Janne ja Varpu Raappana pudottivat elämänmuutoksessa yhteensä 54 kiloa.

Hoikistuminen ei ole mikään helppo juttu, mutta ei mahdotonkaan. Raappanat saivat lisäpotkua vedonlyönnistä.

Iskelmätähti Janne Raappanan, 32, ja hänen vaimonsa Varpun, 31, kotona vallitsee leppoisa tunnelma. Nelivuotias Senni-tytär juoksentelee ympäriinsä prinsessamekossaan, ja pöydälle on aseteltu mansikoita ja omenoita. Muutamia vuosia sitten parin odottaessa esikoistaan ei mansikoista ja omenoista ollut tietoakaan, vaan mahat täytettiin hampurilaisaterioilla ja karkeilla.

– Olimme sekä henkisesti että fyysisesti hyvin raskaana. Toisella kädellä silittelin Varpun vatsaa ja toisella söin pizzaa, Janne muistelee.

Lopulta ylimääräisiä kiloja oli karttunut molemmille reilusti. Niiden pudottaminen vaati tiukkaa työtä ja vielä tiukempaa tahdonvoimaa.

Entinen elämä

Janne: Varsinkin Varpun raskausaikana makasimme paljon sohvalla ja vain söimme. En ole koskaan ollut hyvä liikkumaan. Olen vihannut pelkkää juoksemista aina yli kaiken, mutta lukioikään asti pelasin kaikenlaista ja kävin salilla. Jossain vaiheessa sekin kuitenkin jäi.

Varpu: Olen aina tykännyt hampurilaisaterioista ja karkeista. Raskausaikana tuli hemmoteltua itseä oikein olan takaa. Loppuvaiheessa äitiysneuvolan hoitaja yritti hienotunteisesti vihjata painon liiasta noususta. Näin jälkeenpäin toivon, että joku olisi huomauttanut asiasta rajumminkin.

Janne: Olen ollut aina perso makealle, mutta kahdestaan herkkuja oli vielä helpompi mässätä.

Vedonlyönnit

Varpu: Vuosi sitten juhannuksen jälkeen vietimme naapuruston kanssa kesäjuhlia. Päässäni oli kaikunut synnytyksen jälkeen, että turvonneelle kropalle olisi tehtävä jotain. Juhlissa keksin, että laihdutan kymmenen kiloa ennen lokakuista Gambian-lomaamme. Löin asiasta vetoa Jannen kanssa. Panoksena oli kuukauden kotityöt.

Janne: Varpu aloitti heti terveellisen ruokavalion ja liikkumisen. Minä katselin vierestä ja söin makkaraa. Painoin pahimmillaan 112 kiloa. Hiki tuli pelkästä kengännauhojen solmimisesta.

Varpu: Jostain taioin mielettömän itsekurin ja menin äärilaidasta toiseen: en ole syönyt yhtään hampurilaisateriaa vedonlyönnin jälkeen. Ensimmäisellä lenkillä juoksin kahden sähköpylvään välin, seuraavalla kolmen ja niin edelleen. Se oli todella tuskallista. Mutta jossain vaiheessa huomasin, että hetkinen, minähän nautin tästä. Ennen reissua onnistuin pudottamaan ne kymmenen kiloa.

Janne: Gambiassa katselin, kun Varpu lenkkeili rannalla ja havahduin: jos vaimo pystyy juoksemaan, niin miksi en minäkin. Löin tuttavan kanssa vetoa, kumpi laihtuu kolmessa kuukaudessa enemmän. Panoksena oli mönkijäsafari. Kahdessa ja puolessa kuukaudessa kaveri oli laihduttanut 10,5 kiloa ja minä 15,3 kiloa.

Ruokavalio ja liikunta

Janne: Painonpudotuksessa liikuntaakin tärkeämpi ase on ollut ruokavalion muutos. Aloimme pitää ruokapäiväkirjaa ja jätimme karkit, keksit ja herkut. Tuijottelimme ruokapaketeista kalorit ja punnitsimme annoksia.

