Strategiaa ja autourheilua. Perheen pyörittäminen on näyttelijä Merja Larivaaran ekstremelaji.

Strategiaa ja autourheilua

Perheen pyörittäminen on näyttelijä Merja Larivaaran ekstremelaji. 

Maanantai

Maanantaiaamu tuo usein pieniä orientoitumisvaikeuksia. Pitää palata ruotuun: laittaa kelloja soimaan, huolehtia lapaset, pipot, reput, jumppakamat ja muut valmiiksi.

Uuden haasteen tänä vuonna on tuonut se, että kaikki neljä lasta käyvät eri pisteissä päivisin. Esikoinen Meeri käy lukiossa Helsingissä 60 kilometrin päässä. Aarnen yläkoulu on Porvoossa, ja sinne on matkaa 20 kilometriä. Ekaluokkalainen Akusti matkaa 11 kilometrin päähän ja kuopus Aatos tarhaan 10 kilometrin päähän.

Tänään minä nousen ensimmäisenä. Nautin hiljaisuudesta ja pimeydestä. Laitan aamupalaa pöytään ja keitän pannullisen maitokahvia. Ymmärrän hyvin niitä, joille ei aamuisin ruoka maistu. Minulle riittää mainiosti kahvi.

Lapset ottavat hedelmiä ja vihanneksia, leipää, jogurttia, puuroa... Puhe kulkee vilkkaasti. Kertaamme menoja ja metkuja, mitä viikko tuo itse kullekin tullessaan.

Kun kaikki persoonat on saatu oikeisiin pisteisiin, jään yksin. Koska ilma on mitä kaunein, lähden lenkille. Hölkkään ja kävelen toista tuntia, enkä näe autoja enkä kuule muuta kuin luonnon ääniä. Lenkin jälkeen yritän ryhtyä hoitamaan kotitöitä, mutta mieli on musiikkiesityksessäni ja uusissa kappaleissa, joita pitäisi ja joita haluaisinkin opetella.

Soittaminen vie mukanaan, ja pari tuntia vierähtää huomaamatta. Siirryin kotiaskareisiin. Laitan siinä samalla salaatin ja pari näkkileipää, jotta en pökertyisi. Lisäksi keitän suklaakahvia. Pakko myöntää: olen koukussa tähän nautintoaineeseen.

Teen kanakeiton valmiiksi, että sitä voi sitten illemmalla lämmittää. Ilta kuluu lasten harrastusten parissa, ja kukin syö, missä parhaiten ehtii ja voi. Yhdessä kokoonnumme pöydän ääreen vasta kahdeksan maissa.

Luen pikku-ukoille viikinkitarinoita ja laitan heidät pehkuihin. Isompien kanssa ehdin vielä vaihtaa kuulumisia ja juonia tulevia.

Tiistai

Olen ensimmäistä kertaa hankkinut itselleni kuukausikortin treenisalille. Kuten yleensä, käyn tiistai-aamuna lihaskunto- ja venyttelytunnilla. Tuntien jälkeen istun infrapunasaunassa.

Minulla on ollut välillä todella pitkiä liikuntataukoja, ja uudelleen aloittaminen on vuosi vuodelta vähän työläämpää. Olen nyt päässyt kiinni liikkumisen rytmiin. En tee mitään hampaat irvessä vaan liikun omien tuntemusteni mukaan. Samaan aikaan on myös helpompi syödä kevyemmin.

Sillä sanotaan mitä sanotaan, kun ikää tulee lisää, ruoka-annoksia tulisi useimman meistä pienentää. Se pätee ainakin minuun.

Treenin jälkeen ajan Helsinkiin teatteriharjoituksiin. Lounaaksi syön salaattia ja savukalaa.

Illalla Kari-Pekka laittaa intialaista ruokaa. Talo on täynnä elämää: pelejä, ääniä, kysymyksiä ja iloa. Kari värkkää poikien kanssa jotain miesten juttuja, joten käytän tilaisuutta hyväkseni ja livahdan pihasau­naan kylpyyn. Lojun kynttilänvalossa ja silmäilen lehtiä.

Pienimmät pojat auttavat, kun teen litran lättytaikinaa. Myös paistaminen sujuu, kun on apukäsiä. Yhdet panevat voita pannulle, toiset kippaavat taikinaa – myös hellalle, pöydälle ja lattialle.

Keskiviikko

Aamuaskareitten jälkeen ajan Helsinkiin. Työpaikallani Helsingin Kaupunginteatterissa on joogatunti. Tutustuin joogaan ensimmäisellä Intian-matkallamme yli 10 vuotta sitten. Sen jälkeen olen palannut lajiin aina silloin tällöin.

