Lucile Woodward, 32, on ranskalainen fitnessohjaaja ja bloggaaja. Hänen Youtube-treeni­videonsa ovat keränneet vuoden aikana yli kuusi miljoonaa katsojaa. Lucilen blogi tammikuusta alkaen myös englanniksi: lucilewoodward.com. Kuva Heli Blåfield

Fitnessammattilaiset ovat siirtyneet saleilta verkkoon. Myös Ranskan suosituin fitnessbloggaaja Lucile Woodward tsemppaa ja jumppaa ruudulla.

Youtube-videolla treenaa naapurintyttömäisen eloisa nainen, jonka paksut hiukset ovat homssuisella puoliponnarilla. Vartalo on täydellisen timmi, mutta sitä ei ole ylitreenattu rasvattomaksi korpuksi. Treenisarja on yhä kesken, kun joku vilahtaa vahingossa videon taustalla. Se ei haittaa treeniohjaaja Lucile Woodwardia, 32, joka jatkaa iloisesti naurahtaen jumppaamistaan.

Ranskan suosituin fitnessbloggari vaikuttaa reaalimaailmassa yhtä rennolta. Kädet viuhuvat ja hiukset ovat yhtä huolettomasti kuin jumpatessa.

Äkkiä hän nappaa käsilaukustaan äly­puhelimen, avaa Facebookin ja näyttää inboxiaan. Viestejä lävähtää ruutuun jatkuvalla syötöllä.

– Katso, saan useita kommentteja joka minuutti, Lucile kertoo.

Lucilen fitnessblogissa on 45 000 uniikkia kuukausikävijää. Siellä hän on jakanut käytännön treeni- ja ravintovinkkejä vähän yli vuoden. Blogin kautta ranskalaiset lähettävät Lucilelle myös kuviaan ja kysymyksiä. Lucile sanoo vastaavansa jokaiselle.

Salilta verkkoon

Fitnessammattilaisten maailma on siirtynyt saleilta verkkoon. Suosituimpien treenaajien blogeilla, Facebook-päivityksillä sekä Youtuben jumppavideoilla on valtavat seuraajamassat.

Maailman suosituin on amerikkalainen Jillian Michaels, jolla on 1 773 583 Facebook-seuraajaa. Lähes jokaisessa maailmankolkassa jumpataan Jillianin treenivideoiden tahdissa. Onhan se houkuttelevaa, että voi kuntoilla samojen gurujen mukana, jotka liikuttavat myös maailman superjulkkiksia, kuten Jennifer Lopezia tai Madonnaa.

Netti-ilmiö näkyy myös Suomessa. Monet bloggaajat jakavat ravinto- ja treenivinkkejä verkossa. Yksi Suomen suosituimmista sporttibloggaajista on kahvakuulavalmentaja Kukka Laakso, joka päivittää blogiaan räväkällä otteella. Kukan blogissa on 35 000 uniikkia kuukausikävijää.

Netin treeniguruihin luotetaan nykyään enemmän kuin perinteisten tutkimuslaitosten ohjeisiin ja suosituksiin.

– Ihmiset haluavat itse päättää, ketä uskovat ja seuraavat, kertoo Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITin tutkija Vilma Lehtinen.

Suosio yllätti

Pari vuotta sitten ranskalaisia fitnessvideoita ei ollut olemassakaan ja Lucilen ystävät seurasivat vain amerikkalaisia treenaajia.

– Me eurooppalaiset emme ole niin äärimmäisiä kuin amerikkalaiset tiukkoine sixpackeineen, vaan haluamme näyttää terveiltä ja normaaleilta, Lucile kertoo.

Reilun vuoden aikana Lucilen Fitness master class -videoita on katsellut jo kuusi miljoonaa innokasta. Videoissa ei ole uhoavaa fitnesspaasausta, vaan opastus on ranskalaisen lempeää.

Salaisuutena tavallisuus

Tavalliset treeniohjaajat ovat helppoja samastumiskohteita. Lucile veikkaa suosionsa salaisuudeksi arkipäiväisyyden. Ennen urheiluohjaajaksi opiskelua Lucile työskenteli terveystoimittajana. Hän tietää, mitä ovat kiire ja väsymys.

– Olen itsekin aivan tavallinen äiti. Kolmevuotias poikani vie kaiken energiani, ja mieheni on herkkuja syövä ja olutta juova britti, Lucile kertoo.

Ja tätä tavallisuutta Lucile korostaa myös blogissaan. Tärkeintä hänelle on olla mahdollisimman aito. Lucile tekee kaikki päivityksensä itse, ja ahkera päivitys on kannattanut. Ihmiset jo pysäyttävät hänet silloin tällöin Pariisin kaduilla ja haluavat samaan kuvaan.

Mistään puuhastelusta ei siis voi enää puhua. Myös suuret firmat ovat huomanneet nettitreeniohjaajien arvon. Lucilella on muutamia isoja ja rahakkaita yhteistyökumppaneita, uusimpana niistä kosmetiikkajätti Biotherm, joka lennätti Lucillen Suomeenkin.

Pelkkä suosittu blogi tai jumppavideot eivät silti riitä elannon hankkimiseen vielä. Niiden lisäksi Lucile työskentelee personal trainerina, kirjoittaa lehtijuttuja ja on tehnyt myös kaksi treenikirjaa.

– Ansaitsemani summat eivät ole supersuuria, mutta tulen toimeen, nettitreenari sanoo.

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.