Ilmajooga treenaa luottamusta

Kuva Satu Kemppainen

Testasimme, miten ilmajooga kehittää niin syviä lihaksia kuin luottamusta.

Aerial yogassa eli ilmajoogassa liikkeet tehdään katosta roikkuvan pussimaisen kangaslenkin avulla. Kuulostaa niin hauskalta, että pakkohan tätä on kokeilla. Ilmoittaudun intro-tunnille.
– Kankaan avulla voi tehdä venytyksiä, jotka eivät ole muuten mahdollisia, helsinkiläisen Vertical Clubin ohjaaja Laura Gröhn vakuuttaa.

Ilmajooga kannattaa

Alkulämmittelyjen jälkeen otamme tuntumaa kangaslenkkiin jalat maassa. Istun kuvitteelliseen tuoliin kankaaseen nojaten. Ja samalla oivallan: ilmajooga onkin luottamustreeniä. Pitää uskaltaa rentoutua ja luottaa siihen, ettei sirkuskangas petä alta. Gröhn muistuttaa, että kangas kestää 300 kilon painon ja katossa oleva kiinnityskoukku kannattaisi autonkin.

Tukevasti ilmassa

Laji keksittiin New Yorkissa 2007. Suomessa sitä on voinut harrastaa vasta elokuusta lähtien ja tällä hetkellä vain Helsingissä. Ilmajoogassa on vain kolmasosa joogaa, muu on akrobatiaa, ilma-akrobatiaa ja pilatesta.
Vasta tunnin lopussa pääsen vihdoin ilmaan. Viimeinen liike on joogaklassikko eli puuasento. Yllätyksekseni puu seisookin tukevammin ilmassa kuin maassa.
Paras on silti vasta edessä: loppurentoutusasento kankaan sisällä.
Tunnin loputtua keho tuntuu avoimemmalta kuin tavallisen joogan jälkeen. Hartioiden painolasti ja ylä-selän jumitukset ovat kadonneet ilmaan.

Aamuliikunta voi johtaa ahmimiseen – älä tee näitä virheitä!

Aamuliikunnasta saa tehot irti, kun muistaa välttää sudenkuopat.

Iltaliikkujana olen aina ihaillut aamuliikkujien tahdonvoimaa. Että joku asettaa herätyskellonsa kiekumaan kilpaa kukon kanssa ja saa itsensä salille tai juoksulenkille kello 6.00!

Monet tuntuvat uskovan, että juuri aamuliikunta on erityisen tehokasta esimerkiksi painonpudotuksessa. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että liikunta johtaa liialliseen syöpöttelyyn.

Womens Health -lehti listasi viisi virhettä, jotka voivat saada aamuliikkujan ahmimaan.

1. Urheileminen tyhjällä vatsalla

Elimistö tarvitsee aamuisin polttoainetta. Yöunet ovat saaneet kehon paastotilaan ja illallinen on muisto vain. Energia- ja verensokeritasot ovat alhaalla. Tyhjällä vatsalla kuntoileminen saa elimistön käyttämään energialähteenä hiilihydraattivarastojaan. Liikuntasuorituksen jälkeen keho huutaakin lisää hiilihydraatteja ja herättää ruokahimon, jotta verensokeri lähtisi taas nousuun.

Laihdutusasiantuntija Reema Kanda neuvoo syömään ennen aamuspurttia pienen, 100–200 kilokalorin proteiinia ja hiilihydraatteja sisältävän aamupalan.

2. Nukut liian vähän

Liian vähäinen uni sotkee myös näläntunnetta sääteleviä hormonitoimintoja. 80 minuuttia tavanomaista lyhyemmät yöunet saavat ihmisen syömään keskimäärin 550 kilokaloria enemmän päivän aikana.

Jos tarkoituksena on nousta aamulenkille, on pehkuihin syytä painua hyvissä ajoin.

3. Syöt treenin jälkeen liian hiilihydraattipitoista ruokaa

Kandan mukaan treenin jälkeen nautittu sapuska vaikuttaa yllättävän paljon koko päivän aterioihin. Nopeat hiilihydraatit saavat verensokerin nousemaan ja laskemaan nopeasti, mikä johtaa pian uuteen nälkään.

Treenin jälkeen kannattaakin syödä proteiineja ja hitaita hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita, kuten täysjyvätuotteita ja vihanneksia.

