Enni Rukajärvi ei harrasta tissuttelua. ”Mutta kyllä silloin tulee otettua alkoholia, jos lähdetään kavereiden kanssa kunnolla ulos.” Kuva Satu Kemppainen

Lumilautailija Enni Rukajärvi viettää yli puolet vuodesta ulkomailla. Reissussa ja rinteessä ote haarukasta uhkaa lipsua.

Huippu-urheilijan luulisi noudattavan orjallisesti tarkkaa ruokavaliota, mutta lumilautailija Enni Rukajärvi ei pingota. Hän syö kyllä terveellisesti – omasta tahdostaan eikä siksi, että olisi pakko.

– Lautailu on laji, jossa ei ole pakko noudattaa kurinalaista ruokavaliota. Varsinkin mieslautailijat syövät ihan mitä sattuu. Itse haluan kuitenkin syödä mahdollisimman monipuolisesti, jotta jaksan treenata ja kilpailla.

Enni viettää ulkomailla parisataa päivää vuodessa ja treenaa keskimäärin neljä tuntia päivässä. Hän yrittää syödä omatekoista ruokaa aina, kun mahdollista. Lautailijoille ruuanlaitto on leireillä usein yhteinen ohjelma-
numero. Enniltä sujuu näppärästi wokkien ja pastojen kokkailu pienelle porukalle. Pihvien ja kalojen laittamisessa hän haluaisi kehittyä.

Kilpailu- ja kuvausmatkoilla ruuanlaitto on lähes mahdotonta. Silloin Enni yöpyy aina hotelleissa ja hänen täytyy tyytyä ravintoloiden tarjontaan.

– Harjoittelen paljon Uudessa-Seelannissa ja Yhdysvalloissa, Coloradossa. Kun olen pidemmän aikaa Jenkeissä, ravintoloissa syöminen alkaa aina tökkiä. Siellä on paljon hyviä rafloja, mutta ruoka on usein todella rasvaista. Reissujen jälkeen on kiva palata Suomeen, jossa on helpompi vaikuttaa itse siihen, mitä syö.

Enni treenaa vuoristossa, ja välipalat jäävät monesti väliin. Korkealla vuorilla kun ei yleensä ole rinnekahviloita. Kisoissa Ennillä on usein muutama proteiinipatukka mukana. Paljon matkustavan lautailijan on täytynyt tottua myös lentokoneruokaan.

– Minulla on yleensä niin kova nälkä, etten jätä koneessa mitään syömättä. Aasian lennoilla on yleensä paremmat ruuat kuin Euroopan ja Jenkkien.

Lapsuudenkodissaan Enni oppi syömään säännöllisesti. Hän on aina ollut kaikkiruokainen.

– Kun olin lapsi, söimme kotona päivällisen joka päivä samaan aikaan. Äiti pisti minut jo pienenä tekemään itse ruokaa, Enni muistelee.

Ainoastaan leikkeleistä ja makkarasta Enni ei välitä. Suurin heikkous ovat makeat jälkiruuat.

– Rakastan suklaata ja leivoksia. Vielä ei ole tullut vastaan yhtään maata, jossa en olisi löytänyt ihania herkkuja.

Ennin ruokapäiväkirja

Maanantai

10     smoothie, ruispala, avokadoa, salaattia, leikkelettä, juustoa ja kurkkua, kahvia
13     banaani
13     kahvakuula- ja keskivartalotreeni 1 t 15 min
15     proteiinijuoma, porkkanoita, ruisleipä, juustoa ja kurkkua, kahvia
17     hernekeittoa, ruispala, juustoa ja kurkkua, maitoa, pannukakkua, marmeladia, kermajäätelöä, kahvia
21     leipää, avokadoa, lohta, salaattia ja juustoa, maitoa

Tiistai

8     smoothie, jyväleipää, avokadoa, salaattia, juustoa ja tomaattia, kananmuna, kahvia
12     linssisosekeittoa, smetanaa, salaattia, vaaleaa leipää, kevytmaitoa, suklaakakkua, kahvia
16     ceasarsalaatti kanafileepihvillä, kahvia
21     teetä
24    pannukakkua, marmeladia, kiivi, maitoa

