Kuva Satu Kemppainen

Testasimme, miten ilmajooga kehittää niin syviä lihaksia kuin luottamusta.

Aerial yogassa eli ilmajoogassa liikkeet tehdään katosta roikkuvan pussimaisen kangaslenkin avulla. Kuulostaa niin hauskalta, että pakkohan tätä on kokeilla. Ilmoittaudun intro-tunnille.
– Kankaan avulla voi tehdä venytyksiä, jotka eivät ole muuten mahdollisia, helsinkiläisen Vertical Clubin ohjaaja Laura Gröhn vakuuttaa.

Ilmajooga kannattaa

Alkulämmittelyjen jälkeen otamme tuntumaa kangaslenkkiin jalat maassa. Istun kuvitteelliseen tuoliin kankaaseen nojaten. Ja samalla oivallan: ilmajooga onkin luottamustreeniä. Pitää uskaltaa rentoutua ja luottaa siihen, ettei sirkuskangas petä alta. Gröhn muistuttaa, että kangas kestää 300 kilon painon ja katossa oleva kiinnityskoukku kannattaisi autonkin.

Tukevasti ilmassa

Laji keksittiin New Yorkissa 2007. Suomessa sitä on voinut harrastaa vasta elokuusta lähtien ja tällä hetkellä vain Helsingissä. Ilmajoogassa on vain kolmasosa joogaa, muu on akrobatiaa, ilma-akrobatiaa ja pilatesta.
Vasta tunnin lopussa pääsen vihdoin ilmaan. Viimeinen liike on joogaklassikko eli puuasento. Yllätyksekseni puu seisookin tukevammin ilmassa kuin maassa.
Paras on silti vasta edessä: loppurentoutusasento kankaan sisällä.
Tunnin loputtua keho tuntuu avoimemmalta kuin tavallisen joogan jälkeen. Hartioiden painolasti ja ylä-selän jumitukset ovat kadonneet ilmaan.

Mutta ei syytä huoleen! Nämä yllättävät oireet ovat lähes poikkeuksetta vaarattomia.

Aerobinen liikunta, kuten juoksu, pyöräily tai uinti, on tunnetusti monin tavoin hyödyllistä: se muun muassa pitää sairaudet loitolla, kohentaa mielialaa ja terästää aivoja. Sillä on kuitenkin myös pienempiä, vähän kummallisiakin vaikutuksia.

Urheilulääkäri Jordan Metzl listaa liikunnan yllättäviä sivuvaikutuksia Runner's World -lehdessä. Ne saattavat säikäyttää, mutta onneksi oireet ovat lähes aina vaarattomia. Metzlin mukaan suurin osa niistä viestii, että keho on paiskinut lujasti töitä. Toiset asioista taas ovat ohimeneviä vaivoja, joihin on yleensä olemassa helppo ratkaisu.

1. Suussasi on metallinen maku

Kun puskee itseään yli tietyn rajan, suussa voi maistua metalliselta. Se johtuu siitä, että pieni määrä verta voi kulkeutua rankan liikuntasuorituksen aikana keuhkoihin. Voimakas hengitys kuljettaa sen nenäonteloon, nieluun, kurkunpäähän ja suuhun. Metallinen maku johtuu veren sisältämästä raudasta, kertoo liikuntalääketieteen ja kliinisen fysiologian erikoislääkäri Arja Uusitalo Helsingin Sanomien jutussa.

Jos metallinen maku iskee treenin aikana tai sen jälkeen, ei ole syytä huoleen. Jos taas veren maku on jatkuva vaiva, on syytä käydä lääkärissä selvittämässä, ettei se johtu esimerkiksi tulehduksesta.

2. Nenä vuotaa

Ulkona liikkuminen rasittaa nenäonteloita, joten nenän valuminen on tavallinen vaiva ulkona liikkuvilla. Se on yskän tapaan yhä yleisempää viileällä kelillä. Vuotamista pahentavat allergiat, kuiva ilma, katupöly ja mahdollisesti myös ilmansaasteet.

Jos vuotava nenä häiritsee sinua paljon eikä nenäliina taskussa riitä, käy lääkärissä. Esimerkiksi reseptillä saatava nenäsuihke voi auttaa.

Lue myös: Siitepölyallergia vai tavallinen nuha? Näistä merkeistä tiedät, kummasta on kyse

3. Iho kutisee

Kutisevat reidet voivat olla merkki vain kuivasta ihosta tai luonnollinen reaktio, kun lihakset alkavat lämmetä. Ensimmäiseen auttaa ihon kosteuttaminen, toiseen rauhallinen lämmittely.

Ihotautilääkäri Yan Isabel Zhu sanoo Women's Healthin jutussa, että kyse voi olla myös hankaavien liikuntavaatteiden tai liikunnan aikana nousseen ruumiinlämmön vapauttamasta histamiinista. Toinen mahdollinen syypää on treenivaatteiden kemikaalien tai materiaalin aiheuttama allerginen reaktio.

