Näyttelijä Sanna Majuri puunasi kotia ja valmistautui Katri Helenan rooliin. "Lupaan mennä salille tai jumppaan. Tai molempiin. Varmasti.”

Välttelyn mestari Näyttelijä Sanna Majuri puunasi kotia ja valmistautui Katri Helenan rooliin. "Lupaan mennä salille tai jumppaan. Tai molempiin. Varmasti.”

Maanantai

Aamulla ajattelen lähteä kuntosalille, mutta päätän­kin mennä sen sijaan polkupyörälenkille. Julmettu rankkasade ja ukkoskuuro muuttavat suunnitelmani. Tarkoitukseni oli ajaa pitkää reittiä studiolle, jonne olen menossa dubbaamaan Barbie-elokuvaa. Otankin ratikan, ja hyvä niin, sillä katselen mielikseni ihmisiä ja kuuntelen satunnaisia keskusteluja. Kun palaan kotiin, siellä odottaa 12-vuotias tyttäre­ni Ella nenä kiinni Harry Potterissa. Vaihdamme päi­vän kuulumiset ja syömme välipalaksi pinaattilettuja. Alan uudelleen miettiä kuntosalille lähtöä, mutta tällä kertaa voiton vievät päiväunet! Kuntoilun välttelyni lä­hentelee jo taidemuotoa. Tämän viikon aikana lupaan mennä salille tai jumppaan, tai sekä että. Varmasti. Päiväunien jälkeen kinaamme Ellan kanssa mati­kantehtävistä. Hän on sitä mieltä, että jos ei ymmärrä tehtäviä, kirjan voi paiskata kiinni ja häipyä paikalta. Minä olen toista mieltä. Lopulta pääsemme yhteisymmärrykseen ja mietimme tehtäviä yhdessä. Illalla istumme sohvalla vierekkäin katsomassa Täydellisiä naisia.

Tiistai

Matkustan Tampereelle Tartu mikkiin -ohjelman nau­hoituksiin. Junamatka sujuu leppoisasti, kun rupatte­len kilpaparini Petrus Kähkösen kanssa. Tohlopin studiolla pääsen heti maskeeraajan  tuoliin. Siinä on ihanaa, enkä kyllästy maskeeratta­vana olemiseen koskaan, vaikka joskus voin joutua istumaan laitettavana parikin kertaa päivässä. Va­paalla meikkaan vain harvoin. Toivottavasti en näytä telkkarissa yhtä väsähtäneeltä kuin tuo nainen, joka katsoo minua peilistä! Hiuksiini saan toivomani villin, ylöspäin sojottavan kampauksen. Tunnelma nauhoituksissa on mahtava. Vastustaja­joukkueessa on mukavia tuttuja ihmisiä, ja lähdemme rennolla meiningillä kilpailuun. Aika ajoin unohdan, että kamerat kuvaavat meitä herkeämättä. Kilpailussa jäämme armotta tappiolle, mutta koska en ole kovin kilpailuhenkinen, häviö ei haittaa. Kotona odottavat aina vain Harry Potteria lukeva tytär ja mieheni Jori. Tänään meillä on oman tyttä­reni lisäksi myös mieheni tytär Greta. Tyttö nukkuu sikeästi isänsä vieressä, ja harmittelen, että en ehtinyt näkemään pikkuista hereillä. Käyn silittämässä nukku­van lapsen hiuksia.

Keskiviikko

Viimein aloitan tauolla olleen kuntosaliharjoittelun. Tuntuu kotoisalta mennä salille, jossa kävin aikaisem­min neljä kertaa viikossa. Mieleni tekisi huhkia oikein urakalla, mutta koska en ole käynyt pitkään aikaan, olen kerrankin järkevä ja hillitsen itseäni. Tätä fyysistä rääkkiä olen ikävöinyt kaiken kiireen ja stressin keskel­lä, ja aion ehdottomasti jatkaa säännöllistä kuntoilua. Treenin jälkeen olen täynnä virtaa ja tulen kotiin siivoamaan. Olen ollut viime aikoina enemmän poissa kuin kotona, joten siisteysstandardini mukainen koti pitää etsiä siellä täällä lojuvien tavaroiden alta. Mukava mieli siivittää siivoamista, ja se on harvinaista. Tänään meillä ei ole lapsia kotona. Käymme vuok­raamassa elokuvan ja teemme ”lihapihvisalaattia” eli salaattia, jossa on paistettua naudanlihaa. Jori taitaa lihan paistamisen, joten makunautinto on täydellinen. Ennen kuin tapasin Jorin, olin ollut pitkään kasvis­syöjä. Aloin kuitenkin maistella lihaa, ja lopulta siir­ryin sekaruokaan. Possua meillä ei tosin syödä, mutta nautaa, lammasta, riistaa ja lintuja kyllä. Ja kasvisruo­kia tietenkin edelleen ja enimmäkseen. Tavoilleni uskollisena nukahdan jälleen kesken elokuvan...

