Sirkka Mertala nautti loma-aamujen lenkeistä ja pohti, uskaltaisiko taas hypätä esteitä.

Koko ajan hiki

Sirkka Mertala nautti loma-aamujen lenkeistä ja pohti, uskaltaisiko taas hypätä esteitä.

Maanantai

Vihdoin loma! Viime kesänä ehdin lomailla vain muutamia päiviä, joten kyllä tätä on odotettukin. Me suomalaiset tarvitsemme kesä­loman, jotta saamme ladattua akkuja pitkää pimeää talvea varten. Parasta lomassa minulle on se, että on aikaa läheisille ja ennen kaikkea lapsille ilman arjen aikatauluja. Lomalla ehdin myös liikkua enemmän kuin normaalisti arkipäivinä. Nautimme tästä ensimmäisestä lomaviikosta Keski-Euroopan vuoristomaisemissa.

Aamu on upea. Muut vielä nukkuvat, kun puen lenkkikamppeet päälle ja otan koiran mukaan. Yhdessä hölkkäämme puolen tunnin keikan. Olen pitänyt taukoa juoksemisessa, ja sen huomaa. Taitaa olla koirallakin edellises­tä kunnon lenkistä aikaa, sillä loppumatkan etenemme melko verkkaisesti.

Kun lapset heräävät, lähden heidän kans­saan tallille. Kaikille riittää hommaa harjauk­sessa ja satuloinnissa. Helle on parhaimmil­laan, mutta pääsemme porotukselta suojaan maneesiin. Siellä eivät paarmatkaan kiusaa. Ensin on minun kolmen varttini vuoro, sitten ratsaille hyppäävät pikkuneidit.

Ennen illallista ehdin saada vielä pienen hien pintaan talon kuntosalilla. Tänään on vuoros­sa crosstrainer.

Tiistai

Aamu on jälleen upea, joten ei muuta kuin koira mukaan ja lenkille. Takaisin tullessani poikkean hakemassa tuoretta lei­pää aamiaiselle. Talo on vielä hiljainen, joten venyttelen hetken pihalla. Venyttelyn tärkeyttä ei turhaan korosteta, mutta niin se vain jää aina tekemättä. Tänään jopa venyttely tuntuu hyvältä aamuauringon lämmittäessä.

Kun olen töissä, urheilen arkipäivisin työn ja perheen ehdoilla neljä tai viisi kertaa viikossa. Tärkeintä minulle on liikunnan monipuolisuus. Liikunnan avulla pidän yllä hyvinvointiani ja jaksamista arjessa.

Sen olen päättänyt, että liikunnasta ei saa tulla pakko. Silloin kun on tiukka työtahti, voi urheilussa pitää taukoa. Yleensä kuitenkin juuri aamu- tai iltalenkki saa kiireisen päivän ajatukset loksahtamaan paikoilleen.

Aurinkoisen päivän jälkeen suuntaan vielä hetkeksi kuntosalille. Poljen kuntopyörää parikymmentä minuuttia ja jumppaan kevyiden painojen kanssa toisen samanlaisen. Tänään on vielä luvassa luksusta eli kokovartalohieronta.

Keskiviikko

Alkaa olla univelat nukuttu, ja aamukin käyn­nistyy aikaisemmin: herään kuudelta lenkille. Tänään juoksu tuntuu sujuvan jo kevyemmin. Tulossa on hellepäivä, ja lämpötila nousee heti aamulla vauhdilla. Kuumalla ilmalla on hyötyä siitä, että olen aamuihminen ja ehdin juosta, ennen kuin lämpötila nousee liian korkealle.

Aamupäivällä pakkaan lapset autoon ja suuntaamme taas tallille. Myös ratsastus sujuu tällä yrityksellä jo hiukan paremmin. Aika kuluu hirmuista vauhtia hevosten kanssa puuhastellessa. Olen ratsastanut yhdeksänvuotiaasta, ja kun teini-iän kynnyksellä saimme perheeseen oman hevosen, kaikki illat kuluivat tallilla ja viikonloput kilpailuissa. Lasten syntymän jälkeen ratsastus jäi, ja nyt aikuisiällä oman ajan lisääntyessä innostus ratsastukseen on herännyt uudelleen. Edelleen ratsastus on minulle paras tapa saada ajatukset pois työasioista.

Nuorena treenasin aktiivisesti koulurat­sastusta, mutta nykyään parasta on, kun pää­see pitkälle maastolenkille ja saa kuunnella kavioiden kopinaa ja luonnon ääniä. Ratsas­tus on loistava harrastus, jossa yhdistyvät mukavasti liikunta, luonto ja eläimet.

