna niska pitkäksi niin, että pää on vartalon jatkeena.

4. Pidä kädet erillään omilla raiteillaan äläkä mielellään risti niitä, niin olkapäät eivät pääse romahtamaan.

5. Jännitä pakaroita.

6. Nosta polvet ilmaan, jos saat pidettyä hyvän asennon niin. Aluksi voit lankuttaa myös polvet maassa tai laskea maahan kesken lankkupidon, jos asento meinaa pettää.

7. Pidä koko vartalo tiukkana staattisessa pidossa.

Voit käyttää peiliä apuna hyvän tekniikan tarkistamisessa.

Tärkeintä on, että liike tuntuu keskivartalossa eikä satu selkään.

Lankuta aina korkeintaan siihen asti, kunnes asento pettää. Mieluummin vähän aikaa hyvällä tekniikalla kuin väkisin niin kauan, että tekniikka menee pieleen. Jos olet vasta-alkaja, aloita esimerkiksi noin 15 sekunnista. Kokenut treenaaja voi lankuttaa aluksi esimerkiksi 30–45 sekuntia kerrallaan.

Liike on hyvä toistaa kaksi tai kolme kertaa niin, että lihakset alkavat väsyä. Tärkeintä on, että liike tuntuu keskivartalossa eikä satu selkään.

Kokeile myös kylkiä voimistavaa sivulankkua ja sivulankkua kierrolla.

Kommentit

Erik Cavanaughin upeita tanssivideoita on katsottu miljoonia kertoja. Hän haluaa kannustaa tavoittelemaan unelmiaan, oli minkä kokoinen hyvänsä.

Sosiaalisessa mediassa on intoiltu viime päivinä pluskokoisen miehen tanssivideoista. 23-vuotiaan yhdysvaltalaisen tanssija-koreografi-tanssinopettajan Erik Cavanaughin sulavat liikkeet todistavat, että taitavat tanssijat ovat kaikenkokoisia.

Esimerkiksi Huffington Postin videota Cavanaughista on katsottu Facebookissa kymmenessä tunnissa lähes miljoona kertaa. Worldwidedance-Facebook-sivulla viikko sitten jaettua videota on katsottu jo yli yhdeksän miljoonaa kertaa, ja se on kerännyt yli 140 000 tykkäystä:

Cavanaugh on hämmentynyt saamastaan huomiosta.

”Tiedän, etten näytä tyypilliseltä tanssijalta. Ihmiset netin äärellä eivät odota, että minä hyppään korkealle.”

– Tämä on ollut aika hullua. Tiedän, etten näytä tyypilliseltä tanssijalta. Ihmiset netin äärellä eivät odota, että minä hyppään korkealle ja muuta vastaavaa. Yritän olla häiriintymättä siitä, hän sanoo Forbesin haastattelussa.

– En häpeä sitä, millainen olen. Yritän viestiä lapsille, jotka ehkä näyttävät samalta kuin minä, että kaikki unelmat ovat saavutettavissa, hän sanoo.

Cavanaughin herkät videot ovat keränneet roppakaupalla ihailevia kommentteja.

– Kiitos, että uskot itseesi. Tämän näkeminen saa minutkin uskomaan itseeni, kirjoittaa eräs käyttäjä Instagramissa.

Aiemmin nettikansa on ihastunut esimerkiksi huipputaitaviin pluskokoisiiin joogeihin Dana Falsettiin ja Jessamyn Stanleyyn.

Kaikenkokoisten miesten esiinmarssi

Inspiroivat pluskokoiset naiset ovat olleet enemmän esillä kuin isot miehet. Viime aikoina uutisvirtaa ovat kuitenkin piristäneet myös Erik Cavanaughin tapaan miehet, jotka haluavat rikkoa ahtaita ulkonäkönormeja.

Esimerkiksi pluskokoinen miesmalli Zach Miko iloitsee siitä, että muotimaailma yrittää nykyään ottaa isokokoisia kuluttajia huomioon aiempaa paremmin. Hänen mielestään muodin seuraamisen ja hyvältä näyttämisen ei pitäisi olla koosta kiinni.

Uudessa alusvaatekampanjassa malleina ovat tavismiehet. He ovat monen kokoisia ja näköisiä, eikä kuvia ole käsitelty. Maha saa pömpöttää, ja karvat saavat rehottaa. Kampanjan motto on, että tavallinen ihminen on seksikäs.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kommentit