Jatkuva istuminen uhkaa terveyttä, mutta harvalla toimistotyöläisellä on vaihtoehtoja. Pitäisi olla.

Colourbox

Tavallinen arkipäivä: Lusikoin puuroa ja selaan lehteä, 15 minuuttia. Kävelymatka bussipysäkille kestää pari minuuttia. Ehdin vaihtaa hetken jalkaa, kunnes kampean lähimmälle vapaalle penkille, 20 minuuttia.

Istun työtuolilleni. Käväisen ruokalassa, muutaman kerran tulostimella ja pari kertaa työkaverin huoneella. Silti: vietän työpäivän 480 minuutista vähintään 470 pyllyni päällä.

Jälleen bussilla kotiin, 20 minuuttia. Kotona rojahdan ruokapöydän ääreen, 30 minuuttia. Illan päätteeksi notkun vielä ystäväni keittiönpöydän ääressä, 120 minuuttia.

Kun lasken päivän istumiset yhteen, saan pöyristyttävän luvun: 675 minuuttia, siis reilut 11 tuntia. Ei ihme, että olen ravannut fysioterapeutilla lysähtäneen ryhdin ja lihaslukkojen vuoksi.

Selkäjumit ovat sitä paitsi vasta alkua. Olen juuri pelotellut itseäni lukemalla karmivan tutkimustuloksen: yli yhdentoista tunnin istuminen lisää selvästi ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Nyt alkaa istumalakko.

Maanantai

Lähetän työfysioterapeutille toiveikkaan viestin: nostettava työpöytä, kiitos!

Jahas, maksavat kuulemma 500 euroa, ja niitä tilataan vain painavasta syystä.

Näppäränä naisena päätän rakentaa pöytäni itse. Löydän varaston käytävältä sopivan pahvilaatikon, jonka nostan pöydälle näppäimistön ja hiiren alustaksi. Näytön alle kasaan pinon puhelinluetteloita.

Ohi kulkevat työkaverit pysähtyvät kummastelemaan viritystäni. Yksi purskahtaa epäuskoiseen nauruun.

– Eikö sulla pitäisi olla tukevat kengät? Työkaveri kysyy.

Niin, pitäisikö? Olen heittänyt korolliset nilkkurini nurkkaan. Seisomiskestävyyteni on surkea. Alaselkää alkaa väsyttää jo puolen tunnin jälkeen. Löydän googlaamalla parikin artikkelia, joissa varoitetaan seisomatyön haitoista. Entä jos olenkin vaihtamassa yhden pahan toiseen? Soitan tutkija Raija Laukkaselle, joka tunnetaan istumisen vastustajana.

– Yleensä riittäisi, että ihminen istuisi vain syödessään ja wc:ssä, Laukkanen vakuuttaa.

Toimistotyöläinen voi seistä huoletta vaikka koko päivän, kunhan selkä ei mene kaarelle. Laukkanen suosittelee kuitenkin vaihtamaan välillä asentoa ja nostamaan toisen jalan pienen korokkeen päälle.

Tukevat kengät ovat plussaa, mutta villasukillakin pärjää.

Tiistai

Tutut kyselevät, miten seisominen sujuu. Väitän, että olen seisomatyöläisenä tehokkaampi. Ryhdikäs asento ja ryhdikäs asenne, vakuutan.

Intoilen liian aikaisin. Lounaan jälkeen mieleen hiipii kerta toisensa jälkeen ajatus: voisinkohan vetää työhuoneen oven hetkeksi kiinni ja istua salaa? Laiskottaa ja pohkeita väsyttää. Pelastukseksi koituu palaveri. Tajuan vasta jälkikäteen lysähtäneeni vahingossa melkein tunniksi sohvan uumeniin.

Kun palaan pöydän ääreen, kannustan pohjeparkojani karuilla faktoilla: mitä enemmän ihminen istuu, sitä todennäköisemmin hän sairastuu diabetekseen tai sydäntauteihin.