Joogan jälkeen olo on virkistynyt ja notkea. Hyvä niin, koska minulla on päiväesitys.

Viimeinen valssi -näytelmä on tärkeä ja hieno juttu, minulle yksi tärkeimmistä. Tapahtumat sijoittuvat hoitokotiin. Näytelmä on melkein kolmetuntinen, ja olen liikkeessä lähes koko ajan. Juoksen rappusia ylös ja alas, huolehdin ja hoivaan. Hyvän kunnon merkitys korostuu.

Esityksen jälkeen teen hyökkäyksen ruokatukkuun. Järkeistän ajankäyttöä ja ostan ruokaa silloin tällöin oikein urakalla. Hankin pastat ja jauhot, mehut sun muut säilyvät isoissa erissä. Väliajat kannatan lähiruokaa ja kyläkauppaa.

Torstai

Pikkupoikasilla on yön aikana vähän ylimääräistä tuhinaa ja yskää, joten nukun vain pätkittäin.

Aamulla tarjoilen pojille inkivääriteetä hunajan kera. Suosio ei ole suurta, mutta muutama lusikallinen menee.

Päiväharjoitus teatterissa sujuu puoliteholla, koska väsymys painaa. Kahvia tulee juotua tavallista reippaammin. Harjoituksen jälkeen ajan pikapikaa kotiin, haen hoitajan ja lapset. Teen nakkikastikkeen mummoni ohjeen mukaan ja jätän perunakattilan hoitajan huoleksi. Palaan teatteriin iltanäytökseen.

Näytöksen jälkeen ajan vielä hoitajan kotiin. Olen totaalisen uupunut mutta hyvillä mielin. Sytytän kynttilät, otan ison lasin punaviiniä ja pari leipää. Nautin hiljaisuudesta.

Perjantai

Perjantai tuo mukanaan viikonlopun ja lisäksi usein jotain erityistä. Tarhalaisella on lelupäivä. Ekaluokkalaisella on koulussa kioski. Ne ovat suuria ja tärkeitä tapahtumia, joihin valmistaudutaan huolella.

Meille vanhemmille muutos ei ole niin valtava, koska esityksiä ja keikkoja on yhtä lailla arkisin kuin viikonloppuisinkin.

Päivä hurahtaa käytiin pienellä hikilenkillä. Sen jälkeen pesen pyykkejä ja haen puita. Tämä on sitä paljon puhuttua hyötyliikuntaa.

Kari on illan lasten kanssa, mutta minulla on keikka. Teen hanurikeikkoja aina silloin tällöin. Laulan ja soitan joko yksin tai muusikkoystävieni kanssa.

Illasta tulee ikimuistoinen, sillä yleisö lähtee leikkiin mukaan uskomattoman nopeasti.

Ajan kotiin täydessä pimeydessä. Kotimme lähellä ei ole katuvaloja, joten tähän aikaan vuodesta on välillä kuin ajaisi meren pohjassa. Pihalle on kuitenkin sytytetty ulkovaloja ja sisälle kynttilöitä. Idylli on täydellinen.

Lapset nukkuvat rauhallisesti. Kari on paistanut kalaa, ja minä teen salaatin. Avaamme lahjaksi saamani samppanjapullon. Huomenna on kokonainen vapaapäivä.

Lauantai

Itse olisin ehkä jatkanut uniani, mutta pienen pellavapäisen pojan sihinä ja kuiskailu saa minut ylös alta aikayksikön. Tulossa kiireetön päivä vailla aikatauluja. Aivan mahtavaa.

Aamiaiseksi olen varannut kaikille jotain erityisen mieluista, kuten vesimelonia, voisarvia, pekonia, munia ja oliiveja. Itse aloitan maitokahvilla, kuten aina. Istumme pienen pojan kanssa sylikkäin, ja pikkuhiljaa rappuset tuovat perheejäsenen toisensa perään aamiaispöytään.

Omaan tahtiinsa jokainen ryhtyy puuhailemaan. Lukemaan lehteä, katselemaan lastenohjelmia, piirtämään, leipomaan mokkapaloja, ulkoilemaan. Nuorilla on harrastuksia, joten ajokeikka Porvooseen odottaa. Kari lähtee kuskiksi.

Minä menen pienten kanssa pihamaalle ihmettelemään. Päätämme kävellä reilun kilometrin matkan kyläkauppaan. Tikka koputtaa sähkötolpan nokassa, ja aurinko paistaa. Pojat kääntävät kivet ja kannot, eikä meillä ole kiire.

Ostamme maitoa ja tuoretta leipää. Pojat valitsevat ”tatskapurkat” ja sisaruksille mieluisia karkkeja.

Iltapäivällä olemme jälleen koolla koko heimo. Teemme yhteistuumin pitsaa leivinuunissa. Jokainen saa valita oman täytteensä.

Katselemme takkatulta ja tv:stä koko perheen leffaa. Pienet pojat sammuvat lopulta sohvalle, jatkamme iltaa isojen kanssa. Muistelemme yhteisiä reissuja ja haaveilemme tulevista. Karin kanssa uhmaamme kohtaloamme ja jatkamme valvomista. Menemme pimeän pihan poikki yösaunaan.

Sunnuntai

Nuorempana, perheettömänä en voinut sietää sunnutaipäiviä. Oli tyhjää ja toimetonta. Nyt minulle sen sijaan kelpaavat nämä harvat joutilaat hetket. Vaalin niitä.

Pitkä, rauhallinen aamiainen toteutuu kyllä, mutta heti sen jälkeen alkaa tapahtua. Esikoinen lähtee tanssiharrastuksensa pariin, ja pienet pojat vetävät haalareita ylleen ja lähtevät ulos. Starwars-miekkailun tuoksinassa saadaan lasinen kasvihuoneen kylki rikki.

Sirpaleita kerätään, ja sen jälkeen pieni puhallus reippaasti kävellen on tarpeen.

Kevytlounas siitä, mitä kaapista löytyy, kelpaa kaikille. Oma suosikkini on aviomiehen valmistama munakas, jossa on yrttejä ja tulisia mausteita.

Haemme yhden lisäpojan matkan varrelta ja suuntaamme uimahalliin. Nykyään saan saunoa ja nautiskella rauhassa, koska kaikki pojat menevät isänsä kanssa miesten puolelle. Pari tuntia hurahtaa eri altaissa todella nopsasti.

Meidän uintireissuihimme kuuluu myös uimahallin kahvilassa käynti. Kukin saa oman annoksensa todellista roskaruokaa eli ranskanperunoita ja kananugetteja tai nakkeja. Itse jätän herkun väliin. Poimin pikkupojilta annoksiin kuuluvat sipulirenkaat ja juon kupillisen yllättävän hyvää kahvia.

Meille kokoontuu illansuussa vielä vanhimman pojan bändi. Ekaluokkalaisella on futistreenit, jotka voisimme jättää väliin, mutta halu on niin kova, ettei siinä mikään auta.

Iltapalalla onkin suht hiljaista ryhmää. Päivän toimet ovat tehneet tehtävänsä. Luon katsauksen tulevaisuuteen ja aikatauluihin. Tulossa eläväistä ja täyteläistä, arkea ja juhlaa.

Teksti Merja Larivaara Kuvitus Anu Nieminen

Yksinkertainen valinta kertoo tärkeästä elämänasenteesta. Haluatko edes olla onnellisempi?

Raha ja aika ovat molemmat tärkeitä asioita elämässä. Varsinkin kun niistä on pulaa, ihmiset uskovat, että lisäraha ja -aika tekisivät heidät onnellisemmiksi.
Mutta jos saisi valita vain toisen, kumpaa ihmiset todella hamuavat lisää: rahaa vai aikaa?

Mieti sinäkin nyt tarkkaan kysymystä ja vastaa siihen alla. Näet samalla reaaliaikaisen tuloksen, mitä muut ajattelevat asiasta.

Kysymys ei välttämättä näy kaikilla mobiililaitteilla. Jos et näe sitä yllä, vastaa siihen täällä.

 

Lisää rahaa vai aikaa – miksi tämä yksinkertainen kysymys on niin tärkeä?

Amerikkalaisprofessori Hal Hershfield uskoo, että tämä valinta liittyy onnen tunteeseemme. Hershfieldin tutkimusryhmän uusista löydöksistä kertoo The New York Times.

Laajassa tutkimuksessa Hershfieldin ryhmä kysyi yli 4 000 amerikkalaiselta, haluaisivatko he enemmän rahaa vai enemmän aikaa. Vaikka suurin osa ihmisistä valitsi rahan ajan sijasta, ajan valitseminen liittyi vahvemmin hyvään oloon.

Aikaa rakastava vähemmistö eli noin kolmasosaa oli selvästi onnellisempi ja tyytyväisempi elämäänsä. Tutkijoiden mukaan ajan valitseminen rahan sijasta ennakoi suurempaa onnellisuuden tunnetta myös tulevaisuudessa eikä pelkästään kyseisellä valintahetkellä.

Koehenkilöt joutuivat kertomaan ennen tutkimustaan muun muassa nykyisen tulotasonsa ja mielen tilansa. He pääsivät myös listaamaan syyt, miksi he haluaisivat enemmän rahaa tai vastaavasti enemmän aikaa. Näissä vastauksissa ilmeni Hershfieldin mukaan tärkeät asenne-erot: aikaa suosivat ihmiset suunnittelivat käyttävänsä lisäaikansa todellisten tarpeiden sijasta enemmin muihin ihmisiin sekä omiin suosikkijuttuihinsa. Esimerkiksi tärkeä harrastus voitti kodin siivouksen, kun kysymys oli ajasta. Tällaiset valinnat ennakoivat vahvasti onnellisuutta, tutkimusryhmä sanoo.

Lue myös! Näin ajatus onnellisuudesta muuttuu elämän aikana – 5 vaihetta

Tutkimuksen tulokset esiteltiin alun perin Social Psychological and Personality Science -julkaisussa.

Tavallisessa elämässä jokainen joutuu tekemään valintoja rahan ja ajan välillä melkein päivittäin.

Kannattaako säästää ajassa ja valita bussi kotiin vai pitäisikö kävellä ja laittaa rahaa säästöön? Onko syytä jäädä ylitöihin ja tienata rahaa perheelle vai onko kotona vietetty aika tärkeämpää?

Joskus ihmisillä ei ole lainkaan vaihtoehtoja, kun heidän esimerkiksi pitää pärjätä pienillä tuloilla ja saada rahat riittämään seuraavaan kuukauteen saakka. Mutta jos tilanteessa on yhtään valinnanvaraa ja ajan suosiminen rahan sijasta käy edes kerran mielessä, on se tutkijoiden mukaan jo tärkeä askel kohti onnellisempaa elämää.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuvia Suomen tunnetuimmista julkkiksista, visuaalista ilotulitusta ja pettämätöntä tyylitajua. Joko olet kuullut näistä naisista?

Meikkaajat, kuvaajat ja muut luovan alan taustahenkilöt ovat alkaneet Suomessakin nousta valokeilaan. Hyviä esimerkkejä ovat ohjaaja Viivi Huuska, dj Taika Mannila, meikkaaja-stylisti Senay Coco ja valokuvaaja Janita Autio: heillä kaikilla on oma, persoonallinen tyylinsä, tuhansia Instagram-seuraajia ja ikä vain parikymmentä vuotta.

Viivi Huuska

 

A photo posted by VIIVI HUUSKA 🍒 (@vitunviivi) on

Viivi Huuska on yksi viime aikojen puhutuimmista musiikkivideoiden ohjaajista. Kohutut Antti Tuiskun Peto on irti ja Cheekin Me Ollaan Ne Part 2 -videot ovat naisen käsialaa.

Värikäs ja räväkkä tyyli on helposti tunnistettava ja usein myös provosoiva. Monet otokset ovat päätyneet otsikoihin, kuten esimerkiksi kuva Sini Sabotagesta istumassa alushousut nilkoissa vessanpöntöllä. Viivi on myös ollut mukana tekemässä veljensä Cristal Snow'n musiikkivideota.

Lue myös: Cristal Snow: ”Kasvatin siskoani kuin omaa tytärtä”

Taika Mannila

 

A photo posted by Taika Mannila (@magicmannila) on

Taika Mannila on radiotoimittaja, kuvittaja ja dj. Yhdessä Lina Schifferin kanssa he muodostavat D.R.E.A.M.-dj-duon. Räppiä ja r'n'b:ta soittava parivaljakko on kovassa nosteessa. Jos Helsingissä järjestetään avajaiset, muotinäytös tai jokin muu pr-tapahtuma, ovat nämä naiset todennäköisesti puikoissa. Syyskuusta lähtien D.R.E.A.M.:ia voi kuulla radio Basson taajuuksilla. 

Senay Coco

Stylisti ja meikkitaiteilija Senay Cocon työnjälkeä näkee tv-mainoksissa, mainoskuvissa ja esimerkiksi Evelinan ja Sini Sabotagen musiikkivideoilla. Senayn tyyli on usein tumma ja dramaattinen.

