Maratoonarille vai sunnuntailenkkeilijälle? Testasimme juoksukengät

Kuvat Panu Pälviä
1. Puma Faas 500v2, 120 €.
2. Li-Ning -juoksukengät, 79,95 €.
3. Karhu Flow 3 trainer fulcrum, 139 €.
4. Asics 1993 gel-kayano 19, 219 €.
5. Puma Mobium elite, 130 €.
6. Adidas Snova glide 5, 135 €.
7. Adidas Energy boost, 150 €.

Laitoimme kevään juoksukengät liikunnanohjaajien tiukkaan testiin. Löydä oma parisi!

Kaupunkijuoksuun

1. Puma Faas 500v2, 120 €.

Miltä tuntui? Mahtavan erilaiselta! Erittäin kevyt kenkä, joka sai askeleen kantapäältä päkiäpainotteiseksi. Juoksu on ponnekasta ja rullaavaa. Kengässä tarpeeksi tilaa leveälle ja matalalle jalalle. Läppä pysyy paikoillaan. Pohja on hieman liukas. Normaalisti askeltavalle, koska kengässä ei ole tukia. Kantapää muotoutuu käytössä jalkaan sopivaksi.

Kenelle? Kaupungissa lenkkeilevälle aktiivijuoksijalle.

Arvosana? 4/5

Kapealestiselle kävelyyn

2. Li-Ning -juoksukengät, 79,95 €.

Miltä tuntui? Kevyt ja kapealestinen kenkä, joka on täysvaimennettu. Pohja on taipuisa, mikä sopii pehmeälle ja kovalle alustalle. Jalka pitää tunkea kenkään, sillä suuaukko on kankea. Kengän varsi ei nouse tarpeeksi korkealle, minkä vuoksi nilkka ei saa tarpeeksi tukea. Kengistä kuuluu pientä narskuntaa. Pohja on taipuisa, mutta muuten kenkä on jäykkä.

Kenelle? Kävelijälle, joka ottaa spurtteja.

Arvosana? 3/5

Pehmeille reiteille

3. Karhu Flow 3 trainer fulcrum, 139 €.

Miltä tuntui? Todella kevyeltä. Lesti on leveä, muttei hölskyvä, koska kenkä on tuettu akillesjänteen molemmin puolin pienillä tyynyillä. Pohjan pyöreähkö muoto saa askeleen rullaamaan. Vain pehmeälle alustalle, koska kenkä ei ole vaimennettu. Akillesjänteen molemmilla puolilla olevat tyynyt tuntuivat aluksi hassuilta, mutta niihin tottui.

Kenelle? Lenkkeilijälle, joka ei kaipaa vaimennuksia.

Arvosana? 3½/5

Pehmentää askeleen asfaltilla

4. Asics 1993 gel-kayano 19, 219 €.

Miltä tuntui? Ultrakevyt ja napakka kenkä. Kapealle jalalle erinomaisesti soveltuva malli. Pronaatiotuki ohjaa juoksua neutraaliin askel­linjaan. Erittäin hyvin vaimennettu kannasta ja päkiästä. Juoksu on pehmeän tuntuista jopa asvaltilla.

Kenelle? Kapealestiselle maratoonarille, joka tarvitsee pronaatiotuen.

Arvosana? 5/5

Leveälestiselle lenkkeilijälle

5. Puma Mobium elite, 130 €.

Miltä tuntui? Tossujen pohja joustaa mainiosti, ja kantapäissä on tehokas iskunvaimennus. Leveän lestin ansiosta varpailla on riittävästi tilaa. Juoksu rullaa ja kengät tukevat juuri sopivasti. Verkkokangas huolehtii jalkojen tuuletuksesta myös helteillä. Kenkä jäljittelee jalan luonnollista joustoa. Pohjan ansiosta askel laskeutuu jalka­terän keskiosalle kantapäiden sijaan.

Kenelle? Kaikille juoksijoille, etenkin leveälestisille.

