Kevyet reseptit koko viikoksi. Enintään 1500 kaloria päivässä.

Katso juttu myös täältä.

Numeron 31 laihdutusekstrassa tarjoilemme viikon keveän ruokalistan. Ja kun on makuun päässyt, tässä toinenkin viikko. Näitä ohjeita seuraamalla saat enintään 1500 kaloria päivässä, mutta samalla riittävästi kuitua ja proteiinia.

Maanantai

Aamupala: 2 dl vehnähiutalepuuroa rasvattomaan maitoon keitettynä 150 kcal, 1 rkl vehnäleseitä 5 kcal, 2 tl rypsiöljyä 70 kcal, sokeritonta mehukeittoa (2 dl) 20 kcal, sokeritonta kahvia tai teetä 

Välipalat: kahvia ja 1 dl rasvatonta maitoa 37 kcal, kaksi täysjyväkorppua 85 kcal, 2 porkkanaa 35 kcal

Lounas: Annos puutarhurinkeittoa 182 kcal, 2 viipaletta näkkileipää 70 kcal, 2 tl levitettä (rasvaa 60 %) 40 kcal, 2 höylättyä viipaletta juustoa (rasvaa max 15 %) 40 kcal 

Päivällinen: Annos kesäkurpitsapaistosta 200 kcal, 3 dl salaattia (salaattia, kurkkua, tomaattia, retiisejä + 2 tl öljyä) 108 kcal

Iltapala: Maustamatonta, rasvatonta jogurttia 1 prk (150 g) 50 kcal, mansikoita 2 dl, 1 rkl kuorittuja auringonkukansiemeniä 60 kcal

182 kcal/annos

Puutarhurin keitto 

4 annosta

200 g vihreitä, keltaisia tai liloja papuja

1 sipuli

2 porkkanaa

1 kesäkurpitsa

200 g keräkaalia

2 tomaattia

2 tl öljyä

1 l vettä

1–2 kasvisliemikuutiota

1,5 dl tummaa pastaa

Leikkaa pavuista kanta. Keitä papuja 10 minuuttia runsaassa, kevyesti suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja leikkaa puoliksi. 

Kuori sipuli ja porkkanat. Leikkaa suikaleiksi kesäkurpitsan ja kaalin kanssa.

Lohko tomaatit. 

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota kasviksia tomaattia ja papuja lukuun ottamatta noin 5 minuuttia. 

Kaada päälle liemi ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 min.  

Sekoita joukkoon pasta, pavut ja tomaatit. Keitä 5 minuuttia tai kunnes pasta on kypsää. 

200 kcal/annos

Kesäkurpitsaa moussakan tyyliin 

4 annosta

1 iso kesäkurpitsa

1 sipuli

2 tl (rypsi)öljyä

200 g jauhelihaa (rasvaa max 9 %)

1 tl paprikajauhetta

¼ tl rouhittua mustapippuria

¼ tl suolaa

1 tlk (n. 400 g) tomaattimurskaa

3 dl maitoa 

2 rkl (täysjyvä)vehnäjauhoja

1 dl juustoraastetta (rasvaa max 17 %) 

½ tl jauhettua valkopippuria

½ tl jauhettua maustepippuria

Leikkaa kesäkurpitsa ensin pitkittäin ohuiksi viipaleiksi ja sen jälkeen noin 1 litran vetoiseen uunivuokaan sopiviksi pätkiksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuori ja silppua sipuli. Ruskista sipuli kevyesti pannulla öljyssä. Lisää jauheliha ja jatka paistamista, kunnes jauhelihakin on ruskistunut. 

Mausta ja hulauta sekaan tomaattimurska. Anna hautua miedolla lämmöllä valkokastikkeen valmistumisen ajan.

Mittaa maito ja jauhot kattilaan. Sekoita hyvin ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, välillä pohjaa myöten sekoittaen. Lisää juustoraaste ja mausteet. Voit halutessasi säästää osan raasteesta paistoksen pinnalle. 

Kokoa paistos. Levitä uunivuoan pohjalle hiukan jauhelihakastiketta. Asettele päälle kerros kesäkurpitsaviipaleita (puolet viipaleista). Lusikoi jauhelihakastike kesäkurpitsoille ja levitä loput viipaleet kastikkeelle. 

Kaada pinnalle valkokastike ja nosta vuoka uuniin.

Paista uunin keskiosassa noin 30 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on saanut väriä ja kesäkurpitsa tuntuu haarukalla pistettäessä pehmeältä. 

Tarjoa lisänä vihreää salaattia. 

