Näyttelijä luomuilee myös liikassa. Tampereella asuessaan näyttelijä Satu Silvo syö usein paikallisessa kasvisravintolassa.

Näyttelijä luomuilee myös liikassa. Tampereella asuessaan näyttelijä Satu Silvo syö usein paikallisessa kasvisravintolassa.

Maanantai

08 litra vettä salitreenin lomassa

09 kaurajuomaan tehty proteiinipirtelö, jossa rawfood-proteiinia, maca-jauhetta, vadelmia ja puolikas banaani

13 mozzarellasalaattia, jossa tomaat-tia, basilikaa, lehtipersiljaa ja kylmäpuristettua oliiviöljyä, kokojyväruisleipää

16 jäätelötuutti

20 kolme uutta perunaa, tilliä, silliä ja salaattia

23 oliiviöljyllä sivelty ruisleipäpala, juustoviipale ja tomaattia

Tiistai

10 kookosmaitopirtelö, jossa vadel-maa, mustikkaa, macaa ja puolikas banaani

13 kermalla ja tillillä höystettyä lohi-keittoa, ruisleipäsiivu ja voita, vettä

15–18 kesäteatteriesityksen aikana litra vettä ja tauolla mozzarellasämpylä

19-22 toisen esityksen lomassa litra kivennäisvettä

22 lasi kuivaa valkoviiniä, mansikoita, balsamicolla ja oliiviöljyllä sivelty ruisleipäpala ja muutama juustosiivu

Keskiviikko

08 lasi vettä

10 litra luomumansikoita

16 kolme uutta perunaa ja kantarelli-kaurajuomakastiketta, grillissä haudutettu lohi-ruispala-varras, yrteillä ja valkosipulilla maustettua vihersalaattia, loraus oliiviöljyä ja balsamicoa

19–22 litra vettä ja pullollinen Wellcare-juomaa esityksen lomassa

22 kaksi lasia kuivaa valkoviiniä, siivu juureen tehtyä kokojyväruisleipää ja pala savukalaa

Torstai

07 lasi vettä

11 haudutettua ruispuuroa, voisilmä ja maitoa, kuppi kahvia ja loraus kermaa, pulla

15–18 kesäteatteriesityksen aikana litra vettä

18 fetasalaattia, pala kasvispiirakkaa ja vettä

19–22 toisen esityksen aikana vettä ja Vitamin Well -juomaa

23 vatruska ja munavoita, mansikoita, herneitä, porkkana ja pari palaa tummaa suklaata

Perjantai

10 muroja ja aamulla lypsettyä lehmänmaitoa, vadelmia ja kuppi kahvia

15 paistettuja kananmunia, ruisleipää, kraavilohta ja siivu suolahevosta

19–22 litra vettä ja Vitamin Well -juomaa esityksen lomassa

23 kolme palaa näkkileipää ja etikka-valkosipulituorekurkkuja

Lauantai

10 muroja, maitoa ja mansikoita sekä herneitä ja nauriinpaloja

12 jäätelöä ja mansikoita

14 fetajuustosalaatti

15–18 kesäteatteriesityksen aikana litra vettä

19–22 litra vettä toisen esityksen lomassa

23 marjoja, herneitä sekä ruisleipäpala ja juustosiivu

Sunnuntai

10 kaurapuuroa, voisilmä ja maitoa, mansikoita ja pari kuppia vihreää teetä

14 pari persikkaa, uusia perunoita, kantarellikastiketta, fetasalaattia ja ruisleipää

15–18 esityksen aikana puolitoista litraa vettä

18 jäätelö ja pari kourallista cashew- ja saksanpähkinöitä

19–22 vettä ja Vitamin Well -juomaa toisen esityksen lomassa

23 antipastolautanen, jolla leipäjuus-toa, omenaa, pähkinöitä, kaakaopapuja ja pala aladobia, pieni lasi kuivaa valkoviiniä

Sadun joka-aamuinen vitamiinitankkaus: duo-rasvahappokapselit, muistia paran­tavaa ja energisoivaa alfalipoiinia, sinkkitabletti, E- ja C-vitamiini, Pycnogenol-luontaistuotekapseli, magnesiumtabletit ja Vitavoima-monivitamiinipilleri. Leiväl­leen hän sipaisee Beceliä tai Flooraa.

Asiantuntijan arvio

+ Satu syö perusruokaa ja suo­sii luomua. Jalostamattomassa ruoassa suojaravintoaineet ovat saletisti tallella. Erityismaininta todellisen lähiruoan eli naapuri­tilan maidon ja munien käyttä­misestä sekä kauden kasvisten ja marjojen hyödyntämisestä.

+ Kasvispainotteinen ruoka­valio takaa kuitujen riittävän saannin. Esimerkiksi naurista harva kaupunkilainen syö juuri koskaan, vaikka se on varsinainen C-vitamiinipommi.

+ Sadun syömät herkutkin ovat terveellisiä: marjoja ja tummaa suklaata. Satunnainen jäätelö tai viinilasillinen ei hyvää perusravitsemusta kaada.

+/- Koska ruokavalio on jo muuten kunnossa, ovatko kaikki lisäravinteet tarpeen? Satu syö kalaa ja käyttää öljyjä ruoanlaitossa ja leivän päällystee­nä, joten esimerkiksi hyvät rasva­hapot tulevat jo sieltä. Vitavoima-monivitamiinipillerin kalsiumlisä on Sadulle hyväksi, koska kal­siumin saanti ruoasta jää vähäi­seksi. Kaikkien ravintolisien tehos­ta ei kuitenkaan ole kiistatonta tieteellistä näyttöä. Useasta eri tuotteesta voi myös kertyä samoja suojaravintoaineita.

- Energiansaanti jää niukaksi. Toisaalta päiväkirjanpito osui helteiselle kesäviikolle, jolloin kuumuus vähensi nälkää ja runsas juominen peittosi syömiset.

+/- Ruokarytmistä ruusuja ja risuja. Plussaa siitä, että Satu syö aina aamiaisen, yleensä lämpimän aterian sekä välipaloja ja iltapalan. Ennen näytöstä olisi hyvä syödä lounas, sillä esitys on verrattavissa fyysiseen treeniin, ja myös siitä palautuminen vaatii energiaa. Jos mahdollista, esityksen väliajalla kannattaa ottaa välipalaa, jotta energiaa riittää loppukumarruk­siin asti. Koska näytökset ovat iltaisin, pitäisi iltapalaan satsata enemmän. Nyt se jää Sadulla tur­han naftiksi. Ruoka ei välttämättä maistu heti lavalta laskeuduttua, kun elimistö käy vielä ylikierroksil­la, mutta silti energiavajetta pitäisi paikata.

Asiantuntijana Arja Vanhanen Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal Trainer

Teksti Miia Vatka Kuva Jukka Salminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.