Arvosana? 4/5

Hyvät vaimennukset

6. Adidas Snova glide 5, 135 €.

Miltä tuntui? Erittäin mukava ja hyvin istuva malli. Kenkä muotoutuu nopeasti oman jalan muotoon. Hyvät vaimennukset kannassa ja päkiässä. Juoksu rullaa pehmeästi myös asvaltilla. Neutraali askellus. Vasemman kengän pohjaan on mahdollista upottaa laite, joka mittaa matkan ja keskivauhdin.

Kenelle? Kapealestiselle, joka tarvitsee hyvän vaimennuksen.

Arvosana? 5/5

Melkein kuin lentäisi

7. Adidas Energy boost, 150 €.

Miltä tuntui? Näissä kaupunkijuoksijan kaunottarissa iskunvaimennus toimii kantapäistä varpaisiin. Kevyt ja joustava tossu istuu kuin valettu. Hengittävä päällikangas joustaa jalan mukaan. Juoksu rullaa pehmeästi ja kimmoisasti. Myötätuulessa tuntuu kuin lentäisi.

Kenelle? Sunnuntailenkkeilijöistä maratoonareille.

Arvosana? 5/5

Juoksukenkiä testasivat Vierumäen urheiluopiston liikunnanohjaat ja toimittaja Kirsi-Marja Kauppala. Tiedustelut: Adidas Finland Oy 030 647 7030. Asics/Oy Patrol Ab 0207 524 500. Karhu (03) 872 410. Li-Ning/L-Fashion Group Oy/PR  044 722 3482. Puma Finland Oy 020 198 5355. Testi on julkaisu MeNaiset SPORTIN numerossa 3/2013.

5 x onnelliset jalat

• Käy askelanalyysissä. Kun tiedät askeltyyppisi, oikeanlainen kenkä on helppo valita. 

• Kengän istuvuus ratkaisee. Kantapään pitää pysyä paikoillaan, eikä sivuille saa jäädä runsaasti tyhjää tilaa. 

• Paino ja juoksualusta vaikuttavat valintaan. Mitä painavampi ihminen ja mitä kovempi juoksualusta, sitä vaimennetumpi kenkä kannattaa valita.

• Tilaa varpaille. Varpaan ja kengän kärjen väliin kannattaa jättää 0,5–1 senttiä tilaa, koska jalka turpoaa juoksun aikana. Maratoonari voi jättää jopa kaksi senttiä. 

• Vaihtele kahta eri lenkkaria. Käytä keveitä lyhyillä lenkeillä ja tuettuja pitkillä lenkeillä, jotta lihakset pääsevät monipuolisesti töihin.Asiantuntijana Helsingin Mikonkadun Intersportin juoksukenkäekspertti Jeremias Ketro
.

Kommentit (2)
Vierailija
Viesti

Vivobarefoot Evot on minulla, enkä suostu enää talsimaan pullamössössä. Oli kolmet lenkkarit alla ja kaikki ne yrittivät ohjata askelta niin, että oli koko ajan polvet tai nilkat rikki. Vaihdoin paljasjalkakenkiin ja rikki oli ainoastaan lihakset (pohkeet). Tietty jos paikat on pakko hajottaa tamppaamalla kantapäälle niin siitä sitten vaan. Toki paljasjalkakengilläkin kannattaa aloittaa varovasti, etteivät marssimurtumat yms. jalkojen käyttämättömyydestä/kehittymättömyydestä syntyvät vaivat pääse haittaamaan. Mutta tällaista vaihtoehtoa kyllä suosin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

8 keinoa saada itsensä lähtemään juoksulenkille, vaikka ulkona on kylmää ja pimeää

Näin pidät itsesi juoksukunnossa, vaikka aurinkoiset lenkit kesäsäässä ovat vain muisto.

Jos on tottunut juoksemaan kesän lämmössä, lenkkeily talven pimeydessä ja kylmyydessä voi olla jo ajatuksenakin hirveä. Vaikeinta on kuitenkin lähteminen: loppu sujuu samoin kuin yleensäkin eli panemalla töppöstä toisen eteen.

Myönnetään, talvella ovesta ulos on vielä vaikeampaa päästä, sillä päälle pitää pukea muutakin kuin sortsit ja urheiluliivit. Juoksuharrastusta on kuitenkin aivan mahdollista jatkaa talvellakin! Runner's World kokosi vinkkejä onnistuneeseen kylmän kauden lenkkeilyyn.