Varpu: Päiväkirjasta huomasi, kuinka pienistä herkkuhetkistä tuli nopeasti älyttömästi kaloreita. Opimme tekemään ruokaa ja huomasimme, että kasviksetkin maistuvat hyvältä. Ennen olimme syöneet kaksi kertaa päivässä, nyt aloimme syödä kolmen tunnin välein niin, ettei koskaan ollut nälkä.

Janne: Ymmärsimme pian, ettei ihminen voi syödä kaikkea mitä huvittaisi. Sitä herkkumäärää, jonka ennen söimme, emme olisi liikunnalla pystyneet kuluttamaan. Arjessa ongelma on, että liikuntaa ei meinaa ehtiä harrastaa. Usein liikummekin perheen kanssa yhdessä: Senni pyöräilee, Varpu sauvakävelee ja minä hölkkään mukana.

Tulevaisuus

Janne: Painon saa putoamaan, mutta miten sen saa pysymään nykylukemissa? Keikkapaikat eivät tue terveellisiä elämäntapoja: esimerkiksi lavoilla tarjotaan pyttipannua, makkaraa ja pullaa. Nyt pidän mukana omia eväitä, kuten tomaattikeittoa, salaattia ja hedelmiä. Mutta se vaatii vaivannäköä.

Varpu: Kun aloimme laihduttaa, luulimme säästävämme ruokalaskuissa. Mutta päinvastoin, laskumme ovat kasvaneet! Kevyttuotteet ja vihannekset ovat kalliita. Epäterveellinen elämä tulisi halvemmaksi, että terveisiä vain päättäjille.

Janne: Ehdottomat kiellot ovat pahasta. Saatan syödä viikossa pienen karkkipussin, eikä suuri repsahtaminen käy niin helposti.

Varpu: Itse en kaipaa herkkuja. Liikunta ja ruokavalio ovat vaikuttaneet myös terveyteeni: ennen sairastelin paljon, nyt olen ollut vain yhdessä pienessä kuumetaudissa. Jaksaminen töissä on parantunut. Olen psykiatrinen sairaanhoitaja, ja työssäni tarvitaan henkistä ja fyysistä kuntoa.

Varpu: Jos me mässäilijät pystyimme laihduttamaan, niin varmasti kuka vain pystyy! Elämäntapamuutoksen avulla minulta on lähtenyt 32 kiloa ja Jannelta 22.

Jannen ja Varpun vinkit

1. Mittauta kehonkoostumuksesi ennen laihduttamista. Se kertoo enemmän kuin puntari.

2. Osta sykemittari ja kunnon lenkkarit. Liikkuminen helpottuu huomattavasti, ja sykemittari toimii hyvänä tsemppaajana.

3. Hanki laihdutuskumppani. Lenkiltä on vaikeampi luistaa, kun on lähdössä kaverin kanssa.

4. Elämäntapamuutos on tehtävä ensin omassa päässä. Vasta sitten sen voi siirtää muuhun kroppaan.

Saksalaistutkijoiden mukaan vehnän proteiini saattaa laukaista ja pahentaa monia autoimmuunisairauksia.

Nivelreuma, astma ja tulehdukselliset suolistosairaudet ovat kaikki autoimmuunisairauksia, joissa vehnällä voi uuden tutkimuksen mukaan olla merkittävä rooli.

Johannes Gutenbergin yliopiston tutkimuksen mukaan tietyt vehnän proteiinit saattavat laukaista ja entisestään pahentaa erilaisia kehon tulehduksia. Ne voivat kehittää ihmisillä myös nykyisellään gluteeniyliherkkyydeksi määriteltyä tilaa.

Tutkimuksen mukaan nämä amylaasi-trypsiini-inihibiittorit (ati) voivat aiheuttaa immuunireaktion elimistössä. Keho voi reagoida vehnän ati-proteiineihin, vaikka ihmisellä ei olisikaan todettu keliakiaa tai vilja-allergiaa. Löydökset esiteltiin alan konferenssissa Wienissä.

Saksalaistutkimuksen johtaja, professori Detlef Schuppan työryhmineen tarkasteli ati-proteiinien vaikutuksia myös suoliston ulkopuolella, ja löysi niitä runsaasti.

Vehnän proteiineista ati-laatua on vain pieni osa, noin neljä prosenttia. Tutkimuksessa päätellään, että ati-proteiinit vaikuttavat kuitenkin merkittävästi muun muassa imusolmukkeiden, pernan ja aivojen toimintaan sekä aiheuttavat tulehduksia. Ne saattavat pahentaa esimerkiksi nivelreumaa, astmaa, rasvamaksaa ja ärtyvän suolen oireyhtymää. Kliiniset tutkimukset jatkuvat, ja niiden avulla yritetään selvittää tarkemmin ati-proteiinien roolia vaikeissa kroonisissa sairauksissa.

”Toivomme, että tutkimuksen myötä voimme alkaa suositella ati-proteiineista vapaata ruokavaliota vakavista immunologisista sairauksista kärsiville ihmisille.”

– Toivomme, että tutkimuksen myötä voimme alkaa suositella ati-proteiineista vapaata ruokavaliota vakavista immunologisista sairauksista kärsiville ihmisille, sanoo Schuppan tiedotteessa.

Ihottumaa ja vatsanväänteitä

Tutkimuksen mukaan vehnän ati-proteiinit voivat myös auttaa kehittämään ja pahentamaan gluteeniherkkyytenä tunnettua tilaa. Sitä on monta eri laatua, kuten myös gluteiiniherkkyyden oireita.

Monilla gluteeniherkkyys oirehtii tyypillisesti vatsavaivoina tai iho-ongelmina. Samat oireet voivat vaivata niin ikään keliaakikkoja ja vehnäherkkyydestä kärsiviä.

Schuppan toivookin, että tutkimuksen avulla gluteeniherkkyydelle voidaan antaa tarkempi määritelmä. 

Lue myös! Suomalaiset asiantuntijat: keliakia ei ole ainoa syy välttää gluteenia

Saatko oireita vehnästä?

Hollywood-tähti Amanda Seyfried puhuu avoimesti mielenterveysongelmistaan, ja se on mahtava juttu.

Näyttelijä Amanda Seyfried, 30, kertoo tuoreessa haastattelussa Allurelle, että on syönyt pakko-oireisen häiriönsä eli OCD:n vuoksi 19-vuotiaasta asti mielialalääkkeitä.

Ulostulo on kaikkea muuta kuin yhdentekevä. On tärkeää, että yhä useampi julkkis Girls-tähti Lena Dunhamista suomalaisräppäri Cheekiin puhuu avoimesti mielenterveydestään ja sen hoidosta, kuten lääkityksestä.

Tähtien puheet muistuttavat, että mielenterveyden ongelmat ovat tavallisia ja että kuka tahansa voi kärsiä niistä.

Työpaikalla yleensä kerrotaan, jos joku on vatsataudissa tai flunssassa. Jos käsi kipsataan, yksi ja toinen kirjoittaa siitä somepäivityksen. Kun työkaveri taas jää pitkälle sairaslomalle eikä kukaan kerro syytä, moni veikkaa mielessään, että kyse on uupumuksesta tai masennuksesta. Mutta ei sitä sanota ääneen.

Ei kaikkien pidä päivittää mielenterveydestään Facebookissa. Jokainen voi tietenkin päättää itse, mistä avautuu. Tärkeintä on, ettei mielen sairauksia tarvitsisi hävetä – emmehän häpeä murtunutta rannetta tai influenssaakaan.

Kun ongelmista vaietaan julkisuudessa, yhä useampi vaikenee niistä myös läheisilleen. Vaikka usein puhuminen ja muut ihmiset auttavat voimaan paremmin. Psykologi Anna Salmi perustelee Väestöliiton blogissa, miksi.

”Pieni lapsi, joka on pois tolaltaan, tarvitsee vanhemman joka ymmärtää lapsen kokemusta. Vanhempi myötäelää ja vakuuttaa, että kipu ei kestä ikuisesti. Aikuiset eivät ole sen kummempia. Myös aikuinen tarvitsee toisen ihmisen, joka uskoo siihen, että kaikki muuttuu paremmaksi”, Salmi kirjoittaa.