4. Et juo tarpeeksi

Olisitko arvannut, että jano voi tuntua myös nälkänä? Yön aikana harva tulee juoneeksi vettä. Aamutreenin aikana loputkin nesteet tulee hikoiltua ulos. Muista siis juoda lasillinen vettä ennen treeniä sekä runsaasti treenin jälkeen. Älä odota janoa, silloin olet jo myöhässä.

5. Syöt liian vähän

Mitä hyötyä on treenistä, jos sen jälkeen syö kaiken sen mitä kuluttikin? Jos aamupäivällä nipistää liikaa kaloreista, riistäytyy syöminen sitä todennäköisemmin käsistä viimeistään illalla. Järkevintä on syödä riittävästi pitkin päivää. Se on tehokkain keino välttää ahmimista.

Kommentit (1)
ellala
Viesti

"Mitä hyötyä on treenistä, jos sen jälkeen syö kaiken sen mitä kuluttikin?" Ööh, no esimerkiksi omassa lajissaan kehittyminen, hyvänolontunteen saaminen, stressinhallinta, osteoporoosin ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisy... Tai miten olisi ihan vaan liikunnasta nauttiminen?! News flash: jokainen liikkuja ei tavoittele laihtumista plus-miinus-kalorityylillä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

5 syytä tehdä lapsuuden pihaleikistä tehokas treeni

Ei ole vaikeaa, kaloreita kuluu – ja saattaa olla ihan hauskaakin! Näin sen aloitat.

Muistatko vielä kouluaikojen hyppynaruleikit? Kun katsoo touhua aikuisen silmin, niin sehän oli silkkaa treeniä. Myös näyttelijä Kate Hudson ja Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Michelle Obama vannovat hyppistreenin nimeen. On ainakin viisi syytä aloittaa hyppynaruhommat:

Sopii aloittelijallekin

Kuka tahansa voi ryhtyä hyppynarutreenaajaksi! Homma ei vaadi kuin hyppynarun, sopivan alustan ja virkeät jalat.

Pomppualustan tulee olla hieman joustava, jotta treeni ei rasita liikaa niveliä. Tavallinen lattia sopii hyvin; suoraan betonilattialla pomppimista ei voi suositella. Liukkaalla alustalla saattaa taas helposti mätkähtää rähmälleen, joten hyppely kannattaa hoitaa maton päällä. Hyppiä voi joko paljain jaloin tai lenkkitossut jalassa.

Aloittelijan ei kannata yrittää heti alkuun tunnin hyppimistä. Hyppynaruhyppely saattaa aluksi olla rankkaa erityisesti säären lihaksille, polville ja nilkoille. Aloita siis pomputtelu maltillisella määrällä. Noin 10 minuuttia päivässä on alkuun hyvä hyppyaika, jota voi lähteä venyttämään. Kokenut hyppijä voi pomppia pitkäänkin.

Tehoaa koko kroppaan

Vaikka pomppiminen on erityisen tehokasta liikuntaa alavartalolle, hyppistreenissä kropan jokainen lihas joutuu töihin. Treeni kasvattaa lihaskuntoa, polttaa tehokkaasti rasvaa ja vahvistaa niveliä.

Jos haluaa peruskunnon parantamisen lisäksi kasvattaa lihaksia ja voimaa, kannattaa liikuntaohjelmaan lisätä voimaharjoittelua.

Hyppynaruhyppely ei harjoita kovinkaan paljon ylävartaloa, joten punnerrukset ja ylävartalon vetoliikkeet täydentävät hyvin harjoitusohjelmaa. Myös keskivartalon tukilihaksia kannattaa vahvistaa erillisillä lihaskuntoliikkeillä. Perinteiset lankut ja vatsarutistukset ovat mainioita vaihtoehtoja.

Muista myös, että hyppimisen jälkeen erityisesti pohkeet kaipaavat venytystä.

Hätistelee kalorit

Tutkimusten mukaan naruhyppely on yksi tehokkaimmista liikuntamuodoista, jos haluaa kaloreiden karisevan. Pompputreeni kuluttaa keskimäärin noin 300 kilokaloria puolessa tunnissa. Määrä tietenkin vaihtelee tyylin mukaan. Superhyppijä saattaa kuluttaa enemmänkin.

Kehittää keuhkoja

Hyppynarulla hyppiessä kropan jokainen lihas joutuu töihin, mikä nostaa sykkeen nopeasti kattoon. Teholiikunta siis parantaa hapenottokykyä. Treeni on hyvää vahvistusta peruskunnolle ja potentiaalinen vaihtoehto juoksulenkille sadesäällä.