Janita Autio

 

A photo posted by JANITA AUTIO (@janitaautio) on

Vain 23-vuotias itseoppinut valokuvaaja Janita Autio tuntuu olevan kaikkialla: muotinäytöksistä Suviseuroille, Tubeconiin ja sieltä Flow-festivaaleille. Janitan kuvissa vilahtelee paljon tuttuja naamoja, kuten Benjamin Peltonen, Jekku Berglund, Alma, Sofia Ruutu ja Seksikäs Suklaa – räppäreitä, bloggaajia, juontajia ja muuten vain tunnettuja tyyppejä. Parasta kuvissa on niiden rento backstage-tunnelma.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Oletko sinäkin yksi heistä, joka ottaa mieluummin selfien kuin antaa toisten kuvata itsensä?

Paljon selfieitä ottavat ihmiset luulevat liikoja itsestään, kertoo uusi kanadalaistutkimus.

Toronton yliopiston tutkijat tarkastelivat 200 collegeopiskelijaa, joista noin puolet kertoi ottavansa selfieitä. Toinen puolisko ei harrastanut selfieiden eli omakuvien ottamista.

Jokaista osallistujaa pyydettiin ensin ottamaan selfie omalla älypuhelimellaan. Lisäksi heidän piti poseerata toiselle ihmiselle, joka valokuvasi selfien ottajan.

Sen jälkeen koehenkilöt joutuivat arvostelemaan jokaisen kuvan. Heidän piti kertoa, kuinka viehättävänä he uskoivat ystävänsä pitävän heitä kuvan perusteella, jos otos ladattaisiin sosiaaliseen mediaan.

Kuvia arvostelivat myös tuntemattomat henkilöt. Hekin määrittelivät, kuinka miellyttäviä, viehättäviä ja narsistisia kuvissa esiintyvät henkilöt ovat.

Tutkijoiden analysoima lopputulos paljastaa selfie-ihmisten huomattavat harhat omakuvastaan. Selfien ottajat arvioivat kuviensa positiiviset ominaisuudet yläkanttiin, he kertovat The Telegraph -lehdessä.

”Selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä.”

– Huomasimme myös, että selfien ottajat uskoivat selfieidensä näyttävän viehättävimmiltä ja miellyttävimmiltä kuin muiden ihmisten ottamat valokuvat.

Ulkopuoliset ihmiset arvioivat kuitenkin selfiet vähemmän viehättäviksi ja vähemmän miellyttäviksi kuin muiden ottamat kuvat. Heidät arvosteltiin myös ”merkittävästi narsistisemmiksi” kuin koehenkilöiden toinen puolisko, joka ei harrastanut selfieiden ottamista.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Ovatko paljon selfieitä ottavat itserakkaampia kuin muut?

Kyllä
Kyllä
80.4%
Eivät
Eivät
19.5%
Ääniä yhteensä: 337

Vanhusten kaltoinkohtelu hätkähdytti Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa ja innosti Me Naisten lukijatkin kommentoimaan aihetta. 

Suomalainen vanhustenhoito puhututtaa Me Naisten verkkokeskustelussa. Keskustelijoina ovat niin hoitajat kuin omaiset.

Kommentointi käynnistyi sen jälkeen, kun toimittaja-juontaja Arman Alizadin televisio-ohjelmassa pureuduttiin hoidon tilaan ja tunnelmiin.
Arman-juttumme voit lukea täällä.

Yhden koskettavimmista lukijakommenteista on kirjoittanut 83-vuotiaan äidin omaishoitaja.

Kirjoittaja kommentoi artikkelia näin:

”83-vuotias dementiasta kärsivä äitini asuu meidän kanssamme samassa taloudessa.

Syy on yksinkertaisesti se, että haluan varmistaa hänen voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.

Käymme mieheni kanssa molemmat töissä, eli arkisin kotihoito hoitaa aamupesut, lääkkeet, aamupalan ja lounaan.

”Haluan varmistaa äitini voivan elää ihmisarvoista elämää loppuun saakka.”

Iltaisin ja viikonloppuisin hoidamme äitiä itse, mikä tarkoittaa, että menemiset ovat minimissä, lomat on suunniteltava ja ajoitettava tarkasti. Päivääkään (tai no ehkä muutaman) en vaihtaisi pois.

Äitini hoiti minut elämän alkuun, kun olin pieni, ja nyt minä saatan häntä loppumatkan. Osa ystävistäni on kaikonnut matkalla, kun aikaa ei enää ole kaikkiin kissanristiäisiin, mutta joutivat mennäkin.

Oikeat tukipilarit ovat edelleen vierellä. Iso kiitos heille siitä.”

Osallistu keskusteluun!

Mitä mieltä sinä olet asiasta ja millaisia kokemuksia sinulla on vanhustenhoidosta? Voisitko asua muistisairaan vanhempasi kanssa? Lue lisää kommentteja aiheesta ja osallistu itsekin keskusteluun täällä.