Keskiviikko

9     aamupala sama kuin maanantaina
11     kevyttä lumilautailua 1 t
12    possumunkki, kahvia
13    rieskaa, sulatejuustoa, juustoa ja kurkkua, banaani, kahvia
14    raskasta mäkitreeniä 3 t, kävellen ylös
18    perunaa, siikaa, salaattia, maitoa, mandariini, uunijuustoa
19    pilatesta 1 t
22   ruispala, avokadoa, juustoa, tomaattia ja kurkkua, banaani, kiivi, maitoa

Torstai

9     taas sama aamupala
10    lumilautailua 1,5 t, kävellen ylös
12    suklaata
12    lumilautailu 30 min
14    lihakeittoa, smetanaa, vaaleaa leipää, rieskapala, kahvia
15    lumilautailua 2 h
18    jauheliha-makaronilaatikkoa, pannari, hilloa
19    ternimaitolätty, hilloa, kahvia
22   ruispala, juustoa ja kurkkua, maitoa

Perjantai

9     rieskapala, levitettä, muroja, jogurttia, hilloa, kahvia
12    keksisuklaata
15    spagetti bolognesea, salaattia, maitoa, kahvia
17     juoksulenkki 30 min, keskivartalotreeni 30 min, venyttely 20 min
19     smoothie, ruispala, savujuusto, salaattia ja kurkkua
20    kevytmaitoa, ruispala, avokadoa ja juustoa, omena

Lauantai

10    aamupala sama kuin alkuviikolla
11     kuntosalitreeni red cordeilla ja jumppapallolla 1 t 5 min
13    maitorahkaa, kiisseliä, ruispala, kahvia
16    peruna, siikaa, paistettuja kasviksia, fetasalaattia, rieskaa, särkeä, maitoa, omena-kaurapaistosta, jäätelöä, raparperipiirakkaa, kahvia
20   ruisleivät bolognesekastikkeella, maitoa

Sunnuntai

9    aamupala sama kuin alkuviikolla
12   täytetty munakas, maitoa, kahvia, suklaata
14   vaellus 1 t 15 min
16   lihamureketta, perunaa, kastiketta, porkkanoita, vuohenjuustosalaattia, omena-kaurapaistosta, jäätelöä, kahvia
21    smoothie, ruispala, lohta
22   pilatesrullalla paikkojen avaaminen ja venyttelyä 30 min

Lisäksi Enni juo joka päivä runsaasti myös vettä.

Asiantuntijan arvio Ennin ruokavaliosta

Riitta Sallinen, ravitsemusasiantuntija, Trainer4You

+ Aktiiviliikkujanaisten kannattaa ottaa mallia Ennin hyvästä ruokavaliosta ja reippaasta syömisestä.

+  Enni syö paljon hedelmiä, marjoja, kasviksia ja viljatuotteita, mikä näkyy hiilihydraattien, kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden suurena saantina. Kalaakin Enni syö useasti viikon aikana ja saa nykyistä suositusta (7,5 mikrogrammaa) enemmän myös D-vitamiinia. Vaihtamalla D-vitamiinittoman voin kasvimargariiniin D-vitamiinin saanti paranisi entisestään. Halutessaan

Enni voi talvisaikaan käyttää myös D-vitamiinilisää (7,5–10 mikrogrammaa päivässä). Enni saa riittävästi rautaa. Rauta-arvot kannattaa kuitenkin silloin tällöin tarkistuttaa, koska korkealla harjoiteltaessa ja kilpailtaessa elimistön hapenkuljetuskoneisto joutuu koetukselle.

+   –   Enni juo vettä pitkin päivää. Treenien aikana ja sen jälkeen vettä voisi juoda enemmän, sillä se korjaisi nestevajetta.

