Suunnittelija Nasima Razmyar shoppaili Oslossa ja nukahti illalla äidin viereen. Tanssi tuntuu päästä varpaisiin asti ja on vielä kaiken lisäksi hauskaa.

Saisiko olla salsaa?

Suunnittelija Nasima Razmyar shoppaili Oslossa ja nukahti illalla äidin viereen. Tanssi tuntuu päästä varpaisiin asti ja on vielä kaiken lisäksi hauskaa.

Maanantai

Aamuni alkaa tuorepuristetulla greippimehulla; se on salainen aseeni flunssia vastaan! Olen tehnyt mehun valmiiksi illalla, koska aamuisin minua laiskottaa kuoria hedelmiä. Syön moniviljapuuroa hunajan kanssa ja paahtoleipää, jonka päälle panen monta siivua juustoa. Lisäksi otan vitamiineja purkista.

Aamulla muistutan itseäni, että huolehdin jaksa­misestani kiireenkin keskellä. Kävelen kymmenen minuutin matkan bussipysäkille, niin kuin joka aamu, ja saan samalla raitista ilmaa.

Olen töissä Monika-naisten liitossa, joka on etni­siin ryhmiin kuuluvien naisjärjestöjen kattojärjestö. Autamme maahanmuuttajanaisia pääsemään sisälle suomalaiseen yhteiskuntaan, uuteen kieleen ja uusiin tapoihin. Naiset jäävät yleensä lasten kanssa kotiin pitkäksi aikaa, minkä vuoksi he eivät opi kunnolla suomen kieltä, mikä puolestaan vaikeuttaa heidän sopeutumistaan. Monika-naisten tiloihin äidit voivat tulla lastensa kanssa, ja he voivat osallistua jumppaan, käsitöihin tai kieltenopetukseen.

Teemme myös kriisityötä vaikeissa perhetilanteis­sa. Olen järjestössä suunnittelijana. Valvon erilaisten hankkeiden toteutumista, koulutan ja hoidan kansain­välisiä suhteita.

Pitkän työpäivän jälkeen menen pariksi tunniksi salille rentoutumaan. Minulla on kunto-ohjelma, mut­ta yleensä teen liikkeitä, jotka sillä hetkellä tuntuvat kivoilta. Silloin kuntoilu on myös tehokasta. Aluksi ajan pyörällä ja hölkkään juoksumatolla tunnin ajan. Lueskelen samalla lehtiä. Sen jälkeen teen vatsa- ja selkäliikkeitä. En taaskaan venyttele, vaikka minun pitäisi! Treenin jälkeen olen kuitenkin kuin uudesti syntynyt. Tuntuu hyvältä, että saan tehdä välillä jotain vain oman hyvinvointini eteen.

Tiistai

Töissä joudun enimmäkseen istumaan koneen ja teks­tien äärellä, ja jos päivä alkaa maistua liikaa paperilta, menen juttelemaan asiakkaiden kanssa – niin tänään­kin. On hienoa nähdä, miten eri kulttuureista tulleet naiset tutustuvat vähitellen toisiinsa. Nyt kahvikuppo­sen äärellä istuvat thaimaalainen ja venäläinen kotiäiti.

Illalla laitamme äidin kanssa ruokaa. Katsomme, mitä kaapissa on, ja päätämme sen jälkeen ruokalajin. Tällä kertaa valmistamme kanaa mausteisessa kastik­keessa tumman riisin kera, ja lisäksi meillä on pinaattia ja munakoisoa. Teemme usein keittoja ja muutenkin melko kevyttä ja terveellistä ruokaa. Käytämme paistamiseen öljyä, ja minä syön raejuustoa lähes jokaisella aterialla. Mutta mausteita, niitä pitää olla! Kokkaamme usein synnyinmaani Afganistanin ruokia.

Olen lähdössä seuraavana päivänä työmatkalle Norjaan, joten on mukava syödä vielä yhdessä äidin, isän ja veljeni kanssa. Minulla on hyvin läheinen suhde äitiini. Äiti on usein vierelläni, kun käyn nukkumaan, ja saatan nukahtaa siihen, kun hän juttelee sänkyni laidalla. Ystäväni ihmettelevät, että asun vielä koto­na vanhempieni kanssa, mutta minua perhe auttaa jaksamaan.

Keskiviikko

Aamulla herään aikaisin ja nappaan taksin lentoken­tälle. Osallistun Oslossa seminaariin, jossa käsitellään kunniaväkivaltaa. Paikalla on pohjoismaisten kansa­laisjärjestöjen edustajia, ja mietimme porukalla, mitä voisimme oppia toisiltamme. Ensimmäinen seminaa­ripäivä huipentuu illalliseen kiinalaisessa ravintolassa.