1. Vähennä juoksukertoja

Muuta treeniohjelmaasi niin, että ulkona tarvitsee käydä vain pari tai kolme kertaa viikossa. Tee juoksua tukevaa treeniä sisällä, kuntosalin lämmössä.

2. Laita kaikki valmiiksi jo illalla

Perinteinen mutta erittäin toimiva kikka on valmistella seuraavan päivän treenit jo edellisenä iltana – kun urheilukamat voi vain vetäistä niskaansa eteisessä (tai lenkille lähtee suoraan töistä), kynnys lähteä madaltuu huomattavasti.

3. Ilmoittaudu juoksutapahtumiin

Edessä siintävä juoksukilpailu tai -tapahtuma on hyvä tapa motivoida itseään lenkille, vaikka ulkona sataisi räntää. Välitavoitteiksi ennen kesän koitoksia kannattaa napostella lyhyen matkan juoksutapahtumia.

4. Hanki juoksukaveri

Se voi olla ystävä tai vaikka koira. Voit myös miettiä juoksukouluun ilmoittautumista, jos kaipaat tukea harjoitteluun. Kun lenkit on sopinut etukäteen (tai niitä on pakko tehdä, kiitos koiran), ulos tulee lähdettyä. Jos lenkkiseurana on ihminen, valitse jääräpäistä sorttia oleva, jotta ette päädy yhdessä tuumin skippaamaan lenkkejä.

5. Sitoudu pitämään itsesi kunnossa

Ihmismieli vain toimii niin, että yhden lenkin jättäminen väliin johtaa helposti seuraavastakin luistamiseen, kun taas lenkille lähteminen kannustaa tekemään saman toistekin. Muistuta itseäsi siitä, että kannattaa pysyä ruodussa – jos annat itsesi lipsua, sohvan pohjalta on taas vaikeaa nousta vetämään lenkkareita jalkaan.

6. Varaudu huonoon säähän

Kun ulkona näyttää pahalta, on hyvä tietää jo valmiiksi, mitä voi tehdä lenkin sijaan. Pidä sisäliikuntakamoja vaikka valmiiksi pakattuina eteisessä ja mene joogaan.

7. Juokse aamuisin

Joidenkin tutkimusten mukaan aamuliikkujat onnistuvat todennäköisemmin pitämään kiinni treeniohjelmastaan kuin ne, jotka jättävät liikunnan iltaan. Aamutreenien tehokkuus perustuu yksinkertaisesti siihen, että kun treenin hoitaa heti päivän aluksi pois alta, illalla ei enää tarvitse miettiä, lähtisikö lenkille vai katsoisiko sittenkin jonkin houkuttelevan tosi-tv-sarjan.

8. Panosta juoksuvarusteisiin

Tämä on etenkin Suomen säässä erittäin tärkeää. Juoksemisesta tulee heti houkuttelevampaa, kun vaatteet sekä hengittävät että lämmittävä, eivätkä kengät lipsu jäällä niin, että tarvitsee pelätä henkensä edestä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Testasimme: korvaako nettijumppa ohjatun jumpan

Yyh, pimeää ja kuntokeskuskin niin kaukana. Toimisiko nettitreenaus?

Ensin kuunneltiin jumppakasetteja, sitten treenattiin tv:n edessä Anne Sällylän tahtiin. 2000-luvulla pilates-DVD:t saivat aikaan villityksen. Itse taisin hyppiä tv-jumppien mukana vielä muutama vuosi sitten.

Kotona tehtävä videojumppa on vakiinnuttanut paikkansa, mutta nyt treenit löytyvät netistä. Onko niistä mitään hyötyä? Tuleeko niitä tehtyä? Otetaanpa testi.

Ensimmäinen testituntini on jooga. Vaihtoehtona olisi myös livetunti, jossa ohjaaja näkee minut nettikameran kautta. Minut ja kaikki kotimme kaaoskasat takanani? Öö, ei kiitos.

Lauseen pituiset tuntikuvaukset hämmentävät, varsinkin, jos joogasanasto ei ole tuttua. Valitsen tunnin tutun ohjaajan perusteella. Keskittymisestä ei tule mitään, koska lapset kekkaloivat ympärilläni. Käsken heidät huoneisiinsa, ja joogan mantraksi tuleekin lasten komentelu parin minuutin välein.