Istumisesta syytetään myös nykyistä lihavuusepidemiaa, sillä pyllyn päällä energiaa kuluu melkein yhtä vähän kuin nukkuessa. Harva laihduttaja tajuaa, että on tehokkaampaa vältellä istumista kuin lisätä kuntoliikuntaa.

Väite on helppo uskoa, kun kokeilee työpaikkaseisomista. Vaihdan seistessäni jalkaa, pyöritän hartioita, nousen varpailleni. Tavallisesti räpellän miettiessäni kynsinauhojani, mutta nyt pyörähtelen ympäri huonetta. Saan liikuntaa, siedettävän näköiset sormenpäät ja hyvän omantunnon.

Keskiviikko

Töissä seison jo rutiinilla, mutta kotona lakko rakoilee. Yritän syödä ja lukea lehteä seisaaltaan, mutta uutisten päälle lätsähtää lusikallinen puuroa. Sitä paitsi minulla on Raijan valtuutus syödä istuma-asennossa.

Alan tajuta, että jos työelämä on yhtä istumista, niin on kyllä vapaa-aikakin. Mitä muuta ihminen voi kotonaan tehdä kuin lukea, katsoa telkkaria tai roikkua netissä? Ulos lähteminen ei auta, sillä ei leffaan tai illalliselle voi mennä seisoskelemaan.

Eivät olisi esiäidit arvanneet, että jonain päivänä kärsimme siitä, ettei ole lapsilaumaa ruokittavana tai lakanavuorta pyykättävänä.

Kaivan silitysraudan esiin ensimmäistä kertaa sitten viime syksyn. Lopulta sisäinen laiskattareni voittaa kodinhengettären ja päädyn makaamaan kirjan kanssa matolle. Se on taatusti epäterveellisen passiivista, mutta Laukkanen lupaa, että sängyllä veri kiertää paremmin kuin tuolissa.

Torstai

Olen suunnitellut illaksi jumppaa, mutta vaihdan sen ilomielin ulkona syömiseen. Olen sentään pyöräillyt töihin ja seissyt koko päivän.

Sillä tottahan se on: liikunta on passiivisesta työstä maksettava hinta. Istumatyöläisen päivä ei lopu viideltä. Hyvä istumatyöläinen lähtee kuntosalille kehittämään keskivartaloaan ja vetreyttämään työssä kiristyneitä lihaksiaan.

– Valkokaulustyöläisistä on tullut tuoliin sidottu paarialuokka. Yleensä terveysongelmat kasaantuvat pienituloisille, mutta tämän asian suhteen on toisin. Tietotyöläiset joutuvat kadehtimaan niitä, jotka saavat liikkua työssään ulkona. Heillä on varaa istua töiden jälkeen katsomaan televisiota, Raija Laukkanen sanoo.

Pahinta on, ettei hikisinkään spinning-tunti yksin riitä. Liikunnasta on kyllä hyötyä, mutta se ei mitätöi jatkuvan istumisen riskejä.

Onneksi asia on alettu ymmärtää viimein työpaikoillakin. Edelläkävijät säätävät jo nyt sähköpöytiään ja pitävät kokouksensa kävellen tai seisten. Tulevaisuudessa ajatus kokopäiväkökötyksestä tuntuu ehkä yhtä hullulta kuin nyt muistot sisätupakoinnista.

Perjantai

Palaverissa seisomisestani tulee ensimmäistä kertaa numero, kun muut rojahtavat sohvalle ja yksi pönöttää nurkassa.

Muuten alan jo innostua seisomisesta. Hartiat eivät ole pelkkää kiveä ja niskassa on ehkä jonkinlaista verenkiertoakin. Kaiken lisäksi ajatus kulkee jotenkin kirkkaammin. Yllättävää kyllä, seisominen suorastaan piristää.

Ainoa miinuspuoli ovat vanuttuneet villasukat, jotka eivät näytä hameen kanssa ihan yhtä hehkeiltä kuin korkkarit.

