Näyttelijä Sinikka Sokka kuntoili kesäteatterin lavalla ja haisteli heinäkuisen yön tuoksuja.

Näyttelijä Sinikka Sokka kuntoili kesäteatterin lavalla ja haisteli heinäkuisen yön tuoksuja.

Kuuma kesä(t)yö

Maanantai

Miten uni onkaan parantava, tärkeä lääke ja ihana asia. Viime yönä nukuin vain neljä tun­tia, mutta sikeästi. Viimeviikkoinen muutto kotitaloni toisesta kerroksesta kolmanteen painaa lihaksissa. Myös seitsemän esitystä Mustion kesäteatterissa tuntuu koko kehos­sa. Toisaalta riemukas esityksemme, farssi Kuumat linjat antaa sellaista nauruenergiaa, että sen avulla olen jaksanut painaa päivästä toiseen. Voimia antavat myös ihanat kollegat.

Olimme eilen elämänkumppanini Alpo Suhosen kanssa katsastamassa koripallo­valmentaja Henrik Dettmanin uutta taloa Kauniaisissa ja söimme ihanan kala-aterian terassilla. Siksi hain auton vasta tänään ja sain hyvän syyn kävellä pitkän lenkin Kauniaisten asemalta Henrikin talolle.

Helle hellii. En ole koskaan kärsinyt kuu­muudesta, päinvastoin. Nautin lämmöstä ja auringosta niin paljon, että ehkä minun olisi pitänyt syntyä johonkin etelän maahan.

Kuitenkin kaiken alkukesän kiireen jälkeen huomaan, että mieli ja keho tulevat jälkijunassa. Ihminen kestää kovaakin painet­ta, mutta ainakin minä reagoin väsymykseen jälkikäteen. Juuri nyt mieltäni painaa Pride-kulkuetta kohtaan suunnattu isku. Kavahdan väkivaltaa ja kaikenlaista suvaitsematto­muutta.

Iltapalaksi syön makeita mansikoita ja pääsen onneksi ajoissa nukkumaan. Hy­vän unen antaa uuden kotini sauna, jonka lauteilla rentoutan illalla lihaksiani. Kaikki kireys katoaa hartioista.

Tiistai

Aurinko ei paahda tänä aamuna, mutta on silti lämmintä. Nopeasti Itä-Helsingin ylitse yön aikana kulkenut sadekuuro on raikasta­nut ilmaa.

Ihana asia tänään on se, että saan ruveta ideoimaan ja toteuttamaan Pikku Kakkoselle ohjelmaa Anna-Liisa Kirsin kanssa. Ohjelma on suunnattu noin neljävuotiaille. Teimme Anna-Liisan kanssa aikoinaan ohjelman Grimmin saduista, ja tiedän, että yhteistyö sujuu. Nyt vain luomaan hahmoa!

Kuuntelen radiota, puuhailen ja juoksen kotitaloni rappuja ylös ja alas. Se todellakin käy kuntoilusta. Käyn läpi vanhoja vaattei­tani ja löydän Adidas-verkkarit, jotka ovat ehjät mutta auttamattoman epämuodikkaat. En halua kuntoilla sellaisissa.

Tänään jälleen suru-uutinen synkistää mieltä. Porvoossa on tapahtunut yöllä järkyttävä ampumatragedia, jossa on kuollut kolme ihmistä. Mielestäni kaikki automaattikäsiaseet olisi kiellettävä ja mielenterveys­työhön olisi annettava lisää resursseja.

Karistan synkät ajatukset mielestäni ja venyttelen muuttolaatikoiden keskellä. Annan itselleni aikaa niiden purkamiseen.

Keskiviikko

Hankin viime syksynä Mustiosta pienen vuokra-asunnon yli sata vuotta vanhasta talosta. Siellä mieleni rauhoittuu. Tänään meillä on jälleen esitys Mustion kesäteatte­rissa, joten lähden ajamaan kohti kesäasun­toani.