On terapeuttista tavata ihmisiä, jotka tekevät töitä samojen asioiden kanssa kuin minä. Pohjoismaisten kollegojen kanssa on helppo tulla toimeen – kaikilla on samanlainen halu auttaa muita. Meitä yhdistää myös se, että oman elämän asiat ovat kunnossa. Maahan­muuttajatyötä ei oikein pysty tekemään, jos ei itse ole ehjä.

Torstai

Aamulla minulla on aikaa käydä Oslon keskustassa. Norjan hintataso ei juuri houkuttele koluamaan kaup­poja edullisten löytöjen toivossa, mutta jotain pientä olisi hauska viedä kotiin. Ostan pari kivaa puseroa: toinen on mustavalkoinen ja toinen aika keväinen, persikanvärinen. Lisäksi valitsen itselleni kaulahuivin ja pari korua. Vien jokaiselta matkaltani tuliaisia van­hemmilleni ja veljelleni, vaikka saankin aina kuulla, että ei minun tarvitsisi. Tällä kertaa pakkaan isälle ja äidille lahjaksi suklaata ja veljelleni poimin kivan t-paidan.

Ennen kotiinlähtöä lounastan vielä muiden seminaarilaisten kanssa tunnelmallisessa vanhassa hotellissa, jossa charmantisti vanhentunut mies soit­taa pianoa. Kotimatkalla koneessa juttelen mukavan norjalaisen miehen kanssa, joka tekee töitä pankkialal­la. Olen seurallinen ja rupean helposti keskustelemaan ihmisten kanssa.

Perjantai

Työpäivän jälkeen aloitan viikonlopun menemällä salsatunnille. Käyn High Heels -tanssistudiolla, ja siitä kuuluu kiitos Tanssii tähtien kanssa -ohjelmalle. Olen aina pitänyt tanssista, ja tanssahtelin jo lapsena peilin edessä. Kuitenkin vasta ohjelman aikana ymmärsin, kuinka hyvä ja tehokas liikuntamuoto tanssi on. Se tuntuu päästä varpaisiin asti ja on vielä kaiken lisäksi hauskaa.

Pääsen tanssitunnille silloin tällöin, ja koska en käy säännöllisesti, valitsen helpon salsan tai bailatinon. Nyt menen ihanan Susa Mattsonin opetukseen. Susa vetää pitkän lämmittelyn ja sen jälkeen juuri minulle sopivan yksinkertaisen askelsarjan. Tunnin jälkeen vaihdamme kuulumiset.

Lauantai

Päivällä teen pitkän kävelylenkin Käpylässä ja nautin siitä, että ilmassa on selvästi jo kevään tuntua. On kau­nis auringonpaiste, ja Käpylän talot näyttävät erityisen hienoilta tänään. Minulla on muutamia vakioreittejä, joita kävelen. Joskus käytän lenkkiin puoli tuntia, mut­ta saatan kävellä parikin tuntia, ja siinä ajassa ehdin käydä naapurikaupunginosissa kuten Koskelassa ja Maunulassa.

Kävellessä löydän itseni. Saan asiat mielessäni järjestykseen, kun ajattelen niitä.

Illalla minulla on pitkästä aikaa mahdollisuus viettää rauhassa aikaa kavereiden kanssa. Valmistam­me yhdessä suuren kulhollisen herkkusalaattia, johon tulee vihreää salaattia, rucolaa, viinirypäleitä, mari­noituja katkarapuja ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Lisäksi meillä on foccacciaa ja tapenadea. Jälkiruoaksi nautimme Marianne-vaahtoa. Tärkeintä on kuitenkin ystävien seura.

Lauantai-iltaisin saatan myös käydä elokuvissa tai konserteissa. Uusista elokuvista haluaisin nähdä aina­kin Kuninkaan puheen ja Social Networkin. Pidän paljon tositarinoihin perustuvista leffoista, mutta hyvät draamat ylipäätään ovat kiinnostavia. Vain toiminta- ja kauhuelokuvat jätän väliin.

Sunnuntai

Sunnuntai on tällä kertaa omistettu täydelliselle levolle. Käyn kaupassa ja ostan herkkuja: lakritsia ja salmiakkia.

Löhöilen sohvalla ja katson viikon aikana tallen­netut Ajankohtaisen kakkosen ja Pressiklubin. Katson yleensä ajankohtaisia ohjelmia, mutta usein vasta viikonloppuna, sillä viikolla en ehdi.

Mielelläni lukisin enemmän, mutta aikani ei riitä. Opiskelen työn ohella yhteisöpedagogiksi, ja tenttikir­jat työllistävät minua. Romaaneista luin viimeksi Anja Snellmanin Parvekejumalat, ja pidin siitä kovasti.

Toimettomana olosta pitää nauttia silloin kun voi. Huomisesta maanantaista on tulossa kiireinen mutta mielenkiintoinen päivä. Saamme toimistollemme vie­raiksi Ruotsin EU-komissaarin Cecilia Malmströmin ja maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin.

Teksti Nasima Razmyar Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.