TIISTAI

Aamupala: 2 dl ruishiutalepuuroa, veteen keitettynä 65 kcal, 1 rkl leseseosta 13 kcal, 1 dl punaherukoita 30 kcal, 2 tl rypsiöljyä 70 kcal, 1 dl rasvatonta maitoa 35 kcal, sokeritonta kahvia tai teetä 

Välipalat: 2 omenaa 130 kcal, 1 vähärasvainen pikkupulla 100 kcal, sokeritonta kahvia tai teetä

Lounas: Annos savukalasalaattia ja kastiketta 433 kcal, viipale täysjyväruisleipää 70 kcal, 2 tl levitettä (rasvaa 60 %) 40 kcal

Päivällinen: Annos kuorrutettua kukkakaalia 105  kcal, porsaan fileepihvi 120 kcal, porkkanaraastetta (2dl) 25 kcal

Iltapala: 2 dl marjakiisseliä 105 kcal, 1 dl rasvatonta maitoa 34 kcal

433 kcal/annos

Savukalasalaatti 

4 annosta

6 dl sokeriherneitä

12 retiisiä

2 ruukkua salaattia

4–6 avomaan kurkkua 

400 g perattua savukalaa

6 keitettyä perunaa

2 kovaksi keitettyä kananmuna

20 basilikanlehteä

Sinappinen jogurttikastike:

3 dl rasvatonta, maustamatonta jogurttia 

2–4 rkl sinappia 

2 rkl sitruunamehua 

4 tl hunajaa 

suolaa, pippuria 

Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku ja kaada tarjolle pieneen kannuun tai kulhoon.

225 kcal/annos

Kuorrutettua kukkakaalia ja porsaspihvit

4 annosta

4 porsaan ulkofileepihviä (a´ n. 100 g) 

2 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl rouhittua pippuria

½ tl paprikajauhetta

n. 1 dl vettä

1 kukkakaali

n. 2 dl vettä

½ tl suolaa

Kuorrutus:

1 dl kukkakaalin keitinvettä 

100 g kevytsulatejuustoa (rasvaa max 10 %)

1 dl juustoraastetta (rasvaa 17 %)

¼ tl jauhettua valkopippuria 

2 rkl silputtua ruohosipulia tai rakuunaa 

Sipaise possupihveille öljyä ja paahda tai pariloi pannulla kauniin värisiksi. Ripottele pinnalle mausteet ja nosta uunivuokaan. Lorauta sekaan vettä ja peitä vuoka foliolla tai kannella. 

Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Tai hauduta pihvit liedellä kypsiksi.

Paloittele kukkakaali reiluiksi kukinnoiksi ja keitä paloja kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia eli juuri ja juuri kypsiksi. Valuta palat, mutta ota vesi talteen. Laita palat uunivuokaan.

Mittaa kukkakaalin keitinvesi takaisin kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sulatejuusto nokareina ja kuumenna hiljalleen, kunnes juusto sulaa. Sekoita joukkoon juustoraaste ja mausteet. Kaada kastike kukkakaalipalojen päälle ja kuumenna 225-asteisessa uunissa, kunnes kuorrutus saa väriä. 

KESKIVIIKKO

Aamupala: 2 dl maustamatonta, rasvatonta jogurttia + 1 omena raastettuna + ½ dl makeuttamatonta perusmysliä 205 kcal, kahvia tai teetä (ei sokeria) 

Välipalat: makeuttamaton cappuccino rasvattomaan maitoon (2 dl) 50 kcal, 2 vähärasvaista kaurakeksiä 60 kcal, 2 omenaa 130 kcal

Lounas: Reissukukko 390 kcal, muutama salaatinlehti 2 kcal 

Päivällinen: Annos kolmen kaalin makkaragratiinia 330 kcal

Iltapala: Mustikkapiimä (2 dl rasvatonta piimää + 1 dl mustikoita) 80 kcal

390 kcal/annos

Reissukukko yhdelle

1 ruispalaleipä

2 tl öljyä

4 pientä silakkafileetä (n. 100 g) 

¼ tl suolaa

¼ tl rouhittua valkopippuria

(hiukan silputtua oreganoa)

1–2 oksaa tilliä

1 tomaatti

1 viipale juustoa (rasvaa max 15 %)

Avaa palaleipä ja valuta kummallekin puolikkaalle öljyä. 

Asettele silakkafileet pohjapalalle ja ripottele päälle suola, pippuri, oregano ja tilli.

Viipaloi tomaatti ja asettele juustoviipaleen kanssa silakoille. 