Toisella kerralla treenaan yksin sillä seurauksella, että herään joogamatolta vasta perheen tullessa kotiin. Se rentoutumisesta, kokeillaan jotain hikisempää.

Viimeisenä testaan nettivalmennuksen kehonpainotreenejä. Aluksi ohjaajien pirteys ja yläfemmojen läiskiminen ärsyttävät. Keskittyminen harhailee taas. Joraan itsekseni enkä pompi kuten ohjaajat. Ikävää liikettä toistan vain pari kertaa. Yllättäen treeni imaisee kuitenkin mukaansa. 

”Miten sujuu?” ohjaaja kajauttaa ruudulta. ”Hyvin!” huudan takaisin. Leuasta tippuu hikeä. 

Ehkä tämä toimii.

4 × Testaa nettitreenejä!

Yogobe

Jooga- ja meditaatiovideoita suomeksi, englanniksi ja pohjoismaisilla kielillä. Myös äitiys- ja lapsijoogaa. 19,99 €/kk

Yoogaia

Livetunteja ja nauhoitettuja ohjauksia. Joogan lisäksi myös pilatesta, syvävenyttelyä ja kahvakuulaa. 19,99 €/kk

Lifted

Nettivalmennuksia, joihin sisältyy treeniohjelma, videoita, opintomateriaalia ja keskusteluja. 87–97 €/kk

Shape.fi

Paljon lajeja: kahvakuulaa, peppujumppaa, HIITiä, tanssia, spinningiä… tietoa myös energiankulutuksesta. 9,90 €/kk.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Laiha, oletko sittenkin lihava?

Hoikka vartalo ei takaa terveyttä.

”Mitä sinä enää liikut, kun olet jo laiha!” kuulee kahvipöydässä.

Niin ajatteli myös toimittaja Minna Dufton, joka oli koekaniinina Ylen Ruipelolle lihakset -ohjelmassa.

– Olin kuullut laihasta lihavuudesta, mutta en voinut uskoa korviani, kun lääkäri kertoi sen koskevan minua. Olin jo diabeteksen esitilassa!

Laihalla lihavalla on liian vähän lihasta suhteessa rasvan määrään. Sokerirasituskokeessa voi selvitä, että normaalipainoisen henkilön aineenvaihdunta on tilassa, joka johtaa kakkostyypin diabetekseen. Riskejä ovat myös sydänsairaudet ja ennenaikainen kuolema.

Liikkumattomuus on terveysriski riippumatta kropan koosta.

– Ihminen on hyvä huijaamaan itseään, jos näyttää ulkoisesti hoikalta, Dufton kertoo.

Salille piti kuitenkin suunnata, sillä isommat lihakset parantavat kehon koostumusta, polttavat rasvaa pieniä tehokkaammin ja parantavat elimistön sokerinsietokykyä.

Kolmessa kuukaudessa ehti muuttua mieli – ja kroppa. Duftonin lihasmassa kasvoi 1,5 kiloa ja rasvaa paloi 3 kiloa. Myös haitallinen rasva sisäelimien ympärillä väheni.

– Minulle oli yllätys muskeleiden kasvattamisen lisäksi saada aikaan elämäntapamuutos. Mursin omat väärät luuloni – ja laiskuuteni tehdä omalle tilanteelleni jotain.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Unohda juokseminen! Näiden syiden vuoksi kävely on ihan oikeaa urheilua

Jos ehdit jo juoksu- ja crossfit-huumassasi unohtaa, kävely on muuten aika pätevä urheilulaji.

Häpeätkö sitä, ettet kirmaa puolimaratoneja harva se ilta? Älä suotta. Kävely on nimittäin ihan yhtä lailla liikuntaa kuin mikä tahansa muukin laji – käveleminen ei ole vain kuntoutujille ja rapakuntoisille.

Miksikö kävely? Se on kelpo tapa pudottaa painoa, kehittää verenkiertoelimistön terveyttä ja saada hyvä olo. Jopa julkkisten treenari Harley Pasternak sisällyttää asiakkaidensa liikuntaohjelmaan 12 000 askelta päivässä. Hänen asiakkaitaan ovat esimerkiksi näyttelijät Halle Berry sekä Tobey Maguire. The Huffington Post listasi hyviä syitä alkaa urheilla kävelemällä.

