Personal trainer ja malli Mirella Koullias suunnitteli kreikkalaisia häitään ja pähkäili levon määrää.

Samppanjaa ja sykkeennostoa

Personal trainer ja malli Mirella Koullias suunnitteli kreikkalaisia häitään ja pähkäili levon määrää.

Maanantai

Herätessä lihakset muistuttelevat viikonlo­pun pyöräreissusta Porvooseen. Syön aamiaiseksi ruisleipää ja tuoreita marjoja, juon kupin kahvia ja puoli litraa vettä. Otan myös päivittäisen vitamiinitankkauksen: magne­siumia, D-vitamiinia ja omega-3-tabletteja.

Luen sähköpostit ja selaan päivän uutiset. Ryhdyn töihin ja aloitan saliohjelmien suun­nittelun ja ravintoanalyysien kirjoittamisen.

Yksi ammattini plussapuolia on, että töitä voi tehdä osittain kotona. Ei mene aikaa työ­matkoihin. Ja työkavereina minulla on kaksi ihastuttavaa kissaani. Fiona on katukissa Philadelphiasta Yhdysvalloista ja Sini vasta muutaman kuukauden ikäinen norjalainen metsäkissa.

Niukka aamiainen kostautuu, ja minul­le tulee nälkä jo ennen yhtätoista. Syön lempivälipalani, raejuustoa ja verigreippiä, ja hörppäisen lasillisen maitoa. Taas on energiaa jatkaa töitä. Kissanpentu Sini haluaa osallistua; se roikkuu hihassani ja pureskelee käsivarttani!

Iltapäivän vietän Porvoossa ja treenaan asiakkaan kanssa. Kun palaan takaisin Helsinkiin, syön autoa ajaessani banaanin ja jogurtin kaikkien sääntöjen vastaisesti, muka säästääkseni aikaa... Suuntaan suoraan salil­leni Forever Töölöön. Teen puolen tunnin kevyen treenin juoksumatolla ja lihaskunto­harjoituksia koko kropalle. Olen aika puhki. Energiavarastot ovat selvästi vajaat.

Teemme yhdessä avomieheni Ossin kanssa illalliseksi kanaa, riisiä ja fetasalaattia. Käyn suihkussa ja lotrailen itseruskettavan voiteen kanssa. Viikonloppuna olen menossa malliksi isoon muotinäytökseen, ja rusketuk­sen pitää olla kohdallaan.

Tiistai

Herätessäni huomaan, että olemme nukku­neet koko perhe samassa sängyssä. Kissat ve­nyttelevät raukeina raajojaan. Ennen töiden aloittamista siivoan hetken. Takareidet ki­ristelevät eilisen lihastreenin jäljiltä. Pitikin jättää venyttely väliin.

Lämmitän eilistä ruokaa ja syön kunnon lounaan – jospa treenikin sujuisi paremmin. Palkitsen ahkeran aamupäiväni espressolla ja kahdella suklaakonvehdilla. Iltapäivän treeniasiakas peruuttaa tapaamisemmesairastumisen vuoksi, ja yllättäen päivää­ni tuli kolme ylimääräistä tuntia. Ihanaa! Menen pitkälle sauvakävelylle ja venyttelen itseni vetreäksi.

Illalla menemme Ossin kanssa ystäväpariskunnan luokse näyttämään Siniä ja nauttimaan talon isännän kokkauksista. Vierailu on tervetullut piristys arkeen. On kiva, kun saa vähän meikata ja näyttää suoristusrautaa hiuksille, jotka muuten ovat poninhännällä tai hikisen lippalakin alla.

Keskiviikko

Aamu tuntuu tahmealta, ja pyörin ympyrää muka siivoten. Pidän itselleni motivaatiopuheen ja pakotan mieleni työvaihteelle.

Tänään päätän olla treenaamatta, koska takareiteni ovat selvästi kiukustuneet minulle. Sivelen niihin Voltarenia ja otan pari Buranaa. Huomaan myös, että jalkoihini on ilmestynyt muutama mehevä mustelma. Kiiruhdan apteekkiin ostamaan voidetta, joka häivyttää tummia jälkiä. Mallin töitä tehdessä joutuu olemaan tarkkana, koska keho on työväline.

Teemme taas ruokaa yhdessä Ossin kanssa. Ossi sai minulta 30-vuotislahjaksi kaukoputken, jolla voi harrastaa tähtivaloku­vausta. Luemme vuorotellen vaikeaselkoista ohjekirjaa. Minä luovutan ja menen löhöi­lemään piikkimaton päälle. Tunnen, kuinka veri lähtee kiertämään selässä ja rentoudun.

Torstai

Herätessäni on aivan hiljaista. Ossi on lähtenyt kukonlaulun aikaan viikonlopun yli kestävälle työmatkalle. Oloni on virkeä: eilinen lepopäivä treenistä teki hyvää.

Töitä tehdessäni kuulen, kuinka kissat riehuvat olohuoneessa. Sini istuu ruokahuo­neen pöydällä ja hyppii yläpuolella olevaan kristallikruunuun. Yritän komentaa kissoja, mutta joudun lopulta turvautumaan van­haan kikkaan eli herkkuruokaan.

Lounasta syödessäni katselen lempioh­jelmaani Ellen DeGeneres Show’ta, joka saa minut aina hyvälle tuulelle. Pidän Ellenin tavasta lähestyä ihmisiä huumorilla.

Koneen äärellä yritän nollata ajatukseni, koska vaihdan toiseen asiakkaaseen. Aloitan yhteistyön yleensä puhelinhaastattelulla, jossa kyselen urheilutaustasta, liikuntamahdollisuuksista, mahdollisista riskiteki­jöistä ja suhteesta ravintoon ja syömiseen. Sen jälkeen asiakkaani täyttää kyselylo­makkeen ja pitää ruokapäiväkirjaa, jonka perusteella teen ravintoanalyysin. Yleensä tapaamme kerran, ennen kuin teemme liikuntatreffit. Silloin käymme läpi liikunta­suunnitelmaa.

Ihan parasta työssäni on, kun asiakkaani iloitsee onnistumisestaan. Tuntuu hyvältä, kun hän puhkuu intoa vielä puolentoista tunnin hikitreenin jälkeen.

Iltapäivällä pääsen vihdoinkin treenaa­maan! Teen pitkän pyörälenkin salille, ja siellä harjoitan keskivartaloa. Tuntuu hy­vältä, kun saa veren kiertämään ja keuhkot täyteen raikasta ilmaa. Illalla menen ravinto­laan syömään hyvän ystäväni kanssa. Hän on yksi kaasoistani ensi kesän häissäni, jotka pidetään Kreikassa Kalymnoksen saarella, joten puhuttavaa riittää.

Perjantai

Aamiaisen jälkeen teen pari tuntia töitä koneella. Olen hermostunut enkä pysty keskittymään, joten päätän lähteä treenaa­maan. Onneksi voin jaksottaa työtuntejani joustavasti. Tämä päätös tosin tarkoittaa sitä, että joudun tekemään rästityöt sunnun­taina. Teen 50 minuutin kevyen juoksutree­nin ja lyhyet venytykset. Syön ison annoksen pastaa ja alan valmistautua viikonlopun muotinäytökseen: kosteutan ihoani ja hoi­dan hiukset kuntoon.

Illalla on näytöksen harjoitukset. Teen nykyään enää harvoin mallintöitä, mutta aina välillä on kiva nähdä vanhoja työkave­reita ja ystäviä. Harjoituksissa mallit ovat ilman meikkiä ja hiukset poninhännällä ja näyttävät ihan tavallisilta nuorilta tytöiltä. Kun samat tytöt nousevat lavalle täydessä meikissä, laitetuissa hiuksissa ja kymmenen sentin koroissa, näky on hiukan erilainen.

Harjoituksissa käydään läpi koregrafiaa, ensin omissa vaatteissa ja sitten näytösvaat­teissa. Samalla tekniikka-ja musiikkimiehet viimeistelevät säätönsä

Lauantai

Herätyskello soi jo kuudelta. Nopean aamiai­sen ja suihkun jälkeen kiirehdin näytökseen. Päivästä tulee pitkä. Näytöksiä on neljä, ja niitä ennen vedämme vielä kenraaliharjoituk­sen läpi. Joudumme tekemään sen kahteen kertaan. Vaihdamme keskenämme asukoko­naisuuksia, koska stylisti ei ollut ensimmäi­seen kierrokseen tyytyväinen.

Näytösten välillä mallit syövät; nyt tarjolla on nuudeleita, keittoa ja hedelmiä. Joillakin on kirja tai mp3-soitin mukanaan, mutta itse käytän tilaisuutta hyväkseni juttelemalla tuttujen kanssa. Viimeinen näytös on vasta kahdeksalta illalla, ja juuri sitä ennen saam­me takahuoneeseen kuohuvaa juomaa, jotta tunnelma nousee lavalla vielä tuossa vaihees­sa iltaa. Päivä sujuu yllättävän kivuttomasti, jos ei lasketa liian pienten näytöskenkien aiheuttamia isoja rakkoja jaloissani. On kiva tehdä töitä muodin ammattilaisten kanssa!

Sunnuntai

Herään kankeampana kuin koskaan. Olenkohan tulossa vanhaksi? Sivelen lihaksia rentouttavaa voidetta jalkoihin ja selkään ja otan Buranan. Lihaskipu lievittyy vähitellen. Aloitan rästityöt ja poden lievää huonoa omaatuntoa siitä, että joudun uhraamaan viikon ainoan va­paapäivän töille vain siksi, että pääsin perjantaina lenkille.

Töiden jälkeen on vuorossa siivous ja pyykinpesu. Ossi tu­lee huomenna työmatkaltaan, enkä halua, että häntä odottavat pyykkivuori ja sotkuinen koti.

Kuuden aikaan olen aivan loppu. Onnek­si pääsen illalliselle vanhempieni luokse. Äitini on maailman paras kokki! Tällä kertaa saan perinteistä kreikkalaista ruokaa: feta­salaattia, dolmades-kääryleitä ja lihapataa retsinan kera. Isäni on kreikkalais-suomalai­nen, ja vaikka äitini on suomalainen, olemme sydämeltämme kreikkalainen perhe. Syöm­me yhdessä ja juttelemme mukavia. Kiireinen viikkoni saa täydellisen päätöksen.

Teksti Mirella Koullias Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.