+   –   Enni syö säännöllisesti, mutta välillä ateriavälit venähtävät yli kolmeen tuntiin. Urheilijan on erittäin tärkeä syödä säännöllisesti ja riittävän usein. Se vaatii suunnittelua varsinkin matkapäivinä. Isot ateriat kannattaa syödä 3–6 tuntia ennen harjoitusta, jolloin ruoka ehtii sulaa hyvin ja lihasten sekä maksan energiavarastot täyttyä. Lisäksi kannattaa syödä pieni harjoitukseen valmistava välipala 1–2 tuntia ennen treeniä.

Harjoittelun jälkeen Enni syö puolen tunnin kuluessa palauttavan välipalan tai aterian. Tästä tavasta kannattaa pitää kiinni, vaikka rinnekahvilan valikoima houkuttelisikin tekemään epäterveellisiä valintoja.

Usean tunnin harjoitussessioihin rinteeseen kannattaa ottaa mukaan energiapatukka tai -geeli sekä vettä tai vaikkapa urheilujuomaa. Tämä auttaa pitämään yllä nestetasapainoa ja tarjoaa lihaksille energiaa säästäen niitä. Harjoituksen jälkeen seuraava kunnon ateria kannattaa syödä kahden tunnin kuluessa.

+   –   Enni voisi saada energiaa  vielä nykyistä enemmän. Proteiinia Enni saa erittäin paljon ja vähempikin riittäisi, joten lisää energia kannattaa napata hiilihydraateista. Enni voisi syödä esimerkiksi yhden leipäsiivun lisää sekä lounaalla että päivällisellä. Lisäksi pieni välipala tasoittaisi pisimpiä ateriavälejä.

  Ennin ruokavaliossa rasvan laadussa on parannettavaa. Tyydyttymättömien rasvahappojen saanti on liian pientä. Lisäksi melkein puolet rasvasta on tyydyttynyttä rasvaa, jonka osuus rasvan kokonaissaannista tulisi olla korkeintaan kolmasosa. Myös kolesterolin määrä saisi olla pienempi. Ruokavalion rasvan laatua Enni voi
parantaa vaihtamalla nestemäiset maitotuotteet ja juuston vähärasvaisempiin vaihtoehtoihin sekä vaihtamalla voin 60–80-prosenttiseen kasvimargariiniin. Oliiviöljyn vaihtaminen rypsiöljyyn toisi ruokavalioon vielä lisää välttämättömiä omega-3-rasvahappoja, joita rypsiöljyssä on noin 20 kertaa enemmän kuin oliivi-öljyssä.

Synninpäästö

Enni söi herkkuja useana päivänä. Annoskoot pysyivät kuitenkin hallinnassa, ja herkut olivat yleensä jälkiruokia.

Ennin jälkikommentit

”Olen jo pitkään miettinyt rasvojen syömistä, mutten ole tiennyt, mitkä ovat hyviä. Nyt on varmaan tehtävä kompromisseja juustojen ja muiden maitotuotteiden syömisessä, koska en tykkää vähärasvaisista tuotteista. Tiedän, että minun pitäisi syödä nykyistä useammin välipaloja, mutta varsinkin mäkipäivien aikana en vain ehdi. Olen iloinen synninpäästöstä, sillä pidän herkuista. Ja hyvä, ettei lisähiilareistakaan olisi haittaa, sillä tykkään leivästä. Pakko myöntää, että syöminen lipsuu aina reissuissa ja kauden aikana. Olisin tyytyväinen, jos pystyisin syömään näinkin hyvin koko kauden.”

Juttu on julkaistu Me Naiset Sport -lehden numerossa 1/2013.

Lue myös:

Enni Rukajärvestä leviää somessa suloinen teinikuva

Nämä ovat Enni Rukajärven suosikkirinteet Suomessa

Tämä joululahja on jäänyt lumilautailija Enni Rukajärven mieleen

Sauli Niinistön ja Jenni Haukion Sotshi-tyyli

Enni Rukajärvi

Syntyi 13.5.1990 Kuusamossa, jossa asuu yhä. Kirjoitti ylioppilaaksi 2009.

Voittanut lumilautailussa mm. slopestylen MM-kultaa 2011, pronssia TTR-kiertueen MM-kilpailuissa 2012 sekä olympiahopeaa Sotshin olympialaisissa 2014.

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.