Miss Suomi puhuu lihasten puolesta. Viivi Pumpanen pyrkii käymään missivuoden kiireistä huolimatta salilla kolme kertaa viikossa.

Viivi Pumpanen pyrkii käymään missivuoden kiireistä huolimatta salilla kolme kertaa viikossa.  

Maanantai

10 kaksi riisipiirakkaa, muutama keittokinkkuviipale, banaani ja kuppi kahvia

14 kasvispyttipannua, vihersalaattia, pala ruisleipää, lasi maitoa ja kuppi kahvia

17 pala ruisleipää, kinkkuleikkele ja muutama juustosiivu, kuppi kahvia

20 possun fileetä ja vihersalaattia

23 purkki ananasta ja hedelmäsalaattia

Tiistai

07 pala ruisleipää, paahtokinkkuleikkelettä ja juustoa, bulgarianjogurtti ja kuppi kahvia

11 Vitalinea-jogurttijuoma, banaani, pulla ja kuppi kahvia

15 kanasalaattia

20 juusto-tomaattimunakas, joka on tehty kolmen munan valkuaisista

Keskiviikko

09 kauralesepuuroa ja puoli purkkia raejuustoa

13 jogurttijuoma, banaani ja soijakaakao

17 ceasarsalaattia, purkillinen ananasta ja kuppi kahvia

21 juusto-tomaattimunakas valkuaisista

Torstai

11 juusto-tomaattimunakas valkuaisista ja kuppi kahvia

14 tonnikalasalaattia

18 kanankoipi, riisiä ja vihersalaattia

22 bulgarianjogurtti ja omena

Perjantai

08 pari palaa paahtoleipää, paahtokinkkuleikkelettä ja kuppi kahvia

13 kanasalaattia ja kuppi kahvia

17 vihersalaattia, lohta ja kaksi porkkanaa

21 mansikkajogurtti ja kaksi riisipiirakkaa

Lauantai

10 munakokkelia, muutama nakki, sämpylä ja kuppi kahvia

14 kanankoipi, vihreää salaattia ja pala ruisleipää

18 naudan sisäfileepihvi, perunasosetta ja vihersalaattia

22 hedelmäsalaattia, ruisleipäpala ja kinkkuleikkelettä

23 sipsejä ja dippikastiketta, Kinder-suklaapatukka

Sunnuntai

09 juusto-tomaattimunakas valkuaisista ja kuppi kahvia

13 tonnikalasalaattia, kaksi kasvispihviä ja kuppi kahvia

18 kanapanini ja kuppi kahvia

22 hedelmäsalaattia ja bulgarianjogurtti Viivi kantaa mukanaan vesipulloa ja juo paljon pitkin päivää.

Päivittäiseen ruokavalioon kuuluvat myös monivitamiinitabletti ja kalaöljykapseli.

Asiantuntijan arvio

+ Viivi syö melko säännölli­sesti. Missikiireistään huolimatta hän pyrkii pitämään aterioiden välit kohtuullisina. Näytöksissä tai kuvauksissa ei aina ole ruokaa tar­jolla, mutta Viivi kantaa mukanaan pieniä eväitä. Tosin päivittäiseen ruokavalioon mahtuisi vielä pari energiaa antavaa välipalaa. Sään­nöllinen syöminen takaa sen, että nälkä-kylläisyyskeskus toimii eikä turhia naposteluhaluja tule.

+ Viivi juo pitkin päivää run­saasti vettä. Migreeniin taipuvai­sen päätä alkaa helposti jomottaa, jos keho pääsee kuivumaan.

+ Viivi on kaikkiruokainen, eikä hän ymmärrä nälässä kituut­tavia laihduttajia. Vain hernekeit­to, maksalaatikon rusinat ja maito eivät missille maistu.

- Toisaalta päivittäinen kalori­määrä jää reilusti alle suositus­ten, erityisesti arkisin. Viikonlop­puisin energiaa tulee enemmän, syynä lienevät päivällisvierailut vanhempien luokse. Viivi haluaa vaalia lihaksiaan, ja niiden ylläpitoon ja lisäämiseen tarvi-taan kunnolla energiaa.

- Kalsiumia ei tule riittävästi, vaikka Viivi sitä jonkin verran jo­gurtista ja juustosta saakin. Viivi ei pidä maidon mausta mutta koittaa silti toisinaan vaikka ne­nästä kiinni pitäen hörppiä lasilli­sen laktoositonta maitojuomaa. Sitä hän lorauttaa myös kahviin.

-/+ Viivi syö kananmunas­ta vain valkuaisen. Monet muutkin välttelevät keltuaista, koska pelkäävät sen nostavan kolesterolia. Kananmuna on kuitenkin hyvä proteiinin ja suojaravintoaineiden lähde. Tärkeät vitaminiinit ja hyvät rasvahapot ovat pakkautuneet nimenomaan keltuaiseen. Jos kolesterolin kanssa ei ole ongelmia, kanan­munia voi syödä huoletta. Jos arvot ovat korkealla, määrä kannattaa rajoittaa 2–3 munaan viikossa. Viivin kolesteroliarvot ovat kohdallaan, mutta toisaalta hän syö kananmunia runsaasti. Niinpä Viivi voisi tehdä kompro­missin ja erotella keltuaiset pois vain toisinaan.

Asiantuntijana Arja Vanhanen Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal Trainer

Teksti Miia Vatka Kuva Nina Kaverinen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.