Torstai

Aamulla aurinko paistaa ihanasti. Päätän korvata kun­tosalin reippaalla aamulenkillä koiran kanssa ja pyö­rälenkillä studiolle, jossa jatkan Barbie-urakkaa. Parin tunnin työn jälkeen tulen kotiin laittamaan välipalaa Ellalle, ja sitten kiiruhdan laulutreeneihin. Olen mukana lauluyhtye Ochettissa, jossa meitä on kahdeksan Helsingin kaupunginteatterin näyttelijää. Meillä on tulossa keikka, ja nyt kokoamme ohjelmis­ton. Porukassamme on valovoimaisia ja lahjakkaita ihmisiä, ja olemme innoissamme yhdessä musisoimi­sesta. Tänäänkään kotona ei ole lapsia, ja Jori on ylitöissä. Katselen yksin televisiota ja juon siiderin. Yksin kotona oleminen on harvinainen tapaus ja siksi kullanarvoinen.

Perjantai

Nukuin huonosti. Pyörittelin yöllä mielessäni kaiken maailman asioita. Tietyt työjutut kaiversivat. Harmitte­lin, että taannoisella Moskovan matkalla tuli valvottua ja otettua ehkä pari lasia ”shampanskajaa” liikaa. Surin sitä, että kuntosalitaukoni kesti pitkään. Huonosti nukutusta yöstä ja armottomasta väsymyksestä huoli­matta raahaan itseni kuntosalille. Homma sujuu hyvin, saan hien pintaan, ja väsymys väistyy. Ystäväni lähettää viestin: hänelle on syntynyt aa­mulla poikavauva. Maltan tuskin odottaa, että pääsen katsomaan ja hypistelemään uutta ja ihmeellistä pikkuihmistä. Moni ystävistäni joko odottaa vauvaa tai on vastikään synnyttänyt. Pientä vauvakuumeenolois­ta tunnetta on liikkunut kyllä omassakin mielessäni. Tapaan hyvän ystäväni – raskaana hänkin – lounaalla. Ihailen hänen vatsaansa, ja päivitämme kuulumiset ja tietenkin juorut. Tunnen mielihyvää siitä, että olen lomalla ja voin tavata ystäviäni rauhassa lounaalla. Iltapäivällä lähdemme yhdessä Ellan kanssa stu­diolle. Myös tyttäreni on nuoresta iästään huolimatta kokenut ja työllistetty dubbaaja. Töiden jälkeen tapaan kollegoitani Katri Helena -musikaalista. Aloitamme illan Storyvillen terassilla ja nautimme pari lasillista samppanjaa. Jatkamme Katri Helenan keikalle. Katri Helena on valovoimainen esiintyjä: tunnelma nousee huikeaksi. Tunnen ylpeyttä siitä, että saan näytellä hienoa naista musikaalissa.

Lauantai

Matkustan Ouluun katsomaan valtakunnallista tanssitapahtumaa, johon Ellan tanssiryhmä osallistuu. Iltapäivän näytöksessä itku tulee silmään, kun katse­len upeasti tanssivaa tytärtäni, joka on jo miltei nuori nainen. Saan jälleen ”kriisikelan” käyntiin. Tunnen itseni vanhaksi ja ryppyiseksi, enkä tosiaankaan tästä enää nuorru ja siliä. Kun valitan tätä Jorille puhelimes­sa, hän lohduttaa minua. Jori arvelee, että olen nyt vain vähän väsynyt. Se on kyllä ihan mahdollista. Iltapäivällä saan Ellan kanssani hotellin kylpy­lään. Ihanaa huomata, että meillä synkkaa hyvin, edelleenkin. Olen välillä töissä rikollisen paljon, ja pohdin siksi, säilyykö keskinäinen luottamuksemme. Syömme hotellin ravintolassa ja lähdemme tanssi­porukan iltajuhliin. Puolenyön aikaan palaan hotelliin.

Sunnuntai

Aamulla lennän Oulusta Helsinkiin, ja kotona käyn alkajaisiksi koirani kanssa puistossa. Sen jälkeen saan inspiraation pestä ikkunat, ja kirkkaat niistä tuleekin. Minua hieman nolottaa myöntää, mutta seuraan kaikkia tarjolla olevia hääohjelmia niin netistä kuin telkkarista. En oikein edes tiedä, mikä niissä minua viehättää. Illalla on tulossa yksi ohjelma, ja päätän käy­dä koiran kanssa pikaisella lenkillä ennen sitä. Pikalenkki vaihtuu kuitenkin yli kolmen tunnin ulkoiluksi, sillä olen jättänyt sekä avaimet että puhe­limen vahingossa kotiin. Kotona ei ole vähään aikaan ketään päästämässä minua sisään. Onneksi törmään lenkillä mukavaan kollegaani, joka koirineen pitää minulle ystävällisesti seuraa. Kävelemme Helsingin edustalla Tervasaaressa ja puimme teatterin asioita. Lopulta menen koiran kanssa Ellaa vastaan rautatie­asemalle. Saan kuulla, että heidän tanssikoulunsa on saanut 2 000 euron stipendin parhaana tanssikouluna. Taas nieleskelen kyyneleitä. Liikutus jatkuu kotona, kun tytär käpertyy sohvalla viereeni ja sanoo: ”Äiti, sä olet hyvä tyyppi”. Äitinä oleminen on maailman parasta! Illan päätteeksi loikoilen jalkapallon pelaamisesta voipuneen Jorin kainalossa.

Teksti Sanna Majuri Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.