1. Kävelyyn on helpompi sitoutua kuin kuntosalikorttiin

Amerikan sydänjärjestönkin mukaan kävelyyn tulee sitouduttua todennäköisemmin kuin mihinkään muuhun urheilulajiin. Kävellä voi missä ja milloin vain – ja kaikki osaavat sen taidon. Kuntosalille raahautuminen vaatii oman ponnistuksensa.

Kävelemällä saa myös helposti täyteen liikuntasuositukset, joissa kehotetaan harrastamaan 2,5 tuntia kestävyysliikuntaa viikossa. Kävely täyttää kriteerit paremmin kuin hyvin. Jos polvet, lantio tai alaselkä ovat juoksemisen tärähdyksistä kovilla, kannattaa vaihtaa kävelyyn. Kun treeni tuntuu tarpeeksi mukavalta ja helpolta, siihen tulee myös sitouduttua.

2. Todistetut terveyshyödyt

Ei tarvitse juosta päästäkseen nauttimaan liikkumisen mahtavista terveyshyödyistä: laihtumisesta, verenpaineen laskusta ja vakaammasta verensokerista. Cambridgen yliopiston tänä vuonna tekemässä tutkimuksessa selvisi, että reipas 20 minuutin päivittäinen kävely – siis aika minimimäärä liikuntaa – voi laskea ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 30 prosenttia.

Kävelylenkinkin voi tehdä intervalliharjoituksena: esimerkiksi kolme minuuttia rivakasti ja kolme leppoisammin. Japanilaistutkimuksessa tällaisen intervallikävelyn todettiin vahvistavan iäkkäiden ihmisten reisilihaksia sekä alentavan heidän verenpainettaan. Jos haluat varmistaa kävelylenkin tehokkuuden, ota avuksi sykemittari. Hyvä tavoitesyke on 50–70 prosenttia maksimisykkeestäsi.

3. Mieli lepää

Kävelemiseen ei tarvitse keskittyä toisin kuin vaikkapa aerobicin askelkuvioihin (käykö kukaan enää aerobicissä? Harmi, jos ei.), joten ajatus saa lentää vapaana. Se tekee hyvää mielelle. Stanfordin yliopiston tutkimuksessa jopa havaittiin, että luovuus alkaa kukkia kävellessä ja vähän kävelylenkin jälkeen. Tutkimuksissa on myös havaittu kävelemisen mielialaa kohottava ja negatiivisia ajatuksia lieventävä vaikutus.

4. Et edes huomaa urheilevasi

Jos urheilu tuntuu vastenmieliseltä ajatukselta, kävelyä on kuitenkin helppoa ujuttaa arkeen niin, ettei edes hoksaa treenaavansa. Kävellessä voi rauhassa katsella uusia paikkoja, ja lenkkipolkuja kannattaakin vaihdella niin, että homma pysyy mielenkiintoisena. Mikset välillä lähtisi kävelylle kaupungin keskustaan?

Kommentit (15)
käveleskelijä
Viesti

Ihan sama kutsutaanko urheiluksi vai ei, mutta kävely on tehokasta ja hyödyllistä liikuntaa sauvoilla ja ilman. Ja useille terveellisempää ja vähemmän vammoja aiheuttavaa kuin juokseminen. Esim. erilaisista tuki- ja liikuntalinten vaivoista kärsiville se soveltuu hyvin (useimmmiten), kun taas juoksu ei yleensä sovellu.

Urheilija
Viesti

Vierailija kirjoitti:

Kävelykö URHEILUA???   Sen mukaan teen juontikin on urheilua.

Höh urheilumafia.

Hyötyliikunta eli liikkuminen omin jaloin kerroksista toiseen ei ole urheilua, mutta säännöllisesti tunnin tai kahden kävelylenkille lähteminen on ihan hyvää ja terveellistä liikuntaa. Samoin esimerkiksi bussiin juokseminen ei ole urheilua, mutta lenkille lähteminen on.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.