Kääräise leipä voi- tai leivinpaperiin ja kuumenna mikrossa noin 3 minuuttia, kunnes kala on kypsää. 

Vinkki: Jos kypsennät leivän uunissa, kietaise se vielä folioon. Tavallisessa uunissa kypsennysaika on 15–20 minuuttia. 

330 kcal/annos

Kolmen kaalin makkaragratiini 

4 annosta

1 pieni kukkakaali

1 parsakaali (n. 200 g) 

400 g ruusukaaleja

5 dl vettä

½ tl suolaa

400 g lenkkimakkaraa (rasvaa max 10 %)

½ dl täysjyvävehnäjauhoja

200 g sulatejuustoa (rasvaa max 9 %)

¼ tl jauhettua valkopippuria

ripaus chilijauhetta

Huuhtele ja paloittele kukka- ja parsakaalit reiluiksi kukinnoiksi.

Poista ruusukaaleista kanta ja päällimmäiset lehdet tarvittaessa. 

Keitä kaalit puolikypsiksi suolalla maustetussa vedessä (noin 5 minuuttia). Kaada kaalit siivilään, mutta ota keitinvesi talteen.

Halkaise lenkkimakkarat ja leikkaa vuokaan sopiviksi pätkiksi. Vuoraa uunivuoan pohja makkarapaloilla.

Asettele kaali makkaroiden päälle. 

Mittaa 4 dl keitinvettä kattilaan ja vatkaa sekaan jauhot. 

Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. 

Lusikoi sulatejuusto kastikkeeseen ja kuumenna sekoittaen, kunnes juusto on sulanut.

Mausta ja valuta vuokaan ainesten päälle. 

Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pinta ja ainekset saavat väriä.   

TORSTAI

Aamupala: Lautasellinen (2 dl) ruishiutaleista ja puolukoista keitettyä ruispuolukkapuuroa (1 dl puolukoita puuroannoksen seassa) 90 kcal, 1 tl hunajaa 20 kcal, 2 tl rypsiöljyä 70 kcal, 2 dl rasvatonta maitoa 68 kcal, kahvia tai teetä (ei sokeria) 

Välipalat: Caffe latte -mukillinen (2 dl) täysmaitoon, ilman sokeria 90 kcal, 1 iso porkkana 30 kcal, 2 omenaa 130 kcal

Lounas: Annos kesäkeittoa 130 kcal, 2 viipaletta ruisleipää 130 kcal, 1 rkl levitettä (rasvaa 60 %) 70 kcal

Päivällinen: Annos suikalepannua 200 kcal, 2 tomaattia 55 kcal, 2 keitettyä perunaa 80 kcal

Iltapala: 1 prk viiliä (rasvaa 1 %) 80 kcal,  2 dl vadelmia 35 kcal

130 kcal/annos

Helppo kesäkeitto  

4 annosta

4 pientä perunaa

1 l erilaisia paloiteltuja kasviksia (esim. kukka- ja parsakaalia, porkkanaa, sokeriherneitä) 

1 l vettä

1 kasvisliemikuutio

¼ tl jauhettua valkopippuria 

100 g sulatejuustoa (rasvaa 9 %)

herneenversoja tai persiljaa

Rapsuta perunat puhtaiksi tai kuori ne. Leikkaa neljään osaan.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon liemikuutio sekä kasvikset ja perunat. 

Mausta pippurilla ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla 10–15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä. Herneet kannattaa lisätä vasta kypsymisen puolivälissä.

Lusikoi sulatejuusto keiton joukkoon ja sekoita varovasti, kunnes juusto on sulanut. 

Tarkista maku, ripottele pinnalle herneenversoja tai silputtua persiljaa ja nosta tarjolle. 

200 kcal/annos

Suikalepannu  

4 annosta

400 g naudan paistisuikaleita

1 rkl öljyä 

2  sipulia 

1 (n. 300 g) kyssäkaali 

1 mustajuuri tai pala palsternakkaa

1 pieni kiinankaali

1 tl curryjauhetta

1 tl paprikajauhetta

½ tl rouhittua mustapippuria

1 rkl soijakastiketta

n. 2 dl vettä

Kuumenna öljy padassa tai tilavassa paistinpannussa ja ruskista lihat. Ripottele päälle curry ja paprika. Kaada pannulle tilkka vettä ja anna lihapalojen hautua noin 10 minuuttia. 

Kuori sipuli, kyssäkaali ja mustajuuri, ja paloittele ne. Mustajuuri kannattaa kuoria juoksevan veden alla ja laittaa heti paloittelun jälkeen kylmään veteen, jotta se ei tummu. 

