Rosa Meriläinen venyttää isovarvasta ja tekee miehekkään punttitreenin.

Rosa Meriläinen venyttää isovarvasta ja tekee miehekkään punttitreenin.

Maanantai

Nukun pitkään, koska on miehen vuoro viedä lapsi hoitoon. Heräilen raukeasti kymmenen aikoihin ja soittelen tamperelaisille vihreille kollegoille saadakseni neuvoja seuraavan päivän yhdyskuntalautakunnan kokoukseen. Tampereella on siirrytty sähköiseen kokous-käytäntöön, mutta kaupungilta saamani läppäri on kuollut. En tästä stressaa. Nautin voidessani kertoa kollegalleni, että aion lintsata valtuuston itsekritiikkiseminaarista ja sen sijaan mennä huoltamaan kehoani bodybalanceen.

Tunti on kevyt ja toimii hyvänä lämmit­telynä omalle method putkisto -tyyppiselle venytysohjelmalleni. Olen ottanut ohjel­maan mukaan kaikkia omituisia isovarpaan venytyksiä. Vietän kuntokeskuksessa yli kaksi tuntia rauhallista ja ihanaa omaa aikaa.

Liikunnan päälle käyn syömässä kaupungin parasta kalakeittoa Kauppahallin ranskalaisessa ravintolassa, jossa saa hyvän olon tunteen siitä, että osaa sanoa ranskalai­selle tarjoilijalle ”merci”.

Tiistai

Frans-pojan perhepäivähoitopaikkaan on kotoamme matkaa noin kaksi ja puoli kilo­metriä, joten kävelymatka sinne ja takaisin on mitä mainioin tapa aloittaa päivä. Tällä kertaa en kuitenkaan kävele takaisin kotiin, vaan lähden testaamaan kahvila Siilinkarin aamiaisen vakikahviloideni sijaan. Aamiainen on runsas ja herkullinen, ja Timo Harakan kolumni Metro-lehdessä tarjoaa hyvää seu­raa. Ehdin lukea rauhassa pari lehteä ennen pilatesta.

Pilateksen jälkeen kävelen kotiin purka­maan treenikassin ja syömään. Sitten kävelen Matkahuoltoon hakemaan Feministin käsikirjan käsikirjoituksen, jonka kustan­nustoimittaja on lähettänyt tarkistettavaksi. En vielä ehdi perehtyä tekstiin, koska lähden virastotalolle kunnallispoliittisiin neuvotte­luihin ja kokoukseen.

Lapsi pitäisi hakea hoidosta viimeistään viideltä, mutta kokous vain venyy ja venyy. En oikein pysty keskittymään asiaan, kun vain tuskailen kellon kanssa. Onneksi perhe­päivähoitaja suostuu joustamaan. Lopulta myöhästyn vain viitisentoista minuuttia.

Frans odottaa jo ulkona puettuna, ja suuntaamme uimahallille. Siellä leikimme krokotiileja. Uinnin jälkeen Frans yrittää ot­taa pesutiloista ritolat allasosaston puolelle. Melkein suoritan mahtavan viuhahduksen, mutta saan kuin saankin jannun viime hetkellä kiinni, eikä minun tarvitse juosta alasti uimareiden joukkoon. Kun kävelen vielä uimahalliltakin kotiin, päivään kertyy kävelykilometrejä rutkasti yli kymmenen. Happi onkin tarpeen, kun joudun yötä myö­ten käymään läpi käsikirjoitusta.

Keskiviikko

Lähden kahdeksan junalla Helsinkiin ja ju­nassa jatkan feministikirjan käsikirjoituksen lukemista. Perillä suuntaan kuitenkin ensim­mäiseksi eduskunnan parhaaseen paikkaan: punttisalille. Meillä veteraanikansanedusta­jilla on oikeus käyttää talon liikuntapalveluja. Teen kunnon miehekkään voimaharjoituksen niin, että ähkin naama violettina. Treenin jäl­keen laitan hiukset saunaosastolla ojennuk­seen ja lähden viemään käsikirjoitusta Ajatus Kirjoihin.

Lempikustannuspäällikköni Jan Erola antaa matkaan vielä muovikassillisen uuni­tuoreita tietokirjoja. Jään suustani kiinni sen verran pitkäksi aikaa, että joudun viipotta­maan hiki hatussa Kauppahallille lounasta­paamiseen HIV-säätiön toiminnanjohtajan kanssa. Kiroan kenkävalintaani, sillä korkeat korot eivät tee askeltamista helpoksi. Onnek­si olen minuutilleen oikeaan aikaan paikalla.

