Sport

Kirsi Manninen, 42, kärsi vuosia sokeririippuvuudesta. Ennen kalakeitonkin kanssa oli saatava cokista, nyt aamut alkavat vihermehulla.

"Suklaapatukka ruoan jälkeen, irtokarkkeja päälle ja hyvä leivos kahvin kanssa. Juomaksi limuja, ei ikinä vettä. Tavallinen päiväni oli sokerilla kuorrutettu, mutta en tajunnut sitä, sillä olin niin tottunut tapoihini. Pidin ruokavaliotani jopa terveellisenä, sillä aterioilla söin tavallista kotiruokaa: lihaa, keittoja, laatikoita, leipää.

Totuin makeaan jo lapsena. Äitini oli kova leipomaan. Kotona oli jälkiruokia ja leivonnaisia lähes joka päivä, kun tulin koulusta. Olen kuitenkin aina ollut hoikka, joten kukaan ei nähnyt syömisissäni ongelmaa.

Havahtuminen aikuisena

Sokeririippuvuuteeni havahduin vasta aikuisena, silloinkin sattuman kautta. Hyvä ystäväni haaveili salaattibaarin perustamisesta ja pyysi minut mukaan. Ideana oli myydä raakasuklaata, smoothieita ja salaatteja, ei mitään epäterveellistä. Vaikka omat ruokailutottumukseni olivat toisenlaiset, innostuin.

Ystäväni on kasvissyöjä, ei käytä sokeria juuri lainkaan ja on silti aina valtavan energinen ja hyvinvoiva. Ihailin hänen jaksamistaan ja halusin kokeilla, pystyisinkö samaan.

Minulla on neljä lasta, joille olen koko ajan laittanut tavallista ruokaa.

Karsin sokerin kokonaan pois. Koin, että minun täytyy elää kuten opetan. En voi puhua asiakkaille terveellisestä ruoasta ja syödä sen jälkeen takahuoneessa karkkia. Yhdellä päätöksellä jäivät hedelmät, marjat, peruna, leipä, pasta, ihan kaikki.

Tiukka linja tuntui hyvältä, sillä en ole tyyppi, joka menee sieltä, missä aita on matalin. Siirryin raakaravinnolle, mikä tarkoitti sitä, etten enää kypsentänyt ruokaa. Söin joka päivä salaatin. Muille en omaa näkemystäni tuputtanut. Minulla on neljä lasta, joille olen koko ajan laittanut tavallista ruokaa.

Vaikeinta oli oppia juomaan vettä. Olin koko aikuisikäni juonut vain limuja ja sokerimehuja. Ihan sama, oliko ruokana kalakeittoa tai lihapataa, niin lasissa oli colaa. Aluksi pystyin juomaan vettä vain puolikkaan lasillisen.

Nykyään aamuni alkavat vihermehulla, johon tulee pinaattia, selleriä, kurkkua, inkivääriä, sitruuna ja yksi Granny Smith -omena, koska siinä on omenalajikkeista kaikkein vähiten hedelmäsokeria.

Terveydessä täyskäännös

Ensimmäiset viikot ruokavaliomuutoksen jälkeen olivat kamalia. Ajattelin makeaa koko ajan. Aamulla töihin mennessä kuljin pullantuoksuisen leipomon ohi ja hoin itselleni, että en ota, en varmasti ota!

Perjantaina kello 23.58 makasin sohvalla käsi karkkipussissa ja odotin: enää kaksi minuuttia!

Aluksi lupasin itselleni yhden herkuttelupäivän viikossa. Lauantaisin sain syödä mitä tahansa, miten paljon vain. Perjantaina kello 23.58 makasin sohvalla käsi karkkipussissa ja odotin: enää kaksi minuuttia! Sitten tankkasin sipsejä, karkkia ja suklaata niin paljon kuin jaksoin. Eihän se kovin järkevää ollut, sellainen mässäily.

Makeanhimo hellitti vasta, kun keksin raakasuklaan. Yhtenä lauantaina karkkia maistaessani olin oksentaa. Sen jälkeen sokeria ei ole tehnyt mieli.

Terveys alkoi parantua nopeasti. Koko elämäni ajan minua ovat vaivanneet aftat suussa. Kävin niiden vuoksi lääkärissä ja söin antibioottikuureja tuloksetta. Kun sokeri jäi, aftoja ei ole tullut yhtäkään.

