Ilmajooga treenaa luottamusta

Kuva Satu Kemppainen

Testasimme, miten ilmajooga kehittää niin syviä lihaksia kuin luottamusta.

Aerial yogassa eli ilmajoogassa liikkeet tehdään katosta roikkuvan pussimaisen kangaslenkin avulla. Kuulostaa niin hauskalta, että pakkohan tätä on kokeilla. Ilmoittaudun intro-tunnille.
– Kankaan avulla voi tehdä venytyksiä, jotka eivät ole muuten mahdollisia, helsinkiläisen Vertical Clubin ohjaaja Laura Gröhn vakuuttaa.

Ilmajooga kannattaa

Alkulämmittelyjen jälkeen otamme tuntumaa kangaslenkkiin jalat maassa. Istun kuvitteelliseen tuoliin kankaaseen nojaten. Ja samalla oivallan: ilmajooga onkin luottamustreeniä. Pitää uskaltaa rentoutua ja luottaa siihen, ettei sirkuskangas petä alta. Gröhn muistuttaa, että kangas kestää 300 kilon painon ja katossa oleva kiinnityskoukku kannattaisi autonkin.

Tukevasti ilmassa

Laji keksittiin New Yorkissa 2007. Suomessa sitä on voinut harrastaa vasta elokuusta lähtien ja tällä hetkellä vain Helsingissä. Ilmajoogassa on vain kolmasosa joogaa, muu on akrobatiaa, ilma-akrobatiaa ja pilatesta.
Vasta tunnin lopussa pääsen vihdoin ilmaan. Viimeinen liike on joogaklassikko eli puuasento. Yllätyksekseni puu seisookin tukevammin ilmassa kuin maassa.
Paras on silti vasta edessä: loppurentoutusasento kankaan sisällä.
Tunnin loputtua keho tuntuu avoimemmalta kuin tavallisen joogan jälkeen. Hartioiden painolasti ja ylä-selän jumitukset ovat kadonneet ilmaan.

8 keinoa saada itsensä lähtemään juoksulenkille, vaikka ulkona on kylmää ja pimeää

Näin pidät itsesi juoksukunnossa, vaikka aurinkoiset lenkit kesäsäässä ovat vain muisto.

Jos on tottunut juoksemaan kesän lämmössä, lenkkeily talven pimeydessä ja kylmyydessä voi olla jo ajatuksenakin hirveä. Vaikeinta on kuitenkin lähteminen: loppu sujuu samoin kuin yleensäkin eli panemalla töppöstä toisen eteen.

Myönnetään, talvella ovesta ulos on vielä vaikeampaa päästä, sillä päälle pitää pukea muutakin kuin sortsit ja urheiluliivit. Juoksuharrastusta on kuitenkin aivan mahdollista jatkaa talvellakin! Runner's World kokosi vinkkejä onnistuneeseen kylmän kauden lenkkeilyyn.

1. Vähennä juoksukertoja

Muuta treeniohjelmaasi niin, että ulkona tarvitsee käydä vain pari tai kolme kertaa viikossa. Tee juoksua tukevaa treeniä sisällä, kuntosalin lämmössä.

2. Laita kaikki valmiiksi jo illalla

Perinteinen mutta erittäin toimiva kikka on valmistella seuraavan päivän treenit jo edellisenä iltana – kun urheilukamat voi vain vetäistä niskaansa eteisessä (tai lenkille lähtee suoraan töistä), kynnys lähteä madaltuu huomattavasti.

3. Ilmoittaudu juoksutapahtumiin

Edessä siintävä juoksukilpailu tai -tapahtuma on hyvä tapa motivoida itseään lenkille, vaikka ulkona sataisi räntää. Välitavoitteiksi ennen kesän koitoksia kannattaa napostella lyhyen matkan juoksutapahtumia.

4. Hanki juoksukaveri

Se voi olla ystävä tai vaikka koira. Voit myös miettiä juoksukouluun ilmoittautumista, jos kaipaat tukea harjoitteluun. Kun lenkit on sopinut etukäteen (tai niitä on pakko tehdä, kiitos koiran), ulos tulee lähdettyä. Jos lenkkiseurana on ihminen, valitse jääräpäistä sorttia oleva, jotta ette päädy yhdessä tuumin skippaamaan lenkkejä.

5. Sitoudu pitämään itsesi kunnossa

Ihmismieli vain toimii niin, että yhden lenkin jättäminen väliin johtaa helposti seuraavastakin luistamiseen, kun taas lenkille lähteminen kannustaa tekemään saman toistekin. Muistuta itseäsi siitä, että kannattaa pysyä ruodussa – jos annat itsesi lipsua, sohvan pohjalta on taas vaikeaa nousta vetämään lenkkareita jalkaan.

6. Varaudu huonoon säähän

Kun ulkona näyttää pahalta, on hyvä tietää jo valmiiksi, mitä voi tehdä lenkin sijaan. Pidä sisäliikuntakamoja vaikka valmiiksi pakattuina eteisessä ja mene joogaan.