Suikaloi kiinankaali.

Kääntele kasvikset lihan sekaan ja mausta pippurilla sekä soijalla. 

Kaada pannulle vettä sen verran, että se juuri ja juuri näkyy ainesten seasta.

Hauduta aineksia kannen alla noin 20 minuuttia. Tarkista välillä veden määrä, jotta ruuasta ei tule liian kuivaa.  

PERJANTAI

Aamupala: 2 dl rasvattomaan maitoon keitettyä kaurapuuroa 180 kcal, 2 tl rypsiöljyä 70 kcal, 1 dl mustaherukoita 30 kcal, 2 dl valmista sokeritonta marjakeittoa 20 kcal, kahvia tai teetä (ei sokeria) 

Välipalat: 1 prk (150 g) maustettua, rasvatonta jogurttia 110 kcal, 2 täysjyväkorppua 90 kcal + 1 rkl kevyttuorejuustoa (rasvaa 15 %) 30 kcal,

Lounas: Annos kaali-kasvispannua 120  kcal, ½ dl survottuja puolukoita 20 kcal, 1 tl hunajaa 20 kcal.

Päivällinen: Annos omenaista broilerikastiketta 240 kcal, 1 ½  dl keitettyä täysjyväriisiä 144 kcal, 2 dl porkkana-lanttu-omenaraastetta 40 kcal.  Jos haluat, vaihda riisi kahteen kuorineen keitettyyn perunaan 80 kcal tai 1 ½ desilitraan keitettyä ohraa 110 kcal.  

Iltapala: Kaakaomukillinen (2 dl) rasvattomaan maitoon 80 kcal, 2 kaurakorppua 70 kcal, 2 tl levitettä (rasvaa 60 %) 40 kcal. 

120 kcal/annos

Kasvis-kaalipannu  

4 annosta

½ (n. 400 g) keräkaalia 

pala (50 g) juuriselleriä 

2 porkkanaa 

2 sipulia

1 rkl öljyä

1 ½ dl soijarouhetta (tumma tai vaalea) 

n. 3 dl vettä 

1 tl suolaa

½ tl rouhittua mustapippuria

½ tl jauhettua maustepippuria

1 tl kuivattua meiramia

Suikaloi kaali.

Kuori ja suikaloi tai viipaloi selleri, porkkanat ja sipulit.

Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa kattilassa ja pehmitä siinä ensin kaalia. Lisää sitten muut kasvikset ja jatka paistamista muutama minuutti.

Ripottele sekaan soijarouhe. Kaada pataan vettä sen verran että se juuri ja juuri näkyy ainesten seasta. Mausta ja peitä kannella. 

Anna hautua noin puolisen tuntia, välillä sekoittaen. Lisää tarvittaessa vettä.

Tarkista maku ja ainesten kypsyys ja nosta tarjolle. 

Vinkki: Tee iso satsi ja pakasta osa. Ruoka melkeinpä paranee uudelleen lämmitettäessä.  

240 kcal/annos

Omenainen broilerikastike 

4 annosta

400 g maustamattomia broilerisuikaleita 

1 tl curryjauhetta 

¼ tl jauhettua valkopippuria

1 sipuli 

pala (100 g) palsternakkaa 

2 lehtisellerin vartta 

2 pientä omenaa

2 tl öljyä

2 dl omenatäysmehua

1 kanaliemikuutio

(vettä)

3 rkl sulatejuustoa (rasvaa max  9 % )

1–2 rkl silputtua rakuunaa

Ripottele curry ja pippuri broilerisuikaleille ja jätä maustumaan kasvisten käsittelyn ajaksi. 

Kuori ja suikaloi sipuli sekä palsternakka. Viipaloi sellerinvarret. Lohko omenat, poista siemenkota ja kuutioi omenat. 

Kuumenna öljy pannulla ja paista broilerisuikaleet nopeasti. 

Lisää kasvikset ja omenat ja jatka paistamista pari minuuttia.

Kaada pannulle mehu ja murustele liemikuutio sekaan. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä, kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes ainekset ovat kypsyneet. Lisää tarvittaessa vettä. 

Sekoita joukkoon sulatejuusto, tarkista maku ja ripottele pinnalle rakuuna. 

