Kirjailija Tuija Lehtinen harrastaa monenlaista liikuntaa – suunnitelmissaan.

Kirjailija Tuija Lehtinen harrastaa monenlaista liikuntaa – suunnitelmissaan.

Lajikokeilujen konkari

Maanantai

Heti aamusta alkaa päässäni soida vanha Hectorin biisi: ”Maanantai ei mittää, tiistai ei mittää, keskiviikko, torstai ei mittää...” Viikonpäivien jälkeen laulu jatkuu: ”Tammi­kuu ei mittää...”

Melko masentava aamuun havahtuminen. Kaipaan auringon valoa ja kirkkaan sinistä taivasta, mutta talvi on päällä. Marraskuu ei mittää – se pitää kyllä nykyisin paikkan­sa. Iän myötä olen huomannut alkavani kärsiä pimeistä kuukausista, ja marraskuu on pahin. Kuin eläisi harmaassa villasukassa. Tammikuu on ”ei mittää”, mutta pakko on nousta.

Koiria masennus ei vaivaa; ne ovat sirkeinä neljällä jalalla ja ruokaa vailla. Kahvin juotuani ja lehden luettuani lähdenkin niiden kanssa tunnin käve­lylle. Pikkuhiljaa järki alkaa toimia ja työpöydän ääreen meneminen ei tunnu enää vastenmieliseltä ajatukselta.

Kirjailijan työ on yksinäistä ja puuduttavaa istumatyötä. Kun tunti toisensa jälkeen nököttää päätteen ääressä ihmis­kohtaloiden syövereissä, se alkaa tuntua ennen pitkää niin jäsenissä kuin nälän puolella. Yleensä havahdun joskus puolen päivän jälkeen mahan kurinaan ja jätän henkilöt oman onnensa nojaan. Kahvilla en elä, vaan lounaalla syön jotain nopeaa ja kevyttä valmista, kasvislettuja tai salaattia. Liian täydellä vatsalla ajatus ei juoksisikaan. Sortuisin varmaan istut­tamaan päähenkilön kalliin ravintolan luksusillalliselle ja kuvailemaan sen yk­sityiskohtaisesti. Nyt tarina jatkuu vaivatta; maanantai on jottai!

Tiistai

Edellisenä iltana luin nuortenkirjan, jossa käsiteltiin 13-vuotiaan tytön balettiharras­tusta. Siitä muistui mieleeni oma koulu­aikani ja miten pullerona tyttönä pärjäsin huonosti vähän kaikessa.

Kun olin kahdeksan kieppeillä, yksin?huoltajaäitini ilmoitti minut balettitunneil­le. Hän halusi minun oppivan asioita, jotka eivät olleet aikoinaan hänelle mahdollisia. En muista enää, kysyikö hän kiinnostusta­ni balettiin – ehkä ei, mutta sinne tangon ääreen päädyin. Muutaman kerran kävin enkä nauttinut yhtään. Minun kroppani ei taipunut kauniisiin asentoihin, jalka ei nous­sut korkealle, ja tunsin olevani tönkkö tatti posliininukkejen seassa. Lopetin, enkä ole sen jälkeen tanssinut nuoruuden disko-hytkymisiä enempää.

Koululiikunnasta en koskaan pitänyt; olin se, joka valittiin aina viimeisenä joukkuee-seen. Jostain kumman syystä kuitenkin viih­dyin pihalla olevilla telineillä. Istuin tyyriinä alimmalla puomilla, kun taas toiset pyörivät väkkärinä ympäri korkeammalla.

Lounas noudattelee taas tuttua pikalin­jaa, mutta töiden päätyttyä nautin loput sunnuntaina paistetusta vasikanfileestä riisin kera. Fiksu nainen ostaa pyhäruuaksi ison kimpaleen hyvää proteiinia, jonka mies sitten valmistaa, eikä naisen tarvitse pähkäil­lä alkuviikon syömisiään.

