TV-juontaja Riitta Väisäsellä on viisi hevosta ja kaksi ponia ja hän jakaa porkkanat heppojen kanssa. Tallityöt ovat erinomaista hyötyliikuntaa.

Maanantai

03 aamuyön teehetki: kuppi teetä ja pari täysjyväkorppua sekä kaksi siivua 17-prosenttista Edamia, sen jälkeen takaisin nukkumaan
07 lasi vettä, kuppi kahvia, viipale Real-leipää, jolla maksamakkaraa, juustosiivu ja tomaattia sekä maustepippuria
09 3 hedelmäaakkosta autossa tytärtä kouluun kyyditessä, toinen kuppi kahvia ja korvapuusti, kun tallityöt on tehty
13 kiinalaisesta ravintolasta noudettu mustapapu-kana-ateria, riisiä ja salaattia, pari näkkileipää ja juustosiivu, vettä
16 nakki-juureskeittoa, pari näkkileipää ja juustosiivua
21 teetä ja hunajaa, muutama pipari ja terttu viinirypäleitä

Tiistai

04 aamuyön teehetki täysjyväkorppuineen ja juustoineen
07 lasi vettä, kuppi kahvia, viipale Real-leipää, jolla maksamakkaraa, juustosiivu ja tomaattia sekä maustepippuria
09 3 hedelmäaakkosta, kuppi kahvia ja korvapuusti
13 nakkikeittoa, pari näkkileipää, kuppi kahvia ja pipari
20 nakkikeiton jämät, pari näkkileipää ja juustosiivut, omena

Keskiviikko

04 aamuyön teehetki täysjyväkorppuineen ja juustoineen (välillä menee myös pari suklaakeksiä)
07 lasi vettä, kuppi kahvia
09 hedelmäaakkoset, kuppi kahvia ja korvapuusti, omena-kanelikaurapuuroa ja marjoja
13 paistettua lohta, peruna ja salaattia... kahvia mennen tullen, kyytipojaksi pipareita
19 lohta ja salaattia
21 teetä ja hunajaa, korppu, pipari, terttu viinirypäleitä ja kourallinen irtokarkkeja

Torstai

04 aamuyön teehetki täysjyväkorppuineen ja juustoineen
07 lasi vettä, kuppi kahvia
09 hedelmäaakkoset, kuppi kahvia ja korvapuusti, omena-kanelikaurapuuroa ja marjoja
14 Mäntsälän Shelliltä palaverin ja keikan jälkeiseen nälkään noukittu lämmin kanaleipä ja ranskalaisia perunoita, loput hedelmäaakkospussista
21 teetä ja hunajaa, muutama pipari ja terttu viinirypäleitä

Perjantai

04 aamuyön teehetki ja juustoineen
07 lasi vettä, kuppi kahvia, vaalea paahtoleipä, jonka päällä juustosiivu ja appelsiinimarmeladia
09 kuppi kahvia ja korvapuusti
14 Activia-mustikkajogurtti ja hyp­pysellinen Fitness-täysjyvämysliä
15 kiinalaisesta noudettu mustapapu-kana-ateria, riisiä ja salaattia
18 tortilla, jonka sisällä jauhelihaa ja kasviksia
21 teetä ja hunajaa, muutama pipari ja terttu viinirypäleitä

Lauantai

03 aamuyön teehetki täysjyväkorppuineen ja juustoineen
07 lasi vettä, kuppi kahvia, viipale Real-leipää, jolla maksamakkaraa, juustosiivu ja tomaattia sekä maustepippuria
09 kuppi kahvia ja korvapuusti14 Activia-mustikkajogurtti ja hyp­pysellinen Fitness-täysjyvämysliä
17 pastaa ja jauhelihakastiketta
19 pari joulutorttua ja muutama lasi glögiä

Sunnuntai

03 aamuyön teehetki täysjyväkorppuineen ja juustoineen
09 lasi vettä, kuppi kahvia, viipale Real-leipää, jolla maksamakkaraa, juustoa ja tomaattia sekä maustepippuria, sunnuntai-ekstrana kalamestarin herkkumössöä, lihahyytelöä, pieni pala toffeekakkua ja mustaherukkahilloketta, korvapuusti
12 kahvia ja suklaakakkua
15 pippuripihvi, kermakastiketta ja uuniperuna, jälkiruoaksi kasvirasvajäätelöä
21 teetä ja hunajaa, muutama pipari ja terttu viinirypäleitä, karkkia

• Riitta juo vettä pitkin päivää ja yleensä hän hörppää aamuisin myös vedellä laimennettua Ekströmsin päärynä-ananassmoothieta.
• Tallilla hän popsii päivän aikana 3–5 hevosten porkkanaa. Myös kotimaisia omenoita tulee napattua välipalaksi.
• Riitta käyttää säännöllisesti omegarasvahappovalmistetta, soijakarnosiinia, D-vitaminioituja kalkkitabletteja, magnesiumia ja Beroccaa. Satunnaisesti hän ottaa myös hainrusto-inkivääritabletin.

Asiantuntijan arvio

+ Riitta syö joka päivä lounaan ja päivällisen, muutenkin syömisrytmi on melko säännöllinen.

+ Omenoita pitkin päivää ja viinirypäleitä iltapalaksi pitävät huolen päivittäisestä hedelmäsatsista. Riitta saa plussaa myös siitä, että käy hevosten porkkanalaarilla.

+ / - Riitta on oppinut hoitamaan aamuyön heräilyään teellä ja korpuilla. Jos se auttaa, voi tapaa jatkaa. Toisaalta tavasta voisi myös opetella pois, varsinkin, kun aamuyön teehetkeen liittyy toisinaan suklaakeksejä. Riitta voisi sinnitellä sängyssä ja odotella uutta unenpäätä. Elämän rauhoittaminenkin saattaisi auttaa. Aamuyön heräily voi liittyä vaihdevuosiin, mutta se voi kieliä myös stressistä.

- Napostelua on liikaa. Jos Riitta haluaa oikeasti laihtua, hänen on jätettävä jatkuva välipalailu. Esimerkiksi Riitan kolme aamupalaa voisi yhdistää yhdeksi kunnon puuroaamiaiseksi. Kanelivajaus on täyttä puppua: aamuiseen verensokerin nostoon riittää ruisleipä. Jos pullaa on pakko saada, sen voi säästää iltapäiväkahville.

- Autossa ei kannata säilyttää karkkia, sillä namien napsimi­nen on opittu tapa. Jo pelkästään autoa ajatellessa suuhun erittyy sylkeä ja alkaa tehdä mieli karkkia. Myöskään keksejä ei kannata ostaa kaappeihin, jos niitä ei voi vas­tustaa. Toisaalta itselleen ei pidä asettaa liian tiukkoja kieltoja. Jos keksiä tekee mieli, on järkevämpää syödä yksi tosi hyvä keksi nautis­kellen kuin monta pahaa korviketta huonolla omallatunnolla.

- Riitalla ei ole selkeää painonhallintatavoitetta. Painonpudotus onnistuu, kun asiasta on tarpeeksi innostunut. Riitta voisi miettiä, mikä olisi tarpeeksi iso motivaatio laihtumiseen, terveempi kroppa vai istuva uimapuku? Kun tavoitteet ovat selvät, on elämäntapamuutokseen sitouduttava, lakattava selittelemästä ja alettava toimia.

Asiantuntijana Arja Vanhanen
Laillistettu ravitsemusterapeutti, FAF personal Trainer

Teksti Miia Vatka Kuva Nina Kaverinen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.