LAUANTAI

Aamupala: 1 prk viiliä (rasvaa 1 %) 80 kcal, 1 dl makeuttamatonta perusmysliä 140 kcal, 1 dl marjoja 20 kcal, sokeritonta kahvia tai teetä 

Välipalat: Vähärasvaista marjarahkaa 2 dl, 2 isoa porkkanaa 60 kcal

Lounas: Annos vihannespastaa 310 kcal

Päivällinen: Annos savuporokiusausta 290 kcal, 1 herkkukurkku, 1 etikkapunajuuri 

Iltapala: 2 hapankorppua 70 kcal, 1 rkl levitettä (rasvaa 60 %) 80 kcal, 1 omena 60 kcal

310 kcal/annos

Vihannespasta 

4 annosta

250 g täysjyväspagettia 

1 iso kesäkurpitsa

200 g tuoreita herkkusieniä

1 paprika

1 rkl öljyä

1 dl vettä

½ tl rouhittua mustapippuria

½ tl suolaa

100 g tuoretta pinaattia

1 rkl silputtua basilikaa

2 rkl tuorejuustoa (rasvaa max 14 %)

Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.

Valmista sillä aikaa kasvisseos.

Suikaloi tai raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Viipaloi herkkusienet ja suikaloi puhdistettu paprika. 

Kuullota kasviksia öljyssä tilavalla pannulla noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset pehmenevät. Lisää vesi ja mausteet. 

Huuhtaise pinaatinlehdet ja sekoita kasvisten sekaan. Jatka kuumentamista noin 5 minuuttia ja sekoita joukkoon basilika ja tuorejuusto.

Valuta spagetti, kumoa kasvisseoksen joukkoon ja nostele sekaisin. 

260 kcal/annos 

Savuporokiusaus 

4 annosta

2 tl öljyä

1 pss (500 g) perunasipulisekoitusta (pakaste)

1 pss (n. 250 g) juuressuikaleita (pakaste)

1 pkt (150 g) savupororouhetta

½ tl rouhittua mustapippuria

¼ tl suolaa

1 tl kuivattua timjamia tai kirveliä

1 tlk (2,5 dl) ruokakermaa (rasvaa 10 %) 

1 dl vettä

Voitele noin 2 litran vetoinen uunivuoka öljyllä ja levitä puolet jäisestä perunasipuliseoksesta uunivuoan pohjalle. Tyhjennä päälle pussillinen suikalejuureksia ja ripottele sekaan savupororouhe sekä mausteet. 

Levitä päälle loput peruna-sipulisuikaleet ja kaada vuokaan kerma sekä tarvittaessa vettä. Nestettä tulee olla sen verran, että se hiukan näkyy ainesten seasta.

Nosta vuoka 200-asteiseen uuniin ja kypsennä noin 50 minuuttia, kunnes kiusakusen pinta on saanut väriä ja kasvikset ovat pehmenneet. Lisää tarvittaessa nestettä. 

Vinkki: Käytä esimerkiksi juustolla maustettua ruokakermaa. 

SUNNUNTAI

Aamupala: 2 munan munakas, täytteenä 25 g keittokinkkua + 1 tomaatti 280 kcal, 2 dl täysmehua 90 kcal, sokeritonta kahvia tai teetä 

Välipalat: 2 dl hedelmä-marjasalaattia 70 kcal, muki maitokahvia kevytmaitoon (ei sokeria) 70 kcal, 2 palaa tummaa suklaata 75 kcal

Lounas: Uuniperuna ja annos sillikaviaaria 290 kcal, 3 dl salaattia (salaattia, kurkkua, tomaattia + 2 tl oliiviöljyä ja 1 tl viinietikkaa) 100 kcal

Päivällinen: Annos broilerinfileepihvejä ja marinoituja, paahdettuja kasviksia 225 kcal + 2 keitettyä perunaa 80 kcal 

Iltapala: 2 kaurakorppua 80 kcal, 1 omena 60 kcal, teetä (ei sokeria)

290 kcal/annos

Uuniperuna ja sillikaviaari 

4 annosta

4 isoa perunaa (jauhoinen lajike) (a´ n. 100 g) 

n. 100 g matjessillifileetä tai sillipaloja mausteliemessä

1 omena

1 sipuli

½ tl rouhittua mustapippuria

2–3 rkl silputtua tilliä tai kirveliä

2 tl sitruunamehua

200 g paksua maustamatonta jogurttia (rasvaa max 4 %)

Pese perunat hyvin, pistele kauttaaltaan haarukalla ja nosta 200-asteiseen uuniin. Kypsennä 40–60 minuuttia, perunoiden koon mukaan. Folioon käärittyjen perunoiden kypsymisaika on pitempi. 

Valmista perunoiden kypsyessä sillikaviaari.

Silppua silli, omena ja kuorittu sipuli. Kotimaista omenaa ei tarvitse kuoria. Sekoita joukkoon mausteet, sitruunamehu sekä jogurtti. 