Nykyään pystyn juomaan laten vaikka päivittäin, ennen en.

Myös ihoni parani. Kasvoissani, etenkin suun ympärillä, oli ennen paljon pieniä näppyjä, vähän kuin ihottumaa. Se on hävinnyt. Suurin parannus on vaikean laktoosi-intoleranssin helpottuminen. Nykyään pystyn juomaan laten vaikka päivittäin, ennen en.

Ehdottomuus hölleni

Tiukka ruokavalio toimi kolmisen vuotta. Viime kesänä huomasin, että olen koko ajan väsynyt. Vaikka nukuin yhdeksän tunnin yöunia, töistä tullessani olisin voinut mennä heti unille. Miehenikin huolestui ja ehdotti, että käyn tarkistuttamassa veriarvot. Ne olivatkin laskeneet hälyttävästi ja lähentelivät anemiaa.

En edelleenkään osta karkkia, mutta kylässä saatan ottaa palan kakkua. Ennen kieltäydyin aina.

Toinen huono merkki oli, että hiuksia alkoi lähteä tukoittain, sillä en saanut ravinnosta riittävästi proteiineja. En pidä pavuista, soijasta tai tofusta, joten otin kanan ruokavalioon. Hiustenlähtö loppui ja veriarvot paranivat. Punaista lihaa en syö edelleenkään, ja pääruokana on aina vuohenjuustosalaatti. Kaikki ihmettelevät, miten voin joka päivä syödä saman salaatin,mutta en kyllästy siihen koskaan!

Ehdottomuuteni on höllentynyt myös sokerin suhteen. En edelleenkään osta karkkia, mutta kyläillessä saatan ottaa palan kakkua. Ennen kieltäydyin aina. Piilosokerista olen edelleen tarkka, esimerkiksi hedelmiä en syö sellaisenaan. Mahtavinta on, että makeanhimoa ei tule enää. Mieluummin nautin avokadon kuin suklaapatukan. Raakasuklaata voin ottaa pari palaa, sillä sen avulla vieroitin itseni sokerista.”

Kirsin elämän kolme oivallusta

1. Sain apua, kun luovuin sokerista

Lapsesta asti vaivanneet suun aftat, kasvojen ihottuma ja laktoosi-intoleranssi helpottivat, kun jätin sokerin.

2. Tuputtajista ei kannata piitata

Se, mitä syöt, on oma asiasi. Kenenkään ei tulisi herkutella toisen ihmisen mieliksi. Voin ottaa palan kakkua, mutta jos otan, otan siksi, että haluan.

3. Menetys voi olla onni

Ruokavalioni ei olisi koskaan muuttunut, ellen olisi ollut perustamassa yritystä. Vaikka yritys menikin nurin, kokemus kannatti.

Uudessa Sport-lehden numerossa 2/2017 rutkasti tietoa terveellisestä syömisestä: asiaa vihermehuista ja omegoista, herkulliset vegelisukereseptit ja ruokavalio, jolla poltat rasvaa ja rakennat lihasta. Tilaajana voit lukea lehden osoitteessa digilehdet.fi.

Sport

Vain viikonloppu aikaa ja mieli tekisi metsään? Valitse lajisi ja starttaa retkelle. Nämä kohteet sopivat ihan kaikentasoisille.

Melomaan

Melonta kannattaa aloittaa kurssilta, sillä hyvällä tekniikalla lajista saa paljon enemmän irti. Lisäksi aloittelija ei yleensä saa vuokrata melontakalustoa. Erityisen hyvää liikuntaa selkävaivaiselle!

Asuksi käyvät tavalliset tuulenpitävät ulkoiluvaatteet ja lenkkarit, kun vedet ovat lämpimiä. Kylmissä vesissä meloessa tarvitaan jotain tuhdimpaa, esimerkiksi kuivapuku. Muista vesitiiviisti pakatut vaihtovaatteet – muovipussiviritelmäkin onnistuu, mutta vedenpitävä melontasäkki on kätevä vaihtoehto.

 • Kokeile tätä:

  Suomen Amatsoniksi kutsuttu Siuntionjoki Uudellamaalla on hyvä ja helppo kohde omatoimiselle melonnalle, mutta siellä järjestetään myös kursseja. Jokea lipuessa puut kaartuvat kauniisti veden päälle. Alueella pesii harvinainen kuningaskalastaja, joten pidä silmä tarkkana. Välineitä vuokraa ja kursseja järjestää ainakin SE-Action.