Lauantai

Lauantaina, työssäkäyvien puuhapäivänä, istumalakkoilu on helppoa. Kerrankin työläinen ehtii ja jaksaa yhden päivän aikana sekä lenkkeillä, kiertää vaatekauppoja, laittaa ruokaa että imuroida.

Vain illan baarireissu uhkaa lakkoa, mutta ei hätää. Tarjolla ei ole yhtään vapaata tuolia, mistä ilahdun ehkä ensimmäistä kertaa elämässäni. Ei auta kuin nojailla coolisti baaritiskiin.

Loppuillasta pari jakkaraa vapautuu. Päätän antaa mennä. Tuntuisihan se nyt vähän naurettavalta vältellä istumisen aineenvaihdunnallisia seurauksia ja juoda samaan aikaan skumppaa.

Sunnuntai

Teatterit ja konsertit eivät käy. Onneksi on taidenäyttely, elämys, jota laiskinkaan ei voi kokea pyllyllään.

Illalla lintsaan vähän selaamalla lehteä pöydän ääressä. Koen ansainneeni joka minuutin. Olenhan sentään valinnut bussin sijaan omat jalat, tuijottanut taidetta pää kehossa, vatkannut lettutaikinaa ja lopuksi siivonnut kokkailuni jälkiä.

Näin kai sen pitäisi mennäkin. Ihannemaailmassa istumisesta ei lakkoiltaisi, vaan se olisi ansaittua luksusta.

Tällaista onnelaa varten pitäisi vain ensin hoitaa alta yksi pikkuprojekti. Olisi muutettava kokonainen työkulttuuri. Pankkivirkailija voi jo nyt vapaa-ajallaan vaihtaa bussin pyörään ja tv-maratonin lenkkiin. Töissä hän voi harvoin valita, seisooko vai istuuko tiskinsä takana.

Pitäisi voida, sillä dramaattisesti muotoiltuna on sentään kysymys elämästä ja kuolemasta.

Jos osaat vastata kaikkiin, on elämäsi hyvää.

Oletko miettinyt, miltä näyttäisi hyvä elämä? Kaipaatko mahtavaa puolisoa, menestystä töissä vai pitkiä reissuja maailmalla?

Elämäntapavalmentaja Sarah Jonesin mukaan täyttä elämää eläville riittävät oikeasti pienet asiat. Jos oma asenne ei ole kunnossa, ei uusi auto tai matka maailman ympäri sitä korjaa. Hän kertoo Daily Mail -lehdessä ”viidestä kultaisesta kysymyksestään”, joiden avulla jokainen voi testata, onko oma elämä mielekästä.

Jos osaat vastata kaikkiin kysymyksiin, sinulla on hyvä elämä, Jones sanoo.

1. Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Onnellisuus on tässä hetkessä, ei menneessä eikä huomisessa. Se tuntuu siltä, että kaikki on kohdallaan, ja koet olevasi tyytyväinen ennen kaikkea itseesi. Mikä sinut siis tekee onnelliseksi juuri nyt? Mihin olet tyytyväinen ja mistä olet kiitollinen? 

Onnellisella ihmisellä on omat tavoitteensa, joita kohti hän on menossa. Aidosti onnellinen auttaa myös muita ihmisiä saavuttamaan omia pyrkimyksiään ja unelmiaan.

Testaa! Onko sinulla tämä piirre, jota tarvitaan onnellisessa suhteessa?

2. Mitkä ovat intohimosi?

Kukapa ei haluaisi tuntea itseään läpikotaisin. Joskus tuo matka on kesken, koska ihminen ei tunnista intohimojaan – siis niitä asioita, mitä hän kiihkeimmin tahtoo tehdä. 

Mikä on siis sinulle tärkeää? Kun tiedät vastauksen tähän ja vielä ryhdyt tekemään näitä merkittäviä asioita, teet itsellesi pelkästään hyvää. Hyvä olo heijastuu myös ihmisiin ympärilläsi. 

