Ilmajooga treenaa luottamusta

Kuva Satu Kemppainen

Testasimme, miten ilmajooga kehittää niin syviä lihaksia kuin luottamusta.

Aerial yogassa eli ilmajoogassa liikkeet tehdään katosta roikkuvan pussimaisen kangaslenkin avulla. Kuulostaa niin hauskalta, että pakkohan tätä on kokeilla. Ilmoittaudun intro-tunnille.
– Kankaan avulla voi tehdä venytyksiä, jotka eivät ole muuten mahdollisia, helsinkiläisen Vertical Clubin ohjaaja Laura Gröhn vakuuttaa.

Ilmajooga kannattaa

Alkulämmittelyjen jälkeen otamme tuntumaa kangaslenkkiin jalat maassa. Istun kuvitteelliseen tuoliin kankaaseen nojaten. Ja samalla oivallan: ilmajooga onkin luottamustreeniä. Pitää uskaltaa rentoutua ja luottaa siihen, ettei sirkuskangas petä alta. Gröhn muistuttaa, että kangas kestää 300 kilon painon ja katossa oleva kiinnityskoukku kannattaisi autonkin.

Tukevasti ilmassa

Laji keksittiin New Yorkissa 2007. Suomessa sitä on voinut harrastaa vasta elokuusta lähtien ja tällä hetkellä vain Helsingissä. Ilmajoogassa on vain kolmasosa joogaa, muu on akrobatiaa, ilma-akrobatiaa ja pilatesta.
Vasta tunnin lopussa pääsen vihdoin ilmaan. Viimeinen liike on joogaklassikko eli puuasento. Yllätyksekseni puu seisookin tukevammin ilmassa kuin maassa.
Paras on silti vasta edessä: loppurentoutusasento kankaan sisällä.
Tunnin loputtua keho tuntuu avoimemmalta kuin tavallisen joogan jälkeen. Hartioiden painolasti ja ylä-selän jumitukset ovat kadonneet ilmaan.

Voiko joogan avulla kasvaa pituutta?

Jos kaipaat muutamaa lisäsenttiä, ryhdy joogiksi.

Moni hehkuttaa joogan auttavan yhteen sun toiseen asiaan, mutta että pituuteenkin! Näin kuitenkin näyttäisi olevan. Syy piilee siinä, että jooga rentouttaa selkärankaa ja parantaa ryhtiä.

Useat joogan taivutukset ja asennot eli asanat edellyttävät selkärangalta joustavuutta ja rentoutumista.  Myös lajiin olennaisesti kuuluva syvään hengittäminen rentouttaa lysyssä olevaa selkärankaa, ja vähitellen se suorenee. Samalla ryhti paranee, ja istuma-asentokin muuttuu ryhdikkääksi. Olkapäät ovat istuessa oikeaoppisesti takana. Harjoittelun myötä hallitset myös kehosi hyvin ja kannat itsesi paremmin, jolloin saat pituutta muutaman lisäsentin.

Joogaamista voi harrastaa melkein missä vain: aamuisin  tai vaikka saunassa. Tunnetusti jooga myös voi parantaa seksielämää ja on ylipainoisillekin loistava laji.

Ei muuta kuin jumppamatto esille ja aurinkotervehdykseen!

Miten tsempata rankka treeni loppuun asti? Kuntovalmentajat kertovat

Jokainen tietää sen tunteen, kun tekisi mieli jättää leikki kesken jumppatunnilla. Eihän tätä jaksa loppuun asti!

Luovuttaakaan ei tietysti haluaisi, vaikka jalat tärisevät, oksettaa ja päässä huimaa. Hiki tippuu otsalta ja olo on yksiselitteinen: enää ei jaksa. Mitä itselleen voi siinä tilanteessa sanoa?

Kuntoilun ammattilaiset kertovat, miten he tsemppaavat itseään.

 ”Kipu on vain väliaikaista”

–Toistelen itselleni miten kipu ja epämukavuus ovat vain väliaikaisia tunteita. Hoen, että oloni on parempi, jos jaksan, enkä luovuta, sanoo Holly Perkins, Women's Strength Nation –kuntoyhdistyksen perustaja

“Keskity, anna mennä, taistele, jaksa, hengitä, pysy pystyssä”

–Kun juoksen, minulla on usein vaikeaa. Sanon itselleni yksinkertaisia asioita, ja toistan niitä uudestaan ja uudestaan. Lisään vielä aina itselleni, että ”sinä pystyt tähän”, kertoo Kourtney A. Thomas, kuntopalveluita tarjoavan Lagniappe Fitnessin omistaja.

”Se, miten suoriudut nyt, kertoo miten suoriudut elämässä”

–Aina kun haluan lopettaa ennen aikojani, sanon itselleni, että tämä kertoo siitä, miten suoriudun elämäni muillakin osa-alueilla. En halua totutella luovuttamiseen, sanoo kuntovalmentaja Mike Donavanik.