7. Juokse aamuisin

Joidenkin tutkimusten mukaan aamuliikkujat onnistuvat todennäköisemmin pitämään kiinni treeniohjelmastaan kuin ne, jotka jättävät liikunnan iltaan. Aamutreenien tehokkuus perustuu yksinkertaisesti siihen, että kun treenin hoitaa heti päivän aluksi pois alta, illalla ei enää tarvitse miettiä, lähtisikö lenkille vai katsoisiko sittenkin jonkin houkuttelevan tosi-tv-sarjan.

8. Panosta juoksuvarusteisiin

Tämä on etenkin Suomen säässä erittäin tärkeää. Juoksemisesta tulee heti houkuttelevampaa, kun vaatteet sekä hengittävät että lämmittävä, eivätkä kengät lipsu jäällä niin, että tarvitsee pelätä henkensä edestä.

Kommentit (2)
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Testasimme: korvaako nettijumppa ohjatun jumpan

Yyh, pimeää ja kuntokeskuskin niin kaukana. Toimisiko nettitreenaus?

Ensin kuunneltiin jumppakasetteja, sitten treenattiin tv:n edessä Anne Sällylän tahtiin. 2000-luvulla pilates-DVD:t saivat aikaan villityksen. Itse taisin hyppiä tv-jumppien mukana vielä muutama vuosi sitten.

Kotona tehtävä videojumppa on vakiinnuttanut paikkansa, mutta nyt treenit löytyvät netistä. Onko niistä mitään hyötyä? Tuleeko niitä tehtyä? Otetaanpa testi.

Ensimmäinen testituntini on jooga. Vaihtoehtona olisi myös livetunti, jossa ohjaaja näkee minut nettikameran kautta. Minut ja kaikki kotimme kaaoskasat takanani? Öö, ei kiitos.

Lauseen pituiset tuntikuvaukset hämmentävät, varsinkin, jos joogasanasto ei ole tuttua. Valitsen tunnin tutun ohjaajan perusteella. Keskittymisestä ei tule mitään, koska lapset kekkaloivat ympärilläni. Käsken heidät huoneisiinsa, ja joogan mantraksi tuleekin lasten komentelu parin minuutin välein.

Toisella kerralla treenaan yksin sillä seurauksella, että herään joogamatolta vasta perheen tullessa kotiin. Se rentoutumisesta, kokeillaan jotain hikisempää.

Viimeisenä testaan nettivalmennuksen kehonpainotreenejä. Aluksi ohjaajien pirteys ja yläfemmojen läiskiminen ärsyttävät. Keskittyminen harhailee taas. Joraan itsekseni enkä pompi kuten ohjaajat. Ikävää liikettä toistan vain pari kertaa. Yllättäen treeni imaisee kuitenkin mukaansa. 

”Miten sujuu?” ohjaaja kajauttaa ruudulta. ”Hyvin!” huudan takaisin. Leuasta tippuu hikeä. 

Ehkä tämä toimii.

4 × Testaa nettitreenejä!

Yogobe

Jooga- ja meditaatiovideoita suomeksi, englanniksi ja pohjoismaisilla kielillä. Myös äitiys- ja lapsijoogaa. 19,99 €/kk

Yoogaia

Livetunteja ja nauhoitettuja ohjauksia. Joogan lisäksi myös pilatesta, syvävenyttelyä ja kahvakuulaa. 19,99 €/kk

Lifted

Nettivalmennuksia, joihin sisältyy treeniohjelma, videoita, opintomateriaalia ja keskusteluja. 87–97 €/kk

Shape.fi

Paljon lajeja: kahvakuulaa, peppujumppaa, HIITiä, tanssia, spinningiä… tietoa myös energiankulutuksesta. 9,90 €/kk.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Laiha, oletko sittenkin lihava?

Hoikka vartalo ei takaa terveyttä.

”Mitä sinä enää liikut, kun olet jo laiha!” kuulee kahvipöydässä.

Niin ajatteli myös toimittaja Minna Dufton, joka oli koekaniinina Ylen Ruipelolle lihakset -ohjelmassa.

– Olin kuullut laihasta lihavuudesta, mutta en voinut uskoa korviani, kun lääkäri kertoi sen koskevan minua. Olin jo diabeteksen esitilassa!

Laihalla lihavalla on liian vähän lihasta suhteessa rasvan määrään. Sokerirasituskokeessa voi selvitä, että normaalipainoisen henkilön aineenvaihdunta on tilassa, joka johtaa kakkostyypin diabetekseen. Riskejä ovat myös sydänsairaudet ja ennenaikainen kuolema.

Liikkumattomuus on terveysriski riippumatta kropan koosta.

– Ihminen on hyvä huijaamaan itseään, jos näyttää ulkoisesti hoikalta, Dufton kertoo.

Salille piti kuitenkin suunnata, sillä isommat lihakset parantavat kehon koostumusta, polttavat rasvaa pieniä tehokkaammin ja parantavat elimistön sokerinsietokykyä.

Kolmessa kuukaudessa ehti muuttua mieli – ja kroppa. Duftonin lihasmassa kasvoi 1,5 kiloa ja rasvaa paloi 3 kiloa. Myös haitallinen rasva sisäelimien ympärillä väheni.