Keskiviikko

Olen aina pitänyt uimisesta. Kakarana viih­dyin tuntikausia järvessä samanhenkisten ys­tävien kanssa, mutta en koskaan oppinut su­keltamaan nenä auki. Silti olen vuosien var­rella aina silloin tällöin innostunut käymään säännöllisesti uimassa. Into on kuitenkin pikkuhiljaa tyrehtynyt siihen, että kilometrin uinnin jälkeen niska on entistä pahemmin jumissa. Minähän kauhon sammakkoa koko ajan oudosti kaula pitkällä. Joskus mietin, että menisin uimakouluun opettelemaan, miten uin oikein, mutta se on jäänyt.

Vesijumppakärpänen kumminkin puraisi yhtenä syksynä, ja ilmoittauduin työväen­opiston kurssille. Siellä sirkeä vetäjä pani minut ja lauman eläkeläisiä pomppimaan altaassa, ja taas nenässä purskui epämiellyt­tävästi. Pahinta kuitenkin oli, kun piti parin kanssa työntää toista poispäin itsestään. Ja enkö saanut vastatyöntäjäksi sitkeänlaihan mummon, joka kehaisi hakkaavansa tämän tästä halkoja motin verran. Ei siinä minun muskeleillani ollut mitään virkaa. Se vesi­jumpasta. Minua varten ovat kylpylöiden ja hotellien miellyttävät altaat, missä motti­mummot eivät töniskele.

Vesijumpan muistoksi ostan hunajame­lonin, riimihärkää, salaattia ja granaattio­menoita. Niistä teen ihanan sekoituksen öljykastikkeen kera, ja mies ja minä herkut­telemme.

Torstai

Poika soittaa ja ilmoittaa tulevansa huo­menissa lomalle intistä sekä toivoo, että tarjolla olisi aimo annos maukasta murkinaa. Tietenkin sitä kokkaa mielellään, kun ei ole nähnyt jälkeläistä hetkeen. Poika oli pienenä ennakkoluuloton syöjä mutta muuttui yläas­teiässä ronkeliksi. Jauheliha eri muodoissaan oli ainoa, mikä kelpasi. Eikä tilanne ole nyt järin parempi. Monimutkaisen menun suun­nittelulta siis säästyn.

Edettyäni kesken olevassa kirjassa muu­taman sivun verran lähden kauppakeskuk­seen. Kun kerään kierrätyspahveja mukaan, huomaan sekalaisten tavaroiden joukossa likaisen sinisen vesijuoksuvyön. Taas kerran todiste harrastuksesta, johon aioin paneutua täysin rinnoin.

Vesijumpan jälkeen innostuin vesijuok­susta siksi, että sitä saattoi harrastaa omin nokin. Ostin vyön, mallailin sitä ylleni ja nakkasin sitten pyykinkuivaajan päällä olevaan koriin odottamaan neitsytjuoksua. Sieltä se päätyi aikoinaan käyttämättömä­nä sekalaislaatikkoon ja edelleen mieheni alustaksi, kun hän ujuttautui auton alle rassailemaan pohjaa. Epämukava kapine se olikin ylläni.

Sauvakävelykään ei temmannut minua mukaansa. Tuntui hölmöltä käydä lenkil­lä ensin koirien kanssa ja sitten erikseen sauvojen kera. Yhdistää niitä ei voinut; joku olisi saattanut päästä hengestään...

Myös golfbagi nököttää orpona kome­rossa. Green card on hankittu, mutta kun tässäkin lajissa suosin rauhallista menoa, muodostun pian radan tukoksi, ja väkeä lap­paa ohi. Oma mieskin ehtisi kiertää kentän kahdesti siinä, kun minä etenen tusinalla lyönnillä per väylä.

Poikaa varten ostan kilon jauhelihaa ja itselleni sen päivän pääruuaksi annoksen pasta carbonaraa. Nam!

