Sipe Santapukki on omasta mielestään on etuoikeutettu, kun saa treenata huippu-urheilija Minna Kaupin kanssa. Kuvat Liina Aalto-Setälä

Apulannan Sipe Santapukki juoksi jo silloin, kun kuntoilu vielä oli rockpiireissä kirosana. Suunnistajapuoliso Minna Kaupin kovimmissa treeneissä ei hänkään pysy perässä.

Maanantai

Halpaa sielunhoitoa

"Saavutin suurta mainetta Apulannan kanssa jo parikymppisenä. Muutos tapahtui yhdessä yössä, kun pääsimme esiintymään heinolalaisen nuorisotalon tiloista Rantarockin päälavalle. Ovien avautuessa ilmainen viina ja ruoka alkavat yleensä maistua. Minulle kävi päinvastoin. Jätin sekä alkoholin että lihan ja aloin juosta. Ajattelen yhä, että ihmisen on hyvä hikoilla vähintään tunti päivässä, sillä liikunta on halvinta psyykenlääkettä. Rocklehdissä välillä vinoiltiin: ”Siellä se Santapukki sauvakävelee, tulisi kaljalle baariin.” Samalla filosofialla vedän nytkin, vähintään puolitoista tuntia hikeä pintaan joka päivä, jotta keho ja sielu voivat hyvin. Tänään juoksen rakkaissa maisemissa lähimetsässä ja teen lääkäri-ystäväni Antti Heikkilän suosittelemia pilates-liikkeitä, joilla selkävaivat pysyvät aisoissa."

Tiistai

Mäkikotkan kanssa löylyissä

"Heinolan-kotini rantasauna on paratiisi maan päällä. Sen on suunnitellut orgaanisen arkkitehtuurin mestari, amerikkalainen Eric Lloyd Wright. Sauna on sammaleilla eristetty, ja sen vesikatot ovat tuohesta. Hirret ovat puista, jotka kasvoivat ennen saunan paikalla. Meillä käy mieluisia saunavieraita. Tänään isännöimme mäkikotka Anssi Koivurantaa ja hänen tyttöystäväänsä. Tytöt saunovat, kun me Anssin kanssa grillaamme maissia, kasvisvartaita ja tofunakkeja. Vuosi sitten saunomaan tupsahti panssaroitujen ajoneuvojen saattelemana Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck vaimoineen. Hän halusi nähdä maanmiehensä suunnitteleman kodin saunoineen."

Keskiviikko

Bänditreenit päiväkodissa

"Matka Apulannan kanssa on ollut pitkä ja antoisa. Teimme kesällä ilmestynyttä Apulanta-kirjaa varten kaksi vuotta haastatteluja ja kahlasimme arkistoja. Bändimme arvomaailmasta kertoo alkumenestyksen aika, jolloin basisti Tuukka Temonen oli vielä remmissä. Vaikka olimme suosiomme huipulla, teimme jo sovitut keikat vanhalla liksalla, emmekä sortuneet myymään niitä uudella hinnalla. Jalat pitää olla maassa pitkää uraa rakentaessa. Tänään treenaamme nelisen tuntia Toni Wirtasen ja Ville Mäkisen kanssa. Treenikämppä sijaitsee puisen päiväkodin yläkerrassa, ja hiki virtaa. Soittaminen käy kuntoilusta, joten en pakota itseäni enää juoksupolulle."

Torstai

Kirittäjänä huippu-urheilija

"Minnan kanssa olen siirtynyt juoksemaan asvaltilta metsäpoluille, mikä tekee polville hyvää. Juoksuun on tullut uutta iloa. En enää pelkää metsää, sillä luonnossa liikkuminen on melko loogista. Eksyessään kannattaa katsoa, mihin päin puiden oksat kaartuvat. Siellä on valo, eli etelä ja länsi. Näin saa itsensä takaisin kartalle. Tänään juoksemme tunnin ajan, ja sykkeeni nousee taas pilviin. On etuoikeus treenata huippu-urheilijan kanssa. Minnan treeniohjelman peruskestävyyslenkit teemme yhdessä, mutta hänen veto- tai intervallitreenejään en lähde sotkemaan. Jos lähtisin sohimaan täysiä metsässä, ei siitä muuta seuraisi kuin kallovamma tai katkenneet nivelsiteet."