 

Vaeltamaan

Maastossa kulkeminen on suunnilleen kaksi kertaa niin hidasta kuin asvaltilla. Jyrkät nousut ja laskut syövät voimia, ja aloitteleva retkeilijä valitsee usein liian rankan matkan. Pieni nöyryys on hyvä vaelluskaveri. Muista varata aikaa myös maisemien ihailuun.

Valitse tutut kengät, jotka eivät hankaa varpaita tai kantapäätä. Pakkaa myös parit vaihtosukat, sillä hiostuneet sukat hiertävät jalat rakoille. Vaikka puhelimessa olisi hienot appsit ja kartat, ota mukaan paperikartta ja kompassi. Niistä ei lopu akku.

 • Kokeile tätä:
  Repoveden kansallispuistossa Kouvolan ja Mäntyharjun alueella on huikaisevat maisemat, jylhiä kallioita ja mahdollisuus yhdistää vaeltaminen melontaretkeen. Mäet polttelevat mukavasti reisiä. Viikonlopun aikana ehtii kiertää puiston ympäri, yhteensä 26 kilometriä, mutta lyhyempiäkin reittejä löytyy. Aloittelijalle hyvä kohde on Kanta-Hämeessä sijaitseva Liesjärven kansallispuisto. Lue kohteista lisää: luontoon.fi.

 

Pyöräilemään

Valitse reitti, jonka jaksat polkea. Maantietä 40 kilometriä päivässä riittää hyvin aloittelijalle. Retki- tai hybridipyörä toimii pitkällä matkalla hyvin, maastopyörä on fiksu, jos lähdet metsäreitille.

Jätä selkää hiostava reppu kotiin ja hanki pyörälaukku. Hengittävät, mutta tuulen pitävät vaatteet ovat parhaat. Kuminpaikkaustarvikkeet on hyvä olla mukana, ja niitä pitäisi osata myös käyttää.

 • Kokeile tätä:
  Fiskarsissa voi tehdä pyörällä eripituisia retkiä ja yöpyä idyllisessä ruukissa. Aloittelijalle löytyy metsäistä hiekkatietä, mutta seikkailunhaluiselle myös haastavia mäkisiä polkuja. Metsässä voi bongata peuroja. Fiskars Village Trail Center vuokraa pyöriä ja tarjoaa tietoa reiteistä.

Asiantuntijat: Susanne Blomqvist, Suomen latu, Pirjo Räsänen, Outdoors Finland, Jukka Henttu, FlowRiders ry, outdoorsfinland.fi, luontoon.fi

Lue Sport-lehden numerosta 7/2017, miten etätreenaamisesta saa kaiken irti. Tilaajana voit lukea Sanoman aikakauslehtiä maksutta osoitteessa digilehdet.fi

Sport
Kotitekoiset jädepuikot sisältävät huikean paljon aitoa marjaa ja vain vähän sokeria.

Kesän parhaat virkistäjät valmistetaan bulgarianjogurtista.

Mansikka-basilikajäätelö

4 annosta 15 min + jäädytys 2 h

4 dl mansikoita pilkottuina

2 rkl tomusokeria

150 g bulgarian jogurttia (rasvaa 3 %)

1 munanvalkuainen

2 rkl basilikaa hienonnettuna

Lisäksi

mehujäämuotteja ja -tikkuja, pinnalle esim. kuivattuja mansikoita, kookoshiutaleita

 • Mittaa mansikat, tomusokeri ja jogurtti tehosekoittimeen ja anna käydä tasaiseksi.
 • Vatkaa valkuainen kiinteäksi vaahdoksi.
 • Lisää valkuaisvaahto ja tuore hienonnettu basilika mansikka-jogurttiseokseen käsin sekoittaen.
 • Kaada jäätelö annosmuotteihin tai esimerkiksi tyhjiin jogurttikippoihin ja työnnä kippoihin puiset jäätelötikut. Anna jäätyä vähintään 2 tuntia.
 • Irrota jäätyneet tikut muoteistaan ja viimeistele halutessasi esim. kookoshiutaleilla tai kuivatuilla marjoilla.

Joko olet kokeillut aivan mahtavaa mansikka-chiahilloa? Katso ohje täältä. Muistathan, että Sportin tilaajana voit lukea lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport