Yhdysvaltalaista tanssija-koreografi Rasta Thomasia, 28, on valeltu ylisanoilla aina. Kun hän 7-vuotiaana isänsä pakottamana aloitti baletin, opettajat olivat haltioissaan taistelulajeja, jalkapalloa ja monta muuta lajia harrastaneen pojan tanssijanlahjoista.

Tanssin poikabändiläinen

Yhdysvaltalaista tanssija-koreografi Rasta Thomasia, 28, on valeltu ylisanoilla aina. Kun hän 7-vuotiaana isänsä pakottamana aloitti baletin, opettajat olivat haltioissaan taistelulajeja, jalkapalloa ja monta muuta lajia harrastaneen pojan tanssijanlahjoista.

Vuosien varrella hän voitti lukuisia arvostettuja balettikilpailuja ja kiersi maailman huippubalettitaloja. Muutama vuosi sitten mies sai tarpeekseen ja päätti tehdä jotain ihan muuta.

– Balettia pidetään tylsänä, eikä ihme. Se luotiin kuninkaiden aikakaudella, enkä minä ainakaan tunne ketään kuningasta. Kuinka moni nuori kuuntelee vapaa-ajallaan Tsaikovskia tai Stravinskya? Miksi niitä sitten pitäisi soittaa balettiesityksissä? Halusin tuoda baletin 2000-luvulle, tehdä siitä viihdettä.

Rasta keräsi joukon innokkaita, teknisesti taitavia ja esiintyjinä valovoimaisia tanssijoita ja perusti oman tanssiryhmän. Klassisen baletin raameihin hän ujutti taistelulajeja, akrobatiaa, hiphopia, discoa ja steppiä sekä paketoi kokonaisuuden rock- ja popmusiikkiin. Energiaa pursuava ja ihokarvat nostattavan taitava Rock the Ballet on esiintynyt täysille saleille parin vuo­den ajan, ja taas Rastalle tulvii ylistäviä sanoja.

Sportgurun 5 ohjetta

Ettet vain tanssisi nykyisessäkin lajissasi?

Miehet saattavat pitää tanssia outona ja vaikeana. Tanssissa kuitenkin on monia yh­täläisyyksiä muihin urheilulajeihin. Esimerkiksi jos palloa pomputtavalta koripallon pelaajalta ottaa pallon pois ja lisää liikkeeseen rummut, tuloksena on afrotanssia. Karatepotkussa nilk­ka koukistetaan ja käännetään sisään, baletissa ojennetaan ja käännetään ulos – saman asian kaksi eri puolta. Tanssissa on hyötyä kaikenlaisesta urheilutaustasta.

Usko pois, tanssi on rankkaa

Epäiletkö, että tanssiminen ei käy tree­nistä? Tanssi on urheilua: siinä vaaditaan kes­tävyyskuntoa, voimaa, liikkuvuutta, vartalonhallintaa. Vaikka tanssitunnilla ei hiki roiskuisi aina samalla tavalla kuin esimerkiksi nyrkkeilykehässä, tanssi silti hyödyttää nyrkkeilijää. Se antaa liikkeeseen joustavuutta ja luonnol­lisuutta. Ei tanssiharrastuksen aloittaminen tarkoita, että sinun pitäisi luopua vanhoista lajeistasi. Ne voivat tukea toisiaan.

Tanssijoilla on hyvä kroppa

Kukapa ei haluaisi olla hoikka mutta lihaksikas, vahva mutta joustava. Tanssi muok­kaa tasapainoisen vartalon ja antaa liikkumi­seen kauneutta. Koko elämä on liikkumista: miten kävelet, luet lehteä, kurotat tavaraa hyllyltä... Sen kaiken voi tehdä kömpelösti ja ryhdittömästi tai sulavasti ja tyylikkäästi. Jokainen osaa kyllä juosta, mutta haluatko juosta kuin sarvikuono vai kuin gepardi?

Ei yksinoikeudella naisille

Jotkut kuvittelevat, että tanssi on naisil­le jotenkin luontaisempaa ja helpompaa kuin miehille. Ei ole, naiset vain harrastavat sitä enemmän. Tanssia ei tarvitse pelätä sen takia, että se olisi välttämättä naisellista. On tanssi­jasta itsestään kiinni, tanssiiko hän feminiini­sesti vai maskuliinisesti.

Jos vasta etsit tyttöystävää, mikä olisi sii­hen parempi paikka kuin tanssitunti: ympärillä lauma naisia, jotka arvostavat tanssitaitoista miestä. Minä tapasin vaimoni tanssitunnilla 10-vuotiaana.

Tee tyttöystävä onnelliseksi

Jos tyttöystävä pyytää sinua katsomaan tanssiesitystä, mieti ennen kuin kieltäydyt. Kysy itseltäsi, miksi ei. Jos baletti ei ole sinun juttusi, miten olisi jazz-show tai hiphop-näytös? Tee kompromissi ja saatat yllättyä. Esimerkiksi moni meidän show’humme raa­hattu vastentahtoinen mies on tullut jälkeen­päin kiittelemään upeaa esitystä.

Ja tiedoksi naisille: ennen kuin houkuttelet miehen katsomaan tanssia, selvitä tarkkaan, mihin häntä pyydät. Jos esitys on miehelle pet­tymys, hän ei taatusti lähde toista kertaa.

Teksti Anna jalkanen Kuva Nina Kaverinen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.