Juoksu on rakas harrastus ja nopein tapa tutustua keikkamiljööseen.

Perjantai

Lounaalla punkkariäidin kanssa

"Eilinen keikkamme oli Tampereella, joten yövyin kaupungissa asuvan äitini luona. Äitini on tietämättään punkkari. Hän oli niitä harvoja aikuisia, jotka eivät patistaneet minua koulunkäyntiin vaan kulkemaan itse valitsemaani tietä. Tänään hemmottelen äitiä ja vien hänet ulos syömään. Valitsen listalta tapani mukaan salaatin. Vaikka syön terveellisesti, en ole ruokafriikki, eikä luomuruoka tee minua autuaaksi. Maapallon hyvinvoinnin kannalta lähiruoka on paras vaihtoehto. Osaan myös herkutella ja annankin Minnalle täydet pisteet siitä, ettei hän ole tiukkapipo. Hänhän se useimmiten tekee aloitteen jäätelön syömisestä. Suosikkeihini kuuluvat ällömakea jenkkijäätelö ja pientuottajien käsintehdyt jäätelöt."

Lauantai

Polkien taju kankaalle

"Naispuolinen ystäväni houkutteli minut neljä vuotta sitten spinning-tunnille. Suhtauduin lajiin yhtä ylimielisesti kuin miespuoliset tuttavani. Lupasin tulla, mutta vain, jos treeni olisi kaikista pisin ja rankin. Puolen tunnin jälkeen tajusin tehneeni virheen, mutta vedin kahden tunnin maratonin sisulla loppuun. Treenin loppumetreillä silmissä sumeni, ja taju lähti hetkellisesti. Lajin rankkuus kuitenkin koukutti. Nyt olen treenannut pari kesää maantiepyörällä. Taannoisella Lanzaroten-lomalla pyöräilin parisataa kilometriä. Tänä aamuna on aikaa leppoisaan kolmenkymmenen kilometrin lenkkiin. Maisemat Hollolan kirkon seudulla ovat kansallisromanttisen kauniit."

Sunnuntai

Minna hyppää tarakalle 

"Rakastan vauhtia. Tänään suuntaan Minna takapenkillä Repoveden kansallispuistoon. Moottoripyöräni on 1300-kuutioinen Suzuki Hayabusa. Sporttimallilla ajaminen on miellyttävämpää kuin pappamallilla köröttely. Pää edellä kiitäessä selkään ei satu edes muhkuratiellä. En ole elämäntapamotoristi, koska en halua keskittyä liikaa yhteen asiaan. Jos kuppikuntaistuu, menettää avoimen mielensä. En siis ole myöskään hurahtanut henkisiin asioihin – kuin osittain. Olin vuonna 1997 äiti Amman ashramissa, jooganharjoittajien kodissa, koska halusin etäisyyttä rokkitähteyteen. Kaikesta hyvästä huolimatta minua häiritsi yhteisössä vallitseva henkilöpalvonta, jota nimenomaan olin paennut."

 

Sporttimallilla kaasuttelu on selälle parempaa kuin pappamallilla köröttely.

Lue myös:

Näin Elastinen treenaa "Oksennan mieluummin kuin rikon selän"

Näyttelijä Anna-Maija Tuokko: "Treenin jälkeinen kipu tuntuu ihanalta"

Lisää Sipestä:

Sipe Santapukki: "Tästä syystä suhde Minna Kauppiin oli salattava"

Näillä kahdella kyvyllä Sipe Santapukki on hurmannut kauniita naisia

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Vierailija

inspiroivaa lukea näin hienoa nuorista naisusta suomessa, haastattelu heistä olisi mielenkiintoista. Olisi kiva tutustua näihin nuoriin naisiin tarkemmin.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.