Suosittelemme! 10 merkkiä siitä, että sinulla menee hyvin – vaikket itse tajua sitä

Onnellisuuteen tarvitaan myös oikea näkökulma. Kuva: Shutterstock
Onnellisuuteen tarvitaan myös oikea näkökulma. Kuva: Shutterstock

3. Onko lasisi puoliksi täynnä?

Vai onko se puoliksi tyhjä? Oletko siis optimisti vai pessimisti? 

Myönteinen asenne kannattaa monesta syystä: se tekee ihmisen onnelliseksi, auttaa tutkitusti selviämään muun muassa flunssakaudesta, vaikeista työtehtävistä ja parisuhdekiemuroista.

4. Tiedätkö, miltä tuntuu herätä hymy kasvoilla?

Entä kuinka usein hymyilet? Toivottavasti siitä ei ole liian pitkä aika, sillä hymy kertoo, että olet tyytyväinen.

Yhtä tärkeää hymyileminen on mihin vuorokauden aikaan tahansa. Kun teet itsellesi tärkeitä ja rakkaita asioita, ne tekevät sinun onnelliseksi ja saavat taatusti hymyilemään – vaikka unelmien eteen pitääkin tehdä välillä kovasti töitä.

Lue myös! Tämä yksinkertainen päätös tekee sinusta onnellisemman

5. Milloin itkit viimeksi?

Moni näkee itkemisen heikkouden merkkinä, mutta todellisuudessa sen merkitys on päinvastainen. Itkeminen auttaa tietysti etenkin ikävissä tunteissa. Se helpottaa päästämään irti surusta ja kaipuusta sekä huuhtelee pois monia muita tunteita. Itku voi rentouttaa, ja se saattaa olla merkki myös mukavasta elämästä.

”Kohtuus kaikessa” on edelleen pätevä sääntö syömisessä, sanoo suomalaispsykologi.

Kohtuullinen syöminen – mitä se oikein on? Moni kokee säännön vaikeaksi, jotkut jopa tylsäksi tai käyttökelvottomaksi.

Psykologi Katarina Meskanen kertoo olevansa kohtuusyömisen suuri kannattaja. Hänen mielestään kohtuudella voi nautiskella periaatteessa kaikkea, herkkujakin.

Meskanen työskentelee psykologina HYKS:in syömishäiriöyksikössä ja on yksi Irti ahminnasta -kirjan kirjoittajista. Hänen mielestään ei ole mitään järkeä kieltää itseltään jyrkästi mitään – sillä kehittää helposti itselleen epäterveen ja mustavalkoisen suhtautumisen ruokaan.

– Kohtuullisuus on veteen piirretty viiva. Sille ei liene mitään yleispätevää määritelmää, joten voi olla hankala tietää, milloin mennään kohtuullisuuden yli.

Meskanen suostui kuitenkin listaamaan merkkejä, joista jokainen voi tunnistaa kohtuullisen syömisen:

1. Kohtuullisuuteen ei kuulu liian tiukka kurinalaisuus. Mustavalkoisuus ruokavaliossa ja erilaiset dieetit vain saavat syömisen karkaamaan jossain vaiheessa käsistä.

Lue myös! Oletko nautiskelija vai kontrolloija? Psykologi kertoo, mikä on paras tapa herkutella

2. Älä rajaa liian jyrkästi, mitkä ovat sallittuja ruoka-aineita. Erilaisia ruokia pitää saada nauttia tunnontuskitta, jottei ruokavaliosta tule liian suppea.

”Kun oma ruokasuhde on kunnossa, kohtuullisuus toimii.”

3. Kun oma ruokasuhde on kunnossa, kohtuullisuus toimii. Silloin ruokaa ei tarvitse tankata kuin pula-ajan lapsi ruotsinlaivan buffetissa. Jos kohtuullisuus ei toimi, omassa ruokasuhteessa saattaa olla jotain pielessä.

4. Tunnistatko tilanteet, joissa menetät syömisen hallinnan? Kun oppii tunnistamaan sellaiset hetket, voi jatkossa toimia toisin, jotta syöminen pysyy kohtuudessa.