Keskustelu auttaa myös ottamaan haltuun omia tunteita ja itselle tapahtuneita asioita.

Jokainen menee lääkäriin, kun polvi menee sijoiltaan. Miksei silloin, kun mieli murtuu?

Jokainen meistä menee lääkäriin, jos polvi menee sijoiltaan tai viisaudenhammas tulehtuu. Harmillisen usein ihminen ei kuitenkaan hae apua, kun mieli murtuu.

Kaikissa sairauksissa tilanne on usein helpompi korjata, mitä nopeammin kääntyy asiantuntijan tai edes läheisen puoleen. Amanda Seyfried uskoo, että mielenterveysongelmiin liittyvä häpeä estää monia hakemasta apua.

– Ihmiset luokittelevat mielenterveyden sairaudet erikseen, mutta mielestäni ne eivät eroa muista sairauksista. Ne pitäisi ottaa yhtä vakavasti kuin mikä tahansa muu. Mielenterveysongelmat eivät näy päällepäin, ei ole pattia tai kystaa. Mutta sairaus on olemassa. Miksi sinun täytyy todistaa se? Jos voit hoitaa sen, voit hoitaa sen, näyttelijä sanoo.

Toivottavasti jaottelu on jonain päivänä historiaa, koska siitä ei ole mitään hyötyä.

Mahtavaa! Vihdoin on selvitetty se tarpeellinen tieto, kuinka paljon kahdeksan tunnin istumisen jälkeen pitää liikkua pysyäkseen terveenä.

Kärsitkö sinäkin työ- tai opiskelupäivistä, jotka ovat pelkkää istumista aamusta iltaan? Ja kuten jo tiedämme, istumisesta on tutkimusten mukaan monia vaaroja terveydelle.

Synkimmissä tutkimustuloksissa on todettu, että istuminen tappaa eikä mikään liikunta poista terveyshaittoja kokonaan. Jos ihminen istuu joka päivä yli seitsemän tuntia, lisää se huomattavasti ennenaikaisen kuoleman riskiä. Suositusten mukainen liikuntakaan ei vähennä tätä uhkaa, tutkimukset sanovat.

Nyt uusimmassa selvityksessä kerrotaan kuitenkin hyviä uutisia: tietyllä määrällä liikuntaa voi kumota istumisen haitat, kertoo Popsugar-julkaisu.

Lue myös! Istuminen tappaa – kolme helppoa keinoa huijata itsesi liikkeelle

Liikunnan tarve riippuu siitä, kuinka paljon ihminen istuu. The Lancetissa julkaistu tutkimus kertoo, että kahdeksan tuntia päivittäin istuvien ihmisten pitäisi liikkua vähintään tunti päivässä.

Tunnin liikuntajaksoa ei tarvitse suorittaa putkeen. Sen ei tarvitse myöskään olla hikiliikuntaa. Tutkijat huomasivat, että tunnin voi käyttää pätkissä pitkin päivää ja liikunta voi olla vaikkapa ihan tavallista kävelyä.

Jos istut kuusi tuntia päivässä, puoli tuntia riittää päivittäiseksi liikunta-annokseksi.

Mukana tutkimuksessa oli yhteensä yli miljoonan ihmisen tiedot ympäri maailmaa, kuten Euroopasta, Australiasta ja Yhdysvalloista. Pääosin tutkittavat olivat yli 45-vuotiaita. Kansainvälinen tutkijaryhmä käytti myös tietoja kuudestatoista aiemmasta tutkimuksesta.

Suosittelemme! Viikko istumista – teetkö sinäkin itsesi sairaaksi?

Uuden tutkimuksen liikuntasuositukset ovat korkeampia kuin edelliset, kirjoittaa Popsugar, mutta ne saattavat olla paremmin saavutettavissa, koska liikkumisen voi jakaa koko päivän ajaksi. Tarpeen saa täytettyä puoliksi sillä, että tekee pienen kymmenen minuutin kävelyn lounaalla sekä ennen ja jälkeen työpäivän.