Jos kutina vaivaa, voi siis kokeilla löysempiä treenivaatteita. Zhu suosittelee pesemään uudet vaatteet miedolla pesuaineella ja ilman huuhteluainetta. Kannattaa myös tarkkailla, ärsyttävätkö tietyt vaatteet ja mistä ne on tehty.

4. Sinua yskittää

Liikunta voi aiheuttaa astman kaltaisia oireita, jos treenaa paljon kovempaa kuin on tottunut. Silloin pienet lihakset keuhkojen lähellä alkavat kouristella.

Urheilulääkäri Metzlin mukaan köhimistä näkee paljon alkuvuodesta, kun ihmiset innostuvat tauon jälkeen liikkumaan eivätkä vielä ole niin hyvässä kunnossa. Joillakuilla voi myös olla perinnöllinen taipumus liikunnan aiheuttamaan yskään.

Vaiva on yleisempi kylmällä kuin lämpimällä säällä liikkuessa, kun kylmä ja kuiva ilma koettelee hengitysteitä. Ohuen huivin läpi hengittämisestä voi olla apua.

5. Päässäsi sumenee

Moni hehkuttaa liikunnan aiheuttamaa hyvän olon tunnetta ja sitä, kuinka esimerkiksi lenkki saa ajatuksen juoksemaan. Toisinaan liikunnan jälkeen on kuitenkin ihan pihalla, ja se on täysin normaalia.

Olo johtuu siitä, että olet käyttänyt glykogeenivarastot loppuun. Palautusjuomasta voi olla apua, mutta tärkeintä on syödä kunnon ruokaa mahdollisimman pian treenin jälkeen.

6. Vessahätä iskee äkillisesti

Varsinkin juoksulenkillä voi iskeä yhtäkkiä kova tarve ulostaa, vaikka ennen ulos lähtemistä ei olisi ollut yhtään vessahätä. On nähty jopa huippujuoksijoita, joiden on pakko hoitaa homma yleisön edessä kesken maratonin.

Tavallinen terveellinen ruoka on parasta myös vatsan toiminnan kannalta. Lääkäri Sophie Balzora neuvoo BuzzFeedin jutussa välttämään sokerisia ja rasvaisia ruokia, keinomakeutettuja tuotteita sekä kofeiinipitoisia juomia, jos kärsii äkillisestä vessahädästä lenkin aikana.

Balzora kehottaa olemaan syömättä kaksi tuntia ennen kuin lähtee juoksemaan ja olemaan kokeilematta uutta ruokalajia esimerkiksi ennen juoksukisoja. Myös riittävä nesteytys on tärkeää vatsalle.

Kommentit

Uuden rakkaan voi löytää juoksun, vaelluksen tai vaikkapa tanssin parista.

Sinkut huomio! Nyt tulevat sporttailusessiot, joiden idea on lainattu pikatreffeistä: samanhenkiset sinkut kokoontuvat yhteen, ja tavoite on hikoilun lomassa selvittää, olisiko treenikaveri se oikea.

Vauhtisammakko-liikuntayritys järjesti ensimmäiset sinkkulenkkinsä ystävänpäivänä, ja suosio oli huikea.

– Parejakin syntyi, Anni Liukka Vauhtisammakosta paljastaa.

Liukka tutustui puolisoonsa Mikkoon aikoinaan juoksun merkeissä, mistä lähti idea sinkkulenkkeihinkin.

– Juostessa kehoon muodostuu endorfiineja, jotka nostattavat fiiliksiä paljon paremmin kuin pari rohkaisuryyppyä, Mikko sanoo.

Ja homma toimii näin: miehet ja naiset juoksevat omissa jonoissaan rinnakkain. Parin minuutin välein toinen jono nytkähtää eteenpäin ja pari vaihtuu. Kuuluuko klik?

Lue lisää Fb:n ryhmästä Sinkkulenkki.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä. 

 

Kommentit

Lankku on tehokas keskivartaloliike, mutta se menee helposti pieleen. Liikunnanohjaaja näyttää, miten korjaat virheistä yleisimmät.

Lankkupito on loistavaa treeniä vatsan ja selän lihaksille. Lankutus esimerkiksi ehkäisee selkävaivoja sekä parantaa ryhtiä, tasapainoa ja kehonhallintaa, jos sen tekee oikealla tekniikalla. Lankkua on lisäksi helppoa harjoitella missä vain.

Liikunnanohjaaja AMK ja personal trainer Sanna Elosen mukaan moni lankuttaa kuitenkin väärällä tekniikalla. Silloin liikkeestä ei ole hyötyä ja sillä voi jopa rikkoa itsensä. Katso videolta, miltä yleiset virheet ja oikeanlainen tekniikka näyttävät:

Yleisimmät virheet lankutuksessa

1. Keskivartalon hallinta pettää. Selkä menee notkolle tai pyöristyy liikaa.

2. Yläkropan hallinta pettää. Olkapäät kääntyvät sisäänpäin tai nousevat lähelle korvia.

3. Pää roikkuu tai on turhan pystyssä.

Olkapäät eivät pääse romahtamaan, kun kädet ovat erillään.