5. Pystytkö lopettamaan syömisen halutessasi? Kohtuullista syömistä on myös se, ettei syö enemmän kuin oli tarkoitus.

6. Ja jos joskus herkutteleekin liikaa, kohtuusyöjä palaa taas normaaliin seuraavalla aterialla.

7. Ruoka ei saa aiheuttaa pahaa mieltä tai syyllisyyttä. Kohtuullista syömistä ei seuraa huono omatunto, itsesyytökset, pettymys tai syyllisyys.

”Kohtuullista syömistä ei seuraa huono omatunto, itsesyytökset, pettymys tai syyllisyys.”

8. Kohtuullisuuteen kuuluu myös se, ettei ruokaa tarvitse ansaita, eikä se ole palkinto. Ruoka ja syöminen saavat toki edelleen olla nautintoja elämässä, mutta eivät ainoita.

9. Armollisuus, sallivuus, joustavuus ja mutkattomuus ovat hyviä tavoitteita syömisessä.

10. Kohtuullinen syöminen on ennen kaikkea sitä, että ei kiellä itseltään mitään. Se ei silti tarkoita, että herkkuja ahmitaan kaksin käsin.

Vedä pikahiki pintaan ja ehdit vielä sohvallekin löhöilemään.

Tarvitset nämä: yksi isompi kahvakuula (8–16 kg) ja kaksi samankokoista kahvakuulaa (6–12 kg) sekä step-lauta tai jokin muu taso, jolle hypätä.

  • 15 x etuheilautus kahvakuulalla
  • 10 x kulmasoutu kahvakuulalla
  • 15 x thruster kahvakuulalla
  • 10 x lattiapenkki kahvakuulalla
  • 15 x tasajalkahyppy step-laudalle
  • 10 x sivurutistukset lankussa

Tee kaikki sarjat peräkkäin ja tee niitä niin monta 20 minuutissa kuin ehdit. Pidä taukoja silloin, kun siltä tuntuu. Aloita mieluummin hitaammin kuin ihan täysillä, sillä 20 minuuttia on pitkä aika. Liikkeet kehittävät monipuolisesti sekä lihaskuntoa että aerobista kuntoa.

Vinkit antoi ja treenin laati fysioterapeutti ja personal trainer Jessica Reiman, Fressi Kamppi.

Kun hiuspohja pöllyää tai tukka makaa liiskana, pitää päänahkaa hoitaa oikeilla tuotteilla.

Pipokausi painaa pälle, mutta ennen kuin talven valkohiutaleita edes näkyy taivaalla, niitä alkaa kummasti leijailla olkapäille. Hilseen lisäksi monille aiheuttaa pulmia rasvoittuva päänahka, joka tekee hiuksista elottoman liuskan.

Pölytys kuriin

Kuiva hilse kertoo, ettei hiuspohja voi hyvin. Kutiseva ja pöllähtelevä päänahka on seurausta ihon liiasta kuivumisesta sekä hitaasti toimivista talirauhasista. Joskus kuiva hilse voi olla merkki atooppisesta ihottumasta. Ilmastointi, kuiva huoneilma, stressi tai tuuheuttavat muotoilutuotteet eivät itsessään aiheuta hilsettä mutta voivat pahentaa oireita.

Unique Haircare Omega 3 -hiusöljy kosteuttaa hiuspohjaa jojobaöljyn ja F-vitamiinin avulla. Ravitseva öljy hoitaa omega-3-rasvahappojem sekä rosmariinin avulla erinomaisesti, 17 €.

Hilsesampoot voivat vain pahentaa ongelmaa. Tärkeintä on kunnon kosteutus. Valitse hellävarainen sampoo, joka ei pese hiuspohjaa ja hiuksia natisevan puhtaiksi. Levitä kosteuttava hoitoaine tyveen saakka ja elvytä päänahan verenkiertoa hieromalla. Tehohoidot ja naamiot toimivat kuivina kausina samalla tavalla kuin huulirasva rohtuneilla huulilla.

Phytosquam Anti-Dandruff Moisturizing Shampoo on kuuriluontoinen shampoo kuivan ja herkän hiuspohjan hilseilyyn. Japaninpagodipuu-uute ehkäisee hilseen muodostumista ja rauhoittaa hiuspohjan tulehdusta, 21 €.

Kutina kuriin

Kun päänahassa on isoina liuskoina lähtevää hilsettä, ja iho on kutiseva ja ärtynyt, on kyseessä rasvainen hilse. Se on yksi yleisimmistä hilsetyypeistä, joten keinoja sen taltuttamiseen onneksi löytyy.

Cutrinin BIO+ Clear Anti-Dandruff Peel Mask -naamio sopii myös terveen hiuspohjan kuorintaan kuolleen ihosolukon irrottamiseksi, 16 €.

Yleisin syy on taliköhnäihottuma eli seborrooinen ekseema, jonka aiheuttavat hiuspohjassa normaalistikin elävät rasvahiivat. Kun hiuspohjassa on paljon talia, eli likaa ja rasvaa, hiivasienten kiihtynyt aineenvaihdunta pääsee ärsyttämään ihoa ja aiheuttamaan hilsettä.

Sim Sensitive System 4 Shale Oil 4 sampoon liuskekivioljy tasapainottaa talineritystä ja rahoittaa hiuspohjaa, ja tuote on suunniteltu erityisesti rasvaisen hilseen ongelmiin, 17 €.

Tärkeintä on säännöllinen pesu. Rasvaiseen hilseeseen purevat hilsesampoot. Niitä voi käyttää joko päivittäin tai muutaman kerran viikossa normaalin sampoon rinnalla. Helpotusta saa myös lisäämällä hiuspohjaan hydrokortisonilinimenttiä tai glyserolia sisältävää käsihuuhdetta. Ihmekikka, mutta toimii!

Liiskaletti liehuvaksi

Pesuvälin pidentäminen ei saa rasvoittumista aisoihin, vaan hiukset ovat aina littanat ja elottomat. Miten ne pysyisivät kuohkeina edes päivän?

Jos käytät paljon muotoilutuotteita, pese hiuksesi syväpuhdistavalla sampoolla kerran viikossa. Redken Hair Cleansing Cream vapauttaa hiukset myös metalli- ja mineraalijäämistä hedelmähappojen avulla, 32 €.

Jopa joka kolmannella on rasvoittuva päänahka. Hiusten pesuvälin pidentäminen voi joskus vain pahentaa ongelmaa, sillä rasvaisessa hiuspohjassa viihtyvät myös erilaiset sienet ja hiivat.

Lushin Jumping Juniper -palasampoon nimeen vannovat monet rasvaisesta hiuspohjasta kärsivät. Laventelia ja katajaa sisältävä tuote jättää päänahan raikkaaksi, 14 €.

Oikea hoitokeino on säännöllinen pesu tuuheuttavalla tai rasvoittuvalle päänahalle tarkoitetulla sampoolla. Liian kuivattava sampoo saattaa vain lisätä talineritystä, sillä myös rasvaista ihoa täytyy kosteuttaa. Valitse ilmavaksi jättävä mutta hoitava hoitoaine ja levitä sitä sekä latvoihin että hiuspohjaan. Jätettävät hoitosuihkeet toimivat kevyempään kosteutukseen.

Raaviskelija

Lumikone vai liiskaletti? Helli päänahka kuntoon

Tulipa oikein roppakaupalla kalliita tuotteita. Itselläni oli epätoivon partaalle vieviä kuivan hiuspohjan ongelmia. Ensin luulin, että minulla on hilsettä ja käytin kaikki mahdolliset apteekin ja muiden kauppojen hilseshampoot. Eikä mitään apua niistä. Sitten luulin että minulla on täitä, koska hiuspohjaa kutisi vietävästi koko ajan. Ja niin ryntäsin ostamaan täishampoita. Ei ollut täitä. Rahaa paloi, eikä mistään ollut apua. Lopulta sain vihjeen Sebamed-shampoosta. Ja XZ Niittyvilla-...
Lue kommentti