Perjantai

Mietin työt aloitettuani, onko tämä taas sel­lainen päivä, että puhun ensimmäisen ker­ran elävän ihmisen kanssa vasta iltapäivällä ruokaostoksilla, kun kassa kysyy: ”Pankki vai visa?” Harva enää soittaa päivän aikana; on helpompi panna meili tai viesti Face-bookissa. En toki kaipaakaan häiriöitä kesken kiivaan kirjoittamisen, mutta olisi mukava vaihtaa kuulumisia useammin ääneen kuin sormilla.

Tänään otan loppuspurtin kesken olevas­sa luvussa. Tahdon viimeistellä ihmissuhde­koukeron ja päästää sankarittaren maanan­taina uusille mieslaitumille. Alan kesken kaiken miettiä, minkä verran kirjojeni naiset harrastavat liikuntaa. Joku käy joskus uimassa. Syksyn uutuuden Saimi harrasti kuntonyrkkeilyä, mutta jumpata ei ole tain­nut kukaan. Kirjojeni henkilöt ovat selvästi minun näköisiäni tässä asiassa. Mistä minä en pidä, sitä hekään eivät harrasta. Se ei kui­tenkaan estä minua ihailemasta trimmattuja urheilijoita. Sohvaperunana katson silmät säihkyen kymmenottelun komeita karjuja, ja etenkin seiväs-ja korkeushyppääjämiehet ovat jostain syystä lähellä sydäntäni.

Illansuussa kotiutuu salskea poikani ja al­kaa mättää mamman tekemiä lihapullia suu­hunsa. Se, jos mikä, on kaunista katsottavaa.

Lauantai

Tänään en tee kirjallisia töitä. Jos olisin yksin kotona ja mies jollain pitkällä työmatkalla, saattaisin sortua hommiin vähäksi aikaa, mutta periaatteeni on pitää viikonloput vapaina. Koiratkin saavat odottaa lenkille lähtöä tavallista pitempään, sillä lehteä lukiessa katson samalla aamutelevisiota. Ei ole kiire mihinkään, ja se on nautinnollista.

Poika herää joskus puolen päivän maissa ja kysyy, onko lihapullia jäljellä. Onneksi on, joten voimme miehen kanssa kokkailla omien mieltymystemme mukaan karitsanfileitä ja hasselbackan perunoita. Illalla olemme menossa oopperaan seuraamaan Puccinin La Bohèmea. Pariisilaiselle ullakolle sijoittuva traaginen rakkaustarina kiehtoo, vaikka oma lajini on musta huumori. Väliajalle on tilattu pientä suolaista ja makeaa kuohuvan juoman kera. Aina silloin tällöin tällainen arjesta irrottautuminen tekee hyvää.

Sunnuntai

Ei sitäkään mittää, jos aktiviteettejä ajatte­len. Päässä soivat vielä Puccinin musiikki ja aariat, kun lojun sohvalla sanomalehti peittonani.

Viimein tartun viikon paksuimpaan leh­teen, ja sen kanssa hurahtaa aikaa. Luen tark­kaan kuolin-ja syntymäilmoitukset, sillä olen nimien suurkuluttaja. Tähän mennessä olen kehitellyt toista tuhatta henkilöä kirjoihini, ja jottei samannimisiä esiintyisi, on pakko kirjata ylös uusia nimiä.

Kun olen selvinnyt luku-urakasta, alan harkita koirien lenkittämistä. Olisi hauskaa lähteä yhdessä miehen kanssa kävelyttämään koiria, mutta se ei onnistu. Jostain syystä ne alkavat kilvoitella huomiostamme ja tempoa ja repiä ja räyhätä. Silkkaa kärsimystä. Niinpä koirien ulkoiluttaminen on minun yksityinen juttuni. Ja ehkä näin on hyvä, sillä enhän minä ilman niitä saisi itseäni säännöllisesti liikkeelle. Siunatut koirat!

Niin, olen minä yhdessä asiassa ollut lapsena hyvä. Naruhyppelyssä, ja varsinkin kahden narun pyörityksessä tikutin vaikka kuinka kauan!

Teksti Tuija Lehtinen Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.