Ei rasita kukkaroa

Hyppelyharrastuksen alkuun pääsee minkä tahansa sopivan jämäkän narunpätkän avulla. Tosin välineen ostaminenkaan ei kaada taloutta.

Jos ei vielä vakuuttanut, lue täältä lisää syitä aloittaa hyppistreeni.

Jutun asiantuntijana toimi Helsinki Core Trainersin ravinto-valmentaja ja personal trainer Kanerva Ahonala.

Sari Sarkomaan perhe hurahti trendiharrastukseen: "Kannustaa liikkumaan"

Kansanedustaja Sari Sarkomaa on keksinyt kivan tavan kannustaa lapsiaan liikkumaan.

Kansanedustaja Sari Sarkomaan ja hänen diplomi-insinööripuolisonsa Kim Ruokosen perhe on hurahtanut uuteen harrastukseen, nimittäin geokätköilyyn.

Kätköilyä voi harrastaa esimerkiksi puhelimeen saatavan applikaation avulla: puhelimeen haetaan GPS-signaalin avulla kätkön koordinaatit ja niiden avulla etsitään maastoon piilotettuja esineitä. Esineet voivat olla vaikkapa filmirullia tai vastaavia pieniä rasioita, joiden sisällä on kätkön lokitiedot. Geokätköily on kansainvälinen harrastus, ja Suomessakin on arvion mukaan 40 000–50 000 geokätköilijää.

– Kävimme eilen kuopuksemme kanssa lenkillä Seurasaaressa. Samalla haimme pari kätköä. Se on hyvä ja palkitseva tapa kannustaa lapsia liikkumaan, kolmen lapsen vanhemmat vinkkasivat.

Sarkomaa saa liikunnasta virtaa työkiireisiinsä.

– Juoksen joko tyttöporukassa tai perheen kanssa. Myös kävely on hyvä.

Sarkomaa ja Ruokonen olivat yhdessä katsomassa Kätilö-elokuvaa, kun eduskunta vietti viime viikolla startanneen syysistuntokautensa alkajaisiksi perinteistä elokuvailtaa Helsingin Tennispalatsissa.

– Kävelimme Kimin kanssa kotoa Munkkiniemestä tänne elokuviin, Sari kertoi.

Etkö jaksa juosta? Älä sure, näistä syistä kävely voi olla parempi

Tässä kolme syytä, miksi kävely on oikeastaan ihan jees verrattuna hirveään pinkomiseen. Kova liikuntasuoritus voi saada esimerkiksi syömään kaikki kulutetut kalorit takaisin. 

Sinäkö olet se, joka 200 metrin lenkkeily-yrityksen jälkeen haluat "pitää pientä taukoa, ja mitä jos käveltäisiin loppumatka?"

Se on ihan ok. Huffington Post keräsi syitä, miksi käveleminen voi olla parempi juttu kuin juokseminen. Lohduttaudu siis näillä:

1. Kävele rivakasti, laske kuolemanriskiä

Tutkimuksia: Ihmisillä, joka juoksevat useampina päivinä viikossa nopeammin kuin yli 11 kilometriä tunnissa, on sama kuolemanriski kuin vähemmän liikkuvilla. Kuolemanriski ei vähene verrattuna ei-juoksijoihin, vaikka juoksisi yli 40 kilometriä viikossa.

Sen sijaan rauhallinen liikunta, esimerkiksi rivakka kävely, laskee kuolemanriskiä 25 prosenttia. 1–2,5 tuntia viikossa riittää.

2. Juokse rajusti, sairastu helpommin?

Kova liikunta voi joidenkin tutkimusten mukaan heikentää immuniteettia ja lisätä sairastumisen riskiä.

3. Juoksu pudottaa painoa?

Kaloreita kuluu, kyllä. Mutta: kiivas juokseminen saattaa myös lisätä ruokahalua. Jopa niin paljon, että kovat juoksijat kokevat tarvetta syödä kaikki kuluttamansa kalorit lenkin jälkeen takaisin.

Vaikka ihan oikeasti: Kaikki liikunta on kotiinpäin, oli se sitten kävelyä tai juoksua. Mutta tässä faktoja, joilla voit näpäyttää edelläsi pinkovaa lenkkikaveria seuraavan kerran, kun hän haluaa oikeasti juosta kovaa eikä esimerkiksi istahtaa tunnin kahvitauolle läheiseen kuppilaan, mitä sinä olet ehdottanut noin kaksi minuuttia sen jälkeen, kun pääsitte ulko-ovesta.

Siitäs sait, pinkoja!

Lähde: Huffington Post

 

Kaupallinen yhteistyö