Torstai

Juoksu maistuu taas. Löydän aamulenkillä uuden upean reitin, ja aikaa vierähtää kuin huomaamatta tunti. Muut nukkuvat vielä, kun palaan takaisin, joten ehdin pulahtaa aamu-uinnille.

Aloitin aamulenkkeilyn, kun lapset olivat pieniä ja omaa aikaa oli vaikea löytää. Juoksu on helppo tapa kuntoilla, koska lenkille voi lähteä missä ja milloin vain, silloin kun siihen on aikaa.

Mieluiten juoksen aamulla. Luonto on silloin kauneimmillaan, ja lenkki antaa muka­van startin päivään. Kun juoksu pitkästyttää tai hartiat ovat jumissa, lähden rullaluistele­maan sauvojen kanssa. Tykkään myös pelata sulkapalloa ja golfia, mutta niitä on hankala mahduttaa aikatauluihin.

Illalla ehdin kuntosalille tekemään Mommilanjärven souteluun. Lajiharjoittelu jää väliin, joten täytyy siis yrittää pärjätä muilla harjoituksilla.

Kuntosalilla käyn aktiivisemmin syksyllä ja talvella, kun juoksukelit ovat huonot ja hiihtämäänkään ei pääse. Fysioterapeuttini huomautti ystävällisesti muutama vuosi sitten, että ”tässä iässä” myös kuntosaliharjoittelu on ehdottoman tärkeää. Nykyään käyn salilla pari kertaa viikossa ja treenaan pienillä painoilla.

Perjantai

Muistan taas venytellä hiukan aamulenkin jälkeen. Ulkomailla lenkkeilyssä on se hyvä puoli, että näkee paikkoja, joihin ei autolla liikkuessa pääse. Täällä vuoristomaisemissa vaihtelua riittää, ja jokaiselle aamulle löytyy uusi reitti. Rasitusta voi säädellä sen mukaan, juokseeko ylös vuoria vai tyytyykö tasaisem­paan maastoon.

Tallireissu kestää tänään kolme tuntia. Maneesiin on rakennettu esteitä, ja kovasti tekisi mieli päästä hyppäämään. Edellisestä ker­rasta on kuitenkin aikaa ja alla täysin vieras hevonen, joten katson viisaammaksi jättää hyppäämiset väliin. Nuorempana putoamista hevosen selästä ei juuri tullut ajateltua, mutta näin varttuneemmalla iällä pelkkä ajatuskin putoamisesta kauhistuttaa. Täytyy siis pelata varman päälle, varsinkin kun loma on vasta aluillaan. Tallilta palattuamme pulahdamme kaikki suoraan uimaan. Loppupäivä lekotel­laan rannalla.

Lauantai

Tänään on liikunnan suhteen todellinen lepopäivä, jonka kruunaa hieronta illalla. Päivä kuluu muka­vasti ilman erityistä ohjelmaa, ja saamme jälleen nauttia paah­tavasta helteestä.

Lomalla nautin herkuista ja ruoanlaitosta. On mukavaa val­mistella maittava illallinen ja istua kaikessa rauhassa iltaa. Ulkomailla ruoanlaitto ja jopa kaupassakäynti tuntuvat erilaisilta kuin kotona, kun kaupan hyllyt notkuvat toinen toistaan houkuttelevampia tuotteita. Tieten­kin suurin syy kokkaamisen mielekkyyteen on se, että on kerrankin aikaa.

Lomalla on lupa nauttia herkuista, ja arjen koittaessa sitten pidetään kurinpalautus ja siirrytään säännölliseen ja terveelliseen ruokarytmiin.

Sunnuntai

Aamulenkillä vierähtää puolitoista tuntia. Osa matkasta taittuu kävellen. Nousen ylös vuorenrinnettä ja ihailen maisemia. Koiran­kin kunto on selvästi kohentunut, ja loppu­matka sujuu helteestä huolimatta vauhdilla.

Suuntaan tallille tällä kertaa yksin. Rat­sastuksen aikana ukkonen nousee, ja jytinä kuulostaa melkoiselta vuoren rinteillä.

Ensi viikon vietämme alppikylässä, ja suunnitelmissa on patikointia 4–5 tuntia päivässä. Vuoristomaisemissa vaeltaminen on minulle tuttua puuhaa. Kokemus on opet­tanut, että tärkeintä on kunnon vaelluskengät ja riittävä juominen. Korkeuserot päivän aikana ovat melkoiset, ja energiaa kuluu, joten reppuun on hyvä varata myös pientä syötävää. Lounasta voi nauttia rinneravinto­loissa, joista melkein kaikki ovat auki myös kesäaikaan. Moni alppimatkaaja ei ole ehkä tullut ajatelleeksi, miten upeat maisemat vuorien rinteiltä avautuvat myös kesällä.

Loma on alkanut lupaavasti!

Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.