Illalla kesken esityksen iskee kaatosade, joten joudumme keskeyttämään. Sa­teen mentyä jatkamme raikastuneina.

Esityksen jälkeen kävelen teat­terilta asunnolleni ja nautin kesäyön tuoksuista. Mustion kulttuurimaisema, hiljainen puisto ja kaukaa kuuluva kosken kohina ovat parasta meditaatiota, mitä tie­dän. Koska ilta on niin leppeä, päätän kävellä tavallista pidemmän lenkin.

Asunnolle päästyäni teen salaatin, johon sekoitan tuoreita yrttejä ja torilta os­tamiani tomaatteja. Nekin mais­tuvat vihdoin joltakin. Lasillinen punaviiniä rentouttaa mukavasti.

Myöhemmin illalla seuraan jalkapallon MM-kisojen Espanja–Saksa-ottelua. Espanja voittaa hieman yllättäen.

Yö Mustiossa vie ajatukset pois muuton kaaoksesta.

Torstai

Upea hellepäivä jälleen, heti aamulla mittari näyttää 24 astetta. Herään viileän hiljaisessa asunnossani tyytyväisenä hyvin nukutun yön jälkeen.

Syön aamiaisen pihalla. Maalahden limp­pua, luomukananmuna, Hakaniemen hallin lempijuustokaupastani Lentävästä lehmäs­tä ostettua kotimaista vuohenjuustoa ja espressokoneella tekemääni vahvaa kahvia. Nautin myös mustikkakeittoa, mitä kuntovalmentajani Laura kiittäisi. Olen pitkin vuotta koettanut noudattaa hänen ohjeitaan niin ruokavaliossa kuin liikunnassakin. Laura on saanut minut tekemään pitkiä sauvakävelylenkkejä ja käymään kuntosalilla. Tosin nämä viimeiset viikot ovat olleet aika huonoja kuntoilun suhteen, mutta annan itselleni anteeksi. Uskon, että myös laajasy­däminen Laura antaa.

Aamiaisen jälkeen ajan Helsinkiin. Käyn läpi loputonta vanhojen tavaroiden ja vaat­teiden kokoelmaani ja osan panen kirppu­torikasaan. Joukossa on myös arvokasta tavaraa kuten Rörstrandin ja Kupittaan saven astioita. Myynnistä saamani tulot aion lahjoittaa mielenterveystyöhön.

Käyn ostamassa torilta lähitilan mansi­koita, herneitä ja parsakaalia. Herkullista.

Helsingin-reissuni jää pistäytymiseksi, sillä iltapäivällä suuntaan takaisin Mustion ”mökille”. Istutan Mårbacka-pelargonian ja muutaman muun kesäkukan ja käyn uimassa läheisen Lohjanjärven 22-asteisessa vedessä. Lounasta syön pihamaalla: parsakaalia, tilliä, voita ja kivennäisvettä. Oi elämää! Saan olla yksin, mutta puhelin on aina tarpeen. Sovin uuden laitteen koekäytöstä (suunniteltu ikääntyneille).

Illalla melkein täydelle katsomolle rie­mukas esitys. Sen jälkeen ajan vielä kotiin Helsinkiin. Kyydissä on nuori kollegani Iida Kuningas sekä herneitä ja mansikoita.

Perjantai

Herätys kello 5.30. Olen menossa Kajaanin runoviikoille esiintymään, ja lentokentällä on oltava kello 7.30. Lennän Kuopioon, jossa minua odottaa sympaattinen Salme. Matkaan hänen ison mersunsa takapenkillä kohti Kajaania ja runoja. Salme on huolehti­nut minulle autoon tyynyn ja huovan, kiitos siitä. Torkun matkalla pari tuntia.

Olen unohtanut esiintymiskenkäni kotiin. Henkka ja Maukka pelastaa, löydän sieltä kivat espadrillokset.