Näin lankutat oikein

1. Aktivoi yläkroppa. Purista lapoja yhteen niin, etteivät olkapäät mene korviin tai roiku alhaalla.

2. Jännitä samalla vatsaa niin, että keskivartalo on tiukkana.

3. Ojenna niska pitkäksi niin, että pää on vartalon jatkeena.

4. Pidä kädet erillään omilla raiteillaan äläkä mielellään risti niitä, niin olkapäät eivät pääse romahtamaan.

5. Jännitä pakaroita.

6. Nosta polvet ilmaan, jos saat pidettyä hyvän asennon niin. Aluksi voit lankuttaa myös polvet maassa tai laskea maahan kesken lankkupidon, jos asento meinaa pettää.

7. Pidä koko vartalo tiukkana staattisessa pidossa.

Voit käyttää peiliä apuna hyvän tekniikan tarkistamisessa.

Tärkeintä on, että liike tuntuu keskivartalossa eikä satu selkään.

Lankuta aina korkeintaan siihen asti, kunnes asento pettää. Mieluummin vähän aikaa hyvällä tekniikalla kuin väkisin niin kauan, että tekniikka menee pieleen. Jos olet vasta-alkaja, aloita esimerkiksi noin 15 sekunnista. Kokenut treenaaja voi lankuttaa aluksi esimerkiksi 30–45 sekuntia kerrallaan.

Liike on hyvä toistaa kaksi tai kolme kertaa niin, että lihakset alkavat väsyä. Tärkeintä on, että liike tuntuu keskivartalossa eikä satu selkään.

Kokeile myös kylkiä voimistavaa sivulankkua ja sivulankkua kierrolla.

Kommentit

Erik Cavanaughin upeita tanssivideoita on katsottu miljoonia kertoja. Hän haluaa kannustaa tavoittelemaan unelmiaan, oli minkä kokoinen hyvänsä.

Sosiaalisessa mediassa on intoiltu viime päivinä pluskokoisen miehen tanssivideoista. 23-vuotiaan yhdysvaltalaisen tanssija-koreografi-tanssinopettajan Erik Cavanaughin sulavat liikkeet todistavat, että taitavat tanssijat ovat kaikenkokoisia.

Esimerkiksi Huffington Postin videota Cavanaughista on katsottu Facebookissa kymmenessä tunnissa lähes miljoona kertaa. Worldwidedance-Facebook-sivulla viikko sitten jaettua videota on katsottu jo yli yhdeksän miljoonaa kertaa, ja se on kerännyt yli 140 000 tykkäystä:

Cavanaugh on hämmentynyt saamastaan huomiosta.

”Tiedän, etten näytä tyypilliseltä tanssijalta. Ihmiset netin äärellä eivät odota, että minä hyppään korkealle.”

– Tämä on ollut aika hullua. Tiedän, etten näytä tyypilliseltä tanssijalta. Ihmiset netin äärellä eivät odota, että minä hyppään korkealle ja muuta vastaavaa. Yritän olla häiriintymättä siitä, hän sanoo Forbesin haastattelussa.

– En häpeä sitä, millainen olen. Yritän viestiä lapsille, jotka ehkä näyttävät samalta kuin minä, että kaikki unelmat ovat saavutettavissa, hän sanoo.

Cavanaughin herkät videot ovat keränneet roppakaupalla ihailevia kommentteja.

– Kiitos, että uskot itseesi. Tämän näkeminen saa minutkin uskomaan itseeni, kirjoittaa eräs käyttäjä Instagramissa.

Aiemmin nettikansa on ihastunut esimerkiksi huipputaitaviin pluskokoisiiin joogeihin Dana Falsettiin ja Jessamyn Stanleyyn.

Kaikenkokoisten miesten esiinmarssi

Inspiroivat pluskokoiset naiset ovat olleet enemmän esillä kuin isot miehet. Viime aikoina uutisvirtaa ovat kuitenkin piristäneet myös Erik Cavanaughin tapaan miehet, jotka haluavat rikkoa ahtaita ulkonäkönormeja.

Esimerkiksi pluskokoinen miesmalli Zach Miko iloitsee siitä, että muotimaailma yrittää nykyään ottaa isokokoisia kuluttajia huomioon aiempaa paremmin. Hänen mielestään muodin seuraamisen ja hyvältä näyttämisen ei pitäisi olla koosta kiinni.

Uudessa alusvaatekampanjassa malleina ovat tavismiehet. He ovat monen kokoisia ja näköisiä, eikä kuvia ole käsitelty. Maha saa pömpöttää, ja karvat saavat rehottaa. Kampanjan motto on, että tavallinen ihminen on seksikäs.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kommentit