”Taistelenko vai tulenko toisena päivänä uudelleen?”

–Niin hölmöltä kuin se kuulostaakin, se on ensimmäinen ajatukseni kun treenatessa on vaikeaa. Jos päätän jatkaa ja taistella ja keskityn yhteen liikkeeseen kerrallaan, neuvoo urheilupsykologi Mike. T. Nelson.

 “On ihan okei kävellä, jos juoksee ensin kolme kilometriä”

–10 kilometrin juoksu tuntuu todella pitkältä, ellei matkan varrelle mieti etappeja. Sanon itselleni usein, että voin ihan hyvin kävellä kolmen kilometrin välein. Näin 26 kilometriäkin taittuu, kun ajattelee sen olevan yhdeksän kolmen kilometrin juoksua. Salilla menen rauhalliseen paikkaan istumaan, suljen silmäni ja kuvittelen seuraavan liikkeen päässäni. Tsemppaan näin itseäni ja se auttaa, kehottaa urheilupsykologi Janet Hamilton.

“En herännyt aikaisin aamulla luovuttaakseni”

–Ajattelen aina kolmea asiaa. Sitä, etten herännyt aikaisin aamulla vain luovuttaakseni, joten nyt minun on parasta ottaa tästä kaikki irti. Toiseksi ajattelen, että maailmassa on aina heitä, jotka antavat kaikkensa joten minunkin täytyy. Kolmanneksi ajattelen treenin jälkeistä tunnetta. Kysyn itseltäni, että onko minua koskaan kaduttanut, että tein treenin loppuun? toteaa urheilupsykologi Marta Montenegro.

Juoksulehti valitsi kanteensa pluskokoisen mallin – lukijat innoissaan

Women's Running -lehden uusimman numeron kannessa poseeraa XL-malli Erika Schenk.

Juokseminen ei katso kokoa. Myös yhdysvaltalainen juoksulehti Women's Running puhuu tämän puolesta. Lehden elokuun numeron kannessa juoksee nimittäin pluskokoinen malli Erika Schenk, 18.

Schenkin esiintyminen lehden kannessa on herättänyt myönteistä hehkutusta sosiaalisessa mediassa. Malli kertoo olevansa hämmentynyt saamastaan huomiosta.

– Perheeni on hyvin ylpeä minusta, Schenk sanoo People-lehdelle.

Women’s Running -lehden päätoimittaja Jessica Seborin mukaan Schenk valikoitui kansimalliksi, koska yksi lehden artikkeleista käsittelee urheiluvaatemerkkejä, jotka tekevät mallistoja myös pluskokoisille.

– Stereotyyppisesti juoksijoiden ajatellaan olevan laihoja, mutta heitä on kaiken muotoisia ja kokoisia. Meille oli tärkeää juhlistaa sitä.

Lehden lukijat ovat Erikan kansikuvasta innoissaan.  Womens’ Running on onnistunut tavoitteessaan.

– Halusimme, että kuka tahansa lukijoistamme voisi ajatella näkevänsä itsensä lehtemme kannessa.

Myös pluskokoinen britti, Julie Creffield, rikkoi viime kesänä juoksijoiden vartaloon liittyviä stereotypioita. Creffield juoksi maratonin, vaikka hän on kokoa 44.

Tämä välitunneilta tuttu laji polttaa tutkitusti eniten kaloreita

Jo 10 minuutin treeni on tehokas kuin mikä.

Tätä lajia varten ei tarvitse tehdä suuria hankintoja, eikä väline vie pahemmin tilaakaan. Kyseessä on nimittäin vanha tuttu laji alakoulun välitunneilta: hyppynarulla hyppiminen.

Louisianan Kinesiologisen (lihaksia tutkivan) yliopiston uusissa tutkimuksissa on todettu, että hyppynarulla hyppiminen on äärimmäisen tehokas tapa urheilla.

– 10 minuutin hyppely hyppynarulla on todella kova aerobinen urheilusuoritus, professori Neil Johannsen sanoo.

Hyppynarun salaisuus on siinä, että hyppiessä koko kehon lihakset joutuvat intensiivisesti töihin. Hypyn aikana joutuu ponnistamaan maasta koko kehonsa painon verran.

Esimerkiksi reippaalla kävelylenkilläkin käyttää vain muutamia lihaksia, vaikka lenkki olisikin tehokas.

– Hyppiessä sen sijaan joutuu käyttämään käsiä, tasapainolihaksia, jalkalihaksia ja sydän pääsee myös kunnolla töihin, Johannsen selittää.

Katso vinkki toimivaan treeniin vaikkapa tästä.