Kuinka monta tuntia sinä istut päivittäin?

Väsyttää, ei innosta  ja makeaakin tekee mieli jatkuvasti. Jopa 85 prosenttia kärsii kaamosoireista. Onneksi oireita voi lievittää.

Teimme pikagallupin ja kysyimme ihmisiltä, miten he yrittävät helpottaa mielialanlaskua. Kerro sinäkin meille parhaat vinkkisi jutun lopussa olevassa lomakkeessa, niin teemme niistä jutun.

1. Katson Netflixistä sarjoja, jotka oli joskus tosi tärkeitä. Musasta ja kaikesta tulee ihanan lämmin ja nostalginen olo.
2. Ajattelen etelänmatkaa, jolle en kuitenkaan pääse, mutta katson Instagram-kuvia ja kavereiden somepäivityksiä. Mietin, että ensi vuonna minäkin, vaikka tiedän, etten kummiskaan.
3. Yritän saada edes vähän päivänvaloa. Kiireisinäkin työpäivinä yritän käydä viiden minuutin kävelyllä ulkona.
4. Räväytän kaikki valot päälle heti aamusta.
5. Eniten minua auttaa se, että pistää kissan pöydälle. Eli menen sinne pimeään, mieluiten liikkumaan niin että tulee hiki. Sitten kun endorfiinit kohisevat päähän, se pimeä ei tunnukaan niin pahalle. Aivot osaa yhdistää sen pimeän johonkin mukavaan tunteeseen, joka liittyy pimeään.
6. Olen käyttänyt kymmenen vuotta kirkasvalolamppua. Aloitan sen käytön joka vuosi yhä aiemmin. Tänä vuonna jo syyskuun lopussa virittelin valoni ja yritän ehtiä päivittäin olla sen valossa vähintään 15 minuuttia heti aamusta. Käytän myös niitä korvakirkasvaloja, vaikka niiden hyödyistä ollaan montaa mieltä. Mutta minulle ne auttavat.
7. Vihreä tee on loistava piriste. Jos juon aitoa japanilaista matchateetä, niin se myös saa kierrokseni laskemaan – mutta samalla tuntuu, että saan hirveästi energiaa ja aistini terästäytyvät kummasti. Maidon kanssa se on makea herkku itsessään.
8. Teen valokuvakirjan viime kesän kuvista.
9. Juon skumppaa, kun siihen on vähänkin syytä tai joskus ilman syytäkin.
10. Vältän ihmisiä, jotka valittavat kaamoksesta, koska heidän kanssaan on pakko ajatella kaamosta.
11. Raakasuklaa on hyvää ja lisäksi se piristää ja on ravintoarvoiltaan parempaa kuin tavallinen maitosuklaa. Sitä vaan ei kärsi syödä illalla edes palaakaan, jos haluaa pitää yöunensa – ainakaan jos on kofeiiniherkkä.
12. Yritän arjesssa tehdä pieniä luksusjuttuja, kuten pitää piknikin olohuoneen lattialla ja juoda kivennäisvettä samppanjalaseista.
13. Aamiaistreffit ennen työpäivää ovat parhaita. Yritän muutenkin sopia mahdollisimman paljon treffejä kavereiden kanssa. Näyttelyt, leffat, lautapeli-illat, nyyttärit ja yhteiset kokkailut piristävät.
14. Varaan matkan jonnekin lämpimään ja odotan sitä.
15. Annan itselleni luvan olla vähän alakuloinen. Kohtaan kaamoksen ja lähden ulos pimeään kävelylle. Kaupungissa voi katsella valoisia ikkunoita ja lähiössä pihoille ilmestyviä jouluvaloja. Lenkin jälkeen onkin jo parempi mieli, ja voi juoda punkkua kynttilänvalossa ja katsoa Vain elämäätä.
16. Teen asioita, joista pidän. Jos en ehdi ohjatuille tunneille, teen päivittäiset joogaliikkeet ja meditoin kotona.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.