Anna maustua viileässä perunoiden kypsymisen ajan. 

Kun haarukka uppoaa perunoihin helposti, ne ovat kypsiä.

Nosta perunat sillikaviaarin kanssa tarjolle.  

Vinkki: Sillin voit korvata vastaavalla määrällä perattua savukalaa tai säilöttyä kalaa.   

195 kcal/annos

Yrttitäytteiset possurullat 

4 annosta

600 g marinoimatonta porsaan ulkofileetä  

½ tl suolaa

½ tl rouhittua mustapippuria

1 tl paprikajauhetta

1 dl silputtuja tuoreita yrttejä (basilikaa, timjamia, oreganoa, persiljaa)

3 porkkana 

2 sipulia 

(muutama valkosipulinkynsi)

pieni (n. 200 g) lanttu 

n. 2 dl vettä

½ liha- tai kasvisliemikuutio

Leikkaa filee poikkisyin mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet leikkuulaudalle.

Sekoita suola, pippuri, paprikajauhe ja yrttisilppu keskenään ja ripottele seos lihaviipaleille. 

Kääri viipaleet rullalle ja nosta saumapuoli alaspäin uunivuokaan.

Kuori porkkanat, sipulit ja lanttu. Leikkaa kasvikset lohkoiksi tai isoiksi suikaleiksi ja asettele liharullien väliin. 

Kaada päälle vettä sen verran, että yltää noin puoleen väliin liharullia. Murenna päälle liemikuutio, peitä vuoka kannella tai foliolla ja nosta 200-asteiseen uuniin. 

Kypsennä noin 30 minuuttia, poista kansi ja jatka kypsentämistä vielä noin 15 minuuttia.

Vinkki: Kypsennä uunissa myös lisäkeperunat. 

Katso juttu myös täältä.

Onni 15-vuotiaana on eri asia kuin onni 55-vuotiaan

Jokainen meistä haluaa olla onnellinen. Ei siis ihmekään, että netti on pullollaan vinkkejä siihen, miten onnen voi saavuttaa.

Onnellisuutta ei kuitenkaan tule ajatella yksittäisenä asiana. Inc.-sivustolla Stanfordin sosiaalipsykologi Jennifer Aaker kertoo, että onni on varsin liikkuva käsite. Onnellisuus ei ainoastaan tarkoita eri ihmisille eri asioita, vaan ajatus siitä muuttuu moneen kertaan yhden ihmisen elämän varrella.

Aaker tiimeineen analysoi yli 12 miljoonaa blogitekstiä. Kirjoitusten avulla tutkimusryhmä huomasi, että ihmiset käyvät elämän aikana läpi viisi erilaista onnellisuuden vaihetta.

1. vaihe: Keksintö

Moni teini-ikäinen tuntee olevansa yksin maailmassa, ja alle parikymppisenä elämä on helposti painiskelua oman itsen löytämisen ja muiden ymmärryksen hakemisen kanssa. Omat tavoitteet ja oma identiteetti ovat vielä mysteeri. Siksi onnellisuus tarkoittaakin teini-ikäiselle oikeastaan samaa kuin innostuminen.

2. vaihe: Takaa-ajo

Pari-kolmekymppisenä elämän tavoite ja päämäärä alkavat hahmottua. Samaan aikaan muodostuu ajatus siitä, mikä elämässä on tärkeää. Isojen havahtumiset tarjoavat uusia ulottuvuuksia myös onnellisuuteen. Kaikki ei kuitenkaan ole vielä valmista.

”Tässä iässä onnea koetaan erityisesti silloin, kun menestyy ja pystyy johonkin”, Aaker kertoo. Oma onni muodostuu ennen kaikkea muiden ihmisten mielipiteistä ja hyväksynnästä.

3. vaihe: Tasapaino

Yli kolmekymppisenä onni löytyy pysyvyydestä. Moni löytää eniten iloa perheen hyvinvoinnista ja siitä, että oma olo ei hetkahda ihan pienestä. Omien tekojen ja ylipäätään elämän merkitys alkaa jo muodostua.

4. vaihe: Merkitys

Keski-ikäisyyteen kasvaessa elämän merkitys vihdoin valottuu. Siihen merkityksellisyyden tunteeseen kytkeytyy Aakerin mukaan myös onnellisuus. Mikä se elämän merkitys sitten on? Jokaisella on oma vastaus. Merkityksen voi löytää esimerkiksi perheestään tai siitä, että huomaa pystyvänsä vaikuttamaan maailmaa.

5. vaihe: Vivahteet

Kun vuodet ovat vierineet tarpeeksi pitkälle, ihminen oppii arvostamaan saavutuksiaan ja niitä pieniäkin asioita, jotka hänellä on. ”Kiitollisuudentunne kasvaa 50–60-vuotiaana. Siitä eteenpäin onnellisuus liittyy yhä enemmän siihen, että tuntee sisäistä rauhaa, onnea ja autuutta”, Aaker kertoo.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Onnellisuuden historiaa:
  • Filosofi Demokritoksen mukaan onnellinen on hän, joka ei sure sitä mikä puuttuu, vaan iloitsee siitä mitä on.
  • Rakkauden jatke. Sitä onnellisuus on filosofi Platonin näkemyksen mukaan. Rakkaus puolestaan on kaipuuta hyvään, jota ei voi koskaan saavuttaa. Matkalla kohti rakkautta ihminen voi kuitenkin päätyä onnellisuuteen. 
  • Filosofi Aristoteles oli sitä mieltä, että onnellisuus on elämän päämäärä. Niin kauan kuin yksilö pyrkii hyvään, ihminen voi olla onnellinen.
  • Psykoanalyysin isän Sigmund Freudin mukaan onnellisuuteen tarvitaan ennen kaikkea rakkautta ja työtä.

Tähän helppoon käsitreeniin tarvitset vain kaksi kahvakuulaa tai käsipainoa.

Katso videolta personal trainer Jessica Reimanin helpot treeniohjeet.

Pään ympäri pyöritys kahvakuulalla

1. Seiso pienessä haara-asennossa ja pidä kahvakuula rinnan päällä sarviotteella. Nosta kuulaa ylös ja pyöritä sitä molemmilla käsillä pään ympäri.

2. Palauta kahvakuulla rinnalle ja tee kierros toiseen suuntaan. Mitä laajempaa kierrosta teet, sitä tehokkaammin liike tuntuu niskassa ja hartioissa. Pieni pyörittely käy hyvin lämmittelystä.

Pystypunnerrus kahvakuulilla

1. Nosta kaksi kahvakuulaa rinnan päälle.

2. Nosta kuulat kohti kattoa ja laske hitaasti takaisin alas.

Hauiskääntö kahvakuulalla

1. Seiso pienessä haara-asennossa ja pidä sarviotteella kiinni kahvakuulasta.

2. Nosta kuula rinnan päälle ja laske hitaasti takaisin alas. Varmista, että käsivarret kyynärpäästä ylöspäin pysyvät vartalon sivuilla eivätkä liiku.

Ranskalainen punnerrus kahvakuulalla

1. Seiso pienessä haara-asennossa ja vie kahvakuula sarviotteella pään taakse.

2. Työnnä kädet suoriksi kohti kattoa ja laske hitaasti takaisin pään taakse. Pidä kyynärpäät tiukasti pään ympärillä niin, ettei ote leviä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Tämän oireen voi joskus havaita ennen kuin rinnassa tuntee pienintäkään kasvainta.

Naisia kannustetaan terveyden nimissä tutkimaan omat rintansa säännöllisesti, mieluiten kuukausittain. Rintasyövän tunnetuin oire on kasvain. Sosiaalisessa mediassa on viime aikoina levinnyt kuvia, joilla naiset haluavat kiinnittää huomion rintasyövän ehkä vähemmän tunnettuun oireeseen, ihon vetäymään.

Claire Warner, 41, jakoi Facebookiin kuvan rinnastaan, jossa näkyy hädin tuskin huomattava, pieni kuoppa. Pian Warnerin kuvaa oli jaettu sosiaalisessa mediassa kymmeniätuhansia kertoja ja siitä uutisoitiin laajasti.

Erotatko sinä kuvasta ihon vetäymän? Oikeassa reunassa näkyvä tumma jälki on syntynyt koepalan ottamisen yhteydessä. Ihon vetäymä näkyy siitä vasemmalle ja hieman ylöspäin.

Rintasyövän hoitoennuste on sitä parempi, mitä aikaisemmin sairaus todetaan. Facebook-postauksessaan Claire kertoi olevansa onnekas huomattuaan syövän näinkin aikaisin. Kirjoitus on sittemmin muutettu yksityiseksi.

Ihon vetäymää lukuunottamatta Clairella ei ollu muita oireta. Hän kertoi twitterissä, ettei tuntenut oloaan sairaaksi tai havainnut kyhmyä tai pattia rinnassaan. Hän kiinnitti huomiota pieneen ihomuutokseen, koska oli vähän aiemmin nähnyt tämän Lisa Roylen varoittavan postauksen:

Helsingin yliopiston syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkärin Akseli Hemmingin mukaan rinnan ihon vetäymä on hyvin tunnettu rintasyövän oire ja se löytyy kaikista syöpätautien oppikirjoista.

– Rintasyövän ensimmäinen oire voi olla kyhmy, nännierite, tai vetäymä rinnan ihossa. Usein rintasyöpä on myös täysin oireeton ja löytyy sattumalta seulontakuvauksessa. Huonolla onnella rintasyöpä voi löytyä vasta sen lähetettyä etäpesäkkeitä.

Englanniksi ihon vetäymää kutsutaan sanalla dimple, joka suomeksi käännettynä tarkoittaa usein hymykuoppaa. Suomessa oireesta käytetään termiä ihon vetäymä. 

– Jos potilas tulee lääkärin vastaanotolle rintasyöpäepäilynä, tehdään aina kliininen tutkimus, johon kuuluu rintojen tarkastelu ja niiden tunnustelu. Siiinä havaitaan ihon vetäymät ja mahdolliset epänormaalit kyhmyt. Naisten kannattaa opetella myös tunnustelemaan rintojaan ja tekemään havaintoja niistä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Vierailija

Miks ees tutkia kun tietää ettei hoitoja halua parempaa elämää elää tietämättömänä asiasta ja näin ollen terveenä. Kerran ollut syöpä ja siihen hoitohelvettiin ei kukaan lähde uusiksi.

Purppurataivas-blogin kirjoittaja kertoo vaikeuksistaan saada hoitoa angiinan tai umpisuolentulehduksen kaltaisiin tavallisiin vaivoihin, koska häntä pidetään automaattisesti harhaluuloisena.

Purppurataivas-blogia Me Naisten sivuilla kirjoittava nuori nainen on elämänsä aikana kuullut monenlaisia diagnooseja. Usein tavalliset, fyysiset sairaudet tai vaivat on laitettu kaksisuuntaisen mielialahäiriön piikkiin.

Nainen kertoo, kuinka hän kävi viimeksi terveyskeskuksessa jatkuvan angiinan ja turvonneiden nielurisojen vuoksi. Hoitaja oli sanonut, että ”juo kylmää vettä”.

– Hoitaja ei edes katsonut nieluuni tai kysellyt kauan oireilu oli jatkunut.

Sen jälkeen hän meni lääkärille, joka oli sanonut tilanteen rauhoittuvan itsestään. Samalla lääkäri oli kysynyt, käykö nainen säännöllisissä terapiatapaamisissa.

Lue myös! Antti Railio puhuu ensimmäistä kertaa sairaudestaan: ”Olen miettinyt monta kertaa lopettavani kaiken”

Käteen tästä hoitokerrasta jäi 800 milligramman Burana-resepti ja 25 euron lasku, hän kirjoittaa.

Lähihoitajaksi itse opiskeleva bloggaaja muistaa myös varhaisempia tapauksia, joissa ei mielestään saanut oikeaa hoitoa.

– Olin 14–15 vuotias, kun umpisuoleni tulehtui. Lähdimme äidin kanssa päivystykseen, jossa sanottiin, että tyttö vaan vetää omia johtopäätöksiä ja haluaa tulla huomatuksi.

”Päivystyksessä sanottiin, että tyttö vaan vetää omia johtopäätöksiä ja haluaa tulla huomatuksi.”

Kipujen pahentuessa ja äidin tuskan purkaantuessa ambulanssi vei kuitenkin pian leikattavaksi, nainen kirjoittaa´"Sua vaan ahdistaa" -postauksessaan.

Normaalia elämää

– Kaksisuuntainen mielialahäiriö ei tee ihmisestä hullua tai huonompaa ihmistä, se ei tee ihmisestä automaattisesti harhaluuloista tai huomionkipeää, paitsi hoitohenkilökunnan mielestä.

Bloggaajan mukaan diagnoosi ei vaikuta hänen elämäänsä mitenkään muuten, kuin että hän ei saa asianmukaista hoitoa

– Elän normaalia elämää, asun yhdessä kihlattuni kanssa, opiskelen lähihoitajaksi ja teen ihan tavallisia juttuja. Diagnoosi on kummitellut elämässäni vuodesta 2009 asti, eikä sitä saa noin vain pois.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

äiti

Tuo diagnoosi on vielä kevyt. Skitsofrenia-diagnoodin saanut nuori eli helvetissä ennen kuin sai tuo bibo-diagnoosin. Eikä pidä niellä kaikkee. Valittaa voi ja pitääkin.