– Minulle oli yllätys muskeleiden kasvattamisen lisäksi saada aikaan elämäntapamuutos. Mursin omat väärät luuloni – ja laiskuuteni tehdä omalle tilanteelleni jotain.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Unohda juokseminen! Näiden syiden vuoksi kävely on ihan oikeaa urheilua

Jos ehdit jo juoksu- ja crossfit-huumassasi unohtaa, kävely on muuten aika pätevä urheilulaji.

Häpeätkö sitä, ettet kirmaa puolimaratoneja harva se ilta? Älä suotta. Kävely on nimittäin ihan yhtä lailla liikuntaa kuin mikä tahansa muukin laji – käveleminen ei ole vain kuntoutujille ja rapakuntoisille.

Miksikö kävely? Se on kelpo tapa pudottaa painoa, kehittää verenkiertoelimistön terveyttä ja saada hyvä olo. Jopa julkkisten treenari Harley Pasternak sisällyttää asiakkaidensa liikuntaohjelmaan 12 000 askelta päivässä. Hänen asiakkaitaan ovat esimerkiksi näyttelijät Halle Berry sekä Tobey Maguire. The Huffington Post listasi hyviä syitä alkaa urheilla kävelemällä.

1. Kävelyyn on helpompi sitoutua kuin kuntosalikorttiin

Amerikan sydänjärjestönkin mukaan kävelyyn tulee sitouduttua todennäköisemmin kuin mihinkään muuhun urheilulajiin. Kävellä voi missä ja milloin vain – ja kaikki osaavat sen taidon. Kuntosalille raahautuminen vaatii oman ponnistuksensa.

Kävelemällä saa myös helposti täyteen liikuntasuositukset, joissa kehotetaan harrastamaan 2,5 tuntia kestävyysliikuntaa viikossa. Kävely täyttää kriteerit paremmin kuin hyvin. Jos polvet, lantio tai alaselkä ovat juoksemisen tärähdyksistä kovilla, kannattaa vaihtaa kävelyyn. Kun treeni tuntuu tarpeeksi mukavalta ja helpolta, siihen tulee myös sitouduttua.

2. Todistetut terveyshyödyt

Ei tarvitse juosta päästäkseen nauttimaan liikkumisen mahtavista terveyshyödyistä: laihtumisesta, verenpaineen laskusta ja vakaammasta verensokerista. Cambridgen yliopiston tänä vuonna tekemässä tutkimuksessa selvisi, että reipas 20 minuutin päivittäinen kävely – siis aika minimimäärä liikuntaa – voi laskea ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 30 prosenttia.

Kävelylenkinkin voi tehdä intervalliharjoituksena: esimerkiksi kolme minuuttia rivakasti ja kolme leppoisammin. Japanilaistutkimuksessa tällaisen intervallikävelyn todettiin vahvistavan iäkkäiden ihmisten reisilihaksia sekä alentavan heidän verenpainettaan. Jos haluat varmistaa kävelylenkin tehokkuuden, ota avuksi sykemittari. Hyvä tavoitesyke on 50–70 prosenttia maksimisykkeestäsi.

3. Mieli lepää

Kävelemiseen ei tarvitse keskittyä toisin kuin vaikkapa aerobicin askelkuvioihin (käykö kukaan enää aerobicissä? Harmi, jos ei.), joten ajatus saa lentää vapaana. Se tekee hyvää mielelle. Stanfordin yliopiston tutkimuksessa jopa havaittiin, että luovuus alkaa kukkia kävellessä ja vähän kävelylenkin jälkeen. Tutkimuksissa on myös havaittu kävelemisen mielialaa kohottava ja negatiivisia ajatuksia lieventävä vaikutus.

4. Et edes huomaa urheilevasi

Jos urheilu tuntuu vastenmieliseltä ajatukselta, kävelyä on kuitenkin helppoa ujuttaa arkeen niin, ettei edes hoksaa treenaavansa. Kävellessä voi rauhassa katsella uusia paikkoja, ja lenkkipolkuja kannattaakin vaihdella niin, että homma pysyy mielenkiintoisena. Mikset välillä lähtisi kävelylle kaupungin keskustaan?

Kommentit (15)
käveleskelijä
Viesti

Ihan sama kutsutaanko urheiluksi vai ei, mutta kävely on tehokasta ja hyödyllistä liikuntaa sauvoilla ja ilman. Ja useille terveellisempää ja vähemmän vammoja aiheuttavaa kuin juokseminen. Esim. erilaisista tuki- ja liikuntalinten vaivoista kärsiville se soveltuu hyvin (useimmmiten), kun taas juoksu ei yleensä sovellu.

Urheilija
Viesti

Vierailija kirjoitti:

Kävelykö URHEILUA???   Sen mukaan teen juontikin on urheilua.

Höh urheilumafia.

Hyötyliikunta eli liikkuminen omin jaloin kerroksista toiseen ei ole urheilua, mutta säännöllisesti tunnin tai kahden kävelylenkille lähteminen on ihan hyvää ja terveellistä liikuntaa. Samoin esimerkiksi bussiin juokseminen ei ole urheilua, mutta lenkille lähteminen on.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.