Marssi Kauppahallilta eduskuntaan ei suju yhtä optimaalisesti, ja myöhästyn seuraavasta kokouksesta. Kokous on lyhyt, joten minulle jää aikaa notkua eduskunnan kahvilassa. Väki pöydässäni vaihtuu, ja kaikilla tuntuu olevan jotain mielenkiintoista ja tärkeää meneillään. Seuraavasta kokouksestani puoluetoimistol­ta ehdin vielä puoluesihteeri Panu Laturin kanssa baariin. Kotiin pääsen vasta puolen yön jälkeen.

Torstai

Kalenterini väittää, että liikuntaohjelmaani kuuluisi Russell Adamsonin groove’n’tone -tunti, mutta olen liian väsynyt eilisen jälkeen jaksaakseni niin kovaa rääkkiä. Päätän viettää aamupäivän rauhallisesti ja toimitan Hesariin pari kolumnia, joista toisen olen kirjoittanut jo aikapäiviä sitten.

Perjantai

Reippailen taas aamulenkin Fransin perhe­päivähoitopaikkaan ja sieltä rautatieasemalle. Ohjelmassa on pieni päiväretki Helsinkiin. Siinä on se hyvä puoli, että junassa tulee rauhassa luettua romaania.

Iltapäivällä paluumatkalla kirja jää ikävästi kolmekymmentä sivua vajaaksi, joten Tampe­reella menen kahvila Aamuruskoon saatta­maan lukunautinnon loppuun. Olli Jalosen 14 solmua Greenwichiin jättää hartaan ja oudon olon. Aivan kuin olisi itsekin elämän­väsynyt kaikesta siitä matkanteosta.

Väsymykset kyllä unohtuvat, kun haen Fransin. Lähdemme Sevillaan syömään, tosin seuranamme on yksi toimittaja. Sieltä teem­me retken Keskustorille, jossa Frans pääsee kättelemään jääkiekkoilija Raipe Helmistä. Illalla on mieheni vuoro nukuttaa Frans, joten lipeän kuntokeskukseen veivaamaan crosstrainerilla tunnin treenin. Sen jälkeen venyttelen jalat huolellisesti. Oikea puoleni pysyy sitkeästi jäykkänä eikä suostu taipu­maan spagaattiin. Ennen nukkumaanmenoa valmistan vielä pakkaseen mustikkarahkajää­dykkeen seuraavan päivän juhlia varten.

Lauantai

Heräilemme hitaasti lauantaihin koko perhe ja ehdimme vasta kymmeneksi aamiaiselle kahvila Aamuruskoon. Fransilla on mukana lelueläimiä, jotka tutustuvat myös muihin kahvilan asiakkaisiin.

Tuhdin aamiaisen jälkeen lähdemme Fransin kanssa italialaiseen ruokakauppaan, Sapori d'Italiaan, jonka kauppias Rino myy ihania herkkuja. Ja mikä tärkeintä, antaa maistaa. Frans maistelee antaumuksella, lähes lounaan verran, parmankinkkua ja makkaroita. Käymme vielä Stockmannilla ja Alkossa hakemassa tarvittavat nautintoai­neet illan juhliin.

Sunnuntai

Frans taitaa arvata äidin olevan juhlien jäl­keen väsynyt, sillä poika nukkuu yli yhdek­sään. Puemme kiireen vilkkaa ja lähdemme Aamuruskoon, jonne olen sopinut treffit isäni kanssa. Koska meillä ei ole suunnitel­mia eikä kiirettä, lähdemme äitiäni vastaan junalle ja siitä heidän kotiinsa, Fransin mummolaan.

Myöhemmin myös veljeni ja mieheni liit­tyvät seuraan, ja menemme koko porukalla syömään thaimaalaista. Frans ystävystyy tarjoilijan tyttären kanssa. Heillä on niin hyvät kotileikit, ettei Frans millään malttaisi lähteä pois.

Jahka ruoka on laskeutunut, venyttelen kotona pitkään. Frans tehostaa venytyksiä hyppimillä selässäni.

Illalla lähden vielä Klubille katsomaan Roctumia ja siitä ravintola Dorikseen tamperelaisen sirkusväen kokoontumiseen. Joukon jorauskestävyys on hyvä, ja tanssin niin, että hiki valuu solkenaan. Olen aina pitänyt itseäni pikemminkin popparityttö­nä, mutta nyt huomaan, etten jaksa tanssia kengänkärkiä tuijotellen 90-luvun lemppa­reitani, vaan twistaan hulluna vanhoja rok­kikappaleita. Välillä käyn motkottamassa dj:lle, jos ei tule takapuolenvatkausmusiik­kia. Onneksi sitä tulee paljon.

Kotona asetun tietokoneen ääreen syö­mään eilisen rääppiäiset.

Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.