Saan hotellista päivähuoneen. Tapaan respassa runoilija Lars Huldénin ja vanhan ystäväni, muusikko Eero ”Ertsi” Ojasen sekä esityksemme uuden jäsenen, ohjaaja Bengt Ahlforsin. Sen sijaan tiimiimme kuuluva kirjailija Bo Carpelan ei päässyt tällä kertaa paikalle. Käymme läpi oh­jelmamme pääkohdat. Kokonaisuus on hyvin jäsennelty, mutta improvisoim­me tietysti dialogin.

Iltapäivällä Kaukametsätalon Kouta-salissa alkaa ruotsinkielinen runo-kirjalli­suus-lauluesityksemme. Paikalla on paljon väkeä, ja tunnelma on melkeinpä harras, mutta kepeällä tavalla. Laulan muun muassa suomalaisia tangoja Lars Huldénin ruot­sinnoksina. Kotkan ruusu on lempparini, samoin Nuoruustango. Tilaisuus päättyy yhteislauluihin; hyvin lauloivat Kajaanissa ruotsiksi Kevät toi muurarin ja Kultainen nuoruus -kappaleet. Bo Carpelanin ja Lars Huldénin kanssa tekemäni levy Dikt och Dans sisältää laulujeni lisäksi heidän lausu­miaan runoja.

Ennen koneen lähtöä Helsinkiin käymme yhdessä syömässä. Kehumme toisiamme ja Kajaanin runoviikkoja ja toivomme saavam­me esiintyä vielä monta kertaa yhdessä.

Mukava, tasainen lento. Kotona Roihu­vuoressa olo on aika väsynyt mutta onnel­linen.

Lauantai

Helteet vain jatkuvat, ihanaa! Nukun pitkään ja syön rauhassa aamiaista. Sitten ajomatka Mustioon Iidan kanssa. Kaksi esitystä Kuu­mista linjoista. Kuumaa pitää näyttämölläkin. Esiintyminen lähes 30 asteen lämmössä käy kuntoilusta, joten vettä on juotava paljon. Muistutamme toisiamme siitä alinomaa. Emme kuitenkaan missään nimessä valita kuumuudesta.

Käymme esitysten välissä syömässä Mus­tion Linnan krouvissa. Lounas on herkulli­nen ja varsinkin suussa sulava, juureen tehty vaalea leipä on taivaallisen hyvää. Tuomisen Niko on ravintolan uusi chef, ja hän on tuo­nut sinne paljon lähiruokaa. Loistavaa.

Esityksen jälkeen ajan Forssaan Alpon luokse. Olen perillä kymmenen maissa. On edelleen lämmintä ja Forssan-talon puu­tarha kauneimmillaan. Alpo tarjoaa kantarel­leja, lohta, uuden sadon siikli-perunoita ja ihanaa salaattia.

Menemme ajoissa nukkumaan. Nukun sikeästi kuin tukki.

Sunnuntai

Syömme Alpon kanssa aamiaista puutarhas­sa ja nautimme kahdenolosta.

Iltapäiväksi ajan Mustioon esitykseen mutta sen päätyttyä palaan Forssaan. Syömme herkulliset pihvit puutarhapöydän ääressä. Alpo on tehnyt puutarhassaan ja talossaan paljon kauneuden tekoja.

Illalla katsomme MM-kisojen loppu­matsin, jonka Espanja voittaa jatkoajalla. Vihdoinkin Espanja sai maailmanmestaruu­tensa. Kyllä jalkapallo on hienoa!

Kaikissa tämän viikon käänteissä olen lu­kenut minusta tehtyä kirjaa. Sokka-nimisen kirjan on kirjoittanut hyvä ystäväni, toimit­taja Liisa Talvitie. Kirja ilmestyy Siltalan veljesten kustantamosta syyskuun alussa. Jännittää!

Teksti Sinikka Sokka Piirros Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.